משנה. ישנו כולן לא יאכלו – אם התחילו לאכול פסחם וישנו1 שוב לא יאכלו, דנראה כאוכל פסח בשני מקומות2, דמאחר שישנו הסיחו דעתן מלאכול עוד3 וחשיב ליה תנא כאכילת שני מקומות4, וחומרא בעלמא הוא5. וליכא לפרושי משום דדמי לאכילת שתי חבורות6, משום דאם כן קשיא סתמא אסתמא, דהא בכיצד צולין7 סתם לן תנא כרבי יהודה דפסח נאכל בשתי חבורות אבל אין האוכל אוכל בשני מקומות, הלכך טעמא דמתניתין משום אכילת שני מקומות. והוא הדין נמי במצה בזמן הזה8, לאחר שהתחיל לאכול מצת חובה9 באחרונה וישן10 הפסק אכילה היא ושוב לא יאכל11, משום דעבדינן זכר לפסח בזמן שבית המקדש קיים12, וכן מוכח בגמרא דאפילו בזמן הזה מיירי תנא13. וליכא לפרושי14 טעמא משום דאין מפטירין אחר מצה אפיקומן15, דאם כן תיקשי לאידך לישנא דאמרינן מפטירין אמאי לא אותיבנא מיניה לעיל16:
1. משמע שדוקא שישן לאחר שהתחיל לאכול את הפסח, או המצה כלקמן (לא פורש כמה הוא ״התחלה״, ואולי בכזית, וראה מנח״ח מצוה טו ופר״ח סי׳ תעח ס״ק ב, ושמועת חיים כאן) נחשבת השינה הפסק, אבל אם ישן בתוך הסעודה מותר אח״כ לאכול, וכ״פ הרמ״א סוף סי׳ תעח, ויש שהחמירו אפילו באופן הזה, ראה מנהגי מהר״ש מנויישטט סי׳ שב סע׳ י (הו״ד גם במנהגי מהרי״ל עמ׳ קטז), וע״ע באוצמ״ה טור תתכד הערה 12 רשימת הדעות. וע״ע לקמן בהמשך הדיבור לגבי מצת האפיקומן: ״לאחר שהתחיל לאכול מצת חובה באחרונה וישן״.
2. כתב מצד ״נראה״, ולקמן ״נחשב״, וצ״ב האם הוא ענין אחד (ראה בספר ברכת יהודה לרב שטארק שליט״א, אשדוד תשפ״א).
3. וצ״ל שאם ישנו רק מקצתן לא נחשב היסח הדעת, כעין המבואר לעיל קא, ב ביצאו והניחו שם זקן או חולה, ראה אוצמ״ה טור תתכא. [במ״ב סי׳ תעח ס״ק ז כתב במקום היסח הדעת ״הפסק״: ״דהשינה חשובה הפסק, ועשאוהו רבנן כאוכל בשני מקומות״].
4. ראה מש״כ הגר״י ענגיל בגליוני הש״ס (ירושלמי זרעים ח״א כלל לז) שהביא דוגמאות לזה שהדעת משווה ״מקום״. [לפי הראב״ד (בהשגות על בעה״מ וכן על הרמב״ם הל׳ חו״מ פ״ח הי״ד) טעם הדין הוא משום היסח הדעת מצד עצמו, שפוסל בקדשים. ולרשב״ם צ״ב האם גם כל היסח הדעת אוסר לאכול או רק שינה].
5. דין מדרבנן. וחידוש הוא שהחמירו חז״ל בזה אע״פ שמבטל מצוות אכילת הקרבן (אם לא אכל כזית, ראה הערה לעיל) וגורם לאיסור נותר, וראה בתפארת ישראל ובמחנה דן.
6. כדברי רש״י. וע״ע באוצמ״ה הערות 1-8.
7. לעיל פו, א.
8. כ״כ חידוש זה רש״י (עיין מלוא הרועים), וכ״ד הרא״ש, המרדכי והנמו״י, וכ״מ ברמב״ם הל׳ חו״מ פ״ח הי״ד. והוא חידוש להוסיף את דין המשנה מ״חומרא בעלמא״ גם במצה. והטעם לכך מבאר רשב״ם כאן משום שהמצה האחרונה זכר לפסח. ולעיל קיט, ב כתב תוד״ה אמר רב בשם הקונטרס (ואינו לפנינו) שהטעם הוא מפני שהוקשה המצה לפסח. [אבל תוס׳ שם, וכאן בעוד ראשונים (בעה״מ, ראב״ד, מהר״ם חלאוה ור״ן) נקטו מטעמים שונים שדין המשנה הוא רק בפסח ולא במצה, ודחו את הראיה מרבה ואביי].
9. כשיטתו לעיל קיט, ב שהמצה האחרונה היא מצת החובה.
10. משמע שדוקא שישן לאחר שהתחיל לאכול אפיקומן נחשב הפסק. וראה בהערה בתחילת הדיבור לגבי פסח, וראה בהערה ברש״י.
11. מצה.
12. מבואר שמצת האפיקומן היא זכר לקרבן פסח עצמו, וכ״כ הרא״ש סי׳ לד. וראה הליכות שלמה, פסח, עמ׳ דש הערה 352. ולעיל קיט, ב כתב רבינו שהיא זכר למצה הנאכלת עם הקרבן, ועיי״ש באוצמ״ה הערה 38.
13. מהמעשה בסמוך ברבה ואביי, שהיו לאחר החורבן ולא היה ק״פ, וכ״כ רשב״ם לקמן עמ׳ ב ד״ה רבי יוסי אומר. ויש חולקים, שאין דין זה במצה, והמעשה ברבה ואביי לא היה בפסח, ראה תוס׳ לעיל קיט, ב ד״ה אמר, וכן מש״כ כאן על הרי״ף הראב״ד, בעה״מ והר״ן. ובשו״ע סי׳ תעח סע׳ ב פסק כרשב״ם.
14. כמשמעות המגיד משנה הל׳ חו״מ פ״ח הי״ד.
15. לעיל קיט, ב. ולפירוש זה מדובר שנרדמו לאחר האפיקומן, ולא כפירוש הראשון שמדובר באמצעו. [ומה שלפי פירוש זה גם מצה כלולה בדין זה, הוא מפני שהאכילה השניה לאחר השינה היא אכילת רשות ומבטלת טעם המצה של מצוה, ראה ברש״ש. וראה בשו״ע הרב סי׳ תעח סע׳ א, מ״ב סי׳ תעב ס״ק כב והליכות שלמה על פסח פ״ט דבר הלכה אות קה-קו].
16. אמנם אפשר להעמיד את המשנה דוקא בק״פ ולא במצה, ואז לא קשה ממנה על מ״ד מפטירין, ועדיין נמצא דברי האמוראים לקמן שלשיטתם דין המשנה גם במצה. וראה מש״כ הרש״ש, חת״ס, הגהות מלא הרועים, ר׳ אליעזר משה הורביץ, שלמי תודה ואמת ליעקב.