נטל ידיו לא יקדש – הוא1, אלא אחר יקדש והוא יצא ידי חובתו בשמיעה ושתיה2, דאין כאן היסח הדעת מאחר שהוא עצמו אינו מברך3. אבל הוא עצמו לא יקדש אם נטל ידיו כדי שיאכל על סמך אותה נטילה דלפני קידוש, דקידוש מפסיק4 בין נטילה לאכילה והוי כהיסח הדעת, ובעי נטילה אחריתי בתר קידושא, דתיכף לנטילת ידים סעודה5. ובשביל קידוש לא בעי נטילת ידים, דהנוטל ידיו לפירות הרי זה מגסי הרוח6. והא קמ״ל דנטילה שלפני קידוש אינה עולה לו, לפיכך יקדש תחילה ואח״כ נוטל ידיו. וכל שכן דהנוטל ידיו לא יבדיל, דהא אפילו קידוש אע״ג דבמקום סעודה הוא7 ואיכא למימר דליכא היסח הדעת, אפילו הכי אין יכול לסמוך על נטילה דלפני קידוש8. והא דקאמר נטל לא יקדש ולא אמר מקדש וחוזר ונוטל ידיו, היינו משום דלא בעינן נטילת ידים תרי זימני, דחדא מינייהו ברכה לבטלה9, הלכך לא יקדש הוא אבל חבירו יקדש לו:
דחביבא ליה חמרא – שהיה צמא10:
דחביבא ליה ריפתא – שהיה רעב11:
מקדש אריפתא – אלמא לא בעי נטילה אחריתי, אלא מעיקרא משי ידיה ואכיל נהמא דקידושא, אלמא קידוש שלאחר נטילה לא חשיב היסח הדעת. וכן הלכתא, דמי שנטל ידיו קודם קידוש א״צ לחזור וליטלן אחר קידוש12, ולא פליגי רבנן בין מקדש אריפתא למקדש אחמרא, מדלא קא מהדרי13 ליה לרב יצחק בר שמואל מידי14. ומיהו לכתחילה מוזגין ואח״כ נוטלין לידים15, כבית הלל במסכת ברכות16. ומדרב שמעינן שמקדשין על הפת17, ואומר ויכולו18 ומברך המוציא, ואינו אוכל גם לא יפרוס19 עד שיקדש אחרי כן. ודוקא קידוש, אבל הבדלה אינה אלא על הכוס20, דעל כוס של יין תקנוה21, כדאמרינן22 העשירו קבעוה על הכוס23. ומי שאין לו כוס יין במקום שרגילין לשתות יין24 אל יבדיל על הפת ודי לו בהבדלה בתפילה, בסדר רב עמרם25:
1. מבואר בהמשך הדברים שהמקור לרבינו לבאר כך, שהכוונה להשתמש באפשרות שאחר יקדש לו, הוא מדיוק הנוסח, שלא כתוב ״מקדש וחוזר ונוטל ידיו״. והרמב״ם
(שבת כט, י) כתב אפשרות אחרת: ״מי שנתכוין לקדש על היין בלילי שבת ושכח ונטל ידיו קודם שיקדש הרי זה מקדש על הפת, ואינו מקדש על היין אחר שנטל ידיו לסעודה״. והב״ח סי׳ רעא נקט שאף הרשב״ם מודה לאפשרות זו, ויש חולקים בדעת הרשב״ם, ראה בק״נ על הרא״ש כאן סי׳ טז אות ו.
2. [הרא״ש כאן סי׳ טז והטור סי׳ רעא השמיטו מילה ״שתיה״, אבל בספר האורה ח״א הל׳ קידוש אות נג נמצא]. אם כוונתו על שתיית המקדש א״כ יש בזה חידוש שמדובר להוציא יד״ח גם על השתיה, שהרי בפשטות אין שליחות בזה, וגם א״צ בזה להוציא יד״ח את השומעים, מפני שהשתיה היא רק בשביל כבוד הכוס שתישתה, ראה רש״י
עירובין מ, ב ד״ה ליתביה לינוקא (
וראה לעיל ק, ב ד״ה ידי קידוש יצאו, שמצוה לכתחילה על כל אחד לשתות, ולפ״ז יתכן שכוונתו גם כאן לדין של לכתחילה). וראה בדבר שמואל עמ׳ ש שתמה בזה. וראה לעיל צט, ב ברשב״ם ד״ה אפילו בערבי שבתות, ובהערה שם. ועוד אפ״ל שכונת רשב״ם על שתיית השומע, ולכן כתב ״בשמיעה״ ולא ״באמירה״, שהכל הולך על אותו שנטל ידיו.
3. ואע״פ ששומע כעונה, מ״מ אינו נחשב כדיבור ממש שיחשב ״הפסק״, כמבואר לגבי קדושה בשמונה עשרה ברש״י
סוכה לח, ב ד״ה הוא אומר. ויתכן שגם לשיטת התוס׳ (שם ד״ה שמע) שנחשב כדיבור ממש ו״הפסק״, מ״מ ס״ל לרשב״ם שאינו ״היסח הדעת״ הקובע לגבי הפסק בין נטילת ידים לאכילה (שו״ת הר צבי או״ח סי׳ קנד סע׳ א. וכ״כ כאן בדבר שמואל, נתן פריו וברכת שי, וראה בציון בימים לרב וינר עמ׳ קל-קלא). וראה לעיל בדברי רש״י ובהערה שם.
4. הפסק גמור, ואפילו בדיעבד לא מועילה לו הנטילה הראשונה, כמבואר בסוף הדיבור שצריך לחזור וליטול ידיו בברכה, ועיי״ש בהערה. [והוא חידוש, שהרי הקידוש מתיר את האכילה, וא״כ היה אפ״ל שאינו הפסק והיסח הדעת בין הנטילה לאכילה. וראה בספר חיים של ברכה על פרק ער״פ (מהדו״ק שנת תשע״ח), שדן מאי שנא מגביל לתורי שאינו הפסק מפני שאסור לאכול לפני שיתן אוכל לבהמתו, והרי גם כאן אינו יכול לאכול בלי הקידוש].
6.
חולין קו, א. וע״ע בסוף תוד״ה הנוטל בשם ה״ר אלחנן [כאן הנטילה היא גם לפני מצוות קידוש, ועיין ביוסף אומץ (פפד״מ) סי׳ תשיא על נט״י לפני קיום מצוות, ומש״כ שם בהערות במהד׳ מכון שלמה אומן].
7. לעיל קא, א. ושם בסוגיה דף ק, ב מבואר שרב חולק ע״ז, והסוגיה כאן לפי שמואל, וראה במהרש״א, ובהערה הבאה.
8. כש״כ לגבי הבדלה שא״צ במקום סעודה. בטור סי׳ רעא כתב בשם הרשב״ם: ״דהא דאמר רב ברונא נטל ידיו לא יקדש היינו דוקא לרב דאמר יש קידוש שלא במקום סעודה הילכך לא הוי הקידוש מענין הסעודה והוי הפסק בין נטילה לסעודה, הילכך אם נטל ידיו לא יקדש הוא אלא יניח לאחר לקדש ויצא הוא בשמיעה ולא הוי הפסק כולי האי, אבל לשמואל דאמר אין קידוש אלא במקום סעודה וקי״ל כוותיה דשמואל יכול ליטול קודם הקידוש דקידוש לא הוי הפסק״, וכ״כ בתוס׳ ד״ה מקדש וברא״ש סי׳ טז. ולפנינו ברשב״ם מבואר אחרת, שאפילו למה דקיי״ל כשמואל שאין קידוש אלא במק״ס מ״מ נחשב הפסק לפי רב ברונא. ועיי״ש בבית יוסף ובדרישה אות ד בביאור דעת הרשב״ם. [וכל זה נפקא מינה גם לפי ההלכה כרב יצחק שקידוש אינו הפסק, מ״מ יתכן שהבדלה היא הפסק, וראה בתוס׳ רבינו פרץ ובצל״ח שנחלקו בכך].
9. מבואר חידוש שיש בקידוש הפסק גמור לנטילה, ויצטרך נטילה שניה עם ברכה. וראה מש״כ בחמודי ציון, וכן מש״כ בחידושי מנחת שלמה על פסחים (הובא גם בהליכות שלמה, פסח עמ׳ רנד). וע״ע בספר חיים של ברכה על פרק ער״פ (מהדו״ק שנת תשע״ח) שדן מדוע לא התירו לו איסור אכילה לפני קידוש, כדי למנוע ברכה לבטלה, למ״ד שהוא איסור דאורייתא. [ומש״כ רבינו ״חדא מינייהו״, ולא פירש דוקא על הראשונה כמו שפירש הרא״ש כאן סי׳ טז, ראה בברכת שי].
10. הוסף ע״פ כת״י מו, וכרש״י.
11. כ״כ רש״י, ומשמע דוקא באופן זה. אבל הרמב״ם (הל׳
שבת כט, ט) כתב: ״היה מתאווה לפת יותר מן היין״, ומשמע שדי בכך שרצונו לפת. ובפסקי ריא״ז כאן סי׳ יז כתב: ״והיה הפת חביב עליו, כגון שהיה רעב והיתה האכילה חביבה עליו מן השתיה״.
12. וכ״ד רוב הראשונים, אבל תר״י (
ברכות מא, ב בדפי הרי״ף סוף ד״ה נוטל) נקט להלכה כרב ברונא שהנוטל ידיו לא יקדש.
13. רב ברונא ורב אדא, ראה בהגהות הב״ח אות א, והוא ע״פ הרי״ף ועוד ראשונים. בדפוסים: ״מהדר״, וכן הוא בראבי״ה סי׳ תקיז.
14. והיינו שבסברא היה מקום לחלק, אבל מוכח בדעת האמוראים שאינו חילוק עקרוני שיחלק בדין. אבל בתוד״ה מקדש הקשה זאת ר״ת על רשב״ם, שיש לחלק בין קידוש על יין לבין קידוש על פת. [בקידוש על היין צריך להכניס באמצע גם את ברכת בפה״ג ושתיית היין, מלבד נוסח הקידוש עצמו].
15. וצ״ל לפ״ז שרב לא עשה כן משום שחביבה עליו הפת ואצלו הדין לכתחילה להקדים נט״י, ומש״כ כאן רשב״ם הוא בסתם בני אדם. וז״ל חידושי הר״ן: ״ותמיהני אם איתא דלא מפליגינן למקדש אריפתא למקדש אחמרא, רב היכי עבר אדב״ה והוה משי ידיה מעיקרא, ואפשר דמשום חביבותא דריפתא הוה עביד הכי אף על גב דלא הוה מקיים מצות נטילה מן המובחר״.
16. נא, ב. והיינו שמוזגין את הכוס ושותין אותו, עיי״ש ברש״י. ומבואר בסוגיה שם שהוא מפני הל׳ טומאה וטהרה וגם כדי שתהיה נט״י סמוכה לסעודה. ובדברי רשב״ם מתורצת הסתירה בין הסוגיות, שלכתחילה לא יטול ויקדש. וע״ע בתוס׳ ד״ה זימנין, שתמה על זה, ושם נקט שסוגייתנו לכתחילה, ועיי״ש שני תירוציו. [וראה על שיטות הפוסקים וחילוקי המנהגים האם אפשר לכתחילה נט״י קודם קידוש, בשו״ע ורמ״א סי׳ רעא סע׳ יב, ומה שציינו באוצמ״ה כאן הערות 33-34. וע״ע בהרחבה במאמר הרב המבורגר ״נטילת ידים קודם קידוש או אחריו״ (ישורון, ח״ב עמ׳ תקפג-תרכ, ונדפס בספרו שרשי מנהג אשכנז ח״ב, עמ׳ 258 ואילך), ובמנהגי מהרי״צ הלוי (דינר), שבת, עמ׳ קצו-קצט].
17. וכ״כ שאר ראשונים, וכ״פ הרמב״ם הל׳
שבת כט, ט. ובתוד״ה מקדש כתב שיטת ר״ת שאין מקדשים כלל על הפת. [שיטת ר״ת מובנת ע״פ המבואר בראשונים לעיל עמ׳ א שזכירה היא על יין שנאמר זכרו כיין לבנון, או משום שאין אומרים שירה אלא על היין. ראה בתוס׳ רבינו פרץ שהעיר ע״ז. ובשיטת רשב״ם שמקדשין על הפת צ״ל כספר הפרדס לרש״י הל׳ הבדלה, ש״זכרהו על היין״ הוא מפני חשיבותו, ולכן אפשרי גם בפת. ועוד, שהרי אין קידוש אלא במקום סעודה, וא״כ יש קשר בין הקידוש לסעודה והפת, ראה בתוס׳ ובר״ן כאן, ובברכ״א עמ׳ קסח].
18. מנהג אמירת ויכולו בקידוש מובא גם לעיל עמ׳ א תוד״ה זוכרהו, ורמב״ם הל׳
שבת כט, ז. וכאן מבואר שנאמר גם בקידוש על פת, ואינו הפסק בין הנט״י לסעודה, מפני שנחשב גם מנהג זה כחלק מהקידוש (שו״ת חתם סופר קובץ תשובות סי׳ י, וכ״כ בדבר שמואל כאן).
19. את הפת, וכ״כ הרמב״ם הל׳
שבת כט, ט, וע״ע כאן בתלמיד הרשב״א. ובאו״ז הל׳ ערב שבת סי׳ כז כתב שלא יפרוס את המפה, וצ״ב.
20. להוציא מהו״א שתועיל הבדלה על הפת, מפני שדומה לקידוש, וגם יותר קלה מקידוש, ראה תוס׳ ד״ה מקדש (אבל בשאר כוס של ברכה ודאי לא מועיל פת).
21. וכ״ד רוב הראשונים, ובשו״ע סי׳ רצו סע׳ ב. וטעמם לחלק בין קידוש להבדלה ראה במצויין בהערה לקמן בסוף הדיבור. אבל יש דעות בראשונים שמבדילים על הפת, והם תשוה״ג חמדה גנוזה סי׳ קנז, העיטור הל׳ מצה ומרור וארחות חיים הל׳ הבדלה סי׳ כ בשם הגאונים, רי״ץ גיאות הל׳ הבדלה עמ׳ יד, רוקח סי׳ שנו, שיבולי הלקט סי׳ קל והאגור דיני שבת.
23. והיינו שכשהיו עניים הבדילו רק בתפילה, ומסתמא גם בעוניים לא חסרו לחם (ר״ן). והחולקים יבארו, שכשלא היתה תקנת יין היתה רק הבדלה בתפילה, אבל אם קבעו על היין אפשר גם על הפת, ראה כאן בספר חיים של ברכה, על ערבי פסחים, תשע״ח.
24. דהיינו, שבמקום שרגילים בשיכר הוא חמר מדינה ויבדיל עליו (מהרש״א). וראה לקמן קז, א ברשב״ם ד״ה חמר מדינה, שחמר מדינה נחשב רק אם אין יין בעיר, וכאן הוא מביא דברי רע״ג ואינה שיטתו שלו. וברמב״ם הל׳
שבת כט, יז כתב ״מדינה שרוב יינה שיכר מותר להבדיל עליו הואיל והוא חמר המדינה״, ומשמע שהכל תלוי ברגילות השתיה.
25. בסדר רע״ג מהד׳ גולדשמידט עמ׳ פד, לגבי הבדלה על הכוס (ושם בעמ׳ סו כתב לגבי קידוש על הפת, ובעמ׳ סז-סח לגבי הסדר בנט״י וקידוש), וע״ע בראבי״ה מהד׳ הר״ד דבליצקי סי׳ תקיז הערה עט. ועיי״ש בסדר רע״ג טעמו מדוע שונה בכך הבדלה מקידוש, וכעי״ז כתבו בטעם הדבר בתוד״ה מקדש ובספר החינוך מצוה לא.