×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אהַנּוֹטֵל יָדָיו לֹא יְקַדֵּשׁ. אֲמַר לְהוּ רַב יִצְחָק בַּר שְׁמוּאֵל בַּר מַרְתָּא: אַכַּתִּי לָא נָח נַפְשֵׁיהּ דְּרַב, שְׁכַחְנִינְהוּ לִשְׁמַעְתָּתֵיהּ! זִמְנִין סַגִּיאִין הֲוָה קָאֵימְנָא קַמֵּיהּ דְּרַב, בזִימְנִין דַּחֲבִיבָא עֲלֵיהּ רִיפְתָּא, מְקַדֵּשׁ אַרִיפְתָּא, זִימְנִין דַּחֲבִיבָא לֵיהּ חַמְרָא, מְקַדֵּשׁ אַחַמְרָא.
One who washes his hands should not recite kiddush after washing, as this would constitute an interruption between washing and eating, and he will have to wash again. Instead, he should hear kiddush from someone else. Rav Yitzḥak bar Shmuel bar Marta said to them: Not a lot of time has yet passed since Rav died, and we have already forgotten his halakhic rulings. Many times I stood before Rav and saw that sometimes he preferred bread, and he would recite kiddush over bread. On those occasions Rav would wash his hands, recite kiddush over the bread, and eat it. At other times he preferred wine and would recite kiddush over wine. This shows that kiddush is not considered an interruption between washing one’s hands and eating bread.
עין משפט נר מצוהרש״ירשב״םראב״ןתוספותראב״ד כתוב שםבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
נטל ידיו לא יקדש – דקידושא מפסיק בין נטילה לאכילה, והוי כהיסח הדעת, ובעי נטילה אחריתי בתר קידושא1:
דחביבא ליה ריפתא – שהיה רעב:
מקדש אריפתא – אלמא לא בעי נטילה אחריתי, אלא מעיקרא משי ואכיל נהמא דקידושא:
דחביבא ליה חמרא – שהיה צמא:
1. יתכן שכוונתו לבאר את חומר הדין, שצריך שוב נט״י, אבל גם רש״י מודה לדברי הרשב״ם שאם יש אחר ישמע ממנו, וכן מבואר בספר המכתם כאן. ובחזו״א (או״ח סי׳ כה ס״ק ח) נקט שרש״י חולק על רשב״ם, וסובר שגם אם שומע קידוש מאחר יש לו היסח הדעת.
נטל ידיו לא יקדש – הוא1, אלא אחר יקדש והוא יצא ידי חובתו בשמיעה ושתיה2, דאין כאן היסח הדעת מאחר שהוא עצמו אינו מברך3. אבל הוא עצמו לא יקדש אם נטל ידיו כדי שיאכל על סמך אותה נטילה דלפני קידוש, דקידוש מפסיק4 בין נטילה לאכילה והוי כהיסח הדעת, ובעי נטילה אחריתי בתר קידושא, דתיכף לנטילת ידים סעודה5. ובשביל קידוש לא בעי נטילת ידים, דהנוטל ידיו לפירות הרי זה מגסי הרוח6. והא קמ״ל דנטילה שלפני קידוש אינה עולה לו, לפיכך יקדש תחילה ואח״כ נוטל ידיו. וכל שכן דהנוטל ידיו לא יבדיל, דהא אפילו קידוש אע״ג דבמקום סעודה הוא7 ואיכא למימר דליכא היסח הדעת, אפילו הכי אין יכול לסמוך על נטילה דלפני קידוש8. והא דקאמר נטל לא יקדש ולא אמר מקדש וחוזר ונוטל ידיו, היינו משום דלא בעינן נטילת ידים תרי זימני, דחדא מינייהו ברכה לבטלה9, הלכך לא יקדש הוא אבל חבירו יקדש לו:
דחביבא ליה חמרא – שהיה צמא10:
דחביבא ליה ריפתא – שהיה רעב11:
מקדש אריפתא – אלמא לא בעי נטילה אחריתי, אלא מעיקרא משי ידיה ואכיל נהמא דקידושא, אלמא קידוש שלאחר נטילה לא חשיב היסח הדעת. וכן הלכתא, דמי שנטל ידיו קודם קידוש א״צ לחזור וליטלן אחר קידוש12, ולא פליגי רבנן בין מקדש אריפתא למקדש אחמרא, מדלא קא מהדרי13 ליה לרב יצחק בר שמואל מידי14. ומיהו לכתחילה מוזגין ואח״כ נוטלין לידים15, כבית הלל במסכת ברכות16. ומדרב שמעינן שמקדשין על הפת17, ואומר ויכולו18 ומברך המוציא, ואינו אוכל גם לא יפרוס19 עד שיקדש אחרי כן. ודוקא קידוש, אבל הבדלה אינה אלא על הכוס20, דעל כוס של יין תקנוה21, כדאמרינן22 העשירו קבעוה על הכוס23. ומי שאין לו כוס יין במקום שרגילין לשתות יין24 אל יבדיל על הפת ודי לו בהבדלה בתפילה, בסדר רב עמרם25:
1. מבואר בהמשך הדברים שהמקור לרבינו לבאר כך, שהכוונה להשתמש באפשרות שאחר יקדש לו, הוא מדיוק הנוסח, שלא כתוב ״מקדש וחוזר ונוטל ידיו״. והרמב״ם (שבת כט, י) כתב אפשרות אחרת: ״מי שנתכוין לקדש על היין בלילי שבת ושכח ונטל ידיו קודם שיקדש הרי זה מקדש על הפת, ואינו מקדש על היין אחר שנטל ידיו לסעודה״. והב״ח סי׳ רעא נקט שאף הרשב״ם מודה לאפשרות זו, ויש חולקים בדעת הרשב״ם, ראה בק״נ על הרא״ש כאן סי׳ טז אות ו.
2. [הרא״ש כאן סי׳ טז והטור סי׳ רעא השמיטו מילה ״שתיה״, אבל בספר האורה ח״א הל׳ קידוש אות נג נמצא]. אם כוונתו על שתיית המקדש א״כ יש בזה חידוש שמדובר להוציא יד״ח גם על השתיה, שהרי בפשטות אין שליחות בזה, וגם א״צ בזה להוציא יד״ח את השומעים, מפני שהשתיה היא רק בשביל כבוד הכוס שתישתה, ראה רש״י עירובין מ, ב ד״ה ליתביה לינוקא (וראה לעיל ק, ב ד״ה ידי קידוש יצאו, שמצוה לכתחילה על כל אחד לשתות, ולפ״ז יתכן שכוונתו גם כאן לדין של לכתחילה). וראה בדבר שמואל עמ׳ ש שתמה בזה. וראה לעיל צט, ב ברשב״ם ד״ה אפילו בערבי שבתות, ובהערה שם. ועוד אפ״ל שכונת רשב״ם על שתיית השומע, ולכן כתב ״בשמיעה״ ולא ״באמירה״, שהכל הולך על אותו שנטל ידיו.
3. ואע״פ ששומע כעונה, מ״מ אינו נחשב כדיבור ממש שיחשב ״הפסק״, כמבואר לגבי קדושה בשמונה עשרה ברש״י סוכה לח, ב ד״ה הוא אומר. ויתכן שגם לשיטת התוס׳ (שם ד״ה שמע) שנחשב כדיבור ממש ו״הפסק״, מ״מ ס״ל לרשב״ם שאינו ״היסח הדעת״ הקובע לגבי הפסק בין נטילת ידים לאכילה (שו״ת הר צבי או״ח סי׳ קנד סע׳ א. וכ״כ כאן בדבר שמואל, נתן פריו וברכת שי, וראה בציון בימים לרב וינר עמ׳ קל-קלא). וראה לעיל בדברי רש״י ובהערה שם.
4. הפסק גמור, ואפילו בדיעבד לא מועילה לו הנטילה הראשונה, כמבואר בסוף הדיבור שצריך לחזור וליטול ידיו בברכה, ועיי״ש בהערה. [והוא חידוש, שהרי הקידוש מתיר את האכילה, וא״כ היה אפ״ל שאינו הפסק והיסח הדעת בין הנטילה לאכילה. וראה בספר חיים של ברכה על פרק ער״פ (מהדו״ק שנת תשע״ח), שדן מאי שנא מגביל לתורי שאינו הפסק מפני שאסור לאכול לפני שיתן אוכל לבהמתו, והרי גם כאן אינו יכול לאכול בלי הקידוש].
6. חולין קו, א. וע״ע בסוף תוד״ה הנוטל בשם ה״ר אלחנן [כאן הנטילה היא גם לפני מצוות קידוש, ועיין ביוסף אומץ (פפד״מ) סי׳ תשיא על נט״י לפני קיום מצוות, ומש״כ שם בהערות במהד׳ מכון שלמה אומן].
7. לעיל קא, א. ושם בסוגיה דף ק, ב מבואר שרב חולק ע״ז, והסוגיה כאן לפי שמואל, וראה במהרש״א, ובהערה הבאה.
8. כש״כ לגבי הבדלה שא״צ במקום סעודה. בטור סי׳ רעא כתב בשם הרשב״ם: ״דהא דאמר רב ברונא נטל ידיו לא יקדש היינו דוקא לרב דאמר יש קידוש שלא במקום סעודה הילכך לא הוי הקידוש מענין הסעודה והוי הפסק בין נטילה לסעודה, הילכך אם נטל ידיו לא יקדש הוא אלא יניח לאחר לקדש ויצא הוא בשמיעה ולא הוי הפסק כולי האי, אבל לשמואל דאמר אין קידוש אלא במקום סעודה וקי״ל כוותיה דשמואל יכול ליטול קודם הקידוש דקידוש לא הוי הפסק״, וכ״כ בתוס׳ ד״ה מקדש וברא״ש סי׳ טז. ולפנינו ברשב״ם מבואר אחרת, שאפילו למה דקיי״ל כשמואל שאין קידוש אלא במק״ס מ״מ נחשב הפסק לפי רב ברונא. ועיי״ש בבית יוסף ובדרישה אות ד בביאור דעת הרשב״ם. [וכל זה נפקא מינה גם לפי ההלכה כרב יצחק שקידוש אינו הפסק, מ״מ יתכן שהבדלה היא הפסק, וראה בתוס׳ רבינו פרץ ובצל״ח שנחלקו בכך].
9. מבואר חידוש שיש בקידוש הפסק גמור לנטילה, ויצטרך נטילה שניה עם ברכה. וראה מש״כ בחמודי ציון, וכן מש״כ בחידושי מנחת שלמה על פסחים (הובא גם בהליכות שלמה, פסח עמ׳ רנד). וע״ע בספר חיים של ברכה על פרק ער״פ (מהדו״ק שנת תשע״ח) שדן מדוע לא התירו לו איסור אכילה לפני קידוש, כדי למנוע ברכה לבטלה, למ״ד שהוא איסור דאורייתא. [ומש״כ רבינו ״חדא מינייהו״, ולא פירש דוקא על הראשונה כמו שפירש הרא״ש כאן סי׳ טז, ראה בברכת שי].
10. הוסף ע״פ כת״י מו, וכרש״י.
11. כ״כ רש״י, ומשמע דוקא באופן זה. אבל הרמב״ם (הל׳ שבת כט, ט) כתב: ״היה מתאווה לפת יותר מן היין״, ומשמע שדי בכך שרצונו לפת. ובפסקי ריא״ז כאן סי׳ יז כתב: ״והיה הפת חביב עליו, כגון שהיה רעב והיתה האכילה חביבה עליו מן השתיה״.
12. וכ״ד רוב הראשונים, אבל תר״י (ברכות מא, ב בדפי הרי״ף סוף ד״ה נוטל) נקט להלכה כרב ברונא שהנוטל ידיו לא יקדש.
13. רב ברונא ורב אדא, ראה בהגהות הב״ח אות א, והוא ע״פ הרי״ף ועוד ראשונים. בדפוסים: ״מהדר״, וכן הוא בראבי״ה סי׳ תקיז.
14. והיינו שבסברא היה מקום לחלק, אבל מוכח בדעת האמוראים שאינו חילוק עקרוני שיחלק בדין. אבל בתוד״ה מקדש הקשה זאת ר״ת על רשב״ם, שיש לחלק בין קידוש על יין לבין קידוש על פת. [בקידוש על היין צריך להכניס באמצע גם את ברכת בפה״ג ושתיית היין, מלבד נוסח הקידוש עצמו].
15. וצ״ל לפ״ז שרב לא עשה כן משום שחביבה עליו הפת ואצלו הדין לכתחילה להקדים נט״י, ומש״כ כאן רשב״ם הוא בסתם בני אדם. וז״ל חידושי הר״ן: ״ותמיהני אם איתא דלא מפליגינן למקדש אריפתא למקדש אחמרא, רב היכי עבר אדב״ה והוה משי ידיה מעיקרא, ואפשר דמשום חביבותא דריפתא הוה עביד הכי אף על גב דלא הוה מקיים מצות נטילה מן המובחר״.
16. נא, ב. והיינו שמוזגין את הכוס ושותין אותו, עיי״ש ברש״י. ומבואר בסוגיה שם שהוא מפני הל׳ טומאה וטהרה וגם כדי שתהיה נט״י סמוכה לסעודה. ובדברי רשב״ם מתורצת הסתירה בין הסוגיות, שלכתחילה לא יטול ויקדש. וע״ע בתוס׳ ד״ה זימנין, שתמה על זה, ושם נקט שסוגייתנו לכתחילה, ועיי״ש שני תירוציו. [וראה על שיטות הפוסקים וחילוקי המנהגים האם אפשר לכתחילה נט״י קודם קידוש, בשו״ע ורמ״א סי׳ רעא סע׳ יב, ומה שציינו באוצמ״ה כאן הערות 33-34. וע״ע בהרחבה במאמר הרב המבורגר ״נטילת ידים קודם קידוש או אחריו״ (ישורון, ח״ב עמ׳ תקפג-תרכ, ונדפס בספרו שרשי מנהג אשכנז ח״ב, עמ׳ 258 ואילך), ובמנהגי מהרי״צ הלוי (דינר), שבת, עמ׳ קצו-קצט].
17. וכ״כ שאר ראשונים, וכ״פ הרמב״ם הל׳ שבת כט, ט. ובתוד״ה מקדש כתב שיטת ר״ת שאין מקדשים כלל על הפת. [שיטת ר״ת מובנת ע״פ המבואר בראשונים לעיל עמ׳ א שזכירה היא על יין שנאמר זכרו כיין לבנון, או משום שאין אומרים שירה אלא על היין. ראה בתוס׳ רבינו פרץ שהעיר ע״ז. ובשיטת רשב״ם שמקדשין על הפת צ״ל כספר הפרדס לרש״י הל׳ הבדלה, ש״זכרהו על היין״ הוא מפני חשיבותו, ולכן אפשרי גם בפת. ועוד, שהרי אין קידוש אלא במקום סעודה, וא״כ יש קשר בין הקידוש לסעודה והפת, ראה בתוס׳ ובר״ן כאן, ובברכ״א עמ׳ קסח].
18. מנהג אמירת ויכולו בקידוש מובא גם לעיל עמ׳ א תוד״ה זוכרהו, ורמב״ם הל׳ שבת כט, ז. וכאן מבואר שנאמר גם בקידוש על פת, ואינו הפסק בין הנט״י לסעודה, מפני שנחשב גם מנהג זה כחלק מהקידוש (שו״ת חתם סופר קובץ תשובות סי׳ י, וכ״כ בדבר שמואל כאן).
19. את הפת, וכ״כ הרמב״ם הל׳ שבת כט, ט, וע״ע כאן בתלמיד הרשב״א. ובאו״ז הל׳ ערב שבת סי׳ כז כתב שלא יפרוס את המפה, וצ״ב.
20. להוציא מהו״א שתועיל הבדלה על הפת, מפני שדומה לקידוש, וגם יותר קלה מקידוש, ראה תוס׳ ד״ה מקדש (אבל בשאר כוס של ברכה ודאי לא מועיל פת).
21. וכ״ד רוב הראשונים, ובשו״ע סי׳ רצו סע׳ ב. וטעמם לחלק בין קידוש להבדלה ראה במצויין בהערה לקמן בסוף הדיבור. אבל יש דעות בראשונים שמבדילים על הפת, והם תשוה״ג חמדה גנוזה סי׳ קנז, העיטור הל׳ מצה ומרור וארחות חיים הל׳ הבדלה סי׳ כ בשם הגאונים, רי״ץ גיאות הל׳ הבדלה עמ׳ יד, רוקח סי׳ שנו, שיבולי הלקט סי׳ קל והאגור דיני שבת.
23. והיינו שכשהיו עניים הבדילו רק בתפילה, ומסתמא גם בעוניים לא חסרו לחם (ר״ן). והחולקים יבארו, שכשלא היתה תקנת יין היתה רק הבדלה בתפילה, אבל אם קבעו על היין אפשר גם על הפת, ראה כאן בספר חיים של ברכה, על ערבי פסחים, תשע״ח.
24. דהיינו, שבמקום שרגילים בשיכר הוא חמר מדינה ויבדיל עליו (מהרש״א). וראה לקמן קז, א ברשב״ם ד״ה חמר מדינה, שחמר מדינה נחשב רק אם אין יין בעיר, וכאן הוא מביא דברי רע״ג ואינה שיטתו שלו. וברמב״ם הל׳ שבת כט, יז כתב ״מדינה שרוב יינה שיכר מותר להבדיל עליו הואיל והוא חמר המדינה״, ומשמע שהכל תלוי ברגילות השתיה.
25. בסדר רע״ג מהד׳ גולדשמידט עמ׳ פד, לגבי הבדלה על הכוס (ושם בעמ׳ סו כתב לגבי קידוש על הפת, ובעמ׳ סז-סח לגבי הסדר בנט״י וקידוש), וע״ע בראבי״ה מהד׳ הר״ד דבליצקי סי׳ תקיז הערה עט. ועיי״ש בסדר רע״ג טעמו מדוע שונה בכך הבדלה מקידוש, וכעי״ז כתבו בטעם הדבר בתוד״ה מקדש ובספר החינוך מצוה לא.
ומקדש על הפת אם הפת חביב עליו שהוא רעבא. ומקדשין ומבדילין על השכר אם הוא חמר מדינה אם אין היין מצויב. ומיהו קידוש על הפת טפי עדיףג.
ומקדשין על היין ביום השבת קידושא רבה והוא בורא פרי הגפן (פסחים ק״ו.).
ומקדש ומבדיל ואחר כך יטול ידיו. ואם נטל לא יקדש ולא יבדילד.
א. כ״ד ר״ח ורב יהודאי גאון שהביא רבינו לעיל סי׳ קפט. וכת׳ הרא״ש בסי׳ יז שכן הסכימו כל הגאונים. ודלא כר״ת בתוס׳ כאן ובשא״ר.
ב. הובא בראבי״ה סס״י תקטז וברא״ש סי׳ יז. ודעת ראבי״ה שם ובסי׳ קמט דאין מקדשין אחמר מדינה. ועי׳ שיטות שא״ר בטוב״י סי׳ ערב ס״ט.
ג. וכ״כ הרא״ש שם (והו״ד בטור סי׳ ערב) ׳כיון שהסעודה באה לכבוד שבת׳.
ד. כרב ברונא בדף קו רע״ב הנוטל ידיו לא יקדש. וכ״פ כרב ברונא רב עמרם בסדורו ח״ב סי׳ יז ובתשובתו שהובאה באוצה״ג עמ׳ קח. וכ״פ הרמב״ם פכ״ט מהל׳ שבת ה״ט. ודלא כרי״ץ גיאות הל׳ קידוש עמ׳ ו והרי״ף והרא״ש על אתר שכתבו דרב ברונא אידחי [וכבר תמה הב״ח דפשטא דסוגיא משמע דכרב יצחק קיי״ל דדחה לדרב ברונא וכו׳ ולא השיבוהו. ועי״ש מה שתירץ]. אבל אכתי לא ידעינן מה כונת רבינו לא יקדש, אם לא יקדש כלל אלא ישמע מאחר [כפירוש רשב״ם בדעת רב ברונא ומשום הפסק] או שיקדש על הפת [כשיטת רב עמרם בדעת רב ברונא, כמש״כ בטור ובעו״ר, ולא משום הפסק אלא משום דעקר דעתיה מן היין ושם לבו אל הפת (לשון סרע״ג). ורבינו מהסוברים דמקדשין על הפת כדלעיל בסמוך]. ומדכתב רבינו ׳ולא יבדיל׳ משמע שמטעם הפסק הוא דהא גבי הבדלה ל״ש לומר נתן דעתו אל הפת דהבדלה על הפת ליתא כדלעיל סס״י קפט (ראב״ן ברכות נ״ג:). ועי׳ גם לעיל רס״י קפח (ראב״ן ברכות נ״א:): ולעניין קידוש שבתות וימים טובים, מקדש ואח״כ נוטל ידיו, דתכף לנ״י סעודה. וכן לענין הבדלה מבדיל ואח״כ נוטל ידיו.
הנוטל ידיו לא יקדש – פירש רשב״ם ובסדר דרב עמרם משום היסח הדעת וקשה דהא רב גופיה קאמר בפ׳ כל הבשר (חולין דף קו:) נוטל אדם ידיו שחרית ומתנה עליהם כל היום וי״ל דתנאי לא מהני אלא היכא דלא שכיחי מיא כגון שאין לו מים בסמוך או יש לו וצריך לדברים אחרים אבל היכא דשכיחי מיא ויש לו בסמוך לא יועיל תנאי כדמשמע התם דקאמר אמר להו רבא להנהו בני פקתא דערבות כגון אתון דלא שכיחי לכו מיא משו ידייכו מצפרא ואתנו עלייהו כולי יומא איכא דאמרי בשעת הדחק ופליגא דרב ואיכא דאמרי אף שלא בשעת הדחק והיינו דרב משמע דרב נמי איירי בלא שכיחי מיא כדקאמר כגון אתון דלא שכיחי לכו מיא וקאמר והיינו דרב וה״ר אלחנן מפרש נטל לא יקדש משום דמיחזי כנוטל ידיו לפירות דהרי זה מגסי הרוח.
זימנין סגיאין הוה קאימנא קמיה דרב כו׳ – השתא מסיק דקידוש לא הוי היסח הדעת וא״ת דבפרק אלו דברים (ברכות דף נא.) אמרי ב״ה מוזגין את הכוס ואח״כ נוטלין לידים ומפרש טעמא משום דתכף לנטילת ידים סעודה וכי מזיגת הכוס הוי טפי היסח הדעת מקידוש וי״ל דשאני מזיגה שהיא בחמין וצריך דקדוק שלא יחסר ושלא יותיר והוי טפי היסח [הדעת] מקידוש ור״ת פירש דהתם איירי בחול ויש לחוש שאם יטול קודם מזיגה שיעסוק בשאר דברים ולא יאכל לאלתר ולאו אדעתיה אבל בשבת אין לחוש שיפליג לדבר אחר שהשלחן ערוך ויאכל מיד.
מקדש אריפתא – פירש רשב״ם שהיה מקדש על הפת במקום יין ואם כן היה נוטל תחלה ולא הוי קידוש הפסק וקשה לר״ת דקידוש על הפת ודאי לא הוי הפסק שהקידוש הוא לאחר המוציא והוי כמו גביל לתורי דלא הוי הפסק בין ברכה לאכילה וכ״ש דלענין נטילה לא הוי הפסק אבל במקדש על היין שהוא קודם המוציא יהיה הפסק בין נטילה לאכילה ומיהו יש ליישב פירושו דפעמים היה דעתו לקדש אריפתא והיה נוטל ואח״כ לפעמים היה נמלך והוה מקדש אחמרא והיה סומך על אותה נטילה ואין להקשות לרשב״ם דהא משמע לקמן דאין מבדילין על הפת מדאמימר בת טוות וא״כ כל שכן דאין מקדשין על הפת דקידוש חמור מהבדלה כדאמרינן לעיל (דף קה.) דקובעת לקידוש ולא להבדלה ולקמן אמרינן סבור מינה קידושי הוא דלא מקדשינן הא אבדולי מבדלינן דאינה קשיא דאיכא טעמא דכיון שמצוה לסעוד סעודת שבת שייך קידוש על הפת אבל הבדלה אין ענינה אצל פת אלא דוקא על היין דשייך בכל דבר הודאה ושירה מ״מ נראה לר״ת דאין מקדשין על הפת כלל והכא ה״פ הנוטל ידיו לא יקדש משום דס״ל לרב יש קידוש שלא במקום סעודה וחיישינן שמא יפליג וילך לחוץ א״ל רב יצחק כו׳ זימנין דחביבא ליה ריפתא ומקדש אריפתא כלומר הוה מקדש אחמרא על דעת לאכול מיד ריפתא והיה נוטל מיד ידיו קודם קידוש ולא דמי למזיגת הכוס כדפרישית לעיל וזימנין דחביבא ליה חמרא הוה מקדש אחמרא שלא במקום ריפתא דהיינו סעודה דסבירא ליה דיש קידוש שלא במקום סעודה ומאן דסבר אין קידוש אלא במקום סעודה כ״ש דנוטל ידיו ומקדש דלא הוי היסח ובירושלמי דברכות גבי פלוגתא דב״ש וב״ה מברך על היום ואחר כך מברך על היין משמע כפר״ת דאין מקדשין על הפת דא״ר זעירא מדברי שניהם נלמד מבדילין בלא יין ואין מקדשין בלא יין אמר רבי יוסי ב״ר בון נהיגין תמן מקום שאין יין שליח צבור יורד לפני התיבה ואומר ברכה אחת מעין שבע וחותם במקדש ישראל ויום השבת משמע שאין מקדשין על הפת וצ״ע אם מקדשין על השכר היכא דהוי חמר מדינה כמו שמבדילין וכולה שמעתין דאסרה לקדושי אשיכרא איכא לאוקמי בשאינו חמר מדינה ותדע מדקאמר רב כשם שאין מקדשין כך אין מבדילין ובחמר מדינה פשיטא דמבדילין ולקמן נמי דאמר אין מקדשין בלא יין וכן ההיא דירושלמי שהבאתי איכא לאוקמא דלא אתי למעוטי אלא כשאינו חמר מדינה ואי מקדשין על השכר היכא דהוי חמר מדינה אתי שפיר ביום טוב שאחר השבת שיעשו יקנה״ז על השכר אבל אי אין מקדשין על השכר ולרשב״ם שאומר לקדש על הפת תימה איך יעשו חצי יקנה״ז על הפת וחצי על השכר ומיהו בסדר דרב עמרם יש אע״ג דאין מבדילין על הפת ביו״ט שחל במוצאי שבת מבדילין כיון דקידוש עיקר כדפסקינן יקנה״ז ומקדשין על הפת נעשה הבדלה טפילה לה ומבדיל על הפת עם הקידוש וכוס ברכת המזון נראה דמברכין על השכר היכא דהוי חמר מדינה דהא אפילו הבדלה דטעונה כוס לכולי עלמא מבדילין כל שכן ברכת המזון דאיכא ברייתא באלו דברים (ברכות נב.) שסוברת דאינה טעונה כוס ועוד דאמרינן בשמעתין אין אומרים הבא כוס של ברכה פירוש לברך ברכת המזון אלא על היין והני מילי דלא קבע סעודתיה עילויה אבל קבע סעודתיה עילויה לית לן בה משמע דאם קבע סעודתו עליו שמברכין עליו ברכת המזון וכל שכן אם הוא חמר מדינה מיהו רשב״ם מוחקו מן הספרים. מסקנא דמילתא מבדילין על השכר אם הוא חמר מדינה ולא על הפת ולר״ת אין מקדשין נמי על הפת אך יש להסתפק אם מקדשין על השכר.
[במאור דף כא: ד״ה אמר רב ברונא. לרי״ף סי׳ תשעז (פסחים דף קו:)]
כתוב שם: [אמר רב ברונא אמר רב נטל ידיו לא יקדש. פירוש, רב לטעמיה דאמר טעם אינו מקדש], ואף זה שנטל ידיו גילה בדעתו שקפץ לאכילה וזלזל [בקדוש היום] וכו׳.
אמר אברהם: טוב פירוש הגאונים1 מפירוש הצרפתי2, והם פירשו לא יקדש על היין אלא על הפת דכיון דנטל ידיו גלי דעתיה דעל הפת בעי לקדושי, דהא [בית הלל אומרים] מוזגים את הכוס ואחר כך נוטלין לידים קאמרי משום תכף לנטילת ידים סעודה, ואמר להו רב יצחק לאו בנטילת ידים תליא מילתא, דזימנין דמשי רב ידיה משום דמספקא ליה במאי מקדש וכי חזי להו לתרוייהו וחביב ליה חמרא מקדש עליה, ואפשר דהדר משי ידיה כבית הלל, אי נמי דמנטר לידיה לסעודתא ולא צריך טפי.
1. תשובות הגאונים (ליק, סי׳ נז), ושערי תשובה (סי׳ ק״י)
2. רש״י דף קו: ד״ה דחביבא ליה ריפתא, וע״ש ברשבם.
אע״פ שהנוטל ידיו לפירות הרי זה מגסי הרוח ונמצא שאינו צריך נטילת ידים לקידוש וכן שאמרו תיכף לנטילת ידים סעודה מ״מ אם נטל ידיו קודם קידוש לצורך סעודה שאחר קידוש אין הקידוש מפסיק אף למקדש עצמו ואין צריך לומר לאחרים ואין הלכה כדברי האומר נטל ידיו לא יקדש ר״ל לא יקדש הוא בעצמו כדי שלא יצטרך לחזור ליטול ידיו ושמא יש בה סרך ברכה לבטלה אלא יקדש אחר שכל שאין הוא בעצמו מקדש אין כאן הסח הדעת אלא אף הוא בעצמו יכול לקדש ואין כאן הסח הדעת והוא שאמרו עליו אכתי לא נח נפשיה דרב ושכחינן שמעתתיה זמנין סגיאין הוה קאימנא קמיה דרב זימנין דחביבא ליה ריפתא מקדש אריפתא זימנין דחביבא ליה חמרא מקדש אחמרא ור״ל שכשהיה מתחיל לישב בשולחן עדיין היה פוסח על איזה מהם יקדש וודאי אחר שכן כבר נטל שמא יקדש על הפת ואעפ״כ הי׳ נמלך לפעמים לקדש על היין ולשיטה זו י״מ זימנין דחביבא ליה ריפתא וכו׳ שהיה בודק בפת אם תקונו יפה ומריח ביין אם הוא חשוב בעיניו וכל שהיה רואה בו חשיבות יותר היה מקדש עליו וי״מ נטל ידיו לא יקדש שמאחר שנטל ידיו גלה בדעתו שדעתו על הפת ואין מצות קדוש אלא ביין והשיבוהו ממעשה של רב שהיה מקדש על הפת וי״מ בו לא יקדש על היין אלא על הפת והשיבוהו שרב לאחר שנטל היה נמלך לקדש על היין וכן הלכה ולמדת שמקדשין על הפת ואומר עליו ויכלו ומברך המוציא ואינו פורס עד שגומר הקידוש ומ״מ הבדלה אינה על הפת כלל שאם אמרוה בקידוש וכן הדין הואיל ועיקר קידוש על הסעודה היא אבל הבדלה לא נתקנה אלא על הכוס וכן למדת שאין גסות הרוח למי שנוטל ידיו קודם קידוש ואע״פ שבסדר הפסח אמרו על מי שידיו נקיות שאם נטל לקידוש הרי זה מגסי הרוח בזו הדין כן מפני שעדיין אין דעתו להתחיל בסעודה וגדולי המחברים פסקו כדברי האומר נטל ידיו לא יקדש על היין אלא על הפת והדברים מתמיהים אלא שאפשר שאמרוה משום תכף לנטילת ידים סעודה או שמא הם פרשו נטל ידיו לא יקדש הוא כלל אפי׳ על הפת והשיבוהו שהרי רב היה פוסח על איזה מהם יקדש וכל שהיה שוקל בעצמו שיקדש על הפת ודאי נטל ידיו לאכול ונמצא שעל הפת מיהא יכול לקדש:
פי׳ רשב״ם בד״ה נטל ידיו לא יקדש כו׳ דהא אפילו קידוש דבמקום סעודה הוא כו׳ עכ״ל היינו לדידן דקי״ל כשמואל דבמקום סעודה הוא דבהא דנטל ידיו לא יקדש ליכא מאן דפליג ארב מיהו לרב קיימינן הכא דס״ל יש קידוש שלא במקום סעודה ודו״ק:
בד״ה דחביבא ליה כו׳ מי שאין לו כוס יין ובמקום שרגילין לשתות יין כו׳ ודי לו בהבדלת תפלה כו׳ אבל במקום שאין רגילין ביין ה״ל שכר חמר מדינה ומבדיל עליו וק״ל:
תוס׳ בד״ה מקדש אריפתא כו׳ וכ״ש דלענין נטילה לא הוי הפסק כו׳ עכ״ל ר״ל דכבר סמך ברכת המוציא לנטילה מה שאין כן במקדש על היין שהוא קודם המוציא יהיה הפסק בין נטילה לאכילה ר״ל ברכת אכילה דהיינו המוציא וק״ל:
בא״ד ובירושלמי כו׳ ואין מקדשין בלא יין אר״י בר בון נהיגין כו׳ משמע שאין מקדשין על הפת כו׳ עכ״ל עיקר ראייתם מהא דר״י בר בון וכ״ה ברא״ש אבל במרדכי לא הביא מהירושלמי אלא מהא דאין מקדשין בלא יין ולא ידענא מאי אולמא ליה מברייתא דלקמן דקתני בה בהדיא אין מקדשין אלא על היין ויש ליישב ודו״ק:
בא״ד וצ״ע אם מקדשין על השכר היכא דהוי חמר כו׳ וכן ההיא דירושלמי כו׳ דלא אתי למעוטי אלא כשאינו חמר מדינה כו׳ עכ״ל התימה לדבריהם כשאינו חמר מדינה אמאי קאמר הירושלמי דמבדילין בלא יין הא באינו חמר מדינה לכ״ע נמי אין מבדילין (בו) עליו וכ״ה ברא״ש ע״ש ודו״ק:
הנוטל ידיו לפני אכילת לחם לא יקדש לאחר הנטילה, משום שהקידוש מפסיק בין נטילת ידים ואכילה, ויצטרך ליטול ידיו ולברך בשנית, אלא ישמע קידוש מאחר. אמר להו [להם] רב יצחק בר שמואל בר מרתא: אכתי [עדיין] לא עבר זמן מאז נח נפשיה [נחה נפשו, נפטר] רב וכבר שכחנינהו לשמעתתיה [שכחנו את הלכותיו]. זימנין סגיאין הוה קאימנא קמיה [פעמים רבות הייתי עומד לפני] רב, ואז ראיתי כי זימנין דחביבא עליה ריפתא [פעמים שחביבה היתה עליו הפת] — היה מקדש אריפתא [על הפת] והיה נוטל את ידיו תחילה ומקדש על הפת עצמה, ואוכל מיד. זימנין דחביבא ליה חמרא [פעמים שחביב לו היין] — היה מקדש אחמרא [על היין]. ומכל מקום למדנו שהקידוש אינו נחשב כהפסקה בין נטילת ידים ואכילה.
One who washes his hands should not recite kiddush after washing, as this would constitute an interruption between washing and eating, and he will have to wash again. Instead, he should hear kiddush from someone else. Rav Yitzḥak bar Shmuel bar Marta said to them: Not a lot of time has yet passed since Rav died, and we have already forgotten his halakhic rulings. Many times I stood before Rav and saw that sometimes he preferred bread, and he would recite kiddush over bread. On those occasions Rav would wash his hands, recite kiddush over the bread, and eat it. At other times he preferred wine and would recite kiddush over wine. This shows that kiddush is not considered an interruption between washing one’s hands and eating bread.
עין משפט נר מצוהרש״ירשב״םראב״ןתוספותראב״ד כתוב שםבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֲמַר רַב הוּנָא אֲמַר רַב: טָעַם, אֵינוֹ מְקַדֵּשׁ. בְּעָא מִינֵּיהּ רַב חַנָּא בַּר חַיְנָנָא מֵרַב הוּנָא: טָעַם, מַהוּ שֶׁיַּבְדִּיל? א״לאֲמַר לֵיהּ: אֲנִי אוֹמֵר: טָעַם, מַבְדִּיל, וְרַב אַסֵי אָמַר: טָעַם, אֵינוֹ מַבְדִּיל.
Rav Huna said that Rav said: One who has tasted any food on Shabbat night may not recite kiddush anymore that night, as one must recite kiddush before he eats. Instead, he recites kiddush during the day before the meal. Rav Ḥana bar Ḥinnana raised a dilemma before Rav Huna: If one tasted food at the conclusion of Shabbat before reciting havdala, what is the halakha with regard to whether he may recite havdala? He said to him: I say that one who has tasted food may still recite havdala. And Rav Asi said: One who has tasted food may not recite havdala.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״םתוספותראב״ד כתוב שםמהר״ם חלאווהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ברונא אמר רב נטל ידיו לא יקדש ואסיקנא רב אימת דחביבא עליה ריפתא מקדש אריפתא אימת דחביבא עליה חמרא מקדש אחמרא.
{בבלי פסחים קו ע״ב} אמר רב ברונא אמר רב נטל ידיו לא יקדש [וכן אמר רב אדא בר אהבה אמר רב1 נטל ידיו לא יקדש2] אמר להו רב יצחק בר שמואל בר מרתא אכתי לא נח נפשיה דרב שכחינן3 לשמעתאתיה4 זימנין סגיאן הוה קאימנא קמיה דרב זמנין5 דהוה [חביבא]⁠6 ליה [ריפתא] מקדש [אריפתא] זמנין7 דהוא [חביבא]⁠8 ליה [חמרא] מקדש [אחמרא]⁠9 אלמא בחביבותא תליא מילתא ולא בנטילה10 תליא מילתא11 וכן הילכתא12
1. אמר רב: כ״י נ, דפוסים. חסר ב-גמ, כ״י קרפנטרץ.
2. וכן... יקדש: גמ, כ״י נ, כ״י קרפנטרץ, דפוסים. חסר בכ״י א. אינו בר״ח. בתשובת הגאונים (ליק סי׳ נז) רק עד ״אמר רב״.
3. שכחינן: כ״י נ, כ״י קרפנטרץ: ״ושכחינן״. דפוסים: שבקינן.
4. לשמעתאתיה: כ״י נ, כ״י קרפנטרץ: ״לשמעתתיה״. גמ, דפוסים: ״לשמעתיה״.
5. זמנין: וכן ריצ״ג ובתשובת הגאונים שם. חסר בכ״י קרפנטרץ. בר״ח: ״אימת״
6. חביבא: גמ, כ״י נ, כ״י קרפנטרץ, דפוסים. כ״י א: ״חביביה״.
7. זמנין: כ״י נ: ״וזמנין״, וכן בריצ״ג, ובתשובת גאונים שם. .
8. דהוא חביבא: כ״י א לפני הגההת המנקד: ״דהוא חביבָיה״. כ״י נ: ״דחביבא״. גמ, כ״י קרפנטרץ, דפוסים: ״דהוה חביבא״
9. ריפתא מקדש אריפתא... חמרא מקדש אחמרא: גמ, כ״י נ, דפוסים, וכן בר״ח, תשובת הגאונים שם, ריצ״ג ור׳ יונתן. כ״י קרפנטרץ: ״ריפתא ומקדש אריפתא... חמרא ומקדש אחמרא״. כ״י א בסדר הפוך: ״חמרא מקדש אחמרא... ריפתא מקדש אריפתא״.
10. ולא בנטילה: גמ: ״ולאו בנטילותא״. כ״י קרפנטרץ: ״ולא בנטילת ידים״.
11. תליא מילתא: חסר ב-גמ, כ״י קרפנטרץ.
12. וכן הילכתא: חסר בכ״י קרפנטרץ.
טעם – אם אכל, שוב אינו מקדש כל הלילה:
טעם1 – אם אכל2 שוב אינו מקדש כל הלילה3 אלא למחר קודם סעודה4:
אני אומר טעם מבדיל – ואף על גב דלגבי קידוש אמינא טעם אינו מקדש, בהבדלה אין להחמיר כל כך5:
1. בפשטות מבאר כאן דעת מ״ד טעם אינו מקדש, וראה בב״ח סי׳ רעא ובהגהות והערות שם (במהד׳ מכון ירושלים) הערה יח.
2. יתכן שכוונתו לבאר דוקא אכילה, ולא טעימה כל שהוא. וראה לקמן קז, א למטה על ״מטעמת״.
3. וכ״כ רש״י. ובפשטות אסור לו מעתה לאכול בלי קידוש, והיינו שיש כאן קנס על הטועם לפני הקידוש (ואפילו בשוגג), וראה בילקוט ביאורים (מתיבתא) הערה קיז, ובספר שמועת חיים (לרב יוז׳וק) עמ׳ רנז אות א. ובדרך אחרת, שרצו שהקידוש יהיה יותר מושלם, שגם יתיר את האכילה, וכמודגש כאן ברשב״ם ״קודם סעודה״, וראה במתיבתא שם הערה קיח. וראה בברכ״א כאן שהסתפק האם אסור או מותר לו לאכול כל הלילה, וכן הסתפק בספר חיים של ברכה על פרק ער״פ (מהדו״ק שנת תשע״ח).
4. וכ״כ תוד״ה טעם. והיינו שיקדש אז את קידוש הלילה ויצא יד״ח מהתורה, ורק ביטל את הדין מדרבנן לעשות לכתחילה את הקידוש בלילה, ״זכרהו בכניסתו״, ראה ברשב״ם לעיל קה, א סוף ד״ה דאי לא קתני ובנספח שם. וראה בדבר שמואל כאן.
5. ראה גם ברשב״ם (לעיל קב, ב ד״ה רב אמר) לפי שיטת רב שקידוש עדיף וחמור מהבדלה (ובפרט שמבואר לקמן ברש״י ורשב״ם שהדברים כאן נאמרו בשם רב), ועיי״ש בהערה בטעם הדבר. וכאן יתכן לבאר גם מצד איסור האכילה לפני קידוש שחמור מהאיסור לפני ההבדלה, שהרי שתיית מים מותרת לפני הבדלה, כמבואר לעיל קה, א, ולפני קידוש אסורה, כמבואר ברשב״ם שם, ובשו״ת הרשב״א ח״ג סי׳ רסד ושו״ת הרא״ש כלל כה אות ב ע״פ הירושלמי, וכ״פ בשו״ע סי׳ רעא סע׳ ד [וברמב״ם הל׳ שבת כט, ה משמע שהתיר שתיית מים גם לפני קידוש, ועיי״ש במגיד משנה].
טעם אינו מקדש – פי׳ עד למחר קודם אכילה ואם תאמר למאי דפי׳ לעיל אף ידי יין יצאו כששתה בבית הכנסת א״כ איך יקדש שוב בביתו וי״ל דלא מיקרי טעם כיון שלא טעמו אלא מכוס של ברכה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב הונא אמר רב טעם אינו מקדש – הקשה הראב״ד ז״ל וכי משום דעבר וטעם לא יקדש מי שאכל שום וריחו נודף יאכל שום אחר ויהא ריחו נודף. ופי׳ הוא ז״ל לא יקדש הוא מפני שנראה כמבזה את המצוה אבל אחרים מקדשין לו מיהו לא קיימ״ל הכי. גרסת הגאונים ז״ל אמר רבא הלכת׳ טעם מקדש טעם מבדיל ומי שלא קדש בע״ש מקדש והולך כל היום כולו ומי שלא הבדיל במוצאי שבת מבדיל והולך כל היום כולו ובלישנא דאמימר גרסי׳ ש״מ מי שלא הבדיל במוצאי שבת מבדיל והולך כל השבת כולה. וכן גרסת הרב אלפסי ז״ל. והלכך קיימ״ל כלישנא קמא דהוא לישנ׳ דגמרא דמבדיל והולך כל היום כולו ותו לו. ואיכ׳ מאן דגריס כלישנא קמא כל השבת כולה וכלישנא דאמימר כל היום כולו ופסק כלישנא קמא וגירסא ראשונה עיקר שהיא גרסת הגאונים ז״ל. והלכך תשעה באב שחל להיות במוצ״ש אין מבדילין על הכוס כלל. דאי אמרת ליטעמי לינוקא לא אפשר דדלמא אתי למסרך וכדאמרי׳ גבי זמן דיום הכפורים. וכי תימא שאני יוה״כ דקביע ואתי מזמן לזמן אבל ת״ב במוצ״ש דלאו כל שתא ושתא מתרמי לא חיישינן לדילמא אתי למסרך. הא ליתא דהא אמרי׳ לענין מזרע כשותא בכרמא וליתן לי׳ לתינוק ישראל דילמא אתי למיסרך ואע״ג דלא קביע ואתי ואע״ג דהוי איסורא דרבנן ובמוצאי ת״ב לא אפשר דאינו מבדיל אלא כל היום כולו ותו לא. הלכך מבדיל בתפלה בלבד. אבל מטעם דחוי ליכא למימר דאין דחוי אצל מצות אלא בנרא׳ ונדחה וחוזר ונראה אבל בדחוי מעיקרו לא. אלא דוקא בקרבן וכמו שכתבתי במסכת סוכה פרק לולב הגזול בס״ד והרב בעל הלכות ז״ל כתב דמבדיל במוצאי ת״ב ואע״ג דבעלמא אינו מבדיל אלא כל היום כולו שאני הכא דלא אפשר. והרמב״ן ז״ל כתב דהבדל׳ כל היום אינה מתור׳ תשלומין כי היכא דנימא שאם אינו יכול להשלים בו ביום משלי׳ אחריו אלא כל היום כולו זמנו הוא כעין חצי לילה ועבר יומו בטל חיובו ועוד דהבדלה זו דעל הכוס מטולטלת היא בין עניות לעשירות דבתחיל׳ קבעוה בתפלה העשירו קבעוה על הכוס חזרו והענו קבעוה בתפלה והם אמרו המבדיל בתפלה צריך שיבדיל על הכוס והלכך בת״ב אין לך עניות גדול מזה שכל ישראל אבלים ומרודים ובתפלה בלבד די ואינו צריך להבדיל על הכוס ואפי׳ למאן דאית לי׳ מי שלא הבדיל במוצאי שבת מבדיל והולך כל השבת כולה. וכן עיקר וכן דעת הרשב״א ז״ל ואסיקנא דלמאן דאמר מבדיל והולך כל היום כולו דוקא הבדלה לבד אבל לא על האור וה״ה לבשמים דלא:
בד״ה טעם אינו כו׳ ואם תאמר למאי דפי׳ לעיל אף ידי יין יצאו כו׳ עכ״ל ר״ל כיון דלר״י דקאמר אף ידי יין יצאו היינו דוקא בכה״ג בששתו בב״ה לשמואל נמי דקי״ל כוותיה דאף ידי קידוש לא יצא היינו נמי בכה״ג איירי אפילו בשתו בב״ה וא״כ איך יקדש שוב בביתו בלילה כיון שטעם וק״ק דמאי קושיא דאימא דקושטא הוא לשמואל דאף ידי קידוש לא יצא ולא יקדש בלילה כיון שטעם עד למחר ביום ויש ליישב ודו״ק:
א אמר רב הונא אמר רב: מי שטעם מזון כלשהו בליל שבת שוב אינו מקדש בלילה, שאין קידוש אלא קודם האוכל ויקדש למחר קודם סעודת היום. בעא מיניה [שאל ממנו] רב חנא בר חיננא מרב הונא: טעם במוצאי שבת לפני הבדלה מהו שיבדיל? אמר ליה [לו]: אני אומר טעם — מבדיל, ורב אסי אמר: טעם — אינו מבדיל.
Rav Huna said that Rav said: One who has tasted any food on Shabbat night may not recite kiddush anymore that night, as one must recite kiddush before he eats. Instead, he recites kiddush during the day before the meal. Rav Ḥana bar Ḥinnana raised a dilemma before Rav Huna: If one tasted food at the conclusion of Shabbat before reciting havdala, what is the halakha with regard to whether he may recite havdala? He said to him: I say that one who has tasted food may still recite havdala. And Rav Asi said: One who has tasted food may not recite havdala.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״םתוספותראב״ד כתוב שםמהר״ם חלאווהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) רַב יִרְמְיָה בַּר אַבָּא אִיקְּלַע לְבֵי רַב אַסֵי. אִישְׁתְּלֵי וּטְעֵים מִידִי. הָבוּ לֵיהּ כָּסָא וְאַבְדֵּיל. אֲמַרָה לֵיהּ דְּבִיתְהוּ: וְהָא מָר לָא עָבֵיד הָכִי! אֲמַר לַהּ: שִׁבְקֵיהּ, כְּרַבֵּיהּ סְבִירָא לֵיהּ.
The Gemara relates that Rav Yirmeya bar Abba happened to come to the house of Rav Asi. He forgot and tasted some food after Shabbat before havdala. They gave him a cup and he recited havdala. Later, Rav Asi’s wife said to her husband: But my Master does not act this way. In your opinion, one who eats before havdala does not recite havdala. He said to her: Leave Rav Yirmeya bar Abba. He maintains in accordance with the opinion of his rabbi. Rav Yirmeya bar Abba was a student of Rav, who ruled that even one who has eaten may recite havdala.
רש״ירשב״םתוספותראב״ד כתוב שםפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אישתלי – רב ירמיה:
אמרה ליה דביתהו – דרב אסי לרב אסי:
והא מר לא עביד הכי – דאמר רב אסי טעם אינו מבדיל:
כרביה – כרב, דרב הונא משמיה דרב הוה אומר שמעתתיה:
אישתלי – רב ירמיה:
אמרה ליה דביתהו – דרב אסי לרב אסי:
והא מר לא עביד הכי – דאמר רב אסי טעם אינו מבדיל:
אמר לה – רב אסי:
שבקיה – לרב ירמיה, דכרביה1 סבירא ליה2, ורב הונא משמיה דרב היה אומר שמעתתיה3, וכך פירש רבינו שלמה זצ״ל4:
1. רב, רבו של רבי ירמיה.
2. ע״פ כת״י ל ומו.
3. כת״י מו ומס: שמעתתיה, וכרש״י. בכת״י ל: שמעתתא.
4. כ״ה בכת״י מו ודפו״ר, וברש״י דפו״ר, וכן היה לפני תוד״ה שבקיה, שרב הונא אמר בשם רב. בתוס׳ שם חלק על רש״י ורשב״ם, וביאר שהכוונה ״כרביה״ לרב הונא, שגם היה רבו של רב ירמיה. וע״ע בנספח בסוף ספרנו עמ׳ ##.
אישתלי וטעים מידי – מה שמקשי׳ השתא בהמתן של צדיקים אין הקב״ה מביא תקלה י״ל דהכא שהמאכל מותר אלא שהשעה אסורה אין שייך להקשות ובמקום אחר מפורש (גיטין ז.).
שבקיה כרביה ס״ל – פי׳ בקונטרס רב דרב הונא משמיה דרב הוה אמר שמעתתיה ותימה דרב אסי נמי תלמידו של רב והלשון משמע כרביה ולא רביה אלא נראה כרביה כרב הונא [כדאמר] בפ״ב דקדושין (דף מו.) דרב ירמיה תלמידו של רב הונא דקאמר נראין דברי תלמיד ואע״ג דרב ירמיה בר אבא תלמיד חבר דרב הוה בפ׳ תפלת השחר (ברכות כז:) דקאמר ליה מי בדלת ולא קאמר ליה מר בברכות גרסינן ברוב ספרים רב ירמיה ובקדושין רבי ירמיה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מסופר: רב ירמיה בר אבא איקלע [הזדמן] לבי [לביתו] של רב אסי, אישתלי וטעים מידי [שכח וטעם משהו] לפני הבדלה לאחר צאת השבת, הבו ליה כסא ואבדיל [נתנו לו כוס יין והבדיל]. לאחר מכן אמרה ליה דביתהו [לו אשתו] של רב אסי לבעלה: והא מר [והרי אדוני] לא עביד הכי [עושה כן] כלומר, מנהגך שאם אתה טועם שוב אינך מבדיל! אמר לה: שבקיה, כרביה סבירא ליה [הניחיהו, כרבו סבור הוא] שהוא תלמידו של רב האומר שמי שטעם לפני הבדלה — מבדיל.
The Gemara relates that Rav Yirmeya bar Abba happened to come to the house of Rav Asi. He forgot and tasted some food after Shabbat before havdala. They gave him a cup and he recited havdala. Later, Rav Asi’s wife said to her husband: But my Master does not act this way. In your opinion, one who eats before havdala does not recite havdala. He said to her: Leave Rav Yirmeya bar Abba. He maintains in accordance with the opinion of his rabbi. Rav Yirmeya bar Abba was a student of Rav, who ruled that even one who has eaten may recite havdala.
רש״ירשב״םתוספותראב״ד כתוב שםפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אֲמַר רַב יוֹסֵף אֲמַר שְׁמוּאֵל: טָעַם, אֵינוֹ מְקַדֵּשׁ; טָעַם, אֵינוֹ מַבְדִּיל. וְרַבָּה אֲמַר רַב נַחְמָן אֲמַר שְׁמוּאֵל: גטָעַם, מְקַדֵּשׁ, דוְטָעַם, מַבְדִּיל.
Rav Yosef said that Shmuel said: One who has tasted food before kiddush may not recite kiddush, and one who has tasted food before havdala may not recite havdala. And Rabba said that Rav Naḥman said that Shmuel said: One who has tasted may nevertheless recite kiddush, and one who has tasted may likewise recite havdala.
עין משפט נר מצוהראב״ד כתוב שםפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב יוסף אמר שמואל: מי שטעם לפני קידוש — אינו מקדש, ומי שטעם לפני הבדלה — אינו מבדיל. ורבה אמר בשם רב נחמן אמר שמואל: מי שטעם לפני קידוש — מקדש, ומי שטעם לפני הבדלה — מבדיל.
Rav Yosef said that Shmuel said: One who has tasted food before kiddush may not recite kiddush, and one who has tasted food before havdala may not recite havdala. And Rabba said that Rav Naḥman said that Shmuel said: One who has tasted may nevertheless recite kiddush, and one who has tasted may likewise recite havdala.
עין משפט נר מצוהראב״ד כתוב שםפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144