×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) בְּנָמֵל אע״גאַף עַל גַּב דְּהַשְׁתָּא לֵיכָּא אֵימַר בְּרִדְיוֹנֵי נְפַל.
in a port [banamal], where the boats are drawn up onto shore, as there is a lot of mud there, which can stick to her and interpose between her and the water. Even though now, after the immersion, there is no mud stuck to her feet or body, one can say that perhaps while she walked back after immersing the mud fell off. Since one cannot be certain that there was no mud stuck to her body while she immersed, she may not immerse in a port.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
אאימר ברדיוני נפל. לשון הוחלקה ונפל בירידה.⁠ב
גורבינו חננאל גרס גבי חוצצין גלד שחוץ למכה וגבי אין חוצצין גלד שעל המכה.
דולית הלכתא ככל הני שמעתתא, כי איתמר הכי לטהרות אבל לא לבעלה, כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה.
א. תוספות סו, ב ד״ה אשה, ור״ח לא גרס אע״ג דהשתא ליכא וכו׳ עד בסמוך גבי נתנה תבשיל לבנה וטבלה לא עלתה לה טבילה. וכו׳. ור״ח פירש לשון הוחלקה ונפל בירידה. והראב״ד בבעלי הנפש כתב במהדו״ק: פי׳ עם שיצאה מהמים נתנדנד מעליה. ובמהדו״ב כתב: שמא עם גל המים נפל מעליה בעת יציאתה מהמים.
ב. ראה ר״ח שבת דף קיד,א: רבד מלש׳ון מרבדים רבדתי ערסי, פי׳ דם יבש, כדגרסי׳נן בנדה פרק תינוקת ריבדא דכוסילתא, א׳מר רמי בר אבא האי ריבדא דכוסילתא עד ג׳ יומין לא חייץ, מכאן ואילך חייץ.
ג. באור זרוע סי׳ שסג אות ט, הביא את המשניות דריש פרק ט ממקואות, אלו חוצצין באדם גלד שעל המכה וכו׳ ואלו שאין חוצצין גלד שבמכה, וכו׳. וכתב, ורבנו חננאל גרס גבי חוצצין, גלד שחוץ למכה, וגבי אין חוצצין גלד שעל המכה (וככל הנראה הובאו משניות אלו בפירוש ר״ח כאן). והר״ש במשנה שם פירש גלד שחוץ למכה, ריר היוצא מן המכה ונעשית כמין גלד. וברא״ש הל׳ מקואות סי׳ כה הביא את דבריו (בסתם) וכתב, ריר היוצא מהמכה ומתיבש ונעשה גלדי. והיינו דאמר רמי בר חמא האי ריבדא דכוסילתא עד תלתא יומי לא חייצי מכאן ואילך חייצי, כי הוא חוץ למכה ונקרש ונעשה עב, אבל מה שבתוך המכה הוא רך תמיד. וכמשמעות דבריו נראה מדברי הרמב״ם בפירוש המשנה מהדו״ק, שכתב באלו שחוצצין, וגלד שע״ג המכה, הקליפה אשר תעלה על החבורה. ולפי זה כשהריר יוצא על גבי המכה ומתקשה הוא חוצץ. אבל במהדו״ב כתב, הליחה הנקרשת סביב המכה. ובבית יוסף סי׳ קצ״ח כתב, ומ״מ מדברי הרמב״ם והראב״ד למדנו שהגירסא הנכונה במתניתין דאין חוצצין היא כספרים דגרסינן שעל המכה, ור״ל הגליד שהוא מכוון כנגד פי המכה ואינו מתפשט לא לכאן ולא לכאן, דזהו גליד שהעלתה המכה שכתב הרמב״ם דאינו חוצץ. כלומר, שהעלתה המכה כנגדה בכיוון, דאילו נתפשטה חוץ לכנגד פיה, היינו גלד שעל גבי המכה דחוצץ.
ד. הנוסח בפנים הוא על פי גמרא כתי״ו. ורש״י והראב״ד תמהו על גרסה זו, שאין בדברי ריש לקיש שום טעם להכשיר לבעלה כל הני חציצות שהוזכרו למעלה. ראה תוס׳ ד״ה פתחה עיניה שכתבו: אחר זה כתוב בפירוש רבינו חננאל ובמקצת הספרים, ולית הלכתא ככל הני שמעתתא דכי איתמר הני לטהרות אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה. ובתשובה אחת כתב רש״י דל״ג, חדא דקאמר אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ר״ל, מה ענין ר״ל להנך דלעיל. וכו׳. ורבינו תם פירש שנראה כגירסת הספרים, ואיתא נמי בפי׳ ר״ח, והלכות גדולות, ובהלכות נדה שפירש רב סעדיה. גם הראב״ד בבעלי הנפש כתב: ובתר הנך שמעתתא אמרינן, ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דריש לקיש וכו׳. והרב ר׳ יצחק הוסיף עוד בלשון הגמרא וכתב הכי: ולית הלכתא ככל הני שמעתתא, דלא איתמר כל הני אלא לטהרות אבל לבעלה שפיר דמי, כי הא דאמר ר׳ שמעון בן לקיש וכו׳. ואין הפירוש מתישב עלי בזה הלשון, שאין ראיה מדברי ר״ל לדחות כל הני שמעתתא, וכו׳. אולם בערוך ערך עדר פירש דלבעלה אינה צריכה לטבול כדרך גדילתה, ופירש את דברי הגמרא, כי הא דאמר ריש לקיש האשה לא תטבול אלא דרך גדילתה, שגם דין זה של ריש לקיש הוא רק לטהרות ולא לבעלה. לפירוש זה של הערוך נתכוון הרשב״א בתשובה חלק א סי׳ תתי״ט שכתב, שאלת הא דאמרינן אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה וכו׳ (ו)⁠אם נאמר לטהרות בלבד או אפילו לבעלה. תשובה, הגרסא הראשונה יותר נכונה בעיני, שאין חלוק בין טהרות לבעלה (וראה לעיל הערה 378). - יש לציין לתשובת גאון (אסף תש״ב עמ׳ 43 – כנראה לרב האי) שפירש את דברי הגמרא אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה, שהיא נכנסת למים דרך כבוד וטובלת במים כמו שדרכה לילך תמיד, וכמו שבראיית נגעים אין מזלזלין בו ואין מפשיטין אותו, אלא נראה כדרכו כמו שהוא עודר ומוסק זיתים. וככל הנראה פירש את דברי הגמרא דלית הלכתא ככל הני שמעתא, אלא טובלת דרך גדילתה. ואף שהרמב״ם חלק להדיא על הגאון, וכתב שהוא נראה לענין נגעים כשהוא ערום, הרי שגם מדבריו (פרק ט הל׳ יב) נראה שאין הטעם מפני שמקומות אלו שאינם נראים כשהוא עודר חשובים בית הסתרים, אלא שאין הכהן זקוק לבדקו אם הוא נגוע אלא במקומות הנראים כשהוא עומד באופן שרגיל לעמוד. וכן כתב הרמב״ם לענין תגלחת, שאף על פי שצריך לגלח כל הגוף, אין הכהן זקוק לחפש אם יש לו שער במקומות שאינו נראה כשהוא עודר. וכך גם לענין טבילה, אין מצריכין אותה לעמוד בשעת טבילה, אלא כדרך גדילתה. ומטעם זה אמרו בגמרא דלית הלכתא ככל הני שמעתא אלא טובלת כדרך שרגילה לרחוץ.
{בבלי נדה סז ע״א} אמר רב גידל אמר רב נתנה תבשיל לבנה וטבלה לא עלתה לה טבילה אמר ראמי בר אבא האי ריבדא דכוסילתא עד תלתא יומי לא חייצי מיכן ואילך חייצי אמר מר עוקבא לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ ואימתי נקרא יבש משעה שמתחיל לירק אמר שמואל כחול שבעין1 אינו חוצץ שעל גב העין חוצץ ואם היו [עיניה2] פורחות על גב העין נמי אינו חוצץ ור׳ יוחנן אמר פתחה עיניה ביותר או שעיצמה עיניה ביותר לא עלתה לה טבילה {פי׳ ר״ח3, גאונים} ולית הילכתא ככל הני שמעתתא אלא כי איתמר הכי לעניין טהרות [איתמר]⁠4 אבל לבעלה שפיר דמי כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה כדתנן האיש נראה כעודר וכמוסק זתים אשה נראת כאורגת וכמניקה את בנה5.
בר רב הונא6 נימא אחת קשורה חוצצת שלש אינן חוצצות שתים איני יודע ור׳ יוחנן אמר אנו אין לנו אלא אחת אמר ר׳ יצחק דבר תורה רובו ומקפיד עליו חוצץ ושאינו מקפיד עליו אינו חוצץ [ומיעוטו אף על פי שמקפיד עליו אינו חוצץ]⁠7 וגזרו על רובו שאינו מקפיד משום רובו המקפיד ועל מיעוטו המקפיד משום רובו המקפיד:
1. שבעין: כ״י נ, דפוסים: ״שבתוך העין״.
2. עיניה: כ״י נ, דפוסים. כ״י הספרייה הבריטית: ״עיניו״.
3. בשמו בתוספות סז ע״א ד״ה פתחה (ב׳), ושם גם בשם מקצת ספרים, ובהמשך המאמר שם, גם בשם הלכות גדולות ובהלכות נדה שפירש רב סעדיה.
4. איתמר: כ״י נ, דפוסים, וכן בתוספות שם בשם ר״ח. חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
5. בנה: גח: ״בנו״.
6. רב הונא: דפוסים: בר חנה.
7. ומיעוטו...חוצץ: גח, כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י הספרייה הבריטית.
בנמל – פורט״ו מקום שהספינות נקבעות שמעלות טיט וחוצץ.
ברדיוני נפל – הטיט מעליה. ברדיוני איני יודע לשונו ונראה שהוא לשון שיכשוך שכששכשכה רגליה במים בצאתה נפל.
אשה לא תטבול בנמל וטעם הדבר פירשו גדולי הרבנים מפני שיש בו טיט עבה ומתדבק ואף בקצת ספרים גורסין אע״ג דהשתא ליכא אימר ברדיוני נפל כלומר בסיבת שטף המים נפל הימנה כשעלתה מהן ולדעת זה אף בדיעבד אין טבילתה טבילה ושמא תאמר והיאך טיט שבקרקע הנהר חוצץ והלא המים מקדימים כתבו גדולי המפרשים שלא נאמר כן אלא בכלים אבל לא באדם שהאדם הואיל והטיט נכנס במקומות הדחוקים שבין אצבעות רגליו חוצץ וכן שהמטה המים מגביהין אותה ונכנסין תחתיה וכן בכל כלי עץ ומ״מ אחרוני הרבנים כתבו שאף באדם כן אלא שזו שבכאן פירושה בטיט שבשפת הנהר ולדברי הכל למדנו לפירושין אלו שאין האשה צריכה לעקור רגליה מן הקרקע עד שיכנסו המים תחת רגליה שהמים מקדימין ואין לחוש אלא במקום טיט החוצץ לשיטה ראשונה או בטיט שבשפת הנהר לשיטה שניה ועוד שהרי יש טופח להטפיח מכף הרגל לשאר המים וטופח להטפיח חבור ומפצי דאבוה דשמואל לפירושין אלו אפשר לבא בהן משום טיט וכל שכן לפירוש שני שהוא בשפת הנהר ואע״פ שאמרו במסכת מקואות במקוה שמימיו מרדדים שכובש חבילי עצים או קנים לצד אחד מן המקוה עד שיתכנסו המים לצד אחד ויעלו עליה ואם כדבריהם תכבוש את עצמה למטה והמים עולין לה למעלה אפשר שהם מרדדים כל כך שאף בכבישת עצמה אין עולין עליה ומ״מ י״מ בשמועה זו שלא מצד הטיט היא שנויה אלא לצניעות ומפני שהנמל מקום פרוץ והיא יראה שלא יבואו בני אדם בפתע ויראוה ערומה וממהרת עד שאינה טובלת יפה ודבר למד מענינו ואין גורסין בה אע״ג דהשתא ליכא וכו׳ ולפירוש זה בדיעבד טבילתה טבילה ומפצי דאבוה דשמואל אף הם למחיצה עשאן ומשום צניעות וטעם המקואות שהיה עושה להן ביומי ניסן הוא מפני שלרוב הפשרת השלגים היה חושש שמא רבו נוטפין שבהן על הזוחלים והנוטפין ר״ל המים הבאין מצד הגשמים אין מטהרין בזחילה וכבר ביארנו הענין יפה בששי של שבת:
סבר רב הונא למימר משום גזירת מרחצאות. דלמא אתי למיטבל במים שאובין במרחצאות כמו שגזרו שלא יטבול על גבי הספסל לפי שהיו רגילין לישב על גבי ספסל במרחצאות ואי שרית להטביל במקוה או להטביל כלי על גבי ספסל אתי נמי להטביל במרחצאות וקאמר ליה רב חנין דלאו משום גזירת מרחצאות הוא דאין דרך לישב במרחצאות על גבי כלי חרס דלא מייחדי למדרס ולישיבה אלא משום דבעיתא ויראה שמא יתגלגל הכל או תשבר ותפול. וכן אסילתא נמי בעיתא שמא תתהפך ותבטל. ונ״מ מהני טעמא אי הויא טעמא משום גזירת מרחצאות אפי׳ בדיעבד לא עלתה לה טבילה אבל אי הוי טעמא משום בעיתא דווקא לכתחלה הוא דאסיר:
בנמל. פרש״י משום הטיט וכן ומפצי ביומי תשרי פרש״י מפני הטיט עשה להם מחצלאות תחת רגליהם. וקשה במסכת מקואות משמע דבכה״ג לא הוי חציצה דתנן בפ״ז במס׳ מקואות הטביל בו את המטה אע״פ שרגליה שוקעות בטיט העבה טהורה מפני שהמים מקדמין ויש שמחלקין בין אדם שהוא כבד ומכביד בעובי הטיט ומטה שהיא קלה. ור״ת פי׳ בשם ר״ח שבנמל שכיחי אינשי ובושה ויראה ותמהר ולא תטבול כהוגן. ומפצי נמי פירש שהעמיד מחצלאות כמין גדר על שפת הנהר לצניעות. והשתא הוי דומיא דההיא דלעיל משום דבעיתא ול״ג ברדיוניה נפל אלא בסמוך גבי נתנה תבשיל לבנה:
בנמל (מקום עגינתן של הספינות בחוף הים), שיש שם הרבה טיט, שעשוי להיות חציצה בטבילה אם הוא נדבק על גופה של הטובלת, אף על גב דהשתא ליכא [אף על פי שעתה אין טיט] — אסורה לטבול שם, שכן אימר ברדיוני [אמור כי בדשדוש הרגליים], שדשדשה האשה לאחר שטבלה נפל מעליה הטיט. ואולם היה עליה בשעה שטבלה, ולא היתה זו טבילה ראויה.
in a port [banamal], where the boats are drawn up onto shore, as there is a lot of mud there, which can stick to her and interpose between her and the water. Even though now, after the immersion, there is no mud stuck to her feet or body, one can say that perhaps while she walked back after immersing the mud fell off. Since one cannot be certain that there was no mud stuck to her body while she immersed, she may not immerse in a port.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יבית הבחירה למאיריתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֲבוּהּ דִּשְׁמוּאֵל אעֲבַד לִבְנָתֵיהּ מִקְוָואוֹת בְּיוֹמֵי נִיסָן וּמַפָּצֵי בְּיוֹמֵי תִּשְׁרֵי.
The Gemara relates that Shmuel’s father prepared ritual baths for his daughters in the days of Nisan, by digging holes and letting them fill with natural rainwater, and he placed mats in the Euphrates River in the days of Tishrei. Since the water was shallow and the riverbed was muddy, he placed mats on the riverbed so that they could immerse without getting dirty.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספות רא״שמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אבוה דשמואל עביד מפצי לבנתיה ביומי תשרי. אפי׳ כמין גדר בנהר פרת להצניעם מפני עוברים ושבים. בבניסן עביד להו מקוה, דקסבר פרת לא סליק ליה טבילה בניסן, דרובו שאובין נינהוג. וכבר ראינו לרבותינו זולתי זה הפירוש, וחזינא בה פירכא, לפיכך לא כתבנוהו.
דהמפשלת בנה לאחוריה וטבלתה לא עלתה לה טבילה.
א. ובר״ח שבת סה,ב: [ומפני מה] ביומי תשרי היה מסתירן לבנותיו במפצי, מפני בני אדם שעל הנהר, וטובלות בפרת כי דברי הכל בתשרי זוחלין הן. ולמה במפצי, דלית להו טהור׳ במקוה. ע״כ. ומה שכתב דלית להו טהרה במקוה, אין כונתו לכך שאין מפץ נטהר מטומאתו, וכמו שכתב ר״ח בב״ק דף כה,ב, אלא כוונתו למפץ שאינו צריך טהרה במקוה, וכמו שכתב בשבת דף פד,א: שלשה מפצין הן וכו׳ ושל גתות טהור מכלום, ואה⁠[נ]⁠י דגתות קאמרינן, שמואל עביד להי לבנתיה מפצות ביומי תשרי. אלא שדבריו צריכים ביאור למה הוצרכו למפץ שאינו מקבל טומאה, שהרי לא עמדו על גביהם בשעת טבילה. והרשב״א בתורת הבית כתב שלדעת הראב״ד שאין לטבול על גבי כלי שמקבל טומאה משום גזירת מרחצאות, צריך לומר דשמואל עביד מפצי לצניעות כפירוש ר״ח, והשיג עליו הרא״ה בבדק הבית, וכתב דאפשר שעמדו עליהן כפירוש רש״י, ואיירי במפץ שאינו מקבל טומאה. ואם כן לפירוש ר״ח שעשה כן לצניעות, אינו מובן למה הוצרך למפץ שאינו מקבל טומאה, וראה מש״כ בזה הגר״ד מצגר בהערה לפירוש ר״ח שבת.
ב. אור זרוע סי׳ שסג אות טו. הובא בתוספות ד״ה אשה.
ג. וזה לשון ר״ח בשבת שם: והוה עביד לבנתיה מקוה ביום ניסן ולא היה מניחן לטבול בפרת, מפני שרוב מי פרת בניסן מי מטר הן, וכו׳, שמא ירבו נוטפין שהן מי גשמים הנוטפין מן הגגות ונעשו שאובין, על מי הפרת שהן זוחלין. וכו׳. ופירשו בתוספות כאן שיש מהגג צינורות שהם כלים שחקקן ולבסוף קבען, והמים הנוטפין מהגגות הם שאובין. אבל הגאונים פירשו נוטפין, גשמים הנוטפין מן השמים. ובשבלי הלקט הלכות נדה כתב: בתוספתא דמגלה מוכיח שהזבה אינה טעונה מים חיים, וכן פי׳ רש״י ור״ח ז״ל במסכת נדה. יש לציין לתשובת גאון (אסף תרפ״ט עמ׳ 11) שם הוא מפרש מפני שזבה צריכה מים חיים, ואת ׳מפצי׳ הוא מפרש כרש״י מפני הטיט שברגליהם.
ד. כן הוא בגמרא כי״ו המפשלת וכו׳ וכן נתנה תבשיל וכו׳. ובתוספות ד״ה נתנה: בפירוש ר״ח כתוב עוד מימרא אחרת שאינה כתובה בספרים שלנו, וזו היא. וכו׳. ויש לפרש מפשלת את בנה לאחוריה והיא ערומה ולא היו בגדיה עליה וטבלה וכו׳, וצ״ל שהיתה מפשלת בנה אפי׳ לפני טבילתה בסמוך, ולאו דוקא בטבילתה. ודין זה דמפשלת בנה פסק הרמב״ם בפרק ב מהל׳ מקואות הל׳ יב. ואילו את ההלכה שנתנה תבשיל לבנה הביא שם בהל׳ יט וסיים שם בהל׳ כב שדין זה הוא רק לטהרות אבל לבעלה מותרת. ובביאור הגר״א בשו״ע סי׳ קצח ס״ק מד כתב שהרמב״ם גרס מפשלת קודם נתנה תבשיל לבנה, ומה שאמרו אח״כ דלית הלכתא ככל הני שמעתא, קאי אנתנה תבשיל והילך, אבל מפשלת אינה טבילה אפילו לבעלה. אבל גירסת הראב״ד בבעלי הנפש היא: נתנה תבשיל לבנה והפשילתו לאחוריה וכו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך כף
כףאנהרא מכיפיה מבריך (שבת פה נדרים לט בכורות נה:) פי׳ הנהר מסלע היוצא ממנו משם ברכת מלאתו. ולא ממימי המטר ועביד מפצי לבנתיה שהיה מסתירם מבני אדם שעל הנהר וטובלת בפרת כי דברי הכל בתשרי זוחלין הן ולמה הוא במפצי דלית להו טהרה במקוה אבל בניסן הוה עביד להו מקוה דסבר פרת לא סליק להו ביה טבילה בניסן דרוביה שאובין ננהו ואע״ג דנדה וזבה לא בעו מיים חיים אבוה דשמואל חייש משום מים שאובין: ומנא לן דנדה וזבה לא בעו מים חיים דתנא במגלה אין בין זב לזבה וכו׳ עד אלא שהזב טעון ביאת מים חיים וזבה אינה טעונה ביאת מים חיים פ״א מכיפיה מבריך מגדותיו מתברך שאינו מתגדל ממי הגשמים אלא מעצמו והיינו פליגא דרב דאיהו אמר סהדא רבא פרת כלומר שמגשמים מתגדל ומפצי ביומי תשרי ומניחן בקרקעית הנהר לפי שהנהרות מתמעטין ביומי תשרי מן רוב החום שהיה ויש טיט בקרקעית המים בעיקר הנהר והיה משים המפצים כדי שלא ישקעו רגליהן בטיט ולהוי חציצה לטבילה וההיא דאמר שמואל לעיל נהרא מכיפיה מיבריך הוי פליגי אהא דאמר שמואל אין המים מיטהרין בזוחלין כלומר אין המים מיטהרין שאין שם נוטפין אלא זוחלין בלבד אלא פרת ביומי תשרי לפי שכבר נתמעטו מימי הגשמים שנטפו בו אלמא ממי גשמים מתגדל ביומי ניסן כשמתפשרין השלגי׳ והמטר ואיהו אמר שאינו מתגדל אלא מכיפיה זה פי׳ רבינו גרשם והראשון של רבי׳ חננאל (נדה סז.) אבוה דשמואל עביד לברתיה מקוה וכו׳ אכיף ימא אסיסנא בירתא (פסחים ד) פי׳ על חוף הים אייסד בירה. והלך על כל גדותיו והירדן מלא על כל גדותיו תרגום על כל כפוהי.
א. [אפער. גרונד.]
מקוואות בימי ניסן – מקוה מים מכונסין ואינן טובלות בנהר לפי שרבו המים בימות הגשמים מגשמים שנפלו וחייש שמא ירבו נוטפין על הזוחלין. ותניא בתורת כהנים מה מעין מטהר בזוחלין אף מקוה מטהר בזוחלין כלומר שמטבילין במכונסין דרך זחילתן קודם שנקוו ונחו במקוה ת״ל אך מעין מעין מטהר בזוחלין והמקוה מטהר באשבורן ומהו אשבורן דקוו וקיימי דאין מטבילין במכונסים אלא משנקוו למקוויהם ונחו מזחילתן ותנן במסכת מקוואות (משנה מקוואות ה׳:ה׳) הזוחלין כמעין כלומר זוחלין שבנהרות כמעין והנוטפין כמקוה ומים הנוטפין מההרים הרי הן כמקוה ואין מטהרים בזחילה. הילכך בימי ניסן שנתרבה הנהר על ידי גשמים חייש שמא רבו נוטפין שבו על חיים שבו ובטלו זוחלין ואין מטהרין את הטמא הטובל בהן דרך זחילה וכל הנהרות לעולם הן הולכים וזוחלין לפיכך עביד להו מקוה באשבורן לטבול בתוכו. יש מפרשים דבעינן מים חיים לזבה ולאו מילתא היא דתניא בתוספתא חומר בזב מבזבה שהזב טעון מים חיים כו׳.
ומפצי ביומי תשרי – שטובלין בנהר שהזוחלין מרובין אבל מפני חציצת הטיט נותן מחצלות בנהר שעוברות עליהן.
מקואות ביומי ניסן. פרש״י דנוטפין אינן מטהרי בזוחלין ולא משום חיים דזבה לא בעיא מים חיים כדתניא בתוספתא. ועוד דמקואות משמע מים מכונסין דקוו וקיימי. וכפר״ח דזבה לא בעיא מים חיים. וגם פי׳ דמקואות עשה משום מים שאובין וכן פי׳ בערוך בערך כ״ף. ונראה לפרש לפי שהבתים מקלחין בנהר והצינורות היו חקוקין ולבסוף קבועין. ול״נ כיון דמקלחין בנהר לא מיפסיל בריבוי מים שאובין דמעין שמימיו מועטין יכול להרבות עליו מים שאובין עד שיהא בו כדי שיעור טבילה אלא צ״ל שלא היו מקלחין בנהר:
רש״י בד״ה ומפצי ביומי תשרי שטובלין בנהר כו׳ כצ״ל:
בד״ה כדתנן גבי כו׳ ומוסק זיתים כעודר כו׳ הד״א:
ע״ב תוס׳ בד״ה משום סרך כו׳ שתטבול ביום ז׳ כדרבי שמעון כו׳ כצ״ל:
ומסופר כי אבוה [אביו] של האמורא שמואל עבד לבנתיה [עשה לבנותיו] מקוואות (בורות שיש בהם מי גשמים, כשיעור הראוי לטבילה) שתטבולנה בהם מטומאתן, ביומי [בימי] תקופת ניסן. ולא הניחן לטבול בנהר משום שהנהר מלא מי גשמים שאינם מטהרים בדרך זו. ועשה להן מפצי [מחצלות] אותן הניח ליד הנהר, שתפסענה עליהן בבואן לטבול בנהר, ביומי [בימי] תקופת תשרי, שלא יחצוץ הטיט.
The Gemara relates that Shmuel’s father prepared ritual baths for his daughters in the days of Nisan, by digging holes and letting them fill with natural rainwater, and he placed mats in the Euphrates River in the days of Tishrei. Since the water was shallow and the riverbed was muddy, he placed mats on the riverbed so that they could immerse without getting dirty.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספות רא״שמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אָמַר רַב גִּידֵּל אָמַר רַב בנָתְנָה תַּבְשִׁיל לִבְנָהּ וְטָבְלָה וְעָלְתָה לֹא עָלְתָה לָהּ טְבִילָה אַף עַל גַּב דְּהַשְׁתָּא לֵיכָּא אֵימַר בְּרִדְיוֹנֵי נְפַל.
The Gemara cites a similar halakha involving the interposition of an item during immersion. Rav Giddel says that Rav says: If a woman gave a cooked dish to her son, and afterward she immersed in a ritual bath and ascended from the ritual bath, the immersion is ineffective for her. The reason is that even though now, after the immersion, there is no food stuck to her body, one can say that perhaps as she walked back after immersing the food fell off. Since one cannot be certain that there was no food stuck to her body while she immersed, she should not handle food immediately before immersing.
עין משפט נר מצוהרי״ףתוספותרשב״אבית הבחירה למאיריתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

נתנה תבשיל לבנה – בפירוש ר״ח כתוב עוד מימרא אחרת שאינה כתובה בספרים שלנו וזו היא מפשלת את בנה וטובלת לא עלתה לה טבילה ויש לפרש מפשלת את בנה לאחוריה והיא ערומה ולא היו בגדיה עליה וטבלה לא עלתה לה טבילה דחיישינן שמא הוה עליה דינוקא טיט וכיוצא בו ונדבק באמו וחוצץ בטבילתה ולא ידעה לה אף על גב דחזינן לה השתא דליכא מידי עליה חיישינן דלמא בעלייתה מן הטבילה נפל ברדיוני הוחלק ונפל דרך ירידה כפי׳ ר״ח וצ״ל שהיתה מפשלת בנה אפי׳ לפני טבילתה בסמוך ולאו דוקא בטבילתה.
אמר רב גידל אמר רב נתנה תבשיל לבנה וטבלה לא עלתה לה טבילה. פירוש תבשיל של פול וכיוצא בו שנדבק היטב וחוצץ ואע״פ שחפפה ועיינה קודם שנתנה תבשיל לבנה, מפני שהדבר מצוי שידבק ממנו בגופה ואע״פ שזה מיעוטו היא ומדרבנן הוא כיון שהוא מצוי הרבה כודאי משוי׳ ליה כנ״ל.
גירסת הספרים: ולית הילכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דאמר ר״ל וכו׳. פי׳ לית הלכתא כהני שמעתתא בריבלא דכוסילתא ולפלוף שבעין וכוחל שבעין ופתחה עיניה ביותר או עצמה עיניה ביותר אלא כי הא דר״ל ולאו למימר דהני פליגן אדר״ל דהא איפשטא דאיתנהו להני ואיתא לדר״ל ועוד דר״ל לחומרא איתמר והיכי ילפינן מינה להקל אלא הכי קאמר לית הילכתא ככל הני דנחמיר אדר״ל בטבילה בהכי הואיל ודרכן להיותן כך, אלא בכי הא דר״ל בלחוד הוא דנחמיר בה דבעינן טבילה דרך גדולתה, ואיכא טובא בתלמודא ולית הילכתא ככל הני שמעתתא אלא כי האי דלא פליגן ולא סתרן חדא לחברתה, ובהלכות הריא״פ ז״ל מוסיף בגרסת הספרים ולית הילכתא ככל הני שמעתתא אלא כי איתמר הני לענין טהרות איתמר אבל לבעלה שפיר דאמו כי הא דר״ל וכו׳ ולגרסת הרב ז״ל נמי לאו למימרא דמר״ל שמעינן דלבעלה לא קפדי בהני דבהך שמעתתא, אלא הכי קאמר לבעלה שפיר דאמו אי עבדה כי האי דר״ל שתטבול דרך גדילתה וכאלו אמרו אבל לבעלה סגי לה כדר״ל, וקצת ספרים ראיתי שכתוב בהן אבל לבעלה כדר״ל ולא גרסינן שפיר דמי וגירסת זו מפורשת כפירושנו, אבל הרמב״ן נ״ר הקשה לגרסת הרב ז״ל מדגרסינן בפרק החולץ (יבמות מז:) וכל דבר שחוצץ בטבילה חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה ומשמע דכל דבר שחוצץ בטבילת טהרות חוצצין באלו קאמר ואלו לגרסת הרב ז״ל האיכא הני דחייצי לטהרות ולא חייצי לבעלה. ותירץ הוא ז״ל דדילמא הכי קאמר כל דבר שחוצץ בטבילה אחרת חוצץ בגר ובעבד ובנדה ואע״פ שאין טבילתן מפורשת מן התורה שהרי טבילת נדה לא למדנו אותה מפורש מן הכתוב אלא מבנין אב אתיא דכתיב ורחצו במים בנין אב לכל הטמאין שיהו בטומאתן עד שיבאו במים. ומה שאמרו שם במקום שנדה טובלת שם גר ועבד משוחרר טובל לא מפני שטבילת נדה מפורשת יותר אלא לומר דלא בעינן מעיין כזב ואי נמי דבעינן טבילה בבת אחת משום דסמכי לה אך במי נדה יתחטא מים שהנדה טובלת בהם. ולדידי ק״ל לפי שראיתי שם בגירסת הספרים חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה ובעל קרי ובעל זב, ובעל קרי היינו לטהרות, ושמא להתירו בדברי תורה ובתפלה ומפני שהקלו בטבילתו להתירו בשאובין הוצרך לומר דלענין חציצה לא הקלו, ומיהו בגרסת ההלכות לא מצאתי בעל קרי, ולי נראה לגרסת הרב ז״ל, דהתם הכי קאמר ולענין כל דבר החוצץ אחד גר ועבד שוין בו.
ולענין שמעתין הקשה הרמב״ן נ״ר מריהו דהני שמעתתא היכי אמרינהו, והא אנן תנן במקואות פ״ט אלו שחוצצין לפלוף שחוץ לעין וגלד שחוץ למכה, ואיכא למימר לפלוף שבעין מוקי לה רב עוקבא בלח והיינו טעמא דלא חייץ משום דלא קפיד עליה והוה ליה מיעוטו שאינו מקפיד אבל יבש ודאי מקפיד ושחוץ לעין מקפיד עליה אפילו לא חייץ, וגלד שעל המכה נמי משום האי טעמא הוא דלא עביד אינש לקלף גלד מכתו משום דקשה למכה עד דיביש ומיקליף מנפשיה, וקסבר נמי דוקא של מכה אבל ריבלא דכוסילתא עד תלתא יומי דלא קפיד איניש עליה לא חייצא מכאן ואילך חיצא, ואי נמי עד תלתא יומי לחה ולא מעכבא מיא, מכאן ואילך חיצא דיבישה קפיד עליה, ואי קשיא לך מאי שנא פתחה עיניה ביותר או עצמה עיניה דלא מעכב בטבילה ומאי שנא קרצה שפתותיה דתנן כאלו לא טבלה לא תיקשי דודאי קרצה שפתותיה מעכבת ביאת מים במקום הגלוי אבל פתחה עיניה אינה מעכבת כלום אלא קמטין בעלמא הוא דעבדא במקום שדרכה בכך, ואיפשר נמי שאינן מעכבין כלל מלבא בהן מים ממש, הרמב״ן נ״ר. אבל הראב״ד ז״ל פסק בעצמה עיניה ופתחה עיניה כר׳ יוחנן ומדמה להו לקרצה שפתותיה ופי׳ דלית הלכתא ככל הני שמעתתא לא קאי אדר׳ יוחנן אלא אהנך תלת שמעתתא אבל הא דר׳ יוחנן דמיא לדר״ל דכל שפתחה או עצמה עיניה ביותר אין זה דרך גדלתה. ואין פירושו מחוור.
נתנה תבשיל לבנה בין חפיפה לטבילה לא עלתה לה טבילה אפילו לא נמצא עליה דבר חוצץ אחר טבילה שהרי יש לחוש שמא נדבק בה מן התבשיל והיה דבוק עליה בשעת טבילה ואע״פ שהיא בודקת עצמה לאחר טבילה ואינה מוצאת כלום חיישינן דילמא ברדיוני נפל ר״ל בשטף המים נתנדנד עם יצאתה ונפל ותבשיל זה פירשוהו הגאונים בתבשיל המתדבק כגון תבשיל של קמח או עיסה או גריסין וכיוצא בו והוא הדין אם נתעסקה בין חפיפה לטבילה בדברים החוצצים ומתוך כך צריכה לבדוק עצמה בשעת טבילה:
לפלוף שבעין והוא טנופת הזב דרך העין ומתיבש כל שלא נתיבש עדין אינו חוצץ שאין דרך להקפיד בלח והוה ליה מיעוטו שאינו מקפיד אבל אם נתיבש עד שנעשה כצבע ירוק הנקרא גרו״ק יש אומרים שהוא חוצץ מפני שאחר שנתיבש מקפיד הוא עליו ולדעתם מה שאמרו במסכת מקואות אלו שאין חוצצין ומנה עמהם לפלוף שבעין פירושו בלח ומה שנאמר שם בלפלוף שעל גבי העין שחוצץ פירושו אף בלח מפני שכל שהוא חוץ לעין אפילו בלח דרכו להקפיד ויש פוסקין שכל שבעין אף ביבש אינו חוצץ כסתם משנת מקואות ומה שאמרו שם שעל העין חוצץ פירושו לדעתם דוקא ביבש וטעם מחלוקת זו יתבאר בסמוך וכן ריבדא דכוסילתא והוא דם ההקזה הנשאר במקום החבורה שדרכה לעשות גלד וכל שלשה ימים אינו קרוי עדין גלד והרי הוא רך ומחובר בבשר ואין דרך להקפיד עליו אדרבה אדם נזהר שלא לגררו והלכך אינו חוצץ משלשה ימים ואילך יש אומרים שאדם מקפיד עליו ליטלו וחוצץ ויש פוסקין שאף זו אינו חוצץ כמו שנבאר טעם מחלקתם בסמוך וכן כחל שבעין אינו חוצץ שהרי אינו מקפיד עליו אדרבה נוח לו שיעמוד לשם אבל שעל גבי העין יש אומרין שמאחר שדרך להקפיד עליו חוצץ ויש אומרים שאף זה אינו חוצץ כמו שנבאר טעם מחלקתם בסמוך ואף לדעת ראשון אם היו עיניה פורחות ר״ל שהיא עוצמתן ופותחתן תמיד אף שעל גבי העין אינו חוצץ שהתמדת עצימתה ופתיחתה מפקעת שלא לעמוד אותו כחל על גב העין או שמא עם נדנוד העין אילך ואילך הכחול מתנדנד ונופל והמים נכנסין וכן עצמה עיניה ביותר או פתחתם ביותר יש אומרים שלא עלתה לה טבילה שעצימה ביותר מונעת שאין תוכו של עין ראוי לביאת מים וכן פתיחתה ביותר מחברת העפעפים עם גבות העינים עד שאין מקום שביניהם ראוי לביאת מים ויש פוסקים שאף זו עלתה לה טבילה ואע״פ שבקרצה שפתותיה פסקנו במוחלט שלא עלתה לה טבילה בזו אין דרך להדקם כל כך וכשהיא מהדקתו ביותר לא עלתה לה טבילה אבל עצמה עיניה ביותר דרכה בכך והרי היא כטובלת דרך גדילתה ואם פתחתן ביותר אין זה אלא קמטין בעלמא ואף באלו אין כאן עיכוב גמור ומחלקת זו שבדברים אלו שייעדנו לבאר במה הוא תלוי צריך שתדע שבשינוי גרסאות שבין הספרים היא תלויה והוא שיש גורסין אמר רמי בר אבא הני רבדי דכוסילתא עד תלתא יומי לא חיצי מכאן ואילך חיצי אמר מר עוקבא לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ ואימתי נקרא יבש משהתחיל לירוק אמר שמואל כחל שבעין אינו חוצץ שעל גב העין חוצץ ואם היו עיניה פורחות אף שעל גב העין אינו חוצץ עצמה עיניה ביותר או פתחה עיניה ביותר לא עלתה לה טבילה ויש גורסין ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דאמר ריש לקיש אין אשה טובלת אלא דרך גדילתה האיש כעודר וכמוסק זיתים והאשה כאורגת וכמיניקה את בנה כמו שנבאר ומפרשין לית הילכתא ככל הני שמעתתא על כל אלו שהוזכרו ר״ל ריבדא דכוסילתא ולפלוף שבעין וכחל שבעין ועצמה ופתחה ביותר אלא בכולן אין בהן משום חציצה לא לבעלה ולא לטהרות אלא כלל הטבילה כי הא דריש לקיש שלא תטבול אלא דרך גדילתה ואע״פ שאין בין אלו ובין זו של ריש לקיש מחלוקת ואפשר לקיים את כולן ויש גורסין והני מילי לטהרות אבל לבעלה כדריש לקיש כלומר כל אלו לא הוזכרו לחציצה אלא לטהרות אבל לבעלה אין אלו מונעות שלא להיות טבילה דרך גדילתה ודיינו בכך וזהו דעת גדולי הפוסקים וגדולי המחברים ולא עוד אלא שגדולי המחברים צירפו בה אף זו של רב גדל דנתנה תבשיל לבנה ומפני שכל אלו אין חוצצין אלא מדבריהם ולטהרות גזרו לבעלה לא גזרו ויש שואלין לשטה זו שהרי אמרו בפרק החולץ (יבמות מ״ז:) כל דבר שחוצץ בטבילה לטהרות חוצץ בכל אלו אלא שמפרשים לשיטתם שלא בטבילת טהרות היא שנויה אלא כך פירושה כל שחוצץ בטבילה דין הגר ודין עבד משוחרר ודין הנדה שוין בו שמה שחוצץ בזה חוצץ בזה אלא שיש מפקפק בה ממקצת גירסאות שגורסין שם חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה ובבעל קרי והרי טבילת בעל קרי לטהרות היא ונדחקים בה להתירו בדברי תורה ותפלה וקודם שבטלוה לטבילה ודברים דחוקים הם וגדולי המפרשים ממצעין לנו את התחום שהם גורסים כגירסא זו אלא שמפרשים אותה דוקא אריבדא דכוסילתא ולפלוף וכחל שבעין אבל זו של ר׳ יוחנן בעצמה עיניה ביותר ופתחה עיניה ביותר ודאי הלכה היא ולא עלתה לה טבילה כדין קירצה שפתותיה ואע״פ שאין הפירוש נראה מן הסוגיא לפי גירסאות אלו מ״מ הרבה רואים להחמיר כדבריהם ומ״מ יש מחמירין יותר לקיים את כלן להיות כל אלו חוצצין על הצדדים שהוזכרו ואין גורסין ולית הלכתא ככל הני שמעתתא ולא והני מילי לטהרות אלא עושין זו של ריש לקיש ר״ל שתטבול דרך גדלתה שמועה בפני עצמה וכלם לדעתם הלכה פסוקה הוא וכן הוא עקר הדברים שכל לפלוף שבעין אחר שנתיבש וגלד שבהקזה אחר שלשה וכחול שעל גבי העין היא מקפדת עליהם וחוצצין וכיוצא בה אמרו במקואות בגליד שעל המכה שהוא חוצץ ופירושה אחר שנתיבשה המכה ועומדת להסירה משם שנמצא אדם מקפיד עליה וריבדא דכוסילתא לאחר שלשה בכלל זה:
ולענין טבילה דרך גדילתה ביאור הענין שלא תטבול זקופה ממש עד שיהו ירכותיה סמוכות זו לזו וזרועותיה נדחקים על צדדיה ולא שוחה ממש אלא דרך גדילתה ר״ל לענין ירכותיה ושוקיה כעין הילוכה ולענין זרועותיה כעין שהיא משתמשת בהם תמיד וכל שעומדת כן אע״פ שיש שם קמטים שאין המים נכנסין בהם אין מקפידין בכך וכענין האמור לענין נגעים שהכתוב טיהר בו בית הסתרים מדכתוב לכל מראה עיני הכהן וכשבא להראות נגעו לכהן אם היה הנגע בבית השחי או בין יריכותיו אינו צריך להגביה זרועותיו לגמרי ולהפסיק בין ירכותיו לגמרי אלא לענין ירכותיו בכדי שיהא נראה כעודר שעומד בהרחבה מועטת בין ירכותיו וכמוסק זיתים לענין בית השחי ובאשה כאורגת לבית השחי וכופפת עצמה להניק את בנה ולענין בית הסתרים שאין באלו אלא הרחבה מועטת ומה שיראה בדרך זה יטמא ומה שאינו רואה יניח ואינו צריך שישתדל שיראה על כל פנים וכל לענין טבילה דיין שיעמדו בדרך זה בשעת טבילתן ר״ל האיש כעודר לכניסת מים לבין הירכים וכמוסק זיתים לכניסתם לבית השחי והאשה כאורגת לבית השחי וכמיניקה את בנה לבית הסתרים ויש גורסין בה כעורכת לבית הסתרים וכמיניקה לתחת הדד וכן היא שנויה בסיפרי ומה שהוזכר כאן בנימא אחת קשורה חוצצת ובענין רוב ומיעוטו מקפיד ושאינו מקפיד כבר ביארנו הכל למעלה:
נתנה תבשיל לבנה וטבלה. הפשילה בנה לאחריה וטבלה לא עלתה לה טבילה כו׳:
אימור בריוני נפל. ר״ת גרס בדדיוני בשני דלתי״ן והוא לשון נדידה דחיישנינן כשהיתה מדדה לעולת מבית הטבילה נפלה מעליה מן התבשיל שנדבק בה ונתייבש על גופה וכן שהפשילה בנה לאחוריה לאחר שהפשיטה בגדיה והיא ערומה חיישינן שמא נדבק בה טיט שהיה על התינוק ונתייבש בה וחייץ. וחומרא יתירא היא דאפי׳ בטיט וצואה תנן במסכת מקואות גלדי צואה שעל בשרו ובצק שתחת הצפורן חוששין לכלוכי צואה שעל בשרו וצואה שתחת הצפורן אינן חוצצין. ויותר היה נראה לפרש הפשילה בנה לאחוריה שהיה עליה בשעת טבילה כההיא דתנן בפ״ח דמקואות האוחז באדם ובכלים ומטבילן טמאין ואם הדיח ידיו במים טהורין:
א ומביאים עוד מדברי חכמים בדיני חציצה בטבילה. אמר רב גידל, אמר רב: האשה שנתנה תבשיל לבנה, ולאחר מכן טבילה ועלתהלא עלתה (אין נחשבת) לה טבילה זו. ואף על גב דהשתא ליכא [אף על פי שעתה אין] עליה שארית של תבשיל זה — שכן אימר ברדיוני [אמור כי בדשדוש הרגליים], בעת שדשדשה האשה ברגליה לאחר שטבלה נפל מעליה התבשיל שדבק בה, ואולם בשעת הטבילה היה עדיין עליה, וחצץ.
The Gemara cites a similar halakha involving the interposition of an item during immersion. Rav Giddel says that Rav says: If a woman gave a cooked dish to her son, and afterward she immersed in a ritual bath and ascended from the ritual bath, the immersion is ineffective for her. The reason is that even though now, after the immersion, there is no food stuck to her body, one can say that perhaps as she walked back after immersing the food fell off. Since one cannot be certain that there was no food stuck to her body while she immersed, she should not handle food immediately before immersing.
עין משפט נר מצוהרי״ףתוספותרשב״אבית הבחירה למאיריתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אָמַר רָמֵי בַּר אַבָּא גהָנֵי רִבְדֵי דְּכוּסִילְתָּא עַד תְּלָתָא יוֹמֵי לָא חָיְיצִי מִכָּאן וְאֵילָךְ חָיְיצִי.
Rami bar Abba said: With regard to these bloodletting incisions [ravdei dekhusilta], until three days have passed since the bloodletting, when they have not yet formed a hard scab, they do not interpose and invalidate an immersion. From this point forward they interpose, as the scab is too hard for the water to penetrate.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רבדי – פוינטור״ט.
כוסילתא – פלומ״א. ודרכן של מכות של הקזת דם להעלות גלד.
תלתא יומי – גלדן רך ומחובר והוי כגוף הבשר ולא חייצי.
הני ריבדי דכוסילתא עד תלתא ימים לא חייצי מכאן ואילך חייצי. היינו כי הא דתנן בפ״ט דמקואות גליד שחוץ למכה חוצץ גליד שבמכה אינו חוצץ כי אותו שחוץ למכה נקרש ונעשה עב אבל שעל תוך המכה נעשה רך תדיר. לכך אשה שהיא בעלת חטטין יש לה לחוף עד שיתרככו:
ב אמר רמי בר אבא: הני רבדי דכוסילתא [קרום עור המגליד פצעי הקזה], עד תלתא יומי [שלושה ימים מזמן ההקזה]לא חייצי [אינם חוצצים], שעדיין הם לחים, מכאן ואילך — הריהם חייצי [חוצצים], שהתייבשו לגמרי.
Rami bar Abba said: With regard to these bloodletting incisions [ravdei dekhusilta], until three days have passed since the bloodletting, when they have not yet formed a hard scab, they do not interpose and invalidate an immersion. From this point forward they interpose, as the scab is too hard for the water to penetrate.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) אָמַר מָר עוּקְבָא דלִפְלוּף שֶׁבָּעַיִן לַח אֵינוֹ חוֹצֵץ יָבֵשׁ חוֹצֵץ אֵימָתַי נִקְרָא יָבֵשׁ מִשָּׁעָה שֶׁמַּתְחִיל לִירַק.
Mar Ukva said: With regard to mucus that is in the eye, if it is moist, it does not interpose and invalidate an immersion. But if the mucus is dry and hard it interposes. When is it called dry? It is called dry from the time that it begins to turn yellow.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך לפלוף
לפלוףא(מקואות פרק ט) לפלוף שבעין וגלד המכה (נדה סז.) אמר מר עוקבא לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ פי׳ צואת העין.
א. [אויגען קאטה.]
לפלוף – קציד״א.
לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ – דדווקא שבתוך העין מפני שהדמעה שבעין מלחלחתו ואינו מניחתו להיות יבש אבל לפלוף חוץ לעין אפי׳ לח חוצץ והכי משמע במסכת מקוואות פ״ט (משנה מקוואות ט׳:ב׳) דגבי אלו חוצצין קתני לפלוף שחוץ לעין וגבי שאין חוצצין קתני לפלוף שבעין ולא מפליג בין לח ליבש אלא בין חוץ לעין לתוך העין והיינו בלח דיבש בעין נמי חוצץ וצואה שתחת הצפורן יבשה חוצץ והא דתנן התם במס׳ מקוואות גבי ואלו שאין חוצצין בטבילה לכלוכי צואה שעל הבשר וצואה שתחת הצפורן (וצפורן המדולדלת) מיירי בלח דומיא דלכלוכי צואה שעל הבשר דאי ביבש אמאי לא חייצי ועוד דלעיל גבי ואלו חוצצין קתני גלדי צואה שעל בשרה ובצק שתחת הצפורן.
לפלוף שבעין לח אינו חוצץ יבש חוצץ. היינו כי הך דתנן במס׳ מקואות לפלוף שחוץ לעין חוצץ לפלוף שבעין אינו חוצץ כי אותו שתוך העין הוא לח ושחוץ לעין הוא יבש. ואתי מר עוקבא לפרושי שיעור יבשותו היינו משמתחיל לירק. י״ס דגרסי בהו ולית הלכתא ככל הני שמעתתא כי אתמר הני לטהרות אבל לבעלה לא כי הא דאמר ר״ל. וכתב רש״י דל״ג ליה דמה שייך הך דריש לקיש להנך דלעיל. ותו דכל הני אמוראי דלעיל בבבל היו ולא היו עסוקין בטהרות שלא היו אוכלין תרומה בחוצה לארץ. וכ״ת דלבני ארץ ישראל קאמרינן קשה מאבוה דשמואל דעביד מפצי לבנתיה בבבל ולא היו עסוקין בטהרות ותו אי לטהרות איירי שמעתתא דלעיל אמאי נקט בכולן לשון נקבה אשה לגבי כלי חרס ונמל ותבשיל לבנה. והפשילה בנה ועיניה פורחות פתחה עיניה עצמה עיניה. ותו אמרי׳ בהחולץ כל דבר שחוצץ בטבילה חוצץ בגר ובעבד משוחרר ונדה משמע שטבילה לטהרות ונדה לבעלה שוין. ור״ת פי׳ דנ״ל ואיתיה נמי בפר״ח ובה״ג ובהלכות נדה שפי׳ רבינו סעדיה ומכלי חרס ואילך איירי לטהרות דוקא. וגם אומר ר״ת דע״כ גבי דין טבילה איכא חילוק בין טהרות לבעלה דבפ״ח דמקואות תנן ולעיל מייתי לה בית הסתרים ובית הקמטים אין צריך שיבא בהן מים ובפ״ט דמקואות תנן בית הסתרים שבאשה חוצצין. אלא ההיא דפ״ח איירי לבעלה וההיא דפ״ט איירי לטהרות. והשתא ניחא דלא מייתי ליה סייעתא לעיל ממתני׳ דפ״ט ולא פריך ממתני׳ דפ״ט למתני׳ דפ״ח והכא נמי קאמר לפלוף שבעין לח חוצץ יבש אינו חוצץ ואילו במס׳ מקואות ע״כ תנן לפלוף שבעין אינו חוצץ ולא מפליג בין לח ליבש. אלא התם מיירי לבעלה והכא לטהרות. ודוחק גדול דבית הסתרים ולפלוף שבעין בחדא בבא מיתנייא. ובית הסתרים מוקי לטהרות ולפלוף שבעין מוקי לה לבעלה. ונ״ל דלא קשה הני מתני׳ אהדדי דודאי בית הסתרים ובית הקמטים אין צריך שיבא בהן מים. ומיהו אם יש בהן דבר חוצץ לא עלתה לה טבילה דראוי לביאת מים בעי׳ כדאמרינן בשפחתו של ר׳ ושנמצא לה עצם בין שיניה והצריכה טבילה אחרת. ולפלוף שבעין דאיירי ביה מר עוקבא היינו לפלוף שבעין דתנן במתני׳ כדפ״ל. וההיא דפ׳ החולץ כל דבר שחוצץ בטבילה אומר ר״ת דקאי אהנך דחשיב במס׳ מקואות דחוצצין דהנך שוו בגר ועבד ונדה אבל הנהו דהכא דוקא לטהרות וכל זה דוחק. וגרש״י עיקר:
אמר מר עוקבא: לפלוף (ליחת העין המתייבשת בה) שנתון בעין, אם עדיין הוא לחאינו חוצץ, ומשעה שיבש — הריהו חוצץ. ומסבירים: אימתי נקרא זה ״לפלוף יבש״?משעה שמתחיל לירק (להצהיב).
Mar Ukva said: With regard to mucus that is in the eye, if it is moist, it does not interpose and invalidate an immersion. But if the mucus is dry and hard it interposes. When is it called dry? It is called dry from the time that it begins to turn yellow.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותתוספות רא״שפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) אָמַר שְׁמוּאֵל הכְּחוֹל שֶׁבְּתוֹךְ הָעַיִן אֵינוֹ חוֹצֵץ וְשֶׁעַל גַּבֵּי הָעַיִן חוֹצֵץ אִם הָיוּ עֵינֶיהָ פּוֹרְחוֹת אפי׳אֲפִילּוּ עַל גַּבֵּי הָעַיִן אֵינוֹ חוֹצֵץ.
Shmuel says: Eye shadow that is in the eye does not interpose and invalidate an immersion. But eye shadow that is on or around the eye interposes. And if the woman’s eyes were constantly blinking, then even eye shadow that is on or around the eye does not interpose, as the constant blinking removes the eye shadow.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פורחות – פותחת ועוצמת תדיר בין כך ובין כך אינו חוצץ לפי שפריחתה מעבירתו ואינו עב על גב העין ואין בו ממש. ל״א דומעות שהדמעה מלחלחת את הכחול ואינו חוצץ.
אמר שמואל: כחול (צבע קישוט של נשים הניתן סביב לעין) שנתון בתוך העיןאינו חוצץ, ואילו זה שנתון על גבי העיןחוצץ. ואם היו עיניה פורחות (מפלבלות, נפתחות ונסגרות בתכיפות) — אפילו היה הכחול נתון על גבי העיןאינו חוצץ, שכן הפתיחה והסגירה התכופה של העין גורמת להעברתו של הכחול.
Shmuel says: Eye shadow that is in the eye does not interpose and invalidate an immersion. But eye shadow that is on or around the eye interposes. And if the woman’s eyes were constantly blinking, then even eye shadow that is on or around the eye does not interpose, as the constant blinking removes the eye shadow.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) א״ראָמַר רַבִּי יוֹחָנָן ופָּתְחָה עֵינֶיהָ בְּיוֹתֵר אוֹ עַצְמָהּ עֵינֶיהָ בְּיוֹתֵר לֹא עָלְתָה לָהּ טְבִילָה.
Rabbi Yoḥanan says: If a woman opened her eyes very wide or closed her eyes very tightly while immersing, this immersion is ineffective for her. Such open or closed eyelids prevent the water from reaching the creases around the eyes.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותתוספות רי״דמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פתחה עיניה ביותר – הויא חציצה למעלה.
עצמה עיניה ביותר – הויא חציצה למטה.
פתחה עיניה ביותר או עצמה עיניה ביותר – לכך יש ללמוד לכל אשה הטובלת שלא תטבול ותפתח עיניה ולא תעצים עיניה ביותר לפירש״י דלא גרסינן בסמוך דהני שמעתא לטהרות ולכל הפירושים צריך ללמדה לפתוח פיה שיהא ראוי לביאת מים כדאמרינן לעיל דכל בית הסתרים בעינן שיהא ראוי לביאת מים ומייתי נמי משפחתו של רבי שטבלה ונמצא עצם בין שיניה והצריכה רבי טבילה אחרת ותנן נמי בהדיא במס׳ מקוואות בפ״ח (מ״ה) נדה שנתנה מעות בפיה ירדה וטבלה טהרה מטומאתה אבל טמאה אגב רוקה נתנה שער בפיה קפצה ידיה קמצה שפתותיה כאילו לא טבלה וגם צריך ללמדה להרחיק ירכותיה קצת כדאמרינן בסמוך כאורגת וכמניקה את בנה לענין הגבהת הדד קצת מעל החזה.
פתחה עיניה כו׳ – אחר זה כתוב בפירוש רבינו חננאל ובמקצת הספרים ולית הלכתא ככל הני שמעתתא דכי איתמר הני לטהרות אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה ובתשובה אחת כתב רש״י דל״ג חדא דקאמר אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ר״ל מה ענין ר״ל להנך דלעיל ועוד דכל הני שמעתתא דרב ודרב גידל ורמי בר חמא וכולן היו בבבל ולצורך מקומן היו צריכין וזהו דוחק דלבני א״י היו מדברין ועוד דאבוה דשמואל דעבד לבנתיה מקוואות בבבל ועוד דכולהו בלשון נקבה נקטינהו אשה לא תעמוד על כלי חרס אשה לא תטבול בנמל נתנה תבשיל לבנה פתחה עיניה ואי לטהרות היה לא היה צריך להזכיר בכל פעם אשה ועוד דתניא בפרק החולץ (יבמות דף מז: ושם) כל דבר שחוצץ בטבילה חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה והיינו נדה לבעלה דאי לטהרות מאי שנא דנקט נדה ועוד דומיא דגר ועבד משוחרר דאיירי בטבילת איסור והיתר והכי קאמר כל החוצץ בטבילת טומאה וטהרה חוצץ בטבילת איסור והיתר וכן פרש״י בתשובתו דכל חומרות דהך שמעתתא נוהגות עכשיו בטבילת נדה לבעלה אבל רבינו תם פירש שנראה כגירסת הספרים ואיתא נמי בפי׳ ר״ח והלכות גדולות ובהלכות נדה שפירש רב סעדיה וכן צריך לחלק דלעיל אמרינן דבית הסתרים לא בעיא ביאת מים ובפ״ט דמס׳ מקוואות (משנה מקוואות ט׳:ב׳) גבי ואלו חוצצין באדם ומחשב בית הסתרים שבאשה אלמא בעיא ביאת מים אלא ודאי ההיא לטהרות ובשמעתין לבעלה והך דהחולץ (יבמות דף מז:) דכל שחוצץ בטבילה חוצץ בגר כו׳ ובנדה קיימא אהני חציצות דפרק ט׳ דמקוואות דחצצי לענין בעלה שכן דרך הברייתא לעמוד על המשנה אבל הנך חומרי דכלי חרס וסילתא ונמל ומפצי ומפשלת וריבדא ולפלוף שמחמירות יותר מן המשנה דקתני בפ״ט לפלוף שבתוך העין אינו חוצץ ומשמע בין לח בין יבש אינו חוצץ מדלא מפליג ובסילתא ופתחה עיניה ועצמה ובכל הנך חומרי לית הילכתא כוותייהו אלא בהך חומרא דריש לקיש דאיתא אפי׳ לבעלה ומיהו קשה לפירוש ר״ת דהך משנה דפ״ט דבית הסתרים שבאשה חוצץ דמוקי לטהרות קתני נמי דין לפלוף שבעין שחוץ לעין חוצץ שבתוך העין אינו חוצץ דהא מוקים לה לבעלה וכן פי׳ דהך דהחולץ וכל דבר שחוצץ בטבילה קיימא אמשנה דטהרות דאיירי לבעלה ומה שהקשה מבית הסתרים דשמעתין למתני׳ דמקוואות לא קשה מידי דבסיפא גבי ואלו שאין חוצצין קא חשיב בית הסתרים שבאיש והיינו כשמעתין וצריך ליתן טעם בהך בבא גופה מה חילוק יש בין בית הסתרים דאיש ודאשה ונראה שיש בית הסתרים שהאשה מקפדת ולא האיש ובזה קא מפליג בין איש ובין אשה ולפלוף שבעין איירי דוקא בלח כדפירשתי.
ולית הילכתא ככל הני שמעתתא כו׳ – עיין מה שכתבתי בפרק החולץ במהדורא תינינא שהוכחתי שגירסא זו עיקרית.
תד״ה פתחה עיניה כו׳ שמעתתא דרב ודרב גידל כו׳ ומה שהקשה מבית הסתרים כו׳ ונראה שיש בית הסתרים שהאשה מקפדת כו׳ עכ״ל כצ״ל ופי׳ יש בית הסתרים שהאשה מקפדת יותר מהאיש והיינו בית הערוה כמ״ש המפרשים במתני׳ דמקואות אבל שאר קמטים ובית הסתרים איש ואשה שוין ולהכי פריך שפיר מהך דבית הקמטים וב״ה אינן צריכין לביאת מים אהך שתהא אשה מדיחה קמטיה במים דבקמטים ודאי דאין חילוק בין איש ואשה וק״ל:
ועוד בדין חציצה אמר ר׳ יוחנן: האשה שפתחה עיניה ביותר בשעה שטבלה — הרי זה נחשב לה כחציצה לעור שמעל לעיניה, או שעצמה עיניה ביותר בשעה שטבלה — הרי זה נחשב לה כחציצה לעור שמתחת לעיניה, ולכך לא עלתה לה טבילה.
Rabbi Yoḥanan says: If a woman opened her eyes very wide or closed her eyes very tightly while immersing, this immersion is ineffective for her. Such open or closed eyelids prevent the water from reaching the creases around the eyes.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותתוספות רי״דמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אָמַר רֵישׁ לָקִישׁ זהָאִשָּׁה לֹא תִּטְבּוֹל אֶלָּא דֶּרֶךְ גְּדִילָתָהּ כְּדִתְנַן חהָאִישׁ נִרְאָה כְּעוֹדֵר וּמוֹסֵק זֵיתִים אִשָּׁה נִרְאֵת כְּאוֹרֶגֶת וְכִמְנִיקָה אֶת בְּנָהּ.
Reish Lakish says: A woman may immerse herself in a ritual bath only in the manner that she grows, i.e., she may not force her arms to her sides or close her legs tightly. She is not obligated to spread her limbs widely, but simply stand in her normal manner. As we learned in a mishna (Nega’im 2:4): When a man has a leprous mark between his legs and stands before a priest for inspection, he should appear like one who is hoeing, i.e., with his legs slightly apart, and if it is under his arm, he should appear like one who is harvesting olives, with his arms slightly raised. If the mark is not visible when he is standing in that manner, it is not impure. By contrast, a woman with a leprous mark between her legs should appear like one who is weaving, and if the mark is beneath her breast she should appear like a woman who is nursing her son.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותרמב״ןתוספות רא״שמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך עדר
עדרא(נדה סז.) אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה כדתנן (נגעים פרק ב) האיש נראה כעודר וכמוסק זתים פי׳ ריש לקיש מצריכה שתטבול דרך גדילתה עומדת והא לא בעינן אלא לטהרות כדתנן גבי כהן שרואה נגעי אדם האיש עומד ערום לפני כהן ומחזיר פניו לכהן ומגביה זרועותיו למעלה כדרך שמגביה המעדר בשעה שעודר בשדה כדי שיראה בית השחי שלו ובטנו שלפניו והופך גבו לכהן וכופף קומתו כדרך שכופף בשעה שמוסק זתים כשמפילן מן הזית ולוקטן מן הארץ ומה שיכול לראות בכך מבית הסתרים רואה יותר על כן אינו צריך וכן האשה כשרואה נגעה נראית כאורגת שפושטת זרועותיה למעלה ומכה הערב וחוזרת גבה וכופפת קומתה כאותה שמניקה את בנה ששוכב על הארץ וכי היכי דבעינן דרך גדילתה כשהיא בודקת לטהרה מנגעה הכי בעינן שתטבול דרך גדילתה לטהרות אבל לבעלה לא צריכה ועוד פי׳ זה בערך מסק (יבמות נב:) הא לא דמי אלא לעודר בנכסי הגר הזה וכסבור של גר אחר הן דקני. (משנה פאה ב) וכל ההרים אשר במעדר יעדרון (בבא קמא קיט). זרעין ועודרי ירקות פי׳ חופרי ירקות.
א. [גערטנר.]
לא תטבול אלא כדרך גדילתה – כלומר לא תדחק זרועותיה על בשרה ולא רגליה ושוקיה זה בזה אלא כדרך הליכתה ושמושה תמיד ומה שנכסה וקמוט ואין מים באין בו לא איכפת לן ואינה צריכה לפשט בית קמטיה וסתריה אלא כדרכן תמיד.
כדתנן – גבי ראיית נגעים שטיהר בהן הכתוב בית הסתרים דכתיב (ויקרא יג) לכל מראה עיני הכהן ותנן האיש מראה נגעו לכהן כעודר וכמוסק זיתים.
כעודר – בבית השחי וכמוסק זיתים בבית הערוה דאם יש לו נגע בבית השחי אין צריך להגביה זרועותיו יותר מדאי להראותו אלא כעודר שמגביה ואינו מאנס עצמו ומה שיוכל כהן לראות יראה ואם לא יוכל לראות טהור ובבית הערוה א״צ לכוף ולשוח יותר מדאי אלא כמוסק זיתים אחר שנשרו מן האילן ומלקטן על הארץ.
והאשה נראית – לכהן בנגעה.
כאורגת – בבית השחי ואם בבית הערוה היא כופפת עצמה כמניקה את בנה.
וכמניקה את בנה – פרש״י לענין בית הערוה ואין נראה דבת״כ תני לה גבי הדד כדפרישית לעיל והכי תניא לכל מראה עיני הכהן פרט לבית הסתרים מכאן אמרו האיש נראה כעודר וכמוסק כו׳ כעודר בבית הסתרים וכמוסק בין השיחין והאשה כאורגת וכמניקה את בנה מניקה את בנה תחת הדד כאורגת ביד הימנית רבי אומר כטווה פשתן ביד השמאלית ובפ״ב דנגעים (מ״ד) תנן נמי כעורכת פי׳ כעורכת פת לענין בית הסתרים.
הא דאמרינן ולית הלכתא ככל הני שמעתא אלא כי הא דאמר ר״ל אשה לא תטבול אלא דרך גדילתהא. (וראוי) וכו׳ – לאו למימרא דהנך פלגינן אדר״ל, דהא אפשר דתרווייהו איתנהו, אלא גמ׳ קאמר דלית הלכתא בכל הני שמעתתא דלא מחמרינן כולי האי בביאת מים בדברים שדרכן להיות באותו מקום, אלא (כך) [כי] מחמירים בביאת מים כדר״ל מחמירים, ובעי טבילה דרך גדילתה כדי שיבואו מים קצת בבית השחי ובבית הסתרים.
וכה״ג איכא טובא בתלמודא דקאמר לית הלכתא בכל הני שמעתתא אלא כי הא, ולא פליגן אהדדי. כי ההיא דאמרינן בכתובותב דלית הלכתא ככל הני שמעתתא דזינתה וכחלה ופירכסה ותבעוה לינשא ונתפייסה אבדה מזונותיה, אלא כי הא דא״ר יהודה תובעת כתובתה בב״ד אין לה מזונות, והא (דא״א) [ודאי איפשר] דאיתנהו לכולהו. וכן במסכ׳ ברכותג סלק אסור לאכול ומר אמר גמר ומר אמר משחא מעכב לן, ואמרי׳ ולית הלכתא ככל הני שמעתא אלא כי הא דא״ר יהודהד תכף לנטילת ידים ברכה. וכן בפרק שלשה שאכלוה ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דא״ר נחמן קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו, וההיא ודאי לא פליגא אשמעתתא דלעילו דט׳ ונראין כעשרה וט׳ וארון ושנים ושבת ושני ת״ח המחדדין זה את זה, כ״ש קטן ועבד נעשה אותן סניפין לעשרה. והרבה מהן כךז. אבל כי איתמר בתלמודא לית הלכתא ככל הני שמעתתא מהא דאמרינן, ההיא ודאי פליגן ומחדא מידחיא חברתה ממש.
ורבינו הגדול ז״לח גורס ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי איתמר הני לענין טהרות איתמר אבל לבעלה שפיר דמי כי הא דאמר ריש לקיש וכו׳. וק״ל מנלן מדריש לקיש דלבעלה מותרת דהא אפשר דכולהו איתנהו ואיכא למימר כי מייתי דר״ל משום פתחה עיניה ביותר ועצמה עיניה ביותר דלא מעכב בטבילה דרך גדילתה נמי הוא, שאין אדם נמנע מלפתוח ולעצום עיניו פעמים הרבה כדרכו ואין המים מתעכבים מליכנס שם כדרך שנכנסין בבית השחי ובבית הסתרים בטובלת דרך גדלתה, ולא מחוור. תו קשה לי ההיא דגרסינן ביבמותט וכל דבר שחוצץ בטבילה של טהרות חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה לבעלה. זו היא גרסתו של רבינו עצמו ז״לי, ומשמע דכל דבר שחוצץ בטבילה של טהרות חוצץ בגר ובעבד משוחרר ובנדה לבעלה, והא איכא הני דחצצי לטהרות ולא חצצי לנדה. ואיכא למימר דה״ק כל דבר שחוצץ בטבילה אחרת חוצץ בגר ובעבד ובנדה ואף על פי שאין טבילתן מפורשת בתורה, שהרי טבילת נדה מן הכתוב מפורש לא למדנו אלא מבנין אב אתיא, דכתיבכ ורחצו במים בנין אב לכל הטמאין שיהיו בטומאתן עד שיבואו במיםל.
ומה שאמרו שם במקום שנדה טובלת שם גר ועבד משוחרר טובל, לא מפני שטבילת נדה מפורשת יותר, אלא לומר דלא בעינן מעין כזב. וא״נ דבעינן טבילה בבת אחת, משום דסמכי לה אבמי נדה יתחטא מים שהנדה טובלתמ.
והרב ר׳ אברהם בר דודנ ז״ל פירש ולית הלכתא ככל הני שמעתתא לפלוף וכוחלי, אלא כי הא דאמרן בדר׳ יוחנן פתחה עיניה ביותר דאמר ר״ל אשה לא תטבול אלא דרך גדלתה, ומי שפתחה עיניה ביותר אינו דרך גדלתה. וזה הפירוש מוקצה מן הדעת מפני שהוא מקלקל עלינו שיטת התלמוד שאמרו בכמה מקומות ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא, ובכולן פירושן ידוע שאין הלכה בכל הנזכרות אלא כי הא דבעינן למימר קמן. וקשה לן מרייהו דהני שמעתא היכי אמרינהו והאנן תנןס אלו הן שחוצצין לפלוף שחוץ לעין וגלד שהוא חוץ למכה, ואלו שאין חוצצין לפלוף שבעין וגלד שעל המכה, ואיכא למימר לפלוף שבעין מוקים לה רב עוקבא בלח, והיינו טעמא דלא חייץ משום דלא קפיד עליה וה״ל מיעוטו שאינו מקפיד, אבל יבש ודאי מקפיד. ושחוץ לעין דקפיד עליה אפילו לח חוצץ, וגלד שעל המכה נמי משום האי טעמא הוא דלא עביד אינש לקלף גלד מכתו משום דקשה למכה עד דיביש ומקליף מנפשיה, וקסבר דהוא דוקא של מכה אבל ריבדא דכוסילתא עד תלתא יומין דלא קפיד איניש עלה לא חייצה מכאן ואילך חייצה. אי נמי עד תלתא יומין לחה ולא מעכבה מיהו מכאן ואילך חייצה דיבישה וקפיד עלה.
ואי קשיא לך מאי שנא פתחה עיניה ביותר או שעצמה דלא מעכבי בטבילה, ומ״ט קרצה שפתותיה כדתנןע כאלו לא טבלה. לא תיקשי דודאי קרצה שפתותיה מעכבת ביאת מים במקום הגלויי, אבל פתחה עיניה אינה מעכבת כלום אלא קמטין בעלמא הוא דעבדה במקום שדרכן בכך, ואפשר נמי שאינן מעכבין כלל מלבא בהם מים ממשפ.
א. עי׳ תוס׳ ד״ה פתחה שכן היתה הגי׳ לפני הר״ח והגאונים, ועי׳ רי״ף שבועות שם, עי׳ בסמוך, והשגות הרז״ה לבעה״נ שער הטבילה אות ב׳ ועוד.
ב. נד א.
ג. מב א.
ד. צ״ל: ר׳ חייא [וכ״ה במלחמות שבת פ״ב יא, ב שכתב כל הענין שם בד״ה הא דרב גידל, וציינו הגרע״א בברכות שם].
ה. ברכות מח, רע״א.
ו. שם מז ב.
ז. עי׳ מלחמות שם.
ח. הרי״ף שבועות שם רמז אלף קב.
ט. מז ב.
י. רי״ף יבמות שם רמז סה.
כ. ויקרא טו יח.
ל. עי׳ רמב״ם איסו״ב פ״ד ה״ג. ועי׳ מה שצינתי ריש שער המים להרשב״א.
מ. עי׳ תו״כ אמור פ״ד, וע״ז עה ב, ותורת הבית בית ד שער ד.
נ. בעה״נ שער הטבילה דיני חציצה (עמ׳ עט). ועי׳ רבנו מה שכ׳ בסוף הלכותיו אות כה.
ס. מקואות פ״ט מ״ב ומ״ד.
ע. שם פ״ח מ״ה.
פ. עי׳ רשב״א מרבנו וכן בתוה״ב בית ז שער ז.
אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה. כמו שרגילה להיות תדיר שלא תפתח עיניה ביותר ולא תעצום עיניה ביותר וגם לא תקפוץ פיה כדתנן במקואות נתנה שערה בפיה קרצה שפתותיה קפצה ידה לא עלתה לה טבילה ותרחיב זרועותיה ותפשוט ירכותיה כדרך הלוכה כדמפרש באורגת ומניקה את בנה. וצריכה לחצוץ בשניה שלא יהא ביניהם דבר חוצץ דראוי לביאת מים בעינן וגם רגילות ליטול הצפרנים שלא יהא תחתיהם דבר חוצץ:
בד״ה ומניקה את כו׳ כעודר בית הסתרים וכמוסק כו׳ עכ״ל גם בזה סותר פרש״י שפירש היפך זה אבל ניחא להו לדחות פירושו בסיפא כמניקה כו׳ דתני לה גבי הדד ולפרש״י לא הוזכר הך חציצה כלל:
ג ועוד בענין טבילה אמר ריש לקיש: האשה לא תטבול לטהרתה אלא דרך גדילתה (בדרכה הרגילה כהרגלה): שלא תדחק את זרועותיה בכוח על גופה, שלא תצמיד את רגליה ביותר, ואף אינה צריכה לפושטם ביותר, אלא כדרך שהיא נוהגת תמיד. ואז הקמטים בגוף שאין המים מגיעים אליהם, אינם נחשבים כחציצה, ועלתה לה הטבילה. וכדתנן [כפי ששנינו במשנה] לענין האופן בו צריכים להיראות האיש והאשה לפני הכהן הקובע בהם אם נטמאו בנגעי הגוף: האיש שיש בו נגע בין רגליו, הריהו נראה לפני הכהן כדרך שנראה בה האדם העודר בקרקע לניכוש העשבים שבה, שעושה כן בפיסוק רגליים מועט. ואם הנגע בין זרועות האיש, הריהו עומד לפני הכהן כאדם המוסק (מלקט) זיתים, שמניף את זרועותיו כלפי מעלה. והאשה שיש לה נגע בין רגליה נראת לפני הכהן כדרך שנראית בה האשה האורגת. אם הנגע שבה הוא מתחת לדדיה, הריהי נראית לפני הכהן כאשה המניקה את בנה.
Reish Lakish says: A woman may immerse herself in a ritual bath only in the manner that she grows, i.e., she may not force her arms to her sides or close her legs tightly. She is not obligated to spread her limbs widely, but simply stand in her normal manner. As we learned in a mishna (Nega’im 2:4): When a man has a leprous mark between his legs and stands before a priest for inspection, he should appear like one who is hoeing, i.e., with his legs slightly apart, and if it is under his arm, he should appear like one who is harvesting olives, with his arms slightly raised. If the mark is not visible when he is standing in that manner, it is not impure. By contrast, a woman with a leprous mark between her legs should appear like one who is weaving, and if the mark is beneath her breast she should appear like a woman who is nursing her son.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יתוספותרמב״ןתוספות רא״שמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אָמַר רַבָּה בַּר רַב הוּנָא טנִימָא אַחַת קְשׁוּרָה חוֹצֶצֶת
Rabba bar Rav Huna says: A single hair tied in a knot interposes and invalidates an immersion.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

נימא אחת – מיהדקא שפיר וחוצצת.
ועוד בדיני חציצה, אמר רבה בר רב הונא: נימא (שערה) אחת הקשורה בשערות הראש הריהי בוודאי מהודקת היטב, ולכן נחשבת כחוצצת בטבילה.
Rabba bar Rav Huna says: A single hair tied in a knot interposes and invalidates an immersion.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144