אאימר ברדיוני נפל. לשון הוחלקה ונפל בירידה.ב
גורבינו חננאל גרס גבי חוצצין גלד שחוץ למכה וגבי אין חוצצין גלד שעל המכה.
דולית הלכתא ככל הני שמעתתא, כי איתמר הכי לטהרות אבל לא לבעלה, כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה.
א. תוספות סו, ב ד״ה אשה, ור״ח לא גרס אע״ג דהשתא ליכא וכו׳ עד בסמוך גבי נתנה תבשיל לבנה וטבלה לא עלתה לה טבילה. וכו׳. ור״ח פירש לשון הוחלקה ונפל בירידה. והראב״ד בבעלי הנפש כתב במהדו״ק: פי׳ עם שיצאה מהמים נתנדנד מעליה. ובמהדו״ב כתב: שמא עם גל המים נפל מעליה בעת יציאתה מהמים.
ב. ראה ר״ח
שבת דף קיד,א: רבד מלש׳ון מרבדים רבדתי ערסי, פי׳ דם יבש, כדגרסי׳נן בנדה פרק תינוקת ריבדא דכוסילתא, א׳מר רמי בר אבא האי ריבדא דכוסילתא עד ג׳ יומין לא חייץ, מכאן ואילך חייץ.
ג. באור זרוע סי׳ שסג אות ט, הביא את המשניות דריש פרק ט ממקואות, אלו חוצצין באדם גלד שעל המכה וכו׳ ואלו שאין חוצצין גלד שבמכה, וכו׳. וכתב, ורבנו חננאל גרס גבי חוצצין, גלד שחוץ למכה, וגבי אין חוצצין גלד שעל המכה (וככל הנראה הובאו משניות אלו בפירוש ר״ח כאן). והר״ש במשנה שם פירש גלד שחוץ למכה, ריר היוצא מן המכה ונעשית כמין גלד. וברא״ש הל׳ מקואות סי׳ כה הביא את דבריו (בסתם) וכתב, ריר היוצא מהמכה ומתיבש ונעשה גלדי. והיינו דאמר רמי בר חמא האי ריבדא דכוסילתא עד תלתא יומי לא חייצי מכאן ואילך חייצי, כי הוא חוץ למכה ונקרש ונעשה עב, אבל מה שבתוך המכה הוא רך תמיד. וכמשמעות דבריו נראה מדברי הרמב״ם בפירוש המשנה מהדו״ק, שכתב באלו שחוצצין, וגלד שע״ג המכה, הקליפה אשר תעלה על החבורה. ולפי זה כשהריר יוצא על גבי המכה ומתקשה הוא חוצץ. אבל במהדו״ב כתב, הליחה הנקרשת סביב המכה. ובבית יוסף סי׳ קצ״ח כתב, ומ״מ מדברי הרמב״ם והראב״ד למדנו שהגירסא הנכונה במתניתין דאין חוצצין היא כספרים דגרסינן שעל המכה, ור״ל הגליד שהוא מכוון כנגד פי המכה ואינו מתפשט לא לכאן ולא לכאן, דזהו גליד שהעלתה המכה שכתב הרמב״ם דאינו חוצץ. כלומר, שהעלתה המכה כנגדה בכיוון, דאילו נתפשטה חוץ לכנגד פיה, היינו גלד שעל גבי המכה דחוצץ.
ד. הנוסח בפנים הוא על פי גמרא כתי״ו. ורש״י והראב״ד תמהו על גרסה זו, שאין בדברי ריש לקיש שום טעם להכשיר לבעלה כל הני חציצות שהוזכרו למעלה. ראה תוס׳ ד״ה פתחה עיניה שכתבו: אחר זה כתוב בפירוש רבינו חננאל ובמקצת הספרים, ולית הלכתא ככל הני שמעתתא דכי איתמר הני לטהרות אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ריש לקיש אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה. ובתשובה אחת כתב רש״י דל״ג, חדא דקאמר אבל לבעלה טהורה כי הא דאמר ר״ל, מה ענין ר״ל להנך דלעיל. וכו׳. ורבינו תם פירש שנראה כגירסת הספרים, ואיתא נמי בפי׳ ר״ח, והלכות גדולות, ובהלכות נדה שפירש רב סעדיה. גם הראב״ד בבעלי הנפש כתב: ובתר הנך שמעתתא אמרינן, ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דריש לקיש וכו׳. והרב ר׳ יצחק הוסיף עוד בלשון הגמרא וכתב הכי: ולית הלכתא ככל הני שמעתתא, דלא איתמר כל הני אלא לטהרות אבל לבעלה שפיר דמי, כי הא דאמר ר׳ שמעון בן לקיש וכו׳. ואין הפירוש מתישב עלי בזה הלשון, שאין ראיה מדברי ר״ל לדחות כל הני שמעתתא, וכו׳. אולם בערוך ערך עדר פירש דלבעלה אינה צריכה לטבול כדרך גדילתה, ופירש את דברי הגמרא, כי הא דאמר ריש לקיש האשה לא תטבול אלא דרך גדילתה, שגם דין זה של ריש לקיש הוא רק לטהרות ולא לבעלה. לפירוש זה של הערוך נתכוון הרשב״א בתשובה חלק א סי׳ תתי״ט שכתב, שאלת הא דאמרינן אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה וכו׳ (ו)אם נאמר לטהרות בלבד או אפילו לבעלה. תשובה, הגרסא הראשונה יותר נכונה בעיני, שאין חלוק בין טהרות לבעלה (וראה לעיל הערה 378). - יש לציין לתשובת גאון (אסף תש״ב עמ׳ 43 – כנראה לרב האי) שפירש את דברי הגמרא אשה לא תטבול אלא דרך גדילתה, שהיא נכנסת למים דרך כבוד וטובלת במים כמו שדרכה לילך תמיד, וכמו שבראיית נגעים אין מזלזלין בו ואין מפשיטין אותו, אלא נראה כדרכו כמו שהוא עודר ומוסק זיתים. וככל הנראה פירש את דברי הגמרא דלית הלכתא ככל הני שמעתא, אלא טובלת דרך גדילתה. ואף שהרמב״ם חלק להדיא על הגאון, וכתב שהוא נראה לענין נגעים כשהוא ערום, הרי שגם מדבריו (פרק ט הל׳ יב) נראה שאין הטעם מפני שמקומות אלו שאינם נראים כשהוא עודר חשובים בית הסתרים, אלא שאין הכהן זקוק לבדקו אם הוא נגוע אלא במקומות הנראים כשהוא עומד באופן שרגיל לעמוד. וכן כתב הרמב״ם לענין תגלחת, שאף על פי שצריך לגלח כל הגוף, אין הכהן זקוק לחפש אם יש לו שער במקומות שאינו נראה כשהוא עודר. וכך גם לענין טבילה, אין מצריכין אותה לעמוד בשעת טבילה, אלא כדרך גדילתה. ומטעם זה אמרו בגמרא דלית הלכתא ככל הני שמעתא אלא טובלת כדרך שרגילה לרחוץ.