אמנם הרמב״ם כתב בפי״ג מהל׳ נדרים
(הל״ב) ז״ל וכיצד מפר אומר מופר או בטל או אין נדר זה כלום וכיוצא בדברים שענינם עקירת הנדר מעיקרו וכו׳ אבל אם אמר לה אי אפשי שתדורי או אין כאן נדר הרי זה לא הפר, וכן האומר לאשתו או לבתו מחול לך או מותר לך או שרא לך וכל כיוצא בענין זה לא אמר כלום, שאין האב והבעל מתיר כמו החכם אלא עוקר הנדר מתחילתו ומפירו עכ״ל. עיין בכסף משנה שתמה על הרמב״ם שהרי במש״כ שהבעל עוקר את הנדר מתחילתו והרי דבר זה מתנגד לפסקו בהתפסה שבעל מיגז גייז את הנדר מכאן ולהבא ולא למפרע וחכם דוקא הוא שעוקר את הנדר למפרע כשמתירו. והסביר הכסף משנה וז״ל ועקירת נדר שהזכיר רבינו גבי בעל היינו שחל הנדר והבעל בהפרתו עוקרו ומבטלו ומאי דאיבעיא לן בעל אי מיעקר עקר או מיגז גייז על הקדמת מ״ש רבינו שהבעל עוקר הנדר מעיקרו ומפירו שייך למיבעי הכי אי אמרי׳ דעקירה ממש עקר ליה שע״י שמבטלו משוי ליה כאילו לא היה או״ד נהי דעוקרו מעיקרו ע״י הפרתו מיהו לא משוי ליה כאילו לא היה אלא כאילו חל הנדר והוא מבטלו ועוקרו ולזה קורא מיגז גייז והשתא אתי שפיר דברי רבינו עם פשיטותא דפשטינן דבעל מיגז גייז כנ״ל לדעת רבינו. אבל דעת הרא״ש בפסקיו ס״פ נערה המאורסה דחכם עוקר הנדר מעיקרו לגמרי והבעל אינו מפר אלא מכאן ולהבא הילכך אם עברה על נדרה ואח״כ הפר לה בעלה לוקה משא״כ בחכם וכך הם דברי תשובות להרמב״ן סי׳ י׳ עכ״ל. ביאור הכ״מ לשיטת הרמב״ם אינו כ״כ ברור שכן בפשטות גם הרמב״ם יסכים להרא״ש והרמב״ן שהפרת הבעל חלה מכאן ולהבא דוקא ואם עברה על נדרה ואח״כ הפר לה בעלה לוקה, ואילו מהכ״מ עולה שלדעת הרמב״ם האשה אינה לוקה כי הבעל עקר הנדר מעיקרו. וההבדל בין הפרת הבעל לבין התרת החכם הוא בנוגע להתפסה כי הבעל אינו עוקר את מעשה הנדר מעיקרו אלא איסורי הנדר והתפסה חלה איפוא במעשה הנדר ואילו חכם עקר את מעשה הנדר ואין התפסה חלה.
א
אך נלע״ד שכוונת הרמב״ם היא אחרת. הרמב״ם יסכים לרא״ש והרמב״ן שחלות ההפרה מכאן ולהבא, אלא שלדעתו מעשה ההפרה צ״ל הפרה במעשה הנדר ולא הפרה באיסורי הנדר. הרי שורש דין דהפרה הוא שכל הנודרת על דעת בעלה נודרת
(נדה מו:), דהיינו שהבעל נחשב לבעל הנדר מעיקר מעשה הנדר ועצם הנדר של האשה תלוי בו, ובהתאם לכך קבעה התורה שאם מקפיד על שנדרה והפר לה הנדר מופר. אליבא דרמב״ם ליכא הפרה אא״כ יקפיד הבעל קפידה גמורה על עצם מעשה הנדר שנדרה – שתהיה קפידה דמעיקרא. ואילו יאמר הבעל ביום שמעו – אמנם ניחא לי במה שנדרה ונאסרה בנדר עד כאן, אלא שמכאן ואילך מקפיד אני שלא תיאסר עוד בנדר הזה אין זו הפרה. זהו אף יסוד הדין שאין הבעל מיפר בקודמין
(לקמן דף עב.). הואיל ובשעת הנדר לא היתה אשתו לא התייחס אליו מעשה הנדר שלה בשעה שנדרה ואינו נקרא בעל הנדר וגם אין בידו להקפיד קפידה דמעיקרא על מה שנדרה – שהרי בעת שנדרה לא היתה ברשותו כלל. ובכן אין קפידתו כי אם קפידה מכאן והלאה ולא סגי כבזאת ההקפדה עבור הפרה.
ובכן נראה שזוהי כוונת הרמב״ם באומר שהבעל עוקר את הנדר מתחילתו, ר״ל שהבעל משתמש בלשון הפרה המורה על קפידא דמעיקרא. אולם לאמיתו של דבר גם אחר שהקפיד הבעל והפר בקפידה דמעיקרא המשתייכת למעשה הנדר חלות ההפרה היא רק מכאן ולהבא ואיסורי הנדר אינם בטלים למפרע – וכמסקנת הגמרא בנזיר שהפרת הבעל מיגז גייז והתפסה שהיתה קודם ההפרה אינה בטילה כי הנדר אינו ניתר אלא מכאן ולהבאב.
לא כן הדבר בהתרת החכם. הנה מבואר במס׳ שבועות
(כז:) שבנשבע על ככר אם שייר ממנה כזית נשאל עליה אליבא דרבא, ולפי אמימר נשאלין כל זמן שלא הביא קרבנו או שלא לקה. והיוצא מכך שאין החכם מתיר את הנדר אא״כ יש בהתרה ענין למעשה מכאן ולהבא – או בנוגע לאכילת שאר הככר או למלקות או לקרבן. יסודה של התרת נדרים היא הוראה ופסק דין הנוגע למעשה עכשיו ולא למפרע. ובהתאם לכך דורש הרמב״ם שהחכם ישתמש בלשון שמובנו מכאן ולהבא כגון ״מותר לך״. אך יסוד ההיתר הוא לעשות את הנדר לנדר טעות שיבטל למפרע ושיעקר לגמרי, שכן חלות היתר החכם הוא למפרע.
לפי״ז יוצא שהרמב״ם מתייחס ללשון ההפרה וההתרה, שהבעל חייב להתבטא בלשון שמראה קפידתו למפרע, והחכם חייב להשתמש בלשון המורה על מעשה מכאן ולהבא. ואילו הגמרא מדברת על חלות הדינים – חלות ההיתר דבעל מכאן ולהבא ואילו חלות ההיתר דחכם עוקרת את עצם ההפלאה למפרע.
עפ״י הדרך הזו ניתן להסביר את המחלוקת בין ב״ש לבין ב״ה אליבא דרש״י. לדעת ב״ש ההפרה מפירה את איסורי הנדר ומאחר שהאב מיגז גייז ומת הארוס נשאר רק חצי כמות הנדר באיסורה, ולכן מפר דוקא את החלק האסור הנשאר. מאידך ב״ה סוברים שעליו להפר את מעשה הנדר ולא רק את איסורי הנדר ובכן חייב האב להפר לא רק את חלק הארוס אלא אף את חלקו ובכך מפר את מעשה הנדר כולו.
אך לפי ביאור זה תקצר דעתנו מלהבין למה חלוקים ב״ש וב״ה דוקא באופן שהפר האב ומת הארוס ונתרוקנה רשות הארוס לאב והרי שייכת מחלוקתם לכאורה בכל אופן שהאב והארוס מפירים נדרי נערה מאורסה. ועוד מהו הקשר בין מחלוקתם לבין ענין מיגז גייז או מקליש קליש.
ונראה שבשאר האופנים של הפרת נערה מאורסה סוברים בין ב״ש ובין ב״ה שגם האב וגם הארוס צריכים להפר את מעשה הנדר ולא רק את איסורי הנדר וכנ״ל אליבא הרמב״ם שהפרה מתייחסת למעשה הנדר ולקפידא דמעיקרא על שנדרה. ברם בהפר האב ומת הארוס ונתרוקנה מהארוס לאב ושוב מפר האב פעם שנית סוברים ב״ש שמאחר שהאב מיפר את נדרה פעמיים – שתי ההפרות שלו מתאחדות כהפרה אחת. ומאחר שבהפרה הראשונה הקפיד האב קפידה דמעיקרא על שנדרה והפר את מעשה הנדר אף הפרתו השניה מתייחסת ממילא לעיקר מעשה הנדר כמו ההפרה הראשונה ובהתאם לכך אינו חייב להפר בהפרה השניה גם את מעשה הנדר ודי בהפרת איסורי הנדר שנשארו שכן הצירוף למעשה הנדר בא ע״י ההפרה הראשונה. כ״ז משום מיגז גייז. ואילו ב״ה סוברים מקליש קליש וחייב האב להפר בפעם השניה לא רק את חלק הארוס אלא אף את חלקו כי אף חלקו עדיין באיסור קלוש עד שיפירנו. לכן אליבא דב״ה חייב להפר בפעם השניה את כל חלקי הנדר ובכן ההפרה כוללת את כל הנדר והו״ל הפרה על עיקר מעשה הנדר וכדנ״ל.
ב) הר״ן. ז״ל דלב״ש מיגז גייז כשהפר האב תחלה הפר חלקו בלבד וחלק הבעל לא נגרע כלל אלא עדיין הוא קיים לגמרי וחשוב הוא להורישו לאב, ולב״ה מקלש קליש כשהפר האב חלקו נגרע חלקו של בעל ואינו חשוב להורישו לאב דכיון דאב אכתי איתיה הפרה דידיה לא בטלה לה ואכתי נדרא בקלישותה קאי, וכיון דקליש ליה חלקו של בעל לא מצי מפר אב עכ״ל. דבריו טעונים ביאור.
כדי להסבירם עלינו להקדים חקירה בדין מת הארוס שנתרוקנה רשות לאב: אם יסודו שהאב מפר בתורת אב, כלומר מאחר שמת הארוס פקע דין העיכוב שיש לו בהפרת האב, והאב מפר בתורת עצמו וכאב, או דילמא, הנדר מעיקרו זקוק להפרת האב והארוס ביחד אלא שזכות הארוס המת להפר עוברת לאב, והאב ״יורשו של הארוס״ כלומר שהאב מקבל את כח הפרת הארוס ממנו ומפר במקומו.
יתכן, איפוא, שמשמת ארוס דעלמא מפר האב בתורת עצמו ומדין אב בלי ירושה מהבעל. וכל זה נכון בין כשהארוס הפר בחייו בין כשלא הפר, שאפילו הפר הארוס את חלקו בחייו מ״מ נתבטלה הפרתו עם מיתתו (וכמבואר בר״ן שמיתתו מבטלת את הפרתו מעיקרא כי ההפרה אינה ראויה לצירוף ובטלה מעצמהג). ובכן הנדר נשאר נדר שלם עם חלות איסור גמור ככל נדר דעלמא, ועקב כך הנדר הזה כמו כל נדר דעלמא ניתן להפרת האב לבדו בלי השותפות של הארוס. מאידך אם הפר האב ומת הארוס, והפרת האב לא נתבטלה, הנדר נחלש ונקבע כנדר שניתן להפרה רק ע״פ פרשת נדרי נערה המאורסה. ובכן אין האב יכול להפר עוד פעם מדין אב.
אך זה תלוי במחלוקת ב״ש וב״ה. אליבא דב״ה נדר מקליש קליש; הנדר שהופר ושהוקלש מהווה נדר מיוחד מפרשת נדרי נערה המאורסה (כי בשאר נדרים הנדר שהופר הותר לגמרי ולא הוקלש) והנדר שהוקלש זקוק להפרת הארוס בהדי האב. והואיל והארוס מת, סוברים ב״ה שאין האב יכול להפר כי לדעת ב״ה אין בנתרוקנה חלות דין ירושה אלא דין שהאב יפר לבדו מדין אב. ברם נדר שכבר הוקלש ושחל בו דין הפרה ע״פ פרשת נערה מאורסה אינו ניתן להפרת האב לבדו ולכן לא חל בו דין נתרוקנה רשות ארוס לאב. מאידך לב״ש הסוברים אב מיגז גייז חל דין נתרוקנה. מאחר שהאב מיגז גייז נשתנתה כמות איסור הנדר מכזית לשני כזיתים. אמנם איכות איסור הנדר לא השתנתה וחלות איסור הנדר שוה לשאר איסורי נדר שבתורה שניתנים להפרת האב לבדו, שכן לא נקבע הנדר לנדר הזקוק דוקא להפרת שניהם מפרשת נערה המאורסה. לאור האמור יוצא שלר״ן בין ב״ה בין ב״ש סוברים, שיסוד הדין של נתרוקנה הוא שהאב מפר מדין אב לבדו ולא כיורש של הארוס המת.
והרמב״ם כ׳ בפירוש למשנה וז״ל אבל אחר מיתת הבעל ונשארה היא נערה בבית אביה הרשות ביד האב בהפרת נדריה למה שאמר בנעוריה בית אביה עכ״ל, משמע שהדין של נתרוקנה מיוסד מדין בית אביה ולא מדין יורש של הארוס. וע״ע בסוגיא (דף ע:) שדין נתרוקנה נלמד מב׳ מקורות: א) בלא נראו לארוס מבנעוריה בית אביה; ב) בנראו לארוס מהיקש קודמי הויה שניה לקודמי הויה ראשונה. פשטות הסוגיא מורה שבלא נראו לארוס האב מפר מדין אב לבדו, ואילו כשנראו לארוס האב מפר מדין אחר ויתכן שהוא מדין יורש של הארוס.
ג) התוס׳ (סט. ד״ה אמר רבי נתן). וז״ל לב״ש מיגז גייז אב שמיפר חלקו וחלק הבעל כדקאי הלכך הוריש לאב וב״ה סברי מיקלש קליש בהפרה דאב ונדר גרוע הוא הלכך אין יכול הבעל להורישו לאב דה״נ מיגז גייז לא יצאו לבעל, וי״מ דב״ה פליגי נמי ארישא דהפר הבעל ומת דאמר דמפר וב״ה אומרים אינו יכול להפר כיון דהפר בעל מיקלש קליש ונתגרע הנדר ולא יועיל להתבטל ע״י הפרה דאב גרידא ולב״ש מיגז גייז ונשאר נדר חשוב ומועיל לבטלו הפרה דאב, ויכול להיות דלא פליגי ברישא משום דהפרת הבעל נתבטל לפי שאינו קיים בשעת הפרת האב, א״נ שבתחלה לא הפר האב, מתוך שחלקו קיים יפר לו חלק הבעל עכ״ל. דבריהם דורשים ביאור.
ונראה בדומה למה שהוסבר בר״ן שנדר שהפך להיות נדר קלוש נקבע לנדר הזקוק להפרה מפרשת נערה המאורסה ובשותפות של הפרת האב עם הפרת הארוס. בהתאם לכך כשהפר האב ונקלש הנדר ומת הארוס אין אומרים ״נתרוקנה״ כי האב אינו יורש כח הפרת הארוס שמת, ואינו יכול להפר לבדו מדין אב נדר זה שנקבע לדין הפרה מפרשת נערה המאורסה וזקוק להפרת שותפות האב עם הארוס. מאידך כשהפר הארוס ומת סוברת הדעה האחרונה שבתוס׳ שהפרתו בטלה עם מיתתו ואין הנדר קלוש ונתפס הוא בהפרת האב לבדו מדין אב, וכנדר דעלמא. אמנם דעה ראשונה שבתוס׳ סוברת שמיתת הארוס אינה מבטלת את הפרתו והנדר נקבע כנדר קלוש. אולם המיתה מבטלת את הצירוף בין הפרת הארוס להפרת האב מפרשת נערה המאורסה – שהרי משמת הארוס אינה נערה המאורסה ולא ניתן לצרף הפרת האב שלאחר מיתת הארוס עם הפרת הארוס שקדמה לה. לפיכך אין האב יכול להפר אף את חלקו שנשאר כי הפרתו שלאחר מיתת הארוס אינה חלה ע״פ פרשת נערה המאורסה הואיל ואינה מצטרפת עם הפרת הארוס.
ובסוף דברי התוס׳ ז״ל א״נ וכו׳ עכ״ל נראה בכוונת דבריהם שאין מיתה מבטלת את הפרת הארוס והנדר נשאר נדר קלוש אף לאחר שמת הארוס. מ״מ האב מפר הנדר לאחר מיתת הארוס שהרי האב טרם הפר את חלקו והואיל והאב מפר את חלקו מכח עצמו יכול להפר את כל הנדר גם את חלקו של הארוס ומדין אב ואינו צריך לרשת את כח הארוס. מאידך בסיפא, כשהאב כבר הפר את חלקו ומת הארוס אין ביד האב להפר עוד פעם מדין אב כיון שכבר הפר ואין אדם מפר וחוזר ומפר ב׳ הפרות. האב יכול להפר רק כיורשו של הארוס, ומאחר שהנדר הזה קלוש אינו יורש את כח הארוס ואינו מפר.
לפי״ז נראה בביאור המחלוקת בין ב״ה לבין ב״ש שלדעת ב״ה האב ע״י הפרתו מקליש קליש את הנדר, דהיינו שחלה בנדר חלות של פטור עונשין, ואילו ההפרה השניה של הארוס מתרת את איסורי הנדר לגמרי. ובכן שני דינים וחלויות הפרה שונים הם – הפרה שפוטרת והפרה המתרת. וב״ה סוברים שאין להעביר את כח המתיר מהארוס לאב לומר שהאב ״יורש הארוס״ כי בנדר זה האב מהוה הפוטר והארוס מהוה המתיר. מאידך ב״ש סוברים מיגז גייז, ובכן הפרת האב והפרת הבעל שוות. לשניהם יש אותו כח הפרה, ומשום כך כשמת הארוס נתרוקנה רשות ההפרה שלו לאב כי האב ראוי לירש את כח הארוס ולייצגו מאחר שכחות ההפרה שלהם דומים.
ד) הרמב״ן (על הרי״ף). ז״ל ב״ש סברי מיגז גייז בעל פלגא ואב פלגא הילכך אינו צריך להפר אלא חלקו של בעל ומיפר ביום מיתה אע״פ שהוא כמה ימים אחר שמועה וב״ה סברי מקליש קליש ש״מ עכ״ל. הרמב״ן סובר שאם מת הבעל ביום שמעו של האב גם ב״ה מודים שהאב חוזר ומפר הפרה שניה. ביאור הדבר שביום שמעו של האב יש בידו זכות הפרה מדין אב, ומפר וחוזר ומפר מדין אב. לעומת זאת אם מת הארוס שלא ביום שמעו של האב פקעה זכות האב להפר מדין אב ויש לו להפר רק מדין ״יורש של הארוס״, ובזה חלוקים ב״ש וב״ה. אליבא דב״ש האב יורש את כח הארוס ומיפר בעדו, ואילו לב״ה אין לאב כח לירש את כח הארוס וכנ״ל. אולם שאר הראשונים אינם מבחינים כמו הרמב״ן. לדעתם אין אדם מפר וחוזר ומפר פעמיים מכח עצמו, והואיל והאב אינו יכול להפר פעמיים מדין אב, אף ביום שמעו של האב חלוקים ב״ש עם ב״ה אם האב יכול להפר מדין ״יורש של הארוס״ או לא וכנ״ל.
שם. גמ׳ יש שאלה בהקם או אין שאלה בהקם.
יתכן לבאר את ספקה של הגמרא בשני אופנים:
א) י״ל שהספק הוא בהגדרת הקמה: אם הקמה מהווה מעשה לעצמו או״ד הקמה חלה בגופו של הנדר להופכו לנדר מוקם. אם הקמה מהווה מעשה לעצמו מסתבר שאין נשאלין עליה שכן שאלה מועלת רק במעשה נדר. מאידך אם הקמה חלה בעצם הנדר נחשבת היא למעשה נדר והפלאה וניתנת איפוא לשאלת חכם.
ב) י״ל דלכ״ע חלה הקמה כחלות בנדר עצמו שיחשב לנדר מוקם, אלא שספקה של הגמרא הוא לגבי דין הבעל. י״ל שעקב ההקמה גם הבעל הופך להיות בעל הנדר (ע״פ היסוד של כל הנודרת על דעת בעלה היא נודרת). ומאחר שנעשה לבעל הנדר אפשר לו לשאול על הקמתו כמו האשה שיכולה לשאול על נדרה. מאידך י״ל שעכ״ז אין הבעל יכול לשאול על הקמתו ולהפר אח״כ את הנדר כי הדין בהפרה הוא שאין אדם מפר נדרי עצמו. ומכיון שהקים והנדר איפוא הפך להיות נקרא בשם נדרו של הבעל לא יכול עוד להפר את הנדר כי אין אדם מפר נדרי עצמו והנדר שהקים הפך להיות נקרא בשם נדרו. ולפיכך לא יוכל לשאול על הקמתו שהרי אין בכחו להפר עוד והנדר ממילא קיים.
והנה חלוקים הפוסקים (עיין במחלוקת בין המחבר והרמ״א יו״ד רל״ד: כ״ג) אם אשה יכולה לשאול על נדר מוקם. ונראה שהמחלוקת תלויה בשאלתנו, כי מאחר שהגמרא מסיקה שנשאלין על ההקם סימן לדבר שהקמה חלה בנדר להופכו להקרא בשם נדר מוקם והבעל נחשב לבעל הנדר. משום כך יתכן שבכך מפקיע הוא את בעלות האשה לבא לחכם ולשאול על נדרה. ואחרים סוברים שאף שהבעל נחשב לבעל הנדר עכ״ז אינו מפקיע את חלות הבעלות של האשה על נדרה ויכולה לשאול מהחכם על נדרה.
שם. רש״י ד״ה יש שאלה בהקם. עיין ברש״י שמביא כמה פירושים בביאור ספקותיה של הגמרא. בפירוש הראשון מחלק רש״י בין קיימו האב והארוס שאז יכולים לשאול על הקמתן לבין קיים א׳ והפר א׳ שאינו יכול לשאול על הקמתו. לאור הנ״ל שרק מי שנחשב לבעל הנדר יכול לשאול מוסבר יפה חילוקו של רש״י. כשקיימו שניהם והנדר נחשב לנדר מוקם נחשבין שניהם כבעלי הנדר ולכן בידם לשאול על הקמתם. מאידך כשהפר א׳ וקיים א׳ הואיל ולא הוקם הנדר ע״י שניהם ולא חל שם נדר מוקם בנדר לא נעשה זה שקיים לבעל הנדר ולפיכך א״א לו לשאול על הקמתו.
לפירוש השני של רש״י, היה ספק לגמרא האם בשאלתו על ההיקם הופך הנדר להיות מופר ומסיקה שאין הנדר מופר וצריך להפר פעם שנית. ונראה שגם לפי פירוש זה ההקמה קובעתו לבעל הנדר ובכן סד״א שהשאלה על ההקמה תחשב להפרת הנדר. והמסקנא היא שאינה הפרה כי הפרה זקוקה לביטוי שפתים מפורש ובהתאם לכך אין שאלת ההקמה חשובה כהפרה.ד
לפירוש השלישי של רש״י, ספק הגמרא הוא אם אב שקיים נדר בתו יכול לשאול על הנדר עצמו. אף כאן סובר שהאב שקיים נעשה לבעל נדר, ובכן סד״א שיכול לשאול על הנדר עצמו. הגמרא מסיקה שאינו יכול לשאול על הנדר עצמו כי לענין זה אינו בעל נדרה.
אמנם אחרים פוסקים (עיין ביו״ד סי׳ רל״ד, כ״ג)ו שאין אשה יכולה לשאול התרת חכם בנדר שהוקם, אך מבחינים בין נדר שהוקם ע״י מעשה הקמה לבין נדר שהוקם משום שלא הפרו הבעל ביום שמעו. ההבחנה הזאת מתבארת בשני אופנים: א) יתכן שדין יום שמעו אינו פועל חלות הקמה בנדר אלא מגביל את זמן ההפרה ומשעבר יום שמעו פקע כח ההפרה. ברם ליכא בכך חלות הקמה, ובכן הנדר אינו נחשב לנדר מוקם והאשה נשארת בעלת הנדר ויכולה לשאול התרה מחכם. מאידך כשקיים הבעל את הנדר עקב מעשה הקמה חלה חלות שם נדר מוקם בנדר ופקעה בעלות האשה על הנדר וא״א לה לשאול התרת חכם. ב) יתכן שאף כשעבר יום שמעו חלה בנדר חלות שם נדר מוקם אך ההבדל הוא שכשמקיים הבעל עם מעשה הקמה נעשה הוא לבעל הנדר ומפקיע את האשה מלהיות בעלת הנדר, ולכן אין בידה לשאול עוד היתר מחכם. לעומת זאת כשהוקם הנדר משום שעבר יום שמעו הנדר מוקם מאליו מן השמים, אבל הבעל אינו נחשב לבעל הנדר, ובכן האשה נשארת בעלת הנדר ויכולה לשאול היתר מהחכם.
שם. גמ׳. יש שאלה בהפר. נראה שבספק הגמרא כלולים שני ספקות: א) ספק אם דין הפרה דומה לדין הנדר עצמו – שתהא נתפסת בשאלה כנדר עצמו או״ד אינה כמו הנדר שכן אדרבא הפרה עוקרת את הנדר; ב) ספק בשאלת חכם כי שאלת חכם בנדר חלה להתיר, ואילו שאלה בהפרה תחול לאסור את האשה ובכן יש צד לומר שאין שאלה בהפרה. (וכ״כ בשיטה מקובצת לסוגיין בשם הרי״ף ז״ל)
הגמרא מסיקה שאין נשאלין על ההפר. ועלינו לעיין אם חלים בהקמה והפרה דיני הפלאה אחרים כמו האדם בשבועה פרט לשוגג. ומסתבר שלפי הצד השני הנ״ל כן חלים דיני הפלאה בהקמה והפרה כי כלולים בפרשת הנדרים שבתורה והויין הפלאות ונתפסות בדין האדם בשבועהז, ואף שאין שאלה בהפרה הרי הוא מטעם ששאלת חכם חלה דוקא להתיר ולא לאסור וכדדרשינן ״הוא אינו מיחל אבל אחרים מחלין לו״ – כלומר מתירים לו, ושאלה בהפרה באה לאסור ולא להתיר ולכן אינה חלה.
שם. גמ׳ אם נשאל על הראשונה שניה חלה עליו. חקרנו בשיעורינוח בדין אין שבועה חלה על שבועה אם השבועה השניה אינה חלה כלל או״ד חלה אלא שחלה עם פטור. והנה בהקמה ע״ג הקמה לכאורה מסתבר שההקמה השניה לא חלה כלל שהרי הנדר כבר הוקם. ומהשוואת הגמרא כאן לענין הדין דרבא שאמר שאם נשאל על הראשונה השניה חלה עליו משמע שב׳ שבועות דומות לב׳ הקמות והשבועה השניה אינה חלה כלל. עוד יש לדקדק בסוגיא שלכאורה השבועה השניה אף שלא חלה עליו עכ״ז נחשבת בשעתה למעשה שבועה ואילו ההקמה השניה אינה אפילו מעשה הקמה בשעתה כי מסתבר שהקמה שלא חלה אינה אפילו מעשה הקמה, ובכן עדיין צ״ע בהשוואת הגמרא.
שם. גמ׳ כל דבר שאינו בזה אחר זה אפילו בב״א אינו. וביאר הר״ן ששתיהן בין ההקמה בין ההפרה אינן חלות. ואילו הרמב״ם פסק בפי״ג מהל׳ נדרים (הלכ״ב) שההקמה חלה. וביאר הגר״ח זצ״לט ששונה הקמה מהפרה כי הקמה מפקיעה וסותרת הפרה. ההפרה, לעומת זאת, אינה סותרת ומפקיעה את ההקמה אלא שבהיכי תמצי א״א לקיים נדר שהופר לפי שאין נדר בעולם לקיים. רק כשב׳ המעשים סותרים ומפקיעים א׳ את השני כגון במקדש ב׳ אחיות חל הדין שכל דבר שאינו בזה אחר זה אפילו בב״א אינו. והגר״ח זצ״ל היה רגיל למשול לזה משל. הרי הדין שיכול להפריש את כל תבואתו להיות תרומה (רק שיהיו שיריה ניכרים). אמנם ליכא שיעור בהפרשת תרומה ויכול להפריש גם חטה אחת והיא תפטור את כל הכרי. והנה אם הפריש אדם חטה אחת לתרומה על הכרי ואח״כ רצה להפריש עוד תרומה ההפרשה השניה לא חלה שכן כבר פטר את הכרי משעת ההפרשה הראשונה. ובכן לכאורה קשה היאך יכול אדם להפריש יותר מחטה אחת להיות תרומה, למה לא יחול הדין דכל שאינו בזה אחר זה אפילו בבת אחת אינו כי אין תרומה ע״ג תרומה בזה אחר זה וכיצד חלה תרומה בב״א בשיעור יותר גדול מחטה אחת. התשובה לכך פשוטה, התרומה השניה אינה חלה ע״ג תרומה ראשונה בזה אחר זה לא משום שהפרשת התרומה הראשונה סותרת ומפקיעה את הפרשת התרומה השניה אח״כ אלא פשוט לפי שחסר טבל, כי אין מפרישין תרומה אלא מן הטבל ומשעת ההפרשה הראשונה פקע הטבל. לכן בהיכי תמצי א״א להפריש תרומה ע״ג תרומה. אך בב״א כל התרומה חלה. הוא הדין בהקמה אחרי הפרה – א״א לקיים נדר מופר כי הנדר חסר ונעלם מן העולם משעת ההפרה. עכ״ז אין בעצם ההפרה סתירה ומפקיע של הקמה, בהתאם לכך אף בב״א אין ההפרה מפקיעה את ההקמה וההקמה חלה ולא ההפרה כי ההקמה סותרת ומפקיעה את ההפרה אך ההפרה אינה סותרת ומפקיעה את ההקמה.י
א. עיין ברשימות שיעורים לשבועות ונדרים חלק א׳ דף י׳ - י״ט.
ב. בכך מסולקת תמיהת הב״ח על הב״י בסי׳ רל״ד שלכאורה בש״ע סעיף ל״ז סותר סעיף נ״א - ולפי דברי רבינו ליכא סתירה, עיי״ש. וע״ע ברשימות שיעורים לשבועות ונדרים חלק א׳ דף צ״ט - ק״ב.
ג. אליבא דהר״ן שסובר שכשמת בטלה הפרתו יל״ע בציור שהפר הארוס ואכלה האשה את הככר ואח״כ מת האב בטלה הפרתו למפרע ולוקה או״ד שבטלה דוקא מכאן ולהבא ואינה לוקה כי בשעת האכילה מקליש קליש הנדר, ועיין בהערה 5), ולקמן בשיעורים (עא.) ד״ה הן הן דברי ב״ש.
ד. לפי״ז צ״ע כסוגיא (דף סט:) בנוגע לקיים לכי היום ומופר לכי למחר שיש צד שהפרה תחול בלי לשון מפורשת, ועיין בשיעורים לשם.
ה. מסתבר ששאלה זו תלויה במה שנחקרה למעלה אם ההקמה נעשתה חלק מן הנדר, אם ההקמה חלק מן הנדר כשהוא שואל על ההקמה י״ל ששואל גם על הנדר.
ו. עי׳ בב״י יו״ד סי׳ רל״ד מה שמביא מהגהות אחרונות במרדכי פ״ג דשבת ובדרכי משה שם אות ה׳ בשם מהרי״ו ומהרי״ק.
ז. יעויין לקמן
(דף פו:) בהפר וסבר שהיא בתו שיש מיעוט מיוחד שההפרה אינה חלה ולא מטעם האדם בשבועה, וצ״ע.
ח. עיין ברשימות שיעורים לשבועות ונדרים חלק א׳ דף צ״ג - צ״ו. ובמילואים.
ט. עיין בספרו על הרמב״ם.
י. אף שהסבר הגר״ח זצ״ל בפסק הרמב״ם בהפרה והקמה בב״א מאיר לעיניים עכ״ז לכאורה אפשר לחלוק על הראייה מהפרשת תרומה, כשמפריש יותר מחטה אחת עושה מעשה אחד עם חלות אחת גדולה - ולכן חלה. מאידך בכל הדוגמאות של ״כל דבר שאינו בזה אחר זה אפילו בבת אחת אינו״ - כגון במקדש שתי אחיות בב״א - יש שני מעשים עם שתי חלויות הסותרות הדדי ולכן אינן חלות.