פרק ראשון: מגילה נקראת
מה ששנינו: כרכין המוקפין חומה מימות יהושע בן נון קורין בחמשה עשר כפרים ועיירות גדולות בארבעה עשר – אני תמה מאד, מה ראו על ככה ומה הגיע אליהם לעשות ישראל אגודות במצוה הזו, ואע״ג דליכא הכא משוםא לא תתגודדו דהו״ל שני בתי דינים בשתי עיירות כדאיתא בפ״קב דיומא,ג מ״מ לכתחלה למה חלקום לשתי כתות, ועוד היכן מצינו בתורה מצוה חלוקה בכך, והתורה אמרהד תורה אחת ומשפט אחד יהיה לכם, וכל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון. ושמא י״ל, לפי שנעשה הנס בשושן בי״ד ונוח שלהן היה בחמשה עשר, קבעו לחמשה עשר יום ביום שהתחילו בו, ולפי שעיקר הנס היה בשושן קבעו עמהן מקומות הנכבדין דהיינו כרכין המוקפין, ושאר כל עיירות שהיה הנס שלהן בי״ג ונוח שלהן בי״ד, קבעוהו ביום שלהן שהתחילו, כדרך שאירע להם כך קבעו אותם.ה ואין טעם זה מתוק וטוב בעיני, לפי שהיה עיקר הנס לשושן עצמו ביום י״ג, והנה ראוי שיהיה להם י״ד יו״ט עם כל ישראל אע״פ שעשו בשנת הנס יו״ט בט״ו, או שיהיה לשושן יו״ט בי״ד וט״ו הואיל ונעשה בהם נס.ו
וכשעיינתי בכתובים נתיישב לי הענין יפה, לפי שהוא דבר ברור שבזמנו של נס זה כבר נפקדו ישראל ועלו לארץ ברשיון כורש ונתיישבו בעריהם, ואע״פ שאמר המןז ישנו עם אחד מפוזר ומפורד בין העמים, מ״מ אנשי כנסת הגדולה עם רוב ישראל בארץ היו, ושוב לא עלו מהם אלא מעטים עם עזרא.ח וכשצוה אחשורוש להשמיד להרוג ולאבד, היו הפרזים והעיירות שאין להם חומה סביב בספק וסכנה גדולה שלא יעלו עליהם אויבים יותר מן המוקפין, וכענין שאמר בהם בספר עזראט ויהי כאשר שמעו סנבלט וטוביה והערבים והעמונים והאשדודים כי עלתה ארוכה לחומות ירושלים כי החלו הפרצים להסתם ויחר להם מאוד, ויקשרו כולם לבוא להלחם בירושלים ולעשות לו תועה, ונתפלל אל אלהינו ונעמיד משמר יומם ולילה מפניהם. וכשנעשה הנס עשו כולם יום נוח ומשתה ושמחה, דכתיבי ושאר היהודים אשר במדינות המלך אחשורוש נקהלו ועמוד על נפשם, ביום שלשה עשר ונוח בארבעה עשר ועשה אותו יום משתה ושמחה, ושל שושן עשאו ג״כ ממחרת הנס שלהן, וזה היה בשנת הנס בלבד, ולאחר מיכן בשנים הבאות עמדו פרזים ונהוג מעצמן לעשות יום ארבעה עשר שמחה ומשתה ויום טוב, אבל מוקפין לא עשו כלום, לפי שהיה הנס גדול בפרזים והיה עליהם הסכנה יותר כדפרישית.
וזהו שכתובכ ע״כ היהודים הפרזי׳ היושבים בערי הפרזות עושים את יום י״ד לחודש אדר שמחה ומשתה, ולא הוזכרו כאן מוקפין כלל. אחר זמן לאחר שהאיר הקב״ה עיניהם ומצאו סמך מן התורה,ל עמד מרדכי ובית דינו וראו דבריהם של פרזים שראוי הנס הזה לעשות לו זכר לדורות, וקבעו אותו על כל ישראל שכולן היו בספק, וראוי להקדים פרזים למוקפים מפני שהיה נסם גדול, ושהם התחילו במצוה תחל׳ לעשות להם לבדם יו״ט, לפיכך קבעו יו״ט של פרזים ביומן ושיהא מיוחד להם, ושל מוקפים קבעו ביום נוח של שושן.
וזהו שכתובמ ויכתוב מרדכי את הדברים האלה וישלח ספרים אל כל היהודים אשר בכל מדינות המלך אחשורוש הקרובים והרחוקים, לקיים עליהם להיות עושים את יום י״ד ואת יום ט״ו, כלומר שלח להם שיקבלו כולם לעשות זכר לנס, ולא יאמרו הרחוקים משושן ומא״י לא היו המן וסיעתו באין עלינו, וקבלו ישראל עליהם הדבר. זהו שכתבנ וקבל היהודים את אשר החלו לעשות ואת אשר כתב מרדכי אליהם, כלומר שקבלו מה שהחלו הפרזים לעשות מעצמן, ומה שכתב מרדכי שצוה לכולם לעשות כן. ונתן טעםס כי המן בן המדתא צורר כל היהודים חשב על היהודים לאבדם, הוסיף בכאן מלת כל שהיה הנס לכלם אפי׳ למוקפים. והיינו דאמרינן בגמ׳ע מדפרזים בי״ד מוקפין בט״ו, שלא הותקן י״ד אלא לפרזים שהתחילו בו, ומקשי ואימא מוקפין כלל לא, שלא תקנו אלא מה שהתנופ בו, והשיב אטו לאו ישראל נינהו, לשלוח למקצת ישראל ולא לכלם, ועוד מהודו ועד כוש כתיב, דכתיב במצותו של מרדכיצ אל כל היהודים אשר בכל מדינות המלך אחשורוש הקרובים והרחוקים, דהיינו מהודו ועד כוש.
ועם כל זה היו בישראל מתיראים לנהוג זה בפרהסיא, עד שחזר מרדכי ושלח להם חותם המלכה שצותה לעשות כן, ושוב לא נתייראו שהיו אומרים מצות המלכה אנו עושין. זהו שכתובק ותכתב אסתר המלכה ומרדכי היהודי את כל תוקף לקיים את אגרת הפורים האלה,ר זהו טעם חלוק התקנה לפרזים ומוקפין. והיינו דאמרינןש פרזין ומוקפין דכתיב גבי מגילה דהני מגלו והני מכסו, או דילמא משום דהני מיגנו והני לא מיגנו, אלמא טעמא דתקנתא משום הצלה הוא דאית להו למוקפי׳ הצלה דמיגנו בחומתן ונלחמים, או דמיכסו ומטמרי מאויבים. עכשיו ביררנו הכתובים וטעם התקנה שחלקו הנס לשני ימים.
והיה ראוי לפי זה שהפרזים בימי אחשורוש יהיו קודמין למוקפין שבימיו, אלא לפי שהיה עיקר הנס לאותן שבא״י, והיא היתה חרבה שעדיין לא בנו בה כלוםת משעת עלייתן, לא ראו שיהיו לירושלים עיר הקדש וכל ערי יהודה וישראל הבצורות נידונות כערי הפרזים, והחזירו הענין לימי יהושע וחלקו בין המוקפין חומה מימות יהושע בן נון לשאינן מוקפין חומה. זהו שאמרו בירושלמיא ר׳ סימון בשם ר״י בן לוי חלקו כבוד לא״י, כי היתה חרבה באותן הימים ותלו אותו בימי יהושע בן נון, והיינו כדפרישית דמשום כבוד בעלמא, ואע״ג דלשאר דברים למ״דב קדושה ראשונה קדשה לשעת׳ ולא קדשה לעתיד לבוא אין נוהגת אלא באותן שקדשו בני גולה, לענין מגילה לד״ה כל שהיו מוקפין בימי יהושע בן נון קורין בט״ו, דליתי׳ אלא כבוד שנהגו לא״י, דאלת״ה למ״דג קדושה ראשונה ושניה יש להן, מוקפין מימי יהושע מאי מהני להו, ומתניתין ודאי ד״ה היא וליתא אליבא דרבי אלעזר ברבי יוסי בלחוד. ועוד דהא מתניתין הלכה היא, וקי״ל קדושה ראשונה לא קדשה לעתיד לבוא.ד ובעובדי דגמראה נמי לא דייקינן אלא אי מוקפת חומה מימות יהושע בן נון או לא, אבל אם קדשום עולי גולה לא דייקי כלל, אלא ש״מ כדפרישית. והא דמקשינן בגמראו גבי כרך שחרב ולבסוף ישב, ישב אין לא ישב לא והתניא רבי אלעזר ברבי יוסי אומר אשר (אין) לו חומהז אע״פ שאין לו עכשיו והיה לו קודם לכן, ופרש״י ז״לח משום דקדושה ראשונה קדשה לשעתה וקדשה לע״ל, (ו)התם ה״ק ישב אין לא ישב לא. שאעפ״י שחרב בינתים לא בטלה קדושה אלא דבעינן חומה בשעת מצוה, והתניא דלמ״ד קדשה לע״ל לא בעינן חומה כלל, והילכך גבי מגילה דלכ״ע בימות יהושע תליא לא איכפת לן בחומה כלל. א״נ נסיב לה מדברי ר׳ אלעזר ברבי יוסי, לומר דאי נסבא כריב״ל דבעי ישב לא מקיימ׳ אפילו לענין בתי ערי חומה ושלוח מצורעים,ט ואלו לרבנן חרב אעפ״י שישב בטלה קדושתן, הא לענין מגילה לד״ה בימות יהושע תלוי הדבר בין חרב [בין] נתישב.
ועכשיו לפי דרך זה, נצא מכלל ספק במה שהיו מקצת החכמים חוששין במוקפים חומה שבח״ל אם דינן כדין פרזים, שהיו אומרים כיון שתלו הדבר בזמנו של יהושע בן נון אין דינם אלא בא״י, דמה ענין יהושע בן נון לח״ל, ועוד דג״ש של פרזי פרזי בשל א״י היא, ובאותן שנתקדש וכל המצות האלו נוהגין בהן,י ואעפ״י שסתם שנינו כרכין המוקפין, כיון שהזכירו ימות יהושע בן נון על כרכין שלו משמע. ורבותינו הצרפתים ז״לכ הביאו ראיה שאפי׳ בח״ל קורין בט״ו, ממה שאמרול רב אשי קרא מגילה בהוצל בארביסר ובחמיסר, מספקא ליה אי מוקפת חומה מימות יהושע בן נון או לא, והוצל בח״ל היתה כדאמרינן בכתובותמ נקיטינן בבל לא חזיא חבלי משיח תרגמוה אהוצל, ובפסחיםנ אמרי׳ הוא יוסף איש הוצל הוא יוסף הבבלי, ולקמןס נמי אמרינן בבבל היכא בבי כנישתא דהוצל. גם זו הראיה אינה מוציאה אותנו מידי ספק, לפי שכתוב במקצת הספרים בכאן הוצל דבנימין,ע וכן גרסתו של ר״ש,פ ופירש דתרי הוצל הוו, חד בחלקו של בנימין, וההיא דבבל לא מקריא דבנימין, ולא גרסינן בכתובות דבנימין. אבל לפי הטעם שאמרנו, דין הפרזים נוהג בכל מקום ולאו דוקא באותם שנתקדשו, דהא למ״ד בטלה, משבטלה1 הארץ נמי מגילה נקרא׳ בהן בט״ו כדפרי׳.
אלא שיש לחוש עוד ולומר, שמא בח״ל לא היו הכרכין המוקפ׳ חומה ביד ישראל, אלא ישראל שבהן בין האומות2 היו יושבים, והיו צריהם עמהם לפנים מן החומה, ומה החומה מועלת להם. אבל מ״מ כיון שעיקר הנס היה בא״י, תקנו בכל העולם שיעשו כדרך שהן עושין. וראיה לדבר, דהא לר״י בן קרחה דאית ליה מימות אחשורוש, אפילו בחו״ל אית ליה מוקפין, כדאמרינן בהדיאצ מ״ט דר״י בן קרחה כשושן, מה שושן מוקפת חומה מימות אחשורוש קורין בט״ו ולא אמרינן אין החומות ביד ישראל, ומדר״י בן (לוי)3 נמי נשמע לרבנן, שלא חלקו הם בכל ח״ל דלימרו לרבנן כולהו פרזים נינהו, ולימא רבי יהושע בן קרחה דמוקפים נינהו כיון דהוו בימי אחשורוש, אלא בזמן ההיקף בלחוד נחלקו.ק ועוד מדמקשינן בגמ׳ר לתנא דידן, כיון דאית ליה פרזין פרזין מדינה ומדינה למה לי, לימא לחלק בין מוקפים דא״י למוקפי׳ דח״ל. ואע״ג דפרזי דתורה בארץ הוה, ג״ש לא אתיא להכי ולאו דוקא הוא, דהא אמרינן במסכת נידהש דברי תורה מדברי קבלה לא גמרי׳ ג״ש, אלא הקישא בעלמא הוא, דמקרי פרזי׳ לזמן דתורה דהיינו מימות יהושע בן נון.ת ועוד דמתניתין ודאי סתמא קתני, כרכין המוקפין חומה קורין, כפרים ועיירות גדולות קורין, ובכל מקום תנן.
ועוד מצאתי בירושלמי
א4 (ירושלמי מגילה א׳:א׳) הכרך שחרב ונעשית של גוים אית(א) חמו בו (ו)אינן קורין ובח״ל קורין, פי׳ הכרך שחרב או שנעשה של גויים זמן אחד ונטלו ממנו י׳ בטלנין לכשיחזרו שם ישראל [מהו] שיקראו בט״ו כרך שחרב ולבסוף ישב דר״י בן לוי
ב מיבעיא ליה. ופשוט מהא שאלה, והלא בחוץ לארץ קורין במוקפין שבה בט״ו אעפ״י שהרבה כרכין בחו״ל שלא היו שם ישראל כלל בימי אחשורוש, וכ״ש שלא היה בהן י׳ בטלנין תדיר,
ג וש״מ דבח״ל דבר פשוט הוא שקורין בט״ו במוקפין, וכן דעת כל הגאונים ז״ל.
ד
ועכשיו אנו נכנסין בספק אחד, במדינות ישנות שלא נודע היקפן, אם יצטרכו לקרות שני ימים, כשם שאמרוה בהוצל וטבריא, [ו]האיך יברכו עליה. ומצאתי בתשובות הגאונים ז״לו שאין קורין אלא בי״ד, משום דרובא דעלמא אינן מוקפין חומה מימות יהושע בן נון, נזיל בתר רובא. וק״ל א״כ רב אשי למה קרא בהוצל בתרוייהו משום דמספקא ליה, וכן בטבריא למאי דס״ד מעיקרא. ואם יאמרו דא״י רובא מוקפין ואין ח״ל כן, לאו מילתא היא, דודאי עולם כמנהגו נוהג, וא״י לא היתה מיושבת יותר מבבל ומצרים ושאר ארצות וכולן שוות בדינן. והר״מ במז״לז (ש)כתב, בן עיר שהוא ספק קורין בשני הימים ובליליהן, ואין מברכין על קריאתה אלא בי״ד, הואיל והוא זמן קריאה לרוב העולם.
ולפי דעתי יפה הורו הגאונים ז״ל, דודאי רובא דעלמא פרזים נינהו, ובכולהו מכלתי׳ קרו י״ד פורים סתם, וחל להיות סתם, משום דרובא בי״ד קרו, אבל ספיקם של חכמים הללו בא״י בלבד היה,ח ומפני קבלה שבידם, שהיו מהן תופסין דרקת טבריא, ומהם היו אומרים שהיא עיר אחרת.
וכן בהוצל דבנימין, הוה ביד מקצתם קבלה שהיא מנויה ביהושע בחלקו של בנימין, והיו חוששין לקבלתם, אבל בעלמא ליכא למיחש.ט ונראין הדברים, שגם בזה מנהג חסידות היו נוהגין בכך, שאלו מן הדין, כל שקרא בראשון ושמא יצא ידי חובתו, הוקל בשני בספק של דבריהם, וספיקא דרבנן לקולא, משנה שלימה שנינוי ששה ספיקות התירו חכמים, ספק של דברי סופרים.כ ואדרבא כל מדינא הוה לן למימר בתרווייהו כדאמרינן בכל ספקי דרבנן, זיל הכא לקולא וזיל הכא לקולא, כדאיתמר בפרק במה מדליקיןל דלית ליה לחיוביה אלא בוודאי דרבנן. אלא שא״ת כן נמצאת פוטרו בשניהם, ומבטל ממנו בוודאי מקרא מגילה, לפיכך קורא בראשון ופטור מן השני. ואפילו בספק דקבלהמ מדינא בתר רובא דעלמא אזלינן. (ולא) [אלא] לחומרא בעלמא היא. אבל בח״ל מה יראו לחדש כללנ5. ולענין ברכה ודאי6 מברך לא בראשון ולא בשני, דקי״לס ודאי דדבריהם בעי ברכה, ספק דדבריהם לא בעי ברכה. שאפי׳ בספק מילה, הורו הגאונים ז״לע שלא יברכופ אא״כ נסמוך על רוב זה שהזכירו, ונאמר די״ד חובה וט״ו מנהג חסידות.צ
אבל כרכין שהן בודאי מוקפין חומה מימות יהושע בן נון קורין בט״ו, ולא חיישינן דילמא ישבו ולבסוף הוקפו, וכוליה סוגיין דלקמןק הכי משמעותא. וטעמא דמילתא, משום שדרך בונה מדינות להקיפן חומה תחלה ואח״כ מיישבין אותם.ר
ומיהו עכשיו לא ראיתי שיהיו נוהגים בי׳ בטלנין של בית הכנסת בשום מקום, וקי״לש כרך שאין בו עשרה בטלנין נדון ככפר. אלא שיש לומר, כל כרך גדול שנמצאים שם לעולם י׳ מזומנין לבית הכנסת בשעת תפלה, ואין תפלה נפסדת מהן בעונתהת קורין בט״ו, דהיינו נמי בטלנין של ב״ה, כיון דלעולם איכא עשרה דמבטלי מלאכתן ואזלי לביהכ״נ ואע״ג דלא מסיימי,א ולא כדברי האומריםב דבעינא י׳ מזומנים לכך. והכי משמע מדאמרינןג כרך איצטריכא ליה ואע״ג דמיקלעי ליה מעלמא, אלמא אי מכרך גופיה נינהו מהני, ואע״ג דלא הוו מזומנים. ובירושלמיד תני, י׳ בטלני׳ ממלאכתן לבה״כ, רבי יהודה אומר כגון אנו שאין אנו צריכי׳ אלא לתלמודנו.
וראיתי בתוס׳ לרבינו הצרפתים ז״ל
ה שהם סבורים לומר, דמוקפי׳ ואע״פ שאין שם י׳ בטלנים קורין בט״ו, ולא שנינו
ו אלא בעיר, שנידון ככפר להקדים. והא דאמרינן
ז כרך שאין בו עשרה בטלנים נדון ככפר, לאו כרך המוקף מימות יהושע קאמר, אלא בסתם כרכין המוזכרים בתלמוד שהם מדינות גדולות. כענין שאמרו לקמן בבני העיר
7 (מגילה כ״ו), אבל לא של כרכין. ותנן
(כתובות ק״י) אין מוציאי׳ מעיר לכרך ומכרך לעיר, ואיתמר
(כתובות דף ד׳) כגון מתא מחסיא דמפקא מכרך ומפקא מכפר, וה״ק אפי׳ כרך גדול דהוא מקום קרנות ושווקים ומיקלעי לה בטלנין נדון ככפר. והביאו ראיה, ממה שהקשו כאן מאי קמ״ל תנינא איזו היא עיר גדולה, ומאי קושיא, קמ״ל דאפילו במוקפין מימות יהושע בעינן עשרה בטלנין, ואנן עיר גדולה תנן כרכין המוקפין לא תנן.
ועוד הביאו ראיה,
ח מדאמרינן
ט כרך שישב ולבסוף הוקף נידון ככפר, ובודאי לענין מגילה אתמר, מדקאמר נדון ככפר, דאלו לענין בתי ערי חומה הוה ליה למימר נדון כבתי החצרים, ועוד מדמסדר לה בגמרא הכא במגילה,
י והיכי דמי, אם יש בו עשרה בטלנים, אפילו הוקף אמאי נדון ככפר להקדים ליום הכניסה, והרי היא עיר גדולה, ואם אין בה עשרה בטלנין, אפי׳ הוקף ולבסוף ישב נדון ככפר, אלא כרכין הללו שהוזכרו כאן מדינות גדולות הם, זו היא שיטתם.
כ [ולפי דעתי] סכינא חריפא מפסקא שמעתתא, אלא כל כרך האמור במגילה במוקפין מימות יהושע קאמר, והיינו דקאמרינן נדון ככפר
8, שאינו מוקף הוה ליה למימר הרי זה כפר כדקתני במתני׳
(מגילה ה׳) דכפר ממש הוי. ומה שהקשו בגמ׳ מאי קמ״ל תנינא, משום דפשיט להו דכל דלא קביעי בתפלה ובקריאת תורה שוין נינהו לענין הקדמה ליום הכניסה.
ל והאי דנקט בישב ולבסוף הוקף נדון ככפר, לאו לענין הקדמה קאמר, אלא שהוא ככפר גמור שאין לו חומה כלל, בין לענין מגילה בין לענין בית בבתי ערי חומה, ומדמתרגמינן
מ חצרים כפרניתא, ולא מיתני ליה נדון כעיר לענין בתי ערי חומה, הילכך נקיט ליה לישנא דשוי בכולהו, דכפר גופיה אי אית ביה עשרה בטלנין לא מקדים.
נ
ועדיין יש לי לומר, שלא הפסידו כרכין המוקפין בדינן משום בטלנין אלא שמקדימין, דכל דלית להו בית הכנסת קבוע לתפלה ולקריאה דתורה ראויין הם להקדמה כעיירות9. אבל במקום שאין מקדימין, קריאתן בט״ו היא [ו]נדון ככפר להקדמה, ולא כעיר לזמן קריאה קאמר.
אבל בירושלמיס מצאתי, תני כרך שאין בו עשרה בטלנין תקנתו קלקלתו ונעשית כעיר.
וזו ראיה שדין מוקפין שאין בהם עשרה בטלנין כדין עיירות ומקדימין, שלא כדברי פלפול רבותינו הצרפתים ז״ל. וכן נלמוד מכאן שזמנן בי״ד כעיר, דלאו משמע דנעשית כעיר שאין בה עשרה להקדים בלבד קאמר, דהוה ליה למימר ככפר, אלא כעיר לגמרי קאמר, ותקנתו היא כשקורא בי״ד שהוא עיקר הנס והכל קורין בו.ע אבל מדברי הר״מ במז״לפ נראה, שהכרכין המוקפין חומה שאין בהם עשרה בטלנים זמנן ט״ו. והוא גורס בירושלמי, כפר שאין בו עשרה, כלו׳ עשרה בני אדם, תקנתו קלקלתו.צ ואינו נכון בסוגיא שם. וגרסת ר״ח ז״ל כך היא כרך.ק וכן דעת הגאונים ז״ל, דכל שאין בו עשרה בטלנים בין מוקף בין עיר קורין בי״ד. וכן עיקר.ר
א. דברים יד, א.
ג. הרשב״א והריטב״א
ביבמות כ׳ דעיקר קושית הגמ׳ התם הוא מי״ד וט״ו, אבל מיום הכניסה לא מקשי מידי דקל הוא שהקילו להם חכמים, וע״ז מתרץ רבנו הכא והו״ל ב׳ ב״ד בשתי עיירות. אכן ביבמות פי׳ רבנו קושית הגמ׳ לענין בני הכפרים שמקדימין ליוהכ״נ, ותירץ ע״ז דאע״פ שבני הכפרים קורין בעיר וכדפרש״י במשנתינו, מ״מ עיירות דמי הואיל ומצויינים הם שם וקורין לעצמם. [אלא דאכתי תקשי למש״כ רש״י הכא דא׳ מבני העיר קורא להם, דבזה הוי כעיר א׳ וכמ״ש בר״ן על הרי״ף, וצ״ל כמ״ש בחי׳ הר״ן בשם רבנו דכיון שהכל מודים שלבני הכפרים יש להקדים ליכא איסור דלא תתגודדו, ולפנינו ליתא].
ד. במדבר טו טז.
ה. וכ״כ הרמב״ם בפיהמ״ש, רשב״א ריטב״א ומכתם. ועי׳ ב״י ר״ס תרפח, ובט״ז ופר״ח.
ו. אפ״ל בכוונת רבנו, דרש״י פי׳ הא דאמרי׳ ב׳ א׳ יום קהילה לכל היא דהוא יום המלחמה, והראשונים נחלקו בזה, דיום הנוח הוא הקובע לזמן היו״ט, ובטו״א הקשה לשיטת רש״י אמאי לא קבעו לכל ישראל שיהיה להם י״ג יו״ט. וצ״ל דרש״י ס״ל שקבעו ביום שלאחריו שהושלם הנס. [ועי׳ רש״ש] ולפירושו הקשה רבנו דראוי שגם בשושן יהיה להם י״ד יו״ט שכבר הושלם הנס, ולשי׳ התוס׳ דתליא ביום הנוח ראוי שיהיה לשושן יו״ט בי״ד וט״ו, דתרווייהו ימי נוח נינהו.
ז. אסתר ג, ח.
ח. בר״ן הקשה ע״ז דהא כל העולים ראשונה לא היו אלא ארבעת רבוא אלפיים ושלש מאות וששים וכדאיתא בעזרא, ועי׳ תשב״ץ ח״ג סי׳ רצז, וע״ע מש״כ רבנו בספר הגאולה סוף שער א.
ט. נחמיה ד, א־ג.
י. אסתר, ט טז-יז. ורבנו קיצר לשון הפסוק.
כ. שם ט, יט.
ל. כתב הר״ן, לא ידעתי מהו זה שלא הוזכר בגמ׳ [ז, א] אלא שתכתב מגלת אסתר, אבל לענין יו״ט לא. וכוונת רבנו לד׳ הירושלמי בפרקין ה״ה, שמבואר כלשון רבנו לענין קביעת יו״ט. [ובברכ״י סי׳ תרפח דין א כ׳ דאף הבבלי ס״ל הכי, וע״ע תשב״ץ שם ובאבנ״ז סי׳ תקטז]. ויעוין גם מש״כ רבנו בסה״מ שורש א.
מ. שם ט, כ־כא.
נ. שם ט, כג.
ס. שם ט, כד.
ע. ב, ב. וע״ש פנ״י ושפ״א.
פ. נראה דצ״ל: שהתחילו.
צ. אסתר ט, כ.
ק. שם ט, כט.
ר. בפסוק: הזאת השנית.
ש. ה, ב.
ת. נראה ולאו דוקא, דאי לא היו כלל ערים מק״ח בא״י, אמאי חלקו מוקפין מפרזין, והא מוקפין שבחו״ל כפרזין היו כיון שאויביהם עמהם בתוך החומה וכמ״ש רבנו להלן.
א. פ״א ה״א.
ב. לקמן י, א.
ד. לכאורה איכא ראיה גדולה מזו, דהא בשעה שתקנו קריאת המגילה לא היה כלל קדושת א״י, דעזרא עלה רק לאחר מכן, ועי׳ טו״א. ואולי רבנו לא הביא ראי׳ זו משום דס״ל דהעולים ראשונה כבר קדשו את הארץ בחזקה וכמשמעות לשון הרמב״ם בפ״א מתרומות ה״ה, ו
עזרא לא קידש אלא הר הבית. ועי׳ תוי״ט פ״ח דעדיות מ״ו, ובדב״א ח״א סי׳ י.
ה. ד, א.
ו. ג, ב.
ז. ויקרא, כה ל.
ח. לקמן י, ב ד״ה אע״פ.
ט. נראה דכוונת רבנו, דמימרא דריב״ל לא קאי אמקרא מגילה אלא אבתי ערי חומה, ומשמע מינה דליכא קדושת בע״ח היכא שחרב ולא ישב, וע״ז קאמר דלא אתיא לא כראב״י ולא כרבנן, אבל למאי דמסיק שחרב מיב״ט קאי שפיר אמקרא מגילה, וכ״פ בטו״א.
י. וכ״כ רש״י להלן י ב ד״ה כל, ועי׳ טו״א ב׳ ב׳ ד״ה אלא שושן.
כ. הו״ד גם ברשב״א ריטב״א ור״ן, ולפנינו בתוס׳ ליתא, ועי׳ תורא״ש ה, ב.
ל. ה, ב.
מ. קיא, א.
נ. קיג, ב.
ס. כט, א.
ע. וכ״ה הגי׳ לפנינו, ובדק״ס ליתא.
פ. בר״ן הגירסא: רש״י, לפנינו ליתא.
צ. ב, ב.
ק. ראיה זו הובאה גם ברשב״א וריטב״א, ובר״ן דחה די״ל דהא בהא תליא, ולרבנן דפליגי בעינן קדושת א״י דוקא.
ר. שם.
ש. כג, א.
ת. ביתר ביאור כ׳ הריטב״א, דגילוי מילתא בעלמא הוא דפרזין היינו מימות יב״נ, ומקור הדברים
בב״ק ב, ב, ועי׳ רש״י במסכתין ב׳ ב׳ ד״ה פרזי.
א. אפשר שתיבת או מיותר [דלכאורה דוחק לומר דס״ל להירושלמי דאם אין לו חומה עכשיו לא מקרי מוקף חומה], ולפי״ז הכוונה דעיר שרובה עכו״ם ל״ל קדושת חומה [עי׳ תוס׳ כתובות מה, ב]. ועדיין צ״ע בזה.
ב. ג, ב.
ג. הרשב״א והריטב״א פי׳ ד׳ הירושלמי דפשיט מהא דבחוצה לו, דהיינו סמוך ונראה, קורין בט״ו אע״פ דליכא התם קדושה, וכ״כ בביאור הגר״א. ונראה דרבנו לשיטתו מיאן בפירוש זה, דטעמא דסמוך ונראה מבואר בריטב״א ב׳ ב׳ דמיגנו בחומת הכרך, וזה מבואר היטב לשיטת רבנו בחילוק מוקפין מפרזין, וא״כ אפי׳ נימא דבעינן כרכין מק״ח דאית בהו קדושה, מ״מ בסמוך לכרך ל״ב קדושה, דכיון שמיגנו בחומת כרך שי״ב קדושה דינן כמוקפין לקרא המגילה בט״ו.
ד. חמדה גנוזה סי׳ סג, ואוצה״ג סי ב. וכ״ד הרשב״א ריטב״א מאירי ור״ן.
ה. ה, ב.
ו. שם, ועי׳ ספרן של ראשונים סי׳ לה.
ז. פ״א מה׳ מגילה פי״א, ועי׳ שו״ת הרמב״ם סי׳ פד.
ח. עי׳ להלן ובהערה 57.
ט. וכן תירץ ר׳ משה גאון, הו״ד במהרי״ל סי׳ נו, והרשב״א ה, ב. ועי׳ מאירי ב, ב ובמצוין שם.
י. עי׳ טהרות פ״ד מ״ה.
כ. וכ״כ רשב״א ור״ן, ובשבה״ל סי׳ קצה בשם רש״י. ובביאור הגר״א סי׳ תרפח סק״ח כ׳ דהטעם שקורא בי״ד משום דבדיעבד יצא יד״ח וכדאיתא בירושלמי בפרקין ה״א הכל יוצאין בי״ד שהוא זמן קריאתה, [ועי׳ מאירי שפי׳ הירו׳ לענין הספיקות, וע״ע חזו״א קנג, ג], ודחה בזה מש״כ במל״מ דהטעם משום מצוה הבאה לידך אל תחמיצנה וע״ש. ובדברי רבנו מבואר דהא ופטור מן השני הוא משום ספיקא דרבנן לקולא, ועי׳ בפר״ח תרפח ס״א שכ׳ דגמ׳ דילן פליג אירושלמי הנ״ל.
מ. וכ״כ במיוחסות לרמב״ן סי׳ רסג, ועי׳ טו״א שתמה בזה, ועי׳ נובי״ת חיו״ד סימן קמו.
נ. עי׳ הערת הגרא״ז, ובדפוס שלוניקי אינו מוקף. וכוונת רבנו למש״כ הרשב״א [הו״ד בריטב״א ה, ב]. דדוקא בא״י שהיו ידועות הערים שמק״ח, מחמת דין בע״ח ושלוח מצורעין, חיישינן לספיקא אבל בחו״ל עיקר התקנה היתה שבספק יקראו בי״ד בלבד. והנה הריטב״א שם כ׳ בשם רבנו, דהיכא דהוי ספק שורת הדין לעשות י״ד עיקר לקריאה ולברכה ולכ״ד, ויתכן דקאי לשיטתו דהא דקורין מספיקא חד יומא הוא משום פרסומי ניסא, [ואולי לזה כיון רבנו במש״כ: מה יראו לחדש וכו׳], ומדברי רבנו הכא נראה, דאע״פ שחששו חכמים לספק מק״ח, לא הויא תקנה גמורה שיברכו ע״ז.
ע. רה״ג, הובא ברי״ף ורא״ש פי״ט דשבת.
פ. וכ״כ הרשב״א ובשלה״ג בשם הר׳ יחיאל.
צ. רבנו מפרש טעמו של הרמב״ם דמברך בי״ד, משום דאזלינן בת״ר דעלמא, [ועי׳ בשעה״מ שהקשה דהוי קבוע]. ובבאהגר״א סי׳ תרפח סק״י פי׳ דכיון ובדיעבד יצא יד״ח בי״ד מברך עליה.
ק. מדלא אמרי׳ להלן ה ב דמספק״ל לחזקיה דלמא טבריא ישב ולבסוף הוקף הויא.
ר. וכ״כ הר״ן, ועי׳ מג״א וט״ז סי׳ תרפח סק״ב.
ש. ג, ב.
ת. כוונת רבנו למש״כ הרשב״א והריטב״א אמתני׳ דלקמן ה א איזוהי עיר גדולה כל שיש בה יב״ט, דטעמא משום דאל״כ אי אפשר להם לקרות המגילה בזמנה בציבור. וכ״כ בשם רבנו בחי׳ הר״ן בריש פרקין.
א. וכ״כ רשב״א ריטב״א ור״ן, ורבנו חידש כאן דל״ב עשרה מסויימים דוקא, ומשום דטעם יב״ט הוא כדי שיהי׳ מצוי מנין בביהכ״נ, וכמש״נ בהערה הקודמת, ובהכי סגי. וכ״מ ממה שרבנו הב״ר לדבריו מדאמרי׳ אע״ג דמיקלעי לי׳ מעלמא, והתם נמי לאו מסוימים נינהו. ומד׳ הר״מ בשו״ת סי׳ יג משמע דבעינן עשרה מיוחדים דוקא [ועי׳ בפ״א ממגילה ה״ח ובפיהמ״ש]. וכ״מ קצת מד׳ הירושלמי שהביא רבנו להלן, כגון אנו שאין אנו צריכין אלא לתלמודינו, אך מד׳ הריטב״א ה, א משמע דאינה ראיה ע״ש, וע״ע מאירי ובהערה שם.
ב. רש״י ה, א. רבינו חננאל עיטור ערוך ערך בטל רבנו יונתן שאילתות סימן סז חידושי הר״ן ור״ן.
ג. ג, ע״ב.
ד. פרק א ריש הלכה ד, ושם: בטלים.
ה. ג, ע״ב דיבור המתחיל כרך שאין בו וד״ה אלא.
ו. ה, ע״א.
ז. ג, ע״ב.
ח. עיין תוס׳ דיבור המתחיל כרך שישב ובמהרש״א.
ט. שם.
י. ורש״י פירש בד״ה שישב דאיירי לענין בתי ערי חומה, ועי׳ מל״מ פרק א הלכה ח דכ״ה דעת הרמב״ם מדלא הביא הך מימרא בהל׳ מגילה.
כ. וכן דעת הרא״ש.
ל. ויש לתמוה. דלמאי דמסיק רבנו דבדליכא יב״ט עיקר זמן קריאתה בי״ד, הדרא קושיא לדוכתא.
מ. צ״ל: וכדמתרגמינן. ויקרא, כה לא. ושם: כופרניא. ובאונקלוס תרגם פציחיא, ועי׳ חי׳ הרשב״א.
נ. מדברי הריטב״א נראה שפי׳ בדעת רבנו דעיר שאי״כ יב״ט מחתינן חד דרגא, וקורין בי״ד אבל אין מקדימין ליוהכ״נ. אך בד׳ רבנו להלן בד״ה אבל מבואר דס״ל דאף מקדימין ליוהכ״נ.
ס. פ״א ה״ד.
ע. בחי׳ הרשב״א הקשה, דמוקפין שקורין בט״ו לא הוי קלקול. ורבנו קאי לשיטתו, דטעם שהמוקפין קורין בט״ו הוא משום שלא נהגו מעצמן יו״ט קודם שנתקן, ומשו״ה חשוב תקנה מה שקורין בי״ד.
פ. פ״א ה״ח, וע״ש במגיד משנה.
צ. במכתם גורס כן להדיא בירושלמי, ומבאר דכיון דליכא עשרה בני אדם אינו יכול להקדים משום דשלא בזמנה לכו״ע בעינן עשרה, ועי׳ השגות הראב״ד ובכס״מ שם.
ק. לפנינו בר״ח ה, א הגי׳ כפר, וכ״ה בירושלמי שלפנינו.
ר. וכ״כ בשאילתות סי׳ סז חי׳ הר״ן ריו״נ ומכתם, וכ״נ דעת העיטור. והרשב״א הקשה ע״ז דלא מצינו שע״י חסרון יב״ט ידחה עיקר זמן הקריאה, וכ׳ דהא דאמרי׳ נדון ככפר היינו שאם רצה מקדים ליוהכ״נ וכמ״ש רבנו לעיל בד״ה ועדיין. ובד׳ הנך ראשונים י״ל, דכיון דס״ל דיב״ט היינו קבועים בבית הכנסת, [עי׳ לעיל הע׳ 67] אפ״ל דטעם יב״ט הוא מדין חשיבות עיר דבעינן עשרה קבועין לצרכי ציבור, ומה״ט מק״ח שאי״ב יב״ט לא חשיבא לקרא בט״ו. ובדברי רבנו דלא ס״ל הכי יתכן לומר, דבגמ׳ ה א אמרי׳ מגילה שלא בזמנה בעשרה ולשיטת רבנו במלחמות דרב ור״א איירי לענין דיעבד, שלא בזמנה אפי׳ לרב בעינן עשרה לעיכובא, ויעוין במהר״ץ חיות שכ׳ דיום ט״ו מקרי שלא בזמנה, וכ״מ ברש״י ד״ה בזמנה. ולפ״ז אפ״ל ובמוקפין שאי״ב יב״ט וטורח לקבץ עשרה, תקנו שזמנם יהי׳ בי״ד דל״ב עשרה, או שיקדימו ליוה״נ ויקראו בעשרה.
פרק א