ב) תוד״ה יתומים שבאו.
ר״ת דייק מהגמ׳ דאפוטרופוס יכול לחלק את נכסי היתומים רק אם הם באו בעצמם, אבל אין לאפוטרופוס הכח לחלק את הנכסים בע״כ דיתומים, וז״ל אומר ר״ת דדוקא שבאו אבל אם היה האחד מוחה אין להעמיד אפוטרופוס לחלוק בעל כרחם עכ״ל. ונראה לבאר ע״פ הנ״ל דלפי התוס׳ אין האפוטרופס פועל מדין זכייה בעלמא אלא מגזה״כ מיוחדת דאפוטרופוס. ולפי ר״ת יוצא דגדר הדין החדש דאפוטרופוס הוא דדעת היתום הקטן מצטרף לדעת האפוטרופוס ושניהם ביחד עושים את דעת המקנה. אבל בלי זה אין לקטן דעת להקנות בעצמו וגם אין כח לאפוטרופוס בעצמו. ולפי״ז יש לפשוט ספק בלשון התוס׳, דהרי ר״ת חילק בין היכא דהיתומים באים בעצמם לבין היכא דאחד מהם מוחה. אבל לא ברור מהתוס׳ מה הדין במקרה ביניים, כמו אם היתומים לא באו בעצמם אבל גם לא מיחו. ולפי הביאור הנ״ל י״ל דבעינן דעת היתומים עצמם כי אין האפוטרופוס הבעלים להקנות בעצמו, אלא דדעת היתום ודעת האפוטרופוס מצטרפין יחד ליצור דעת מקנה.א וגם יוצא לפי זה דיש ב׳ דינים דאפוטרופוס לפי ר״ת. דהרי פשיטא דלכדי חייו דהיתום האפוטרופוס יכול לפעול לבד בלי הסכמת היתום עצמו, וכל הדין דר״ת חל רק לגבי להרוויח יותר מכדי חייו.
ועוד נראה דיש לבאר הא דהאפוטרופוס אינו יכול לחלק את הנכסים בע״כ דיתום אחד באופן אחר. דהרי ר״ת נקט דאפי׳ יתום קטן יכול למנוע את החלוקה. ולכאורה צ״ב דאם כל היתומים הגדולים רוצים לחלק איך קטן אחד מעכב את החלוקה, הרי קטן לאו בר דעת ואין מחאתו מחאה, ולכאורה החלוקה לא היתה נחשבת כחלוקה בע״כ ע״פ דין. ונראה לבאר דיש חיוב מיוחד על ב״ד להיות אביהן של היתומים. ובתורת אביהן של היתומים, הב״ד חייב להקשיב למחאה של היתום הקטן אפי׳ אם ע״פ הדין בדרך כלל אין כאן מחאה.
תוד״ה ובוררין להם.
ג) שיטת ר״ת
עיין בתוס׳ דנחלקו הר״י ור״ת האם יש לאפוטרופוס הדין דהיתומים עצמם ולכן מחלקים בלי שומת ב״ד ובלי גורל ועושים גוד או איגוד, או״ד אין לאפוטרופוס הדין דיתומים עצמם ולכן בעינן גורל עם שומת ב״ד ולא עושים גוד או איגוד. וצ״ב במאי פליגי.
ונראה לבאר דהר״י ור״ת אזלי לשיטתם במחלוקת אחרת המובא במרדכי
(רמז תקח) לגבי כמה אפוטרופוסים מעמידים ליתומים, וז״ל מעמידין להם אפוטרופוס כאן לא פירש רבינו שלמה יצחקי ז״ל כלום אבל בגיטין
(בפרק השולח) פירש דצריך אפוטרופוס לכל אחד ואחד ובוררין להם חלק יפה האפוטרופוס עצמו כו׳ ליתום שלו וכן נראה לרבינו יצחק עיקר וקיימא החלוקה בלא גורל כאילו עשאוה היתומים אם היו גדולים אפילו במלתא דשייכא ביה גוד או איגוד וכו׳ ור״ת גריס אפוטרופוס ור״ל אפוטרופוס אחד לכולן ובוררין קאי אבית דין עכ״ל. ויוצא דלפי הר״י יש אפוטרופוס לכל יתום ויתום ולכן יש לאפוטרופוס הדין דהיתום עצמו. אבל ר״ת נקט דב״ד ממנין רק אפוטרופוס אחד לכל היתומים ולכן יש לו הדין דב״ד ולא הדין דבעל דבר עצמו, ואין לו הכח של היתום עצמו.
אמנם עדיין נקודת המחלוקת מחוסרת ביאור – דלכאורה מסתבר כר״י דיש לכל יתום אפוטרופוס הממונה עליו לטובתו. וצ״ב למה לפי ר״ת א״א לעשות את זה והב״ד יכול רק להעמיד אפוטרופוס אחד דפועל כשליח ב״ד.
ונראה לבאר דר״ת סבור דהאפוטרופוס רק יכול להיות בעל דבר בעד היתום אם יש ליתום ממון דשייך לו באופן פרטי. ואז הב״ד יכול למנות אפוטרופוס בעד הממון דיתום מסויים ולהופכו להיות בע״ד. ואילו כאן איירי קודם החלוקה דאין ליתום ממון מסויים דשייך לו באופן פרטי ולכן ר״ת נקט דמינוי אפוטרופוס להיות בעל דבר אינו חל כי אין ליתום ממון מסויים דהאפוטרופוס צריך להשגיח עליו. ולכן לפני החלוקה, ב״ד יכול רק להעמיד אפוטרופוס אחד בתורת שליח ב״ד, דצריך שומת ב״ד וגורל וכדומה.
ויש להעיר דיש עוד חידוש בדעת ר״ת. דהרי היה אפשר לומר דאפוטורופוס דפועל בתורת שליח ב״ד אינו יכול לטפל בחלוקת הירושה ליתומים דהרי אין מעשה ב״ד לקטנים. דהרי אפי׳ קטן שלוה ממון אינו חייב לפרוע בקטנותו כמו דפסק הרמב״ם (פרק כו מהלכות מלוה ולוה הל״י) וז״ל קטן שלוה חייב לשלם כשיגדיל ואין כותבין עליו שטר אלא הרי היא מלוה על פה אע״פ שקנו מידו שאין קנין מיד הקטן כלום עכ״ל.ב וא״כ היינו חושבים דאין ב״ד ממנים אפוטרופוס לחלק את הירושה בתורת שליח ב״ד בעד קטנים. אך לפי הר״ת אין דין כזה שקטנים מופקעים לגמרי ממעשי ב״ד. והא דאין גובים מהם, הוי דין מסוים בדיני חובת ממון דאין ב״ד גובין מקטנים דהרי אפשר שכשיגדלו ימצאו לעצמם איזה זכות. אמנם ב״ד יכול למנות אפוטרופוס להיות שליח ב״ד בעד היתומים.
ועפ״י היסוד הזה בשיטת הר״ת יש לבאר נמי את דעת הרמב״ם (פרק י מהלכות נחלות הל״ד) וז״ל מי שהניח יתומים מקצתן גדולים ומקצתן קטנים ורצו לחלוק בנכסי אביהן כדי שיטלו הגדולים חלקן, מעמידין בית דין אפוטרופוס לקטנים ובורר להן החלק היפה, ואם הגדילו אינן יכולין למחות שהרי על פי בית דין חלקו להם, ואם טעו בית דין בשומא ופחתו שתות, יכולין למחות וחולקין חלוקה אחרת אחר שהגדילו עכ״ל. ומבואר דלפי הרמב״ם החלוקה נעשית רק אם יש יורש גדול דתובע את חלקו. ונראה לבאר דהרמב״ם הסכים ליסוד שיטת ר״ת דא״א למנות אפוטרופוס כבעל דין אם הנכסים עדיין משותפים. אבל הרמב״ם חולק על ר״ת ונקט דהחלוקה יכולה להעשות רק אם יש בע״ד לכל אחד מהיורשים ולכן אין הב״ד יכולים למנות אפוטרופוס אחד כשליח ב״ד לחלק הנכסים. ובכן הרמב״ם הבין דהחלוקה נעשית רק אם יש יורש אחד גדול דתובע בתורת בע״ד דהוא רוצה את חלקו. ואז ב״ד יכולים למנות אפוטרופוס כבע״ד ליתומים קטנים כדי שהחלוקה תהיה ע״י בע״ד.
ועוד נראה לבאר את שיטת הרמב״ם באופן אחר קצת. דהיינו דהרמב״ם סבור שקטן בעצם מופקע ממעשה ב״ד דהרי אין גובין מהם אם לוה ממון כפסק הרמב״ם (לעיל). ולכן ב״ד מטפל בחלוקה רק אם יש גדול דתובע. דהרי אם כל היתומים הוו קטנים, אפי׳ אם הם תובעין חלוקה, הב״ד לא היה ממנה אפוטורופוס כדי לחלק את הנכסים מכיון דקטנים מופקעים ממעשה ב״ד. ברם אם יש יתום גדול דרוצה לחלוק אזי ב״ד מתייחס אליו וממנה אפוטרופוס בעד הקטנים כדי לעשות החלוקה.
ונראה לפי״ז דהחידוש בפסוק דנשיא אחד נשיא אחד הוא דאע״פ דקטן מופקע ממעשה ב״ד, מ״מ אם יש צורך כמו היכא דגדול תבע חלוקה, אזי ב״ד ממנה אפוטרופוס בעדו. אמנם יש להסתפק בזה האם לפי הרמב״ם מחלקין את הירושה לגמרי ומבררין חלק לכל קטן וקטן, או״ד מבררין רק חלק הגדולים ומה שנשאר הוא בשותפות כל הקטנים עד שהגדילו ואז יבררו להם חלק פרטי.
ד) שיטת הר״י
ויש להתספק בדעת הר״י דבוררין האפוטרופסין את הנכסים בלי גורל, האם כוונתו דלא צריך גורל לחלק אבל שפיר אפשר להשתמש בגורל אם רוצים, או״ד דאין לחלק בגורל כלל וצריך לחלק עם דעת האפוטרופוסין.ג ומשמע מלשון קושיית ר״ת, דהוא הבין כצד הראשון דלא בעינן גורל וז״ל וכי טריחותא להטיל גורלות עכ״ל. הרי מבואר דהבין בר״י דלא מחלקין עפ״י גורל מפני הטירחא, אבל גורל היה מהני.
אמנם י״ל כצד השני דלפי הר״י גורל אינו מהני כלל בחלוקת נכסי יתומים. דהרי מבואר בגמ׳
(ב״ב קו:) דאחים שירשו יכולים לחלוק בנכסי אביהם ע״פ גורל וז״ל תניא, ר׳ יוסי אומר האחין שחלקו כיון שעלה גורל לאחד מהן קנו כולם, מ״ט אמר ר׳ אלעזר כתחלת ארץ ישראל מה תחלה בגורל אף כאן בגורל עכ״ל. והגמ׳ מיד הקשה על זה דהרי א״א ללמוד מחלוקת הארץ דהיה שם האורים ותומים, ומתרצת דהגורל דאחים בנכסי אביהם מהני מדין גמרי ומקני להדדי, וז״ל אי מה להלן בקלפי ואורים ותומים, אף כאן בקלפי ואורים ותומים, אמר רב אשי בההוא הנאה דקא צייתי להדדי, גמרי ומקנו להדדי עכ״ל.
ולכאורה צ״ע בקושיית הגמ׳ – מהי הסברא דרק גורל עם האורים ותומים מהני ולא גורל האחים בעלמא. ונראה לבאר דהגמ׳ קס״ד לפסול גורל באחים דעלמא מדין אסמכתא דלא קניא. דהרי נחלקו האמוראים
(בכורות נב:) בחלוקת ירושה דעלמא האם אמרינן אין ברירה ולקוחות הן והשדות חוזרות ביובל, או״ד יש ברירה ואינן לקוחות אלא הוי יורשים והשדות אינן חוזרות ביובל. ונראה מזה דלפי המ״ד אין ברירה ולקוחות הן דצריך דעת מכירה דכל אח ואח כדי לחלק את הנכסים, ומאידך לפי המ״ד דיש ברירה ואינן לקוחות, לא בעינן דעת מקנה בחלוקת האחין אלא דעת חלוקה בעלמא.
ד וקיי״ל כמ״ד דאין ברירה בדיני דאורייתא.
והנה כל המחלוקת לגבי יש או אין ברירה שייכת רק לחלוקת אחין דעלמא, אבל לגבי חלוקת הארץ בתחילה פשיטא דלכו״ע יש ברירה כדמבואר בתוס׳ בכורות (נב: ד״ה אמר). וא״כ יוצא דלכו״ע חלוקת הארץ דנעשית ע״י האורים ותומים לא בעי דעת מקנה כי כל כלל ישראל אינן בגדר של לקוחות בנחלה שלהם. ועל פי זה שפיר מובנת קושיית הגמ׳ דאין להשוות חלוקת הארץ לחלוקת אחין דעלמא. דבשלמא גורל מהני בחלוקת הארץ דנעשית ע״י או״ת מכיון דלא צריך דעת מקנה. אבל בחלוקת האחין דקיי״ל דלקוחות הן וצריך דעת מקנה דכל אחד ואחד, אזי גורל צריך להיות פסול מדין חסרון בדעת מקנה והוי אסמכתא בעלמא.ה ובזה תירץ רב אשי דבחלוקת האחין בההוא הנאה גמרי ומקנו, כלומר דבגלל ההנאה יש להם גמירת דעת להקנאה ואינו אסמכתא.
ולפי זה י״ל דכל הדין דגמרי ומקני בגלל ההנאה חל רק באחים עצמם. אבל באפוטרופוס דאינו נהנה בעצמו מהחלוקה, אולי אנו חוזרים לקושיית הגמ׳ דגורל לא מהני כי הוי אסמכתא בעלמא בלי דעת מקנה גמורה. וא״כ י״ל בשיטת הר״י בתוס׳ דידן, דיתכן דכוונתו היא לא רק דאפוטורוסין לא צריכים לחלק בגורל, אבל יותר מזה דגורל בכלל לא מהני באפוטרופסין משום דחלוקה בגורל הוי אסמכתא דעלמא.
ברם יתכן לבאר את שיטת הר״י באופן אחר, דגורל ושומת ב״ד שייכים היכא דהאפוטרופוס עושה את החלוקה בתורת שליח ב״ד. אמנם י״ל דהר״י נקט דקטנים מופקעים ממעשי ב״ד ולכן החלוקה רק ניתן להעשות אם האפוטרופוסין הוו שליחי היתומים. וא״כ הם חולקים בירושה ע״י קנין חליפין ולא ע״י שומת ב״ד כמו היורשים עצמם.
ה) גמ׳. ואם הגדילו יכולים למחות, ורב נחמן דידיה אמר אם הגדילו אינם יכולים למחות, דא״כ מה כח בית דין יפה.
ביארנו לעיל (מב. תוד״ה ובוררין) דלפי ר״ת האפוטרופוס נחשב כשליח ב״ד ולא כבעל דבר ונציג של היתומים, והר״י נקט דהאפוטרופוס הוי בעל דבר ושליח של היתומים. ויש לעיין בענין דהגדילו יכולים למחות או לא לפי ב׳ השיטות.
והנה לפי ר״ת לכאורה שיטת רב נחמן מובנת. דהרי חלוקת האפוטרופוס הוי מעשה ב״ד ולכן מחאה בעלמא אינו מהני דא״כ מה כח ב״ד יפה. אבל היכא דבאמת טעו בשוויות השדה אזי המקח בטל ולא אמרינן מה כח ב״ד יפה. ונראה לבאר בפשטות, דהכלל דמה כח ב״ד יפה חל רק היכא דיש חלות מעשה ב״ד, והיכא דטעו בשוויות המקח אזי אין כאן חלות שם מעשה ב״ד אלא מעשה טעות בעלמא.
ולפי הר״י לכאורה שיטת שמואל מובנת. דהרי האפוטרופוס היה הנציג של היתומים ופעל בעדם מדין זכייה, ופשיטא דמחאת מי שזכין בעדו מהני לעכב בדין זכין לאדם שלא בפניו. אמנם לכאורה שיטת רב נחמן צ״ב. דהרי מבואר מהמשך הסוגיא דרב נחמן רק צריך את הכלל דמה כח ב״ד יפה היכא דטעו ברוחות. אבל אם הב״ד לא טעה בכלל אזי מחאה אינה מהני אפי׳ בלי הכלל דאין כח ב״ד יפה. ואם לפי הר״י האפוטרופוס פעל בעד היתומים מדין זכייה למה היתומים אינן יכולים למחות בלי שום טעם כמו בזכייה בעלמא. וגם, לכאורה לפי הר״י כל שיטת רב נחמן אינה מובנת דהרי היאך רב נחמן פסק ע״פ הכלל של מה כח ב״ד יפה, הרי האופטורופוס אינו פועל בעד הב״ד אלא בעד היתומים.
ונראה לבאר את שיטת הר״י על פי דברי הריטב״א
(מב. ד״ה אלא) דנושא ונותן ביסוד דין דאפוטרופוס האם הוי מדין זכייה או מדין אחר וז״ל אלא ודאי מדין זכייה הוא אלא שהרויח הכתוב בזכייה זו יותר מזכייה דעלמא, דבעלמא אין זכייה אלא בזכות גמור שאין בו חובה כלל לא בתחלתו ולא בסופו, אבל הכא מהני לחוב על מנת לזכות כיון שאינה חובה ממש, ואילו מדין זכייה יכול למחות ושאינו רוצה בזכייה זו אפילו שלא בטענה ולומר איני רוצה וכדפרישנא בפ״ק
(לעיל כג.-כג:), ואילו הכא אינו יכול למחות במעשיהן שעשו לזכות אלא בטענה גמורה כגון שטעו או למחות ברוחות שלא נפל לו חלקו במקום הראוי לו לעין דכי האי גוונא חובה הוא לו ואין מעשיהן כלום עכ״ל. כלומר, דהריטב״א נקט דאפוטרופוס מהני מדין זכייה אבל יש גזה״כ שהוא סוג אחר של זכייה ולכן צריך טענה גמורה למחות בו.
והביאור בזה הוא ע״פ מה דייסדנו לעיל (כג. ד״ה ברשב״א) בנוגע לדין מחאה בזכין לאדם שלא בפניו דמונע את הקנין. דהרי יש לבאר את זה בב׳ אופנים: א) יש דין דזכין לאדם שלא בפניו אינו מהני בע״כ דמי שזוכה בעדו ולכן המחאה מונע את הקנין, ב) מחאת מי שזכין בעדו מגדיר את הקנין כחוב לו, אע״פ דלשאר העולם הקנין הזה הוי זכות, וממילא חל הדין דאין חבין לאדם אלא בפניו. והנ״מ הוא בזכות גמור דאי אפשר להגדירו כחוב עיי״ש. ונראה לבאר דהריטב״א כאן מחלק בין דין זכייה דעלמא לבין הדין זכייה דאפוטרופוס. דדין זכייה בעלמא חל כצד הא׳ דאין זכין לאדם בע״כ ולכן כל מחאה מהני למנוע את הקנין. אמנם באפוטרופוס יש גזה״כ דזכין לאדם בע״כ ולכן סתם מחאה אינו מהני. וכדי למנוע את הקנין, היתומים צריכים לבוא עם טענה חזקה שמעשה האפוטרופוס חוב הוא להם. וי״ל דהר״י סבור כמו הריטב״א ולכן אע״פ דהאפוטרופוס פועל בעד היתום בתורת זכייה, מ״מ סתם מחאה של היתומים אינו מהני וצריך למחות ברוחות.
ובנוגע לקושיא היאך רב נחמן מביא את הכלל דמה כח ב״ד יפה אם האפוטרופוס אינו שליח הב״ד אלא שליח היתומים, י״ל דהר״י ס״ל כמו רש״י בגיטין (לד. ד״ה כח ב״ד) בגדר מה כח ב״ד יפה, וז״ל שמינו להם האפוטרופוס עכ״ל. כלומר דאע״פ דהאפוטרופוס אינו שליח ב״ד, מ״מ מכיון שב״ד מינו אותו לפעול בעד היתומים, עדיין שייך הכלל דמה כח ב״ד יפה.
ע״כ ענין אפוטרופוס דקטן
א. ועיין בקושיית התוס׳ מעבדי כהן דמת ובשני התירוצים. ומשמע מהתירוץ השני דרק במחאה אין האפוטרופוס יכול לחלק בנכסי היתומים, אבל בלי מחאה ובלי הסכמה יש לו הכח. ואולי רבינו זצ״ל הולך לפי התירוץ הראשון, עיי״ש בהמשך התוס׳.
ב. והשווה לדברי רש״י (
ב״ק קיב. ד״ה קטנים) דכתב דקטנים ״לאו בני דינא נינהו״. ויש להעיר דב״ד גובין חוב אביהם כשאין חשש דהאב פרע כדמבואר ברמב״ם (פרק יא מהלכות מלוה ולוה הל״ד-הל״ו). ועיין ברשימות שיעורים לב״ק (ח. בענין סוגית אי שתקיתו,
אות ב) לביאור החילוק בין היכא דלוה האב לבין היכא דלוה היתום עצמו.
ג. לכאורה מלשון הר״י ״שאין צריכין גורל״ משמע דגורל מהני. אבל עיין במאירי וז״ל והאפטרופוס בורר ואין חולקים בגורל עכ״ל, אולי משמע כצד השני דגורל לא מהני באפוטרופוסים.
ד. ועיין ברשימות שיעורים לב״ק (ט. בענין האחין שחלקו) דרבינו זצ״ל האריך שם בביאור הצדדים.
ה. והשווה לביאור הגר״ח זצ״ל (על הרמב״ם פרק ב מהלכות שכנים הלי״א) להשגת הראב״ד (שם).