איזהו מצות עשה שהזמן גרמא וכו׳
וציצית – ואיכא נסחי דלא כתיב בהו ציצית
א משום דרבנן סברי מצות עשה שלא הזמן גרמא הוא דלילה זמן מצות ציצית הוא כדאיתא במסכת מנחות
(מ״ג.), ובתוספתא
ב נמי הכי תני לה איזוהי מצות עשה שלא הזמן גרמא
ג (דתניא)
1 אבידה ושלוח הקן מעקה וציצית, רבי שמעון פוטר את הנשים ממצות ציצית מפני שהוא מצות עשה שהזמן גרמא. ונסחי דכתיב בהו מצות עשה שהזמן גרמא ציצית משום דקיימא לן כרבי שמעון
ד. ואיכא דקשיא ליה נשים אמאי פטורות מן הציצית והא איתקש לכלאים דכתיב
ה לא תלבש שעטנז גדילים תעשה לך, ונימא כל שישנו בבל
ו תלבש שעטנז ישנו בקום לבוש
ז ציצית, כדאמרינן
ח במצה וחמץ
ט. וניחא ליה כיון דתרי קראי נינהו לא אמרינן כל שישנו בזה ישנו בזה. וליתא אלא עיקר טעמא משום דגבי מצה וחמץ לא איצטריך היקשא אלא להכי, אבל לגבי כלאים וציצית איצטריך להתיר כלאים בציצית
י. ואין אומרים בכיוצא בזה הואיל ואיתקוש איתקוש שאין היקש למחצה, שכן הדין נותן זו שהיא מצות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות בה וזו מצות לא תעשה ונשים חייבות בהם בכל מקום, והכי נמי אמרינן לקמן בכה״ג
2 ואי משום גזירה שוה להכי הוא דאתא, ואמרי׳ נמי
3 תפילין גופייהו מהכא גמיר להו
כ:
והוי יודע דהאי תנא כי תני איזוהי מצות עשה שהזמן גרמא כגון סוכה ואיזוהי מצות עשה שלא הזמן גרמא כגון מזוזה, ותנא ושייר במצות עשה שהזמן גרמא שייר תפילין דכתיב בהדיא דפטורות, ואי נמיל סבר שאין הזמן גרמא שייר ראיה, ובמצות עשה שאין הזמן גרמא שייר טובא, מורא וכבוד בכוריםמ חלה כסוי הדם ראשית הגז מתנות ספירת העומרנ פריקה טעינה פדיון פטר חמור ורוב המצות כן, אלא לא בא לפרשס ולמנות את כולם שאם בא לפרטן בפרט הוה ליה למיתניע אלו הןפ מצות עשה וכו׳, מדקתני איזוהי שמע מינה כגון קתני, וכן בירושלמי ברישא וסיפא. ויש מי שטעה בזה ולכך כתבתי:
א. וכ״ה בריטב״א.
ב. פ״א ה״ח.
ג. רא״ז הגיה: כגון. ואינו בכת״י.
ד. ובתוד״ה ותפילין וציצית הוכיחו שהלכה כר״ש.
ה. דברים כב, יא - יב.
ו. ע״פ כת״י. ובנדפס: מאן דאיתיה בלא.
ז. ע״פ כת״י. ובנדפס: עשה.
ט. וכן הקשו התוס׳
בשבועות כ׳ ע״ב ד״ה כל שישנו ונשארו בקושיא.
וביבמות ד׳ ע״א ד״ה לא תלבוש כתבו שנשים פטורות ממצות עשה שהזמן גרמא דילפינן מהקישא לתפילין, והיקש עדיף מסמוכין.
י. אך השער המלך חמץ ומצה פ״ו ה״א העיר שגם ההיקש של חמץ ומצה צריך לדברים אחרים, כגון לדברים הבאים לידי חימוץ, ושאינו יוצא בטבל לר׳ שמעון ולר״י לקובעו חובה. והביא בשם ספר תומת ישרים בהגהות הרי״ף דף ד׳ ע״ד שכתב תירוץ זה בשם רבינו והקשה עליו דאע״ג דמהקישא דלא תאכל עליו ילפינן שמצה צריכה להיות רק מחמשת המינים אפשר דעיקר הקישא לא בא רק לחייב נשים, שדין ה׳ המינים אף בלא הקישא נדע משום שכתוב לחם עוני ולא נקרא לחם אלא חמשת מינים. והעיר עליו שגם נצרך לר׳ שמעון שאינ יוצא במצה של טבל עיין שם מה שכתב. מתחייבים אלא בהשחתה שעל ידי גילוח, וכיון שאפשר להעמיד את הפאת להשחתה שעל ידי גילוח לא דורשים משם למעט בנות.
כ. היינו שאין ללמוד מגזירה שוה קרחה לפטור נשים מקרחה כי נצרכה ללמד על מקום תפילין. וכוונת רבינו שגם שם יש להקשות שנלמד גם לפטור נשים מגזירה שוה זו, וכן הקשה רבינו שם ותירץ כיון שגזירה שוה הוצרכה ללמד על הלכות תפילין עצמן אין חוזרים ולומדים קרחה מתפילין לפטור נשים, שזו מצות עשה וזו מצות לא תעשה שהן לעולם חייבות בהן, וכל שאין הגזירה שוה מופנה שלא נצרכה לדבר אחר לא לומדים זה מזה לסתור כלל גדול שהוקשה אשה לאיש לכל עונשין שבתורה. אך הרא״ז ציין לתוס׳ שם ד״ה תפילין, שפירשו הגמ׳ שאין ללמוד מגזירה שוה קרחה למעט נשים מקרחה כי נצרך ללמוד על מקום תפילין, ולא אומרים אין גזירה שוה למחצה משום שלא נגמרה הגזירה שוה רק ללמדנו מקום הנחת תפילין.
ל. נוסף ע״פ כת״י.
מ. מבואר שבכורים חשוב מצות עשה שאין הזמן גרמא, ובטורי אבן
מגילה כ׳ ע״ב שלא חשוב מצות עשה שהזמן גרמא אף שמהחג עד חנוכה מביא ואינו קורא ואחר חנוכה אינו מביא כלל, כי זמן גרמא הוא כשאינו נוהג בכל זמן מצד עצמו כמצוות שיש ימים מיוחדים לעשייתם או שאין נוהגים בלילות, אבל מחנוכה ואילך שאינו מביא אינו מצד שהימים אינן בני הבאה אלא דבר אחר גורם להם שאין מצויין על פני השדה, וכן מהחג אינו קורא אינו מצד עצמן של ימים, אלא שכתוב ושמחת בכל הטוב דהיינו בזמן שמחה והיינו בזמן קצירה ולקיטה שאדם שמח במעשיו, ואילו היו זמן קצירה ולקיטה אחר החג היו קוראים בהם. אך במנחת חינוך מצוה צ״א אות י׳ כתב בטעם הרמב״ם שנשים פטורות מביכורים משום שהוי מצות עשה שהזמן גרמא. והמקנה ל״ו ע״א על תוד״ה הקבלות כתב שנשים חייבות מביכורים משום שהרמב״ם בפ״א מביכורים כתב שביכורים שהפריש אחר חנוכה מניחים עד אחר העצרת אם כן החיוב מוטל על כל הז׳ מינים להפריש מהם בכורים ולהביאם אלא שאינם כשרים להביא אלא בזמן שמחה.
נ. אך הרמב״ם תמידין ומוספין פ״ז הכ״ד כתב שנשים פטורות מספירת העומר, ומבאר הכסף משנה בטעמו משום שהוי מצות עשה שהזמן גרמא, וכן כתב החנוך מצוה ש״ו והמג״א סי׳ תפ״ט סק״א. ובאבני נזר או״ח סי׳ שפ״ד כתב כיון שספירת העומר תלוי ממחרת השבת דהיינו מחרת יום טוב של פסח אין יום ט״ז ניסן גורם כי אם מחרת יום ט״ו, ואף שיום ט״ו גורם כיון שחייבות בכל מצות הפסח חייבות גם בספירת העומר. אך רבינו כתב שספירת העומר היא מצוה שאין הזמן גרמא, ובדברי יחזקאל סי׳ מ״ה אות ד׳ ובמקראי קודש פסח ח״ב סי׳ ס״ז בשם הגר״י פלרא מתרצים שבספירת העומר אין הזמן מחייב המצוה אלא שתלוי בקרבן העומר, ואילו היה קרבן העומר בזמן אחר היו סופרים בזמן אחר, ואין הזמן גורם למצוה שתבוא. ועיין עוד בקונטרסי שיעורים סי׳ י״ט אות ב׳.
ס. ע״פ כת״י. ובנדפס: לא לפרש בא.
ע. ע״פ כת״י. ובנדפס: למימר.
פ. נוסף ע״פ כת״י.