א) בדין גלגול על שבועה דנשבע ונוטל
איתא בשבועות
(מח:) וז״ל אמר רב הונא לכל מגלגלין, חוץ משכיר שאין מגלגלין עכ״ל. ונחלקו בתוס׳ שם
(מט. ד״ה לכל) בגדר הדין דרב הונא. דהריצב״א נקט דה״ה דכל מי שנשבע ונוטל אין מגלגלין עליו, אבל הר״י סבור דזה הוי דין מיוחד בשכיר דהשבועה שלו היא רק להפיס דעתו של בעל הבית. אבל בדרך כלל גם מי שנשבע ונוטל מגלגלין עליו עוד שבועות. וצ״ב במאי קמיפלגי.
ונראה דיש לעיין בדין דגלגול שבועה האם דין הגלגול תלוי בחיוב השבועה הראשונה, כלומר דמי שחייב שבועה אחת אפשר לגלגל עליו עוד חיובי שבועה, או״ד דגלגול שבועה תלוי בחפצא דהשבועה הראשונה, כלומר דאפשר לגלגל מהחפצא דהשבועה הראשונה כשנשבע אותה לעוד שבועות.א ונראה לבאר דבזה פליגי הריצב״א והר״י. דהרי בשבועה דנשבע ונוטל אין חלות חיוב שבועה דחל על הנוטל, אך כשהוא נשבע יש בשבועה שלו חלות שם חפצא של שבועה. ולפי״ז י״ל דהריצב״א נקט דגלגול שבועה תלוי בחיוב של השבועה הראשונה דאינו חל בשבועה דנשבע ונוטל ולכן אין מגלגלין עליו. ולעומת זאת הר״י סובר דכל זמן דיש חפצא של שבועה אזי מגלגלין עליו עוד שבועות.
ובנוגע לשיטת הרמב״ם בענין הזה יש לעיין, דהרי פסק (פרק א מהלכות טוען ונטען הלי״ב) וז״ל כל מי שנתחייב שבועה בין של תורה בין של דבריהם מגלגל עליו המשביע כל מה שירצה מדברים שאם יודה בהן יתחייב ממון, ועד היכן כח גלגול עד שיאמר ובכלל שבועה זו שלא נמכרת לי בעבד עברי ועדיין עבדי אתה, וכבר ביארנו שאין מגלגלין על השכיר עכ״ל. ומשמע מזה דהוא סבור דשכיר הוי היוצא מן הכלל היחיד אבל בשאר נשבע ונוטל מדרבנן יש דין גלגול שבועה כמו שיטת הר״י. וא״כ לפי הביאור הנ״ל י״ל דהרמב״ם סבור דגלגול שבועה תלוי בחפצא של השבועה ולא בחיוב. אבל יתכן לדחות דכשהרמב״ם כתב דאין מגלגלין על השכיר כוונתו להשתמש בשכיר כדוגמא לכל מי שנשבע ונוטל דאין מגלגלין עליו.
ובנוגע להלכה, עיין בשו״ע (חו״מ סימן צד סעיף א) וז״ל כל מי שנתחייב שבועה בבית דין, אפילו היסת יכול בעל דינו לגלגל עליו כל תביעה שיש לו עליו, שאם היה מודה בו היה מתחייב בו ממון. הגה: ויש מי שכתב דאם בא לו שבועה הפוכו, שאמר לו הנתבע השבע וטול, אין מגלגלין עליו (ת״ה סימן שכ״ז) וכו׳ אבל שכיר שנשבע ונוטל, אין מגלגלין עליו עכ״ל. הרמ״א פסק דאין מגלגלין על שבועה דהנתבע הפך לתובע. וי״ל דזה הוי דין כללי דאין גלגול שבועה היכא דנשבע ונוטל כמו שיטת הריצב״א. אבל גם יתכן לומר דבדרך כלל אפשר לגלגל שבועה אפי׳ על שבועה דנשבע ונוטל, אלא דהיפוך שבועה שאני. דהרי בעצם חיוב השבועה חל על הנתבע אלא דיש דין דהנתבע יכול להפך אותה אל התובע דנשבע ונוטל. ואולי מכיון דהשבועה בעצם שייכת לנתבע אין משתמשמים בשבועה הזאת לגלגל עוד שבועות על התובע אע״פ דהוא הנשבע למעשה. אבל עוד צ״ע בזה.ב
ב) חלות אחת דשבועה או ב׳ חלויות שונות
ועוד יש לבאר את שיטת הריצב״א באופן אחר ע״פ דברי הרמב״ם הנ״ל. דהרי כתב הרמב״ם
(פרק א מהלכות טוען ונטען הלי״ב) וז״ל ובכלל שבועה זו שלא נמכרת לי בעבד עברי ועדיין עבדי אתה עכ״ל. ומשמע מהלשון ״בכלל שבועה זו״ שגלגול שבועה הוי חפצא של שבועה א׳ ביחד עם השבועה הראשונה. ולפי״ז י״ל פירוש אחר בריצב״א דאין גלגול שבועה היכא דהשבועה הראשונה היתה נשבע ונוטל. דהיינו, שלדעתו החפצא של שבועת נשבע ונפטר אינה ניתנת לצירוף עם החפצא של שבועת נשבעין ונוטלין כי שתי שבועות שונות הן בעצם שמותיהן וחלותיהן ואין לצרפן יחד להוות שבועה אחת. אמנם עיין בראב״ד
(שם הלי״ג) מובא לקמן
(באות ג) דנקט דיש היכי תמצא שהנתבע פטור מלהשבע השבועה הראשונה ועדיין חייב לישבע את הגלגול. ולכאורה מוכח מזה דלא כהרמב״ם אלא דהשבועה הראשונה והגלגול הוו ב׳ חלויות שונות דשבועה.
ג
ונראה דיש בזה נ״מ בנוגע לדברי התוס׳ בשבועות
(מב: ד״ה על כל דבר פשע). דהרי איתא במשנה שם וז״ל ואלו דברים שאין נשבעין עליהן העבדים, והשטרות, והקרקעות, וההקדשות, אין בהן תשלומי כפל ולא תשלומי ארבעה וחמשה, שומר חנם אינו נשבע, נושא שכר אינו משלם עכ״ל. והגמ׳ שם הביאה מקור למיעוטין האלו מכפל, וז״ל תשלומי כפל מנלן, דתנו רבנן על כל דבר פשע כלל, על שור ועל חמור ועל שה ועל שלמה פרט, על כל אבדה חזר וכלל, כלל ופרט וכלל אי אתה דן אלא כעין הפרט, מה הפרט מפורש דבר המטלטל וגופו ממון, אף כל דבר המטלטל וגופו ממון, יצאו קרקעות שאין מטלטלין, יצאו עבדים שהוקשו לקרקעות, יצאו שטרות שאע״פ שהן מטלטלין אין גופן ממון, הקדש רעהו כתיב עכ״ל. והקשו בתוס׳
(שם) דלפי המ״ד בגמ׳ דהפסוק איירי בטוען טענת גנב למה בעינן מיעוט דקרקע מכפל, הרי החיוב כפל בטוען טענת גנב חל רק אחרי שבועה והרי אין נשבעין על הקרקעות, וז״ל תימה בשלמא למ״ד במרובה
(ב״ק סג:) חד בגנב וחד בטוען טענת גנב איצטריך למעוטינהו מכפל משום גנב עצמו אלא למ״ד תרוייהו בטוען טענת גנב לא איצטריך כיון דאימעוט משבועה דאין שייך כפל בטוען טענת גנב אלא היכא דנשבע וכו׳ עכ״ל. והתוס׳ תירצו וז״ל וי״ל דאיצטריך להיכא דנתחייב לו שבועה ע״י גלגול עכ״ל.
והנה לפי הרמב״ם דהגלגול שבועה הויא חלות אחת עם השבועה העיקרית קשה להבין את תירוץ התוס׳. דהרי לכאורה כדי להתחייב בכפל בטט״ג צריך לישבע חלות שם שבועת השומרים ולא שבועת הדיינים בעלמא. ואם השבועה הראשונה כאן היא שבועה אחרת כמו מודה במקצת ורק מגלגלין עליו שבועת גניבה אזי לפי הרמב״ם אין השבועה השניה נחשבת כשבועה בפני עצמה אלא כחלק של השבועה הראשונה ולא חל עליה חלות שם שבועת השומרים כדי לחייב השומר בכפל. אבל לפי הראב״ד דהגלגול שבועה הויא חלות שבועה בפני עצמה, אזי יתכן דאם שומר נשבע שלא נגנבה ממנו בגלגול שבועה, חל עליה דין שבועת השומרים אע״פ דהשבועה הראשונה לא היתה שבועת השומרים, והוא יכול להתחייב בכפל דטט״ג.
אבל לכאורה גם יתכן לומר דאפי׳ לפי הרמב״ם דהגלגול שבועה איננה שבועת השומרים מ״מ היינו אומרים דחייב כפל. דהרי י״ל דהחיוב כפל בטט״ג לא צריך דוקא חלות שם שבועת השומרים אלא דכל שבועת הדיינים סגי.ד
ג) גלגול שבועה מדרבנן
ועוד כתב הרמב״ם (פרק א מהלכות טוען ונטען הלי״ג) וז״ל מי שנתחייב שבועה אפילו היסת והתחיל התובע לגלגל עליו דברים אחרים שלא טען אותם, וראה הנתבע כך ואמר איני רוצה להשבע אלא הריני משלם הטענה הראשונה שנתחייבתי על כפירתה שבועה, אין שומעין לו אלא אומרים לנתבע או תן לו כל מה שגלגל עליך מטענות הודאיות או השבע והפטר עכ״ל. ויש לעיין בכמה נקודות בהלכה הזאת.
מבואר מהרמב״ם גם בהלכה י״ב וגם בהלכה י״ג דמגלגלין משבועה דרבנן. אבל יש לעיין, האם הגלגול שבועה דינה כשבועה דרבנן או כשבועה דאורייתא. דהרי במושכל ראשון מסתבר דהגלגול שבועה אינו יכול להיות יותר חמור מהשבועה הראשונה. אבל לכאורה י״ל דזה תלוי ביסוד הדין דגלגול שבועה. דאם חלות דין גלגול שבועה חל מחמת החיוב שבועה הראשון אזי פשיטא דאם החיוב הראשון הויא רק מדרבנן אזי גם הגלגול הוי נמי רק חלות דין שבועה מדרבנן. אבל אם הגלגול חל מחמת החפצא דשבועה עצמה אזי י״ל דאע״פ דהחיוב הראשון הוא דרבנן בעלמא מ״מ החפצא דהשבועה הראשונה עצמה חלה כחפצא דשבועה דאורייתא.ה וא״כ יתכן דהגלגול הוי שבועה דאורייתא אפי׳ אם החיוב הראשון הוי רק דרבנן.
ויש להביא סימוכין דהשבועה השניה הוי דאורייתא דהרי הרמב״ם איירי היכא שהטענות האחרונות הוו טענות ודאיות. וא״כ קשה להבין למה בעינן הדין דגלגול שבועה כלל, הרי אפי׳ בלי גלגול שבועה התובע יכול לטעון דהנתבע חייב לו כסף ואם הנתבע כופר בכל אזי הוא חייב לישבע שבועת היסת, אפי׳ על קרקע.ו ומשמע מזה דיש לתובע איזה עדיפות שהנתבע ישבע על הטענות האחרונות מדין גלגול שבועה ולא מדין שבועת היסת. ויתכן דזה מפני דשבועת היסת הוי שבועה דרבנן, אבל גלגול שבועה חל כשבועה דאורייתא, אפי׳ אם השבועה הראשונה היתה רק מדרבנן.ז
ומדברי הראב״ד מוכח דחולק על זה, וסבור דאם השבועה הראשונה הוי מדרבנן אזי פשיטא דגם הגלגול שבועה הוי ג״כ מדרבנן. דהרי הראב״ד פסק דהנתבע יכול להפוך את כל השבועות על התובע שהוא צריך לישבע וליטול, וז״ל א״א ואם זה שנתחייב היסת ורואה שמגלגלין עליו הרבה והפך השבועה אם נאמר כבר פטר עצמו מן השבועה או נאמר לו או השבע לו על הכל או תהפך עליו את הכל שישבע ויטול שהרי אתה חייב לו שבועת היסת אף על הגלגולים כמו על הטענה הראשונה, זה המחבר האריך וקיצר ואני רואה כי זה הוא הדין או ישבע על הכל או יהפך על הכל וישבע זה ויטול ולא יפטר בהפוכו מן הגלגולים ואם אמר הנתבע על הגלגולין אני נשבע ונפטר ועל הטענה הראשונה השבע וטול הרשות בידו עכ״ל. ומוכח גם מעצם הפסק וגם מלשונו דהראב״ד נקט דהשבועות האחרונות הוו רק מדרבנן. דהרי רק מהפכינן שבועה דרבנן ולא שבועה דאורייתא
(שבועות מא.) והראב״ד נקט דניתן להפוך את כל השבועות. וגם, הראב״ד תיאר את השבועות האחרונות כשבועות היסת, וז״ל שהרי אתה חייב לו שבועת היסת אף על הגלגולים כמו על הטענה הראשונה עכ״ל. ויוצא דהראב״ד חולק על הצד הזה לומר דלפי הרמב״ם השבועות האחרונות דאורייתא הן.
ד) גלגול שבועה היכא דשילם על הטענה הראשונה
ולכאורה יש להוכיח מעצם הדין דהרמב״ם בהלכה י״ג דהוא נקט דגלגול שבועה חל מחמת החיוב שבועה ולא מחמת החפצא דהשבועה. דהרי הרמב״ם פסק דיש לנתבע חיוב בנוגע לגלגול שבועה או לישבע או לשלם, אע״פ דהנתבע בסופו של דבר רוצה לשלם ולא לישבע על הטענה הראשונה. ואם הנתבע משלם ואינו נשבע על הטענה הראשונה אזי אין כאן חפצא של שבועה בטענה הראשונה כלל. ויוצא מזה דהגלגול שבועה חל מעצם החיוב דהשבועה הראשונה ולא מהחפצא דהשבועה.
אבל יש להקשות על זה מסוף דברי הרמב״ם דהנתבע חייב לשלם על הטענות הודאיות. והמגיד משנה העיר דמשמע מלשון הרמב״ם דאם התובע מגלגל על הנתבע טענת שמא, אזי אם הנתבע אומר דהוא רוצה לשלם את הטענה הראשונה ולא לישבע, אזי הוא פטור בנוגע לטענה האחרונה ואינו צריך לישבע או לשלם. ויוצא מזה דחלוק דין גלגול שבועה ע״י טענת ודאי מגלגול שבועה ע״י טענת ספק, דבטענת ודאי חיוב הגלגול עומד בפני עצמו והנתבע צריך לישבע או לשלם אפי׳ אם הוא משלם על הטענה הראשונה, ובטענת ספק החיוב שבועה קשור לשבועה הראשונה. וצ״ב בחילוק הזה.
ולפי הפירוש הנ״ל בעצם שיטת הרמב״ם בנוגע לטענות ודאיות, היה יוצא דיש ב׳ דינים בגלגול שבועה. דהיינו, היכא דהתובע מגלגל על הנתבע טענת ודאי, אזי חיוב דגלגול שבועה חל מחמת החיוב שבועה הראשון ועומד בפני עצמו אפי׳ אם בסופו של דבר הנתבע לא נשבע על הטענה הראשונה. אבל בגלגול דטענת שמא, אזי צריך חפצא דשבועה הראשונה כדי שהנתבע יהא חייב לישבע את הגלגול. ולכאורה הפירוש הזה קשה להולמו, דהרי מהי הסברא לומר דיש ב׳ דינים שונים בגלגול שבועה.ח
ויתכן דבעצם גלגול שבועה חל מחמת החפצא דהשבועה הראשונה בכל המקרים. וא״כ היה ראוי לומר מסברא דבין בגלגול דטענת ברי ובין בגלגול דטענת שמא, אם הנתבע משלם את הטענה הראשונה ולא נשבע דהוא פטור מלישבע בגלגול על הטענות האחרונות מכיון דאין כאן חפצא של שבועה ראשונה. אמנם הרמב״ם עדיין פסק דבטענות ודאיות הנתבע עדיין חייב לישבע או לשלם על הטענות האחרונות אבל זה מטעם אחר. דהיינו, דמדוייק בלשון הרמב״ם דהוא רצה לשלם את הטענה הראשונה רק אחרי שהוא שמע את כל הגלגולים, וההתנהגות הזאת היא הוכחה כנגדו דעושה אותו לחשוד. דהרי אם כל הכפירות שלו הן אמיתיות, למה הוא הסכים לשלם רק אחרי דהוא שמע על הגלגולים. ומכיון דיש הוכחה כנגדו דהוא משקר זה גורם שהוא חייב לישבע או לשלם על הטענות האחרונות אע״פ דמעיקר הדין בהלכות דגלגול שבועה צריך חפצא דשבועה ראשונה ולא רק חיוב שבועה ראשונה כדי ליצור חלות דין גלגול שבועה. וכל זה נכון אם יש לתובע טענות ודאיות נגד הנתבע, אזי הטענות בצירוף לרצון של הנתבע להשתמט מהשבועות הוו הוכחה כנגדו דמחייב אותו לישבע או לשלם על הטענות האחרונות. אבל אם הטענות האחרונות הוו טענות שמא, אזי אין הוכחה כנגד הנתבע כדי לומר דהוא צריך לישבע או לשלם, וחוזרים לעיקר הדין דאם הוא משלם על הטענה הראשונה ואין חפצא של שבועה ראשונה אזי הוא פטור מהטענות האחרונות.
ויש להביא סימוכין לפירוש הזה ברמב״ם מדיוק בלשונו, דכתב הרמב״ם דאם הוא רוצה לשלם את הטענה הראשונה, וז״ל אין שומעין לו אלא אומרים לנתבע או תן לו כל מה שגלגל עליך מטענות הודאיות או השבע והפטר עכ״ל. וממש״כ ד״אין שומעין לו״ משמע דאין לו חיוב ע״פ דין לישבע את הגלגול אלא דמצד אחר אין שומעין לו לפטור את עצמו מהטענות האחרונות, מכיון דהוא חשוד. ויוצא מכל הנ״ל דבעצם הרמב״ם נקט דהחפצא של השבועה הראשונה יוצרת את הגלגול שבועה ולא חיוב השבועה.
אמנם יתכן לדחות ולומר דהרמב״ם סבור דגלגול שבועה חל מחמת חיוב השבועה ולא מהחפצא דהשבועה, ואעפ״כ אם בסופו של דבר הנתבע מסכים לשלם את הטענה הראשונה אזי אין חיוב ע״פ דין בטענות האחרונות. דהרי יש לעיין מתי חיוב שבועה מתחיל. דבמושכל ראשון היינו אומרים דמשעה דהב״ד אומרים לנתבע דהוא צריך או לישבע או לשלם אזי הנתבע מוגדר כמחוייב שבועה. אך יתכן דמכיון דעד שהוא נשבע יש לו הבחירה לשלם ולא לישבע, אזי באמת לא חל עליו חיוב שבועה גמור. וא״כ י״ל דרק כשהוא נשבע ממש אזי איגלאי מילתא דחל עליו חיוב שבועה גמור מעיקרא דעל זה מגלגלין. ולפי״ז יתכן לפרש דברי הרמב״ם דבעצם חיוב השבועה הראשונה יוצר את הגלגול שבועה, ועדיין מדיני גלגול שבועה הוא פטור מהטענות האחרונות אם הוא בסופו של דבר משלם את הטענה הראשונה. דהרי מכיון דהוא שילם ולא נשבע, אזי נתברר דהוא בעצם לא היה חייב שבועה ואין עליו חיוב דגלגול שבועה כנ״ל. אלא דכשהתובע מגלגל עליו טענות ודאיות אזי הנתבע חייב לישבע או לשלם בגלל דהוא חשוד, כנ״ל.
ובנוגע לשיטת הראב״ד בענין הזה יש לעיין. דהרי מצד אחד הראב״ד לא השיג על חילוק דהרמב״ם בין טענת ודאי לטענת שמא ומשמע מזה דהסכים עמו. אבל הראב״ד כתב וז״ל או תהפך עליו את הכל שישבע ויטול שהרי אתה חייב לו שבועת היסת אף על הגלגולים עכ״ל, ומשמע מלשונו דחל על הנתבע חיוב דגלגול שבועה ע״פ דין. וזה דלא כפירוש השני ברמב״ם דביארנו דבעצם לא חל חיוב השבועה הראשונה עליו עד דנשבע בפועל. וגם לכאורה מוכח מעצם שיטת הראב״ד דגלגול שבועה נובע מהחיוב שבועה הראשונה דחל על הנתבע אפי׳ לפני דהוא נשבע. דהרי לפי הראב״ד הנתבע יכול להפוך את השבועה הראשונה והתובע נשבע ונוטל, ומ״מ הנתבע צריך לישבע או לשלם על הטענות האחרונות. הרי רואים דאפי׳ היכא דאין הנתבע נשבע את השבועה הראשונה, עדיין חל עליו גלגול שבועה וצ״ל דגלגול נובע מעצם החיוב הראשון דחל על הנתבע כשב״ד אומרים לו דהוא חייב לישבע. ואם כנים הדברים, אזי הדרא קושיא לדוכתא, דהרי משמע משתיקת הראב״ד דהוא מודה לחילוק הרמב״ם בין טענות ודאיות לבין טענות מספק, וקשה דהרי החיוב הראשון והחיוב דהגלגול שבועה דנובע ממנו ראוים להיות שווים בכל המקרים, וצ״ע.
ה) בדין גלגול שבועה מחמת הדין דמתוך שאיל״מ
ועיין בשו״ע (סימן צד סעיף ז) דהביא ב׳ דעות האם אמרינן גלגול שבועה היכא דבשבועה הראשונה הנתבע משלם מדין מתוך שאינו יכול לישבע משלם, וז״ל טענו מנה והודה לו בחמשים ועל השאר טען איני יודע, והאחר גלגל עליו כמה גלגולים, והנתבע השיבו על הגלגולים אין לך בידי כלום, אע״פ שעיקר שבועה אנו דנים בה מתוך שאינו יכול לישבע משלם לא נדין כן על הגלגולים, ומה דינו, יש מי שאומר שנשבע על הגלגול אם ירצה או יהפכנה עליו, ויש מי שאומר שאין כאן גלגול שלא נתחייב לו שבועה מעולם, אלא חייב לשלם לו מן התורה ואין כאן גלגול עכ״ל. ועיין בבית יוסף דנחלקו בזה הרא״ש והתרומת הדשן. וצ״ב במאי קמיפלגי.
ולכאורה י״ל דנחלקו בחקירה הנ״ל האם גלגול שבועה חל מחמת החיוב שבועה או מהחפצא דהשבועה. דהרי בהיכי תמצא של מתוך שאיל״מ בטענה הראשונה, אזי ברור דחסר החפצא של שבועה, אבל יתכן דחל על הנתבע חיוב שבועה דנהפך לחיוב תשלומין מכיון דאינו יכול לישבע. ולפי״ז, יש לבאר את הדעה דמגלגלין עליו עוד שבועות לפי הצד דגלגול שבועה חל מחמת החיוב השבועה הראשון. אבל יש לדחות דרק במי דיכול לישבע אלא דרוצה לשלם דאזי הוא נחשב כמחוייב שבועה דיכול לגלגל עליו עוד טענות. אבל היכא דאינו יכול לישבע וצריך לשלם, אזי לא נחשב כמחוייב שבועה כלל אלא דהחיוב שבועה מיד נהפך להיות חיוב ממון ואין כאן לא חפצא של שבועה ולא חיוב שבועה כלל וא״כ לפי ב׳ הצדדים דהחקירה אין מגלגלין במקרה של מתוך שאיל״מ.ט
ו) פסקי השו״ע
ובפסקי השו״ע (חו״מ סימן צד) מצינו לכאורה סתירות בנוגע ליסוד הדין דגלגול שבועה. דהרי בסעיף א׳ משמע דהוא פסק כשיטת הריצב״א דמגלגלין בשבועה נשבע ונוטל. וביארנו דזה משום דגלגול שבועה נובע מהחפצא דהשבועה ולא מהחיוב. אבל הוא גם פסק (סעיף ו׳) כהראב״ד דאם הנתבע הפך את השבועה הראשונה, הוא עדיין חייב לישבע את כל שאר השבועות בגלגול. ולכאורה מוכח דנקט דהחיוב שבועה הוי השורש דהגלגול דהרי הנתבע לא נשבע כלל את השבועה הראשונה ועדיין חל עליו גלגול שבועה. וגם פסק כמו הרמב״ם דאע״פ דהוא שילם את הטענה הראשונה, הוא עדיין חייב או לישבע או לשלם על הטענות הודאיות שגלגלו עליו. ומשמע מזה דעצם החיוב הראשון גורם את הגלגול דהרי אין חפצא של שבועה ראשונה ומ״מ חל עליו החיוב דגלגול שבועה, אך ביארנו לעיל דיש לפרש את הרמב״ם באופן אחר, עיי״ש.י
ז) מתוך שאיל״מ בגלגול שבועה
הבאנו לעיל
(בענין גלגול שבועה בטענת ספק אות ד) מהתוס׳ בב״מ
(צז. ד״ה ביום) דהקשו דהשומר תמיד חייב לישבע דשכורה מתה מדין גלגול שבועה דהרי הוא חייב לישבע דמתה כדרכה. והתוס׳ תירצו וז״ל ונראה לר״י דאין מגלגלין אלא כשנתבע טוען ודאי דומיא דסוטה שטוענת ודאי אבל ברישא וסיפא שהנתבע טוען שמא אין מגלגלין דלא הוי דומיא דסוטה עכ״ל. כלומר, דהדין דגלגול שבועה חל רק כשהנתבע טוען ודאי נגד הטענה השניה, וזה גזה״כ דנלמד מסוטה. ועיין ברא״ש
(ב״מ פרק ח סימן י) דהביא התירוץ דהר״י ואז הוסיף תירוץ שני, וז״ל מצינן נמי למידחי דלא אמרינן מחוייב שבועה ואין יכול לישבע משלם אלא היכא שאין יכול לישבע אותה שבועה שנתחייב על עיקר טענתו כגון חמשין ידענא וחמשין לא ידענא דכיון שהודה במקצת נתחייב שבועה על הכפירה ואינו יכול לישבע כיון דקאמר איני יודע אבל בשבועה הבא לו ע״י גלגול ולא על עיקר טענתו לא החמירו כולי האי שנאמר בה אם אינו יכול לישבע משלם ואף על גב דגלגול שבועה דאורייתא מחויב שבועה ואינו יכול לישבע משלם ילפינן משבועת ה׳ תהיה בין שניהם ולא בין היורשין כגון דאמר מנה לי ביד אביך ואמר חמשין ידענא וחמשים לא ידענא הלכך אין לנו אלא כיוצא בזה שנתחייב שבועה על עיקר טענתו עכ״ל. וכן הביא הרמב״ן
(ב״מ צח. ד״ה ולרמי בר חמא) מהראב״ד.
ונראה דמדברי הרא״ש פשוט דהתירוץ שלו דלא אמרינן מתוך שאיל״מ בגלגול שבועה שונה מתירוץ הר״י דלא אמרינן גלגול שבועה היכא דהנתבע טוען טענת שמא. דהרי אין נ״מ בין התירוצים היכא דהנתבע הטוען דאיני יודע, דאז לפי שתי השיטות לא אמרינן דחל עליו חיוב לישבע או לשלם. אבל קיימת נ״מ היכא דהנתבע אינו יכול לישבע מפני דהוא חשוד. דלפי הרא״ש אין אומרים מתוך שאיל״מ בגלגול שבועה כלל והנתבע פטור מכלום, ומאידך לפי הר״י נאמר משאיל״מ אפי׳ בגלגול שבועה והוא חייב לשלם.
ויוצא לפי הר״י כל הדין דגלגול שבועה מופקע היכא דהנתבע טוען איני יודע וזה נלמד מגזה״כ. ואילו לפי הרא״ש גם היכא דהנתבע אינו יכול לישבע את הגלגול שבועה מ״מ החיוב דגלגול שבועה חל אלא שאינו חייב לשלם מכיון דלא אמרינן מתוך שאינו יכול לישבע משלם.
ולכאורה צ״ב בשיטת הרא״ש והראב״ד, דמהי הסברא לומר דלא אמרינן משיל״מ בגלגול שבועה אם חל עליו חיוב שבועה מדאורייתא. ונראה לבאר ע״פ יסוד הדין דמתוך שיל״מ. די״ל דחל על הנתבע חיוב לישבע אלא דמכיון דאינו יכול לישבע אזי החיוב השבועה נהפך לחיוב ממון. ולפי״ז לא שנא שבועה ראשונה ולא שנא גלגול שבועה, אם חל עליו חיוב שבועה ואינו יכול לישבע אזי חל חיוב ממון והוא חייב לשלם. מאירך י״ל דהגדר דמתוך שיל״מ הוא דלכתחילה חל עליו חיוב או לישבע או לשלם. ומשו״ה אם אינו יכול לישבע אזי הוא חייב לשלם דהרי זה חלק מעיקר חיובו, והחיוב לשלם אינו שלב שני מאי-יכלתו לישבע.כ
וי״ל דכל זה נכון בשבועת הדיינים דעלמא. אבל בגלגול שבועה התורה לא חידשה חיוב לישבע או לשלם, אלא דהחיל על הנתבע חיוב שבועה גרידא. דהרי המקור דחיוב שבועה הוא סוטה דאין שם תשלומין כלל, ובכן מסתבר דגלגול שבועה הוי רק חיוב שבועה בלבד. ולפי״ז י״ל דאם חל על הנתבע חיוב דגלגול שבועה והוא יכול לישבע אבל אינו רוצה, אזי הסירוב לא לישבע מהוה הוכחה כנגדו דמערים ולכן חייב לשלם. אבל אם הוא אינו יכול לישבע מחמת דהוא חשוד או שטוען איני יודע וכדומה, אזי לא חל עליו מתחילה חיוב תשלומין ואין הוכחה נגדו שמערים ולכן הריהו פטור מלשלם. וזוהי סברת הרא״ש והראב״ד דלא אמרינן מתוך שאיל״מ בגלגול שבועה.ל
ונראה לבאר לפי״ז את הדין בשו״ע (סימן צד סעיף ח) דהנתבע יכול להפוך גלגול שבועה וז״ל נתחייב לו שבועה מן התורה, ובא לגלגל עליו שבועת היסת, יכול לומר לו שבועה דאורייתא אשבע לך ועל הגלגולים תשבע ותטול עכ״ל. והש״ך שם (סקי״ב) תמה על זה דהרי אפשר להפך רק שבועה דרבנן בלבד ולא שבועה דאורייתא, ובמקרה דהשו״ע השבועה דגלגול לכאורה חלה כשבועה דאורייתא. ולכן הש״ך פסק נגד השו״ע דלא מפכינן הגלגול כמו דלא מפכינן את עיקר השבועה דאורייתא.
ולפי היסוד הנ״ל נראה לבאר את פסק השו״ע. דהרי כל הדין דלא מפכינן בשבועה דאורייתא הוא משום דעצם היסוד דחיוב שבועה דאורייתא הוא חיוב או לישבע או לשלם. ומבואר מזה דהנתבע דאינו רוצה לישבע אינו יכול להפך את השבועה על התובע דהרי עצם חיובו כולל חיוב לשלם. ומאידך ניתן להפך שבועה דרבנן על התובע להיות נשבע ונוטל כי בשבועה דרבנן החכמים רק תיקנו חיוב שבועה גרידא בלי חיוב תשלומין. ויש להטעים את זה כי בשבועות דאורייתא אם אמר איני נשבע ואיני משלם אזי יורדים לנכסיו וגובין, לעומת זה בשבועה דרבנן לא נחתינן לנכסיה
(שבועות מא.). והביאור הוא ע״פ הנ״ל, דבשבועה דאורייתא עצם החיוב הוי חיוב לישבע או לשלם לעומת שבועה דרבנן. ולפי״ז י״ל דגלגול שבועה, אע״פ דהויא דאורייתא, דומה בנקודה הזאת לשבועה דרבנן דהרי שניהם חלין כחיוב שבועה בלי חיוב לשלם. ולכן בשניהם הנבתע יכול להפוך את השבועה על התובע.
ח) מתוך שאיל״מ בגלגול שבועה דבא מטענת ספק
ועיי״ש בהמשך הרמב״ן שתירץ עוד דלא אמרינן בגלגול הבא ע״י טענת שמא מתוך שאיל״מ, ומשו״ה קיי״ל בסיפא דהמשנה שם
(ב״מ צז:) דזה אומר איני יודע וזה אומר איני יודע יחלוקו. ונראה לבאר דבריו דהיכא דחל גלגול שבועה מכח טענת שמא אזי חל רק דין שבועה גרידא ומשו״ה ליכא בה דין מתוך שאיל״מ, משא״כ כשחל גלגול שבועה מחמת טענת ברי אזי חל חלות דין חיוב שבועה - דהיינו חיוב או לישבע או לשלם, ושפיר אמרינן דחל בה דין מתוך שאיל״מ.
ולפי״ז נמי יש לבאר דברי הרמב״ן שם דאם אחרי דהתובע גלגל על הנתבע טענות אחרות הנתבע רוצה לשלם את הטענה הראשונה, הוא עדיין חייב לישבע או לשלם את הטענות הודאיות ופטור מהטענות שמא, וז״ל ומיהו כך נראה כמו שאמרנו מזו שאמרו בירושלמי בשבועות
(ס״פ ז׳) או הב ליה כל דתבע לך או אישתבע ליה על כל מה דמגלגל עלך ואע״פ שבא לשלם עיקר התביעה המחייבתו שבועה, וזו כעין ראייה למי שאמר על הגלגולין איני יודע, ומיהו דוקא בגלגול הבא בטענת ברי אבל גלגול של שמא אינו מחוייב ממון בשאינו יודע, שאף באומר הריני משלם הורו מקצת בעלי הוראה ז״ל שאין אומרים הב ליה כל מה דמגלגל עלך אלא מטענת הוודאות אבל מטענות של שמא משלם עיקר תביעתו ופטור והדעת נוטה לדבריהם עכ״ל. וזה הוי כשיטת הרמב״ם הובאה לעיל
(אות ד). ולעיל ביארנו דקשה להעמיס ברמב״ם דיש ב׳ דינים בגלגול שבועה ועיי״ש מה שביארנו בדעת הרמב״ם.
אבל עכשיו דהרמב״ן נקט דיש הבדל בין גלגול בטענת ודאי לבין גלגול בטענת שמא בנוגע למתוך שאיל״מ וגם בנוגע להיכא דשילם את הטענה הראשונה, אזי יש לבאר את הרמב״ן דבאמת יש ב׳ דינים בגלגול שבועה. דהיינו, דהיכא דחל גלגול שבועה מכח טענת ברי אזי חל בגלגול שבועה חלות שם ודין חיוב שבועה דעלמא - או לישבע או לשלם - ומשו״ה אע״פ ששילם את עיקר התביעה מ״מ חל עליו חיוב שבועה גמורה מדין גלגול שבועה. משא״כ בטענת שמא החיוב דגלגול שבועה חל כחיוב שבועה גרידא בלי חיוב ממון ולכן ליכא בה חלות דין מתוך שאיל״מ, ואזי נמי יתכן דאם שילם את עיקר התביעה אזי החיוב דגלגול שבועה פקע ואין עליו חיוב ממון כלל והוא פטור ממילא.
א. ע״ע ברשימות שיעורים לשבועות (מט. תוד״ה לכל).
ב. ורבינו זצ״ל ציין לש״ך (סק״ב) דהביא מהתרומת הדשן לחלק בין היפוך שבועה לבין שאר שבועה דנשבע ונוטל, וז״ל ואף לר״י דפירש שם דדוקא שכיר, נראה קצת דהיפוך שבועה נמי חשיב שלא מן הדין משום דלפום דינא היה לו לישבע או לפרוע, ע״כ דבריו עכ״ל.
ג. וע״ע בזה ברשימות שיעורים לשבועות (מט. תוד״ה לכל) וברשימות שיעורים לב״מ (צז: בענין גלגול שבועה,
אות ג׳).
ד. וע״ע בכל זה ברשימות שיעורים לב״מ (נז: בענין גניבת קרקע,
אות א׳).
ה. לכאורה מש״כ רבינו זצ״ל תמוה הוא דהרי הרמב״ם פסק דמגלגלין משבועות היסת, ואילו בפרק י״א מהלכות שבועות (הל״ז והלי״ג) פסק דשבועת היסת איננה שבועת הדיינין דל״צ נקיטת חפץ. ומכיון דבהיסת ליכא חפצא דשבועות הדיינים מדאורייתא אזי א״א לגלגל שבועה דאורייתא ואפילו אם מגלגלין מהחפצא דהשבועה, דהחפצא דהגלגול שבועה איפוא הויא רק שבועת היסת בעלמא כהחפצא דשבועת היסת הראשונה שאיננה חפצא של שבועת הדיינים מדאורייתא, וצ״ע.
ו. וכן הקשה בלחם משנה.
ז. לפי ההערה הנ״ל דהגלגול נמי הוי היסת אין נ״מ אלא שמשביעין את הגלגול בבת אחת עם השבועה הראשונה ול״צ דין תורה אחר על הטענה השניה.
ח. אבל עיין ברשימות שיעורים לב״מ (צז: בענין גלגול שבועה אות ד׳) דרבינו זצ״ל קיבל את הפירוש הזה ברמב״ם דיש ב׳ דינים בגלגול שבועה.
ט. וע״ע ברשימות שיעורים לב״מ (צז: בא״ד דלא אמרינן בהו מתוך שאיל״מ משום דלא הוי להו לידע) דרבינו זצ״ל האריך בגדר דמתוך שאיל״מ.
י. ולכאורה השו״ע פסק שיש ב׳ דיני גלגול - א) על החפצא של השבועה, ב) על החיוב של שבועה.
כ. ועיין ברשימות שיעורים לב״מ (צז: תוד״ה רב הונא, בא״ד דלא אמרינן בהו מתוך) דרבינו זצ״ל האריך ביסוד הדין דמתוך שאיל״מ לפי כמה ראשונים. לפי רוב הראשונים רבינו הסיק דיסוד הדין כמו דמבואר בפנים, אבל העיר דלפי הראב״ד (פרק ה׳ מהלכות שאלה ופקדון הל״ו) דרק אמרינן מתוך שאיל״מ היכא דהוה ליה למידע ואערומי הוא דמערים יסוד הדין הוא דהב״ד אינו מאמין לטענתו ולא דבכל חיוב שבועה ביסודו הוי חיוב או לישבע או לשלם.
ל. ועיין ברשימות שיעורים לב״מ (צז: בענין גלגול שבועה אות א׳) דרבינו חילק בין שבועת הדיינים בעלמא לבין גלגול שבועה באופן דומה וביאר דשבועת הדיינים דעלמא הויא ״חלות שם חיוב שבועה״ דכולל חיוב ממון, לעומת גלגול שבועה דהויא ״מדין בירור בעלמא״ דאינו כולל חיוב ממון.