גמ׳. המכריעים לפני חכמים אומרים נראין דברי ר״ט בשן ועין שהתורה זכתה לו, ודברי ר״ע בשאר אברים.
א) בדין יציאה בשן ועין ובשאר אברים
עיין בתוס׳ (ד״ה הואיל) דנחלקו ר״ת והריב״א היאך להבין את החילוק בין שן ועין לבין שאר האברים. דלפי ר״ת המכריעים סבורים כמו ר״מ דלא בעינן שטר שחרור והצורך לשטר שחרור בשאר אברים הוא תקנה מדרבנן מפני חשש. אבל הריב״א הבין דיש חילוק מדאורייתא, דהיינו דבשן ועין לא בעי שטר שחרור לעומת שאר אברים דהעבד צריך גט שחרור מדאורייתא.
ויוצא דלפי הריב״א פשיטא דהפלת שן ועין והפלת שאר אברים הוו ב׳ דינים שונים. אבל עדיין יש לעיין לפי ר״ת או לפי התנאים דלא מחלקין בין שן ועין לבין שאר אברים וסבורים דבכולם מדאורייתא לא בעי שטר שחרור, האם חלוקה יציאת שן ועין מיציאת שאר אברים. ועיין לעיל
(ד״ה אי מה הפרט, אות ב׳) דאע״פ דהרמב״ם פסק כר״מ דבכולן לא צריך גט שחרור, מ״מ משמע מלשונו דשן ועין הוו דין מיוחד משאר ראשי אברים.
ויש לומר דאולי יש חילוק בין שן ועין לבין שאר האברים בנוגע להגדרת הפלת האבר. דהרי בהמשך הסוגיא
(כד:) מבואר דבשן ועין יש ב׳ מיני הפלה דגורמים היציאה: א) אם האדון סימא את עין עבדו אע״פ דהעין נשאר במקומו העבד יוצא לחירות. וזה מבואר בברייתא לקמן
(כד:) וז״ל תניא אידך הרי שהיתה עינו כהויה וסמאה, שינו נדודה והפילה, אם יכול להשתמש בהן כבר, עבד יוצא בהן לחירות עכ״ל. ב) אפי׳ אם העבד כבר סומא ואינו יכול לראות, אם האדון הסיר את העין מגוף העבד אזי העבד יוצא לחירות. וזה גם מבואר לקמן וז״ל א״ר ששת הרי שהיתה עינו סמויה וחטטה עבד יוצא בהן לחירות עכ״ל. והגמ׳ השווה את הדין דחטט העין לדין חסרון אבר בקרבנות העוף דפוסלות את העוף לקרבן אע״פ דאין בעופות דיני מומין. ויוצא מהגמ׳ לקמן דביציאה דשן ועין יש ב׳ דינים: א) דין מום היכא דהעין עדיין נמצא בגוף העבד אבל האדון סימא אותה, ב) דין חסרון אבר היכא דהאדון הסיר את כל העין.
והגמ׳ הביאה ברייתא עם רשימה של עופות פסולים לקרבן, וז״ל תמות וזכרות בבהמה, ואין תמות וזכרות בעופות, יכול יבשה גפה, נקטעה רגלה, נחטטה עינה, ת״ל מן העוף ולא כל העוף עכ״ל. והראב״ד הקשה דבשלמא נקטעה רגלה או נחטטה עינה יש כאן מחוסר אבר, אבל לכאורה יבשה גפה רק כמום בעלמא הוא ולמה פסול בעופות. והרשב״א (ד״ה יבשה גפה) הביא לתרץ וז״ל כתב הראב״ד ז״ל אע״פ שעדיין מחובר בגופו מחוסר אבר מיקרי כיון שכל כחו של עוף בכנפיו ויבשו עכ״ל. וגם יש לחלק באופן אחר בין היכא דיש חסרון תשמיש בעלמא אבל האבר עדיין נראה כאבר בעלמא, לבין יבשה גפה, דמשמע דהאבר התייבש ומת לגמרי אזי נחשב כמחוסר.א
ואולי יש לתרץ באופן אחר ע״פ החקירה הנ״ל ביחס שבין שן ועין לבין שאר האברים. דזה דיש ב׳ מיני יציאות – היכא דהאדון מגרע הכח של האבר והיכא דהאדון מפיל את גוף האבר עצמו – רק מבואר בשן ועין עצמם. ואם החילוק הזה קיים אזי בהלכות קרבן העוף מסתבר דרק הסרת האבר נחשב לחסרון אבר כדי לפסול את הקרבן, ולא ביטול מלאכת האבר. אבל בשאר אברים יתכן דאין לחלק בין חסרון התשמיש של האבר לבין הסרת האבר עצמו אלא דכל היכא דהכח של האבר נפסד ע״פ דין נחשב כמו שאין האבר קיים. ולכן ביבשה גפה דעכשיו אין לאבר הזה שום תפקיד, דינו כמחוסר אבר ופסול לקרבן אע״פ דהכנף עדיין מחובר לגוף. וא״כ יוצא מכאן חידוש דבשאר אברים אם האבר כבר אינו עושה את המלאכה שלה כלל והאדון חותך אותו מגוף העבד, דהוא אינו יוצא בזה לחירות כי ע״פ דין האבר כבר אינו קיים. וזה לעומת שן ועין דמפורש בגמ׳ דהעבד יוצא בו לחירות. וכל זה יתכן רק אם נאמר דהפלת שן ועין והפלת שאר האברים הוויין ב׳ דינים שונים.
אמנם הרמב״ם (פרק ה מהלכות עבדים הל״ו) פסק במפורש נגד החילוק הנ״ל, וז״ל היתה עינו סמויה וחטטה עבד יוצא בה לחירות שהרי חסרו אבר, והוא הדין לאחד מראשי אברים שהוא בטל ואינו עושה בו מלאכה שאם חתכו הרי חסרו אבר ויצא לחירות עכ״ל. הרי הרמב״ם פסק במפורש דאפי׳ בשאר אברים הא דהאדון חותך את האבר מהגוף מוציא את העבד לחירות ואע״פ דהאבר כבר לא היה עושה מלאכה.
ב) הגדרת אבר גלוי
ולכאורה יש להוכיח כדברי הרמב״ם ודלא כדברינו מתוס׳ בב״ק
(צח.). דהרי איתא בהמשך הסוגיא
(כד:) דהעבד יוצא לחירות אם האדון מכה את אזנו וחרשה, וז״ל ת״ר הכהו על עינו וסמאה, על אזנו וחרשה, עבד יוצא בהן לחירות, נגד עינו ואינו רואה, כנגד אזנו ואינו שומע, אין עבד יוצא בהן לחירות עכ״ל. והקשו התוס׳ בב״ק
(צח. ד״ה מתיב רבא) דהרי לעיל הגמ׳ אמרה דעבד יוצא לחירות רק ע״י מום גלוי דומיא דשן ועין, וז״ל וא״ת ואמאי עבד יוצא בהן לחירות הא בעינן מומין שבגלוי דומיא דשן ועין ובחרשו היכי הוי בגלוי עכ״ל. והתוס׳ תירצו בב׳ אנפי וז״ל וי״ל נהי שאין ניכר בו כלום כשהוא ישן או עומד במקום אחד ושותק מכ״מ כיון דלפי מנהגו שמתנהג והולך ניכר שהוא חרש חשיב מום שבגלוי, ועי״ל דאין צריך שיהא קלקול בגלוי אלא שהאבר שיש בו קלקול יהא בגלוי עכ״ל. ומבואר דבתירוץ הראשון התוס׳ חידשו דהמום חשיב מום שבגלוי כי ניכר שהוא חרש כשמדברים עמו. ואילו בתירוץ השני התוס׳ ס״ל דלא בעינן מום בגלוי אלא דהאבר דיש בו מום הוא בגלוי כמו האוזן.
ולכאורה קשה להבין את התירוץ הראשון של התוס׳, דהרי לקמן
(כה.) נחלקו התנאים האם חתיכת הלשון מוציא את העבד לחירות, ומבואר בגמ׳ דנחלקו האם הלשון הוי גלוי או טמון. והרי בשלמא לפי התירוץ השני דהאבר צריך להיות בגלוי אזי מובן למה נחלקו האם הלשון הוי גלוי או טמון. אבל לפי התירוץ הראשון דכל היכא דהמום ניכר נחשב כמום דבגלוי, אזי פשיטא דחתיכת הלשון הוי ניכר דהוא אינו מדבר ולמה הת״ק דנקט דאין העבד יוצא בו לחירות.
ב וצ״ל דהברייתא לקמן איירי היכא דהעבד כבר היה אילם ולפני חתיכת הלשון הוא לא היה יכול לדבר. והדיון הוא על הדין השני דהפלת אבר, דהיינו חתיכת האבר אע״פ דהוא כבר אינו עושה שום מלאכה, ובדין הזה נחלקו התנאים האם הלשון עצמו נחשב כגלוי או כטמון. והביאור הזה מובא בפתחי תשובה
(יו״ד סימן רסז סק״ה). ולפי כל זה יוצא דהב׳ דינים האלו דהפלת אבר – חסרון תשמיש וחתיכת גוף האבר - שייכים לא רק בשן ועין אלא בכל האברים כמו הלשון. וזה כדברי הרמב״ם, ודלא כמו שביארנו לעיל.
אבל לכאורה יש לדחות דהרי אפשר לבאר את התירוץ הראשון דהתוס׳ באופן אחר. דהיינו, דכשהתוס׳ חידשו דהמום דחרשות הוי בגלוי מפני דניכר כשרוצים לדבר עמו, אין הפשט דבעינן רק שיהא המום בגלוי. אלא, דשן ועין מלמד דבעינן ב׳ דברים שונים: א) אבר גלוי, ב) מום גלוי, דהיינו דבנוסף לאבר גלוי התוס׳ חידשו דבעינן גם מום בגלוי. ומכיון דברור דהאוזן עצמו הוי בגלוי, התוס׳ רק דנו האם המום עצמו הוי בגלוי. אבל לפי זה, בנוגע ללשון, חל הדין השני דהמום הוי בגלוי משום דניכר דאינו יכול לדבר, אבל לפי הת״ק עדיין חסר הדין הא׳ דהאבר גלוי, מכיון דהאבר עצמו דהלשון הוי טמון. ולפי זה אין צורך לומר דהברייתא איירי היכא דהעבד כבר אילם, וכל ההוכחה דיש ב׳ מיני הפלת אבר בשאר האברים נופלת. וא״כ אפשר לקיים את הביאור שכתבנו לעיל דרק בשן ועין יש דין חדש דחתיכת אבר דכבר אינו עושה מלאכה גם מוציא העבד לחירות.
א. והשווה לדברי המאירי (כד: ד״ה היה אחד) וז״ל ואע״פ שיבש גפה אינו חסרון לגמרי הואיל ויבש מכל וכל כמי שאינו עכ״ל.
ב. ועיין בשיעורים לעיל (כד: ד״ה אי מה הפרט אות ב׳) דרבינו זצ״ל ביאר הדעה הזאת דיש הל״מ דיש רק כ״ד ראשי אברים.