אלא בזוזי דידה – פרש״י ז״ל של נכסי מלוג. ותימא הוא לדעתו היאך הם דידה והלא יש לבעל בהם אכילת פירות ודידיה מקרו, ואעפ״י שפודה בהם מעשר פירות שלו לגמרי אינה פודה בלא חומש, כדאמרינן בסמוך במעשר דאתאי מבי נשא דלרבנן דידיה מיקרו, ואעפ״י שאין קנינו בהם אלא קנין פירות והיא פודה במעות של בעל צריכה חומש כדפירש רש״י בסמוך
א. וכן למאן דאמר בעל מנת שתפדי בו את המעשר דלא מהני תנאה ודבעל הוי ואין לבעל בהן אלא אכילת פירות ואעפ״י כן נקרא של בעל
ב אלא משכחת לה כגון שנתן לה הבעל במתנה שאינו אוכל פירות כדאיתא
ג בפרק חזקת
ד (ב״ב נ״א:), אי נמי כגון שמכרה כתובתה בטובת הנאה שאין לבעל בהן פירות כדאיתא בהחובל
ה (ב״ק פ״ט.), אי נמי בכותב לה דין ודברים בארוסה, אי נמי בנשואה וקני מידו כדאיתא בפרק הכותב
ו (כתובות פ״ג.):
כך כתוב בכל הנסחאות שלא עבר עליהן קולמוסן של מגיהי ספרים: בזוזי דידה ומעשר דידה איש אמר רחמנא ולא אשה – והקשה ר״ח ז״ל והא תניא בסוף תורת כהניםז ואם גאול יגאל לרבות את האשה, ואם גאול יגאל לרבות את היורש, מכלל שהאשה כשפודה מעשר שני שלה מוספת חומש. וי״מ דכי מרבינן אשה הני מילי שיכולה לפדות סד״א כיון דכתיבח עשר תעשר למען תלמוד מי שישנו בתלמוד ישנו בתורת מעשר מי שאינו בתלמוד אינו בתורת מעשר קמ״ל, אבל לעולם אינה מוספת חומש שאם כן למה נאמר איש, ואף על פי שממעט שם קטן מאיש קטן לא צריך קרא. ולא מחוור דיורש לפדיון לא צריך ריבויא. ויש לפרש לרבות את האשה שפודה (מרשות) מעשרט בעלה בזוזי דידה ומעשר דידיה1י שמוספת חומש ללמדך דזוזי דידה הואיל ויש לו בהן אכילת פירות כדידיה דמו, ואסמכתא דרבנן היא דהא מדאורייתא אין לו פירות ועיקר קרא ליורש אתאכ.
ורש״י ז״ל גריס בזוזי דידה ובמעשר דידיה איש אמר רחמנא ולא אשה, כלומר שהאשה כאחר. ולא מחוור למה לי קרא כיון שאין לבעל בשלה כלום ולא לה במעשרו. ואפשר דלאו מיעוטא דאיש שבכתוב קאמר, אלא הכי קאמר איש ממעשרו אמר רחמנא אבל האשה שפודה משלה לא, דלא קרינא ביה ממעשרו. וזה היה יותר נכון אילול היתה גרסת הספריםמ מודה לו. ויש לפרש שהפודה מעשר של בעל בזוזי מלוג שלה אינה מוספת חומש, אעפ״י שיש לבעל בהןנ קצת זכות משום פירות, וזהו מעוטא דאיש אמר רחמנא ולא אשה, וכי אוקימנא2 בפודה בזוזי דעל מנתס בפודה מעשר שלה דזוזי ומעשר שוין, ולרבנן כיון דבמעשר יש לבעל זכות ובמעות אין לו זכות כלל לאו איש ממעשרו הוא. ולרבא במעשר בבי נשא ופודה במעות שלה אין בוע חומש, מפני שהפירות מיוחדים לה והמעות עם זכות הבעל, והטעם דכל שיכולין לעכב שלא לפדות שלך במעות של זכות שלי אינו קורא בו איש ממעשרו, והשתא ניחא זוזי דידה דמשמע סתמא מלוג וניחא מיעוטא דאיש ולא אשה, ומכל מקום גרסת הספרים משתבשת:
א. והרשב״א כתב שמעשר שני שאין לו קרן שישאר לה כי אינו יכול ליקח בו קרקע שיאכל את פירותיו אלא קרנא הוא אכיל, ולכן אם הוא ממון הדיוט הוא הרי הוא כשלו ושליחותיה קא עבדא. אך בחזו״א (אה״ע סי׳ ע״ג סק״כ) העיר שאדרבה כיון שאי אפשר לקנות בהם קרקע ולאכול פירות לא קנה הבעל כלום כי מכליא קרנא וכן העיר המקנה. ועוד הקשה שאפשר למכור את המעשר שהלוקח יעלה לירושלים כמו שכתב הרשב״א לקמן נ״ג ע״ב.
ב. הרשב״א כתב שכיון שלא נתנו לה המעות אלא לדבר זה בלבד כי לא שייך לקנות בהם קרקע הוי כאילו כולו של בעל, מה שאין כן בנכסי מלוג שיש לו קרן ויש לו פירות והקרן קיימת לה. ולכך כשפודה את המעשר בקרן שלה הויא כאחר לגבי מעשר הבעל ואינה מוסיפה חומש. ובחזו״א (שם) העיר שכיון שהתנה על מנת שתפדה את המעשר משלה בלא חומש ואי אפשר לקיים התנאי המעשה קיים והתנאי בטל והוי מתנה לכל דבר. ובתוס׳ רי״ד כתב שרש״י מפרש מה שאמר על מנת שתפדי את המעשר קנה בעלה וזוכה במתנה זכיה גמורה להיות שלו לגמרי כמעשה ידיה ומציאתה שהם שלו, ולא כירושה שהן נכסי מלוג שאין לו בהם אלא אכילת פירות בלבד. ודוחה שרחוק לומר שיזכה הבעל במתנה שנתנו לאשתו יותר ממה שיזכה בנכסים שנפלו לה בירושה ואין דעת אחרת מקנה אותה.
ג. ע״פ כת״י. ובנדפס: כך איתא.
ד. ב״ב.
ה. ב״ק.
ו. כתובות.
ז. בחוקותי פרשה יב.
ח. דברים יד, כב- כג.
ט. ע״פ כת״י. ובנדפס: מרשות.
י. ע״פ כת״י. ובנדפס: דידה. ורא״ז הגיה: דידיה.
כ. וכן כתב הרשב״א והוסיף דנקט אשה דומיא דיורש שפודה מעשר שבא לו ממקום אחר.
ל. ע״פ כת״י. ובנדפס: אלא שלא.
מ. תיבה זו אינה בכת״י, רק בכת״י לונדון.
נ. נוסף ע״פ כת״י.
ס. ע״פ כת״י. ובנדפס: בזוזי דנכסי מלוג. ורא״ז הגיה: דאקני ליה אחר מנה ואמר לה על מנת שתפדי בו את המעשר דהוי כמו. אך לפי הנוסח בכת״י אין צורך להגיה.
ע. ע״פ כת״י. ובנדפס: לו.