ציון ב.
[{דף מא:}]
ציון ג.
[{דף מא:}]
ציון ד.
[{דף מא:}]
ציון ה.
משנה. נערה שנתפתתה - בושתה ופגמה וקנסה של אביה, והצער בתפוסה.
שלשה דברים של מפתה וארבעה של אונס - הרי הן של אב, שכל שבח נעורים לאב, ואם אין לה אב - הרי הן של עצמה.(רמב״ם נערה בתולה ב, יד)
כתב הרמב״ם, שלשה דברים של מפתה וארבעה של אונס - הם של אב... והראב״ד כתב דצער לעצמה, דכי היכי דאמרינן בשאר חבלות צערא דגופה לא אקני ליה רחמנא לאב - הוא הדין נמי הכא, אפילו יש לה אב.
(טור אבן העזר קעז)
במשנה נאמר שהאב זוכה בתשלומי בושת, פגם וקנס של נערה מפותה, ובפשטות כוונת המשנה שמוסיפה ״והצער בתפוסה״ לומר שגם בתשלומי צער של אנוסה זוכה האב. כך מפרשים רש״י, הרמב״ן (בחידושיו ובמלחמת ה׳,
ב״ק לא, ב בדפי הרי״ף), הרשב״א, הרי״ד, המאירי, הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והר״ן (
טו, א בדפי הרי״ף).
הראשונים מקשים על כך ממה שלמדנו במסכת בבא קמא
(דף פז, ב) שאין האב זוכה בתשלומי צער שנגרם לבת מחבלה בגופה, ומתרצים שבצער שנגרם לבת מביאה שנעשתה בה בעל כרחה הדין שונה, משום שבידיו של האב לצערה על ידי מסירה לקידושין למנוול ומוכה שחין, ולכן תשלום הצער הזה שייך לו.
חילוק זה מובא בירושלמי (הלכה א): ״עד כדון דברים שהם באים מחמת הביאה, אבל חבל בה, סימא את עיניה - למי משלם, לה או לאביה?״, מכאן שיש סברה לחלק בין לתשלומים הבאים מחמת ביאה לבין תשלומים הבאים מחמת חבלה בגופה.
הריטב״א והנמוקי יוסף מסבירים בפשטות שהטעם לכך שהצער של האב הוא שיכול למוסרה לחופה ולצערה בביאה עצמה.
הטור מביא את שיטת הראב״ד שתשלומי הצער לעצמה, כדין חבלה בגופה שאין לאב זכות בתשלומי הצער.
דברי הראב״ד מובאים בכסף משנה בהלכה יג, בתוך נוסח של השגה על הרמב״ם, והרש״ש
(ב״מ צב, ב) מדייק כך מלשון הראב״ד בהשגה על הרמב״ם בהלכות חובל ומזיק (ד, יד), שם הוא כותב שתשלומי הבושת של אונס ומפתה שייכים לאב, ומשמע שהדין שונה בתשלומי הצער של אונס, ששייכים לנערה עצמה.
הבית יוסף (בבדק הבית) תמה על הראב״ד שמפשטות לשון המשנה נראה שתשלומי הצער בתפוסה שייכים לאב כשם שתשלומי בושת, פגם וקנס שייכים לו. אכן יש שסוברים שאף הראב״ד מסכים שהצער של האב. כך כותב בעל אילת אהבים (קו״א סי׳ קלו) ומסביר שכך צריך לומר לפי הנוסח של השגת הראב״ד שלפנינו.
בעל ספר אבי עזרי (הלכה טז) כותב בביאור המחלוקת, שהסוברים שהצער לאב משוים צער לבושת שגם היא של האב, למרות שבשאר חבלות הבושת של עצמה, וכשם שבבושת קיימת הסברה שיכול לביישה ולמוסרה לכל מי שיחפוץ ולכן זוכה בתשלומי הבושת של האונס והמפתה - כך גם לענין תשלום הצער שהאב זוכה. לפי דעתם הסברה שיכול לביישה ולצערה גורמת לכך שמפרשים שהפסוק ״ונתן... לאבי הנערה״ בא ללמד על כל התשלומים הנלוים שנותנים לאב, כולל הצער. לעומת זאת סובר הראב״ד שרק לגבי התשלומים של בושת ופגם נחשב האב לבעלים הואיל ויכול למוסרה למנוול ומוכה שחין, מה שאין כן לגבי התשלום על הצער שאינו נחשב לבעליו הואיל ואין ודאות שתצטער כשימסור אותה למנוול ומוכה שחין, שכן יתכן שתתרצה ולא יהיה לה צער בביאתו.
הראשונים נחלקים בשאלה מי זכאי לתבוע, האב שמקבל את התשלומים או הבת שנבעלה.
מלשון הרמב״ם בהלכה טו ובהלכה יג משמע שהבת היא שתובעת, ומבאר הכסף משנה (הלכה יג) שכיון שזכיית האב באה על ידה יכולה לתבוע בעצמה אף על פי שהתשלומים אינם שלה.
בעל קהלות יעקב (סי׳ לה) מקשה שאם באמת החיוב מעיקרו לבת - מדוע המפתה מתחייב ואין אומרים שהיא כבר מחלה לו, כדרך שהמפתה את היתומה פטור מפני שמחלה לו, ומתרץ שהבת אינה נחשבת לבעלים של הקנס כדי שתוכל למחול עליו, מפני שהתורה זיכתה את התשלום לאב. הוא מסכם שלפי זה יוצא שאף אחד אינו יכול למחול, היא - מפני שהתשלום מזוכה על ידי התורה לאב, והוא - מפני שהיא התובעת.
בדברי הרמב״ם לא מבואר אם רק הבת יכולה לתבוע או שגם האב, שהתשלום מגיע לו, יכול לתבוע.
בענין זה מביא הריטב״א דעה שהאב יכול לתבוע רק מדעתה, והראיה מלשון המשנה בהמשך שנוקטת בלשון נקבה: ״עמדה בדין״ וכו׳. אולם הריטב״א עצמו דוחה את הראיה הזו, מפני שגם כשהאב תובע הרי הוא בא מכוחה מה שנעשה איתה, וכך הוא מוכיח מלשון המשנה במסכת שבועות
(דף לו, ב) שהאב תובע ואומר: ׳אנסת את בתי והעמדתיך בדין׳.
לעומתו כותב הפני יהושע שמלשון המשנה נראה שהאב אינו זכאי לתבוע כלל, ובמשנה בשבועות מדובר לאחר שכבר עמדה בדין, או לאחר שבגרה ומתה, שאז יש לאב זכות תביעה. בעל אילת אהבים (שם) דוחה את דבריו מפני שלא מסתבר שהאב לא יוכל לתבוע את מה שהתורה זיכתה לו, ועוד, שאם כן תוכל הבת להערים על האב ולהמנע מלתבוע עד שתתבגר כדי לזכות בתשלומים בעצמה, ומלבד זה הרי במפותה אין לה כלל תביעה. לכן הוא מסיק שהאב יכול לתבוע, ומסביר שהמשנה נקטה בלשון נקבה מפני שלפעמים האב אינו יכול לתבוע מבלי שהבת תבוא לבית הדין לספר את אשר עבר עליה.
הראב״ד
(הלכה יג) חולק על הרמב״ם וכותב שהבת אינה נחשבת לתובעת, ולכן אם היא טוענת שהבועל אנס אותה והבועל טוען שפיתה אותה - אינו חייב שבועת מודה במקצת, בעוד שלפי הרמב״ם חייב שבועה.
בעל אילת אהבים (שם) כותב שגם הראב״ד מסכים עם הרמב״ם שהבת יכולה לתבוע, ורק לגבי שבועת מודה במקצת הוא סובר שאין טענתה מועילה לחייב, הואיל ותובעת בשביל אביה ולא בשביל עצמה. כיוצא בזה כותב בעל שו״ת שואל ומשיב (
מה׳ ד, ח״ג סי׳ ג) שהראב״ד חולק על הרמב״ם רק בענין של שבועת מודה במקצת, ולא בענין זכותה לתבוע.
מאידך גיסא, יש שמבינים שאף לדעת הרמב״ם הבת אינה יכולה לתבוע. כך כותב הרש״ל (יש״ש פ״ג סי׳ כא), ומפרש שהרמב״ם שכותב שהיא תובעת מתכוון לכגון שהאב מת והתשלומים לעצמה, וכן מפרשים בעל בית מאיר (סי׳ קעז ד״ה והבת) ובעל נחלת יהושע (ח״א סי׳ יד).
בעל מנחת חינוך
(מצוה סא) כותב שכיון שמודה בקנס פטור בתנאי שמודה בפני בעל הדין - מסתבר שהאונס והמפתה נפטרים מתשלום הקנס רק אם הודו בפני האב, ונראה שסובר שלענין זה רק האב שמקבל את הכסף נחשב כבעל דין שההודאה לפניו פוטרת.
[{דף מא:}]
תשלומי אונס ומפתה לאב, ליורשיו ולבת
ציון ו.
משנה. עמדה בדין עד שלא מת האב - הרי הן של אב, מת האב - הרי הן של אחין. לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב - הרי הן של עצמה. עמדה בדין עד שלא בגרה - הרי הן של אב, מת האב - הרי הן של אחין. לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה - הרי הן של עצמה. רבי שמעון אומר: אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב - הרי הן של עצמה.
מפותה או אנוסה שלא תבעה עד שבגרה או עד שנשאת או עד שמת האב - הרי הארבעה דברים או השלשה שלה. עמדה בדין ותבעה אותו ואחר כך בגרה או נשאת - הרי הן של אב, ואם מת האב אחר עמידתה בדין - הרי הן של אחין, שהן יורשי האב; מעת שעמדה בדין - זכה בהן האב. השגת הראב״ד. השלשה במפותה אם מת האב - למה? וכי יורשת אביה היא?!(רמב״ם נערה בתולה ב, טו)
א. כשמת האב, בגרה או נשאת.
במשנה למדנו שתשלומי אונס ומפתה, שזיכתה תורה לאב, אינם שלו לגמרי כדי שיוכל תמיד להורישם לבניו, ונחלקו בזה חכמים ורבי שמעון. חכמים סוברים שהקנס לעצמה רק אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב, ורבי שמעון סובר שגם אם הספיקה לעמוד בדין אך לא הספיקה לגבות - הקנס לעצמה.
ההלכה נפסקה כחכמים, כמבואר ברמב״ם בהלכה שלפנינו, וכן כותבים הרי״ד והריטב״א.
לגבי הגדר של העמידה בדין, משמע מלשון הרמב״ם שהכוונה לתביעה, ודי בה כדי לגרום לכך שיזכה האב בקנס.
מאידך גיסא, בעל ספר חידושים וביאורים למסכת בבא קמא (
סי׳ א,
יז) מוכיח מכמה מקומות שעמידה בדין פירושה אחרי גמר דין. כך משמע גם מלשון הרי״ד שכותב שהזמן הקובע הוא שעמדה בדין ונתחייב בדין לשלם לאב.
במשנה נאמר שהבת זוכה בעצמה בתשלומים כשמת האב או כשבגרה לפני שעמדה בדין, ובברייתא לעיל
(לט, א) מבואר שהוא הדין כשנשאת לפני שעמדה בדין, וכן פוסק הרמב״ם. אולם אם רק נתארסה לפני העמידה בדין - מבואר בגמרא
(שם) שהקנס עדיין לאב, אפילו לשיטת רבי עקיבא במשנה לעיל
(דף לח, א), שאם נתארסה ונתגרשה ואחר כך נאנסה קנסה לעצמה.
ב. הדין בתשלום בושת ופגם.
התוספות (ד״ה נערה, ולעיל לח, ב ד״ה יש) מדייקים מלשון המשנה ״הרי הן של עצמה״, שלא רק הקנס לעצמה אלא גם התשלום של בושת ופגם, וכן פוסקים הרא״ש (פ״ג סי׳ ה), הרי״ד, הריא״ז (פ״ג הלכה ב, ח) והרמב״ם. על כך מקשים התוספות שלכאורה אין סברה להשוות בין קנס לבין תשלומי בושת ופגם שהם תשלומי ממון שאינם תלויים בעמידה בדין, ומדוע אין האב זוכה בהם מיד לאחר המעשה. התוספות מתרצים שבפסוק יש היקש המשווה את כל התשלומים לקנס.
הרי״ד מסביר שאף על פי שאלה תשלומי ממון שהמודה בהם חייב - בכל זאת אין האב זוכה בהם עד עמידה בדין, הואיל וצריכים שומת בית דין. עם זאת הוא כותב שאם האב מת ואחריו גם הבת מתה, שניהם לפני העמידה בדין - הרי היא מורישה לאחים את תשלומי הבושת והפגם שכבר זכתה בהם במות האב, ורק את הקנס אינה מורישה כיון שאין חיוב בלי עמידה בדין.
בעל ערוך השלחן (אה״ע קעז, כו) כותב שהרמב״ם אינו יכול לקבל את תירוץ התוספות שבושת ופגם הוקשו לקנס, שכן הוא עצמו מחלק ביניהם בהלכה טז, כשכותב שנערה שנתארסה ונתגרשה ואחר כך נאנסה או נתפתתה - רק הקנס לעצמה ושאר התשלומים לאביה (עיין בירור הלכה לעיל לח, א ציון ג.). על כן הוא מבאר שטעמו של הרמב״ם הוא שכיון שהבושת והפגם באים מחמת הביאה - אין האב זוכה בהם לפני שזוכה בקנס, ורק לאחר העמדה בדין זוכה בכל התשלומים, ואם מת לפני כן - זוכה בהם הבת.
רש״י (ד״ה לא הספיקה) מפרש שכיון שלא עמדה בדין - אין זה ממון שיכול להורישו, שאין אדם מוריש לבנו זכות שזיכתה לו תורה בבתו. מהר״י קורקוס
(בחי׳) מדייק מדבריו שגם הוא סובר שאינו מוריש לבניו אף לא את תשלומי הבושת והפגם שאינם תשלומי קנס, ולכן כותב את הטעם הזה ולא את הטעם הפשוט יותר, שאין אדם מוריש קנס לבניו. בעל בית אהרן מוסיף הסבר שכיון שהבת היא בעל הדין ולה זכות התביעה - האב שזוכה מכוחה אינו יכול לממש כלום עד שתעמוד בדין.
לעומת זאת סוברים רבים מן הראשונים שהאב יכול להוריש את התשלומים של בושת ופגם לבניו אף אם מת לפני העמדה בדין.
כך כותבים הרמב״ן, הרשב״א, הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והר״ן (
טו, א בדפי הרי״ף) ומסבירים שהבושת והפגם שייכים ליורשי האב, מפני שהאב זוכה בהם מיד לאחר המעשה, ואין צריכים להעמדה בדין כדי להחשיבם לממונו. לדעתם אין היקש בפסוק שמשווה את הבושת והפגם לקנס, ואלה תשלומים רגילים שישנם אצל כל מי שחובל בחבירו.
יתירה מזו הם כותבים שגם רש״י סובר כמותם, כלומר שמבינים שדברי רש״י שאין זה ממון שיכול להורישו לבניו נוגעים רק לתשלום הקנס, שאינו זוכה בו עד העמדה בדין.
באשר לדיוק התוספות מלשון המשנה ״הרי הן של עצמה״ כותב הרמב״ן שהכוונה לקנסות של אונס ומפתה ולא לבושת ופגם, והרשב״א מיישב שהכוונה לקנסות דעלמא. בדרך אחרת מיישב רבינו קרשקש, שהמשנה נקטה לשון זו אגב הרישא שאומרת ״הרי הן של אב״.
על שיטתם מקשים הראשונים מדוע אם כן בסיפא אומרת המשנה שמעשה ידיה ומציאתה לאחים, ואינה מחדשת שגם הבושת והפגם שלהם ולא שלה. הם מיישבים שהיה צורך מיוחד להזכיר את הדין במציאה ובמעשה ידיה, כמבואר בגמרא שיש היקש ביניהם.
בעל צפנת פענח מביא ראיה לשיטתם מהירושלמי (הלכה א) האומר שבושתה ופגמה של אביה, ולדעתו מדובר בכגון שמת האב לפני שעמדה בדין.
מלשון הראב״ד בהשגה מדייק בעל שו״ת אבני נזר (אה״ע סי׳ שא, ה) שמסכים עם הרמב״ם שגם תשלומי הבושת והפגם לבת, שהרי משיג עליו רק לגבי מפותה, כמבואר להלן. אולם בעל צפנת פענח מבין שהראב״ד חולק על הרמב״ם וסובר שכל דבר ששייך לגדרי ירושה האב מוריש לבניו.
הרמב״ן והרא״ה כותבים שרק אנוסה זוכה בתשלומי הקנס אם האב מת או שבגרה לפני שעמדה בדין, אבל מפותה אינה זוכה, משום שמחלה בשעת מעשה על כל התשלומים, ורק כאשר האב זוכה משלמים לו כיון שהוא לא מחל.
המשנה למלך מסיק שזו גם כוונת הראב״ד בהשגתו על הרמב״ם שאין למפותה זכות בשלושת התשלומים מפני שאינה יורשת את אביה, וכיון שאביה לא זכה בהם אף היא אינה זוכה בהם, שהרי מחלה למפתה על הכל בשעת מעשה.
בבירור הלכה לעיל (
דף מ, א ציון ב) מובאת שיטת התוספות לפיה אין מחילת המפותה חלה על תשלום הקנס, ולפי שיטתם כותב הרא״ה שהמפותה זוכה בקנס אם אביה מת לפני שעמדה בדין, ומחילתה פוטרת את הבועל רק מתשלומי בושת ופגם, בעוד שהאנוסה מקבלת גם את התשלומים האלה לשיטת התוספות, כפי שהתבאר.
לעומתם כותבים הרשב״א, הריטב״א, הרא״ש (בתוספותיו), רבינו קרשקש, הר״ן והנמוקי יוסף שאפילו לפי השיטה שיכולה למחול גם על הקנס, כאן שבשעת מעשה היו התשלומים מיועדים לאב - אין שום ערך למחילתה שהיתה באותה שעה, ולאחר שמת האב הרי היא חוזרת וזוכה בקנס בשעת העמדה בדין, והרי זה בגדר פנים חדשות ואינה מפסידה מכח מחילתה הראשונה.
לפי שיטתם רק כשבעת המעשה היתה המפותה יתומה, או ארוסה שנתגרשה, מחילתה מונעת ממנה את האפשרות לתבוע את הקנס בזמן העמידה בדין, מה שאין כן כשהיה לה אב, שכיון שאין ערך למחילתה בשעת מעשה - יכולה לחזור ולתבוע את הקנס לאחר שהאב מת לפני העמידה בדין.
הסבר אחר כותב בעל אבן ישראל, שהבת זוכה עכשיו בקנס מכח ירושת אביה ולא בזכות תביעת עצמה, לאחר שכבר מחלה. לדעתו זו משמעות הדרשה המובאת בגמרא לקמן
(מג, א): ״ ׳והתנחלתם אתם לבניכם אחריכם...׳ - אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם, מגיד שאין אדם מוריש זכות בתו לבנו״, כלומר שהזכות שיש לאב בבנות אינה עוברת לבנים אלא לבנות עצמן.
בדרך זו הוא מסביר את שיטת הרמב״ם שכותב שגם המפותה מקבלת את תשלום הקנס לאחר מות האב, ולדעתו כוונת הראב״ד להשיג על הרמב״ם בטענה שלא מצינו שהבת יורשת את אביה.
במשנה הדין מפורש שאם מת האב לפני שהספיקה לעמוד בדין - זוכה הבת עצמה בקנסות ולא יורשי האב, ויש לדון אם גם בשאר הקנסות יש כלל שאין אדם מוריש קנס לבניו, או שזהו דין מיוחד בקנסות של אונס ומפתה מפני שאין אדם מוריש לבניו את הזכות שיש לו בבתו, כדברי הגמרא לקמן
(מג, א).
מלשון רבה ואביי בסוגייתנו (מב, א-ב) משמע שסוברים ששום קנס אין אדם מוריש לבניו. אולם התוספות (
לעיל לח, ב ד״ה יש
ובב״ק עב, א ד״ה סיפא) מוכיחים מהגמרא במסכת בבא קמא
(עא, ב) שלדעת רבא ורב נחמן הגונב מאביו ומת האב - צריך לשלם את תשלומי הכפל לאחים למרות שלא הספיק לעמוד בדין לפני מות האב. התוספות מבארים (בתירוצם הראשון) שרבא ורב נחמן סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ורק את הקנס של אונס ומפתה אינו מוריש להם, כשם שאינו מוריש להם את הבת עצמה.
גם הרמב״ן (מב, ב) כותב שרבא ורב נחמן סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ומביא שבירושלמי (הלכה א) נחלקו בזה רבי יוסי ורבי יונה, והמחלוקת תלויה בשאלה האם חיוב הקנס חל כבר משעה ראשונה או רק לאחר העמידה בדין.
כדבריהם כותבים הרשב״א (מב, ב), הרא״ה (שם) ורבינו קרשקש (שם), שרבא ורב נחמן בבבא קמא חולקים על אביי ורבה בסוגייתנו שסוברים שאין אדם מוריש שום קנס לבניו.
לעומתם כותב הריטב״א (לח, ב; מב, ב) שאין בזה מחלוקת, שכיון שלא מצינו מי שאומר במפורש שאדם מוריש קנס לבניו - מסתבר שגם רב נחמן ורבא בבבא קמא אינם חולקים על כך, ומפרשים שהמשנה שם עוסקת במי שכבר עמד בדין, כפי שהגמרא שם סברה תחילה, באופן שהתשלום נחשב לממון שאפשר להורישו. גם הרמב״ן והרא״ה כותבים שכך ניתן היה לפרש אלמלא נחלקו בכך האמוראים בירושלמי.
לפי השיטה שיש בענין זה מחלוקת אמוראים כותב הריטב״א (מב, ב) שהלכה כרבא ורב נחמן, שהם בתראי, שאדם מוריש קנס לבניו, וכן פוסקים הרשב״א (
ב״מ לד, ב ד״ה שלם) והמאירי (לח, ב). כך יוצא גם משיטת ר״י הלבן המובאת בתוספות
(שם), לפיה גם האמוראים בסוגייתנו סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ואינם חולקים על רבא ורב נחמן.
לעומתם פוסקים הרי״ד (מב, א) והריא״ז (
ב״ק פ״ז הלכה ג, ט, י) שאין אדם מוריש אף את שאר הקנסות לבניו.
הרמב״ם כותב בהלכות גניבה (ב, ו) בסתם שהגונב משל אביו ומת - משלם לאחים, ואינו כותב שכך הדין רק אם כבר עמד בדין. מדבריו מדייק הרש״ל (יש״ש
ב״ק פ״ז סי׳ יט) שסובר שבשאר קנסות אדם מוריש לבניו. אולם בעל קצות החושן (
סי׳ תה,
א) טוען שהרמב״ם סובר שאין אדם מוריש שום קנס לבניו, ובדרך זו הוא מסביר הלכה בהלכות נזקי ממון (י, יג-יד).