×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) הָא מַנִּי ר׳רַבִּי יוֹסֵי הַגְּלִילִי הִיא דְּאָמַר תָּם מְשַׁלֵּם חֲצִי כוֹפֶר.
As it can be explained: According to whose opinion is this baraita taught? It is according to the opinion of Rabbi Yosei HaGelili, who said: The owner of an innocuous ox pays half the ransom. According to his opinion, the only differences between innocuous and forewarned oxen are those specified in the mishna.
רי״ףרש״יתוספותראב״דרמב״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
פרק ד – נערה שנתפתתה
{משנה כתובות ד:א} נערה שנתפתתה בשתה ופגמה וקנסה של אביה1 והצער בתפוסה עמדה בדין עד שלא מת האב הרי הן של אב מת האב הרי הן של יורשין לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן של עצמה עמדה בדין עד שלא בגרה הרי הן של אב מת האב הרי הן של אחים לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה הרי הן של עצמה ר׳ שמעון אומר אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב הרי הן של עצמה2 מעשה ידיה ומציאתה אף על פי שלא גבת3 מת האב הרי הן של אחים:
1. של אביה: וכן בגיג, רמב״ם פיהמ״ש. כ״י נ, דפוסים: ״לאביה״.
2. ר׳ שמעון...של עצמה: חסר ב-גיג, כ״י נ, וכן חסר בכ״י בהמ״ל 695 לפני הגהה.
3. גבת: דפוסים: גבתה.
הא מני ר׳ יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר – דדריש להאי נקי לדרשה אחריתי לדמי ולדות אם נגח אשה ויצאו ילדיה הלכך לא הוה ליה לפלוגי בינייהו בכופר וכי תימא הוה ליה לפלוגי דהאי פלגא והאי כוליה ההיא בכלל רישא היא דקתני תם משלם חצי נזק ומועד נזק שלם ותנא בניזקין והוא הדין לכופר.
הא מני רבי יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר – וליכא שיורא דאי משום דמועד משלם כופר שלם ותם אינו משלם אלא חצי כופר הא לאו שיורא הוא דהא תנן תם משלם חצי נזק ומועד נזק שלם וכופר בכלל וא״ת אכתי ליתני דמועד אף כשהוא בסקילה משלם כופר ותם כשהוא בסקילה אינו משלם כופר כלל דהביאהו לב״ד וישלם לך דהוא עצמו אינו משתלם אלא מגופו כדאמרינן בפרק שור שנגח ד׳ וה׳ (ב״ק דף מב. ושם) וי״ל דהך נמי לא הוי שיור דהוי בכלל הא דקתני תם מגופו ומועד מן העלייה ומיהו תימה דלא אשכחן בהדיא בשום מקום שהיה אומר ר׳ יוסי הגלילי דתם משלם חצי כופר ואי משום דדריש רבי יוסי הגלילי בפרק שור שנגח ד׳ וה׳ (ב״ק דף מב.) נקי מדמי ולדות ולא דריש נקי מחצי כופר מכלל דסבר דחייב ודלמא לעולם סבר דפטור וטעמא משום דפטור מחצי כופר לא איצטריך קרא דכשהשור בסקילה לא שייך כופר דהביאהו לב״ד וישלם לך וכשאין השור בסקילה כגון על פי עד אחד או על פי הבעלים פטור מדרבה דאמר התם (ב״ק דף מג.) שור שהמית בן חורין שלא בכוונה פטור שנאמר השור יסקל וגם בעליו יומת בזמן שהשור בסקילה בעלים משלמין כופר כו׳ ונראה דה״פ הא מני ר׳ יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר פי׳ דלא ממעט חצי כופר מנקי ולאו דוקא משלם קאמר אלא היה משלם אם היה לו ממה להשתלם ולשום תנא לא הוה חצי כופר שיור כי אם לרבי אלעזר דדריש נקי מחצי כופר ולית ליה דרבה וכשאין השור בסקילה מועד משלם ותם אינו משלם והא דנקט רבי יוסי הגלילי טפי מרבי עקיבא דדריש נקי מדמי עבד דלדידיה נהי דחצי כופר לא הוי שיור דמי עבד הוי שיור.
1מאי לאו בתם כלומר ורבי יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר וסיפא דקתני עבדו של פלוני אינו משלם על פי עצמו הא על פי עדים משלם ר׳ יוסי נמי הוא דמחייב ליה בכופר ודמי עבד ואיכא דמוקי לה אליבא דרבנן ולאו בכופר של עבד אלא בדמי חורין ודמי עבד דאע״ג דפטר ליה מכופר ושלשים של עבד מדמים לא פטרי ליה. וליתא דבב״ק מוכח מילתא דפטור לגמרי מדאקשי ליה רבי עקיבא לר׳ אליעזר דאמר פטור מחצי כופר הא אין משתלם אלא מגופו הביאהו לבית דין וישלם לך ונימא ליה ולטעמיך דמים דקא משלם מהיכא קא משתלמי.
2חצי נזק של תם משלם על פי עצמו הואיל וקרן הוא ואינו דומה לשאר קנסות.
1. פיסקה זו מובאת ברשב״א בשם ראב״ד.
2. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם ראב״ד.
פרק רביעי נערה שנתפתתה
הא מני רבי יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר ואם תאמר מכל מקום ליתני שהתם משלם חצי כופר ומועד כופר שלם ויש לומר שזו כבר תרגמה רש״י ז״ל דזה בכלל מה שאמר התם משלם חצי נזק ומועד נ״ש ואם תאמר והיכן שמעינן ליה לרבי יוסי הגלילי סברא זו דר׳ אלעזר דסבר דתם אינו משלם כופר דנפקא ליה מדכתיב ובעל השור נקי נקי מחצי כופר ואשכחן לר׳ יוסי הגלילי דדריש נקי מדמי ולדות ואם כן אית ליה דתם משלם חצי כופר ואיכא למידק דדילמא לר׳ יוסי הגלילי תם פטור מן הכופר ולא צריך קרא מן הטעם שהשיב ר׳ עקיבא לר׳ אליעזר והלא הוא עצמו אינו משלם אלא מגופו הביאו לב״ד וישלם לך ואע״פ שהשיב לו רבי אליעזר אין דינו אלא כשהמית על פי בעלים או על פי עד אחד שאין השור בסקילה הרי לא חזר בו רבי עקיבא דסבירא ליה כדרבא דאמר כל זמן שאין השור בסקילה אין הבעלים משלמין את הכופר ואף כן אפשר לרבי יוסי הגלילי לכך פי׳ ר״י ז״ל דהא ודאי אפשר דרבי יוסי הגלילי כרבי עקיבא סבירא ליה כדאמרן ותם פטור מן הכופר והכא לא דק ונקט חד מן תנאי דאפשר דסבירי להו דתם משלם חצי כופר ולכשת״ל דלרבי יוסי פטור הא איכא ר׳ טרפון דסבירא ליה הכי דהא אשכחן ליה בשילהי כיצד הרגל שחייב שור תם כופר שלם בחצר הניזק משום דס״ל משונה קרן בחצר הניזק נזק שלם משלם וא״כ בר״ה משלם חצי כופר דליכא תם דברשות הרבים פטור וברשות הניזק נזק שלם והא דלא אמרינן הא מני ר׳ טרפון היא יש לומר דמשום דתנן הכא שהתם משלם חצי נזק ומשמע אפילו בחצר הניזק ודלא כרבי טרפון א״נ דכיון דלר׳ אליעזר נקי מחצי כופר ור׳ יוסי הגלילי איירי בההוא קרא ודריש נקי מדמי ולדות ולא השיב לר׳ אליעזר כלום כמו שהשיב רבי עקיבא משמע טפי דס״ל דתם משלם חצי כופר ואורחא דתנא הוא בהכין דלא דייק הכי ונקט תנא במקום תנא. ע״כ הריטב״א ז״ל.
וכבר הארכתי בזה בב״ק פ״ק שכתבתי שם לשון הרשב״א ז״ל ולשון תוס׳ שאנץ ולשון תוס׳ רבי׳ ישעיה. ע״ש:
מאי לאו בתם כלומר ורבי יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר וסיפא דקתני עבדו של פלוני אינו משלם על פי עצמו הא על פי עדים משלם ר׳ יוסי נמי הוא דמחייב ליה בכופר ודמי עבד ואיכא דמוקי לה אליבא דרבנן ולאו בכופר של עבד אלא בדמי חורין ודמי עבד דאע״ג דפטר ליה מכופר ושלשים של עבד מדמים לא פטרי ליה. וליתא דבב״ק מוכח מילתא דפטור לגמרי מדאקשי ליה רבי עקיבא לר׳ אליעזר דאמר פטור מחצי כופר הא אין משתלם אלא מגופו הביאהו לבית דין וישלם לך ונימא ליה ולטעמיך דמים דקא משלם מהיכא קא משתלמי. הראב״ד ז״ל. הרשב״א ז״ל:
וכן פרש״י ז״ל דכר׳ יוסי הגלילי מוקי לה ואם תאמר וכי מוקי לה כרבי יוסי הגלילי כדי לאקשויי ויש לומר לפי שיטתו של רש״י ז״ל דפי׳ לעיל דכי קאמר אי משום חצי כופר לאו שיורא הוא דהיינו פירכא הלכך איכא לפרושי דמאן דקאמר האי ת״ש לאו היינו ניהו מאן דפריך ת״ש דלעיל דהא כיון דכבר אקשי ליה מת״ש דלעיל לפי דיחויו למה ליה לאקשויי תו אלא אחרינא הוא דפריך אמאן דפריך ת״ש דלעיל וה״ק כיון דמדר׳ יוסי הגלילי קא פרכת למה ליה לאקשויי ע״י עקיפין הוה ליה לאקשויי מהך מתני׳ להדיא כיון דסוף סוף לא פריך אלא מדרבי יוסי הגלילי כנ״ל:
בד״ה הא מני ר״י כו׳ או על פי הבעלים פטור מדרבה כו׳ עכ״ל פי׳ מועד נמי פטור ולא הוה שיורא וק״ל:
בא״ד דחצי כופר לא הוה שיור דמי עבד הוי שיור עכ״ל ולר״י הגלילי לא תקשי דמי וולדות הוי שיור עיין בזה בחידושינו בפרק קמא דב״ק וק״ל:
סליק פרק אלו נערות
נערה שנתפתתה פרק רביעי
תוס׳ בד״ה לא הספיקה כו׳ הרי הן של עצמה תימה תינח קנס אלא בושת כו׳ עכ״ל מלשון הן קדייקי דמיירי נמי בבושת ופגם ועיין בר״ן:
בא״ד ושמא מקראי כו׳ איתקוש אהדדי כדפי׳ לעיל עכ״ל ר״ל להך מילתא איתקוש דלמי שזה ניתן גם זה ניתן אבל לענין דקנס אינו משלם ע״פ עצמו לא איתקוש ליה בושת ופגם כדמוכח בשמעתין וכ״כ התוס׳ לעיל בהדיא בפ׳ אלו נערות ע״ש:
תוס׳ ד״ה הא מני וכו׳ ומיהו תימה. עי׳ תשובת מהרלב״ח סי׳ ס״ה:
ציון ב.
עיין בירור הלכה לבבא קמא טו, ב ציון ו.ח.
[{דף מא:}]
ציון ג.
עיין בירור הלכה לבבא קמא טו, ב ציון ט.
[{דף מא:}]
ציון ד.
עיין בירור הלכה לבבא קמא טו, ב ציון מ.
[{דף מא:}]

תשלומי אונס ומפתה

ציון ה.
משנה. נערה שנתפתתה - בושתה ופגמה וקנסה של אביה, והצער בתפוסה.
שלשה דברים של מפתה וארבעה של אונס - הרי הן של אב, שכל שבח נעורים לאב, ואם אין לה אב - הרי הן של עצמה.(רמב״ם נערה בתולה ב, יד)
כתב הרמב״ם, שלשה דברים של מפתה וארבעה של אונס - הם של אב... והראב״ד כתב דצער לעצמה, דכי היכי דאמרינן בשאר חבלות צערא דגופה לא אקני ליה רחמנא לאב - הוא הדין נמי הכא, אפילו יש לה אב.(טור אבן העזר קעז)

א. תשלום הצער למי.

במשנה נאמר שהאב זוכה בתשלומי בושת, פגם וקנס של נערה מפותה, ובפשטות כוונת המשנה שמוסיפה ״והצער בתפוסה״ לומר שגם בתשלומי צער של אנוסה זוכה האב. כך מפרשים רש״י, הרמב״ן (בחידושיו ובמלחמת ה׳, ב״ק לא, ב בדפי הרי״ף), הרשב״א, הרי״ד, המאירי, הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והר״ן (טו, א בדפי הרי״ף).
הראשונים מקשים על כך ממה שלמדנו במסכת בבא קמא (דף פז, ב) שאין האב זוכה בתשלומי צער שנגרם לבת מחבלה בגופה, ומתרצים שבצער שנגרם לבת מביאה שנעשתה בה בעל כרחה הדין שונה, משום שבידיו של האב לצערה על ידי מסירה לקידושין למנוול ומוכה שחין, ולכן תשלום הצער הזה שייך לו.
חילוק זה מובא בירושלמי (הלכה א): ״עד כדון דברים שהם באים מחמת הביאה, אבל חבל בה, סימא את עיניה - למי משלם, לה או לאביה?⁠״, מכאן שיש סברה לחלק בין לתשלומים הבאים מחמת ביאה לבין תשלומים הבאים מחמת חבלה בגופה.
הריטב״א והנמוקי יוסף מסבירים בפשטות שהטעם לכך שהצער של האב הוא שיכול למוסרה לחופה ולצערה בביאה עצמה.
הטור מביא את שיטת הראב״ד שתשלומי הצער לעצמה, כדין חבלה בגופה שאין לאב זכות בתשלומי הצער.
דברי הראב״ד מובאים בכסף משנה בהלכה יג, בתוך נוסח של השגה על הרמב״ם, והרש״ש (ב״מ צב, ב) מדייק כך מלשון הראב״ד בהשגה על הרמב״ם בהלכות חובל ומזיק (ד, יד), שם הוא כותב שתשלומי הבושת של אונס ומפתה שייכים לאב, ומשמע שהדין שונה בתשלומי הצער של אונס, ששייכים לנערה עצמה.
הבית יוסף (בבדק הבית) תמה על הראב״ד שמפשטות לשון המשנה נראה שתשלומי הצער בתפוסה שייכים לאב כשם שתשלומי בושת, פגם וקנס שייכים לו. אכן יש שסוברים שאף הראב״ד מסכים שהצער של האב. כך כותב בעל אילת אהבים (קו״א סי׳ קלו) ומסביר שכך צריך לומר לפי הנוסח של השגת הראב״ד שלפנינו.
בעל ספר אבי עזרי (הלכה טז) כותב בביאור המחלוקת, שהסוברים שהצער לאב משוים צער לבושת שגם היא של האב, למרות שבשאר חבלות הבושת של עצמה, וכשם שבבושת קיימת הסברה שיכול לביישה ולמוסרה לכל מי שיחפוץ ולכן זוכה בתשלומי הבושת של האונס והמפתה - כך גם לענין תשלום הצער שהאב זוכה. לפי דעתם הסברה שיכול לביישה ולצערה גורמת לכך שמפרשים שהפסוק ״ונתן... לאבי הנערה״ בא ללמד על כל התשלומים הנלוים שנותנים לאב, כולל הצער. לעומת זאת סובר הראב״ד שרק לגבי התשלומים של בושת ופגם נחשב האב לבעלים הואיל ויכול למוסרה למנוול ומוכה שחין, מה שאין כן לגבי התשלום על הצער שאינו נחשב לבעליו הואיל ואין ודאות שתצטער כשימסור אותה למנוול ומוכה שחין, שכן יתכן שתתרצה ולא יהיה לה צער בביאתו.

ב. מי תובע את התשלומים.

הראשונים נחלקים בשאלה מי זכאי לתבוע, האב שמקבל את התשלומים או הבת שנבעלה.
מלשון הרמב״ם בהלכה טו ובהלכה יג משמע שהבת היא שתובעת, ומבאר הכסף משנה (הלכה יג) שכיון שזכיית האב באה על ידה יכולה לתבוע בעצמה אף על פי שהתשלומים אינם שלה.
בעל קהלות יעקב (סי׳ לה) מקשה שאם באמת החיוב מעיקרו לבת - מדוע המפתה מתחייב ואין אומרים שהיא כבר מחלה לו, כדרך שהמפתה את היתומה פטור מפני שמחלה לו, ומתרץ שהבת אינה נחשבת לבעלים של הקנס כדי שתוכל למחול עליו, מפני שהתורה זיכתה את התשלום לאב. הוא מסכם שלפי זה יוצא שאף אחד אינו יכול למחול, היא - מפני שהתשלום מזוכה על ידי התורה לאב, והוא - מפני שהיא התובעת.
בדברי הרמב״ם לא מבואר אם רק הבת יכולה לתבוע או שגם האב, שהתשלום מגיע לו, יכול לתבוע.
בענין זה מביא הריטב״א דעה שהאב יכול לתבוע רק מדעתה, והראיה מלשון המשנה בהמשך שנוקטת בלשון נקבה: ״עמדה בדין״ וכו׳. אולם הריטב״א עצמו דוחה את הראיה הזו, מפני שגם כשהאב תובע הרי הוא בא מכוחה מה שנעשה איתה, וכך הוא מוכיח מלשון המשנה במסכת שבועות (דף לו, ב) שהאב תובע ואומר: ׳אנסת את בתי והעמדתיך בדין׳.
לעומתו כותב הפני יהושע שמלשון המשנה נראה שהאב אינו זכאי לתבוע כלל, ובמשנה בשבועות מדובר לאחר שכבר עמדה בדין, או לאחר שבגרה ומתה, שאז יש לאב זכות תביעה. בעל אילת אהבים (שם) דוחה את דבריו מפני שלא מסתבר שהאב לא יוכל לתבוע את מה שהתורה זיכתה לו, ועוד, שאם כן תוכל הבת להערים על האב ולהמנע מלתבוע עד שתתבגר כדי לזכות בתשלומים בעצמה, ומלבד זה הרי במפותה אין לה כלל תביעה. לכן הוא מסיק שהאב יכול לתבוע, ומסביר שהמשנה נקטה בלשון נקבה מפני שלפעמים האב אינו יכול לתבוע מבלי שהבת תבוא לבית הדין לספר את אשר עבר עליה.
הראב״ד (הלכה יג) חולק על הרמב״ם וכותב שהבת אינה נחשבת לתובעת, ולכן אם היא טוענת שהבועל אנס אותה והבועל טוען שפיתה אותה - אינו חייב שבועת מודה במקצת, בעוד שלפי הרמב״ם חייב שבועה.
בעל אילת אהבים (שם) כותב שגם הראב״ד מסכים עם הרמב״ם שהבת יכולה לתבוע, ורק לגבי שבועת מודה במקצת הוא סובר שאין טענתה מועילה לחייב, הואיל ותובעת בשביל אביה ולא בשביל עצמה. כיוצא בזה כותב בעל שו״ת שואל ומשיב (מה׳ ד, ח״ג סי׳ ג) שהראב״ד חולק על הרמב״ם רק בענין של שבועת מודה במקצת, ולא בענין זכותה לתבוע.
מאידך גיסא, יש שמבינים שאף לדעת הרמב״ם הבת אינה יכולה לתבוע. כך כותב הרש״ל (יש״ש פ״ג סי׳ כא), ומפרש שהרמב״ם שכותב שהיא תובעת מתכוון לכגון שהאב מת והתשלומים לעצמה, וכן מפרשים בעל בית מאיר (סי׳ קעז ד״ה והבת) ובעל נחלת יהושע (ח״א סי׳ יד).
בעל מנחת חינוך (מצוה סא) כותב שכיון שמודה בקנס פטור בתנאי שמודה בפני בעל הדין - מסתבר שהאונס והמפתה נפטרים מתשלום הקנס רק אם הודו בפני האב, ונראה שסובר שלענין זה רק האב שמקבל את הכסף נחשב כבעל דין שההודאה לפניו פוטרת.
[{דף מא:}]

תשלומי אונס ומפתה לאב, ליורשיו ולבת

ציון ו.
משנה. עמדה בדין עד שלא מת האב - הרי הן של אב, מת האב - הרי הן של אחין. לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב - הרי הן של עצמה. עמדה בדין עד שלא בגרה - הרי הן של אב, מת האב - הרי הן של אחין. לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה - הרי הן של עצמה. רבי שמעון אומר: אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב - הרי הן של עצמה.
מפותה או אנוסה שלא תבעה עד שבגרה או עד שנשאת או עד שמת האב - הרי הארבעה דברים או השלשה שלה. עמדה בדין ותבעה אותו ואחר כך בגרה או נשאת - הרי הן של אב, ואם מת האב אחר עמידתה בדין - הרי הן של אחין, שהן יורשי האב; מעת שעמדה בדין - זכה בהן האב. השגת הראב״ד. השלשה במפותה אם מת האב - למה? וכי יורשת אביה היא?!(רמב״ם נערה בתולה ב, טו)

א. כשמת האב, בגרה או נשאת.

במשנה למדנו שתשלומי אונס ומפתה, שזיכתה תורה לאב, אינם שלו לגמרי כדי שיוכל תמיד להורישם לבניו, ונחלקו בזה חכמים ורבי שמעון. חכמים סוברים שהקנס לעצמה רק אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב, ורבי שמעון סובר שגם אם הספיקה לעמוד בדין אך לא הספיקה לגבות - הקנס לעצמה.
ההלכה נפסקה כחכמים, כמבואר ברמב״ם בהלכה שלפנינו, וכן כותבים הרי״ד והריטב״א.
לגבי הגדר של העמידה בדין, משמע מלשון הרמב״ם שהכוונה לתביעה, ודי בה כדי לגרום לכך שיזכה האב בקנס.
מאידך גיסא, בעל ספר חידושים וביאורים למסכת בבא קמא (סי׳ א, יז) מוכיח מכמה מקומות שעמידה בדין פירושה אחרי גמר דין. כך משמע גם מלשון הרי״ד שכותב שהזמן הקובע הוא שעמדה בדין ונתחייב בדין לשלם לאב.
במשנה נאמר שהבת זוכה בעצמה בתשלומים כשמת האב או כשבגרה לפני שעמדה בדין, ובברייתא לעיל (לט, א) מבואר שהוא הדין כשנשאת לפני שעמדה בדין, וכן פוסק הרמב״ם. אולם אם רק נתארסה לפני העמידה בדין - מבואר בגמרא (שם) שהקנס עדיין לאב, אפילו לשיטת רבי עקיבא במשנה לעיל (דף לח, א), שאם נתארסה ונתגרשה ואחר כך נאנסה קנסה לעצמה.

ב. הדין בתשלום בושת ופגם.

התוספות (ד״ה נערה, ולעיל לח, ב ד״ה יש) מדייקים מלשון המשנה ״הרי הן של עצמה״, שלא רק הקנס לעצמה אלא גם התשלום של בושת ופגם, וכן פוסקים הרא״ש (פ״ג סי׳ ה), הרי״ד, הריא״ז (פ״ג הלכה ב, ח) והרמב״ם. על כך מקשים התוספות שלכאורה אין סברה להשוות בין קנס לבין תשלומי בושת ופגם שהם תשלומי ממון שאינם תלויים בעמידה בדין, ומדוע אין האב זוכה בהם מיד לאחר המעשה. התוספות מתרצים שבפסוק יש היקש המשווה את כל התשלומים לקנס.
הרי״ד מסביר שאף על פי שאלה תשלומי ממון שהמודה בהם חייב - בכל זאת אין האב זוכה בהם עד עמידה בדין, הואיל וצריכים שומת בית דין. עם זאת הוא כותב שאם האב מת ואחריו גם הבת מתה, שניהם לפני העמידה בדין - הרי היא מורישה לאחים את תשלומי הבושת והפגם שכבר זכתה בהם במות האב, ורק את הקנס אינה מורישה כיון שאין חיוב בלי עמידה בדין.
בעל ערוך השלחן (אה״ע קעז, כו) כותב שהרמב״ם אינו יכול לקבל את תירוץ התוספות שבושת ופגם הוקשו לקנס, שכן הוא עצמו מחלק ביניהם בהלכה טז, כשכותב שנערה שנתארסה ונתגרשה ואחר כך נאנסה או נתפתתה - רק הקנס לעצמה ושאר התשלומים לאביה (עיין בירור הלכה לעיל לח, א ציון ג.). על כן הוא מבאר שטעמו של הרמב״ם הוא שכיון שהבושת והפגם באים מחמת הביאה - אין האב זוכה בהם לפני שזוכה בקנס, ורק לאחר העמדה בדין זוכה בכל התשלומים, ואם מת לפני כן - זוכה בהם הבת.
רש״י (ד״ה לא הספיקה) מפרש שכיון שלא עמדה בדין - אין זה ממון שיכול להורישו, שאין אדם מוריש לבנו זכות שזיכתה לו תורה בבתו. מהר״י קורקוס (בחי׳) מדייק מדבריו שגם הוא סובר שאינו מוריש לבניו אף לא את תשלומי הבושת והפגם שאינם תשלומי קנס, ולכן כותב את הטעם הזה ולא את הטעם הפשוט יותר, שאין אדם מוריש קנס לבניו. בעל בית אהרן מוסיף הסבר שכיון שהבת היא בעל הדין ולה זכות התביעה - האב שזוכה מכוחה אינו יכול לממש כלום עד שתעמוד בדין.
לעומת זאת סוברים רבים מן הראשונים שהאב יכול להוריש את התשלומים של בושת ופגם לבניו אף אם מת לפני העמדה בדין.
כך כותבים הרמב״ן, הרשב״א, הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והר״ן (טו, א בדפי הרי״ף) ומסבירים שהבושת והפגם שייכים ליורשי האב, מפני שהאב זוכה בהם מיד לאחר המעשה, ואין צריכים להעמדה בדין כדי להחשיבם לממונו. לדעתם אין היקש בפסוק שמשווה את הבושת והפגם לקנס, ואלה תשלומים רגילים שישנם אצל כל מי שחובל בחבירו.
יתירה מזו הם כותבים שגם רש״י סובר כמותם, כלומר שמבינים שדברי רש״י שאין זה ממון שיכול להורישו לבניו נוגעים רק לתשלום הקנס, שאינו זוכה בו עד העמדה בדין.
באשר לדיוק התוספות מלשון המשנה ״הרי הן של עצמה״ כותב הרמב״ן שהכוונה לקנסות של אונס ומפתה ולא לבושת ופגם, והרשב״א מיישב שהכוונה לקנסות דעלמא. בדרך אחרת מיישב רבינו קרשקש, שהמשנה נקטה לשון זו אגב הרישא שאומרת ״הרי הן של אב״.
על שיטתם מקשים הראשונים מדוע אם כן בסיפא אומרת המשנה שמעשה ידיה ומציאתה לאחים, ואינה מחדשת שגם הבושת והפגם שלהם ולא שלה. הם מיישבים שהיה צורך מיוחד להזכיר את הדין במציאה ובמעשה ידיה, כמבואר בגמרא שיש היקש ביניהם.
בעל צפנת פענח מביא ראיה לשיטתם מהירושלמי (הלכה א) האומר שבושתה ופגמה של אביה, ולדעתו מדובר בכגון שמת האב לפני שעמדה בדין.
מלשון הראב״ד בהשגה מדייק בעל שו״ת אבני נזר (אה״ע סי׳ שא, ה) שמסכים עם הרמב״ם שגם תשלומי הבושת והפגם לבת, שהרי משיג עליו רק לגבי מפותה, כמבואר להלן. אולם בעל צפנת פענח מבין שהראב״ד חולק על הרמב״ם וסובר שכל דבר ששייך לגדרי ירושה האב מוריש לבניו.

ג. הדין במפותה.

הרמב״ן והרא״ה כותבים שרק אנוסה זוכה בתשלומי הקנס אם האב מת או שבגרה לפני שעמדה בדין, אבל מפותה אינה זוכה, משום שמחלה בשעת מעשה על כל התשלומים, ורק כאשר האב זוכה משלמים לו כיון שהוא לא מחל.
המשנה למלך מסיק שזו גם כוונת הראב״ד בהשגתו על הרמב״ם שאין למפותה זכות בשלושת התשלומים מפני שאינה יורשת את אביה, וכיון שאביה לא זכה בהם אף היא אינה זוכה בהם, שהרי מחלה למפתה על הכל בשעת מעשה.
בבירור הלכה לעיל (דף מ, א ציון ב) מובאת שיטת התוספות לפיה אין מחילת המפותה חלה על תשלום הקנס, ולפי שיטתם כותב הרא״ה שהמפותה זוכה בקנס אם אביה מת לפני שעמדה בדין, ומחילתה פוטרת את הבועל רק מתשלומי בושת ופגם, בעוד שהאנוסה מקבלת גם את התשלומים האלה לשיטת התוספות, כפי שהתבאר.
לעומתם כותבים הרשב״א, הריטב״א, הרא״ש (בתוספותיו), רבינו קרשקש, הר״ן והנמוקי יוסף שאפילו לפי השיטה שיכולה למחול גם על הקנס, כאן שבשעת מעשה היו התשלומים מיועדים לאב - אין שום ערך למחילתה שהיתה באותה שעה, ולאחר שמת האב הרי היא חוזרת וזוכה בקנס בשעת העמדה בדין, והרי זה בגדר פנים חדשות ואינה מפסידה מכח מחילתה הראשונה.
לפי שיטתם רק כשבעת המעשה היתה המפותה יתומה, או ארוסה שנתגרשה, מחילתה מונעת ממנה את האפשרות לתבוע את הקנס בזמן העמידה בדין, מה שאין כן כשהיה לה אב, שכיון שאין ערך למחילתה בשעת מעשה - יכולה לחזור ולתבוע את הקנס לאחר שהאב מת לפני העמידה בדין.
הסבר אחר כותב בעל אבן ישראל, שהבת זוכה עכשיו בקנס מכח ירושת אביה ולא בזכות תביעת עצמה, לאחר שכבר מחלה. לדעתו זו משמעות הדרשה המובאת בגמרא לקמן (מג, א): ״⁠ ⁠׳והתנחלתם אתם לבניכם אחריכם...׳ - אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם, מגיד שאין אדם מוריש זכות בתו לבנו״, כלומר שהזכות שיש לאב בבנות אינה עוברת לבנים אלא לבנות עצמן.
בדרך זו הוא מסביר את שיטת הרמב״ם שכותב שגם המפותה מקבלת את תשלום הקנס לאחר מות האב, ולדעתו כוונת הראב״ד להשיג על הרמב״ם בטענה שלא מצינו שהבת יורשת את אביה.

האם אדם מוריש קנס לבניו

במשנה הדין מפורש שאם מת האב לפני שהספיקה לעמוד בדין - זוכה הבת עצמה בקנסות ולא יורשי האב, ויש לדון אם גם בשאר הקנסות יש כלל שאין אדם מוריש קנס לבניו, או שזהו דין מיוחד בקנסות של אונס ומפתה מפני שאין אדם מוריש לבניו את הזכות שיש לו בבתו, כדברי הגמרא לקמן (מג, א).
מלשון רבה ואביי בסוגייתנו (מב, א-ב) משמע שסוברים ששום קנס אין אדם מוריש לבניו. אולם התוספות (לעיל לח, ב ד״ה יש ובב״ק עב, א ד״ה סיפא) מוכיחים מהגמרא במסכת בבא קמא (עא, ב) שלדעת רבא ורב נחמן הגונב מאביו ומת האב - צריך לשלם את תשלומי הכפל לאחים למרות שלא הספיק לעמוד בדין לפני מות האב. התוספות מבארים (בתירוצם הראשון) שרבא ורב נחמן סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ורק את הקנס של אונס ומפתה אינו מוריש להם, כשם שאינו מוריש להם את הבת עצמה.
גם הרמב״ן (מב, ב) כותב שרבא ורב נחמן סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ומביא שבירושלמי (הלכה א) נחלקו בזה רבי יוסי ורבי יונה, והמחלוקת תלויה בשאלה האם חיוב הקנס חל כבר משעה ראשונה או רק לאחר העמידה בדין.
כדבריהם כותבים הרשב״א (מב, ב), הרא״ה (שם) ורבינו קרשקש (שם), שרבא ורב נחמן בבבא קמא חולקים על אביי ורבה בסוגייתנו שסוברים שאין אדם מוריש שום קנס לבניו.
לעומתם כותב הריטב״א (לח, ב; מב, ב) שאין בזה מחלוקת, שכיון שלא מצינו מי שאומר במפורש שאדם מוריש קנס לבניו - מסתבר שגם רב נחמן ורבא בבבא קמא אינם חולקים על כך, ומפרשים שהמשנה שם עוסקת במי שכבר עמד בדין, כפי שהגמרא שם סברה תחילה, באופן שהתשלום נחשב לממון שאפשר להורישו. גם הרמב״ן והרא״ה כותבים שכך ניתן היה לפרש אלמלא נחלקו בכך האמוראים בירושלמי.
לפי השיטה שיש בענין זה מחלוקת אמוראים כותב הריטב״א (מב, ב) שהלכה כרבא ורב נחמן, שהם בתראי, שאדם מוריש קנס לבניו, וכן פוסקים הרשב״א (ב״מ לד, ב ד״ה שלם) והמאירי (לח, ב). כך יוצא גם משיטת ר״י הלבן המובאת בתוספות (שם), לפיה גם האמוראים בסוגייתנו סוברים שאדם מוריש קנס לבניו, ואינם חולקים על רבא ורב נחמן.
לעומתם פוסקים הרי״ד (מב, א) והריא״ז (ב״ק פ״ז הלכה ג, ט, י) שאין אדם מוריש אף את שאר הקנסות לבניו.
הרמב״ם כותב בהלכות גניבה (ב, ו) בסתם שהגונב משל אביו ומת - משלם לאחים, ואינו כותב שכך הדין רק אם כבר עמד בדין. מדבריו מדייק הרש״ל (יש״ש ב״ק פ״ז סי׳ יט) שסובר שבשאר קנסות אדם מוריש לבניו. אולם בעל קצות החושן (סי׳ תה, א) טוען שהרמב״ם סובר שאין אדם מוריש שום קנס לבניו, ובדרך זו הוא מסביר הלכה בהלכות נזקי ממון (י, יג-יד).
הא מני [זו שיטת מי היא], כשיטת ר׳ יוסי הגלילי היא, שאמר: תם משלם חצי כופר, ולשיטה זו אין לענין זה הבדל בין תם למועד אלא רק מה שנתפרש במשנה.
As it can be explained: According to whose opinion is this baraita taught? It is according to the opinion of Rabbi Yosei HaGelili, who said: The owner of an innocuous ox pays half the ransom. According to his opinion, the only differences between innocuous and forewarned oxen are those specified in the mishna.
רי״ףרש״יתוספותראב״דרמב״ןשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) ת״שתָּא שְׁמַע הֵמִית שׁוֹרִי אֶת פְּלוֹנִי אוֹ שׁוֹרוֹ שֶׁל פְּלוֹנִי הֲרֵי זֶה מְשַׁלֵּם עַל פִּי עַצְמוֹ מַאי לָאו בְּתָם לָא בְּמוּעָד.
The Gemara suggests: Come and hear an additional proof from the mishna. One who said: My ox killed so-and-so, or: My ox killed an ox belonging to so-and-so, this owner pays based on his own admission. What, is this not referring to an innocuous ox, for which he pays half the damage, proving that it is a payment of money and not a fine? The Gemara rejects the proof: No, the tanna is referring to a forewarned animal.
רי״ףרש״יראב״דרשב״אהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מאי לאו בתם – ואי משום דקתני בה המית שורי את פלוני דחיובו כופר ותם לאו בר כופר הוא הא מני רבי יוסי הגלילי היא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

המית שורי את פלוני או שורו של פלוני הרי זה משלם על פי עצמו מאי לאו בתם. כלומר, ור׳ יוסי הגלילי היא דאמר תם משלם חצי כופר, וסיפא דקתני עבדו של פלוני אינו משלם על פי עצמו, הא על פי עדים משלם, ר׳ יוסי נמי הוא דמחייב ליה בכופר ודמי עבד. ואיתא דמוקמי לה אליבא דרבנן, ולא בכופר של עבד אלא בדמי בן חורין ודמי עבד, דאף על גב דפטרי ליה מכופר ושלשים של עבד, מדמים לא פטרי ליה. וליתא, דבבבא קמא (בבלי ב״ק מב.) מוכחא מילתא דפטור לגמרי, מדאקשי ליה ר׳ עקיבא לר׳ אליעזר דאמר פטור מחצי כופר, הוא עצמו אין משתלם אלא מגופו הביאהו לבית דין וישלם לך, ונימא ליה ולטעמיך דמים דקא משלם מהיכא קא משתלם. הראב״ד ז״ל.
פירש״י ד״ה מאי לאו בתם וכו׳. ורבי יוסי הגלילי הוא וכו׳. לכאורה הוי מצי למימר דאפילו למ״ד נקי מחצי כופר אפילו הכי משלם ממון למ״ד פלגא ניזקא ממונא והא דהוצרך לומר לעיל הא מני ר׳ יוסי הגלילי היא משום דאכתי יש לחלק בין כופר לדמים כמ״ש התוס׳ שם. ולפמ״ש לעיל דס״ל לרש״י ז״ל במתניתין דע״כ ס״ל לסוגיא דמתניתין דס״ל דמי ניזק כופרא ממונא אי אפשר לומר דמשלם דמים דא״כ אין חילוק בין כופר לדמים דהחילוקים שכתבו רש״י והתוס׳ בב״ק דף מ״ג בין כופר לדמים היינו אי כופרא כפרה וע״כ התם אליבא דרב פפא דס״ל בב״ק דף מ׳ דאפילו דמי ניזק יש לומר כופרא כפרה וסוגיא זו לא ס״ל הכי כמ״ש בסמוך. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומביאים ראיה נוספת: תא שמע [בוא ושמע] ראיה ממה ששנינו, אם אמר: ״המית שורי את פלוני״, או: ״המית שורי את שורו של פלוני״ — הרי זה משלם על פי עצמו. מאי לאו [האם לא] מדובר שם בשור תם, שמשלם חצי נזק, והרי זו הוכחה שתשלום זה נחשב לתשלום ממון, ולא לקנס! שאילו לא היה זה חיוב ממון, לא היה מתחייב בהודאתו. ודוחים: לא, מדובר כאן במועד.
The Gemara suggests: Come and hear an additional proof from the mishna. One who said: My ox killed so-and-so, or: My ox killed an ox belonging to so-and-so, this owner pays based on his own admission. What, is this not referring to an innocuous ox, for which he pays half the damage, proving that it is a payment of money and not a fine? The Gemara rejects the proof: No, the tanna is referring to a forewarned animal.
רי״ףרש״יראב״דרשב״אהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אֲבָל בְּתָם מַאי אֵינוֹ מְשַׁלֵּם עַל פִּי עַצְמוֹ אַדְּתָנֵי סֵיפָא עַבְדּוֹ שֶׁל פְּלוֹנִי אֵינוֹ מְשַׁלֵּם ע״פעַל פִּי עַצְמוֹ נִיפְלוֹג וְנִיתְנֵי בְּדִידַהּ בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים בְּמוּעָד אֲבָל תָּם אֵינוֹ מְשַׁלֵּם עַל פִּי עַצְמוֹ כּוּלַּהּ בְּמוּעָד קָמַיְירֵי.
The Gemara asks: However, in the case of an innocuous ox, what is the halakha? If it is that he does not pay based on his own admission, then, rather than teaching the latter clause of the mishna: One whose ox killed a slave belonging to so-and-so does not pay based on his own admission, let him distinguish and teach the distinction within the case itself: In what case is this statement said? It is with regard to a forewarned ox; however, the owner of an innocuous ox does not pay based on his own admission. The Gemara rejects this proof: The entire mishna is speaking of a forewarned ox, and does not address the halakha of an innocuous ox at all. Therefore, no proof can be cited with regard to the nature of half the payment.
רי״ףרש״יראב״דריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אדתני עבדו של פלוני כו׳ – דלא אשכח פטור על פי עצמו אלא בעבד.
ניפלוג בדידה – בבן חורין ובבהמה נמי הוה מצי לשנויי חילוק ולמיתני דאיכא דלא משלם על פי עצמו.
בד״א – דמשלם ע״פ עצמו במועד כו׳.
כולה במועד קמיירי – במועד אתא לאשמועי׳ דאף הוא יש בו חילוק דאיכא ביה מידי דלא משלם על פי עצמו ומאי ניהו נגיחת עבד ואי הוה תני כדקאמרת הוה שביק נמי לאורחיה דרישא איירי במועד וסיפא ניתני תם ומה לי שבקה תנא לאורחיה גבי ניזק לדלג מבן חורין לעבד מה לי שבקה במזיק ולדלג ממועד לתם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כולה במועד קמיירי – פי׳ דבמועד ניחא ליה טפי לשנויי כולה.
לפלוג וליתני בדידה בד״א במועד וכו׳. והקשו בתוספות בסוף פ״ק דב״ק דהיכי הוה מצי למימר הכי אבל בתם אין משלם ע״פ עצמו דמשמע דע״פ עדים משלם כשהמית שורו את פלוני דילמא לא סבר כרבי יוסי הגלילי דאמר תם משלם חצי כופר ותירץ ה״ר מאיר דהכי פריך אדתני סיפא עבדו של פלוני דהשתא לא תנא בסיפא אלא חד מהנך תרתי דרישא דברישא תנא המית שורי את פלוני או שורו של פלוני ובסיפא לא תנא אלא עבדו של פלוני וגם דלג מבן חורין לעבד לפלוג בדידיה בחד מינייהו בשור ליתני בסיפא המית שורו בד״א במועד אבל המית שורו של פלוני בתם אינו משלם ע״פ עצמו. הרא״ש ז״ל וכן כתב בסוף פ״ק דב״ק וז״ל שם ותירץ (שם) הר״מ דהכי פריך דברישא קתני תרתי המית שורי את פלוני או שורו של פלוני דהיינו מיתה ונזיקין ובסיפא לא איירי אלא בחדא דהנך תרתי דרישא במיתה ועוד דרישא איירי בבן חורין וסיפא בעבד וא״כ סיפא לא איירי מעין רישא כלל ולפלוג וניתני בדידה חדא מהנך דרישא והכי ליתני המית שורי תם שורו של פלוני אינו משלם על פי עצמו. ע״כ:
וז״ל ה״ר ישעי׳ שם לפלוג וליתני בדידה תימא היכי הוה מצי למתני אבל בתם אינו משלם על פי עצמו הא הוה משמע למידק הא בעדים משלם ואף בהמית שורי את פלו׳ משלם בכופר ואנן אמרינן לעיל דמ״ד פלגא נזקא קנסא לא סבר לה כרבי יוסי הגלילי דמסיק לדידיה שייר חצי כופר. וי״ל דה״פ לפלוג בהמית שורי שורו של פלוני דבההוא על פי עדים משלם. ע״כ:
וכתבו תלמידי הר״י ז״ל בקונטריסין מסכת קמא דלא נהירא הך תירוצא דאם כן לישני דבעל המשנה רוצה לחלק הכל אם המית אדם ולא היה לו להזכיר מועד ע״כ. והא כתיבנא לעיל דרש״י ז״ל פי׳ דהך ת״ש אליבא דרבי יוסי הגלילי קא אתיא וכדפרישנא הלכך פריך שפיר לפלוג וליתני בדידה דהשתא לא קא מפליג אלא בעבד דהיינו במיתה לבד ושביק לחלק בהמית שורו של פלוני נפלוג בדידה בבן חורין ובבהמה נמי פירש דהך חילוקא דתם ומועד קאי אתרתי דרישא וניחא דכי קתני בד״א קאי אגזרה דתרווייהו וה״ק בד״א דמשלם על פי עצמו במועד וכו׳. וכך פרש״י ז״ל. ואילו לפי׳ הר״מ וה״ר ישעיה ז״ל בעינן לפרושי דה״ק בד״א דהיכא דהמית שורי את שורו של פלוני דמשלם כו׳ דהא אחדא לחוד קאי ומיהו קשה לשיטת רש״י ז״ל דמאי קא משני כולה במועד קא מיירי והא עדיפא טובא אידך חילוקא דקאי אתרתי בבי דרישא ולזה האריך רש״י ז״ל וכתב כולה במועד קא מיירי במועד אתא לאשמועינן דאף הוא יש בו חלוק דאיכא ביה מידי וכו׳ ע״כ. ומ״מ משמע מתוך פירושו דקא משני דליכא שום עדיפותא בין הך חילוקא דמועד לתם לעבד ובן חורין והלכך ליכא לאקשויי נפלוג וליתני בדידה כנ״ל:
כולה במועד קא מיירי פי׳ דבמועד ניחא ליה טפי לשנויה כולה. הריטב״א ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: אם כן, אבל בתם מאי [מה] יהא הדין, שאינו משלם על פי עצמו, אם כן אדתני סיפא [עד שהוא שונה בסופה, בהמשכה של המשנה] שאם אמר ״המית שורי עבדו של פלוני״ — אינו משלם על פי עצמו, ניפלוג וניתני בדידה [שיחלוק וישנה בה עצמה] חלוקה פנימית קרובה יותר: במה דברים אמורים — במועד, אבל תם — אינו משלם על פי עצמו! ודוחים: כל המשנה כולה במועד קמיירי [עוסקת], ואינה דנה כאן כלל בדיניו של שור תם, ולפיכך אינה מחלקת בין תם למועד, ולכן אין ממנה הוכחה לענייננו.
The Gemara asks: However, in the case of an innocuous ox, what is the halakha? If it is that he does not pay based on his own admission, then, rather than teaching the latter clause of the mishna: One whose ox killed a slave belonging to so-and-so does not pay based on his own admission, let him distinguish and teach the distinction within the case itself: In what case is this statement said? It is with regard to a forewarned ox; however, the owner of an innocuous ox does not pay based on his own admission. The Gemara rejects this proof: The entire mishna is speaking of a forewarned ox, and does not address the halakha of an innocuous ox at all. Therefore, no proof can be cited with regard to the nature of half the payment.
רי״ףרש״יראב״דריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) ת״שתָּא שְׁמַע זֶה הַכְּלָל כׇּל הַמְשַׁלֵּם יָתֵר עַל מַה שֶּׁהִזִּיק אֵינוֹ מְשַׁלֵּם ע״פעַל פִּי עַצְמוֹ הָא פָּחוֹת מִמַּה שֶּׁהִזִּיק מְשַׁלֵּם ע״פעַל פִּי עַצְמוֹ לָא תֵּימָא הָא פָּחוֹת מִמַּה שֶּׁהִזִּיק אֶלָּא אֵימָא הָא כְּמָה שֶׁהִזִּיק מְשַׁלֵּם ע״פעַל פִּי עַצְמוֹ.
The Gemara suggests: Come and hear an additional proof from the mishna: This is the principle: Anyone who pays more than what he damaged, the payments are fines, and therefore he does not pay based on his own admission. The Gemara infers: If he pays less than what he damaged, he pays based on his own admission. Apparently, payment of half the damage is a payment of money, not a fine. The Gemara rejects this proof: Do not infer and say: If he pays less than what he damaged, he pays based on his own admission. Infer and say: If he pays precisely what he damaged, he pays based on his own admission.
רי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

יתר על מה שהזיק – כגון נגיחת עבד וכן אונס ומפתה ומוציא שם רע ותשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמשה.
הא פחות ממה שהזיק – כגון חצי נזק דתם.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ת״ש זה הכלל כל המשלם יתר על מה שהזיק וכו׳. ואם תשאל למ״ד פלגא נזקא ממונא אמאי לא תני כל שאינו משלם יותר ממה שהזיק משלם על פי עצמו. תשובתך לא תני זה הכלל אלא לאתויי אונס ומוציא ש״ר וכמו שכתבו התוס׳ לעיל והיכי הוה מצי למתני כל שאינו משלם כו׳ משלם על פי עצמו והא אנן בעינן לאתויי הני דלא קא משלמי על פי עצמו דלא הוזכרו במשנה ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל יתר על מה שהזיק. כגון נגיחת עבד וכן אונס ומפתה ומוציא ש״ר ותשלומי כפל וכו׳ כנ״ל. ואפשר דמ״ה כי פריך בסמוך ליתני זה הכלל כל שאין משלם במה שהזיק אינו משלם על פי עצמו לא גריס רש״י ז״ל זה הכלל דלשון זה הכלל דמשמע דבעי לכיולי כגון הני דתני במתני׳ ומתני׳ כולה לא איירי אלא ביתר ממה שהזיק ואילו בפחות ממה שהזיק מתני׳ לא איירי כלל כנ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומציעים עוד: תא שמע [בוא ושמע] ראיה ממה ששנינו במשנתנו, זה הכלל: כל המשלם יתר על מה שהזיק — אינו משלם על פי עצמו, שהיתר על מה שהזיק נקרא קנס. ונדייק מכאן: הא [הרי] אם משלם פחות ממה שהזיק — משלם על פי עצמו. והרי זו הוכחה שחצי נזק הוא תשלום ממון ולא קנס! ודוחים: לא תימא [אל תאמר] ותדייק הא [הרי] פחות ממה שהזיק, אלא אימא [אמור] ודייק כך: הא [הרי] אם משלם כמה שהזיק — משלם על פי עצמו.
The Gemara suggests: Come and hear an additional proof from the mishna: This is the principle: Anyone who pays more than what he damaged, the payments are fines, and therefore he does not pay based on his own admission. The Gemara infers: If he pays less than what he damaged, he pays based on his own admission. Apparently, payment of half the damage is a payment of money, not a fine. The Gemara rejects this proof: Do not infer and say: If he pays less than what he damaged, he pays based on his own admission. Infer and say: If he pays precisely what he damaged, he pays based on his own admission.
רי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) אֲבָל פָּחוֹת מַאי אֵינוֹ מְשַׁלֵּם ע״פעַל פִּי עַצְמוֹ לִיתְנֵי זֶה הַכְּלָל כׇּל שֶׁאֵינוֹ מְשַׁלֵּם כְּמָה שֶׁהִזִּיק אֵינוֹ מְשַׁלֵּם עַל פִּי עַצְמוֹ דְּמַשְׁמַע פָּחוֹת וּמַשְׁמַע יָתֵר תְּיוּבְתָּא.
The Gemara asks: But according to that explanation, if he pays less than the damage he caused, what is the halakha? If it is that he does not pay based on his own admission, let the tanna teach a more general principle: This is the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged does not pay based on his own admission, as that formulation both indicates one who pays less and indicates one who pays more than the damage he inflicted. The Gemara concludes: This is a conclusive refutation of the opinion of Rav Huna, son of Rav Yehoshua, that payment of half the damage is a fine.
רי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכי גרסינן: ליתני כל שאינו משלם כמה שהזיק אינו משלם ע״פ עצמו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אבל פחות מאי אינו משלם וכו׳. פי׳ דכל פחות אינו משלם דומיא דיתר ומשני לקמן דלא הויא דומיא דיתר ממה שהזיק משום דאיכא פחות ממה שהזיק דהלכתא גמירי לה פי׳ קא חדית ליה דהלכתא גמירי נמי דממונא הוא ומשלם על פי עצמו. ומיהו הרשב״א כתב בפ״ק דב״ק וז״ל הא דאמרינן כיון דאיכא חצי נזק צרורות דהלכתא גמירי לה [דממונא הוא לא פסיקא ליה, איכא למימר דהא דקאמר דהלכתא גמירי לה אכולה מלתא הדר כלומר דהלכתא גמירי לה] דאינו חייב אלא חצי נזק ועוד דממונא הוא ולא קנסא אע״ג דאינו משלם אלא חצי נזק. ויש לי לפרש עוד דהלכתא גמירי לה אחצי נזק בלחוד קאי כלומר הא איכא חצי נזק צרורות דגמירי לה הלכתא היא דלא משלם כמה שהזיק ואיהו ודאי לכ״ע ממונא הוא דהא כי אורחיה הוא כנ״ל והוא הנכון. ע״כ:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: אם כן לפי פירוש זה, אבל אם משלם פחות ממה שהזיק — מאי [מה] יהא הדין לדעתך — שאינו משלם על פי עצמו, אם כן ליתני [שישנה] לשון כללית יותר: זה הכלל כל שאינו משלם כמה שהזיק — אינו משלם על פי עצמו, דמשמע [שמשמעות] לשון זו היא כוללת גם כשמשלם פחות, ומשמע גם כשמשלם יתר! ואומרים: אכן, מכאן הרי זו תיובתא [קושיה חמורה] על דברי רב הונא בנו של רב יהושע שחצי נזק הוא קנס.
The Gemara asks: But according to that explanation, if he pays less than the damage he caused, what is the halakha? If it is that he does not pay based on his own admission, let the tanna teach a more general principle: This is the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged does not pay based on his own admission, as that formulation both indicates one who pays less and indicates one who pays more than the damage he inflicted. The Gemara concludes: This is a conclusive refutation of the opinion of Rav Huna, son of Rav Yehoshua, that payment of half the damage is a fine.
רי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וְהִלְכְתָא פַּלְגָא נִיזְקָא קְנָסָא תְּיוּבְתָּא וְהִלְכְתָא אִין טַעְמָא מַאי אִיתּוֹתַב מִשּׁוּם דְּלָא קָתָנֵי כְּמָה שֶׁהִזִּיק לָא פְּסִיקָא לֵיהּ כֵּיוָן דְּאִיכָּא אחֲצִי נֶזֶק צְרוֹרוֹת דְּהִלְכְתָא גְּמִירִי לַהּ דְּמָמוֹנָא הוּא מִשּׁוּם הָכִי לָא קָתָנֵי.
The Gemara further concludes: And the halakha is that payment of half the damage is a fine. The Gemara asks: Is there a conclusive refutation of the opinion of Rav Huna, son of Rav Yehoshua, and the halakha is in accordance with that opinion? The Gemara responds: Yes, the halakha is in accordance with his opinion, as, what is the reason that his opinion was conclusively refuted? It is because the tanna does not teach: This is the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged. However, the reason the tanna did not employ that formulation is not clear-cut for him, since there is the payment of half the damage caused by pebbles dispersed by an animal proceeding in its usual manner. As it is a halakha transmitted to Moses from Sinai that the payment for pebbles is a monetary payment, not a fine; it is due to that fact that the tanna did not teach the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged does not pay based on his own admission. In the case of pebbles, although he does not pay the amount that he damaged, he pays based on his own admission.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והלכתא פלגא ניזקא קנסא – דהואיל וכל חצי נזק אינו אלא בניזקא דלאו אורחיה לאו על מריה הוה רמיא למינטריה בהכי אלא קנסא הוא כי היכי דלוסיף ביה נטירותא.
טעמא מאי איתותב – כלומר תיובתא מאי היא.
משום דלא קתני כל שאינו משלם כמה שהזיק אינו משלם על פי עצמו – דלישתמע מינה נמי חצי נזק הא לאו תיובתא היא.
כיון דאיכא חצי נזק – דמשתלם בנזקי בהמה במהלכת והתיזה צרורות מתחת רגליה והזיקה דתנן בבבא קמא (דף יז.) דמשלמת חצי נזק ובההוא חצי נזק קיימא לן בב״ק דהלכתא גמירי לה מסיני שהוא תולדה של רגל ופטורה ברה״ר כי רגל וניזקי רגל לאו קנסא נינהו אלא ממונא שהרי מועדת מתחילתה וגבי צרורות הוא דאקיל רחמנא וכיון דממונא הוא משלם ע״פ עצמו משום הכי לא פסיקא ליה למיתני כל שאינו משלם כמה שהזיק דהא איכא האי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כיון דאיכא חצי נזק צרורות כו׳. ומ״ה פסיק ליה כמ״ד פלגא נזקא קנסא דאדרבה השתא קשה למ״ד פלגא נזקא ממונא אמאי לא תני כל שאינו משלם יותר ממה שהזיק משלם על פי עצמו. ה״ר ישעי׳ ז״ל בתוספותיו לקמא ואנן הא תריצנא לה לעיל שפיר וטעמיה דמ״ד קנסא כבר האריך בה רש״י ז״ל וטעמא דמסתבר הוא דוק ותשכח:
ה״ג השתא דאמרת פלגא נזקא קנסא כלבא דאכל אימרי ושונרא דאכיל לתרנגולי משונה הוא ולא מגבינן בבבל ול״ג לא משלם אלא חצי נזק ולא מגבינן בבבל דמהאי לישנא הוה משמע דלמ״ד קנסא לא משלם אלא חצי נזק אבל למ״ד ממונא משלם נזק שלם ואינו דאדרבה למ״ד קנסא משלם חצי נזק מיהא דילפינן לה מקרן תמה דמשונה הוא ומשלם חצי נזק אף אלו משונין ומשלמין חצי נזק אבל למ״ד ממונא ואורחיה הוא הני דמשונין מנא לן דמשלמין אלא ודאי מפטר פטור. הרשב״א ז״ל בפ״ק דב״ק:
וז״ל הריטב״א ז״ל והא דאמרינן והשתא דאמר פלגא נזקא קנסא היינו משום דבעי למימר דלא מגבינן ליה בבבל דאין קנסות נגבין בבבל כלל דאילו למ״ד פלגא נזקא ממונא מגבי׳ לה בבבל ואף על גב דמדאורייתא סמוכין בעינן מכל מקום עבדינן שליחותייהו כדעבדי׳ בהודאות והלואות ובגיטין וכדאיתא בסנהדרין ובפרק החובל ובפרק בתרא דגיטין והא דתנן בפרק קמא דסנהדרין נזק וחצי נזק בג׳ ופרישנא בשלשה סמוכין ואוקימנא אפילו למ״ד פלגא נזקא ממונא התם בנזקי שור וכיוצא בו דלא שכיחי שהבעלים משמרין אותם שצריכין לעבודה מה שאין כן בכלבא ושונרא דאיידי דלא נטרי להו שכיח היזקייהו טפי ובכל מילתא דשכיח ואית בה חסרון כיס עבדינן שליחותייהו כדאיתא בפרק החובל והיינו דנקטינן סתם חצי נזק תימא והשתא דאמרת פלגא נזקא קנסא לא מגבינן ליה בבבל כנ״ל ובמקומה פירשתי יותר מזה בס״ד. ע״כ:
רברבי י״א שאין הפרש בין גדולים לקטנים אלא בתרנגולים אבל בכבשים לעולם אין דרך הכלבים בכך וכן דעת גדולי המחברים ז״ל. הרב המאירי ז״ל בפ״ק דב״ק ורש״י ז״ל בפ״ק דב״ק חולק להדיא ע״ש:
לא מגבינן בבבל מ״מ משלמין במה שנהנו כשן בר״ה דפטור ומשלם מה שנהנית. הרשב״א ז״ל בפ״ק דב״ק:
ואי תפס לא מפקינן מיניה פר״ת ז״ל כשתפס המזיק עצמו ונראין דבריו בזה ובכל נזקי שור תם שאינו גובה אלא מגופו אבל בשאר קנסות שגובין מכל נכסי המזיק כל מאי דתפיס לא מפקינן מיניה. הריטב״א ז״ל.
ומהריב״ן ז״ל כתב בחידושיו לקמא פ״ק וז״ל ומורי הרב היה אומר דאפי׳ אי תפס מידי אחרינא לא מפקינן ודוחק הוא להעמיד שתפס כלב או חתול והא לא קשיא שמא יגזול כל אשר לו ולכי גזל יותר ממה שהוזק אין מוציאין מידו דהא ודאי ליתא דמה שאנו אומרין אין דנין דיני קנסות בבבל ה״מ אי לא תפס אבל אי תפס יותר מחובו בהכי הוי גזלן ודיני גזלות דנין בבבל כדמוכח בריש המניח דשלח רב חסדא לרב נחמן וכו׳ עד קנסא קא מגבת בבבל משמע דוקא קנסא לא מגבי׳ אבל דיני גזלות דנין כדמוכח התם. ע״כ:
ולענין פסק כתב הרב המאירי ז״ל וז״ל קי״ל כמ״ד פלגא נזקא קנסא ואינו משלם ע״פ עצמו והרבה כתבו בשם הראב״ד ז״ל שחצי נזק של תם משלם על פי עצמו הואיל וקרן הוא ואינו דומה לשאר קנסות ותמהו עליו מסוגיא זו דהקשו למ״ד קנסא ממה שאמרו המית שורי וכו׳. וכן אמרו בפרק ד׳ וה׳ אי תם הוה הוה מודינא ומפטרנא ומכל מקום לא כתב דבר זה מעולם והם טעו בנוסח דבריו ומה שכתב הוא שאם כן ב״ד אומרין לו לך ושלם אם הודה אלא שאין כופין אותו משא״כ בשאר קנסות שאין אומרין לו שלם כלל ואי תפס לא מפקינן מיניה אבל שאר קנסות כל שהודה מוציאין מידו אף בתפס כך כתב בתשובת שאלה ואף בזו יש חולקים לומר שאין אומרים לו שלם כלל. כלב שאכל את הכבשים וחתול שאכל התרנגולים משונה הוא והרי היא תולדה של קרן ואע״פ שאמרו בפ״ב אכילה ע״י הדחק שמה אכילה ההיא בדבר שאינו בעל חיים כגון שונרא דאכל תמרי וחמרא דאכל ביניתא אבל כל שבעלי חיים ודאי משונה הוא ואין דנין דיני קנסות בבבל ואם תפס אין מוציאין מידו. ולר״ת דוקא שתפס גופו של מזיק שהרי הואיל ותולד׳ של קרן הוא בדין תמות ואינו משלם אלא מגופו ואחר העדאה אף אנו מגבין אותו ואצ״ל שאם תפס שאין מוציאין ויש מפרשים שאף אם תפס שאר נכסים אין מוציאין עד שיגבוהו מגופו של מזיק ובקנס של תשלומי כפל אם תפס יש אומרים שאין מוציאין מיהו דוקא כשיעור הקרן אבל אם תפס שיעור הכפל מוציאין [ויש חולקין לומר שאף שיעור הכפל אין מוציאין] אחר שתורה זכתהו. עכ״ל בפ״ק דב״ק:
בגמרא לא פסיקא ליה כיון דאיכא חצי נזק צרורות וכו׳. כבר כתבנו במתניתין דמהכא משמע ליה לרש״י ז״ל דע״כ ס״ל לתנא דמתניתין דמי ניזק וכופרא ממונא דאל״ה ה״ל למימר מיניה וביה כיון דאיכא חצי כופר וכפרה הוא משלם ע״פ עצמו. מיהו יש לומר דעדיפא משני דה״נ המ״ל לרב יהודה דס״ל צד תמות במקומה עומדת ובשמירה פחותה משלם רק חצי נזק וממונא הוא כמ״ש התוס׳ בב״ק דף מ״ד אלא דעדיפא משני א״כ יש לומר הכי נמי לא ניחא ליה לאוקמי כר׳ יוסי הגלילי. ותו דסתם מתניתין מה בין תם למועד דאמרינן לעיל פלגא ניזקא קנסא שייר חצי כופר דלא כרבי יוסי הגלילי. וק״ל:
תוס׳ ד״ה ואי תפס וכו׳. והרא״ש חולק בזה ע״ש. ושמעתי מאחי הגאון המנוח מוהר״ר שמעלקא ז״ל דיש להביא ראיה לדברי התוס׳ מהא דקאמר בר״פ החובל דאין מועד בבבל משום דאין גובין חצי נזק בתם. ולפמ״ש הרא״ש בב״ק דאי אמרינן דלא בעינן שיתפוס דבר המזיק עצמו ע״כ כשהוא תופס הרבה מזדקקין הבית דין לשום שיעור נזקו א״כ משכחת דאייעד בכה״ג אבל לר״ת דס״ל דבעינן שיתפוס דבר המזיק בעצמו אין הבית דין מזדקקין. ועוד כיון דקי״ל רשות משנה א״כ כשתפס המזיק עצמו חזר לתמותו. מיהו יש לומר דאכתי אין ראיה לשאר קנסות דתם שאני דמשתלם מגופו צריך לתפוס המזיק עצמו. ועוד יש להאריך בזה ואין כאן מקומו. וק״ל:
סליק פרק שלישי. בעזר צור קדושי. כבודי ומרים ראשי. ואוחילה לאל מושיעי. ישכיל וירים וישא דעי. אף יאמץ זרועי. בפרק רביעי.
פרק נערה שנתפתתה
מתניתין נערה שנתפתתה וכו׳. עמדה בדין וכו׳. הנה הרמב״ם ז״ל כתב בפרק ב׳ מהלכות נערה וזה לשונו בת שתבעה איש בדין ואמרה לו אנסת או פיתית אותי וכו׳ הרי זה נשבע וכו׳. והראב״ד חולק לפי שאין כאן תובע שהתשלומין אינן שלה וכמו מנה לאבא בידך הוא וכו׳. וכתב הכ״מ דטעם הרמב״ם ז״ל משום דמפורש במתניתין ר״פ נערה אפילו כשאביה קיים היא העומדת בדין וכו׳. ובאמת צריך להבין דבמתניתין דידן נקיט התביעה בדידה ובמתניתין דשבועות דמייתי לקמן בסוגיא נקיט התביעה באב וכן בברייתא דלקמן ר״ש אומר יכול האומר לחבירו אנסת וכו׳ נקט נמי שהאב תובע וכבר כתב הרמב״ם בהלכות שבועות דאינו חייב קרבן שבועה כי אם מפי התובע או מפי שליח הבא בהרשאה מן התובע. ותו יש לדקדק מלשון הש״ס לקמן דמוקי הברייתא הנ״ל כגון שעמדה בדין ובגרה ומתה הרי דנקט עמידה בדין בדידה והיה נראה מזה כדברי הרמב״ם שהיא התובעת והא דנקט בברייתא התביעה באב משום דמיירי שם שכבר מתה הבת ושפיר האב תובע אבל במתניתין דשבועות קשה דאי אפשר לומר דמיירי שמתה דהא קי״ל כאביי דאם בא עליה ומתה קודם שעמד בדין פטור מקנס. ונראה דס״ל להרמב״ם דאף דהממון הוא של אב מ״מ כיון דמינה דידה קא זכי צריכה היא בעצמה לתובעו אבל להאב יכול לומר לאו בעל דברים דידי את אף אם יבא בהרשאת בתו דס״ל כמו שכתב רש״י בשבועות דף ל״ג ע״ב והביאו הסמ״ע וש״ך בח״מ סימן קכ״ג סעיף ב׳ דאפילו על בושת ופגם אין כותבין הרשאה הואיל ולא בא לידו מעולם כ״ש על קנס משא״כ במתניתין דשבועות דע״כ מיירי ביחד לו כלי כמ״ש התוספות הוי ליה כבא לידו כבר ושפיר יכול האב לתבוע בהרשאת בתו. ותו דאיכא למימר שיחד את הכלי להאב עצמו כיון דהממון שלו הוא. וכן בברייתא דר׳ שמעון נמי מיירי ע״כ ביחד כלי דאל״ה לא שייך קרבן שבועה אלא כיון דכתבו התוס׳ ד״ה ר״ש פוטר וכו׳ דלר״ש בעצמו לא שייך יחוד כלי קודם העמדה בדין ובמתניתין דשבועות חדא ועוד קאמר אפילו אם היה מועיל בדבר שלא בא לעולם אבל לרבי שמעון עצמו בברייתא ע״כ צריך לומר שיחד כלי אחר העמדה בדין וממילא דצ״ל כגון שעמדה בדין ובגרה ומתה דבתחלה היתה צריכה לתבוע בעצמה כן נראה לי לדעת הרמב״ם. ודעת הראב״ד נלענ״ד דעיקר התביעה הוא באב דוקא דממונא דידיה הוא ונפקא ליה ממתיניתין דשבועות ומברייתא דר״ש דנקט התביעה באב. וצריך להבין איך מפרש מתניתין דידן דנקט התביעה בדידה וצ״ל דסבירא ליה דמיירי כשהיא באה בהרשאת האב ולית ליה סברת רש״י ז״ל הנ״ל ונקטא מתניתין הכי משום דהיא תובעת בברי והאב אינו יודע וכמ״ש הש״ך בח״מ סימן ע״ה ס״ק פ״ג דכשהתובע אינו יודע וטוען על פי ברי של קרוב יכתוב לו הרשאה ע״ש אף דיכול האב לתבוע ע״פ עדים מ״מ נקט בדידה דעדיפא טפי. ועוד נכתוב לקמן טעם לשבח בזה דנקט מתניתין התביעה בדידה ובמתניתין דשבועות נקט התביעה באב משום דכבר כתבתי דאינו חייב קרבן שבועה כי אם מפי התובע או מפי שליח הבא בהרשאה והכא לא שייך הרשאה כיון דהוא כופר וע״כ אין התביעה על שיעבוד קרקעות דהא קיימא לן בשבועות דף ל״ז דאינו חייב קרבן שבועה בתביעה שיש בו שיעבוד קרקעות וקיימא לן בב״ק דף ע׳ דלא כתבינן אורכתא על מטלטלים דכפריה וכדאיתא בח״מ סימן קכ״ג דאפילו אפקדון דכפריה אין כותבין הרשאה אם כן אפילו נימא דביחד לו כלי הוי ליה כפקדון אפילו הכי לא כתבינן אורכתא מה שאין כן במתניתין שפיר יש לומר דהיא תובעת בהרשאת אביה ויכול לכתוב לה הרשאה משום דקיימא לן מלוה הכתובה בתורה ככתובה בשטר דמי והוי ליה שיעבוד קרקעות. ומתניתין דשבועות כבר כתבתי דעל כרחך לא מיירי בשיעבוד קרקעות וע״כ צריך לומר כמ״ש התוספות בשבועות דמיירי באין לו קרקע או שמחל לו השיעבוד דאל״כ לא שייך קרבן שבועה. (ויותר נלענ״ד דכיון דע״כ מיירי ביחד לו כלי א״כ ממילא מחל לו השיעבוד דקרקעות כיון שייחד לו הכלי על חובו. ובזה ישבנו דברי הרמב״ם ז״ל שלא הביא הך מילתא דבעינן דוקא שיחד לו כלי ותמהו עליו המפרשים. ולע״ד נראה דס״ל להרמב״ם ז״ל דבאמת הא מילתא דיחוד כלי לא מצינו לו טעם וס״ל דהטעם הוא משום דקי״ל שיעבודא דאורייתא כמו שפסק באמת הרמב״ם ז״ל גם סוגיא דב״מ דף מ״ח איירי אליבא דר״י ור״ל דס״ל שיעבודא דאורייתא כדאיתא בקידושין דף י״ד א״כ לא שייך קרבן שבועה אם לא שיחד כלי דאז ממילא השיעבוד מחול ונעשה כפקדון. ובזה א״ש נמי הא דאמר ר״י בשבועות דף ל״ז ע״ב דהכופר בממון שיש עליו שטר פטור מקרבן שבועה משום דה״ל שיעבוד קרקעות והקשו התוס׳ שם דהא ר״י ס״ל אפילו במלוה ע״פ שיעבודא דאורייתא ותירצו דמשכחת שמחל השיעבוד. ולפמ״ש ע״כ מיירי בהכי דהא בעינן יחד לו כלי וממילא מחל השיעבוד אבל במלוה בשטר אינו מועיל מחילת השיעבוד כל זמן שלא החזיר השטר כמ״ש הפוסקים בח״מ ריש סימן רמ״א ומזה סייעתא לדבריהם. ועיין מ״ש לקמן דף מ״ד ע״א בזה ועיין מ״ש בקונטרס אחרון סימן ס״ו. א״כ הא דאוקמי ביחד כלי היינו משום דפשטיה דקרא מיירי בהכי וה״ה אם מחל לו השעבוד. ויש לומר נמי דהיינו טעמא דכתבה התורה עיקר שבועת מודה במקצת בפקדון אע״ג דקי״ל דעירוב פרשיות הוא ואפילו במלוה חייב שבועה אלא משום דסתם מלוה הוא שיעבוד קרקעות אם לא שמחל לו השיעבוד לכך כתבה התורה בפקדון הכי נמי אוקמי לקרא ביחד כלי דהוי כפקדון דמחל השיעבוד.(ובזה איתא שפיר דהרמב״ם לא הוצרך לפרש זה דכבר פסק שיעבודא דאורייתא והוא בכלל כל שבועות התורה דאינו אלא באופן דליכא שיעבוד קרקעות ואין להאריך כאן יותר) ובזה אתא שפיר נמי הברייתא דלקמן דנקט התביעה באב ומפרש לקמן שעמדה בדין ובגרה ומתה. ונקט התביעה בדידה משום דבתביעה ראשונה עדיין לא היה יחוד כלי כמ״ש לעיל בשיטת הרמב״ם ושפיר ה״ל שיעבוד קרקעות דיכול להרשות את בתו משא״כ לאחר שעמדה בדין והאב תובעו אח״כ ומתחייב קרבן שבועה ע״כ ביחד כלי נקט התביעה באב עצמו. ודוק:
ולפי זה צריך לומר לשיטת הרמב״ם שכתבתי לעיל דס״ל דמתניתין דשבועות מיירי על ידי הרשאה כיון שייחד כלי אע״ג דהוי ליה מטלטלים דכפריה היינו דמיירי שכתב כבר הרשאה קודם הכפירה ועיין בטור ריש סימן קכ״ג. ודוק:
עוד נלענ״ד ליתן טעם מספיק הא דנקט במתניתיין התביעה בדידה אפילו לשיטת הראב״ד הנ״ל וכן הא דמוקי ברייתא דלקמן ר׳ שמעון אומר יכול האומר לחבירו אנסת או פיתית וכו׳. בעמדה בדין ובגרה ומתה ולא נקיט התביעה באב כלשון הברייתא ונראה משום דבספר פני יהושע הקשה במתניתין דנקיט לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה הוא של עצמה וכיון דמתניתין מיירי נמי במפותא הא מחלה ע״ש שהאריך (ונראה דאף לפמ״ש לעיל דף ל״ח ודף מ׳ דפליגי ביה ר״ע ור״א אי מהני מחילה בקנס משום דה״ל דבשלב״ל דאי בעי מודה ומיפטר קודם שיבואו העדים וכיון דמחייב את עצמו בבושת ופגם עד שלא בגרה דהוא לאביה ה״ל כמודה בקנס ואחר כך באו עדים דפטור היכא דמחייב עצמו בכלום מ״מ קשה לפי מ״ש בס״פ דלר״ש דס״ל אינו משלם בבושת ופגם ע״פ עצמו אינו מחייב עצמו בכלום) ונלענ״ד דאפילו אי נימא דמהני מחילה בקנס מ״מ הכא דבשעת ביאה הוי דאביה אף שמחלה הוי ליה כמוחל דבר שלא בא לעולם כיון דלאו דידה הוא בשעת ביאה ואפילו נימא דמהני מחילה אפילו בדבר שלא בא לעולם מ״מ כ״כ בר״פ אלו נערות דהיכא דחזרה בה קודם שב״ל בטל המחילה לכ״ע א״כ יש לומר דהיינו טעמא דנקט עמדה בדין דחזינן דחזרה קודם שבא לעולם דהיינו קודם לבגרות והיינו נמי טעמא דנקיט שעמדה בדין ובגרה ומתה דמינה דידה קא ירית משום דברייתא מיירי נמי במפותה צ״ל שעמדה בדין קודם בגרות כדי שתחזור בה קודם שבא לידה והיינו דנקיט נמי במתניתיין לא הספיקה לעמוד בדין ולא נקיט לא עמדה בדין. אלא דר״ל שכבר התחילה לתובעו רק שלא נגמר העמדה בדין עד שבגרה נמצא עכ״פ כבר חזרה בה. ודוק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסכמים להלכה: והלכתא [והלכה היא]: פלגא ניזקא קנסא [חצי נזק קנס הוא]. ותוהים: תיובתא והלכתא [קושיה חמורה עליו והלכה כמותו]?! ומשיבים: אין [כן], הלכה כמותו, כי יש להסביר: טעמא מאי איתותב [מה טעם הושב, הוקשו דבריו ונשארו בקושיה] — משום דלא קתני [שאינו שונה] ״כמה שהזיק״, אולם לשון זו לא פסיקא ליה [אינה פסוקה, אינה מוחלטת, לו], משום שיש יוצאים מן הכלל. כיון דאיכא [שיש] הלכה של חצי נזק צרורות. שאם הלך בעל חיים כדרכו, ותוך כדי הילוכו העיף צרורות, אבנים, והן גרמו נזק — משלם על כך רק חצי נזק, ולא את כל הנזק כולו. דהלכתא גמירי לה דממונא [שהלכה למודה לנו שחיוב ממון] הוא ולא קנס, ודינו לכל ענין כדין נזקי רגל, אלא שמשלם רק חצי הנזק. משום הכי [כך] לא קתני [שנה] אותה הצעה ״כמה שהזיק״ באופן כללי שרק אם המשלם כפי שהזיק משלם על פי עצמו, שהרי יש בהלכה דבר הדומה לחצי נזק בנגיחה, ולכל הדעות זה תשלום ממון וגם אותו ישלמו בהודאת עצמו.
The Gemara further concludes: And the halakha is that payment of half the damage is a fine. The Gemara asks: Is there a conclusive refutation of the opinion of Rav Huna, son of Rav Yehoshua, and the halakha is in accordance with that opinion? The Gemara responds: Yes, the halakha is in accordance with his opinion, as, what is the reason that his opinion was conclusively refuted? It is because the tanna does not teach: This is the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged. However, the reason the tanna did not employ that formulation is not clear-cut for him, since there is the payment of half the damage caused by pebbles dispersed by an animal proceeding in its usual manner. As it is a halakha transmitted to Moses from Sinai that the payment for pebbles is a monetary payment, not a fine; it is due to that fact that the tanna did not teach the principle: Anyone who does not pay the amount that he damaged does not pay based on his own admission. In the case of pebbles, although he does not pay the amount that he damaged, he pays based on his own admission.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דשיטה מקובצתהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וְהַשְׁתָּא דְּאָמְרַתְּ פַּלְגָא נִיזְקָא קְנָסָא בהַאי כַּלְבָּא דְּאָכֵל אִימְּרֵי וְשׁוּנָּרָא דְּאָכֵיל תַּרְנְגוֹלֵי רַבְרְבֵי מְשׁוּנֶּה הוּא וְלָא מַגְבֵּינַן בְּבָבֶל אֲבָל זוּטְרֵי אוֹרְחֵיהּ הוּא וּמַגְבֵּינַן.
Based on that ruling, the Gemara concludes: And now that you said that payment of half the damage is a fine, this dog that ate lambs, and a cat that ate large roosters, is unusual damage, for which the owner is liable to pay only half the damage if the animal was innocuous, and therefore, we do not collect it in Babylonia. The payment for unusual damage is a fine, and fines cannot be collected in Babylonia, as there are no ordained judges authorized to adjudicate cases involving fines. However, if the cat ate small roosters, that is its usual manner, and we collect the damages in Babylonia, as it is a payment of money.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דרשב״אריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דאכיל אימרי – שחנק טלאים חיים ואכלם.
משונה הוא – אין דרכו בכך וכל נזק משונה בבהמה הוי תולדה דקרן תמה שאף היא משונה שאין דרכה בכך וחצי נזק הוא דמשלם וכיון דקנסא הוא לא מגבינן ליה בדייני בבל שאין שם סמיכה בזקנים ולא מקרו מומחים וגבי קנס כתיב (שמות כב) ירשיעון אלהים.
אורחיה הוא – והוו להו נזקי דשן ושן משלמת נזק שלם וממונא הוא וגובין אותו בבבל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והשתא דאמרת פלגא נזקא קנסא, האי כלבא דאכל אימרי, ושונרא דאכיל תרנגולי רברבי משונה הוא ולא מגבינן בבבל ואי תפס לא מפקינן מיניה, ואי אמר אקבעוה זימנא לארץ ישראל מקבעינן ואי לא אזיל משמתינן ובין כך ובין כך משמתינן ליה עד דסליק היזקיה וכדר׳ נתן. כתב הראב״ד ז״ל (בהשגות על הרי״ף): אף על גב דלא מגבינן דיני קנסות האידנא, אמור רבנן דמשמתין ליה עד דמפייס לבעל דיניה בראיית בית דין, ואם יש לו לקנס קצבה מן התורה בחמישים של אונס ושל מפתה, עד דיהיב ליה כאותה קצבה ואם הודה ובאו עדים קיימא לן כרב (ב״ק עד:) דאמר מודה בקנס ואחר כך באו עדים פטור, ואי תפס מפקינן מיניה. והיכא דתפס מקמי הודאה ואחר כך הודה נמי מפקינן מיניה, ולא אמרינן דתפיסה מקמי הודאה כעדים דמיא, ממאי מדאמר רבן גמליאל לר׳ יהושע, אי אתה יודע שטבי עבדי יצא לחרות, ואמר לו ר׳ יהושע אין בדבריך כלום, שכבר הודית (ב״ק עה.), והא טבי כתופס לפני הודאה דמי, שהרי גופו אצלו היה ולא מחסר גוביינא, ואפילו הכי לא יצא לחרות מפני הודאתו של רבן גמליאל, אלמא לאו כעדים דמיא ומפקינן מיניה, עד כאן.
ומה שכתב ואם יש לקנס קצבה משמתינן ליה, לא מחוור דהא בגמרא לא אמרינן אלא אם אמר אקבעוה זימנא לארץ ישראל מקבעי ליה, ואי לא אזיל משמתינן ליה, אלמא לא משמתינן ליה אלא למיסק לארץ ישראל קמי מומחין, דאי לא תימא הכי אם כן אין לך גוביינא גדולה מזו, ונקטיה בכובסיה דלישבקיה לגלותיה היא.
והגאונים ז״ל לא כך אמרו, אלא לפייסו, וכי יהיב ליה מידי דחזי למיתב ליה לראיית בית דין אי מיפייס לחיי, ואי לא, שדי ליה שמתא. וכן כתב רבנו אלפסי ז״ל בפרק החובל (ב״ק ל׳: מדה״ס) מנהג שתי ישיבות אף על גב שאין גובין קנס מנדין ליה עד דמפייס לבעל דיניה, ובדיהיב ליה שעור מאי דחזי למיתב ליה שרו ליה לאלתר בין אפייס מאריה דיניה בין לא אפייס, עד כאן.
וכן כתוב בתשובות הראשונים: מעשה באחד שהפיל שינו של חברו, ונדהו מר רב צדוק ז״ל, ואמר לו דבר קצוב אני חושב עליך לך ופייסו או בדברים או בממון. ועוד תשובה לרב שר שלום (שם סי׳ ג), מנדין אותו עד שמפייסו בלא שום בית דין, וכך מנהג בשתי ישיבות, ולרב נטרונאי, אף על פי שאין פוסקים דין עליו לשלם דמי שינו או דמי עינו ודאי מנדין אותו עד שמפייס אותו בין במועט בין בהרבה. ורב שרירא אמר (שם סי׳ יט) לא מצינו בתלמוד לנדותו אלא עד דמסלק היזקו מדר׳ נתן, וסמכו מכאן חכמים האחרונים וראשי ישיבות בזמן שראו הפסד גדול כאשר אין דיני קנסות נגבין, ועשו תקנה לנדות את החובל עד שמפייס את הנחבל בקרוב, כי אין דרך לדקדק, ולא לשאול לזה, כי כן קצבנו לתת כך וכך, ולא לזה כי כן קצבנו עליך ליטול כך וכך, כי זהו דיני קנסות אלא משערין בלבם שעור קרוב, ואין מגלין אותו, ומנדין את החובל עד שיפייס את הנחבל, ומחרישין ממנו ורואים עד כמה מגיע לתת לו, אם קרוב לאשר יש בלבם והנחבל אינו מקבל, אומרים לו אין לנו כח לנדותו יתר מכן, ומתירין לו, ואם רחוק ממה שבלבם, מנדין ומחרישים עד שיקדם לאותו שיעור. ועוד הוסיף הוא ז״ל בתשובה, שמודיעין אותן שאינן דנין את הדין שכבר פסלה אותן תורה בכך.
ומה שכתב עוד הרב ז״ל (הראב״ד שם) ואם הודה ואחר כך באו עדים אף על גב דתפס מפקינן מיניה, הקשה עליו הרמב״ן נ״ר (בספר הזכות שעל הרי״ף) דהודאה בבית דין דוקא בעינן, והאידנא ליכא בית דין מומחים כדאמרינן התם (ב״ק שם) שאני רבן גמליאל דשלא בבית דין אודי, והא ר׳ יהושע אב בית דין הוה חוץ לב״ד היה קאי. וכיון דאנו הדיוטות אנן הו״ל כמודה חוץ לבית דין בפני שנים או שלשה הדיוטות שאינו פוטרו מקנס, וכדאמרינן (ב״ק פד:) אין מועד בבבל, משום דבעינן העדאה בבית דין וליכא, הלכך אי תפס לא מפקינן מיניה בין דתפס מקמי הודאה בין תפס בתר הודאה. ירושלמי (כאן ה״י) תמן תנינן המית שורך את עבדי, והוא אומר לא המית משביעך אני ואמר אמן פטור, מהו שיאמרו לו צא ידי שמים, נישמעינה מן הדא מעשה ברבן גמליאל שהפיל שינו של טבי עבדו אתא לגבי ר׳ יהושע, אמר ליה טבי עבדי מצאתי עילה לשחררו, אמר ליה ומה בידך, ואין קנסות אלא בבית דין ובעדים, ויאמרו לו צא ידי שמים הדא אמרה שאין אומרים לו צא ידי שמים.
והא דאמרינן האי כלבא דאכל אימרי, ושונרא דאכל תרנגולי רברבי משונה הוא ולא מגבינן בבבל. קשיא לי, דאפילו תמצי לומר פלגא נזקא ממונא היכי הוה מגבינן ליה בבבל, והא קיימא לן (ב״ק פד:) דלא עבדינן שליחותייהו אלא במידי דשכיח כהודאות והלואות, והני לא שכיחי וצריך עיון.
סליק פרקא בס״ד.
והשתא דאמרת פלגא ניזקא קנסא האי כלבא דאכל אימרי ושונרא תרנגולי רברבי משונה הוא ולא מגבי׳ בבבל שאין קנסא נגבין כלל דאלו למ״ד פלגא ניזקא ממונא מגבין ביה בבבל ואף על גב דמדאורייתא סמוכין בעינן מ״מ עבדינן שליחותייהו כדעבדינן אנן שליחותייהו בהודאות והלוואות ובגיטין ובמסכת סנהדרין ובפרק החובל ובבתרא דגיטין והא דתנן בפ״ק דסנהדרין נזק וחצי נזק משלם בג׳ ומפרש בתלמודא סמוכים דאוקימנא אפי׳ למ״ד פלגא נזקא ממונא התם בנזקי שור וכיוצא בו דלא שכיח שהבעלים משמרים אותו משא״כ בשונרא וכלבא דאיכא דלא נטרי להו שכיח היזקייהו טפי ובכל מלתא דשכיח ואית בהו חסרון כיס עבדינן שליחותייהו כדאמרינן בהחובל והיינו דנקטינן הכי ולא נקטינן סתם חצי נזק דנימא השתא דאמרת פלגא נזקא קנס לא מגבינן בבבל כך נראה לי ובמקומה פירשתיה בס״ד.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומן הפסק הזה ממשיכים ומסיימים: והשתא דאמרת פלגא ניזקא קנסא [ועכשיו שאמרת, ופסקת, שחצי נזק קנס הוא], האי כלבא דאכל אימרי [כלב זה שאכל טלאים], ושונרא דאכיל תרנגולי רברבי [וחתול שאכל תרנגולים גדולים], הרי נזק משונה הוא ובתם משלם רק חצי נזק כמו בנגיחה, ולא מגבינן [ואין אנו גובים אותו] בבבל, משום שתשלום עבור נזק בלתי רגיל הוא קנס, ואין גובים קנסות בבבל, שאין בה דיינים סמוכים הרשאים לדון בדיני קנסות. אבל, אם אכל החתול תרנגולים זוטרי [קטנים]אורחיה הוא ומגבינן [דרכו היא ואנחנו גובים לו לניזק], שאין זה קנס אלא ממון.
Based on that ruling, the Gemara concludes: And now that you said that payment of half the damage is a fine, this dog that ate lambs, and a cat that ate large roosters, is unusual damage, for which the owner is liable to pay only half the damage if the animal was innocuous, and therefore, we do not collect it in Babylonia. The payment for unusual damage is a fine, and fines cannot be collected in Babylonia, as there are no ordained judges authorized to adjudicate cases involving fines. However, if the cat ate small roosters, that is its usual manner, and we collect the damages in Babylonia, as it is a payment of money.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דרשב״אריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) גוְאִי תְּפַס לָא מַפְּקִינַן מִינֵּיהּ וְאִי אָמַר אַקְבְּעוּ לִי זִימְנָא לְאֶרֶץ יִשְׂרָאֵל מַקְבְּעִינַן לֵיהּ וְאִי לָא אָזֵיל מְשַׁמְּתִינַן לֵיהּ.
The Gemara comments: And in cases of fines, if the injured party seized property from the offender in the amount of the fine, even in Babylonia we do not repossess it from him, as according to the letter of the law he is entitled to that payment, and the party from whom he seized the property cannot claim that he does not owe that payment. And if the injured party said: Set me a time to go to a court in Eretz Yisrael, where cases of fines are adjudicated, we set a time for him, and if the other disputant does not go to Israel as demanded, we excommunicate him.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואי תפס – ניזק ממונא דמזיק גבי קנסא דחצי נזקו דאין צריך לצעוק לפנינו.
לא מפקינן מיניה – וגבי פלגא נזקיה.
ואי – לא תפיס ואמר קמן קבעו לי זמנא בארעא דישראל השיאוהו לילך עמי לדון לפני דייני ארץ ישראל קבעינן ליה.
ואי תפס כו׳ – פר״ת דדוקא אי תפס את המזיק עצמו אבל דבר אחר לא דלענין מזיק עצמו הקילו חכמים שיכול לתופסו דאל״כ יתפוס כל אשר לו ולא נפיק מיניה דאין דנין דיני קנסות ואם נוציא המותר ונשאיר כדי נזק הרי אנו דנין דיני קנסות ודוחק.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואי תפס לא מפקינן מיניה – פי׳ ר״ת ז״ל כשתפס המזיק עצמו ונראין דבריו בזה ובכל נזק שור תם שאינו גובה אלא מגופה אבל שאר קנסות שגובין מכל נכסי המזיק כל מאי דתפס לא מפקינן מיניה ואי אזמינהו לארעא דישראל מזמינן ליה בזמן דאיכא סמוכים בארעא דישראל דחזו למדיינה ואע״ג דאמרינן בעלמא אין מוציאין על מנה מנה בדאיכא דיינים באתריה דחזו לדיינה ואמר לב״ד הגדול אזלינן משא״כ בזו דליכא בח״ל דיינים דלידיינו ואי לא אזיל משמתי׳ ליה. כתבו הגאונים דבזמן הזה דליכא סמוכים בא״י כל שחובל בחבירו ומביישו ומזיקו בדברים שאינן ניגבין בבבל בח״ל משמתין ליה כתבו הגאונים ז״ל דבזמן הזה דליכא סמוכים עד דמפייסי ליה לבעלי דינים וכשרואין דמפייס ליה ניזק בדבר הגון והניזק מתעכב אומרים לו טול מה שנותן לך ואם לא הרי אנו מתירין נידויו וכן היה המנהג בב׳ ישיבות ואיכא מאן דסבר דבזמן הזה אם מודה בקנס פטור וליתי דלא אמרי׳ מודה בקנס פטור אלא כשמודה בפני ב״ד הראוים לדונו כדאיתא בפרק החובל בין כך ובין כך משמתין ליה עד דמשלם [דמסליק] ניזקא מדר׳ נתן וכו׳ ודוקא בכלב רע וכיוצא בו אבל [*) בשור דכל מלאכה עביד ורב תבואות בכח שור לא עבדינן כו׳ כצ״ל נ״ל [המו״ל].] בשאר דכל מלאכה עביד ורוב תבואות בכדי שויה לא עבדינן הכי אלא אמרי׳ דלנטרי נטירותא מעליא.
תוס׳ בד״ה ואי תפס כו׳ ודוחק. נ״ב פי׳ לחלק כן דכה״ג לא מיקרי דן דיני קנסות כדעת הרא״ש בבבא קמא נ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: ובמקרים כאלה שהם בתורת קנס — גם בבבל, אי [אם] תפס הניזק מנכסי המזיק כדי שיעור הקנס — לא מפקינן מיניה [אין אנו מוציאים ממנו], שהרי מעיקר הדין מגיע לו תשלום, ואין הנתבע יכול לטעון שאינו חייב כלום. ואי [ואם] אמר הניזק לבית הדין: אקבעו [קיבעו] לי זימנא [זמן] ללכת לארץ ישראל, ששם אפשר לדון גם בדיני קנסות — מקבעינן ליה [קובעים לו]. ואי [ואם] לא אזיל [הולך] הנתבע לארץ ישראל לפי טענת התובע — משמתינן ליה [מנדים אותו].
The Gemara comments: And in cases of fines, if the injured party seized property from the offender in the amount of the fine, even in Babylonia we do not repossess it from him, as according to the letter of the law he is entitled to that payment, and the party from whom he seized the property cannot claim that he does not owe that payment. And if the injured party said: Set me a time to go to a court in Eretz Yisrael, where cases of fines are adjudicated, we set a time for him, and if the other disputant does not go to Israel as demanded, we excommunicate him.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) בֵּין כָּךְ וּבֵין כָּךְ מְשַׁמְּתִינַן לֵיהּ דְּאָמְרִינַן לֵיהּ סַלֵּיק הֶזֵּיקָךְ מִדְּרַבִּי נָתָן דְּתַנְיָא ר׳רַבִּי נָתָן אוֹמֵר דמִנַּיִן שֶׁלֹּא יְגַדֵּל אָדָם כֶּלֶב רַע בְּתוֹךְ בֵּיתוֹ וְלֹא יַעֲמִיד סוּלָּם רָעוּעַ בְּתוֹךְ בֵּיתוֹ שֶׁנֶּאֱמַר {דברים כ״ב:ח׳} וְלֹא תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ.:
The Gemara adds: Either way, whether or not he agrees to go to Eretz Yisrael, if he keeps the cause of the damage, we in Babylonia excommunicate him, as we say to him: Remove your cause of damage, in accordance with the opinion of Rabbi Natan. As it is taught in a baraita that Rabbi Natan says: From where is it derived that a person may not raise a vicious dog in his house, and may not place an unsteady ladder in his house? It is as it is stated: “And you shall make a parapet for your roof that you shall not place blood in your house” (Deuteronomy 22:8). It is prohibited to leave a potentially dangerous object in one’s house, and one who refuses to remove it is excommunicated.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דפסקי רי״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בין כך ובין כך – בין שרוצה ניזק לילך לארץ ישראל בין שאינו רוצה.
משמתינן ליה – למזיק מיהא להרוג אותו כלב ולסלק היזיקיה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בין כך ובין כך. פי׳ בין שרצה ניזק לילך בא״י בין לא. משמתינן ליה עד דמסלק הזיקיה מביתיה מר׳ נתן דתניא אר״נ מנין שלא יגדל אדם כלב רע בתוך ביתו ולא יעמיד סולם רעוע שנאמר ולא תשים דמים בביתך. ופי׳ וה״ה נמי לקנס דאונס ומפתה אע״ג דלא מגבי׳ ליה בבבל אי תפיש לא מפקי׳ מיניה אבל להזמינו לדין לא״י לא מזמינן ליה שאין עתה ישיבות קבועות שם כאשר היה אז. וראיתי בתשובות רב צמח גאון ז״ל אלו נערות שיש להן קנס ששאלת מהו להגבות שלא יהא חוטא נשכר כיוצא בזה אמרו חכמים אין מגבין קנס בבבל שלח לי׳ חסדא חסדא קנס קמגבית בבבל אלמא הלכתא רווחת היא שאין מגבין קנסות אלא בירושלים ובסנהדרין של כ״ג ותו קאמרי׳ א״ר נזקי שור בשור ונזקי שור באדם גובין אותן בבבל אבל אדם באדם ואדם בשור אין מגבין אותו בבבל (ולא) [אך] משום שלא יהא חוטא נשכר ושלא יהיו [בני אדם] פרוצים בניזקין שכיון שהם יודעים שאין מגבין קנסות בבבל שולחים יד זה בזה נהגו חכמים האחרונים לנדותו עד שהוא מפייסו בממון או שירבה עליו רעים ויפייסנו בדברים. ומעשה בא׳ שהפיל שינו של חבירו ובא לפני מר רב צמח גאון ז״ל וא״ל דבר קצוב אני חותך עליך ופייסהו או בממון או בדברים ועכשיו כל דיני קנסות בטלו ומנהג שהנהיג אדונינו מר רב צמח גאון ז״ל אנו נוהגים בו היום בכל קהילות הקודש:
פרק ד נערה שנתפתתה בושתה ופגמה וקנסה לאביה והצער בתפוסה. פי׳ המורה והצער נמי לאביה כלומר יתירה עליה אנוסה שכן יש לה צער ולישנא דקרא נקט ותפשה ושכב עמה עמדה בדין עד שלא מת האב ה״ה של אב מת האב ה״ה של אחין אם לא הספיקה לעמוד כדין עד שמת האב ה״ה של עצמה עמדה בדין עד שלא בגרה ה״ה של אב מת האב ה״ה של אחין אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה ה״ה של עצמה רש״א אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב ה״ה של עצמה מע״י ומציאתה אע״פ שלא גבתה מת האב ה״ה של אחין. פי׳ אם עמדה בדין עד שלא מת האב ונתחייב בדין ליתן לאב הקנס ובושת ופגם ה״ה של אב ואע״פ שלא הספיק לגבות ואם מת האב ה״ה של אחין. פי׳ שכיון שנתחייב בב״ד ליתן לאב כבר זכה בהן האב אע״פ שלא גבה ואם מת עד שלא הספיק לגבות אותן דאחין הוו כלהו ואם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב ה״ה של עצמה לא של אחין שאין האב מוריש זכות בתו לבניו ואילו מתה היא אחר שמת האב אם עמדה בדין עמו ונתחייבו לה גם הקנס בב״ד מורישתו לאחים ואם לא עמדה בדין הקנס אינה מורשת אותם לאחים דהכי אמרי׳ בגמרא כיון דאילו מודה ביה מיפטר אינו ממון להורישו ליורשים אבל הבושת והפגם והצער שאין יכול להפטר מהן בהודאתו היא מורישתו לאחי׳. וה״ה בכל חבלה דעלמא אע״פ שלא עמד עליהן בדין מורישן אדם לבניו שאם חבל ראובן בשמעון ולא הספיק לתובעו בדין עד שמת יורשיו תובעים אותו אבל אם גנב ראובן שורו של שמעון וטבח ומכר ולא הספיק לתובעו בדין עד שמת אין יורשיו יכולים לתובעו דכל קנסא דינן דאי מודי ביה מיפטר לא הוי ממון להורישו לבניו:
מדר׳ נתן דתניא רבי נתן אומר וכו׳. אף ע״ג דהך דר׳ נתן לא מיירי בהיזק כי הך דשמעתין אלא בסכנת נפשות כדמוכח קרא דלא תשים דמים בביתך ובשבת ניחא דמייתי אהך איתתא דנבחא כלבא והפילה עוברה דהתם סכנת נפשות הוי. מהריב״ן בחידושיו לבבא קמא פרק קמא. ולא ידעתי מהו דאנן הכי קאמרינן כיון דנבח זה הכלב כדי שלא ימית גם כן משמתינן ליה למזיק מיהא להרוג אותוכלב ונסלק הזיקיה:
סליק פרק שלישי.
פרק רביעי
אמר המדפיס תחלת פרק זה נאבד מן ההעתקה והעתקתי מן חדושי הרמב״ן והרא״ה והריטב״א והרא״ש ולכן בא תחלת הפרק שלא כסדרן כהחיבור עצמו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: בין כך ובין כך, בין אם עלה לארץ ישראל ובין אם לא עלה, אפילו כשלא מחייבים אותו בבבל לשלם קנס, מכל מקום משמתינן ליה [מנדים אותו] אם לא יסלק את המזיק, דאמרינן ליה [שאומרים אנו לו]: סליק הזיקך [סלק את המזיק שלך] וכדברי ר׳ נתן. דתניא כן שנינו בברייתא], ר׳ נתן אומר: מנין שלא יגדל אדם כלב רע בתוך ביתו, ולא יעמיד סולם רעוע בתוך ביתו — שנאמר: ״ועשית מעקה לגגך ולא תשים דמים בביתך״ (דברים כב, ח), מכאן שאסור לו לאדם שישהה בביתו דבר המסכן את הבריות (״דמים״). ואם אינו מסלקו — מנדים אותו.
The Gemara adds: Either way, whether or not he agrees to go to Eretz Yisrael, if he keeps the cause of the damage, we in Babylonia excommunicate him, as we say to him: Remove your cause of damage, in accordance with the opinion of Rabbi Natan. As it is taught in a baraita that Rabbi Natan says: From where is it derived that a person may not raise a vicious dog in his house, and may not place an unsteady ladder in his house? It is as it is stated: “And you shall make a parapet for your roof that you shall not place blood in your house” (Deuteronomy 22:8). It is prohibited to leave a potentially dangerous object in one’s house, and one who refuses to remove it is excommunicated.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דפסקי רי״דשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10)

הדרן עלך אלו נערות
פרק ד – נערה שנתפתתה

Chapter 4

רי״ףרש״יראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הדרן עלך אלו נערות
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

פרק ד

Chapter 4

רי״ףרש״יראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) מתני׳מַתְנִיתִין: נַעֲרָה השֶׁנִּתְפַּתְּתָה בּוֹשְׁתָּהּ וּפְגָמָהּ וּקְנָסָהּ שֶׁל אָבִיהָ וְהַצַּעַר בִּתְפוּסָה ועָמְדָה בַּדִּין עַד שֶׁלֹּא מֵת הָאָב הֲרֵי הֵן שֶׁל אָב מֵת הָאָב הֲרֵי הֵן שֶׁל אַחִין.
MISHNA: In the case of a young woman who was seduced, the compensation for her humiliation and her degradation and her fine belong to her father. And the same applies to the compensation for pain in the case of a woman who was raped. If the young woman stood trial against the seducer or rapist before the father died, these payments belong to her father, as stated above. If the father died before he collected the money from the offender, the payments belong to her brothers. As the father’s heirs, they inherit the money to which he was entitled before he passed away.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןראב״דר״י מלונילרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ נערה שנתפתתה. והצער בתפוסה – והצער נמי לאביה באנוסה. בתפוסה לישנא דקרא ותפשה ושכב עמה (דברים כב).
[סימן תקמ]
נערה שניתפתה בושתה ופגמה וקנסה של אביה דכל שבח נעורים לאביה, עמדה בדין עד שלא מת האב או עד שלא בגרה הרי הן של אב ואם מת האב לאחין,
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

נערה שנתפתתה, בושתה ופגמה וקנסה לאביה. כלומ׳, בושתה ופגמה מיד ואף על פי שיכניסנה, וקנסה אם לא ישאנה, אבל אם ישאנה פטור מקנס, כמו שפירשתי בפרק ואלו נערות.
והצער בתפושה. כלומ׳, שלשתן וגם הצער באנוסה, לאביה. אבל מפותה לית לה צער כיון דמדעתה עבד. והאי דקאמ׳ תפושה ולא קאמ׳ אנוסה, לישנא דקרא נקט, דכת׳ גבי אונס ותפשה ושכב עמה. והוא הדין דלא הוה צריך למיתני הא, דהא תני לה בפירקין דלעיל המפתה נותן שלשה דברים, מוסיף עליהן אונס שנותן את הצער, אלא משום פלוגתא דר׳ שמעון ורבנן דפליגי בעמד אביה בדין, דלר׳ שמעון לעצמה כיון שלא הספיק לגבות, ולרבנן לאביה כיון דעמד בדין, משום הכי איצטריך להתחיל באותו ענין.
ב. עמדה בדין עד שלא מת האב, הרי הן של אביה. שהרי נתחייב מיד האונס והמפתה וזכה בהן האב, ואפי׳ היה מודה מכאן ואילך לא הוה מיפטר כיון שהביא האב עדים. מת האב הרי הן של אחין. דמכח אביהן הם יורשין אלו הארבעה דברים כשאר נכסים וקרקעות שיורשין ממנו.
ואם לא עמדה בדין הרי הן של עצמה, דכל זמן שלא עמד בדין לא נתחייב לאב כלום, ולא זכה בהן דלא כיון דאי בעי הוה מודה בקנסו ופטור, וכיון שלא עמד בדין ולא זכה בהן כלל, אינו נקרא ממונו שיוכל להורישו לבניו, כדמוכחי׳ בגמ׳ דאין אדם מוריש זכות בתו לבנו דכת׳ והתנחלתם אותם לבניכם אחריכם, ולא זכות בנותיכם לבניכם, הילכך הרי היא של עצמה. ודוקא הקנס הוי לעצמה, כיון דאי הוה מודה, מיפטר, לא זכה האב ביה אלא האשה שהעמידתו בדין, אבל בושת ופגם דממונא הוא, אע״פ שלא העמידו האב בדין זכה בהו מיד, וממונא ממש הוא להורי׳ לבניו.
מתניתין והצער בתפוסה תמיה לי צער אמאי הוי דאבוה, הא אמרינן בהחובל דצערה דגופא לא זכי ליה רחמנא. ולא קשיא דשאני האי צער שהרי בידו למוסרה למנוול ומוכה שחין.
והיא נבעלת על כרחה ויש לה צער. והך רישא דלא כר׳ שמעון דהא אמר אונס אינו משלם את הצער. ואף על גב דפליג בסופא, לאו מכלל דמודה ברישא. וכך הזכירו בירושלמי. ואיכא למימר ההיא ר׳ שמעון בן יהודה היא משום ר׳ שמעון, אבל תנא דמתניתין סבר מודה ר׳ שמעון בצער בתפוסה.
פרק רביעי: נערה שנתפתתה
מתני׳: והצער בתפוסה. ואף על גב דצערא דגופא לא זכי ליה רחמנא לאב, כדאיתא בפרק החובל (ב״ק פז:), הכא שאני, הואיל ובידו לצערה בצער זה, דמוסרה למנוול ומוכה שחין דעל כרחה נבעלת, דהא אסיקנא בפרקין דלעיל (כתובות לט.) דצער היינו צער של פיסוק רגלים, והרי האב יכול לצערה בצער זה בעל כרחה, שהרי יכול למוסרה לכל אדם לחופה בעל כרחה. והכי איתא בירושלמי (כאן ה״א) עד כדון דברים שהם באים מחמת הביאה, אבל חבל בה סימא את עיניה וכו׳ למי משלם לה או לאביה.
ומתניתין דלא כר׳ שמעון דהא לר׳ שמעון אין אונס משלם את הצער, כדאמרינן בפרקין דלעיל (שם), ר׳ שמעון בן יהודה אומר משום ר׳ שמעון אונס אינו משלם את הצער הואיל וסופה להצטער תחת בעלה. ואף על גב דפליג ר׳ שמעון בסיפא דמתניתין, ולא פליג ברישא, יש לנו כיוצא בה בפרק האשה שנתארמלה (כתובות כג:), גבי שתי נשים שנשבו, דלא פליג בה ר׳ יהודה, אף על גב דסבירא ליה דשבויה שנשבית בקדושתה היא עומדת, כדאיתא בפרק אלו נערות (כתובות לו:), ולא פליג התם במתניתין, אף על גב דפליג בסיפא דההיא מתניתין גבי שני אנשים זה אומר אני כהן וחברי כהן. ובירושלמי⁠(ה״א) נמי גרסינן: והצער בתפוסה באנוסה ודלא כר׳ שמעון, דר׳ שמעון פוטר את האונס מן הצער, אי נמי יש לפרש: דרישא אפילו לר׳ שמעון, וההיא ר׳ שמעון בן יהודה משום ר׳ שמעון ותרי תנאי נינהו אליבא דר׳ שמעון.
כלב שאכל את הכבש או חתול שאכל את התרנגול בגדולים משונה הוא והרי היא תולדה של קרן לדין חצי נזק והוא קנס ואינו נגבה בבבל בקטנים דרכו הוא והרי הוא בדין נזקי שן והוא בדין ממון ומגבין אותו בבבל ומכל מקום בגדולים שאין מגבין בבבל אי תפש הניזק אין מוציאין מידו והוא שתפש גופו של מזיק ר״ל הכלב או החתול שהרי תמות של קרן אינו משלם אלא מגופו:
כל שיש בית דין הגדול בארץ ישראל ובאו לידי דייני בבל דינין שאי אפשר להם להגבותם כגון דיני קנסות ודומיהם אם אמר הניזק הזמינוהו לדין לארץ ישראל מזמינין אותו ואם לא הלך ליום הנועד לו משמתין אותו אם נתבררו דבריו לבית דין שבכאן ולא עוד אלא שאף מצד אחר הואיל ונמצא מניח בביתו דברים המזיקים משמתין אותו עד שיסלק את היזקו וכמו שאמרו מנין שלא יגדל אדם כלב רע ולא יעמיד סלם רעוע בתוך ביתו שנאמר ולא תשים דמים בביתיך וכבר ביארנו דברים אלו בראשון של קמא (ב״ק ט״ו:):
ונשלם הפרק ת״ל:
פרק רביעי בע״ה:
נערה שנתפתתה וכו׳ כבר ביארנו בפתיחת המסכתא על החלק השלישי שבה שהוא בא לבאר דין קנס של אונס ומפתה ומוציא שם רע ושהחלק הרביעי בא לבאר דברים שיש בהן זכות לאב על הבת ולבעל על אשתו ובדברים שמן הסתם הם כמותנים לאשה מצד בעלה ומכח תנאי בית דין ואע״פ שלא נכתבו והחלק השלישי שהזכרנו אמנם רובו התבאר פרק שלישי ובא זה הפרק להשלים ביאור עניני החלק השלישי ולבאר בו עניני החלק הרביעי בשלימות ועל זה הצד יחלקו עניני הפרק לארבעה חלקים הראשון להשלים תשלומיו של אונס ומפתה על אי זה צד הם לאב ועל אי זה צד ליורשים ועל אי זה צד לעצמה ונתגלגל מזה לבאר במארס את בתו או שהשיאה ונתאלמנה או נתגרשה על אי זה צד כתבתה לאביה ועל אי זה צד כתבתה שלה השני לבאר דין מוציא שם רע הן בעונש שלה אם נמצא כדבריו הן בעונש שלו אם הוזם השלישי לבאר הדברים שיש בהם זכות לאב על הבת ולבעל על אשתו או להן עליו הרביעי לבאר הדברים שהם מן הסתם כמותנים לאשה מצד בעלה מכח תנאי בית דין ואע״פ שלא נכתבו:
זהו שרש הפרק דרך כלל אלא שנתגלגלו בו דברים שלא מן הכונה כמו שיתבאר:
והמשנה הראשונה ממנו אמנם תחל בביאור החלק הראשון והוא שאמר נערה שנתפתתה בשתה ופגמה וקנסה של אביה והצער בתפושה עמדה בדין עד שלא מת האב הרי הן של אב מת האב הרי הן של אחים אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן של עצמה עמדה בדין עד שלא בגרה הרי הן של אב מת האב הרי הן של אחין אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה הרי הן של עצמה ר׳ שמעון אומר אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב הרי הן של עצמה מעשי ידיה ומציאתה אע״פ שלא גבתה ומת האב הרי הן של אחין אמר הר״ם פירוש אמרו מעשה ידיה ומציאתה אע״פ שלא גבתה ומת האב ירצה בו מעשה ידיה כמציאתה כמו שמציאתה בחיי אביה לאביה כן גם כן מעשי ידיה שעשת בחיי אביה לאחין ואע״פ שלא יגבו אלא לאחר מיתת האב וזה אמת ואין הלכה כר׳ שמעון:
אמר המאירי כבר ביארנו שבשתה ופגמה מיד ר״ל שאפילו כנס חייב בהם אבל קנס אינו נותן אלא אם כן לא נתרצו זה לזה לכנוס והצער בתפושה ר״ל שלשה שהזכרנו ועוד הצער בתפושה ר״ל באנוסה והכל לאביה אבל צער במפותה ליכא וכבר ביארנו שבאנוסה הכל משתלם מיד שהרי כופין אותו לכנוס ואעפ״כ נותן קנס עמדה בדין לתבוע קנסה ושאר הדברים עד שלא מת האב הרי הן של אב שהרי משעמדה בדין זכה בהם אב עד שאין אונס ומפתה פוטר עצמו בהודאתו ואם מת האב הרי הן של אחים שהם יורשי האב ואם לא הספיקה לעמוד כדין עד שמת האב הרי הן של עצמה ולא סוף דבר באנוסה אלא אף במפותה שאע״פ שמדעתה היה מכל מקום בשעת חיוב נעשה וכשמת האב היא זוכה בו זו היא שיטתנו והיא שיטת גדולי המפרשים ומכל מקום יש אומרין דוקא באנוסה אבל במפותה כל שנתרוקנה לה הרשות פטור ונשוב לדברינו והוא שכל שלא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן לעצמה שמאחר שאם רצה מודה ופטור לא זכה בהן אב שיקרא ממונו להורישו לבניו ומכל מקום דוקא קנס אבל בשת ופגם זכה בהן אב אע״פ שלא עמד בדין כך כתבוה גדולי הרבנים אלא שיש חולקים לדון את כלם בדין זה וכן כתבוה גדולי המחברים ונוסח דבריהם מפותה או אנוסה שלא תבעה עד שבגרה או נשאת או מת האב הארבעה דברים או השלשה שלה ואף לשון המשנה מוכיח כן שאמר הרי הן של עצמה וכן אם עמדה בדין עד שלא בגרה והוא הדין לנשאת הרי הן של אב ואם מת האב הרי הן של אחים לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה או נשאת הכל לעצמה ר׳ שמעון אומר אם לא הספיקה לגבות עד שמת האב הרי הן של עצמה כלומר שלא העמדה בדין לבד זוכה ליורשין במיתת האב אלא גובינא גמורה ואין הלכה כר׳ שמעון אלא כתנא קמא מעשה ידיה ומציאתה אע״פ שלא גבתה מת האב הרי הן של אחים ושאלו בה בגמרא בשלמא מעשה ידיה מיחסרי גוביינא ר״ל ממי שנשכרה לו ולימד שאע״פ שלא באו לידה עדין זכה בהן האב להורישו לבניו אלא מציאתה ממאן גביא כלומר שאם לא זכתה בה היא מהיכן זכה בה האב ותירצוה הכי קאמר מעשה ידיה כמציאתה מה מציאתה בחיי האב לאב לאחר מיתת האב לעצמה אף מעשה ידיה בחיי האב לאב לאחר מיתת האב לעצמה ולימד שאע״פ שהיא נזונת מן האחים מעשה ידיה לעצמה שאינה אוכלת משלהם עד שנזכה להם מעשה ידיה אלא מכח תנאי כתבה עד שיתארסו או שיבגרו שכך הוא תנאי בית דין בנן נוקבן דיהויין ליכי מינאי יהויין יתבן בביתי ומתזנן מנכסאי וכו׳ כמו שיתבאר:
זהו ביאור המשנה וכלה על הצד שביארנוה הלכה היא ודברים שנכנסו תחתיה בגמרא אלו הן:
פרק רביעי נערה שנתפתתה
נערה שנתפתתה בושתה ופגמה לאביה והצער בתפוס׳ – פירש בארוס׳ ואנוסה כו׳ ולישנא דקרא נקט ואע״ג דאמרינן בפרק החובל בצעריה דידה לא זכי ליה רחמנא לאב שאני הכא דיכול האב לצערה בצער זה שהרי בידו למוסרה לחופה דאיכא צערה דפיסוק רגלים וכן פירש בירושלמי ונראין הדברים שהם באים מחמת ביאה אבל סימא את עינה למי משלם או לה או לאביה והא דקתני שמשלם צער בתפוסה דלא כרבי שמעון בן יהודא משמיה דרבי שמעון שאמר בפרקין לעיל אונס אינו משלם את הצער ואע״ג דר״ש פליג בסיפא דמתניתין ולא פליג בהאי רישא וכן אמר בירושלמי בכאן דהא דלא כרבי שמעון ויש אומרים דלית׳ האי רישא כרבי שמעון בן יהודא משום דרבי שמעון ותנאי הוא ואין צריך לזה.
מתניתין והצער בתפוסה. תמיהא לי צער אמאי הוי דאביה הלא אמרינן בהחובל [פז ב׳] דצערה דגופה לא זכי ליה רחמנא ולא קשיא דשאני האי צער שהרי בידו למוסרה למנוול ומוכה שחין והיא נבעלה על כרחה ויש לה צער. והך רישא דלא כרבי שמעון דהא אמר אונס אינו משלם את הצער. ואע״ג דפליג בסיפא לאו מכלל דמודה ברישא וכך הזכירו בירושלמי. ואיכא למימר האי ר״ש בר׳ יהודה היא משום ר״ש אבל תנא דמתני׳ סבר מודה ר״ש בצער בתפוסה. ע״כ הרמב״ן ז״ל:
אע״ג דקי״ל דצערא לא זכי ליה רחמנא כדאמרינן בבבא קמא שאני הכא שהרי יכול לצערה בכך שהרי בידו למוסרה לביאה למי שירצה ומתניתין דלא כר״ש דאי ר״ש הא אמר אונס אינו משלם את הצער שסופה להצטער תחת בעלה. ואע״ג דפליג רבי שמעון בסיפא לאו למימרא דמודי ברישא וכן אמרו בירושלמי. אי נמי אפשר דההיא דלעיל רבי שמעון בן יהודה משמיה דרבי שמעון והכא רבי שמעון גופיה אבל אליבא דרבי שמעון בן יהודה ודאי פליגא והא דאמרינן הרי הן של עצמה אתפוסה קיימינן דאי מפותה אי מדידה הא קא מחלה. אי מדין ירושה הא לאו בת ירושה היא במקום אחין. ובתפוסה נמי דוקא הקנס אבל בושת ופגם הרי הן של אחין שממון גמור הן ומשעה ראשונה זכה בהם האב להורישם לבניו. והא דקתני סיפא מעשה ידיה ומציאתה אע״פ שלא גבתה מת האב הרי הן של אחין הוא הדין דמצי למיתני בדידה בבשת ופגם גופיה אלא מעשה ידיה הוא דאיצטריכא ליה כדאיתא בהדיא בגמרא אבל בתוספות אמרו דהרי הן של עצמה דקתני בין באנוסה בין במפותה במפותה אקנס כטעמייהו דקנס לא מצי מחלה. אבל בשת ופגם לא דודאי הא מחלה כדאמרינן בהדיא בגמרא מפותה מדעתה עבד. ובאנוסה אכל מילי ואפי׳ אבשת ופגם דכיון דקים לן דאין אדם זוכה בקנס עד שעת העמדה בדין הוא הדין לבשת ופגם דהא מקנס איתרבו כדאמרינן תחת אשר עינה מכלל דאיכא בשת ופגם. וכיון דכן ודאי איתקוש אהדדי וכיון דקי״ל בקנס דאין זוכה בו עד שעת העמדה בדין הוא הדין נמי להכי. וליתיה דאם כן לפום טעמייהו ליהוי נמי בקנס דקי״ל דלא מציא מחלה ונימא בבשת ופגם נמי שלא יהא אדם יכול למחול אותן. והא ליתא כדאיתא בהדיא בגמרא. ותו דטעמא נמי דפרישו משום דאיתרבו להו בושת ופגם מתחת אשר עינה ליתא דודאי לאו מהתם הוא דאתרבו אלא דמהתם ילפינן דליכא למימרא חמשים כסף אמר רחמנא מכל מילי. אבל בשת ופגם מהיכא דנפקא לן לחובל בחבירו דעלמא הוא דגמרינן ליה אלא לאו ודאי כדאמר רבינו נ״ר. ע״כ הרא״ה ז״ל:
וז״ל הריטב״א ז״ל פי׳ באנוסה דלישנא דקרא נקט ואע״ג דאמר בפ׳ החובל דצערה דידה לא זכי ליה רחמנא לאב שאני הכא שיכול האב לצערה בצער זה שהרי בידו למסרה לחופה דאיכא צער של פסוק רגלים וכן פי׳ בירושלמי עד נראין הדברים שהם באים מחמת ביאה אבל חבל בה סימא את עינה למי משלם או לה או לאביה והא דקתני שמשלם צער בתפוסה דלא כר״ש בר׳ יהודה משמיה דר״ש דאמר בפרק דלעיל אונס אינו משלם את הצער ואע״ג דר׳ פליג הכא בסיפא דמתני׳ ולא פליג בהאי רישא דלמא ר״ש לא שמעה לרישא דהכא ויש לנו כיוצא בזה בפ״ק דמכילתין גבי ב׳ נשים שנשבו דלא אתא כרבי יהודה כדמוכח בפרקין דלעיל ופליג ר״י בסיפא ולא פליג ברישא וכן אמרו בירושלמי בכאן דהא דלא כר״ש וי״א דר׳ לית ליה ההיא דרישא כר״ש בר יהודה משמיה דרבי שמעון ותנאי היא ואין צריך לזה:
וז״ל הרמב״ן הרי הן של עצמה אתפוסה אבל לא אמפותה דהא מדעת׳ עבד וכיון שנתרוקנה רשות לה פטור דהא לאו מחמת ירושת אביה זכה בהם וכן נראה שאינו לעצמה אלא קנס בתפוסה אבל בשת ופגם וצער דממונא הוא משעה ראשונה זכה בהן האב וכן נראה מפרש״י והא דקתני הרי הן של עצמה לומר דנתרוקנה ר״ל ופקע זכות אב בקנסות בין במפותה בין בתפוסה. ואי אמרת אי הכי אדהדר ותני סיפא מעשה ידיה ומציאתה ליפלוג וליתני בדידה הא אמרינן בגמרא דמעשה ידיה ומציאתה איצטריך ליה. וראיתי בתוס׳ חכמי הצרפתים שאמרו דבשת ופגם נמי של עצמה הוי משום דכי הדדי כתיבי תחת אשר ענה דמיניה שמעינן בשת ופגם ודיניהם שוים. ואין זה נכון דהא לאו בההיא קרא כתיבי אלא דשמעינן מיניה שאינו בכלל חמשים כסף אלא הנאת שכיבה אבל בשת ופגם ממילא נפקא בחובל בחברו. וליכא למימר ביה לא זכתה התורה אלא משעת נתינה שלא אמרו אלא בקנס והרי אמרו בשת ופגם נותן מיד וקנס כשלא יכנוס. וכן הקשו בבשת ופגם ואימא לדידה וכו׳ אלמא לאו כי הדדי נינהו. ע״כ:
וז״ל הריטב״א ז״ל לא הספיקה לעמוד וכו׳. פרש״י דהאי לאו ממון הוא ורחמנא אמר והתנחלתם אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם מגיד שאין אדם מוריש זכות בתו לבניו והתוספות הקשו על פי׳ זה מה ענין והתנחלתם אותם לזה שאין הכתוב ההוא בא אלא למה שלא בא לה אלא לאחר מיתת האב אבל זו שכבר נאנסה או נתפתתה בחיי האב הרי זה כמעשה ידיה שעשתה בחיי האב שהוא של אחין וה״ל למיתי הכא מטעמא דאין אדם מוריש קנס לבניו. ותירצו דמשום דבשאר קנסות אדם מוריש קנס לבניו כההיא דב״ק לפי שהוא מוריש להם הקרן והכא אינו מוריש הקנס הזה לבניו לפי שאינו מוריש הקרן כדכתיב והתנחלתם אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם וזה כפי שטתו שכתבנו למעלה ולא כפי שטתנו שכתבנו שאין הפרש בין קנס הבת לשאר קנסות ולא ראינו לרש״י ז״ל בשום מקום שחלק ביניהם בזה ונראה שלשון רש״י ז״ל מתוקן כראוי דהאי לאו ממון הוא שיזכה בו האב מחיים ואין הזכיה באה לאחד מהם אלא לאחר העמדה בדין שאין אדם זוכה בקנס אלא בהעמדה בדין וכיון שהעמדה בדין היתה לאחר מיתת האב הרי היא כמעשה ידיה שעשתה לאחר מיתת האב שאין האחים זוכין בו משום והתנחלתם אותם לבניכם. ונראים הדברים דהך סיפא אכולה רישא ואפי׳ אמפותה ואפי׳ לשיטתנו שכתבנו למעלה דיתומה מפותה אין לה קנס לפי שכבר מחלה ליה לגופה התם הוא דבשעה שנבעלה לא היה לה אב וגופה שלה היה אבל זו שבשעת ביאה לא היתה של עצמה אע״פ שעתה חזרה וזכתה בקנס בשעת העמדה בדין פנים חדשות באו לכאן ואין מחילתה הראשונה כלום ולא דמי לאשה שמכרה בנכסי מלוג בחיי בעלה ומת בעלה שזכה הלוקח למפרע דהתם הגוף שלה ואין לבעל אלא אכילת פירות אבל הכא בשעת ביאה גופה של אב וכאומר קרע שיראין של חברי דמי ופשטא דמתני׳ הכי דייקא וכן נראה מהירושלמי שכתבנו בפרק דלעיל. וראיתי מי שפי׳ דהך סיפא אאנוסה בלחוד קאי ולא נהירא לי והא דקתני הרי הן של עצמה פי׳ בתוס׳ דברי׳ כפשוטן דאפילו אבושת ופגם קאי ואע״ג דהוא ממון גמור הוא להורישו לבניו שהרי הוא משלם על פי עצמו שאני הכא דבושת ופגם דאונס ומפתה נפקא לן מדכתיב ונתן האיש השוכב עמה הנאת שכיבה נ׳ מכלל דאיכא בשת ופגם וכיון דכן ועלה כתב לאבי הנערה גזרת הכתוב הוא שהכל ניתן במקום אחד וכל שהאב או יורשיו זוכים בקנס זוכים בבשת ופגם וכל שאינו זוכה בקנס אינו זוכה בבשת ופגם דאף ע״ג דתנן שהאונס משלם בושת ופגם על פי עצמו ואינו משלם קנס על פי עצמו לא קשיא דלא אקשינהו הכא אלא לענין נתינה דהאב דאלו לענין הודאת אונס אם מתחייב בהודאתו כל חד וחד נידון כדינו. אבל רבינו הרמב״ן ז״ל כתב דכי קתני הרי הן של עצמה אקנס דאונס ומפתה קאי אבל בשת ופגם וחבריהם דממונא נינהו הרי הן של אחין ונראה דבריו ז״ל והא דקתני עמדה בדין ולא הספיק לעמוד לאו למימר שאין האב יכול לתבוע הקנס שלא מדעת׳ כדסברי קצת מרבנן ז״ל דהא ליתא דכיון דרחמנא אמר ונתן לאבי הנערה הרי האב הוא בעל דבר ולקמן תנן אנסת את בתי והעמדתיך בדין אלא משום דכחה זכי רחמנא לאב ואמטולתא קא תבע תלי תנא תביעת האב בדידיה וקתני עמדה בדין כנ״ל. ר״ש אומר וכו׳ טעמיה מפרש בגמרא ולית הלכתא כוותיה. עד כאן:
וז״ל הרא״ש ז״ל הרי הן של עצמה אף ע״ג דבמפותה איירי ואית לן למימר דמחלה ליה כיון דבההיא שעתא לא היה בידה למחול שהרי אביה קיים השתא נמי גובה:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה נערה שנתפתתה — בושתה ופגמה וקנסה של אביה, וכן דמי הצער בתפוסה (אנוסה). עמדה הנערה בדין עם המפתה או האונס עד שלא מת האב — הרי הן של אב, כפי שאמרנו. לפיכך אם מת האב לפני שהספיק לגבות את הכסף מן האיש — הרי הן, הכספים הללו, של אחין, משום שהם היורשים את אביהם וכבר זכה בהן האב.
MISHNA: In the case of a young woman who was seduced, the compensation for her humiliation and her degradation and her fine belong to her father. And the same applies to the compensation for pain in the case of a woman who was raped. If the young woman stood trial against the seducer or rapist before the father died, these payments belong to her father, as stated above. If the father died before he collected the money from the offender, the payments belong to her brothers. As the father’s heirs, they inherit the money to which he was entitled before he passed away.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןראב״דר״י מלונילרמב״ןרשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) לֹא הִסְפִּיקָה לַעֲמוֹד בַּדִּין עַד שֶׁמֵּת הָאָב הֲרֵי הֵן שֶׁל עַצְמָהּ עָמְדָה בַּדִּין עַד שֶׁלֹּא בָּגְרָה הֲרֵי הֵן שֶׁל אָב מֵת הָאָב הֲרֵי הֵן שֶׁל אַחִין לֹא הִסְפִּיקָה לַעֲמוֹד בַּדִּין עַד שֶׁבָּגְרָה הֲרֵי הֵן שֶׁל עַצְמָהּ רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר אִם לֹא הִסְפִּיקָה לִגְבּוֹת עַד שֶׁמֵּת הָאָב הֲרֵי הֵן שֶׁל עַצְמָהּ
However, if she did not manage to stand in judgment before the father died, and she was subsequently awarded the money, the compensation belongs to her, as she is now under her own jurisdiction due to the fact that she no longer has a father. If she stood trial before she reached majority, the payments belong to her father, and if the father died, they belong to her brothers, who inherit the money notwithstanding the fact that she has become a grown woman since the trial. If she did not manage to stand in judgment before she reached majority, the money belongs to her. Rabbi Shimon says: Even if she stood trial in her father’s lifetime but did not manage to collect the payments before the father died, the brothers do not inherit this money, as it belongs to her.
רי״ףרש״יראב״ןתוספותראב״דר״י מלונילרמב״ןרשב״אריטב״אפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא הספיקה לעמוד בדין וכו׳ – כיון דלא עמדה בדין לאו ממון הוא להורישו לבניו ואמרינן לקמן (דף מג.) אין אדם מוריש לבנו זכות שזכתה לו תורה בבתו ויליף לה מקרא.
מת האב – משעמדה בדין בנערותיה בין בגרה קודם מיתה בין לא בגרה.
הרי הן של אחין – דכיון דעמדה בדין זכה בהן אב.
ר״ש אומר – אע״פ שעמדה בדין לא הוי ממון דאב להורישו לבניו עד דמטי לידיה ובגמרא (בבלי כתובות מב:) יליף טעמא.
ואם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב או שבגרה הרי הן לעצמה.
מתני׳ נערהלא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן של עצמה – תימה תינח קנס אלא בושת ופגם דממונא הוא דאחין בעי למיהוי ושמא מקראי דלעיל דנפקי בושת ופגם איתקוש אהדדי כדפי׳ לעיל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג. עמדה בדין עד שלא בגרה וכו׳, לא הספיקה וכו׳ עד שבגרה, הרי היא של עצמה. דהא כתיב גבי קנס ונתן לאבי הנערה, מלמד שלא זכתה תורה לאב אלא משעת נתינה, והעמדה בדין כשעת נתינה דמי. ור׳ שמעו׳ פליג ואמ׳ דנתינה גמורה בעינן, ולא סגי בהעמדה בדין לחודיה. וכי היכי דפליג ר׳ שמעו׳ במת האב, הוא הדין דפליג אם לא הספיק לגבות עד שבגרה, הרי הן של עצמה.
הרי הן של עצמה אתפוסה, אבל לא אמפותה, דהא מדעתא עביד, וכיון שנתרוקנה רשות לה פטור, דהא לאו מחמת ירושת אביה זכתה בהן.
וכן נראה שאינו לעצמה אלא קנס בתפוסה, אבל בושת ופגם וצער, דממונא הוא, משעה ראשונה זכה בהן האב. וכן נראה מפירוש רש״י ז״ל. והא דקתני הרי הן, לומר דנתרוקנא רשות לעצמה ופקע האב, אקנסות בין במפותה בין בתפוסה. ואי אמרת אי הכי אדרהיט ותני סופא מעשה ידיה ומציאתא ליפלוג (ונתיני) וליתני בדידה, הא אמרינן בגמרא דמעשה ידיה ומציאתה איצטריכא ליה. וראיתי בתוספות חכמי הצרפתים ז״ל דאמרו בושת ופגם נמי של עצמה הוי משום דכי הדדי כתיב תחת אשר ענה דמיניה שמעינן בושת ופגם, ודיניהן שוין. ואין זה נכון, דהא לאו בההוא קרא כתיבי אלא דשמעי׳ מיניה שאינו בכלל חמשים כסף אלא הנאת שכיבה, אבל בושת ופגם ממילא (נפיק) נפקא לן מחובל בחברו. וליכא למימר ביה לא זכתה לו תורה בו אלא משעת נתינה, שלא אמר אלא בקנס. והרי אמרו בושת ופגם נותן מיד וקנס כשלא יכנוס. וכן הקשו (בתוספ׳) בבושת ופגם ואימא לדידה וכו׳, אלמא לאו כי הדדי נינהו.
לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן של עצמה. יש לפרש (עי׳ רמב״ן): דוקא באנוסה, אבל במפותה אינה גובה כלל, שהרי כיון שמת האב אי נמי בגרה עד שלא עמדה בדין נתרוקן הזכות לעצמה, וכאלו לא זכה בהן אביה כלל, ומחמת עצמה זוכה ולא מחמת אב, כדמוכח בגמרא בריש פרקין (בבלי כתובות מב:) אמר רבא כי איצטריך קרא וכחש כגון שעמדה בדין ובגרה ומתה דהתם כי קא ירית מינה דידה קא ירית, אלמא מכי בגרה פקע ליה זכות האב לגמרי, ואדרבה כי מתה היא, איהו מכח ברתה אתי אם כן הרי זו כיתומה מפותה שאין לה קנס דאחולי אחלתיה.
ורבותינו בעלי התוספות ז״ל, אינן מודים בדין זה בקדושין פרק האיש מקדש (קידושין מ״ו. ד״ה קרא) גבי אם מאן ימאן אביה אין לי אלא אביה היא עצמה מנין וכו׳, שכך פירשו: ונפקא מינה שאם מת האב או שבגרה קודם שעמדה בדין היא יכולה לעכב ומשלם קנס במפותה. ושמא הם ז״ל סבורים לומר, דכיון דבשעה ראשונה לא היה שלה אלא דאב, ולא ניתן למחילה בשעתו, אפילו לאחר מכאן אינו נפטר, דמעתה מיפטרו. ואינו דומה לאשה שמכרה בנכסי מלוג בחיי בעלה ומת הבעל בחייה מיכרה קיים כמ״ש בירושלמי (פ״ט ה״א). דהתם גוף הנכסים לאשה הן, ואין לבעל בהן בחייה אלא אכילת פירות בלבד, וכשמכרה שלה מכרה, אבל כאן דבר תורה כסף קנסה של אב הוא ואין לה בו כלום עד שתבגר, או עד שימות האב.
וכן נראה לי ממה שאמרו בירושלמי בפרקין דלעיל (פ״ג ה״ז) גבי יתומה שנתארסה ונתגרשה תני דבי ר׳ היתומה האונס חייב והמפתה פטור, ויש אדם מוחל דבר שאינו ברשותו נשמעינה מן הדא דאמר רב בון בר חייא ר׳ זעירא קנס אין כאן משעה ראשונה דתנינן תמן עמדה בדין עד שלא מת האב הרי הן של אב, מת האב הרי הן של אחים, לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הן של עצמה, אם אומר את כן קנס כאן משעה ראשונה הרי הן של אחים משעה ראשונה, ר׳ בוא בשם רב חסדי בבושת ופגם היא מתניתא מה דר׳ מנא אמר מהו האונס חייב והמפתה פטור, האונס חייב בכל והמפתה פטור מן הכל, ר׳ אבון אמר ר׳ שמאי בעי מהו האונס חייב והמפתה פטור האונס חייב בכל והמפתה פטור מן הבושת ומן הפגם וחייב בקנס, והא ר׳ עקיבא אמר האונס פטור מן הבושת ומן הפגם וחייב בקנס והמפתה פטורין מן הכל והיא דר׳ יוסי הגלילי, עד כאן גירסת ירושלמי, ואף על פי שנראה שיש בה קצת שבוש בגירסא, מכל מקום למדנו ממנה שנחלקו שם אפילו בקנס יתומה ומפותה אם יכולה למחול, כיון שאינו ברשותה, והטענה לפי שאינו ממון עד שעת העמדה בדין ושיתחייב על פי עדים, הא קודם לכן לא, משום דאי בעי מודה ומפטר, הלכך קודם העמדה בדין ממון שאינו ברשותו הוא ואין אדם מוחל דבר שאינו ברשותו, והוה ליה כאומר לחבירו הריני מוחל לך לכשאלוה לך ותתחייב לי שלא אמר כלום, ואף על פי שאין נראה כן מתוך סוגיות שבגמרא לגבי יתומה ומפותה, התם הוא דכיון שבשעת פתוי כבר היא ברשות עצמה הרי הוא כאומר לחבירו קרע שיראין שלי והפטר, שהרי אינו מתחייב אלא על ידי ביאתה והרי היא ברשות עצמה למחול לו, שלא יתחייב בביאתו, והרי זה כאומר לחבירו מה שתקח משלי נתון לך במתנה או מחול לך. אבל מכל מקום שמעינן מינה למפותה בחיי האב דכיון דאב קיים, ואם יתחייב בדין דאב הוי ולא דידה אין מחילתה מחילה דממון שאינו ברשותו הוא, כן נראה לי.
והא דקתני הרי הן של עצמה. דוקא עיקר קנס, אבל בושת ופגם דממונא הוא, דאחין הוי. וכן פירש רש״י ז״ל אף על גב, דקתני הרי הן ולא קתני הרי הוא, איכא למימר אקנסות דעלמא קאי. ואם תאמר, אם כן, אדמיפלגי ואמרי מעשה ידיה ומציאתה אף על פי שלא גבתה ומת האב הרי הן של אחין, ליפלוג וליתני בדידה בושת ופגמה הרי הן של אחין. יש לומר, דמציאתה איצטריכא ליה לאקושי מעשה ידיה למציאתה בגמרא.
ורבותינו בעלי התוספות ז״ל (עי׳ גם כתובות ל״ח: ד״ה יש) אמרו: דאף בושת ופגם דידה הוו דכל שהקנס שלו אף בשת ופגם שלו דכי הדדי נינהו ובהדדי כתיבי, דכתיב (דברים כב, כט) תחת אשר ענה דמיניה ילפינן (כתובות לג, א; מ:) בשת ופגם. ואינו מחוור, דתחת אשר ענה לאו מיניה ילפינן בושת ופגם אלא דהוי תחת אשר ענה מכלל דאיכא דבר אחר דאינו בכלל חמשים, ומיהו בשת ופגם גופייהו מחובל נפקא ואי לאו חובל בחבירו מתחת אשר ענה לא שמעינן בושת ופגם באנוסה ומפותה, ותדע לך, דהא אמרינן באלו נערות (כתובות לט.) גבי בשת ופגם ואימא לדידה אלמא לאו בהדדי נינהו, והרמב״ם ז״ל (פ״ב מהל׳ נערה הי״ד) כתב כדברי התוספות שאף בושתה ופגמה שלה.
לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה הרי הן של עצמה. וכן הדין בנשאת, וכדתניא בא עליה ונשאת לעצמו דנשואין מוציאין מרשות אב כבגר, וכדאיתא לעיל בפרק אלו נערות (כתובות לט.).
אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שמת האב הרי הם של עצמה – פירש״י ז״ל דהאי לאו ממון הוא ורחמנא אמר והתנחלתם אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם מגיד שאין אדם מוריש זכות בתו לבנו ובתוספות הקשו על פירוש זה מה ענין והתנחלתם אותם לזה שאין הכתוב בא אלא למה שלא בא לאחר מיתת האב אבל זו שכבר נאנסה או שכבר נתפתה בחיי האב הרי כמעשה ידיה שעשתה בחיי אב שהוא של אחים וה״ל למיחוש טעמא משום דאין אדם מוריש קנס לבניו ותירצו משום דשאר קנסות אדם מוריש וכההיא דב״ק לפי שהוא מוריש להם את הקרן והכא אינו מוריש הקנס הזה לבניו לפי שאינו מוריש את הקרן כדכתיב והתנחלתם אותם לבניכם ולא בנותיכם לבניכם וזה לפי שיטת ז״ל שכתבו למעלה ולא לפי שיטתינו שכתבנו שאין הפרש לקנס הבת לשאר קנסות ולא ראינו לרש״י ז״ל בשום מקום שחלק ביניהם בזה ונראה שלשון רש״י ז״ל מתוקן בזה כראוי דהא לאו ממון הוא לא זכה ביה מחיים ואין הזכות בא לאחד מהן אלא לאחר העמדה בדין שאין אדם זוכה בקנס אלא בהעמדה בדין וכיון שהעמדה בדין היתה לאחר מיתת האב הרי הוא כמעשי ידיה שעשאה לאחר מיתת האב שאין אחים זוכין בה משום והתנחלתם אותם לבניכם ונראין הדברים דהא סיפא אכולה רישא קאי אפי׳ אמפותה ואף לשיטתם שכתבו דאף דיתומה ומפותה אין לה קנס לפי שכבר מחלה לגופה התם הוא לפי שבשעה שנבעלה לא היה לאב וגופה שלה היה אבל זה שבשעת ביאה לא היתה של עצמה אף על פי שעתה חזרה וזכתה בקנס בשעת עמדה בדין פנים חדשות באו לכאן ואין מחילתה הראשונה כלום ולא דמי לאשה שמכרה בנכסי מלוג בחיי בעלה ומת בעלה שזכה הלוקח למפרע דהתם הגוף שלה ואין לבעל אלא אכילת פירות אבל הכא בשעת ביאה גופה של אב וכדאמר קרע שיראין של חבירי ופשטי׳ דמתני׳ הכי דייקא וכן נראה מירושלמי שכתבנו בפרקין לעיל. וראיתי מי שפירש דאהך סיפא דאנוסה בלחוד קאי ולא נהירא לי והא דקתני הרי הוא של עצמה פי׳ בתוספת דברים כפשוטם דאפי׳ אבושת ופגם קאי ואע״ג דהאי ממון גמור להורישו לבניו שהרי הוא משלם עפ״י עצמו שאני הכא דבושת ופגם באונס ומפתה נפקא לן מהכא מדכתיב ונתן האיש השוכב עמה הנאות שכיבה חמשים דאיכא בושת ופגם וכיון דכן ועלה כתיב ונתן לאבי הנערה גזירות הכתוב שהכל נותן במקו׳ אחד וכל שהאב או יורשו זוכ׳ [בקנס זוכה] בבושת ופגם וכל שאינו זוכה בקנס אינו זוכה בבושת ופגם ואע״ג דתנן האונס והמפתה משלם בושת ופגם ע״פ עצמו ואינו משלם קנס ע״פ עצמו ל״ק לא אקשינהו הכא אלא לענין קנס דאב דאלו לענין הודאת אונס אם מחייב בהודאתו כל חד וחד נידון כדרכו אבל רבינו הרמב״ם ז״ל כתב דכי קתני הרי הן של עצמה אקנס דאונס ומפתה קאי אבל בושת ופגם וחבריהם דממונא נינהו הרי הן של אחים ונראין הדברים ז״ל דהא דקתני עמדה בדין ולא הספיק לעמוד לאו למימרא שאין האב יכול לתבוע הקנס שלא מדעתה כדסברי קצת מרבנן ז״ל דהא ליתא כיון דאמר רחמנא ונתן לאבי הנערה הרי האב הוא בעל דבר ולקמן תנן אנסת את בתי והעמדתיך בדין אלא משים דמכחה זכה רחמנא לאב ואתועלתה קא תנא תביעת האב בדידה וקתני עמדה בדין כך נ״ל.
ר״ש אומר וכו׳ – טעמא מפרש בתלמודא ולית הלכתא כוותיה.
נערה שנתפתתה פרק רביעי
משנה נערה שנתפתתה וכו׳ עמדה בדין עד שלא מת לכאורה היה נראה לי לדקדק מלשון המשנה דקתני עמדה בדין ולא קתני עמד האב בדין משמע דאיהי היא דקמשתעיא דינא בהדיה ולא האב. וזה לפי מה שאפרש בסמוך דלמסקנת הש״ס לקמן דטעמא דר״ש מונתן דלא זיכתה התורה לאב עד שעת נתינה א״כ מצינן למימר דרבנן נמי דרשו ונתן שלא זיכתה התורה לאב עד שעת העמדה בדין דמהאי שעתא קרינן ביה ונתן (ובדידה לא כתיב ונתן) דכגבוי דמי דלבי דינא אזהר קרא כמו שאבאר לקמן בשמעתין וכ״כ בחידושי הרא״ה ז״ל דטעמא דרבנן מונתן וכמ״ש לעיל ר״פ אלו נערות גבי נערה נערה ויבואר עוד לקמן בשמעתין ולפ״ז אפשר דאין האב יכול להעמידו בדין דא״ל לאו בעל דברים דידי את והא דקתני לקמן במשנה דשבועות אנסת ופתית את בתי א״ש למסקנא דאיירי לאחר שכבר עמדה בדין כמו שאפרש לקמן. א״נ התם איירי שכבר מתה הבת בנערות או בבגרות אף קודם העמדה בדין דאבוה מינה דידה קזכי ובדידה לא כתיב ונתן ויש לה זכות אף קודם העמדה בדין כך היה נ״ל לכאורה לשיטת הסוברים דבשאר קנסות אדם מוריש קנס לבניו (וא״כ ע״כ דטעמא דרבנן הכא משום דרשי ונתן) ולדעתי ע״כ היא שיטת ר״י הלבן שהביאו התוספות פרק אלו נערות דף ל״ח ע״ש. אלא דאכתי קשיא לי במפותה דאיירי בה נמי מתני׳ כמו שאבאר א״כ האיך שייך בה עמדה בדין הא מחלה אם לא שנאמר דקנס אינה יכולה למחול כמ״ש התוספות לעיל ר״פ אלו נערות בד״ה ועל אשת אחיו בשם הירושלמי ע״ש בחידושינו ויבואר עוד בסמוך. מיהו מפירש״י ותוספות בשמעתין משמע דקודם העמדה בדין לרבנן לא איצטריך קרא דאין יכול להוריש אלא טעמא רבה אית בה דאי מודה מפטר וה״ה לשאר קנסות כמו שיבואר. ולפ״ז לא שייך לרבנן דרשא דונתן. והשתא צ״ל דהא דקתני עמדה בדין בדידה היינו משום שאין האב יכול לטעון טענת ברי להבחין בין אנוסה למפותה כמ״ש הראב״ד בהל׳ נערה בתולה ונ״מ לענין צער או אם רוצה לישא אותה דבמפותה פטור ובאונס חייב כנ״ל ודו״ק:
קונטרס אחרון
פרק נערה במשנה עמדה בדין עד שלא מת האב והיה נ״ל לכאורה לדקדק דאיהי היא דמשתעי דינא בהדי הבועל ולא אביה דמצי א״ל לאו בע״ד דידי את דכי זכי רחמנא לאב היינו דמינה דידה קזכי אלא דאכתי קשיא לי טובא במפותה מאי עמדה בדין שייך הכא הא מחלה למאי דפרישית בסמוך דתלמודא דידן סובר דקנס יכולה למחול והעליתי מזה סיוע לשיטת הראב״ד ז״ל שאין האב יכול להעמידו בדין אף באונס לפי שאין יכול לטעון טענת ברי אם באונס או ברצון אלא ע״י טענת ברי של הבת ונ״מ לענין צער ועדיין צ״ע:
ברש״י בד״ה לא הספיקה וכו׳ כיון דלא עמדה בדין לאו ממונא הוא להורישו לבניו ואמרינן לקמן אין אדם מוריש עכ״ל. ע״כ תרי טעמי נינהו דהא במעשה ידיה ומציאתה אע״ג שלא עמדה בדין נמי יכול להוריש זכות בתו דבכה״ג לאו זכות בתו מיקרי אי זכה האב מחיים ע״כ דעיקר טעמא דקנס אינו יכול להוריש קודם שעמדה בדין היינו משום דאי מודה מפטר כמ״ש רש״י להדיא במשנתינו גבי מעשה ידיה דלא דמי לקנס אלא שהוצרך רש״י לפרש ג״כ ואמרינן לקמן דבלאו האי טעמא אכתי תקשי נהי שאין האב מוריש לבניו מ״מ אמאי הוי לעצמה ולא זכו בה האחין מחמתה כמו שזוכה האב אפילו אם כבר גבתה. ועל זה מפרש שאין האחין זוכין כלל בזכות הבת במה שהוא שלה. ולמאי דמפרש רש״י דטעמא דאין יכול להוריש קודם העמדה בדין משום דאי מודה מיפטר משמע להדיא דה״ה לשאר קנסות ואף ע״ג דבשאר קנסות אי אמרינן דאין מוריש לבניו היכא דמית פקע קנסא לגמרי וזכה הנתבע בשלו ואפ״ה אמרינן הכא דלעצמה משום דמעיקרא בשעת ביאה איהי נמי אית לה יד כדדרשינן לקמן אם מאן ימאן לרבות יתומה לקנס וכמו שאבאר שם אלא שיד אביה מעכב על ידה שהתורה זיכתה לו והיכא דמית תיכף בשעת מיתה זכתה איהי בשלה כן נ״ל ועיין בסמוך:
בתוספות בד״ה לא הספיקה וכו׳ תימא תינח קנס אלא בושת ופגם דממונא הוא דאחין בעי למיהוי כו׳ עכ״ל. ופשיטא להו מלישנא דמתני׳ דאכולהו מילתא דקתני לעיל קאי. ועוד מדקתני סיפא מעשה ידיה ומציאתה ושביק לבושת ופגם דקתני ברישא אלמא דבושת ופגם שוה לקנס בכולהו בבי דמתני׳. והר״ן כתב בע״א דמלשון הן פשיטא להו דאיירי בבושת וכן משמע מלשון התוספות דלעיל גבי בגר בקבר דמלשון הן קדייקו כמ״ש הר״ן ז״ל ע״ש:
בא״ד ושמא מקראי דלעיל דנפקא בושת ופגם איתקשו להדדי כדפרישית לעיל עכ״ל. האי היקשא לא נמצא בגמרא אלא שהתוספות לעיל בפרק אלו נערות כ״כ בכמה דוכתי ועיקר דבריהם בסוגיא דבגר בקבר דף ל״ח ע״ב כ״כ ר״י בעל התוספות ודקדק מההיא דהכא דבשת ופגם איתקשו להא מילתא לקנס למי שזה ניתן זה ניתן אע״ג דלא איתקשו לענין אי מודה מיפטר עכ״ל ולכאורה יש לתמוה דלמאי דפרישית בשיטת רש״י דהא דבקנס גופא אין אדם מוריש לא ידעינן אלא משום דאי מודה מיפטר וכן נראה מלשון התוספות בכולה שמעתין דהא בהא תליא מיהא אליבא דרבנן כמו שיבואר. ואף לשיטת ריב״א בפרק מרובה דף ע״ד ע״א שכתב לחלק בין קנס הבת לפי שאין מוריש עיקר הדבר לשאר קנסות שמוריש עיקר הדבר אפ״ה נראה מדבריו דעיקר טעמא לחלק בין עמד בדין וקודם שעמד היינו משום דאי מודה מיפטר אלא דבשאר קנסות לא מהני האי טעמא כיון שמוריש עיקר הדבר וא״כ מאי היקשא שייך הכא כיון דהא בהא תליא (ובכמה דוכתי משמע להדיא דכל מידי דתליא בטעמא לא שייך לומר אין היקש למחצה כדאשכחן לענין ממזרת דאיתקשו חייבי כריתות ומקשה הש״ס פרק האומר א״ה אפילו נדה נמי ומשני שאני התם דכתיב ותהי נדתה עליו דתפסי קידושין וכתבו התוספת דכיון דממזרת ותפיסת קידושין הא בהא תליא לא מהני בהו היקשא למחצה וכ״ש הכא דבקנס גופא לא כתיב בהדיא אלא מסברא דאי מודה מיפטר ידעינן דאינו מוריש ואכתי איכא למימר איפכא מקשינן קנס לבושת ופגם דמסברא יכול להוריש. אע״כ דכל חדא וחדא תיקום אדוכתי׳ ואזלינן בתר טעמא כמ״ש והעליתי בעזה״י כלל זה בדוכתי טובא אם לא שנאמר דהאי היקשא לא איצטריך אלא להכי למי שזה ניתן זה ניתן וכיון דעיקר קרא בקנס׳ כתיב שפיר מקשינן בושת ופגם לקנס) מיהו לפי מה שפירשתי לעיל דשיטת ר״י הלבן דטעמא דרבנן מונתן א״ש טפי דהאי דרשא שייך לענין בושת ופגם כמו לענין קנס ולקמן יבואר באריכות:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אולם אם לא הספיקה לעמוד בדין עם המפתה או האונס עד שמת האב, ואחר כך עמדה בדין וזכתה — הרי הן, הכספים הללו, של עצמה, שכיון שמת האב, הרי היא ברשות עצמה לכל דבר. וכן אם עמדה בדין עד שלא בגרה — הרי הן של אב, ואם מת האב — הרי הן של אחין היורשים אותו, אף שבגרה בינתיים. אבל אם לא הספיקה לעמוד בדין עד שבגרה — הרי הן של עצמה. ר׳ שמעון אומר: אפילו אם עמדה בדין בחיי האב, ולא הספיקה לגבות עד שמת האב — אין האחים יורשים את הכסף הזה, אלא הרי הן של עצמה, שכל עוד לא הגיע הכסף לידי האב ממש, אינו שלו.
However, if she did not manage to stand in judgment before the father died, and she was subsequently awarded the money, the compensation belongs to her, as she is now under her own jurisdiction due to the fact that she no longer has a father. If she stood trial before she reached majority, the payments belong to her father, and if the father died, they belong to her brothers, who inherit the money notwithstanding the fact that she has become a grown woman since the trial. If she did not manage to stand in judgment before she reached majority, the money belongs to her. Rabbi Shimon says: Even if she stood trial in her father’s lifetime but did not manage to collect the payments before the father died, the brothers do not inherit this money, as it belongs to her.
רי״ףרש״יראב״ןתוספותראב״דר״י מלונילרמב״ןרשב״אריטב״אפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144