×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) הָכָא נָמֵי בְּשֶׁכְּלֵי אוּמָּנוּתוֹ בְּיָדוֹ.
Here too, it is referring to a case where the second donkey driver comes with the tools of his trade in his hand, clearly indicating that he too came to sell his produce. Therefore, when the other driver praises his produce, there is room for concern that there was collusion and that in the next city their roles will be reversed. However, when there is no proof of collusion, the Rabbis were not concerned.
הערוך על סדר הש״סרש״יתוספותשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
ערך קדש
קדשא(ירושלמי בפרק הרואה) כי אלהים קדושים הוא קדוש בכל מיני קדושות (בסוף גמ׳ דסוטה) אלא עלמא אמאי מקיים אקידושא דסידרא ואיהא שמיה רבא דאגדתא פי׳ החובה ק״ש בברכותיה והתפלה מפני שמוסיפין האידנא ואומרין מזמור ארוממך אלהי המלך ובא לציון וקרא זה אל זה ועונין קדושה וגם קורין משנה או תלמיד ואומר קדיש ועונין יהא שמיה רבא על אלו שמוסיפין על החובה בהן מיקיים עלמא האידנא ופי׳ צלמות ולא סדרים ומפני מה הארץ צלמות לפי שאין בה סדרים כגון קידושא דסדרא ויהא שמיה רבא מכלל אי הוו בה הני סדרים ותופע כמו אור אחרי האופל אסמכתא בעלמא (יבמות מו. כתובות נט: נדרים פו: בבא קמא פט:) כדרבא דאמר רבא הקדש החמץ ושיחרור מפקיעין מיד שעבוד פירוש כגון ישראל דשעבוד חמצו של נכרי והגיע שעת הביעור לא אמרינן כיון דמשועבד ליה לנכרי והגיע שעת הביעור דנכרי הוא אלא חייל עליה איסור הקדש מידי דהוה אקדושת הגוף כההיא אתתא דעיילא אצטילא דמלתא וכו׳ ואמרינן רבא לטעמיה כיון דשדייה אמיתנא איתסרא בהנאה דהוה ליה כקדושת הגוף וכן אמר רב אשי קונמות קדושת הגוף הוא וכדרבא אבל הקדש מידי דלאו קדושת הגוף אלא קדושת דמים לא מפקע מידי שעבוד דהא מקדיש נכסיו והיתה עליו כתובת אשה דקא משוינן ליה הקדש טעות ושקלה כתובתה ולא מפקע הקדש לשעבוד דכתובתה. שחרור (יבמות מה) א״ר חמא הלוקח עבד מן הנכרי וקדם וטבל לשם בן חורין קנה עצמו בן חורין וכו׳ קדושה ראשונה קדשה לשעתה ולא קדשה לעתיד לבא (מכות יט. מגילה י. חגיגה ג: ערכין לב: זבחים קיב) קדושה ראשונה שקדשה יהושע קדשה לשעתה כשהיו שם ישראל על שנחרב בימי נבוכדנצר ולא קדשה לעתיד לבא לאחר שנחרב (כתובות כד:) כמה הייתם אוכלין בגולה בקדשי הגבול. עשר בגבולין כבר פי׳ בערך עשר (ערכין יט) ביד עד האציל ורמינהי קדוש ידים ורגלים במקדש עד הפרק וכו׳. (קידושין ג) מעיקרא תני לישנא דאורייתא והיא האשה נקנית ולבסוף תני לישנא דרבנן האיש מקדש דאסר לה אכולי עלמא כהקדש ובזו ההלכה נותן הבעל קדושין ואומר הרי את מקודשת לי נתנה היא ואמרה היא הריני מקודשת לך אינה מקודשת נתן הוא ואמרה היא חוששין מדרבנן (ובגמ׳) בביאה כי יקח איש אשה ובעלה קדושין המסורין לביאה הוי קדושין שאין מסורין לביאה לא הוו קידושין עוד (קידושין נב) עוד (קידושין יג.) קדשה בגזל ובחמס ובגנבה או שחטף סלע מידה וקידשה מקודשת עוד (קידושין סה) המקדש בעד אחד אין חוששין לקדושין ואפי׳ שניהם מודין.
ערך חף
חףב(שבת לא.) היה הלל חופף את ראשו (סנהדרין צה.) אבישי בן צרויה הוה חייף רישיה. (בבא קמא פב) ושתהא אשה חופפת וטובלת (שבת נ) חופף ומפספס אבל לא סורק (ביצה לה) נזי׳ לא יחוף באדמה מפני שמשרת את השער. (נדה סו) לא תחוף בנתר. (שבת ו) אימר דאמר רבי אליעזר צידי רשות הרבים כרשות הרבים דמו היכ׳ דליכא חיפופי היכא דאיכא חיפופי מי אמר פי׳ מי שבונה כותל סמוך לרשות הרבים כדי שלא יזיקו גמלים ושוורים ובני אדם את הכותל מביאין אבנים שיש להם קרנים וקובעין אותן בכותל ומוציאים את ראשיהן מעט לרשות הרבים כדי שלא יזיקו גמלים ושוורים ובני אדם את הכותל שלא יתחככו בכותל ויהרסוהו ולדברי הכל לאו כרשות הרבים דמו ועיקרו מן חיכוך כמו שאמרינן בסוטה הני דחייפי גונדי ובזה הפי׳ משמש גונדי כמו גידודי וכן כאן במקום העשוי להתחכך בו ויש שקובעין בצד כותליהן עמוד או קונדס (כתובות כד) משום חיפופי רשות הרבים פי׳ שמא עוברי דרכים נתחככו בהן וטימאו החיצונות (עבודה זרה לט) רבי עקיבא איקלע לגינזק אייתי לקמיה ההוא מינא דהוה דמי לחיפושא חפייה בדיקולא חזא ביה קילפי ושרייה. (יומא פד) ר׳ הונא בריה דרב יהושע הוה קאיה בשוקא חף ביה ושלח שדנהו למניה קמיה: (גיטין סח) כי נקיט ליה ואתי מטא דיקלא חף ביה שדייה. וליתליה בסיפי בבא דכי עייל חייף ביה וכי נפיק חייף ביה. (שבת עז) ונחש לחפפית פי׳ אחת ממיני שחין ותמיד צריך בעלה לחכך אותם ולחפף אותה כמו ששנינו ויקח לו חרש להתגרד בו ורפואתה בנחש שמרתיחין אותו בשמן זית ושפין אותה ומן הטינוף מתכנס על העור.
ערך רם
רםגאכסדרה רומיתא כבר פי׳ בערך אכסדרה. פ״א אע״ג דפתיחן ורויחן מן הצדדים הני אכסדרי רומיתא גבוהן פתחיהון ורמות הלכך יש להן ד׳ אמות. (עבודה זרה כד: ב״ר פרשה נה) רומי השיטה התנופפי ברוב הדריך פי׳ זה ארון שהיה מעצי שטים רומי לשון הגבהה התנופפי ל׳ הגבהה ס״א רוני ל׳ רנה המחושקה ברקמי זהב שהיה מצופה בציורין של זהב כענין וחשק אותם בדביר ארמון בהיכל. (שבת צד.) התם רוחא הוא דנקיטה להו פי׳ משום גסות הרוח הולכין עקב בצר גודל אבל אם מצטרך להם הרבה יכולין לרוץ (שבת קיג) כיון דכל יומא לא עביד הכי והאידנא עביד הכי לא מתחזי כרמות רוחא (עבודה זרה עב) והאי דלא הדרי בהו רמות רוחא הוא (שבת קי) רמות רוחא הוא דנקיטא ליה פי׳ מ״ה מותר ליטול כרבלתו שממנו אינו מסתרם אלא משום הכי אינו נזקק שוב לזווג שרמות רוחא ניטלה ממנו אבל לעולם אם היה אפילו ממילא הוה אסור והא דאמר דמעיקר שמותר הוא שכבר סרוס הוא. (נדרים יח) סתם תרומה ביהודה אסורה ובגליל מותרת פי׳ ביהודה היינו ירושלים דהויא חלקו של יהודה אסור דאיכא למימר כתרומת הלשכה נדר דלשכה הוי בארץ יהודה דהוי כדבר הנדור ובגליל מותר דאם אמר הרי עלי כתרומת הלשכה הואיל ואין בגליל לשכה אלא תרומת הגורן היינו דבר אסור שאין אנשי גליל מכירין תרומת הלשכה לפי שאינה ביניהן. (יבמות עד) ואני הנה נתתי לך את משמרת תרומתי בשתי תרומות הכתוב מדבר אחת תרומה טהורה ואחת תרומה טמאה ואמר רחמנא שלך תהא להסקה תחת תבשילך ואם היה שמן תרומה טמאה מדליקו בנר מכאן שמותר ליהנות מתרומה טמאה. ובזו ההלכה מפורש שהתרומה והבכורים שוין. דתנן התרומה והבכורים חייבין עליהן מיתה וחומש וכבר פי׳ זה המשנה בערך טען (יבמות צ) ת״ש אכל תרומה טמאה משלם חולין טהורין שלם חולין טמאין וכו׳ עד והוינן בה במזיד אמאי תשלומיו תשלומין תבוא עליו ברכה דאכל מידי דלא הוה ליה למיכל אפילו בימי טומאתו וכו׳ מכאן שאסור לכהן לאכול תרומה טמאה לעולם אפי׳ בימי טומאתו וכו׳ (גיטין נג) אי מטמא תרומ׳ משום דקא מפסיד לה לגמרי פי׳ דאסרה באכיל׳ לעולם כדאמרן אבל מטמא חולין דלא קא מפסיד לה לגמרי אימא לא פי׳ דמותרת בהנאה כדאמרן (תרומות פרק ד) רא״א תרומה עולה במאה ואחד פי׳ אם נפלה סאה אחת של תרומה בק׳ חולין לוקח מהן אחד ואומר זו היא התרומה שנפלה והשאר מותר ואם החולין פחות מק׳ אסור הכל. (חולין קיז.) תרומת הדשן ובגדי כהונה שני כתובין הבאין כאחד פירוש מדשן אפר המערכה וקומץ ממנו בקומצו ונקרא תרומת הדשן כשם שנאמר במנחה והרים ממנו בקומצו פי׳ בתורת כהנים ושמו כולו שלא יתפזר וקבלה היא שנבלע במקומו (כתובות כד) בתרומה דרבנן אכיל בתרומה דאורייתא לא תיכול פי׳ תרומת ת״ל ותרומת א״י תרומת מעשר של דמאי שחזרה למקומה כבר פי׳ בערך דמאי ובערך חזר.
א. [הייליגען. טרויען.]
ב. [קראצין.]
ג. [הויך, שטאלץ.]
בשכלי אומנותו בידו – חמר המביא תבואה למכור היה נושא בידו כלי היכר של מכירה כגון מחק שמוחקין בה המדה והמביאה להצניע אינו נושא בידו כלי אומנות מכר והכא כגון שכלי אומנותו בידו של זה המזלזל את שלו דאנן סהדי שלמוכרה הביאה הלכך אין זה אלא גומל וזה יעיד עליו בכרך שלפניהם.
בשכלי אומנותו בידו – פירש רבינו חננאל זה שאומר עליו שהוא כהן יש בידו כלים שמשמשין בהן בטהרה כגון כלי גללים כלי אבנים כלי אדמה שאין מקבלין טומאה שכל הרואה כלים הללו בידו מתרחק ממנו מלטמאותו ודומה שהוא כהן ולכך האמינוהו חכמים.
וז״ל הרמב״ן ז״ל: מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין. הך בעיא הכי פירושא אם תמצא לומר מעלין צריכין שנים להעיד עליו לנשיאות כפים ואם תמצא לומר אין מעלין בעד אחד סגי כדאמרינן במעלין מתרומה ליוחסין קא מפלגי דבכל שאר איסור עד אחד במילתא דעבידא לאיגלויי מהימן אבל ביוחסין בדוקין כגון מזבח ודוכן שנים בעי׳ דבעד אחד אינו בדיקה והא דאמרי׳ ה״מ תרומה דעון מיתה ה״נ קאמר דכיון דעון מיתה הוא דין הוא שנעלה ממנה ליוחסין ומיהו כיון שמעלי׳ צריכין שנים לתרומה תחלה. ור״ת פי׳ בספר הישר דכיון דעון מיתה הוא צריך שנים וכיון שעל פי שנים מעלין או דילמא התם דבצנעה אין מעלין ליוחסין כיון שעל פי עד אחד אבל בנשיאות כפים כיון דבפרהסיא אעפ״י שעל פי עד אחד מעלין ממנו ליוחסין. דכתיב ביה אני פלוני כהן עד מאן קא מסהיד עלויה. פי׳ בתוספות דה״מ ביוחסין אבל לתרומה מסיח לפי תומו הוא ונאמן כדלקמן. הכי נמי כיון דפרשי ידייהו אתו לאסוקינהו. פי׳ ומיהו שאמר הכתוב ויגואלו מן הכהונה ויאמר התרשתא להם אשר לא יאכלו בקדש הקדשים דמשמע שלא העלם ביוחסין וזהו ויגואלו ופסלם עוד מלאכול בקדשי הקדשים ולא קשיא ליה אמאי לא העלם ליוחסין דהתם הוראת שעה היתה לפי מה שראה שחזקתם שבבבל אינה חזקה כל כך להעלותם לכהונה בשבילה ומפרקינן שאני הכא דריע חזקייהו משום דלא אכלי בקדש הקדשים. ולקדשי קדשים גופייהו לא אתו לאסוקינהו דכיון דאמר להו שלא יאכלו מקדש הקדשים קלא איכא עלייהו בהכי אבל ביוחסין איכא למיחש דילמא גלי ואתו לאסוקיה בעדים דקא חזו דאכיל בתרומה ואקשי׳ אלא מאי גדולה חזקה פי׳ בעיא דתלמודא היא ולא מאן דמקשה מעיקרא קשיא ליה הכי אלא דגמרא קשיא לה אי אמרת בשלמא מעלין מתרומה ליוחסין היינו דגדולה חזקה דאע״ג דאיכא למימר לא ניכלו כי היכי דלא ניסקינהו ליוחסין כיון דמעיקרא אכלי לא חיישינן אלא אי אמרת אין מעלין אי נמי משום דריע חזקייהו הכא מאי גדולה חזקה. דמשמע דאע״ג דהשתא אית לן למימר מדינא דלא ניכול משום חששא דאיתיה לידא בה לא חיישינן להכי. ולאו היינו תבריה דמאן דמקשה ואין פי׳ זה נכון. ורש״י ז״ל פי׳ כן מאי גדולה חזקה מה לנו להשבית חזקה ושלא להעמידן על חזקתן ומפרקי׳ דאף על גב דאיכא למגזר משום תרומה דאורייתא לא גזור. ואיכא דאמרי הכי קשיא ליה אלא מאי גדולה חזקה. אי אמרת בשלמא אין מעלין ליוחסין לא מנשיאות כפים ולא מתרומה היינו דגדול׳ חזקה דמוקמי׳ להו בחזקתייהו אלא אי אמרת מעלין אי הכי בבבל היתה להם חזקה שהיו ראוין לעלות ממנה ליוחסין וכי אסקינהו עזרא לארץ ישראל גרע חזקתם לפי מה שראה בדורו. ואמר דלא אכלי בקדשי הקדשים ואין מעלין אותן ליוחסין א״כ מאי גדולה חזקה הא מיגרע גרעה לה והיאך אנו למדין מכאן שגדולה חזקה והרי אם היו מעמידין אותן (ונ״ל) על חזקתן היו מעלין אותן ואדרבה מכאן נראה שאינה גדולה וכל מקום שיש לחוש אין הולכין אחר החזקה ומיהו הא לא מקשי׳ אמאי לא העלם שהוראת שעה היתה כדאמרן ומפרקינן אין הכי נמי דגריעא דלא מסקינן ליוחסין ועדיפא דאכלי בתרומה ואע״ג דאיכא למגזר וזהו פי׳ נכון:
וז״ל הרא״ש ז״ל: אי בעית אימא רבי יהודה ורבנן במעלין מתרומה ליוחסין קא מיפלגי. האי אב״א לא קא מתרץ אלא קשיא דרבי יהודה אדרבי יהודה. הקשה ר׳ שמואל מורדוס היכי בעי למימר מעיקרא דטעמא דרבי יהודה משום גומלין הא ע״כ בלא טעמא דגומלין נמי סבר רבי יהודה בהדיא ומעלין מתרומה ליוחסין כדאיתא בסוף פרקין דרבי יהודה סבר דאין חולקין תרומה לעבד אלא א״כ רבו עמו. וי״ל דס״ד מעיקרא אי לאו טעמא דגומלין לא היינו מפסידין לכהן זה תרומתו שראוי לחלוק לו על פי חברו כדי לומר מעלין אדרבה היה לנו לומר דאין מעלין כדי שלא יפסידוהו תרומתו. ואע״ג דגבי עבד אמרינן לקמן דרבי יהודה דאין חולקין לו תרומה משום דאין מעלין ולא אמרי׳ יחלקו לו ולא יעלו דאין כל כך הפסד אם לא יחלקו בלא רבו. במעלין מתרומה ליוחסין קא מיפלגי. תי׳ מאי פלוגתא שייך בה ובאיזו סברא נחלקו נימרו תרווייהו מעלין ולא צריכי בתרומה שני עדים או נימרו תרווייהו אין מעלין ולא היה צריך אלא עד אחד בתרומה. וי״ל דבהך סברא פליגי מר סבר חיישינן שמא יעלו מתרומה ליוחסין לפי׳ מצריך שני עדים. ומר סבר לא חיישינן. מאי אמנה שבשטר קא מסהדי. תי׳ אי לא מסהדי אכולה מילתא ולא ידעי אי כהן הוא א״כ הא דתנן בגט פשוט גבי שני יוסף בן שמעון הדרים בעיר אחת אם היו משולשין יכתבו כהן. והיכן מפקינן ממונא מכהן כיון שאין העדים מעידין עליו יש לחוש שמא ישראל הערים וכתב שטר בשם חברו כהן. י״ל דהיכא דהוחזקו שני יוסף בן שמעון פשיטא דאכולא מילתא קא מסהדי והתם ודאי מעלין משטרות ליוחסין. כי קא מיבעיא ליה היכא דלא הוחזקו. חד אמר מעלין. וא״ת אמאי לא חשיב ליה בהדי הנך דתנן בעשרה יוחסין אין בודקין מן המזבח ולמעלה וי״ל משום דפשיטא היא דהיינו עדים גמורים ועדים לא קא חשיב. וא״ת אמאי לא חשיב תרומה ונשיאות כפים למ״ד מעלין. ואומר ר״ת דתרומה בכלל מזבח נשיאות כפים בכלל דוכן אע״ג דדוכן דהתם מיירי בשיר כדמשמע בגמרא מאן דאמר מעלין מוקי לה בדוכן דכהנים בגבולין:
בתוספות בד״ה ואי בעית אימא וכו׳ אבל דרבנן אדרבנן לעולם צריך לאוקמי בשכלי אומנתו בידו עכ״ל. אבל הרמב״ם השמיט האי אוקימתא דבשכלי אומנתו בידו וכבר תמה עליו בכ״מ ותירץ דאפשר דלהאי אוקימתא דבמעלין מתרומה ליוחסין פליגי תו לא צריכין לאוקימתא דכשכלי אומנתו בידו ולא כתב למה וכבר העיר עליו בעל תוי״ט ומה שתירץ נראה דוחק. דא״כ מעיקרא מאי מקשה דרבנן אדרבנן. אמנם למאי דפרישית לעיל יש ליישב דדוקא למאי דמשני אביי בדמאי הקילו משום דרוב ע״ה מעשרין הם מש״ה מקשינן דרבנן אדרבנן משא״כ למאי דמסקינן דטעמא דר״י משום מעלין מתרומה ליוחסין מוקמינן להא דחמרין בודאי חשודין תו לא קשיא דרבנן אדרבנן דאפי׳ בלא חששא דגומלין אין להאמינו כדפרישית באריכות. אלא שנראה דוחק לאוקמי האי דחמרין בודאי חשודין דוקא ועכ״ז יש ליישב דאפילו בפירות ע״ה דאמרינן דאחרים נאמנין עליה׳ היינו משום חזקה דאין אדם תוטא ולא לו וכיון דאיכא חששא דגומלין תו לא שייך האי חזקה ומש״ה אין ע״ה נאמן להעיד אף בשל אחרים. משא״כ במתני׳ וברייתא דשני כהנים שהם בחזקת כשרות תו לא פסלינן להו משום חששא דגומלין ולא קשיא דרבנן אדרבנן אלא הא דמקשינן מעיקרא היינו לאוקימתא דאביי דשני דר׳ יהודה אדר״י משום דבדמאי הקילו אלמא דבדמאי לא שייך חששא דגומלין אע״ג דחייש בשני כהנים א״כ מקשה שפיר דרבנן אדרבנן דלא מסתבר לומר דר׳ יהודה ורבנן פליגי בסברות הפוכות משא״כ למסקנא דטעמא דר״י משום מעלין מתרומה ליוחסין א״ש דרבנן חיישי טפי לגומלין בדמאי מטעמא דפרישית ור״י לא חייש כלל כנ״ל נכון ודו״ק:

חשש טומאה בקדרות שהניחן הקדר

ציון א-ד.
גמרא. הקדר שהניח קדירותיו וירד לשתות; הפנימיות - טהורות, והחיצונות - טמאות. והתניא: אלו ואלו טמאות! אמר רבי חמא בר עוקבא: בשכלי אומנותו בידו, מפני שיד הכל ממשמשת בהן. והתניא: אלו ואלו טהורות! אמר רבי חמא בר עוקבא: בשאין כלי אומנותו בידו. ואלא הא דתנן: הפנימיות טהורות והחיצונות טמאות, היכי משכחת לה? דסמיכא לרשות הרבים, ומשום חיפופי רשות הרבים.
...קדר חבר שהניח קדרותיו שמוכר וירד לשתות - הרי הפנימיות טהורות והחיצונות טמאות. במה דברים אמורים? בשהניחן סמוך לרשות הרבים, מפני שהעוברים והשבים נוגעים בחיצונות בשעת הליכה. היו רחוקות מרשות הרבים; אם היו כלי אומנותו בידו - הכל טמאות, מפני שכליו מוכיחין שהונחו למכור ויד הכל ממשמשות בהן. ואם אין כלי אומנותו בידו - הכל טהורות, חזקתן שלא נגע בהן אדם. וכו׳.
השגת הראב״ד. אין זה הטעם יפה, שהרי הכל יודעים שהביאן למכור. אלא בשכלי אומנותו בידו - הכל באין לראות האומניות.(רמב״ם מטמאי משכב ומושב יב, כג)

א. פירוש ״כלי אומנותו בידו״.

רבי חמא בר עוקבא מבאר שכאשר כלי אומנותו של הקדר בידו כל הקדרות טמאות, מפני שיד הכל ממשמשת בהן, וכאשר כלי אומנותו אינם בידו - כולן טהורות.
רש״י מפרש שכאשר כלי אומנותו בידו יש היכר שרוצה למכור את קדרותיו, וממילא יד הכל ממשמשת בהן לבדוק ולקנות אותן, ועמי הארצות מטמאים את הקדרות במגעם. כמוהו מפרשים הר״ש והרא״ש בפירושיהם למשנה (טהרות ז, א), וכן כותב הרמב״ם בהלכותיו.
הראב״ד משיג על הרמב״ם שגם כשאין כלי אומנותו בידו הכל יודעים שהביאם בשביל למכור. אולם הכסף משנה מסביר שבלא כלי המכירה יתכן שמביאם לעצמו או לחברו ולא על מנת למכור.
הראב״ד עצמו מפרש שכאשר כלי אומנותו בידו - הכל באים לראות את האומניות. הכסף משנה תמה מה המיוחד באומנות של יצירת כלי חרס עד שרבים יבואו לראותם. אולם החתם סופר מסביר שכוונת הראב״ד לכלים יפים שעשה כשנעשה אומן, שעל ידי יופים הכל באים לראותם ומטמאים קדירותיו. באופן אחר מבאר בעל מרכבת המשנה שכוונתו לרוכלים שמראים חידושים ושחוק כדי שיתקבצו הקונים, אך מוסיף שלא מסתבר שחבר יזלזל כל כך בכבודו.

ב. כאשר הקדרות סמוכות לרשות הרבים.

הגמרא מעמידה את המשנה בטהרות, האומרת שהקדרות החיצונות טמאות והפנימיות טהורות, באופן שהקדר הניחן סמוך לרשות הרבים ומשום ״חיפופי רשות הרבים״. רש״י מפרש שהכוונה לאבנים או יתדות שניתנו בצידי רשות הרבים להרחיק את העגלות מלהזיק את הכתלים, וכשהקדר מניח את קדרותיו לידם הוא דוחק את הדרך לבני רשות הרבים והם מטמאים את הקדרות החיצוניות.
הרמב״ם כותב שהניחם סמוך לרשות הרבים. החזון איש (טהרות סי׳ ט, א) כותב שכך הוא מפרש ״חפופי רשות הרבים״, ולפי זה כל שכן כאשר הניחם ברשות הרבים עצמה שיש לחשוש שנגעו בהם עמי הארצות. לעומת זאת לפי פירוש רש״י מדובר דוקא כשהניחם בשולי רשות הרבים, שאז הנגיעה ודאית מאחר שדחק עליהם את הדרך, מה שאין כן ברשות הרבים עצמה שהנגיעה מסופקת.
[{דף כד:}]

מי שנכתב בשטר ככהן - האם מכשירים אותו לכהונה

ציון ה.
גמרא. איבעיא להו: מהו להעלות משטרות ליוחסין? היכי דמי, אילימא דכתיב ביה ׳אני פלוני כהן חתמתי עד׳ - מאן קא מסהיד עלויה? לא צריכא, דכתיב ביה ׳אני פלוני כהן לויתי מנה מפלוני׳ וחתימו סהדי, מאי? אמנה שבשטר קא מסהדי, או דלמא אכולה מילתא קא מסהדי? רב הונא ורב חסדא, חד אמר מעלין וחד אמר אין מעלין.
אין מעלין משטרות לכהונה. כיצד? הרי שהיה כתוב בשטר ׳פלוני כהן לוה מפלוני׳ או ׳הלוהו כך וכך׳ והעדים מלמטה - אין מחזיקין כהן זה שהוא מיוחס, שמא לא העידו אלא על המלוה. במה דברים אמורים? לענין ייחוס, אבל לחזקה, שיהיה בחזקת כהן ככהני זמן הזה ויאכל בתרומה וחלה של דברי סופרים ובשאר קדשי הגבול - מעלין מן השטרות, וכו׳.(רמב״ם איסורי ביאה כ, ט)
...ואפילו משטרות מעלין לכהונה בזמן הזה. כיצד? הרי שהיה כתוב בשטר ׳פלוני כהן לוה מפלוני מנה׳ ועדים חתומים עליו - הרי זה בחזקת כהן ככהני זמן זה... הגה. ויש אומרים דאם חתם עצמו ׳אני פלוני כהן עד׳ - מהני בזמן הזה.(שו״ע אבן העזר ג, ב)

א. ההכרעה במחלוקת האמוראים.

הרי״ד פוסק כדעה המקילה שמעלים משטרות ליוחסין, ואפשר שטעמו שהמעלה שעשו ביוחסין היא מדברי חכמים, ויש להקל בה.
אולם הריא״ז (הלכה ה, יז), המאירי, הרמב״ם והשלחן ערוך פוסקים שאין מעלים משטרות ליוחסין. המגיד משנה כותב שהרמב״ם פוסק לחומרא משום מעלת היוחסין. הגר״א (סקט״ו) מבאר שההעלאה ליוחסין קשורה באיסורי תורה, ועוד שדעת הרמב״ם לפסוק כלישנא בתרא וכדעה שמובאת בגמרא אחרונה.

ב. פעמים שסומכים על העדים שיודעים שהוא כהן.

התוספות (ד״ה אמנה) מקשים על הדעה שעדי השטר אינם מעידים על כך שהלווה כהן ממה ששנינו בבבא בתרא (קעב, א) לגבי עיר שיש בה שני אנשים ששמם יוסף בן שמעון: ״כיצד יעשו? ישלשו, ואם היו משולשין - יכתבו סימן, ואם היו מסומנין - יכתבו כהן״, ואם העדים אינם מעידים על כך שהוא כהן - מה הועילו חכמים בתקנתם, הרי השני יכול להערים ולכתוב שהוא כהן בלא שהעדים ירגישו בכך.
מתוך כך התוספות כותבים שבמקום שהוחזקו שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר - ודאי שהעדים מעידים על כל הכתוב בשטר, ובזה אף מעלים משטרות ליוחסין, והדיון של הגמרא הוא באופן שלא הוחזקו שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר.
אולם מדברי הרשב״א בתשובה (ח״ב סי׳ שנב) עולה שגם כשיש שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר אין העדים מדקדקים בכך שהוא כהן, והבית שמואל (סק״ח) מבאר שהרשב״א אינו מקבל את חילוק התוספות.
אכן הרשב״א (שם ובחידושים) כותב חילוק אחר, שהדיון בסוגייתנו הוא דוקא כשהשטר מנוסח בלשון הלווה, כפי שנאמר בגמרא: ׳אני פלוני כהן לויתי מנה מפלוני׳. אבל בשטר המנוסח בלשון העדים, כגון ׳ראינו איך פלוני כהן לוה׳ - מעלים ממנו ליוחסין, שמן הסתם העדים מעידים על כל מה שכתבו, ומוחזק להם שאדם זה כהן, וכן כותבים הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והרי״ד. על פי זה מבאר הרשב״א בתשובה שבמשנה בבבא בתרא האומרת שיש לכתוב בשטר על אחד שהוא כהן מדובר בכגון שהשטר נכתב בלשון העדים.
בעל גידולי תרומה (שער לג ח״ד, ו) מוכיח שהתוספות אינם מקבלים את חילוק הרשב״א בין שטר הכתוב בלשון הלווה לבין שטר הכתוב בלשון העדים, שאם לא כן אין מקום לקושייתם, ולא היו צריכים לחלק בין שטרות של אנשים בעלי אותו שם לבין שטרות אחרים.
הריא״ז (שם) כותב שאם השטר כתוב בלשון העדים אפשר לסמוך על עדותם לענין כהונתו, אך מדגיש שאין מעלים ממנו ליוחסין אלא רק לשאר עניני כהונה ככהן מוחזק, מפני שיתכן שקראוהו כהן רק משום שנהג כמנהג הכהנים בנשיאת כפים או בחלוקה בגורן. נראה שלדעתו מעלים אותו ליוחסין רק לפי הדעה שמעידים על כל הכתוב בשטר, אבל לפי הדעה שמעידים על מנה שבשטר, אף על פי שכתוב בלשון העדים ההנחה היא שאין להם ידיעה ברורה ורק מפני שמתנהג ככהן כתבו שהוא כהן.
הרמב״ם כותב שאין מעלים לכהונה משטר שכתוב בו ׳פלוני כהן לוה מפלוני׳, ומשמע שחולק על הרשב״א וסובר שגם משטר הכתוב בלשון העדים אין מעלים ליוחסין.
הר״ן כותב בהסבר שיטת הרמב״ם שיתכן שהסופרים שכתבו את השטר כתבו את שמות האנשים כפי שמכנים אותם בשוק, ואין להם ידיעה ברורה שהוא כהן מיוחס.
על פי זה כותב הבית שמואל (שם) שאם יש שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר, ויוצא שטר על אחד מהם וכתוב בו שהוא כהן - לדעת הרמב״ם אין מעלים משטר זה ליוחסין, כיון שיתכן שהם מעידים רק על כך שהוא מוחזק ככהן, בעוד שלפי התוספות מעלים ממנו ליוחסין, כפי שהתבאר. אולם החלקת מחוקק (סק״ה) מסתפק אם הרמב״ם מסכים עם התוספות שבאופן זה מעלים אף ליוחסין.
הבית שמואל מוסיף שלפי הרמב״ם מסתבר שגם אם השטר כתוב בלשון הלווה ניתן להסתמך על מה שכתוב בשטר לענין ממון, שכן לדעת הרמב״ם אין הבדל בין לשון הלווה לבין לשון העדים.

ג. עד הכותב בחתימתו שהוא כהן.

בגמרא מבואר שכאשר העד החתום בשטר כותב ׳אני פלוני כהן עד׳ - אין מעלים ממנו ליוחסין, שהרי אין מי שמעיד עליו. עם זאת כותבים הרמב״ן, הרא״ה, הריטב״א ורבינו קרשקש בשם התוספות שמעלים משטר זה לאכילת תרומה, שכן עד זה אינו גרוע ממסיח לפי תומו שנאמן להאכילו בתרומה, כמבואר בגמרא להלן (כו, א).
הרא״ה ורבינו קרשקש מעירים שכך הדין רק לפי רבנן הסוברים שאין מעלים מתרומה ליוחסין, ולא לפי רבי יהודה שסובר שמעלים, שכן אם יתנו לו תרומה יעלוהו גם ליוחסין. מדבריהם עולה שניתן להאכילו על סמך השטר אף בתרומה של תורה, שהרי מתרומה דרבנן לדברי הכל אין מעלים ליוחסין.
אולם הריטב״א והר״ן (דף י, ב בדפי הרי״ף) כותבים שנאמן להאכילו דוקא בתרומה דרבנן, שהרי גם בענין מסיח לפי תומו למדנו בבבא קמא (קיד, ב) שנאמן רק להאכילו בתרומה דרבנן. הבית שמואל (סק״ט) מקשה שאם החתימה שהוא כהן נחשבת כמסיח לפי תומו אף שאינו מספר דברים אחרים, מדוע הגמרא (כו, א) מביאה כדוגמה למסיח לפי תומו את מי שאומר ׳זכור הייתי׳ וכו׳, שמזה משמע שאם הוא אומר שהוא כהן בלא עירוב דברים אחרים אין זה מסיח לפי תומו.
רבי ברוך פרנקל (בהגהות על הב״ש) מתרץ על פי דברי הר״ן בתשובה (סי׳ ג) שמי שאומר בפיו שהוא כהן אינו נחשב מסיח לפי תומו אלא אם כן הוא אומר זאת בהקשר אחר, מה שאין כן כשכותב בחתימתו שהוא כהן שמן הסתם אין כוונתו להודיע ולפרסם את הדבר, ולכן הוא נחשב כמסיח לפי תומו אף על פי שכותב זאת באופן ישיר.

ד. העלאה משטרות לתרומה דרבנן בזמן הזה.

הדיון בגמרא עוסק בהעלאה משטרות ליוחסין, ויש לדון לגבי העלאה משטרות לאכילה בתרומה.
הריטב״א כותב שהדיון של הגמרא נוגע גם להעלאה משטרות לתרומה, והגמרא מזכירה יוחסין כדי להשמיענו שלפי הדעה שהעדים מעידים על כל הכתוב בשטר ניתן לסמוך עליו אף להעלאה ליוחסין, אבל לפי הדעה שמעידים רק על מנה שבשטר - אפילו לתרומה אין מעלים אותו.
אולם בדעת הרמב״ם, שכותב שאין מעלים משטרות ליוחסין, אבל מעלים משטרות להחשיבו בחזקת כהונה ככהני הזמן הזה להאכילו בקדשי הגבול ובתרומה דרבנן, מבאר המגיד משנה שהמחלוקת בגמרא היא דוקא לענין יוחסין, אבל פשוט שמעלים משטרות לתרומה.
הריא״ז (שם) כותב שלענין יוחסין מחמירים, אך לענין דרבנן, כגון להאכילו בתרומה דרבנן - הקלו מספק לסמוך על הכתוב בשטר, ויוצא שלשיטתו הדיון שבגמרא הוא גם לענין תרומה, אלא שלמעשה בתרומה דרבנן אין להחמיר מספק.
הש״ך (חו״מ סי׳ מט סקט״ו) תולה ענין זה במחלוקת הראשונים שהתבארה לעיל. לדעת הרשב״א שהדיון של הגמרא הוא דוקא כאשר השטר כתוב בלשון הלווה, כיון שאז לפי הדעה שמעידים רק על מנה שבשטר אין העדים מדקדקים כלל בענין כהונתו - לא ניתן לסמוך על השטר אף להעמידו בחזקת כהן, וכך גם לפי התוספות כאשר לא הוחזקו שנים בעלי אותו שם באותה העיר. אולם לדעת הרמב״ם שאין הבדל בין שטר הכתוב בלשון הלווה לבין שטר הכתוב בלשון העדים - העדים מדקדקים בכתוב בשטר שהרי הם צריכים לקרוא את השטר קודם שיחתמו, ולכן ניתן לסמוך על השטר כדי להעמידו בחזקת כהן, והדיון בגמרא הוא אם הם מעידים על כך שהם יודעים בבירור שהוא כהן, ולכן אין מעלים אותו ליוחסין דוקא.

ה. שיטת השלחן ערוך.

בהלכה שלפנינו פוסק המחבר כדברי הרמב״ם שמעלים משטרות לכהונה בזמן הזה, ומשמע שאין מעלים משטרות ליוחסין בכל אופן, אף כשהשטר כתוב בלשון העדים, או שהוחזקו שנים בעלי אותו שם באותה העיר.
הרמ״א (חו״מ סי׳ מט, ז) מביא להלכה את תשובת הרשב״א שאם יש שני אנשים בעלי אותו שם בעיר, וכתבו העדים בשטר ׳אמר לנו יוסף בן שמעון שלי״ט׳ - הרי זה סימן שהם דקדקדו שאביו של בעל השטר שבפניהם חי, אבל אם כתוב בשטר ׳אני יוסף בן שמעון שלי״ט׳ וחתמו העדים - אין זה סימן, מפני שהעדים לא דקדקו בכך.
החלקת מחוקק (שם) מקשה שבהלכה שלפנינו הרמ״א אינו חולק על המחבר, ומשמע שמסכים לשיטת הרמב״ם שאין מעלים משטרות ליוחסין אף שהשטר כתוב בלשון העדים, בעוד שבחושן משפט הוא פוסק כשיטת הרשב״א החולק על הרמב״ם, שסומכים על העדים במקום שהשטר כתוב בלשון העדים.
הבית שמואל והחלקת מחוקק (בתירוצו השני) מתרצים שגם הרמב״ם מסכים שעדות העדים מועילה בתור סימן לדעת מיהו הלווה בענין הממון, כגון שמנוסח השטר עולה שאביו חי או שהוא מוחזק ככהן, מה שאין כן לענין ייחוסי כהונה שמן הסתם אין להם ידיעה ברורה שהוא כהן. הבית שמואל מוסיף שדברי הרמ״א, שאם השטר כתוב בלשון הלווה אין לסמוך על העדים בתור סימן מיהו הלווה, אינם אלא לשיטת הרשב״א, אבל לשיטת הרמב״ם אף בזה העדים מדקדקים בכתוב בשטר וניתן לסמוך על דבריהם לענין ממון, וכן מסיק הש״ך (שם) הלכה למעשה.
לגבי עד הכותב בחתימתו שהוא כהן, כותב הרמ״א (בהלכה שלפנינו) שנאמן בזמן הזה, כדין המסיח לפי תומו שנאמן בתרומה דרבנן. החלקת מחוקק (סק״ו) מקשה שהר״ן כותב כן לשיטתו שהאומר על עצמו שהוא כהן - אינו נאמן אף לשאת את כפיו ולקרוא בתורה ראשון, כמבואר בבירור הלכה לעיל (כג, ב ציון ב), לכן אם הוא כותב בחתימה שהוא כהן - נחשב כמסיח לפי תומו, ומעלים אותו לקרוא ראשון וכדומה. אבל הרמ״א שפוסק בסעיף א כשיטת הרמ״ך שבזמן הזה שאין תרומה האומר על עצמו שהוא כהן נאמן לקרוא בתורה ראשון - הרי זה שכותב בחתימה שהוא כהן אינו נחשב כמסיח לפי תומו אלא כותב כן משום שנוהג בעניני הכהונה על פי דיבורו, וכיצד אם כן מעלים אותו לאכילת תרומה. על כן מסיק החלקת מחוקק שדברי הרמ״א אמורים דוקא בארץ ישראל שנוהגת בה תרומה דרבנן, וכיון שאינו נאמן על פי עצמו לקרוא בתורה ראשון - ניתן להעלות מחתימתו שהוא כהן לקריאה בתורה.
[{דף כד:}]

נשיאת כפיים בזר

גמרא. ...אבל נשיאות כפים דאיסור עשה - לא.
...ואין לזר לישא כפיו, אפילו עם כהנים אחרים.(הגהת הרמ״א, אורח חיים קכח, א)

א. מהות האיסור.

רש״י (ד״ה דאיסור עשה) מפרש שהאיסור נלמד מהפסוק ״כה תברכו...⁠״ (במדבר ו, כג) - אתם ולא זרים, ולאו הבא מכלל עשה - עשה.
התוספות במסכת שבת (קיח, ב ד״ה אילו) כותבים בשם ר״י שאינו יודע איזה איסור יש בזר העולה לדוכן, אם לא משום ברכה לבטלה, שלכהנים אמרה התורה לברך את ישראל.
המגן אברהם (סק״א) כותב שיתכן שכוונת ר״י לאיסור הזכרת שם השם לבטלה, שזהו איסור עשה. הנודע ביהודה (או״ח סי׳ ו) מסתפק האם כוונת המגן אברהם לברכת המצוות שלפני ברכת הכהנים, דהיינו ׳ברוך אתה... אשר קדשנו במצוותיו...׳, או להזכרת השם בברכת הכהנים עצמה, ומסיק שיותר נראה לפרש שכוונתו לברכת הכהנים ממש ולא לברכה שלפניה.
הט״ז (סק״ב) מבאר שר״י נמנע מלפרש כרש״י כיון שאפשר לומר שהתורה ציותה על הכהנים לברך ולא ציותה על זר. אך גם הזר רשאי לברך אם רוצה, ורק מטעם ברכה לבטלה אסור.
המגן אברהם, לאחר שמבאר שכוונת ר״י להזכרת השם בברכה, מפנה לסימן רטו. בעל לבושי שרד מבאר שכוונת המגן אברהם לדחות את הסברו בכוונת ר״י כיון שמדברי המחבר שם (סעיף ד) משמע שאיסור ברכה לבטלה הוא משום ״לא תשא״, דהיינו איסור לאו ולא איסור עשה.
אבל בעל מחצית השקל מבאר שכוונת המגן אברהם להפנות לשיטת התוספות המובאת במגן אברהם שם (סק״ו), לפיה המברך ברכה שאינה צריכה אינו עובר על איסור לאו, והלימוד מ״לא תשא״ אינו אלא אסמכתא בעלמא, אלא עובר על איסור עשה של ״את ה׳ אלקיך תירא״, וזו כוונת ר״י בתוספות בשבת.
יש להעיר שבעל האשכול (ח״א סי׳ טו) מביא מחלוקת אם סוגייתנו האומרת שישראל הנושא את כפיו עובר בעשה מתכוונת לעשה ממש הנלמד מהפסוק ״דבר אל אהרן״ ולא אל זרים, או שזהו איסור מדרבנן ומשום ברכה לבטלה. נראה איפוא שמבין בדעת ר״י שזהו רק איסור דרבנן משום ברכה לבטלה. אמנם לשון הגמרא היא שיש בכך איסור עשה, אך בעל נחל אשכול מבאר שהכוונה למצוה לשמוע בקול חכמים, שנלמד מהפסוק ״שאל אביך ויגדך״.
בעל ההפלאה מבאר שהעשה שעובר עליו זר שעולה לדוכן הוא שאינו מתברך מפי הכהנים, על פי שיטת בעל ספר חרדים שכשם שיש מצוה על הכהנים לברך כך יש מצוה על ישראל להתברך. את דברי ר״י בתוספות במסכת שבת הוא מפרש שכוונתו לישראל העולה לדוכן במקום שאין כהנים, באופן שאינו מבטל את המצוה להתברך, ולכן כותב שאם הוא עצמו מברך ברכת כהנים הרי הוא עובר על ברכה לבטלה. לפי פירושו ר״י לא בא לפרש מהו איסור העשה המוזכר בסוגייתנו, בעוד שלפי פירוש האשכול והמגן אברהם ר״י בא לפרש את האיסור שבסוגייתנו.

ב. ביאור דברי רבי יוסי במסכת שבת.

במסכת שבת (קיח, ב) אמר רבי יוסי: ״מימי לא עברתי על דברי חברי. יודע אני בעצמי שאיני כהן; אם אומרים לי חבירי ׳עלה לדוכן׳ - אני עולה״. דבריו צריכים ביאור, שהרי אם היה עולה לדוכן היה עובר בעשה. בעל האשכול (שם) מפרש שרבי יוסי לא היה מברך ונושא את כפיו אלא היה עומד על הדוכן, וכן מבאר המגן אברהם (שם). לפי זה כוונת רבי יוסי לומר שהיה שומע לחבריו ועולה לדוכן אף שהיה בכך גנאי או לזות שפתים, שהרואים היו עלולים לומר שעבר בעשה.
הרא״ש (בתוספותיו), הנימוקי יוסף והמאירי (במסכת שבת) מבארים שדברי רבי יוסי נאמרו בדרך הפלגה, ואין כוונתו לומר שהיה עולה לדוכן שהרי יש בזה איסור עשה, אלא כוונתו שהיה מוכן לעשות למען חבריו דבר גדול.
בעל תורה תמימה (במדבר פרק ו, קלא) מביא שרבינו ירוחם בהקדמתו גורס בדברי רבי יוסי ״יודע אני בעצמי שאיני כדאי״, ולפי זה אין הכוונה לדוכן של כהנים אלא לדוכן שהיו דורשים בו גדולי הקהל לפני הציבור.
בעל ההפלאה לשיטתו לעיל מבאר שכוונת רבי יוסי לומר שהיה שומע בקול חבריו ועולה לדוכן עם כהנים אחרים, ומבטל בשב ואל תעשה את המצוה להתברך מפי הכהנים.
הרמ״א בדרכי משה (סק״א) כותב לעומתו שהאיסור לשאת את כפיו חל על זר כשעולה לבדו, אולם כשעולה עם כהנים אחרים - אין הוא עובר על האיסור, ועל כך מדובר במסכת שבת.
הב״ח והמגן אברהם כותבים שלא מסתבר לחלק כך, ולדעתם תמיד יש איסור. החתם סופר (קובץ תשובות סי׳ ס) מבאר את דעת הרמ״א שאם כהן מקיים את המצוה של ברכת כהנים כאשר קראו לו לעלות - זר העולה עמו אינו עובר, כיון שהקריאה לעלות אינה מכוונת אליו אלא לכהנים, אבל אם אין כהנים והזר עולה בעקבות הקריאה לכהנים לעלות - הרי הוא עובר.
הפני יהושע כותב שהאיסור הוא דוקא בזמן שהמקדש קיים כשמברכים בשם המפורש, ואז כיון שאינו מצווה לברך הרי זה הוגה את השם באותיותיו שלא במקום מצוה ועובר על ״את ה׳ אלקיך תירא...⁠״, אך רבי יוסי חי אחר החורבן, ואז הרי הוא כקורא בתורה.
הב״ח מבאר שהאיסור הוא דוקא בנשיאת כפים, ורבי יוסי מתכוון לומר שהיה עולה לדוכן ללא נשיאת כפים. אולם המשנה ברורה (סק״ג) מעיר שמדברי הפרי מגדים משמע שאף בלא נשיאת כפים יש איסור.
בעל מגן גבורים (שלטי הגבורים סק״ג) כותב שזר עובר דוקא כשמתכוון לשם מצווה, ורבי יוסי מתכוון לומר שהיה עולה לדוכן ומברך ללא כוונה לשם מצוה.
המשנה ברורה מעיר שחילוק זה אפשר רק לפי הדעה שמצוות צריכות כוונה, אך לפי הדעה שאינן צריכות כוונה רק אם אומר במפורש שאינו מתכוון לשם מצוה אינו עובר.

ג. שיטת ההלכה.

הרמב״ם ומחבר השלחן ערוך אינם כותבים שחל איסור על זר לשאת את כפיו, ויתכן שהם סוברים כדברי ר״י שאין איסור בנשיאת כפים לזר אלא מצד הזכרת השם לבטלה, ואיסור זה מובא במקומו בהלכות ברכות.
הרמ״א כותב שאין לזר לשאת את כפיו, ומוסיף שהאיסור קיים אפילו כשעולה עם כהנים אחרים. המשנה ברורה (סק״ד) מבאר שהרמ״א סובר שזר שעולה עם כהנים אחרים - אינו עובר בעשה, כפי שכותב בדרכי משה, ובכל זאת אוסר זאת משום ברכה לבטלה, שמברך ״אשר קדשנו״. אולם המשנה ברורה עצמו מסיק (סק״ו) כדעת האחרונים שאינם מחלקים וסוברים שגם כשמברך עם כהנים אחרים עובר בעשה.
המשנה ברורה דן בביאור הלכה במנהג שגם זר מברך את חברו בלשון פסוקי ברכת כהנים, ומסביר שלפי דעת הב״ח אין איסור בברכה בלא נשיאת כפים, או שהמברך נחשב כאילו מכוון במפורש שלא לקיים בזה את המצוה של ברכת כהנים, מאחר שחכמים תיקנו לברך בשעת התפילה והוא מברך שלא בשעת התפילה.
הכא נמי [כאן גם כן] מדובר שהחמר השני בא גם הוא באופן שכלי אומנותו (של מוכר תבואה) בידו, שניכרים הדברים שגם הוא בא למכור את תבואתו, ואף שמגנה את תבואתו, כיון שנראים הדברים שכוונתו בסופו של דבר למכור את תבואתו, וגם הוא משבח את תבואתו של חבירו — יש לחשוש לגומלין, שבעיר אחרת הם הופכים את הדברים, וחבירו משבח את תבואתו שלו, אבל כשאין ראיה לדבר, אין חכמים חוששים לגומלין.
Here too, it is referring to a case where the second donkey driver comes with the tools of his trade in his hand, clearly indicating that he too came to sell his produce. Therefore, when the other driver praises his produce, there is room for concern that there was collusion and that in the next city their roles will be reversed. However, when there is no proof of collusion, the Rabbis were not concerned.
הערוך על סדר הש״סרש״יתוספותשיטה מקובצתפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) וְהֵיכָא אִתְּמַר דְּרַבִּי חָמָא בַּר עוּקְבָא אַהָא דִּתְנַן אהַקַּדָּר שֶׁהִנִּיחַ קְדֵירוֹתָיו וְיָרַד לִשְׁתּוֹת (מַיִם מִן הַיְאוֹר) הַפְּנִימִיּוֹת טְהוֹרוֹת וְהַחִיצוֹנוֹת טְמֵאוֹת.
The Gemara asks: And where is the solution of Rabbi Ḥama bar Ukva stated? It is stated concerning that which we learned in a mishna (Teharot 7:1): In the case of a potter who fashioned his vessels in ritual purity, and abandoned his pots, and descended to drink water from the river, there is concern that in his absence ritually impure people came into contact with his pots. The inner pots are pure, and the outer pots are impure.
עין משפט נר מצוהרש״יבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
הקדר – שהוא חבר.
הפנימיות טהורות – כולה מתרצא ואזלא לקמיה.
קדר חבר שהניח קדרותיו וירד לנהר לשתות אם הניחם סמוך לרשות הרבים עד שהדבר מצוי להיות עוברים ושבים נוגעים שם אע״פ שלא היו שם דברים המוכיחים שלמכירה הם עומדות כגון שאין לשם כלי האמנות שמסדרין שם את הקדרות למכור החיצונות מכל מקום טמאות מפני שעוברים ושבים נוגעים בהם בשעת הליכה אבל הפנימיות טהורות היו רחוקות מרשות הרבים אם כלי אמנותו בידו הואיל והדבר מוכיח שלמכירה עומדות שם כלן טמאות מפני שיד הכל ממשמשת בהם לבדוק וליקח ואם אין שם כלי אמנותו כלן טהורות חזקה שלא נגעו בהן בני אדם:
כשם שאין מעלין מתרומה ליוחסין כך השטרות אין מעלין מהם ליוחסין ולא סוף דבר במי שראינוהו חתום אני פלוני כהן שאין מעלין אותו על פי חתימתו שהרי אין כאן אחר מעיד עליו ולא כל הימנו אלא אפילו ראינו בכתב חתימתו אני פלוני כהן לויתי מפלוני מנה והעדים חתומים עליה אין מעלין אותו שאין העדים חותמין אלא על מנה שבשטר ולא שיהיו מדקדקים אם כהן הוא אם לאו ומכל מקום נראה לי דוקא בדרך זה שהוא קורא עצמו כהן אבל אם היה טופס השטר בלשון העדים ר״ל יודעים אנו עדים וכו׳ שאמר לנו פלוני הכהן היו עלי עדים נראה שאף על זו הם מעידים אלא שיש לפקפק בה:
כשם שאין מעלין משטרות ליוחסין כך אין מעלין מנשיאות כפים ליוחסין ומה שאמרו אין בודקין מן הדוכן ולמעלה לא מדוכן של נשיאות כפים ולענין כהונה אלא מדוכן של שיר ולענין לויה כמו שביארנו באחרון של קדושין וכן אין מעלין ליוחסין מחלוק תרומה בבית הגרנות ולא מקריאה בתורה ראשון ומכל מקום כל אלו שביארנו שאין מעלין מהן ליוחסין ר״ל להשיא בנותיהן לכהנה ומכל מקום מעלין אותן מהם לתרומה שמדברי סופרים ובחלה שמדבריהם גם כן וכן מה שביארנו שאין מעלין מתרומה ליוחסין דוקא מתרומת סופרים אבל מי שראוהו אוכל תרומה של תורה מעלין ממנה ליוחסין וחלה ותרומה בזמן הזה אינה מן התורה אף בארץ ישראל:
ומה שנאמר כאן בשמועת גדולה חזקה וסוגיא שבה כבר ביארנוהו בפרק יוחסין:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: והיכא אתמר [והיכן, על מה נאמר] התירוץ של ר׳ חמא בר עוקבא — אהא [על זו], דתנן [ששנינו]: הקדר שהוא חבר ועושה כליו בטהרה שהניח קדירותיו וירד לשתות מים מן היאור, ויש לחשוש שבינתיים נגעו אנשים טמאים בקדירות — הקדירות הפנימיות טהורות, והחיצונות טמאות.
The Gemara asks: And where is the solution of Rabbi Ḥama bar Ukva stated? It is stated concerning that which we learned in a mishna (Teharot 7:1): In the case of a potter who fashioned his vessels in ritual purity, and abandoned his pots, and descended to drink water from the river, there is concern that in his absence ritually impure people came into contact with his pots. The inner pots are pure, and the outer pots are impure.
עין משפט נר מצוהרש״יבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) וְהָתַנְיָא אֵלּוּ וָאֵלּוּ טְמֵאוֹת אָמַר רַבִּי חָמָא בַּר עוּקְבָא בבְּשֶׁכְּלֵי אוּמָּנוּתוֹ בְּיָדוֹ מִפְּנֵי שֶׁיַּד הַכֹּל מְמַשְׁמֶשֶׁת בָּהֶן.
The Gemara asks: But isn’t it taught in a baraita: Both these inner pots and those outer pots are ritually impure? Rabbi Ḥama bar Ukva said: That baraita is referring to a case where the tools of the potter’s trade are in his hand, indicating that he intends to sell his pots. Since all potential buyers touch pots when examining them before purchase, the concern is that among those people there is one who is ritually impure.
עין משפט נר מצוהרש״יבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
בשכלי אומנותו בידו – להיכר שהוא נושאן למוכרן.
ממשמשת בהן – לבדוק וליקח.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושאלו, והתניא [והרי שנינו בברייתא]: אלו ואלו, הפנימיות והחיצוניות טמאות! אמר ר׳ חמא בר עוקבא: שם באותה ברייתא המטמאת את הכל, מדובר בשכלי אומנותו של הקדר בידו, ומזה רואים הכל שהוא רוצה למכור עתה את הקדירות, ומפני שיד הכל ממשמשת בהן, שבאים לבדוק הקדירות לפני קנייתן, יש לחשוש שבין הנכנסים לבדוק את הקדירות היה גם אדם טמא.
The Gemara asks: But isn’t it taught in a baraita: Both these inner pots and those outer pots are ritually impure? Rabbi Ḥama bar Ukva said: That baraita is referring to a case where the tools of the potter’s trade are in his hand, indicating that he intends to sell his pots. Since all potential buyers touch pots when examining them before purchase, the concern is that among those people there is one who is ritually impure.
עין משפט נר מצוהרש״יבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) וְהָתַנְיָא אֵלּוּ וָאֵלּוּ טְהוֹרוֹת א״ראָמַר רַבִּי חָמָא בַּר עוּקְבָא גבְּשֶׁאֵין כְּלֵי אוּמָּנוּתוֹ בְּיָדוֹ.
The Gemara asks: But isn’t it taught in another baraita: Both these inner pots and those outer pots are ritually pure? Rabbi Ḥama bar Ukva said: That baraita is referring to a case where the tools of the potter’s trade are not in his hand, indicating that he does not intend to sell his pots. Therefore, strangers will not touch them at all.
עין משפט נר מצוהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: והתניא [והרי שנויה עוד ברייתא] האומרת: אלו ואלו טהורות! אמר ר׳ חמא בר עוקבא: שם מדובר בשאין כלי אומנותו בידו שניכר שאינו עסוק עתה במכירה, וכיון שכך אין אנשים זרים נוגעים בהן כלל.
The Gemara asks: But isn’t it taught in another baraita: Both these inner pots and those outer pots are ritually pure? Rabbi Ḥama bar Ukva said: That baraita is referring to a case where the tools of the potter’s trade are not in his hand, indicating that he does not intend to sell his pots. Therefore, strangers will not touch them at all.
עין משפט נר מצוהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְאֶלָּא הָא דִּתְנַן הַפְּנִימִיּוֹת טְהוֹרוֹת וְהַחִיצוֹנוֹת טְמֵאוֹת הֵיכִי מַשְׁכַּחַתְּ לַהּ.
The Gemara asks: But if so, the ruling in the mishna: The inner pots are pure and the outer pots are impure, under what circumstances can this case be found? When the tools of the potter’s trade are in his hand, all the vessels are impure, and when the tools of the potter’s trade are not in his hand, all the vessels are pure.
בירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: אם כן, ואלא הא דתנן [זו ששנינו במשנה]: הפנימיות טהורות והחיצונות טמאות. היכי משכחת לה [כיצד אתה מוצא אותה]? שהרי כפי שאמרנו אם כלי אומנותו בידו — הכל טמא, ואם אינם בידו — הכל טהור!
The Gemara asks: But if so, the ruling in the mishna: The inner pots are pure and the outer pots are impure, under what circumstances can this case be found? When the tools of the potter’s trade are in his hand, all the vessels are impure, and when the tools of the potter’s trade are not in his hand, all the vessels are pure.
בירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) דדִּסְמִיכָא לִרְשׁוּת הָרַבִּים וּמִשּׁוּם חִיפּוּפֵי רְשׁוּת הָרַבִּים.
The Gemara answers: The tanna of the mishna is referring to a case where the tools of the potter’s trade are not in his hand. However, he leaves his pots adjacent to the public domain, and in an area demarcated from the public domain due to the stakes or other objects that are placed on the sides of the public domain to distance passersby from the walls of the private domain, and due to crowding, people will be pushed to the sides and inadvertently render the outer pots impure. They do not pass close to the inner pots and will not touch the pots to examine them, because they are not for sale.
עין משפט נר מצוהרש״יבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ומשום חיפופי רשות הרבים – שנותנים בני אדם אבנים גדולות או יתדות לצידי רה״ר להרחיק העגלות מלהזיק את הכתלים ומתוך שהן דוחקות את רה״ר וזה הניח קדירותיו אצלם דחק גם הוא את הדרך והעוברין שם מתחככין בהן ובגדיהן עוברין על פני אוירן ובגדי עם הארץ טמאים הם ומטמאים את החיצוניות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: מדובר במקרה שאין כלי אומנותו בידו, אלא דסמיכא [שסמוך] המקום שבו הניח את הקדירות לרשות הרבים, ומשום חיפופי (צידי) רשות הרבים. שסמוך לרשות הרבים יש מקום שבו מניחים המוכרים את סחורתם, ופעמים שיש אנשים רבים ברשות הרבים ונדחקים ונכנסים לצדדים, ותוך כדי הילוכם נגעו בקדירות החיצוניות. אבל למקום הקדירות הפנימיות אין נכנסים, שהרי לא גילה שדעתו למכור אותן. עד כאן תירוץ אחד לסתירה שבין מחלוקת ר׳ יהודה וחכמים בדיני חזקת כהונה ובדיני חמרים.
The Gemara answers: The tanna of the mishna is referring to a case where the tools of the potter’s trade are not in his hand. However, he leaves his pots adjacent to the public domain, and in an area demarcated from the public domain due to the stakes or other objects that are placed on the sides of the public domain to distance passersby from the walls of the private domain, and due to crowding, people will be pushed to the sides and inadvertently render the outer pots impure. They do not pass close to the inner pots and will not touch the pots to examine them, because they are not for sale.
עין משפט נר מצוהרש״יבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וְאִיבָּעֵית אֵימָא ר׳רַבִּי יְהוּדָה וְרַבָּנַן בְּמַעֲלִין מִתְּרוּמָה לְיוּחֲסִין קָמִיפַּלְגִי.
The Gemara proceeds to cite an additional resolution to the contradiction between the opinions of Rabbi Yehuda and the Rabbis, with regard to collusion in terms of the presumptive status of priests and in terms of produce merchants. And if you wish, say instead that the dispute between Rabbi Yehuda and the Rabbis in the matter of presumptive priestly status is unrelated to collusion. Rather, it is with regard to whether one elevates one who eats teruma to the presumptive status of priesthood for the purpose of lineage that they disagree. Rabbi Yehuda holds that one elevates from teruma to lineage and therefore requires full-fledged testimony by two witnesses to enable the person to partake of teruma. The Rabbis maintain that one does not elevate from teruma to lineage, and each matter is considered separately. For the purpose of partaking of teruma, any testimony is sufficient; for the purpose of lineage, full-fledged testimony by two witnesses is required.
רש״יתוספותרשב״ארא״הריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
במעלין מתרומה ליוחסין – רבי יהודה סבר הרואה שמאכילין תרומה לאדם בחזקת כהן מעיד עליו בכל מקום שהוא כהן ומעלין אותו ליוחסין הלכך אם תאכילהו תרומה הרי אתה מביאו להשיאו אשה וטעמיה לאו משום גומלין הוא ורבנן סברי אין מעלין מתרומה ליוחסין.
ואיבעית אימא רבי יהודה ורבנן במעלין מתרומה ליוחסין קמיפלגי – ולא אתא לשנויי אלא קשיא דרבי יהודה אדרבי יהודה אבל דרבנן אדרבנן לעולם צריך לתרץ בשכלי אומנותו בידו הקשה הר׳ שמואל מווארדין ומעיקרא היכי בעי למימר דטעמא דר״י משום גומלין והא בלא גומלים ע״כ סבר רבי יהודה בשילהי פרקין (כתובות דף כח:) דמעלין מתרומה ליוחסין ותירץ ר״י דמעיקרא ס״ד דאי לאו טעמא משום גומלים לא היינו מפסידים את הכהן מן התרומה כדי לומר מעלין כיון דמן הדין ראוי לחלוק ע״פ חבירו ואדרבה קודם היינו אומרים אין מעלין אע״ג דגבי עבד אמר לקמן לרבי יהודה דאין חולקין לו תרומה משום דמעלין התם אין כל כך חששא בהפסד של עבד זה אם אין חולקין לו תרומה בלא רבו וא״ת ובאיזו סברא פליגי לימרו תרוייהו דמעלין ונצטרך שני עדים בתרומה או לימרו תרוייהו דלא מעלין ולא יצטרך אלא עד אחד בתרומה וי״ל דבהא פליגי דמר סבר חיישינן שמא יעלו מתרומה ליוחסין לפיכך הצריכו שני עדים ומר סבר דלא חיישינן.
(ז-ח) ואי בעית אימא רבי יהודה ורבנן במעלין מתרומה ליוחסין קא מפלגי. כלומר, וכולהו סבירא להו דלא חיישינן לגומלין, ומכל מקום מתניתין דהחמרין לדרבנן בשכלי אומנותו בידו הוא, דבהא רבנן לחומרא ורבי יהודה לקולא, דאפילו בכי הא לא חייש לגומלין, ושאני התם דבדמאי הקלו. וקשיא לי, לרבנן דחיישי לגומלין בשכלי אומנותו בידו, וכי יש לך כלי אומנות גדול ממתניתין דשתי נשים ושני אנשים שזה אומר אני כהן וחברי כהן וזה אומר אני כהן וחברי כהן, וכן שתי נשים שנשבו זאת אומרת אני וחברתי טהורות וזאת אומרת כן. ויש לומר, דלא קרו רבנן כלי אומנותו בידו אלא כשהתועלת שהן רוצין להועיל בו בפנינו, דהשתא איכא חששא יתירא בזה שנושא כלי אומנות שמראה שרוצה למכור פירותיו, אבל זה אומר אני כהן וחברי כהן השתא מאי נפקא להו מינה והא אין כאן תרומה בפנינו שנחוש שעליה נתנו עיניהם ליטלה, וכן שתי נשים מה איכפת להן עכשו התהיינה הלילה לאיש ולכהן, ואי משום מה שעתיד להעיד שקר עכשיו על מה שאיפשר שלא יעלה בידם לא חיישינן, ולפי זה אם בשעת מעשה אמרו אין שומעין להן, כן נראה לי.
ופרישנא דר׳ יהודה ורבנן במעלין מתרומה ליוחסין קא מפלגי. לאו אדינא פליגי, כלומר אי דינא לאסוקי מתרומה ליוחסין, דאם כן אשתכח דבלא כלום פליג, אלא בהא פליגי דר׳ יהודה סבר דחיישינן דילמא אתי לאסוקי מתרומה ליוחסין, ולאו מן דינא אלא דמאן דחזי ליה דאכיל תרומה מחזיק ליה בכהן כשר ומיוחס ויבא להעיד עליו ליוחסין, הילכך כל אסוקי לתרומה נמי כאסוקי ליוחסין דמי, וכיון דכן לאסוקי לתרומה נמי בעינן שנים. ורבנן סברי אין מעלין, דקסברי דלא חיישינן דילמא אתי לאסוקי מתרומה ליוחסין, הילכך לאסוקי לתרומה בעד אחד סגיא לן.
ואיבעית אימא ר׳ יהודה ורבנן במעלי׳ מתרומה ליוחסין קמפלגי – פי׳ וטעמא דר״י לאו משום גומלין הוא אלא משום דסבירא ליה מעלין מתרומה ליוחסין וכיון דכן י״ל אסוקי לתרומה אסוקי ליוחסין הוא ובעי תרי ורבנן סברי דאין מעלין מתרומה ליוחסין הלכך בתרומה בחד סגי דעד אחד נאמן באסורין. ואם תאמר מכל מקום שמעת מינה דרבנן נמי משנינן כדאמרי׳ כשכלי אומנתו בידו נמי לא חייש לגומלין בחד ותקשה דרבנן אדרבנן וי״ל דלרבנן משנינן כדקאמר כשכלי אומנתו בידו ולא אתי׳ השתא אלא לשנוי מדר״י אדר״י דלא מצרכינן למימר כדשנינן לעיל בדמאי הקילו.
בד״ה ואיבעית כו׳ וא״ת ובאיזו סברא פליגי לימרו תרוייהו כו׳ עכ״ל ר״ל למסקנא דלא חייש נמי ר״י לגומלין אלא דטעמיה משום דמעלין מתרומה וק״ל:
בא״ד הקשה הר״ר שמואל מורדו״ן ומעיקרא היכי בעי למימר וכו׳ והא בלא גומלין ע״כ סבר ר״י בשילהי פירקין דמעלין מתרומה ליוחסין עכ״ל. וקשיא לי טובא דאכתי מאי קושיא דנהי דהוי ידע שפיר דר״י סובר מעלין מתרומה ליוחסין אכתי הוי סבר מעיקרא דבלא חששא דגומלין לר״י נמי מעלין לתרומה עפ״י ע״א והיינו ליתן לו תרומה אבל בלא ע״א אין ליתן לו ואע״ג דתרומה עון מיתה דשמא לא יאכל אלא ימכור לכהן דליכא אלא גזל כהנים בעלמא ובהא אפשר דחשיד. והא דמעלין מתרומה ליוחסין היינו מאכילת תרומה וטעמא דאמרינן בסמוך בשמעתין כיון דתרומה עון מיתה ולכאורה סוגיא דשמעתין מוכחא הכי דאלת״ה מאי איצטריך למימר ה״מ תרומה דעון מיתה ותיפוק ליה דמאן שמעת ליה דאמר מעלין ר״י ואיהו סובר דמה״ט בעינן שנים וכיון דאיכא שני עדים פשיטא דמעלין ממנה ליוחסין אע״כ דהא דאמרי׳ בסמוך ה״מ תרומה דעון מיתה היינו לשינוי׳ קמא דטעמיה דר״י משום גומלין הא בעלמא סגי בע״א. וא״כ הא דמעלין ממנה ליוחסין היינו משום דעון מיתה. משא״כ למאי דמשני ואי בעית אימא במעלין מתרומה ליוחסין פליגי לא צריכין לטעמא דעון מיתה אלא דבעינן שנים משום דמעלין ליוחסין. ושיטת הר״ר שמואל מורדו״ן אפשר ליישב עפמ״ש ה״ה בפ״כ מהלכות איסורי ביאה בשיטת הרמב״ם דהא דאמרינן ה״מ תרומה דעון מיתה פירושו כיון דעון מיתה בעינן שנים ומש״ה מעלין ליוחסין אלא דסוגיא דשמעתין ושיטת התוספות לא משמע הכי והנלע״ד כתבתי ודו״ק:
רש״י ד״ה בשכלי וכו׳. נראה דס״ל לרש״י ז״ל דאינו מתוקן היינו טבל ממש דקי״ל דאסור למכור את הטבל וא״כ מדחזי כלי אומנתו בידו נראה מזה שרוצה למכור שלא כדין לכך חיישינן לגומלין. אבל לפמ״ש בשיטת היש מפרשים שאומר שקנה מעם הארץ א״כ הא באמת רשאי למכור בחזקת שאינו מתוקן. צ״ל כפירוש ר״ת. ואפשר דגם לפירש״י אתי שפיר דיש לומר דמיירי שניכר שמוכר במדה דקה דאסור למכור הדמאי ומותר להשהותו. וז״ל הרמב״ם בפירוש המשנה פ״ב דדמאי המשפיעים המוסיפים על המדה וימכרו במדה גסה וכו׳ וימלאו המדה ביותר ויוסיפו בו ויקח הקונה יותר מן הראוי לו וכו׳ ולהכי פירש״י כגון מחק שמוחקין בו המדה דמזה ראיה שרוצה למכור במדה דקה. ונראה דלא ניחא ליה לרש״י ז״ל כפירוש ר״ת דלפמ״ש לעיל בשיטת רש״י דחיישינן שמא עבד הוא א״כ אין ראיה מכלי טהרה שבידו שמא עבד ונשתחרר או ישתחרר כמו שיבואר בס״ד בסוף פרקין ואין ראיה מכלי טהרה שבידו. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואיבעית אימא [ואם תרצה אמור] כי מחלוקת ר׳ יהודה ורבנן [וחכמים] אינה בשאלה אם חוששים לגומלין, אלא בשאלה האם מעלין מתרומה ליוחסין קמיפלגי [חלוקים] הם. שלדעת ר׳ יהודה כל מי שאוכל בתרומה מעלים אותו על סמך זה לכהונה גם לענין יחוס, ולכן נחוצה לדעת ר׳ יהודה עדות גמורה גם לגבי תרומה. ואילו חכמים סבורים שאין מעלים מתרומה ליוחסין, ומשום כך לגבי תרומה די בעדות כלשהי, ולגבי יוחסין יצטרכו עדות שלימה.
The Gemara proceeds to cite an additional resolution to the contradiction between the opinions of Rabbi Yehuda and the Rabbis, with regard to collusion in terms of the presumptive status of priests and in terms of produce merchants. And if you wish, say instead that the dispute between Rabbi Yehuda and the Rabbis in the matter of presumptive priestly status is unrelated to collusion. Rather, it is with regard to whether one elevates one who eats teruma to the presumptive status of priesthood for the purpose of lineage that they disagree. Rabbi Yehuda holds that one elevates from teruma to lineage and therefore requires full-fledged testimony by two witnesses to enable the person to partake of teruma. The Rabbis maintain that one does not elevate from teruma to lineage, and each matter is considered separately. For the purpose of partaking of teruma, any testimony is sufficient; for the purpose of lineage, full-fledged testimony by two witnesses is required.
רש״יתוספותרשב״ארא״הריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אִיבַּעְיָא לְהוּ מַהוּ לְהַעֲלוֹת מִשְּׁטָרוֹת לְיוּחֲסִין הֵיכִי דָּמֵי אִילֵּימָא דִּכְתִיב בֵּיהּ אֲנִי פְּלוֹנִי כֹּהֵן חָתַמְתִּי עֵד מַאן קָא מַסְהֵיד עִילָּוֵיהּ.
§ A dilemma was raised before the Sages: What is the halakha with regard to elevating from documents indicating that one is a priest, to priestly lineage? The Gemara asks: What are the circumstances? If you say that it is written in the document: I, so-and-so, a priest, signed as a witness, in that case who is testifying about him that he is a priest? He is the only source asserting his priesthood.
פסקי רי״דרמב״ןרשב״ארא״הריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
איבעיא להו מהו להעלות משטרות ליוחסין. פי׳ אילימא דכתיב בי׳ אני פלוני כהן חתמתי עד מאן קמסהיד עלויה. לא צריכא דכתיב בי׳ אני פ׳ כהן לויתי מנה מפלוני וחתימו סהדי אמנה שבשטר קא מסהדי א״ד אכולה מילתא מסהדי. ר״ה ור״ח ח״א מעלין וח״א אין מעלין והלכתא כדברי המיקל. ואילו כתבו שני עדים פ׳ כהן לוה מפלוני דליכא מאן דפליג דודאי מעלין. דהא עדים מעידים כי הוא כהן. איבעי׳ להו מהו להעלות מכהונה ליוחסין.
דכתיב ביה אני פלוני כהן עד מאן קא מסהיד עילויה פירוש בתוספות דהני מילי ליוחסין,
אבל לתרומה מסיח לפי תומו הוא ונאמן, כדלקמן.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 7]

והא דאמרינן היכי דמי אילימא דכתיב ביה אני פלוני כהן עד מאן קא מסהיד עילויה. פירשו בתוספות דדווקא ליוחסין הוא דאמרי׳ האי טעמא, אבל לתרומה מהימן, דלא גרע ממסיח לפי תומו, ואליבא דרבנן דסברי אין מעלין מתרומה ליוחסין, דאלו לרבי כיון דליוחסין לא מסקינן ליה הוא הדין לתרומה.
איבעיא להו מהו לעלות משטרות ליוחסין, היכי דמי אילימא דכתיב ביה הכי אני פלוני כהן עד מאן מסהיד עילויה, לא צריכא דכתיב ביה אני פלוני כהן לויתי מפלוני וחתימי סהדי, מאי אמנה שבשטר מסהדי או דילמא אכולה מילתא מסהדי, רב הונא ורב חסדא חד אמר מעלין וחד אמר אין מעלין. פירו׳ האי דמספקא לן דווקא בלישנא דידיה, כי האי דאמ׳ אני פלוני כהן, אבל בלישנא דמסהדי וודאי מהני, וכי מספקא לן נמי דווקא בהא דשייך למידק בשמא דידיה, אבל אידך מילי דמיתמרי בשטרא משמא דחד ובלישנא דידיה, הא וודאי לא לאסהודי סהדי אתא, אלא דאינהו אמר להו הכי.
אבעי׳ להו מהו להעלות משטרות ליוחסין – פי׳ נקטינן יוחסין משום דכל היכא דסמכינן אשטר׳ ונימא אכולא מלתא קא מסהדי הרי הוא כשר אפילו ליוחסין ומיהו דכלל בעיין הוא אם מעלין משטרות ליוחסין ואם מעלין משטרו׳ לתרומה דכל היכא דאמרת דאמנה שבשטר קא מסהדי אף הוא ודאי דאפילו לתרומה אין מעלין אותו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א איבעיא להו [נשאלה להם לחכמים]: מהו להעלות משטרות ליוחסין? ומבררים: היכי דמי [כיצד בדיוק היה הדבר]? אילימא דכתיב ביה [אם נאמר שכתוב בו, בשטר] ״אני פלוני כהן חתמתי עד״ — אולם במקרה כזה מאן קא מסהיד עילויה [מי מעיד עליו] שהוא כהן? הלא הוא עצמו כתב מה שכתב, ואין כאן עדות כלל!
§ A dilemma was raised before the Sages: What is the halakha with regard to elevating from documents indicating that one is a priest, to priestly lineage? The Gemara asks: What are the circumstances? If you say that it is written in the document: I, so-and-so, a priest, signed as a witness, in that case who is testifying about him that he is a priest? He is the only source asserting his priesthood.
פסקי רי״דרמב״ןרשב״ארא״הריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) לָא צְרִיכָא דִּכְתִיב בֵּיהּ אֲנִי פְּלוֹנִי כֹּהֵן לָוִיתִי מָנֶה מִפְּלוֹנִי וַחֲתִימוּ סָהֲדִי מַאי אַמָּנֶה שֶׁבַּשְּׁטָר קָא מַסְהֲדִי אוֹ דִלְמָא אַכּוּלַּהּ מִילְּתָא קָא מַסְהֲדִי רַב הוּנָא וְרַב חִסְדָּא חַד אָמַר מַעֲלִין וְחַד אָמַר האֵין מַעֲלִין.
The Gemara answers: No, this halakha is necessary in a case where it is written in the document: I, so-and-so, a priest, borrowed one hundred dinars from so-and-so, and witnesses signed the document, what is the halakha? Do the witnesses testify only concerning the loan of one hundred dinars in the document? Or, perhaps they testify concerning the entire matter and confirm with their signatures that every detail written in the document is true, including the fact that the borrower is a priest. With regard to the halakhic ruling, there is a dispute between Rav Huna and Rav Ḥisda. One said: One elevates from documents to priestly lineage, and one said: One does not elevate.
עין משפט נר מצוהתוספותרשב״אריטב״אהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמנה שבשטר קמסהדי – וא״ת ואי לאו אכולא מילתא קמסהדי א״כ עדים חתמי אע״ג דלא ידעי אי כהן הוא אי לאו ואם כן הא דתנן בגט פשוט (ב״ב דף קעב.) שני יוסף בן שמעון הדרין בעיר אחת אם היו משולשין יכתבו כהן ומה מועיל כיון שעדים חותמין אע״פ שאין מכירים בו אם הוא כהן והרי הוא יכול להערים ולכתוב שטר אחר בשם חבירו כהן ויוציא ממון מחבירו כהן וי״ל דהיכא דהוחזקו שני יוסף בן שמעון ודאי אכולא מילתא קא מסהדי כי אז הן צריכין לידע אם בן כהן הוא והתם ודאי מעלין משטרות ליוחסין והכא מיבעיא לן היכא דלא הוחזקו.
חד אמר מעלין – ואם תאמר ואמאי לא חשיב ליה בהדי הנך דתנן בעשרה יוחסין (קדושין דף עו. ושם) אין בודקין מן המזבח ולמעלה ולא מדוכן כו׳ וי״ל דהך דשטרות מלתא דפשיטא היא דכיון דאכולא מלתא קמסהדי א״כ הוי עדות גמור ולכך לא קא חשיב עדים וא״ת ואמאי לא חשיב תרומה ונשיאות כפים למ״ד מעלין ואור״ת דתרומה בכלל מזבח ונשיאות כפים בכלל דוכן אע״ג דההוא דוכן היינו שיר כדמשמע התם בגמרא מ״ד מעלין הוה מוקי לה נמי בדוכן כהנים שבגבולים ומיהו קשה אמאי לא חשיב ס״ת שקרא בחזקת כהן כדלקמן ויש לומר דאיכא למימר דתנא ושייר כולהו ובספר הישר פירש ר״ת דלאו בעבודת מזבח ממש איירי אלא כגון הפשט וניתוח דברים הכשרים בזרים דלא היו מניחין לעשות אותם אלא למיוחסין מן המשיאין לכהונה אבל מילי דכהונה כגון תרומה ונשיאות כפים וס״ת לא איצטריך למתני.
לא צריכה דכתיב ביה אני פלוני כהן לויתי מפלוני וכו׳. ומסתברא דבכי הא הוא דמבעיא להו, אבל אם כתבו בו העדים איך פלוני כהן לוה מפלוני מנה, כדרך שאנו כותבין מעלין על פיהם, דעדים בכי הא מסתמא אכולה מילתא מסהדי, ועד דמוחזק להו דכהן הוא לא כתבי הכין. אבל כשהוא כותב על עצמו אני פלוני כהן והן חתמו מלמטה, איכא למימר שהן לא חתמו אלא על עיקרן של דברים שהיא המנה שבשטר, ולא היה להם לחקור זה שקורא עצמו כהן אם הוא כהן אם לאו, כיון שאינו צריך לעיקר המלוה, דבין כהן בין אינו כהן מנה לוה זה מזה ודי להם בכך. ואיכא למימר דאכולה מילתא נמי מסהדי, ופליגי בה רב הונא ורב חסדא חד אמר מעלין דאכולה מילתא מסהדי, וחד אמר אין מעלין דלאו אכולה מילתא קא מסהדי.
ולמאן דאמר לאו אכולה מילתא קא מסהדי, לא דמי לעורר על השדה ועשאה אחד סימן לאחר והוא חתום עליה בעד דאיבד את זכותו (כתובות קט.). כדאיתא בירושלמי (ירושלמי כתובות י״ג:ו׳), דאלמא אכולא מילתא קא מסהדי, דשאני התם, דכיון שהוא עצמו עורר עליה ולפי דבריו גזולה היא ביד זה לא היה לו לחתום בשטר שנקראת בו על שמו בשקר, אבל אלו שאינן יודעין שהוא שקר, אלא שהדבר להן בספק לא היה להן לחקור כיון שאין זה עיקרו של עדות, ותדע לך, דאף בשדה כן, דאלו עשאה אחר סימן לאחד ועדים חתומים עליה לא איבד זה את זכותו, וטעמא כדאמרן, דכיון שאין זה עיקרו של עדות אין להם לעדים לחקור אם שדה זו של זה או של אחרים.
ולמאן דאמר אכולה מילתא קא מסהדי לא דמי לעשאה אחר סימן לאחר ועדים חתומים על שדה מקח דלא אבד זה את זכותו, דהתם כיון שאלו רואין שדה זו מוחזק ביד זה מה להן להחזיק אותו בחזקת שאינו שלו. ועוד, דאחזוקי אינשי דגזלני לא מחזקינן. אבל זה שקורא עצמו כהן אם לא שהעדים יודעין בו שהוא כהן לא היו חותמין עליו, דדילמא נפיק מיניה חורבא דילמא אינו כהן ואסוקי הוא דאסיק שמיה כהן, וכי מפיק עליה האי שטריה אמר לאו אנא ניהו, דלאו כהן אנא. אי נמי, דילמא איכא יוסף בן שמעון אחרינא, וכתב האי כהן כדאמרינן בבבא בתרא (בבא בתרא קעב.) כיצד יעשו אם היה אחד מהן כהן יכתוב כהן, ושמא סמכו אלו על זה, וכיון שכן נמצא כהן מעיקרו של עדות, והילכך אכולה מילתא קא מסהדי. וזו היא מחלוקתן של רב הונא ורב חסדא. כן נראה לי.
אבל הרמב״ם ז״ל, נראה שדעתו לומר דבין כך ובין כך אמרינן לאו אכולה מילתא קא מסהדו, שכך כתב, וזה לשונו (איסו״ב פ״כ ה״ט): אין מעלין משטרות לכהונה, כיצד, הרי שכתב בשטר פלוני כהן לוה מפלוני והלוהו כך וכך ועדים מלמטה אין מחזיקין כהן זה שיהא מיוחס שמא לא העידו אלא על המלוה. עד כאן.
דכתיב ביה אני פלוני כהן לויתי וחתומי סהדי מאי וכו׳ – ודוקא בזה אבעיא לן אבל דשטר שכתוב בו בלשון עדים פלוני כהן לוה פשיטא אכולא מלת׳ קא מסהדי להו והא דאמרינן בפ׳ בתרא דמכילתין העורר על השדה וכו׳ עשהו חבירו סימן באחר והוא חותם עליו דהוא אבד זכותו ההוא בפירו׳ כתוב בו בשטר בלשון בעל דבר דכיון דממונא דידי׳ ועביד ביה חברא מעשה וחתם עליה הוא ודאי אודי ליה ולא דמיח להא דהכא וכיון דכן איכא למימר דלא קפדי אלשון בעל דבר דאיהו אמנה שבשטר קא מסהדי ומאי דדמי להכא דהכא היינו כגון שיש בשטר אחד קרקע ממכר לשם ראובן בשטר זה ראיי׳ שהשטר שלו מי אמרינן אמכירת קרקע השטר קא מסהדי או דלמא אכולה מלתא קא מסהדי ואף על פי שכתוב בלשון בעל דבר ונראין דברים דלאו סהדותא הוא דע״כ לא אבעי׳ לן הכא אלא מדברי שהוא משמו של בעל דבר דאפשר דדייקי עדים אמכירתו אבל בההיא דהתם למה להו למידק והיינו דקתני התם והוא חתם עליו עד איבד את זכותו הא אין עצמו חתם עליה אין איבד את זכותו ודוק׳ כשתובע בלשון בעל דבר אבל כותב בלשון עדים אכולא מלתא קא מסהדי ואי לא ידעו דדידיה היא לא הוה כתבי הכא וכן היה אומר מורי ז״ל אלא שהיה אומר הא מילתא מפיהם ולא מפי כתבם ואין למידין ממנו נראה לי׳ גבי תרומה ליוחסין הא דמייתי׳ לראי׳ דאפילו בעדים מסיחי׳ לפי תומם מסקינן מתרומה ליוחסין אבל לענין עדות בס״ד בעינן או שטר גמור אבל עדות זה שכתוב אגב גררא אינו נידון בשטר לענין זה ואין מוציאין בי׳ ממון מרשות אחרים והא דאמרינן אילימא דכתב אני כהן עד מאן מסהיד עלי׳ פי׳ בתוספות מ״מ לא גרע ממסיח לפי תומו שמעלין אותו לתרומה וכדלקמן ונראין הדברים ומיהו ההיא דלקמן אינו אלא לתרומה דרבנן דהא אמרינן בפרק הגוזל אין מסיח לפי תומו כשר אלא לעדות אשה בלבד ופרכינן מהא דלקמן ואוקמינן בתרומה דרבנן וכיון דכן ליכא למיחש בהא דלמא מסקינן מתרומה ליוחסין דלכ״ע מתרומה דרבנן אין מעלין ליוחסין וכדאיתא לקמן.
תוספות ד״ה ואבע״א ר״י וכו׳ הקשה הר״ש מווארדין וכו׳ ותירץ ר״י דמעיקרא ס״ד וכו׳. לא הבנתי דבריו. דהא ע״כ כיון דס״ל מעלין מתרומה ליוחסין בעינן שני עדים לתרומה כמו ליוחסין א״כ אכתי קשה נהי דחייש לגומלין מ״מ יועיל עד אחד לתרומה ולא יעלוהו. ואי ס״ל דאין עד אחד מועיל לתרומה מצד חומר תרומה עצמה א״כ מנ״ל באמת דחייש הכא לגומלין דילמא הא דס״ל בברייתא אינו נאמן הוא מטעם דאין עד אחד נאמן ובהכי אתא שפיר טפי דא״צ לחלק דבעד אחד חיישינן לגומלין טפי משנים דלא חיישינן לגומלין. אמנם אלולי דבריהם ז״ל נראה דלא דמי כלל הך פלוגתא להא דס״פ. דהתם פליגי בחילוק גרנות אי חולקין תרומה לעבד בלא רבו. אבל הכא לא מיירי כלל בחילוק גרנות אלא להאכילו בתרומה ומאכילת תרומה ודאי אין מעלין ליוחסין עד שיברר שאינו עבד כדאיתא לקמן דף כ״ו בהוציאוני מבית הספר וכן הוא בסוף פרקין רק דפלוגתא הוא אם מברר שאינו עבד. והוי ס״ד בתירוצא קמא דבחלוק גרנות מעלין היינו משום דאין חולקין תרומה לעבד. אבל מאכילה בודאי לא יעלוהו מחשש עבדות דודאי כל עבד כהן אוכל בתרומה. ואפילו אם יברר שאינו עבד כבר כתבנו לעיל לפירש״י דס״ל דאינו נאמן להשיאו אשה היינו דוקא מחשש עבדות כמ״ש לעיל. א״כ אם יברר שאינו עבד ליכא חשש אפילו להשיאו אשה. אך לפי׳ התוס׳ לעיל דלהשיאו אשה היינו משום חללים אכתי איכא הכא חשש משום חללים. ותו דאף לפירש״י נהי דס״ל דאין פירוש להשיאו אשה כפירוש התוס׳ להשיאו בתו לכהן היינו משום דס״ל דלא שייך עתה להביא ראיה משום להכשיר בתו ובאמת יבדקו כשיבא להשיא בתו לכהן דהא הנושא אשה צריך לבדוק בארבע אמהות וכהן צריך ליבדק משום חשש חללים גם כן אף לפירש״י מ״מ איכא חשש דיעלוהו ליוחסין מאכילת תרומה צ״ל דס״ל לתירוצא קמא דנהי דמחילוק גרנות מעלין היינו דחילוק גרנות הוא אפוקי ממונא משאר כהנים דאין להוציא מחזקתה אלא בראיה ברורה. משא״כ מאכילת תרומה דאין נוטל חלק בגורן והוי ס״ד דכיון דעד אחד נאמן באסורין נאמן להאכילו אלא משום גומלין. ובתירוצא ואב״א חידש דטעמא דר״י דס״ל דמאכילת תרומה מעלין ליוחסין מטעמא דאמר לקמן דאיכא עון מיתה בזר האוכל תרומה ואיכא חשש אם יברר שאינו עבד שיעלוהו ליוחסין דס״ל לר״י אם מברר שאינו עבד מעלין ממנו ליוחסין ומכשירין בתו לכהן בלא בדיקה מצדו ואין שייכות לפלוגתות אלו אהדדי. ודוק:
תוס׳ ד״ה אמנה שבשטר וכו׳ והרי הוא יכול להערים וכו׳. נראה לפרש קושייתם אהא דקתני יכתבו כהן דמשמע דבזה תקנתא להוציא שט״ח עליהן ואיך יוכל להוציא מהכהן הא יכול הכהן לומר שחבירו הוא הלוה והחזיק עצמו בכהן להערים והיינו דכתבו דמה מועיל רצה לומר דאין תקנה בזה שיכתבו כהן. מיהו קשה דעל זה אינם מתרצים דהיכא דהוחזקו וכולי דהא העדים אינם צריכין לחקור אם יש עוד יוסף בן שמעון בעיר כדקי״ל באה״ע סימן י״ז סעיף י״ח דאף בחוששין לתרי יצחק מ״מ שמו ושם אביו לא חיישינן ואפילו להפוסקים שם דס״ל דחיישינן גם לשמו ושם אביו מ״מ במתניתין דקתני ואם היו משולשין יכתבו כהן ובמשולשין ודאי אין צריכין העדים לחוש שמא יש אחר משולש כזה בעיר א״כ אכתי מה מועיל שיכתבו כהן הא לא יוכל לגבות ממנו שיאמר שלא ידעו שיש עוד יוסף בן שמעון. ודוחק לומר דס״ל להתוס׳ דבאמת לא קאי על מוציא שט״ח עליהם אלא על מוציאין זה על זה. דהשתא ידעו בודאי דאיכא יוסף בן שמעון וא״כ שפיר מועיל התקנה שיכתבו כהן דאין יכול חבירו לומר שהחזיק עצמו בכהן דכיון שחבירו באמת כהן לא כתבו אלא כשידעו שהוא בודאי כן. א״נ דיוכל להיות דהתקנה נמי אפילו להוציא ש״ח עליהן והיינו דבאמת כשכותבין כהן אין כותבין משולשין ולהפוסקים דלא חיישינן לשמו ושם אביו אין כותבין אלא שמו לבד וכהן. דבכה״ג בודאי צריכים העדים לחוש שמא יש עוד אחד בעיר ששמו כן וצריכין לידע בודאי שהוא כהן שלא יערים על אחר. והא דמיבעיא הכא בכתב בשטר אני פלוני כהן דמשמע דאינו כתב בשטר רק שמו לבד ובזה צריכין לחוש שמא יש עוד אחר ששמו כן מ״מ שפיר מיבעיא ליה דשמא ידעו בבירור שלא יש בעיר זו אדם ששמו כן. א״נ ס״ל להתוספות דנהי דאין חוששין לשמו ושם אביו מ״מ היכי דבעי למכתב מלתא יתירתא שהוא כהן צריכין העדים לחוש שמא הערמה הוא וחיישינן ליוסף בן שמעון אחר וצריכין לידע שהוא כהן או שידעו בבירור שאין יוסף בן שמעון אחר בעיר זו. אבל מה שכתבו והתם בודאי מעלין משטרות ליוחסין קשה דאם חבירו ג״כ כהן א״כ באמת שמא שטר של חבירו הוא וע״כ כשחבירו אינו כהן א״כשפיר יש לומר שהעדים לא ידעו אם הוא כהן רק שידעו שחבירו אינו כהן וליכא שום ריעותא. וצריך לומר בדוחק דמ״ש מעלין היינו היכא כשהשני באמת ג״כ כהן ויש לנו עדים בבירור שהלוה הוא זה שלפנינו א״כ ע״כ ידעו העדים שזה ג״כ כהן דאל״ה אתא לאערומי וצ״ע. ודוק:
וראיתי בש״ך בח״מ סימן מ״ט ובב״ש סימן ג׳ שתירצו קושיות התוספת דהעדים בודאי אינם כותבין אלא במוחזק להם ומועיל לענין ממון לעשות סימן ומיבעיא ליה אי מסהדי עדות שיועיל אף ליוחסין והיינו דמיבעיא ליה דוקא ליוחסין ולא לתרומה ע״ש בדברי הש״ך באריכות. ולכאורה היה נראה דמשמע כדבריהם מהא דמיבעיא ליה בלשון אני פלוני בשמו לבדו ולא מיבעיא בשמו ושם אביו דקי״ל דצריך לכתוב שמו ושם אביו דחיישינן לתרי יצחק. אלא אדרבא לרבותא נקט מדחזינן שלא הזכירו שם אביו ש״מ שסמכו על זה הסימן שהוא מוחזק בכהן ואפ״ה מיבעיא ליה אי נימא דמחמת חזקה כתבו כן או לעדות גמור נתכוונו. ודוק:
אך נלענ״ד דס״ל להתוספות דודאי אין סברא לומר דהבעיא היא אם מהני לכתוב לענין ממון לסימן שהוא כהן ע״פ חזקה או בעינן עדות גמור לענין ממון כמו ליוחסין ואין סומכין על חזקה גרוע דלא מהני ליוחסין. דא״כ הו״ל למיבעי לענין כתיבת השטר אהא דאיתא במתניתין דבב״ב שם יכתבו כהן אי בעינן עדות גמור. אלא ע״כ דלאו לענין ממון מיבעיא. וגם אין לומר דהבעיא; היא דאע״ג דלענין ממון מהני חזקה גרוע לסימן אפ״ה שמא אין העדים חותמים עד שיודע להם שהוא כהן שיעלוהו ליוחסין כמ״ש הש״ך שם וז״ל דמאן לימא לך שהעדים מעידים שחזקתו הוא כדין לענין שיעלוהו ליוחסין ע״פ זה דס״ל להתוספות דאין סברא כלל שיכוונו העדות בשעת הלואה להעיד שהוא כהן ליוחסין. ותו דאפילו אם כוונו יש לומר דאינו מועיל דהוי ליה מפי כתבם דלא תקנו עדות בכתב אלא בשטרות לענין ממון כמ״ש התוספות לעיל דף כ׳ ע״ב. והא דקאמר לקמן מקרא דבקשו כתבם המתייחסים יש לומר דהיינו כתב בלשון בית דין דמועיל כמ״ש לעיל דף כ״א. ותו יש לדקדק דלמה נקט הבעיא בשם הלוה ולא נקט בשם המלוה דמסתמא השטר ביד המלוה ומזה משמע להו להתוספות דודאי חזקה גרוע דלא מהני לענין יוחסין לא מהני גם לענין ממון דאפוקי ממון חמירא רק דהבעיא היא אם העדים אסקו אדעתייהו לחוש משום איזה ריעותא לענין ממון אפילו בלא הוחזקו שני יוסף בן שמעון או לא ולהכי לא מיבעיא ליה בשם המלוה דליכא חשש לענין ממון דהם מוציאין שט״ח על אחרים. ומה שכתבנו לעיל דמשמע כדברי הש״ך מדנקט אני פלוני כהן ולא נקט שם אביו אני פלוני בן פלוני כהן. יש לומר דאפילו בכתוב שם אביו מ״מ צ״ל שכתוב בו כהן אצל שמו אני פלוני כהן דאם כתוב אחר שם אביו יש לומר דכהן קאי על שם אביו כמ״ש בח״מ סימן מ״ט לענין כתיבה נר״ו או שלי״ט. ואכתי יש לומר שמא אמו היתה חללה ואפשר דמיירי באמת שכתוב שם אביו ג״כ אח״כ אלא שלא האריך. ודוק:
רש״י ד״ה דאיסור עשה כה תברכו וכו׳. והתוספות פרק כל כתבי דף קי״ח כתבו לא ידע ר״י מה איסור יש בו בזר העולה לדוכן אם לא משום ברכה לבטלה. וכבר תמהו בזה המפרשים מסוגיא דידן והרמ״א בא״ח בריש סימן קכ״ח כתב דס״ל דהכא איירי בלא כהנים ובשבת מיירי עם כהנים אחרים ולכך לא ידע ר״י מה איסור יש. וקשה דמנ״ל לחלק. ותו הקשה הט״ז דבאמת איך קאמר ר׳ יוסי דהיה עולה הא כיון שיודע דאינו כהן הא קי״ל דאין כח ביד חכמים לעקור בקום ועשה ולמה ישמע להם לעבור בעשה. ותו קשה לי דקאמר הכא משום עשה ולא קאמר משום ברכה לבטלה דאיכא לא תעשה דחמיר טפי מיניה. והמ״א כתב שם דבאמת הפירוש הוא משום ברכה לבטלה. והוא תמוה דהא קאמר בהדיא איסור עשה וברכה לבטלה הוי לא תעשה משום לא תשא. ותו קשה על דברי ר״י דקאמר משום ברכה לבטלה לפי דעת רמ״א שהיה עם כהנים אחרים א״כ הא כבר נתקשה בזה המבי״ט בתשובתו סימן ק״פ הא דנוהגין כל הכהנים לברך ואין אחד מברך לכולן. כדקי״ל עשרה שעושין מצוה אחת אחד מברך לכולן ותירץ מפני הטירוף ע״ש. עכ״פ למה היה צריך לעבור משום ברכה לבטלה היה לו לצוות לכהן אחד להוציאו בברכתו. אמנם אלולי דברי רמ״א ז״ל היה נראה לענ״ד להיפך דס״ל להר״י דמ״ש כאן איסור עשה הוא דוקא עם כהנים אחרים והוא דנלענ״ד פשוט דכמו דאיכא עשה לכהנים לברך את ישראל. ה״נ איכא מצות עשה לישראל להתברך מן הכהנים. וכן מצינו בכל מקום אע״ג דבתורה אינו מפורש הצווי אלא על העושה. המצוה על שניהם כגון ביבם יבמה יבא עליה והמצות עשה גם עליה. תדע דהא קאמר ביבמות דף כ׳ דדוחה לא תעשה ואיך היא עוברת על הל״ת אם אין המצוה עליה כמ״ש תוספות בגיטין דף מ״א. שוב מצאתי מפורש בספר חרדים שכתב כן שהעשה נמי על ישראל להתברך. ואיתא בסוטה אמור להם כאדם האומר לחבירו פנים כנגד פנים א״כ זר העולה בין הכהנים לדוכן אינו מתברך מן הכהנים ודוקא עם כהנים אחרים מיירי הכא ובאמת ליכא משום ברכה לבטלה דאפשר בזמן הש״ס אחד מברך לכולן אלא משום מניעת מצות עשה דאינו מתברך מן הכהנים פנים כנגד פנים. ולפ״ז יש לתרץ דברי התוספות בשבת דכוונתם דמיירי באמת עם כהנים אחרים דאיכא עשה אלא דכיון דהוא שב ואל תעשה דאינו מתברך שפיר קאמר ר׳ יוסי דהיה שומע לדברי חביריו. וכן משמע לשון עלה לדוכן הייתי עולה משמע דהאיסור הוא מחמת עליה לדוכן שאינו מתברך פנים כנגד פנים. ולא ידע ר״י כשהוא לבדו דליכא מניעת העשה שיתברך מפי הכהנים מה איסור יש אם לא משום ברכה לבטלה דאז צריך שיברך בעצמו. ואפשר דמשמע ליה לר״י קצת שם דמיירי נמי כשהוא לבדו לכך כתבו דלא ידע ר״י וכו׳:
ונלע״ד דבזה מתורץ קושיות תוס׳ ד״ה או דילמא וכו׳. דהוי ליה למימר אפילו למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דחולקין לעבד וכו׳ דאין עבד נושא את כפיו עכ״פ. ולפמ״ש דעיקר איסור עשה היא משום שאינו מתברך ועבדים אינם בכלל ברכה. אפילו לדעת המ״א שם ס״ק ל״ז שחולק על הב״ח דס״ל דאין הנשים בכלל הברכה מ״מ עבדים בודאי אינם בכלל ברכה כדקתני בברייתא דסוטה נשים ועבדים משוחררים מנין וכו׳ משמע דאין משוחרר ודאי דאינו בכלל הברכה ועיין מ״ש לקמן בזה. ודוק:
תוס׳ ד״ה חד אמר מעלין וכו׳. וא״ת ואמאי וכו׳. נראה דעיקר קושייתם מנשיאת כפים דהוא פלוגתא דאמוראי אבל תרומה דהוא פלוגתא דתנאי ליכא לאקשויי דיש לומר דמתניתין דהתם אתיא כתנא דאין מעלין וכן צ״ל למאי שתירצו דהוא בכלל עבודה והיינו כדאיתא בפסחים דף ע״ב דאכילת תרומה ה״ל עבודה ולפמ״ש לעיל דאכילת תרומה וחילוק גרנות תרי פלוגתא נינהו כמ״ש להרמב״ם ז״ל ואיך שייך בחילוק גרנות עבודה וע״כ צ״ל כנ״ל. מיהו קשה דלמה לא חשיב חילוק מתנות כדלקמן. ואפשר כיון דאינו בכל מקום אלא בכרכין לא תני אלא מילתא דפסיקא. אך דא״כ המ״ל גם בנשיאת כפים דאינו אלא במקום שיש בו בית דין. תו קשה אמאי לא חשיב חילוק מעשר ולא שייכי שני התירוצים של תוס׳ ומשמע לקמן דף כ״ו דמעלין ועיין לקמן. ולפמ״ש התוס׳ דלמ״ד קנסא לעניים היינו לעניי ישראל לא קשה מידי וק״ל: ועמ״ש לקמן דף כ״ה לענין ס״ת:
תוס׳ ד״ה שאני הכא וכו׳. עיין במהרש״א שכתב דגם רש״י ז״ל ס״ל דלפי הס״ד הוא משום דלא מצאו כתבם. ונלפענ״ד דגם לפירוש ר״ת צריך לפרש הכי דלמסקנא ריע חזקתיה משום שנקראים על שם ברזילי והמקשה הוי סבר שלא העלם משום שלא מצאו כתבם כפשטיה דקרא לכך מקשה דאתי לאסקינהו דשמא ישכח שלא מצאו כתבם. והוא דנלענ״ד דהך ריעותא שלא מצאו כתבם תליא בפלוגתא דרבי ורשב״ג בב״ב דף ק״ע בבא לידון בשטר וחזקה דרבי ס״ל נידון בשטר ומסיק בלברר קמפלגי דאף דבחזקה לבדה סגי אפ״ה כיון שטען שיש לו שטר צריך לברר וזהו דקאמר הכא אלה בקשו כתבם וגו׳ משמע שאמרו שיש להם כתב יחוס ולא נמצאו. אבל לרשב״ג דס״ל א״צ לברר (ועיין בח״מ ריש סימן ע״ה) א״כ כיון דמעלין מנשיאת כפים ליוחסין מה ריעותא בזה שלא מצאו כתבם. ולכאורה קשה מזה לשיטת ר״ת שם דסבירא ליה דאפילו רבי לא אמר אלא לברר לכתחלה ע״ש בתוס׳. ותו דמשמע לקמן בברייתא דף כ״ה דרשב״ג ס״ל מעלין מנשיאת כפים ליוחסין כדקאמר רשב״ג אומר אף אלכסנדריה וכו׳. ולמ״ד מעלין מנשיאת כפים ליוחסין מפרש ברייתא זו ליוחסין ולדידיה דס״ל אין צריך לברר תקשי דאתי לאסקינהו. וצ״ל לפי המסקנא דבאמת ריע חזקתיה משום דנקראים על שם ברזילי. ונלענ״ד דיש לומר דרש״י ור״ת ז״ל לשיטתייהו אזלי דצריך להבין מה שייכות ריעותא בזה שנקראים על שם ברזילי לחשש חללות. וכי בשביל זה אבדו יחוס אבותיהם. ונראה דלפמ״ש לעיל דעיקר חשש העלאה מתרומה ליוחסין הוא משום חשש עבדות וכדאיתא בסוף פרקין וכמו שיבואר עוד בס״ד. א״כ יש לומר דשפיר ריע חזקתיה כדקאמר בקרא אשר לקח מבנות ברזילי וגו׳ דמה ראיה שיש פסול עבדות דאינו מתייחס אחר אביו דהולד הולך אחר האם דאינו קרוי בנך אלא בנה כדאיתא בהחולץ דף מ״ה ע״ב ברב מרי בר רחל ע״ש. מיהו לפ״ז תקשי דאכתי איכא חשש שמא יבררו שאינם עבדים (וכמ״ש לעיל דהפלוגתא במעלין מאכילת תרומה דשמא יבררו דאינם עבדים). ולפמ״ש יש לומר דר״ת לשיטתיה דס״ל דהא דצריך לברר אינו אלא לכתחלה. א״כ אף לפי הס״ד הוי סבר דהריעותא משום שלא יכלו לברר אבל לפי המסקנא לא חשיב זה ריעותא רק משום דנקראים על שם אמם. והיינו חשש עבדות ואם יבררו שאין חשש עבדות באמת ראוי להעלותן. אבל לפירש״י בסנהדרין דף כ״ג ע״ב דהא דצריך לברר הוא אפילו בדיעבד ואם לא בירר אבד חזקתו לרבי א״כ איכא ריעותא זו דלא מצאו כתבם אפילו לפי המסקנא ויש לחוש נמי משום פסול חללות א״כ אי אפשר לפרש ריע חזקתיה דלא אתי לאסקינהו אפילו אם ישכח שלא מצאו כתבם משום שנקראים על שם ברזילי דאכתי שמא יבררו שאין חשש עבדות לכך פי׳ שאינם אוכלים קדשים כנלענ״ד. ועיין בסמוך מזה ודוק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסבירים: לא צריכא [נצרכה] אלא במקרה דכתיב ביה [שכתוב בו] בשטר ״אני פלוני כהן לויתי מנה מפלוני״ וחתימו סהדי [וחתמו עדים], והשאלה היא מאי [מה]? האם על המנה, הכסף שבשטר קא מסהדי [הם מעידים], שאין עדותם אלא על עיקר הדבר — על ההלוואה שהיתה שם, או דלמא אכולה מילתא קא מסהדי [שמא על כל הדבר הם מעידים] ומאשרים כל פרט הכתוב בשטר, ואם כן בין השאר הם מעידים גם שהוא כהן. להלכה נחלקו בכך החכמים רב הונא ורב חסדא; חד [אחד מהם] אמר: מעלין משטרות ליוחסין, וחד [ואחד מהם] אמר: אין מעלין.
The Gemara answers: No, this halakha is necessary in a case where it is written in the document: I, so-and-so, a priest, borrowed one hundred dinars from so-and-so, and witnesses signed the document, what is the halakha? Do the witnesses testify only concerning the loan of one hundred dinars in the document? Or, perhaps they testify concerning the entire matter and confirm with their signatures that every detail written in the document is true, including the fact that the borrower is a priest. With regard to the halakhic ruling, there is a dispute between Rav Huna and Rav Ḥisda. One said: One elevates from documents to priestly lineage, and one said: One does not elevate.
עין משפט נר מצוהתוספותרשב״אריטב״אהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) אִיבַּעְיָא לְהוּ מַהוּ לְהַעֲלוֹת מִנְּשִׂיאוּת כַּפַּיִם לְיוּחֲסִין תִּיבְּעֵי למ״דלְמַאן דְּאָמַר מַעֲלִין מִתְּרוּמָה לְיוּחֲסִין וְתִיבְּעֵי למ״דלְמַאן דְּאָמַר אֵין מַעֲלִין.
A dilemma was raised before the Sages: What is the halakha with regard to elevating from the lifting of hands for the Priestly Benediction to priestly lineage? Is the presumptive status of a person who recites the Priestly Benediction in the synagogue that of a priest in terms of lineage as well? The Gemara notes: Raise the dilemma according to the one who said: One elevates from teruma to lineage; and raise the dilemma according to the one who said: One does not elevate from teruma to lineage.
רמב״ןרשב״ארא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין הך בעיא הכי פירושא, אם תמצא לומר מעלין צריכים שנים להעיד עליו לנשיאות כפים, ואם תמצא לומר אין מעלין, בעד אחד סגיא, כדאמרינן במעלין מתרומה ליוחסין קמיפלגי. דבכל שאר איסור עד אחד במילתא דעבידא לאגלויי מהימן, אבל ליוחסין בדוקין כגון מזבח ודוכן, שנים בעינן דבעד אחד אינה בדיקה.
איבעיא להו מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין. כלומר, אם תמצא לומר מעלין אף היא צריכה שנים, ועד שלא מעידין עליו שנים אינו נושא את כפיו, וכדאמרינן בתרומה דלרבי יהודה דאית ליה מעלין מתרומה ליוחסין אין מעלין אותו לתרומה על פי עד אחד. ואם תמצא לומר אין מעלין נשיאות כפים אינו צריך אלא עד אחד ככל שאר איסורין דעד אחד מהימן, אבל ליוחסין שנים בעינן, והא דאמרינן הני מילי תרומה דעון מיתה, הכי קאמר: כיון שהיא חמורה כל כך דין הוא שנעלה ממנה ליוחסין, וכיון שמעלין ממנה ליוחסין דין הוא שאף היא תיבעי שנים.
איבעיא להו מהו לעלות מנשיאת כפים ליוחסין. כלומר אי חיישינן דילמ׳ אתי לאסוקי ליוחסין, תיבעי למ״ד מעלין הני מילי תרומה דעון מיתה, כלומר דכיון דחמירא כולי האי דינא הוא דניחוש דילמא אתי עלמ׳ למיטעי לאסוקי מינה ליוחסין, אבל נשיאות כפים דאיסור עשה לא, וכיון דכן מעלין לנשיאות כפים בעד אחר, או דילמא אפי׳ למאן דאמר אין מעלין הני מילי תרומה דמתאכלא בצינע׳, אבל נשיאות כפים דבפרהסי׳ כולי האי לא מחציף איניש, ובהא וודאי דינא הוא דחיישינן דילמא אתי למיטעי עלמ׳ בתריה לאחזוקי בכהן גמור לאסוקי ליוחסין, וכיון דכן לא מסקינן לנשיאות כפים אלא בשני עדים דומיא דיוחסין לאסוקי לנשיאות כפים כאסוקי ליוחסין דמי כדאמרן, והיינו נמי בעיין מעיקרא אם מעלין מנשיאו׳ כפים ליוחסין, אי בעי׳ להעלותו לנשיאות כפים שנים או מעלין ע״פ עד אחד, דהא בהא תליא כדפי׳.
אבעי׳ להו מהו לעלות מנשיאות כפים ליוחסין תיבעי למ״ד וכו׳ – הקשו בתוספות מאי קא מבעי׳ לן דהא כולה מילתא תליא בהעלאה לנשיאת כפים גופא בכמה ואי אמרינן לנשיאות כפים ע״פ עד אחד מנשיאות כפים ליוחסין ותו הא אמרינן תבעי לך למ״ד מעלין מתרומה וכו׳ הני מילי תרומה בעון מיתה וכו׳ מאי קאמר הא ודאי אין מעלין לתרומה ע״פ עד אחד אפילו יש בו עון מיתה אין מעלין ממנו ליוחסין ואי מעלין לתרומה ע״פ שנים אפילו אין בו אלא איסור עשה אין מעלין ממנו ליוחסין יש שפירש דהכא קים לן ששורת הדין להעלות לנשיאו׳ כפים על פי עד אחד דמיירי דמפרסם ולית לי׳ הנאה במלתא ומינה שאין מעלין ממנה ליוחסין אין מבעי לן אם יש לנו לחוש דטעי ומסקי לי׳ ליוחסין וכיון דכן נחמיר דזה השתא תיבעי תרי או לא חיישינן להאי ונוקמא אדינ׳ וליסגי בחד ותיבעי למ״ד מעלין מתרומ׳ ליוחסין אם יבואו העולם ללמוד מתרומה שמעלין ליוחסין לנשיאת כפים או לא והפירוש הזה היה נכון אלא דלישנא דמהו לעלות לא משמע אלא דדינא ממש מיבעיא לן וכי אמרינן נמי חד אמר מעלין וחד אמר אין מעלין הכי משמע והנכון כמו שפירש ר״ת ז״ל דהכא עיקר (בעינן) [בלאן] אם מעלין לנשיאת כפים עפ״י עד אחד או לא ומינה שמעינן אם (טעמא הוא דאידך ובדידיה תלי׳) מעלין מנשיאת כפים ליוחסין דהא בהא תליא ונקטינן הא בידו משום דעיקר טעמא הוא דאידך ובדידיה תלי׳ ומשום דבעינן לומר תבעי למ״ד מעלין מתרומה ליוחסין והא דאמרינן תיבעי למ״ד מעלין הני מילי תרומה דעון מיתה וכיון דחמירא כולי האי בעי תרי משום הכי מעלין ממנה ליוחסין אבל נשיאת כפים דאיסו׳ עשה בחד סגי לאפוקי לדידיה ומינה אין מעלין ממנה ליוחסין ותיבעי למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דמתאכלי בצנעא וכיון דכן לא מפקינן מינה ליוחסין והיא נותנת שמעלין ליה ע״פ עד אחד אבל נשיאת כפים דבפרהסיא הא ודאי ראוי להעלות ממנה ליוחסין והא הנותנת שמעלין ע״פ עד אחד דתבעי תרי סהדי לאפוקי לכהונה עד עמוד הכהן לאורים ותומים שזה אחד מחמשה דברים שחסרו בבית שני כדאיתא במסכת יומא הכא במילתא בעלמא אוקימנא כאדם האומר לחבירו עד שיבא משיח.
איבעיא להו מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין תבעי למ״ד וכו׳. הקשו בתוס׳ מאי קא מבעיא ליה דהא כולה מלתא תליא בהעלאה לנשיאות כפים גופיה בכמה ואי אמר מעלין לנשיאות כפים ע״פ ע״א אין מעלין מנשיאות כפים ליוחסין ותו הא דאמר תבעי למ״ד מעלין מתרומה ה״מ תרומה דמתאכלה בצנעה וכו׳ מאי קאמר דהא ודאי אין מעלין לתרומה ע״פ ע״א אפי׳ יש בו עון מיתה אין מעלין ממנה ליוחסין ואין מעלין לתרומה ע״פ ב׳ ואפי׳ אין בו איסור עשה מעלין אותו ליוחסין. ויש שפירשו דהכא קים לן ששורת הדין להעלות לנשיאות כפים ע״פ א׳ כיון דמיירי דמפרסם ולית לה הנאה במלתא וממילא שאין מעלין ממנה ליוחסין אבל אנן מבעיא לן אם יש לנו לחוש דטעי ומסקי ליה ליוחסין וכיון דכן נחמיר ביה השתא דלבעי תרי או לא חיישינן להאי ונוקמיה אדיניה ולסגי ליה בחד ותבעי למ״ד מעלין מתרומה ליוחסין אם יבואו העולם ללמוד מתרומה ליוחסין לנשיאות כפים או לא והפי׳ הזה היה נכון אלא דלישנא דמהו להעלות לא משמע אלא דדינא ממש מבעיא לן. וכי אמרינן נמי חד אמר מעלין וחד אמר אין מעלין הכי משמע והנכון כמו שפי׳ ר״ת דהכא עיקר בעיין אם מעלין לנשיאות כפים ע״פ ע״א או לא ומינה שמעינן אם מעלין ממנה ליוחסין דהא בהא תליא ונקטי׳ הא בידן משום דהיא עיקר טעמא לאידך ובדידה תלי ומשום דבעי לומר תבעי למ״ד מעלין מתרומה ליוחסין והא דאמר תבעי למ״ד מעלין ה״מ תרומה דעון מיתה וכיון דחמירא כולי האי בעיא תרי ומ״ה מעלין ממנה ליוחסין אבל נשיאות כפים דאיסור עשה בחד סגי לאסוקי לדידיה ומינה אין מעלין ממנה ליוחסין ותבעי למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דמתאכלה בצנעא וכיון דכן לא מסקינן מינה ליוחסין והיא הנותנת שמעלין לה ע״פ ע״א אבל נשיאות כפים דבפרהסיא הא ודאי ראויה להעלות ממנה ליוחסין והיא הנותנת ותבעי תרי סהדי לאסוקי לכהונה. עד עמוד כהן לאורים ותומים פי׳ אע״ג דבבית שני לא הוו אורים ותומים שזה מה׳ דברים שחסרו בבית ב׳ כדאיתא במסכת יומא הכא במלתא בעלמא אוקמינהו כאדם שאומר לחבירו עד שיבא משיח. שאני הכא דריע חזקייהו פרש״י דלא אכלי בקדשים והקשה ר״ת דהא איכא למיחש דמסקי להו לקדשים כיון דמעלין ממנה אף ליוחסין לכך פי׳ ר״ת דריע חזקייהו שאבד כתב היחוס שלהם וכל העולם מרננין עליהם כדכתיב ויגואלו מן הכהונה וא״ת ודקארי לה היכי לא חזי דריע חזקייהו וי״ל דאיהו סבר דהיה לנו לחשוב לדורות ישתכח ריעותא זו ואתו לאסוקינהו. ואלא מאי גדולה חזקה פשיטא דמספיקא לא מפקינן להו מחזקתייהו וא״ת אי אין מעלין הא ליכא למיחש למידי ואם כן מאי גדולה חזקה ויש שפי׳ האי קושיא דתלמודא היא דפריך לכ״ע ולא דייק הכי לישנא דאמרינן ואלא. ה״פ בשלמא לדידי לית לי טעמא דריע חזקייהו לדורות הא ודאי לא טעו בהכי אדרבה אילו היו יכולין היו מורידין אותם שהכל הוא ישתכח וכיון דכן אעפ״י דמדינא אין מעלין איכא למיחש שמא יטעו ויעלו אותו ליוחסין אי לאו משום דגדולה חזקה אלא לדידך דאמרת דריע חזקייהו לדורות הא ודאי לא טעו בהכי אדרבה אילו היו יכולין היו מורידים אותם מחזקתם וכמו שעשו בימי עזרא אי לאו דאוקמינהו עזרא בחזקתייהו וא״כ מאי גדולה חזקה. ואי בעית אימא בתרומה דרבנן וכו׳ וכי מסקינן מתרומה ליוחסין הא ודאי לא הוה צריכין לומר השתא כי מסקינן מתרומה ליוחסין אלא דקושטא דמלתא קאמר השתא דאפ״ה ליכא למימר הא דאמר לעיל למ״ד מתרומה כיון דאכלי תרומה אתו לאסוקינהו וליכא לאכרוחי מינה דריע חזקייהו [כדאמרי׳ לעיל, ואע״ג דקושטא דמילתא דריע חזקייהו] למ״ד אין מעלין מנשיאות כפים ליוחסין מ״מ בעינן למימר קושטא דמלתא דליכא לאוכוחא מתרומה כדמוכרח לעיל והכי אורחא דתלמודא בדוכתי טובא. אכילת חלה גופה לתרומה דאורייתא פי׳ וס״ל להאי תנא שאין מעלין מתרומה ליוחסין ומסקינן מחלת דרבנן לתרומה דאורייתא וא״ת כיון דחלה דרבנן היא מאי איריא סוריא אפי׳ בבל נמי דבשלמא אי חלה בזמן הזה דאורייתא מש״ה נקט סוריא משום דס״ל דכבוש יחיד שמיה כבוש וחלה דידיה דאורייתא ויש לומר דאף ע״ג דחלה בזמן הזה דרבנן אפי׳ בארץ מ״מ חמירא חלה דסוריא כיון דאית ליה עיקר מן התורה בזמן שבית המקדש קיים משום דכבוש יחיד שמיה כבוש וכן יש לנו לפ׳ באידך מתניתא דבסמוך קתני חלוק גרנות בא״י ואוקימנא דקסבר דתרומה בזמן הזה דרבנן ואפ״ה דוקא בא״י חמירא דאית ליה עיקר דאורייתא משא״כ בסוריא דקסבר האי תנא דכבוש יחיד לאו שמיה כבוש וכן פרש״י ז״ל. [ע״כ הריטב״א ז״ל]:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כיוצא בזה איבעיא להו [נשאלה להם]: מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין? שאם ראו אדם שנושא את כפיו ומברך את הציבור בבית הכנסת ככהן, האם אפשר לסמוך על כך גם לגבי יוחסין? ומעירים: תיבעי למאן דאמר [תישאל השאלה לשיטת מי שאומר] מעלין מתרומה ליוחסין, ותיבעי למאן דאמר [ותישאל גם לדעת מי שאומר] אין מעלין.
A dilemma was raised before the Sages: What is the halakha with regard to elevating from the lifting of hands for the Priestly Benediction to priestly lineage? Is the presumptive status of a person who recites the Priestly Benediction in the synagogue that of a priest in terms of lineage as well? The Gemara notes: Raise the dilemma according to the one who said: One elevates from teruma to lineage; and raise the dilemma according to the one who said: One does not elevate from teruma to lineage.
רמב״ןרשב״ארא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) תִּיבְּעֵי למ״דלְמַאן דְּאָמַר מַעֲלִין הָנֵי מִילֵּי תְּרוּמָה דַּעֲוֹן מִיתָה הִיא אֲבָל נְשִׂיאוּת כַּפַּיִם דְּאִיסּוּר עֲשֵׂה לָא אוֹ דִלְמָא לָא שְׁנָא.
The Gemara notes: Raise the dilemma according to the one who said: One elevates from teruma to lineage. In his opinion, perhaps this applies only to teruma, where a non-priest who partakes of teruma performs a transgression whose punishment is death at the hand of Heaven. One would not partake of teruma and risk that punishment if he were not a priest. However, with regard to the Priestly Benediction, where a non-priest who recites it violates a prohibition stated as a positive mitzva, no, one cannot be certain that one would not recite the blessing if he were not a priest. Therefore, one does not elevate from the lifting of hands to priestly lineage. Or, perhaps there is no difference, and in both cases because there is a transgression involved one can assume that he would not risk performing a transgression were he not a priest.
רש״ירמב״ןפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
דאיסור מיתה – אם זר הוא לא היה אוכל תרומה שהוא עון מיתה.
דאיסור עשה – כה תברכו (במדבר ו) אתם ולא זרים ולאו הבא מכלל עשה עשה.
והא דאמרינן הני מילי תרומה דעון מיתה הכי נמי קאמר, דכיון דעון מיתה הוא, דין הוא שנעלה ממנה ליוחסין. ומיהו כיון שמעלים צריכים שנים לתרומה תחלה. ור״ת פירש בספר הישר דכיון דעון מיתה הוא צריך שנים, וכיון שעל פי שנים אכל מעלין. או דילמא התם דבצנעא אין מעלין ליוחסין, כיון שעל פי עד אחד, אבל, אבל בנשיאות כפים כיון דבפרהסיא, אע״פ שעל פי עד אחד עשאה מעלין ממנו ליוחסין.
בגמרא אבל נשיאות כפים דאיסור עשה ופרש״י דכתיב כה תברכו אתם ולא זרים ולאו הבא מכלל עשה עשה עכ״ל. מכאן מקשין קושיא עצומה על הא דאיתא פ׳ כל כתבי א״ר יוסי מימי לא עברתי וכו׳ אם אמרו לי עלה לדוכן הייתי עולה וכתבו שם התוספות לא ידע ר״י מה איסור יש בזר העולה לדוכן ותמהו עליו רבים היאך אישתמיטתא לר״י בעל התוספות סוגיא ערוכה דהכא ונדחקו ליישב. ונלע״ד דלק״מ דע״כ הא דדרשינן כה תברכו ולא לזרים היינו בבית הבחירה דוקא כדאיתא בסוטה דעיקר קרא בבית הבחירה איירי והתם ודאי אסור משום שמברכין בשם המפורש אבל בגבולין דלית לן קרא שפיר הקשה ר״י מה איסור יש בזר דלא יהא אלא קורא בתורה ואי משום ברכה לבטלה מסתמא ר״י לא בירך ברכה שאינה צריכה ואיהו לא קאמר אלא הייתי עולה והא דאמרינן הכא דאיסור עשה אע״ג דאיירי בגבולין כדאמרינן לקמן נשיאת כפים בבבל ראיה מ״מ הכא קאמר לרבותא דאיכא למימר דאין מעלין אפי׳ מנשיאת כפים דבית הבחירה ליוחסין כיון דליכא אלא איסור עשה אבל מאן דאית ליה מעלין היינו משום דבפרהסיא לא הוי מחציף נפשיה וזה שייך אפילו בגבולין. כן נ״ל ודו״ק:
קונטרס אחרון
גמרא נשיאות כפים דאיסור עשה ופרש״י דכתיב כה תברכו אתם ולא זרים. ומכאן מקשין קושיא עצומה על פירוש ר״י בפרק כל כתבי שכתב דלא ידע מה איסור יש בזר העולה לדוכן ונ״ל ליישב דדוקא בבית הבחירה קאמר הכא דאיסור עשה להזכיר בשם המפורש ובהכי איירי קרא דכה תברכו בשם המפורש משא״כ בגבולין דאין מברכין בשם המפורש שפיר קאמר ר״י דלא ידע מה איסור יש והא דקאמר הכא דאיסור עשה אע״ג דאיירי בגבולין אפ״ה נקיט לרבותא דאפשר דאף מנשיאות כפים דבית הבחירה אין מעלין כדמוכח בסוגיין גופא דמייתי׳ עלה מגדולה חזקה דאיירי בנשיאות כפים דבית הבחירה ואע״ג דלפ״ז הא דמקשה ואלא מאי גדולה חזקה הו״מ לשנויי דמעיקרא היו נושאין כפיהם בגבולין בלא שם המפורש והשתא בבית הבחירה בשם המפורש אפ״ה ניחא ליה לשנויי דגדולה חזקה לענין אכילת תרומה גופא דאיירי ביה פשטא דקרא ובעיקר מילתא דגדולה חזקה עיין מה שכתבתי בחידושי פרק עשרה יוחסין:
ובזה נלענ״ד להבין מה שפסק הרמב״ם ז״ל בפרק כ׳ מהלכות איסורי ביאה דמאכילת תרומה דאורייתא מעלין ליוחסין ומחילוק גרנות כתב דאין מעלין והיינו דבאכילת תרומה פסק כר׳ יהודה לגבי תנא קמא דהוא ר׳ מאיר וכסוגיא דעלמא וכן כתב התוספות לעיל דת״ק ר׳ מאיר הוא וכדאיתא לקמן דף ל״ו ובחילוק גרנות פסק כר׳ יוסי בסוף פרקין דהלכה כמותו לגבי ר׳ יהודה כדאיתא בעירובין דף מ״ה. מיהו אין ענינים שוים דבאכילת תרומה צריך לברר שאינו עבד. ולא מהני אלא מחשש חללים. ובחילוק גרנות אין מעלין משום דליכא מיתה מחשש עבדות דס״ל אין חולקין תרומה לעבד וכו׳ וזה יבואר לקמן בסוף פרקין באריכות בס״ד ע״ש ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסבירים: תיבעי למאן דאמר [תישאל השאלה לדעת מי שאומר] מעלין מתרומה ליוחסין, שכן אפשר לומר: הני מילי [דברים אלה] אמורים בתרומה, כי אכילת תרומה על ידי זר (שאינו כהן) עון מיתה היא שעונשה מיתה בידי שמים, ואין לחשוד באדם שיעבור עבירה חמורה זו, ולכן נראה שהוא אכן כהן, אבל נשיאות כפים, שאיסור עשה, שזר הנושא את כפיו אינו עובר אלא באיסור עשה, שהרי חובת הכהנים לשאת כפיהם בברכה נאמרה כמצוות עשה, ומכלל העשה נובע גם איסור לזרים לעשות כן, לא, אין אנשים מקפידים כל כך, ויש לחשוש שמא בשל קולתו היחסית של הדבר, יבוא לרמות וישא כפיו אף שאינו כהן, ולכן לא אף יש לחשוש לכך ולא להעלותו על סמך זה ליוחסין. או דלמא לא שנא [שמא אינו שונה], שמאחר שיש בכך עבירה, אין לחשוד באדם שעובר עבירה, ובודאי יש לומר שכהן הוא.
The Gemara notes: Raise the dilemma according to the one who said: One elevates from teruma to lineage. In his opinion, perhaps this applies only to teruma, where a non-priest who partakes of teruma performs a transgression whose punishment is death at the hand of Heaven. One would not partake of teruma and risk that punishment if he were not a priest. However, with regard to the Priestly Benediction, where a non-priest who recites it violates a prohibition stated as a positive mitzva, no, one cannot be certain that one would not recite the blessing if he were not a priest. Therefore, one does not elevate from the lifting of hands to priestly lineage. Or, perhaps there is no difference, and in both cases because there is a transgression involved one can assume that he would not risk performing a transgression were he not a priest.
רש״ירמב״ןפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) תִּיבְּעֵי למ״דלְמַאן דְּאָמַר אֵין מַעֲלִין הָנֵי מִילֵּי תְּרוּמָה דְּמִיתְאַכְלָא בְּצִנְעָא אֲבָל נְשִׂיאוּת כַּפַּיִם דִּבְפַרְהֶסְיָא אִי לָאו כֹּהֵן הוּא כּוּלֵּי הַאי לָא מַחְצִיף אִינָשׁ נַפְשֵׁיהּ אוֹ דִלְמָא לָא שְׁנָא.
Raise the dilemma according to the one who said: One does not elevate from teruma to lineage. In his opinion, perhaps this applies only to teruma that is eaten in private. Therefore, a non-priest might partake of teruma when he believes that no one is watching. However, with regard to the lifting of hands, which is recited in public [parhesya], if one is not a priest, he would not be insolent to the extent that he would comport himself like a priest in public. Therefore, although partaking of teruma is not a clear indicator that he is a priest, reciting the Priestly Benediction is a clear indicator. Or perhaps, there is no difference, and due to the concern lest a non-priest partake of teruma in private and recite the Priestly Benediction in public, neither action can facilitate elevating the person to the presumptive status of a priest in terms of lineage.
תוספותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
1או דלמא אפילו למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דמתאכלא בצינעה כו׳ – תימה מה תולה באכילה והא פשיטא דלכ״ע אין מעלין מאכילת תרומה ליוחסין דהא איכא למיחש דלמא עבד כהן הוא אלא בחלוקת תרומה בגורן הוא דפליגי אם מעלים ליוחסין אם לאו ובמעלין מתרומה ליוחסין לא איפליגו בה תנאי בהדיא אלא דתליא הא פלוגתא בפלוגתא אם חולקין תרומה לעבד בלא רבו אם לאו למ״ד חולקין אין מעלין דדלמא עבד הוא והכי איבעי ליה למימר הכא אפילו למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דחולקין לעבד בלא רבו ואיכא למיחש דלמא עבד הוא אבל נשיאו׳ כפים לעולם אימא לך דמעלין דאין עבד נושא כפיו: [נ״ל דשפיר נקט דמתאכלא בצינעא דלמ״ד מעלין מאכילת תרומה נמי מעלין ובענין דליכא למיחש שהוא עבד שיצא מבית הספר וטעמא כיון דעון מיתה הוא חיישינן שמא יעלוהו ליוחסין ולכך איצטריך שני עדים להאכילו בתרומה ולכך נמי אין חולקין לעבד אלא א״כ רבו עמו ומ״ד אין מעלין אע״ג דעון מיתה הוא לא חייש להכי שמא יעלוהו כיון דבצנעא הויא אכילת תרומה וכן חלוקה אבל נשיאות כפים דאיפרסם איבעיא ליה אי חיישינן שמא יעלוהו משום דאי לאו דכהן הוא לא הוה חציף כולי האי ולא הוי מצי למנקט כמו שכתבו התוס׳ אפילו למ״ד אין מעלין משום דאיכא למיחש דלמא עבד הוא דלא תליא בהכי דאפילו היכא דליכא למיחש דלמא עבד הוא אין מעלין כמו ביוצא מבית הספר או שמעידין עליו שאינו עבד ואדרבה הא דחולקין לו בלא רבו היינו משום דאין מעלין ועיקר טעמא דפלוגתייהו משום מעלין ואין מעלין דאי לאו הכי קשה באיזה סברא פליגי כמו שהקשו לעיל (ת״י).]
1. תוס׳ ד״ה ״או דלמא״ מופיע בדפוס וילנא בדף כ״ה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכן מצד שני תיבעי למאן דאמר [תישאל השאלה לדעת מי שאומר] אין מעלין מתרומה ליוחסין, שאפשר לומר: הני מילי [דברים אלה] אמורים דווקא בתרומה דמיתאכלא בצנעא [שנאכלת בצינעה], שייתכן שאדם זה אינו כהן, אבל כיון שהוא עושה את הדבר בצינעה — אינו מתבייש בכך, אבל נשיאות כפים שהיא נעשית בפרהסיא, אי לאו [אם לא] כהן הוא — כולי האי לא מחציף אינש נפשיה [כל כך אין אדם מחציף עצמו] לעבור עבירה בפני הרבים, ואם נשא כפיו משמע שכהן הוא. או דלמא לא שנא [שמא אינו שונה], שאם אדם עובר עבירה אינו מקפיד אם זה בצינעה או ברבים, וגם כאן אין לסמוך על מעשהו, כשם שאין סומכים על אכילת תרומה.
Raise the dilemma according to the one who said: One does not elevate from teruma to lineage. In his opinion, perhaps this applies only to teruma that is eaten in private. Therefore, a non-priest might partake of teruma when he believes that no one is watching. However, with regard to the lifting of hands, which is recited in public [parhesya], if one is not a priest, he would not be insolent to the extent that he would comport himself like a priest in public. Therefore, although partaking of teruma is not a clear indicator that he is a priest, reciting the Priestly Benediction is a clear indicator. Or perhaps, there is no difference, and due to the concern lest a non-priest partake of teruma in private and recite the Priestly Benediction in public, neither action can facilitate elevating the person to the presumptive status of a priest in terms of lineage.
תוספותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) רַב חִסְדָּא וְרַבִּי אֲבִינָא חַד אָמַר מַעֲלִין וְחַד אָמַר ואֵין מַעֲלִין א״לאֲמַר לֵיהּ רַב נַחְמָן בַּר יִצְחָק לְרָבָא מַהוּ לְהַעֲלוֹת מִנְּשִׂיאוּת כַּפַּיִם לְיוּחֲסִין א״לאֲמַר לֵיהּ פְּלוּגְתָּא דְּרַב חִסְדָּא וְרַבִּי אֲבִינָא.
There is a dispute with regard to the halakhic ruling between Rav Ḥisda and Rabbi Avina. One said: One elevates from the Priestly Benediction to lineage, and one said: One does not elevate. Rav Naḥman bar Yitzḥak said to Rava: What is the halakha with regard to elevating from the lifting of hands to lineage? Rava said to him: There is a dispute between Rav Ḥisda and Rabbi Avina.
עין משפט נר מצוהשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין. פי׳ חיישינן שמא יעלו מנשיאות כפים ליוחסין עוד שמעידין עליו שנים לא ישא את כפיו או לא. שאני הכא דריע חזקייהו פרש״י שהכל רואין ששאר כהנים אוכלין קדשי מזבח והם לא אכלי. וקשה לפירושו דאכתי תיקשי למ״ד מעלין מנשיאות כפים ליוחסין מאי איכפת לן אם לא מצאו כתבם הא הוו פרסי ידייהו בגולה וליסוקינהו מנשיאות כפים ליוחסין. ומפר״ת דהיינו דריע חזקייהו כיון שנקראין בני ברזילי הגלעדי ולא מצאו כתבם משמע דזרים נינהו. מיהו קשה מעיקרא קודם שידע דריע חזקייהו אמאי פריך אתי לאסוקינהו הוה ליה למפרך ליסקינהו ואמאי נגואלו מן הכהונה. וי״ל דלאו פירכא היא מעיקרא דבגולה לא הפרישו הפסולין עד שעשאם עזרא כסולת נקייה. ואף המחזיקין עצמן בחזקת כשרות פסל כדכתיב ויגאלו מן הכהונה. הילכך פשיטא ליה דאותה חזקה של נשיאות כפים בגולה לא הועילה להם ליוחסין דאף אותם שנתערבו בע״ג היו מחזיקין עצמם בחזקת כהנים עד שפסלם עזרא. אלא הכי פריך אתי לאסוקינהו ע״י נשיאות כפים של עכשו הואיל והפריש הפסולין ומשני דריע חזקייהו כדפרשי׳. [ע״כ הרא״ש ז״ל]:
וז״ל הרא״ה ז״ל: איבעיא להו מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין. כלומר אי חיישינן דילמא אתי לאסוקי ליוחסין. תיבעי למ״ד מעלין הני מילי תרומה דעון מיתה כלומר דכיון דחמירא כולי האי דינא הוא דניחוש דילמא אתי עלמא למיטעי לאסוקי מינה ליוחסין אבל נשיאות כפים דאיסור עשה לא. וכיון דכן מעלין לנשיאות כפים בעד אחד או דילמא אפי׳ למ״ד אין מעלין ה״מ תרומה דמתאכל׳ בצינע׳ אבל נשיאות כפים דבפרהסיא כולי האי לא מחציף איניש ובהא ודאי דינא הוא דחיישינן דילמא אתי למיטעי עלמא בתריה לאחזוקי בכהן גמור לאסוקי ליוחסין וכיון דכן לא מסקינן לנשיאות כפים אלא בשני עדים דומיא דיוחסין לאסוקי לנשיאות כפים כאסוקי ליוחסין דמי כדאמרן והיינו נמי בעיין מעיקרא אם מעלין מנשיאות כפים ליוחסין אי בעינן להעלותו לנשיאות כפים שנים או מעלין ע״פ עד אחד דהא בהא תליא כדפי׳. כיון דפרסי ידייהו אתו לאסוקינהו דמשמע לן דבבבל בכל דיני כהונה היו נוהגין בכל מה שאיפשר בחוצה לארץ והיינו דקשיא לן ניחוש דילמא אתי לאסוקינהו. וכ״ת ואמאי לא קשיא ליה היא גופא כיון דפרסי ידייהו אמאי לא אסקינהו. י״ל דהא ל״ק ליה דעזרא לפי מה שראה בבבל חזקתן בכל אחד נהג בהן ואיהו ידע טעמא אמאי לא אסקינהו דלא הוי מוחזקין גבי׳ במעלי. אבל הא אכתי קשיא לן כיון דהכי הוא אמאי לא חייש עזרא דילמא אתי לאסוקינהו כיון דפרסי ידייהו אם איתא דקיימ״ל דמעלין מנשיאות כפים ליוחסין. ומהדרינן שאני הכא דריע חזקתייהו. ומסברא לפרושי לפי שאבד כתב היחוס שלהן חוששין שמא נאבד לדעת ודבר מפורסם היה וידוע לכל. ורבינו שלמה ז״ל כתב דריע חזקתייהו כיון שלא היו אוכלים בקדש קדשים. והראשון מחוור יותר:
וז״ל הריטב״א ז״ל: אי בעית אימא ר״י ורבנן במעלין מתרומה ליוחסין פי׳ וטעמא דר״י לא משום גומלין הוא אלא משום דס״ל מעלין מתרומה ליוחסין וכיון דכן כל אסוקי לתרומה כאסוקי ליוחסין ובעי תרי ורבנן סברי דאין מעלין מתרומה ליוחסין הלכך לתרומה בחד סגי דע״א נאמן לאיסורין וא״ת מ״מ ש״מ נמי דרבנן לא חיישי לגומלין בחד ותיקשי רבנן אדרבנן וי״ל דלרבנן משנינן כדאמר כשכלי אומנתו בידו ולא אתיא השתא אלא לשנויי מדר״י אדר״י דלא מצטרכי לומר כדשנינן לעיל דבדמאי הקלו. איבעיא להו מהו להעלות משטרות ליוחסין פי׳ נקט יוחסין משום דכל היכא דסמכינן אשטרא ונימא דאכולה מלתא קא מסהדי הרי הוא כשר אף ליוחסין ומיהו בכלל בעיין הוא אם מעלין משטרות לתרומה דכל דאמרת דאמנה שבשטר בלחוד מסהדי אף הוא ודאי אפי׳ לתרומה אין מעלין אותו. דכתיב ביה אני פלוני כהן לויתי וחתימי סהדי מאי וכו׳ דוקא בהא הוא דמבעיא לן אבל בשטר שכתוב בלשון פלוני כהן לוה פשיטא דאכולא מלתא מסהדי והא דתנן לקמן בפרק בתרא דמכילתין העורר על השדה וכו׳ עשאה חברו סימן לאחר והוא חתום עליה בעד אבד את זכותו ההיא אפי׳ כתוב השטר בלשון בעל דבר דכיון דממונא דידיה ועבד ביה חבריה מעשה וחתם עליה הא ודאי אודי אודוי ליה ולא דמיא להא דהכא ולא שייכי עדים במלתא וליכא דררא דממונא גבייהו וכיון דכן איכא למימר דלא קפדי אלשון בעל דבר דאינהו אמנה שבשטר מסהדי ומאי דדמיא להא דהכא היינו כגון שיש בשטר א׳ קרקע ממונא לשם ראובן אם יש ראיה לראובן בשטר זה שהשדה שלו מי אמר כן אמכירת קרקע בשטרא מסהדי או דילמא אכולה מילתא מסהדי ואף על פי שכתוב בלשון בעל דבר ונראין דברים דלאו סהדותא היא דע״כ לא אבעיא לן הכא אלא בדבר שהוא משמו של בעל דבר דאפשר דדייקו עדים אמכירתו אבל בההיא דאתי למה להו למידק והיינו דקתני התם והוא חתום עליה עד אבד את זכותו הא אין עצמו חתום עליה לא אבד את זכותו ודוקא כשכתוב בלשון בעל דבר אבל כתוב בלשון עדים אכולה מלתא מסהדי ואי לאו דידעי דדידי׳ היא לא הוו כתבי הכי וכן היה אומר מורי ז״ל אלא שהוא אומר דכי הא מלתא מפיהם ולא מפי כתבם ואין למדין ממנו לגבי תרומה ויוחסין היא דמייתי׳ לראיה דאפי׳ בעדים מסיחין לפי תומם מסקינן לתרומה ויוחסין אבל לענין ממונא עדות בע״פ בעינן או בשטר גמור אבל עדות זו שכתב אגב גררא אינו נדון בשטר לענין זו ואין מוציאין בו ממון מרשות אחרים והא דאמרינן אילימא דכתוב אני פ׳ כהן עד מאן מסהיד עליה פי׳ בתוספות דמ״מ לא גרע ממסיח לפי תומו שמעלין אותו לתרומה כדלקמן ונראין הדברים מיהו ההיא דלקמן אינו אלא לתרומה דרבנן דהא בפרק הגוזל אמרינן אין מל״ת כשר אלא לעדות אשה בלבד ופרכי׳ מהא כדלקמן ואוקימנ׳ בתרומה דרבנן וכיון דכן ליכא למיחש בהא דילמא מסקי ליה ליוחסין דלכ״ע מתרומה דרבנן לא מעלין ליוחסין וכדאיתא לקמן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואף בכך נחלקו להלכה רב חסדא ור׳ אבינא; חד [אחד מהם] אמר: מעלין מנשיאות כפים ליוחסין, וחד [ואחד מהם] אמר: אין מעלין. ובאותה שאלה אמר ליה [לו] רב נחמן בר יצחק לרבא: מהו להעלות מנשיאות כפים ליוחסין? אמר ליה [לו] רבא: דבר זה הוא פלוגתא [מחלוקת] רב חסדא ור׳ אבינא.
There is a dispute with regard to the halakhic ruling between Rav Ḥisda and Rabbi Avina. One said: One elevates from the Priestly Benediction to lineage, and one said: One does not elevate. Rav Naḥman bar Yitzḥak said to Rava: What is the halakha with regard to elevating from the lifting of hands to lineage? Rava said to him: There is a dispute between Rav Ḥisda and Rabbi Avina.
עין משפט נר מצוהשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) הִלְכְתָא מַאי א״לאֲמַר לֵיהּ אֲנָא מַתְנִיתָא יָדַעְנָא דְּתַנְיָא ר׳רַבִּי יוֹסֵי אוֹמֵר גְּדוֹלָה חֲזָקָה שֶׁנֶּאֱמַר {עזרא ב׳:ס״א} {נחמיה ז׳:ס״ג} וּמִבְּנֵי הַכֹּהֲנִים בְּנֵי חֳבַיָּה בְּנֵי הַקּוֹץ בְּנֵי בַרְזִילַּי אֲשֶׁר לָקַח מִבְּנוֹת בַּרְזִילַּי הַגִּלְעָדִי אִשָּׁה וַיִּקָּרֵא עַל שְׁמָם אֵלֶּה בִּקְשׁוּ כְתָבָם הַמִּתְיַחְשִׂים וְלֹא נִמְצָאוּ וַיְגֹאֲלוּ מִן הַכְּהוּנָּה וַיֹּאמֶר הַתִּרְשָׁתָא לָהֶם אֲשֶׁר לֹא יֹאכְלוּ מִקֹּדֶשׁ הַקֳּדָשִׁים עַד עֲמוֹד כֹּהֵן לְאוּרִים וְתוּמִּים.
Rav Naḥman bar Yitzḥak asked Rava: What is the halakha? Rava said to him: I know and base the halakhic ruling on a baraita, as it is taught in a baraita that Rabbi Yosei says: Great is the legal authority of presumptive status, as one may rely upon it in determining halakhic practice, as it is stated: “And of the children of the priests: The children of Habaiah, the children of Hakkoz, the children of Barzillai, who took a wife of the daughters of Barzillai the Gileadite, and was called after their name. These sought their register of the genealogy, but it was not found; therefore were they deemed tainted and put from the priesthood. And the Tirshatha said unto them that they should not partake of the most sacred items, until there stood up a priest with Urim VeTummim” (Ezra 2:61–63).
רש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
גדולה חזקה – שאין ב״ד יכולין להוציא דבר מחזקתו.
בקשו כתבם המתיחשים – שיהו כהנים כשרים לפי שהתחתנו כהנים בגולה בגויי הארץ וילדו להם בנים כדכתיב בספר עזרא והם חללים הוצרכו הנולדים בגולה להתייחס כשעלו מן הגולה לשרת בבנין שני.
ויגאלו – נפסלו מלשון לחם מגואל (מלאכי א).
התרשתא – הוא נחמיה בן חכליה וכן כתוב בספר עזרא (נחמיה ח).
עד עמוד כהן לאורים וגו׳ – כאדם שאומר לחבירו עד שיבא המשיח דאורים ותומים לא הוו במקדש שני שנחסרו חמשה דברים כדאמרינן בסדר יומא (דף כא:).
מקדשי הקדשים – דוקא מקדשי המקדש פסלינהו אבל תרומה שהיו רגילין בה בגולה לא אסר עלייהו משום דהוחזקו בה.
בד״ה שאני הכא כו׳ וי״ל דשפיר הוה ידע דריע חזקייהו כו׳ אלא דהוה ס״ד כו׳ איכא למיחש כו׳ עכ״ל וק״ק דמאי משני ריע חזקייהו דהא נמי ידע המקשה ואם נאמר דמשני ליה דמ״מ משום דריע חזקייהו ליכא למיחש דלמא אתי לאסוקינהו לבסוף עיקר חסר מן התירוץ ולולי דבריהם היה נראה השתא לקיים פרש״י והמתרץ נמי הניח סברת המקשה דאע״ג שהיו מתייחסים אחרי ברזילי ולא מצאו כתבם איכא למיחש דלמא אתי לאסוקינהו לבסוף אלא דמשני ליה דריע חזקייהו שכל כהנים אוכלים כו׳ כפרש״י ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וחזר ושאל רב נחמן בר יצחק: הלכתא מאי [והלכה מה היא]? אמר ליה [לו]: אנא מתניתא ידענא [אני משנה, ברייתא, יודע אני] ועליה אני סומך; דתניא כן שנינו בברייתא], ר׳ יוסי אומר: גדולה היא החזקה שסומכים עליה, ואין משנים ממנה. שנאמר: ״ומבני הכהנים בני חביה בני הקוץ בני ברזלי אשר לקח מבנות ברזלי הגלעדי אשה ויקרא על שמם. אלה בקשו כתבם המתיחשים ולא נמצאו ויגאלו מן הכהנה. ויאמר התרשתא להם אשר לא יאכלו מקדש הקדשים עד עמד כהן לאורים ולתמים״ (עזרא ב, סא-סג). שמאחר ובגולה נישאו חלק מן הכהנים לבנות הגויים והיו בניהם חללים, לכן משחזרו לארץ והוקם בית המקדש השני, היו צריכים כל הכהנים להוכיח את ייחוסם כדי שיוכלו לשרת בו. ואותם כהנים שלא היה ברשותם אפשרות להוכיח, נדחו מן הכהונה. ונחמיה הוא שמצא פתרון חלקי לבעייתם.
Rav Naḥman bar Yitzḥak asked Rava: What is the halakha? Rava said to him: I know and base the halakhic ruling on a baraita, as it is taught in a baraita that Rabbi Yosei says: Great is the legal authority of presumptive status, as one may rely upon it in determining halakhic practice, as it is stated: “And of the children of the priests: The children of Habaiah, the children of Hakkoz, the children of Barzillai, who took a wife of the daughters of Barzillai the Gileadite, and was called after their name. These sought their register of the genealogy, but it was not found; therefore were they deemed tainted and put from the priesthood. And the Tirshatha said unto them that they should not partake of the most sacred items, until there stood up a priest with Urim VeTummim” (Ezra 2:61–63).
רש״ימהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) אָמַר לָהֶם הֲרֵי אַתֶּם בְּחֶזְקַתְכֶם בַּמֶּה הֱיִיתֶם אוֹכְלִים בַּגּוֹלָה בְּקׇדְשֵׁי הַגְּבוּל אַף כָּאן בְּקׇדְשֵׁי הַגְּבוּל וְאִי סָלְקָא דַעְתָּךְ מַעֲלִין מִנְּשִׂיאוּת כַּפַּיִם לְיוּחֲסִין הָנֵי כֵּיוָן דְּפָרְסִי יְדַיְיהוּ אָתֵי לְאַסּוֹקִינְהוּ.
Rabbi Yosei explains: Nehemiah said to the priests whose status was uncertain: You maintain your presumptive status. Of what did you partake in the Babylonian exile? It was the consecrated items eaten in the outlying areas, i.e., teruma. Here too, you may continue to partake of the consecrated items eaten in the outlying areas, but you may not partake of offerings, with regard to which you have no presumptive status of priesthood. The Gemara asks: And if it enters your mind to say that one elevates from the lifting of hands to lineage, they will come to elevate those priests whose status was uncertain to priestly status in terms of lineage, since they lifted their hands and recited the Priestly Benediction in exile.
רש״ירמב״ןרשב״ארא״המהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
קדשי הגבול – תרומה שהיא נוהגת בגבולין חוץ למקדש ולירושלים.
אף כאן בקדשי הגבול – ומדאמר רבי יוסי גדולה חזקה ש״מ נשיאות כפים נמי לא אסר עלייהו שהרי הוחזקו בה בגבולין.
ואי סלקא דעתך כו׳ אתו לאסוקינהו – ומה הועילו בתקנתם.
הני כיון דפרסי ידיהו אתו לאסוקינהו פירוש ומה שאמר הכתוב ויגאואלו מן הכהונה ויאמר וכו׳ אשר לא יאכלו בקדש הקדשים, דמשמע שלא העלם ליוחסים וזהו ויגואלו ופסלם עוד מלאכול בקדשי הקדשים. ולא קשיא ליה אמאי לא העלם ליוחסים דהתם הוראת שעה היתה לפי מה שראה שחזקתם שבבבל לא היתה חזקה כל כך להעלותם לכהונה בשבילה.
כיון דפרסי ידייהו אתי לאסוקינהו. כלומר, ומאי ויגאלו מן הכהונה (עזרא ב, סא).
ופרקינן דשאני התם דריע חזקיהו. דכיון דחזו דאכלי בקדשי הגבול, ובקדשי קדשים גופייהו לא מסקי להו משום האי קלא דנפיק עלייהו, משום דריע חזקתייהו דבמקום שנוהגים קדשי הגבול וקדשי קדשים מקדשי הגבול בלחוד אכלי ובקדשי קדשים לא אכלי. והא דחייש רבי יהודה במתניתין דדלמא אתי לאפוקי מתרומה ליוחסין, היינו בזמן הזה דליכא קדשי קדשים ולא ריע חזקיה.
כיון דפרסי ידיהו אתו לאסוקינהו. דמשמע לן דבבבל בכל דיני כהונה היו נוהגין בכל מה שאיפשר בחוצה לארץ, והיינו דקשיא לן ניחוש דילמ׳ אתי לאסוקינהו, וכי תימא ואמאי לא קשיא ליה היא גופא כיון דפרסי ידייהו אמאי לא אסקינהו, י״ל דהא לא קשיא ליה דעזרא לפי מה שראה בבבל חזקתן בכל אחד נהג בהן, ואיהו ידע טעמיה אמאי לא אסקינהו דלא הוי מוחזקין גביה במעלי, אבל הא אכתי קשיא לן כיון דהכי הו׳, אמאי לא חאיש עזרא דילמ׳ אתי לאסוקינהו כיון דפרסי ידיהו, אם איתה דקיימ״ל דמעלין מנשיאות כפים ליוחסין.
ומהדרינן שאני הכי דריע חזקתייהו ומסתברא לפרושי לפי שאבד כתב היחוס שלהן חוששין שמא נאבד לדעת ודבר מפורסם היה וידוע לכל, ורבי׳ שלמה ז״ל (ד״ה שאני) כת׳ דריע חזקתייהו כיון שלא היו אוכלים בקדש קדשים, והראשון מחוור יותר.
גמ׳ בריש העמוד בשכלי אומנותו בידו הכא נמי נמחק:
רש״י ד״ה בשכלי אומנותו בידו כו׳ שלמוכרה הביאה כו׳. נ״ב נ״ל דה״פ ששואלין אותו אם מוכר תבואה אומר חדש הוא ורע הוא ואינו רוצה למכור אותו וכלי אומנתו הוא בידו א״כ מוכח להדיא שרוצה למכור במקום אחר שחבירו יעיד עליו להיפך ודו״ק דאי לאו הכי מאי גילוי מילתא איכא דגומלין דלמא מודה האמת וק״ל:
בד״ה אף כאן כו׳ בגבולין ואי סלקא דעתך כו׳ הד״א:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומפרש ר׳ יוסי את דבריו: אמר להם נחמיה לאותם כהנים מסופקים: הרי אתם בחזקתכם. במה הייתם אוכלים בגולה כשהייתם בבבל — בקדשי הגבול, כלומר, בתרומה, אף כאן תמשיכו לאכול בקדשי הגבול. אבל לא תאכלו בקדשי הקדשים, כלומר, מן הקרבנות, שהרי לכך אין לכם חזקה, שהרי לא אכלתם קרבנות בגולה. ומכאן נלמד לענייננו, ואי סלקא דעתך [ואם עולה על דעתך] לומר שמעלין מנשיאות כפים ליוחסין, הני [הכהנים הללו] כיון דפרסי ידייהו הם פורסים את כפיהם] בברכה — אתי לאסוקינהו [יבואו להעלותם] גם ליוחסין!
Rabbi Yosei explains: Nehemiah said to the priests whose status was uncertain: You maintain your presumptive status. Of what did you partake in the Babylonian exile? It was the consecrated items eaten in the outlying areas, i.e., teruma. Here too, you may continue to partake of the consecrated items eaten in the outlying areas, but you may not partake of offerings, with regard to which you have no presumptive status of priesthood. The Gemara asks: And if it enters your mind to say that one elevates from the lifting of hands to lineage, they will come to elevate those priests whose status was uncertain to priestly status in terms of lineage, since they lifted their hands and recited the Priestly Benediction in exile.
רש״ירמב״ןרשב״ארא״המהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) שָׁאנֵי הָכָא דְּרִיעַ חֶזְקַיְיהוּ דְּאִי לָא תֵּימָא הָכִי לְמַאן דְּאָמַר מַעֲלִין מִתְּרוּמָה לְיוּחֲסִין כֵּיוָן דְּאָכְלִי בִּתְרוּמָה אָתֵי לְאַסּוֹקִינְהוּ אֶלָּא לָאו מִשּׁוּם דְּרִיעַ חֶזְקַיְיהוּ
The Gemara answers: Here it is different. There was no concern lest they elevate them to lineage because their presumptive status was undermined by the fact that they did not partake of offerings like the other priests. As, if you do not say that one relies on the fact that their status was undermined, according to the one who said: One elevates from teruma to lineage, since they partake of teruma, there should be concern lest they come to elevate them to lineage. Rather, is the reason that this is not a concern not due to the fact their presumptive status was undermined, and it is clear to all that there is uncertainty with regard to their status as priests? However, one may not infer from the time of Nehemiah to a time when all priests eat teruma and recite the Priestly Benediction, and there is no factor that indicates that they are anything less than full-fledged priests. Perhaps, then, one elevates from teruma and from the lifting of hands to lineage.
רש״יתוספותרמב״ןריטב״אפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
שאני הכא – דליכא למיחש דליסוקינהו דהא ריע חזקייהו שהרי הכל רואין שאר כהנים אוכלין קדשי המקדש והם אינן אוכלין יש כאן היכר גדול שיש בהן צד פסול אבל שאר בני אדם כגון בזמן הזה לעולם מעלין מנשיאות כפים ליוחסין.
[דאי לא תימא הכי – דעל דא סמיך שיש בהן היכר תרומה נמי תקשי למ״ד מעלין מתרומה ליוחסין].
שאני הכא דריע חזקייהו – פי׳ בקונטרס שהכל רואים שאר כהנים אוכלין שאר קדשי מזבח ואלו אין אוכלין וק״ק דמ״מ תיקשי למ״ד מעלין אמאי לא אסקינהו לקדשי מזבח וליוחסין ונראה לר״ת דריע חזקייהו היינו שהיו מיחסים אותם אחר בני ברזילי שהיה ישראל ועוד שלא מצאו כתבם והיכא דאיתרע חזקה אין מעלין לכ״ע אבל קשה דפריך מעיקרא אתי לאסוקינהו הוה ליה למיפרך אמאי נגאלו כלל מן הכהונה ויש לומר דשפיר הוה ידע דריע חזקייהו ומשום הכי לא אסקינהו אלא דהוה ס״ד דאע״ג דריע חזקייהו איכא למיחש דלמא אתי לאסוקינהו לבסוף שלא ידעו שלא מצאו כתבם.
ומפרקי׳ שאני הכא דריע חזקיהו משום דלא אכלי בקדשי הקדשים. ולקדשי הקדשים גופיהו לא אתו לאסוקינהו דכיון דאמר להו שלא יאכלו מקדשי הקדשים קלא איכא עלייהו בהכי. אבל ביוחסים איכא למיחש דילמא גלי ואתו לאסוקי בעדים דחזו דקא אכיל בתרומה.
שאני הכא דרעי חזקייהו – פי׳ רש״י ז״ל דלא אכלו בקדשים והקשה ר״ת ז״ל דהא איכא למיחש דמסקי לקדשים כיון דמעלין ממנה אפילו ליוחסין לכן פירש ר״ת ז״ל דרעי חזקייהו שאבד כתב היחוס שלהם וכל העולים מרעי׳ עליהן כדכתיב ויגלו מן הכהונה ועיין בתו׳ שלנו בד״ה שאני הכא וכו׳ ויובן לך. וא״ת ואדקאמר לה היכא דלא חזו דרעי חזקייהו. וי״ל דאיהו סבר דהיה לנו למיח׳ דלדורות ישתכח העוות הזה וישתכח ואתא לאסוקינהו.
בתוספות בד״ה שאני הכא דריע חזקתייהו וכו׳ אבל קשה דפריך מעיקר׳ עכ״ל. זה נמשך דוקא לפירוש ר״ת דלפרש״י ודאי המקשה הוי ידע דמטעמא דריע חזקתייהו שלא מצאו כתבם המתייחסים אין להעלותם ליוחסין. וא״כ מקשה שפיר למה הניחם לישא כפיהם הא איכא למיחש שמא יעלום ליוחסין וע״ז משני שאני התם דריע חזקתייהו כיון שלא אכלו בקדשי המקדש ליכא למיחש אבל לפירוש ר״ת קשה וק״ל ועיין במהרש״א:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: שאני הכא דריע חזקייהו [שונה כאן שהורעה חזקתם], שכיון שרואים שאינם אוכלים בקדשי המזבח כשאר הכהנים, יודעים בהם שאינם כהנים ודאיים. ומוסיפים: דאי [שאם] לא תימא הכי [תאמר כך], שסומכים על טעם זה שהורעה חזקתם, אזי הרי למאן דאמר שיטת מי שאומר] כי מעלין מתרומה ליוחסין אפשר היה להקשות עליו מכאן: כיון דאכלי הם אוכלים] בתרומה — אתי לאסוקינהו [יבואו להעלותם] ליוחסין! אלא לאו [האם לא] מפני שיש לומר שאין לחשוש לדבר משום דריע חזקייהו [שהורעה חזקתם] מתוך שאינם אוכלים בקדשי קדשים, והכל יודעים בהם שאינם כהנים ודאיים. ולכן אין ללמוד מכאן הלכה לזמן הזה, כאשר כל הכהנים אוכלים רק בתרומה, שאז יתכן שמעלים מתרומה ליוחסין.
The Gemara answers: Here it is different. There was no concern lest they elevate them to lineage because their presumptive status was undermined by the fact that they did not partake of offerings like the other priests. As, if you do not say that one relies on the fact that their status was undermined, according to the one who said: One elevates from teruma to lineage, since they partake of teruma, there should be concern lest they come to elevate them to lineage. Rather, is the reason that this is not a concern not due to the fact their presumptive status was undermined, and it is clear to all that there is uncertainty with regard to their status as priests? However, one may not infer from the time of Nehemiah to a time when all priests eat teruma and recite the Priestly Benediction, and there is no factor that indicates that they are anything less than full-fledged priests. Perhaps, then, one elevates from teruma and from the lifting of hands to lineage.
רש״יתוספותרמב״ןריטב״אפני יהושעבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144