חשש טומאה בקדרות שהניחן הקדר
ציון א-ד.
גמרא. הקדר שהניח קדירותיו וירד לשתות; הפנימיות - טהורות, והחיצונות - טמאות. והתניא: אלו ואלו טמאות! אמר רבי חמא בר עוקבא: בשכלי אומנותו בידו, מפני שיד הכל ממשמשת בהן. והתניא: אלו ואלו טהורות! אמר רבי חמא בר עוקבא: בשאין כלי אומנותו בידו. ואלא הא דתנן: הפנימיות טהורות והחיצונות טמאות, היכי משכחת לה? דסמיכא לרשות הרבים, ומשום חיפופי רשות הרבים.
...קדר חבר שהניח קדרותיו שמוכר וירד לשתות - הרי הפנימיות טהורות והחיצונות טמאות. במה דברים אמורים? בשהניחן סמוך לרשות הרבים, מפני שהעוברים והשבים נוגעים בחיצונות בשעת הליכה. היו רחוקות מרשות הרבים; אם היו כלי אומנותו בידו - הכל טמאות, מפני שכליו מוכיחין שהונחו למכור ויד הכל ממשמשות בהן. ואם אין כלי אומנותו בידו - הכל טהורות, חזקתן שלא נגע בהן אדם. וכו׳.
השגת הראב״ד. אין זה הטעם יפה, שהרי הכל יודעים שהביאן למכור. אלא בשכלי אומנותו בידו - הכל באין לראות האומניות.(רמב״ם מטמאי משכב ומושב יב, כג)
א. פירוש ״כלי אומנותו בידו״.
רבי חמא בר עוקבא מבאר שכאשר כלי אומנותו של הקדר בידו כל הקדרות טמאות, מפני שיד הכל ממשמשת בהן, וכאשר כלי אומנותו אינם בידו - כולן טהורות.
רש״י מפרש שכאשר כלי אומנותו בידו יש היכר שרוצה למכור את קדרותיו, וממילא יד הכל ממשמשת בהן לבדוק ולקנות אותן, ועמי הארצות מטמאים את הקדרות במגעם. כמוהו מפרשים הר״ש והרא״ש בפירושיהם למשנה
(טהרות ז, א), וכן כותב הרמב״ם בהלכותיו.
הראב״ד משיג על הרמב״ם שגם כשאין כלי אומנותו בידו הכל יודעים שהביאם בשביל למכור. אולם הכסף משנה מסביר שבלא כלי המכירה יתכן שמביאם לעצמו או לחברו ולא על מנת למכור.
הראב״ד עצמו מפרש שכאשר כלי אומנותו בידו - הכל באים לראות את האומניות. הכסף משנה תמה מה המיוחד באומנות של יצירת כלי חרס עד שרבים יבואו לראותם. אולם החתם סופר מסביר שכוונת הראב״ד לכלים יפים שעשה כשנעשה אומן, שעל ידי יופים הכל באים לראותם ומטמאים קדירותיו. באופן אחר מבאר בעל מרכבת המשנה שכוונתו לרוכלים שמראים חידושים ושחוק כדי שיתקבצו הקונים, אך מוסיף שלא מסתבר שחבר יזלזל כל כך בכבודו.
ב. כאשר הקדרות סמוכות לרשות הרבים.
הגמרא מעמידה את המשנה בטהרות, האומרת שהקדרות החיצונות טמאות והפנימיות טהורות, באופן שהקדר הניחן סמוך לרשות הרבים ומשום ״חיפופי רשות הרבים״. רש״י מפרש שהכוונה לאבנים או יתדות שניתנו בצידי רשות הרבים להרחיק את העגלות מלהזיק את הכתלים, וכשהקדר מניח את קדרותיו לידם הוא דוחק את הדרך לבני רשות הרבים והם מטמאים את הקדרות החיצוניות.
הרמב״ם כותב שהניחם סמוך לרשות הרבים. החזון איש (
טהרות סי׳ ט,
א) כותב שכך הוא מפרש ״חפופי רשות הרבים״, ולפי זה כל שכן כאשר הניחם ברשות הרבים עצמה שיש לחשוש שנגעו בהם עמי הארצות. לעומת זאת לפי פירוש רש״י מדובר דוקא כשהניחם בשולי רשות הרבים, שאז הנגיעה ודאית מאחר שדחק עליהם את הדרך, מה שאין כן ברשות הרבים עצמה שהנגיעה מסופקת.
[{דף כד:}]
מי שנכתב בשטר ככהן - האם מכשירים אותו לכהונה
ציון ה.
גמרא. איבעיא להו: מהו להעלות משטרות ליוחסין? היכי דמי, אילימא דכתיב ביה ׳אני פלוני כהן חתמתי עד׳ - מאן קא מסהיד עלויה? לא צריכא, דכתיב ביה ׳אני פלוני כהן לויתי מנה מפלוני׳ וחתימו סהדי, מאי? אמנה שבשטר קא מסהדי, או דלמא אכולה מילתא קא מסהדי? רב הונא ורב חסדא, חד אמר מעלין וחד אמר אין מעלין.
אין מעלין משטרות לכהונה. כיצד? הרי שהיה כתוב בשטר ׳פלוני כהן לוה מפלוני׳ או ׳הלוהו כך וכך׳ והעדים מלמטה - אין מחזיקין כהן זה שהוא מיוחס, שמא לא העידו אלא על המלוה. במה דברים אמורים? לענין ייחוס, אבל לחזקה, שיהיה בחזקת כהן ככהני זמן הזה ויאכל בתרומה וחלה של דברי סופרים ובשאר קדשי הגבול - מעלין מן השטרות, וכו׳.(רמב״ם איסורי ביאה כ, ט)
...ואפילו משטרות מעלין לכהונה בזמן הזה. כיצד? הרי שהיה כתוב בשטר ׳פלוני כהן לוה מפלוני מנה׳ ועדים חתומים עליו - הרי זה בחזקת כהן ככהני זמן זה... הגה. ויש אומרים דאם חתם עצמו ׳אני פלוני כהן עד׳ - מהני בזמן הזה.
(שו״ע אבן העזר ג, ב)
א. ההכרעה במחלוקת האמוראים.
הרי״ד פוסק כדעה המקילה שמעלים משטרות ליוחסין, ואפשר שטעמו שהמעלה שעשו ביוחסין היא מדברי חכמים, ויש להקל בה.
אולם הריא״ז (הלכה ה, יז), המאירי, הרמב״ם והשלחן ערוך פוסקים שאין מעלים משטרות ליוחסין. המגיד משנה כותב שהרמב״ם פוסק לחומרא משום מעלת היוחסין. הגר״א (סקט״ו) מבאר שההעלאה ליוחסין קשורה באיסורי תורה, ועוד שדעת הרמב״ם לפסוק כלישנא בתרא וכדעה שמובאת בגמרא אחרונה.
ב. פעמים שסומכים על העדים שיודעים שהוא כהן.
התוספות (ד״ה אמנה) מקשים על הדעה שעדי השטר אינם מעידים על כך שהלווה כהן ממה ששנינו בבבא בתרא
(קעב, א) לגבי עיר שיש בה שני אנשים ששמם יוסף בן שמעון: ״כיצד יעשו? ישלשו, ואם היו משולשין - יכתבו סימן, ואם היו מסומנין - יכתבו כהן״, ואם העדים אינם מעידים על כך שהוא כהן - מה הועילו חכמים בתקנתם, הרי השני יכול להערים ולכתוב שהוא כהן בלא שהעדים ירגישו בכך.
מתוך כך התוספות כותבים שבמקום שהוחזקו שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר - ודאי שהעדים מעידים על כל הכתוב בשטר, ובזה אף מעלים משטרות ליוחסין, והדיון של הגמרא הוא באופן שלא הוחזקו שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר.
אולם מדברי הרשב״א בתשובה (ח״ב סי׳ שנב) עולה שגם כשיש שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר אין העדים מדקדקים בכך שהוא כהן, והבית שמואל
(סק״ח) מבאר שהרשב״א אינו מקבל את חילוק התוספות.
אכן הרשב״א (שם ובחידושים) כותב חילוק אחר, שהדיון בסוגייתנו הוא דוקא כשהשטר מנוסח בלשון הלווה, כפי שנאמר בגמרא: ׳אני פלוני כהן לויתי מנה מפלוני׳. אבל בשטר המנוסח בלשון העדים, כגון ׳ראינו איך פלוני כהן לוה׳ - מעלים ממנו ליוחסין, שמן הסתם העדים מעידים על כל מה שכתבו, ומוחזק להם שאדם זה כהן, וכן כותבים הרא״ה, הריטב״א, רבינו קרשקש והרי״ד. על פי זה מבאר הרשב״א בתשובה שבמשנה בבבא בתרא האומרת שיש לכתוב בשטר על אחד שהוא כהן מדובר בכגון שהשטר נכתב בלשון העדים.
בעל גידולי תרומה (שער לג ח״ד,
ו) מוכיח שהתוספות אינם מקבלים את חילוק הרשב״א בין שטר הכתוב בלשון הלווה לבין שטר הכתוב בלשון העדים, שאם לא כן אין מקום לקושייתם, ולא היו צריכים לחלק בין שטרות של אנשים בעלי אותו שם לבין שטרות אחרים.
הריא״ז (שם) כותב שאם השטר כתוב בלשון העדים אפשר לסמוך על עדותם לענין כהונתו, אך מדגיש שאין מעלים ממנו ליוחסין אלא רק לשאר עניני כהונה ככהן מוחזק, מפני שיתכן שקראוהו כהן רק משום שנהג כמנהג הכהנים בנשיאת כפים או בחלוקה בגורן. נראה שלדעתו מעלים אותו ליוחסין רק לפי הדעה שמעידים על כל הכתוב בשטר, אבל לפי הדעה שמעידים על מנה שבשטר, אף על פי שכתוב בלשון העדים ההנחה היא שאין להם ידיעה ברורה ורק מפני שמתנהג ככהן כתבו שהוא כהן.
הרמב״ם כותב שאין מעלים לכהונה משטר שכתוב בו ׳פלוני כהן לוה מפלוני׳, ומשמע שחולק על הרשב״א וסובר שגם משטר הכתוב בלשון העדים אין מעלים ליוחסין.
הר״ן כותב בהסבר שיטת הרמב״ם שיתכן שהסופרים שכתבו את השטר כתבו את שמות האנשים כפי שמכנים אותם בשוק, ואין להם ידיעה ברורה שהוא כהן מיוחס.
על פי זה כותב הבית שמואל (שם) שאם יש שני אנשים בעלי אותו שם באותה העיר, ויוצא שטר על אחד מהם וכתוב בו שהוא כהן - לדעת הרמב״ם אין מעלים משטר זה ליוחסין, כיון שיתכן שהם מעידים רק על כך שהוא מוחזק ככהן, בעוד שלפי התוספות מעלים ממנו ליוחסין, כפי שהתבאר. אולם החלקת מחוקק
(סק״ה) מסתפק אם הרמב״ם מסכים עם התוספות שבאופן זה מעלים אף ליוחסין.
הבית שמואל מוסיף שלפי הרמב״ם מסתבר שגם אם השטר כתוב בלשון הלווה ניתן להסתמך על מה שכתוב בשטר לענין ממון, שכן לדעת הרמב״ם אין הבדל בין לשון הלווה לבין לשון העדים.
ג. עד הכותב בחתימתו שהוא כהן.
בגמרא מבואר שכאשר העד החתום בשטר כותב ׳אני פלוני כהן עד׳ - אין מעלים ממנו ליוחסין, שהרי אין מי שמעיד עליו. עם זאת כותבים הרמב״ן, הרא״ה, הריטב״א ורבינו קרשקש בשם התוספות שמעלים משטר זה לאכילת תרומה, שכן עד זה אינו גרוע ממסיח לפי תומו שנאמן להאכילו בתרומה, כמבואר בגמרא להלן
(כו, א).
הרא״ה ורבינו קרשקש מעירים שכך הדין רק לפי רבנן הסוברים שאין מעלים מתרומה ליוחסין, ולא לפי רבי יהודה שסובר שמעלים, שכן אם יתנו לו תרומה יעלוהו גם ליוחסין. מדבריהם עולה שניתן להאכילו על סמך השטר אף בתרומה של תורה, שהרי מתרומה דרבנן לדברי הכל אין מעלים ליוחסין.
אולם הריטב״א והר״ן (
דף י, ב בדפי הרי״ף) כותבים שנאמן להאכילו דוקא בתרומה דרבנן, שהרי גם בענין מסיח לפי תומו למדנו בבבא קמא
(קיד, ב) שנאמן רק להאכילו בתרומה דרבנן. הבית שמואל
(סק״ט) מקשה שאם החתימה שהוא כהן נחשבת כמסיח לפי תומו אף שאינו מספר דברים אחרים, מדוע הגמרא (כו, א) מביאה כדוגמה למסיח לפי תומו את מי שאומר ׳זכור הייתי׳ וכו׳, שמזה משמע שאם הוא אומר שהוא כהן בלא עירוב דברים אחרים אין זה מסיח לפי תומו.
רבי ברוך פרנקל (בהגהות על הב״ש) מתרץ על פי דברי הר״ן בתשובה (סי׳ ג) שמי שאומר בפיו שהוא כהן אינו נחשב מסיח לפי תומו אלא אם כן הוא אומר זאת בהקשר אחר, מה שאין כן כשכותב בחתימתו שהוא כהן שמן הסתם אין כוונתו להודיע ולפרסם את הדבר, ולכן הוא נחשב כמסיח לפי תומו אף על פי שכותב זאת באופן ישיר.
ד. העלאה משטרות לתרומה דרבנן בזמן הזה.
הדיון בגמרא עוסק בהעלאה משטרות ליוחסין, ויש לדון לגבי העלאה משטרות לאכילה בתרומה.
הריטב״א כותב שהדיון של הגמרא נוגע גם להעלאה משטרות לתרומה, והגמרא מזכירה יוחסין כדי להשמיענו שלפי הדעה שהעדים מעידים על כל הכתוב בשטר ניתן לסמוך עליו אף להעלאה ליוחסין, אבל לפי הדעה שמעידים רק על מנה שבשטר - אפילו לתרומה אין מעלים אותו.
אולם בדעת הרמב״ם, שכותב שאין מעלים משטרות ליוחסין, אבל מעלים משטרות להחשיבו בחזקת כהונה ככהני הזמן הזה להאכילו בקדשי הגבול ובתרומה דרבנן, מבאר המגיד משנה שהמחלוקת בגמרא היא דוקא לענין יוחסין, אבל פשוט שמעלים משטרות לתרומה.
הריא״ז (שם) כותב שלענין יוחסין מחמירים, אך לענין דרבנן, כגון להאכילו בתרומה דרבנן - הקלו מספק לסמוך על הכתוב בשטר, ויוצא שלשיטתו הדיון שבגמרא הוא גם לענין תרומה, אלא שלמעשה בתרומה דרבנן אין להחמיר מספק.
הש״ך (חו״מ סי׳ מט סקט״ו) תולה ענין זה במחלוקת הראשונים שהתבארה לעיל. לדעת הרשב״א שהדיון של הגמרא הוא דוקא כאשר השטר כתוב בלשון הלווה, כיון שאז לפי הדעה שמעידים רק על מנה שבשטר אין העדים מדקדקים כלל בענין כהונתו - לא ניתן לסמוך על השטר אף להעמידו בחזקת כהן, וכך גם לפי התוספות כאשר לא הוחזקו שנים בעלי אותו שם באותה העיר. אולם לדעת הרמב״ם שאין הבדל בין שטר הכתוב בלשון הלווה לבין שטר הכתוב בלשון העדים - העדים מדקדקים בכתוב בשטר שהרי הם צריכים לקרוא את השטר קודם שיחתמו, ולכן ניתן לסמוך על השטר כדי להעמידו בחזקת כהן, והדיון בגמרא הוא אם הם מעידים על כך שהם יודעים בבירור שהוא כהן, ולכן אין מעלים אותו ליוחסין דוקא.
בהלכה שלפנינו פוסק המחבר כדברי הרמב״ם שמעלים משטרות לכהונה בזמן הזה, ומשמע שאין מעלים משטרות ליוחסין בכל אופן, אף כשהשטר כתוב בלשון העדים, או שהוחזקו שנים בעלי אותו שם באותה העיר.
הרמ״א (חו״מ סי׳ מט,
ז) מביא להלכה את תשובת הרשב״א שאם יש שני אנשים בעלי אותו שם בעיר, וכתבו העדים בשטר ׳אמר לנו יוסף בן שמעון שלי״ט׳ - הרי זה סימן שהם דקדקדו שאביו של בעל השטר שבפניהם חי, אבל אם כתוב בשטר ׳אני יוסף בן שמעון שלי״ט׳ וחתמו העדים - אין זה סימן, מפני שהעדים לא דקדקו בכך.
החלקת מחוקק (שם) מקשה שבהלכה שלפנינו הרמ״א אינו חולק על המחבר, ומשמע שמסכים לשיטת הרמב״ם שאין מעלים משטרות ליוחסין אף שהשטר כתוב בלשון העדים, בעוד שבחושן משפט הוא פוסק כשיטת הרשב״א החולק על הרמב״ם, שסומכים על העדים במקום שהשטר כתוב בלשון העדים.
הבית שמואל והחלקת מחוקק (בתירוצו השני) מתרצים שגם הרמב״ם מסכים שעדות העדים מועילה בתור סימן לדעת מיהו הלווה בענין הממון, כגון שמנוסח השטר עולה שאביו חי או שהוא מוחזק ככהן, מה שאין כן לענין ייחוסי כהונה שמן הסתם אין להם ידיעה ברורה שהוא כהן. הבית שמואל מוסיף שדברי הרמ״א, שאם השטר כתוב בלשון הלווה אין לסמוך על העדים בתור סימן מיהו הלווה, אינם אלא לשיטת הרשב״א, אבל לשיטת הרמב״ם אף בזה העדים מדקדקים בכתוב בשטר וניתן לסמוך על דבריהם לענין ממון, וכן מסיק הש״ך (שם) הלכה למעשה.
לגבי עד הכותב בחתימתו שהוא כהן, כותב הרמ״א (בהלכה שלפנינו) שנאמן בזמן הזה, כדין המסיח לפי תומו שנאמן בתרומה דרבנן. החלקת מחוקק
(סק״ו) מקשה שהר״ן כותב כן לשיטתו שהאומר על עצמו שהוא כהן - אינו נאמן אף לשאת את כפיו ולקרוא בתורה ראשון, כמבואר בבירור הלכה לעיל (
כג, ב ציון ב), לכן אם הוא כותב בחתימה שהוא כהן - נחשב כמסיח לפי תומו, ומעלים אותו לקרוא ראשון וכדומה. אבל הרמ״א שפוסק בסעיף א כשיטת הרמ״ך שבזמן הזה שאין תרומה האומר על עצמו שהוא כהן נאמן לקרוא בתורה ראשון - הרי זה שכותב בחתימה שהוא כהן אינו נחשב כמסיח לפי תומו אלא כותב כן משום שנוהג בעניני הכהונה על פי דיבורו, וכיצד אם כן מעלים אותו לאכילת תרומה. על כן מסיק החלקת מחוקק שדברי הרמ״א אמורים דוקא בארץ ישראל שנוהגת בה תרומה דרבנן, וכיון שאינו נאמן על פי עצמו לקרוא בתורה ראשון - ניתן להעלות מחתימתו שהוא כהן לקריאה בתורה.
[{דף כד:}]
גמרא. ...אבל נשיאות כפים דאיסור עשה - לא.
...ואין לזר לישא כפיו, אפילו עם כהנים אחרים.
(הגהת הרמ״א, אורח חיים קכח, א)
רש״י (ד״ה דאיסור עשה) מפרש שהאיסור נלמד מהפסוק ״כה תברכו...״
(במדבר ו, כג) - אתם ולא זרים, ולאו הבא מכלל עשה - עשה.
התוספות במסכת שבת (
קיח, ב ד״ה אילו) כותבים בשם ר״י שאינו יודע איזה איסור יש בזר העולה לדוכן, אם לא משום ברכה לבטלה, שלכהנים אמרה התורה לברך את ישראל.
המגן אברהם
(סק״א) כותב שיתכן שכוונת ר״י לאיסור הזכרת שם השם לבטלה, שזהו איסור עשה. הנודע ביהודה (או״ח סי׳ ו) מסתפק האם כוונת המגן אברהם לברכת המצוות שלפני ברכת הכהנים, דהיינו ׳ברוך אתה... אשר קדשנו במצוותיו...׳, או להזכרת השם בברכת הכהנים עצמה, ומסיק שיותר נראה לפרש שכוונתו לברכת הכהנים ממש ולא לברכה שלפניה.
הט״ז (סק״ב) מבאר שר״י נמנע מלפרש כרש״י כיון שאפשר לומר שהתורה ציותה על הכהנים לברך ולא ציותה על זר. אך גם הזר רשאי לברך אם רוצה, ורק מטעם ברכה לבטלה אסור.
המגן אברהם, לאחר שמבאר שכוונת ר״י להזכרת השם בברכה, מפנה לסימן רטו. בעל לבושי שרד מבאר שכוונת המגן אברהם לדחות את הסברו בכוונת ר״י כיון שמדברי המחבר שם (סעיף ד) משמע שאיסור ברכה לבטלה הוא משום ״לא תשא״, דהיינו איסור לאו ולא איסור עשה.
אבל בעל מחצית השקל מבאר שכוונת המגן אברהם להפנות לשיטת התוספות המובאת במגן אברהם שם (סק״ו), לפיה המברך ברכה שאינה צריכה אינו עובר על איסור לאו, והלימוד מ״לא תשא״ אינו אלא אסמכתא בעלמא, אלא עובר על איסור עשה של ״את ה׳ אלקיך תירא״, וזו כוונת ר״י בתוספות בשבת.
יש להעיר שבעל האשכול (ח״א סי׳ טו) מביא מחלוקת אם סוגייתנו האומרת שישראל הנושא את כפיו עובר בעשה מתכוונת לעשה ממש הנלמד מהפסוק ״דבר אל אהרן״ ולא אל זרים, או שזהו איסור מדרבנן ומשום ברכה לבטלה. נראה איפוא שמבין בדעת ר״י שזהו רק איסור דרבנן משום ברכה לבטלה. אמנם לשון הגמרא היא שיש בכך איסור עשה, אך בעל נחל אשכול מבאר שהכוונה למצוה לשמוע בקול חכמים, שנלמד מהפסוק ״שאל אביך ויגדך״.
בעל ההפלאה מבאר שהעשה שעובר עליו זר שעולה לדוכן הוא שאינו מתברך מפי הכהנים, על פי שיטת בעל ספר חרדים שכשם שיש מצוה על הכהנים לברך כך יש מצוה על ישראל להתברך. את דברי ר״י בתוספות במסכת שבת הוא מפרש שכוונתו לישראל העולה לדוכן במקום שאין כהנים, באופן שאינו מבטל את המצוה להתברך, ולכן כותב שאם הוא עצמו מברך ברכת כהנים הרי הוא עובר על ברכה לבטלה. לפי פירושו ר״י לא בא לפרש מהו איסור העשה המוזכר בסוגייתנו, בעוד שלפי פירוש האשכול והמגן אברהם ר״י בא לפרש את האיסור שבסוגייתנו.
ב. ביאור דברי רבי יוסי במסכת שבת.
במסכת שבת
(קיח, ב) אמר רבי יוסי: ״מימי לא עברתי על דברי חברי. יודע אני בעצמי שאיני כהן; אם אומרים לי חבירי ׳עלה לדוכן׳ - אני עולה״. דבריו צריכים ביאור, שהרי אם היה עולה לדוכן היה עובר בעשה. בעל האשכול
(שם) מפרש שרבי יוסי לא היה מברך ונושא את כפיו אלא היה עומד על הדוכן, וכן מבאר המגן אברהם
(שם). לפי זה כוונת רבי יוסי לומר שהיה שומע לחבריו ועולה לדוכן אף שהיה בכך גנאי או לזות שפתים, שהרואים היו עלולים לומר שעבר בעשה.
הרא״ש (בתוספותיו), הנימוקי יוסף והמאירי (במסכת שבת) מבארים שדברי רבי יוסי נאמרו בדרך הפלגה, ואין כוונתו לומר שהיה עולה לדוכן שהרי יש בזה איסור עשה, אלא כוונתו שהיה מוכן לעשות למען חבריו דבר גדול.
בעל תורה תמימה (
במדבר פרק ו,
קלא) מביא שרבינו ירוחם בהקדמתו גורס בדברי רבי יוסי ״יודע אני בעצמי שאיני כדאי״, ולפי זה אין הכוונה לדוכן של כהנים אלא לדוכן שהיו דורשים בו גדולי הקהל לפני הציבור.
בעל ההפלאה לשיטתו לעיל מבאר שכוונת רבי יוסי לומר שהיה שומע בקול חבריו ועולה לדוכן עם כהנים אחרים, ומבטל בשב ואל תעשה את המצוה להתברך מפי הכהנים.
הרמ״א בדרכי משה (סק״א) כותב לעומתו שהאיסור לשאת את כפיו חל על זר כשעולה לבדו, אולם כשעולה עם כהנים אחרים - אין הוא עובר על האיסור, ועל כך מדובר במסכת שבת.
הב״ח והמגן אברהם כותבים שלא מסתבר לחלק כך, ולדעתם תמיד יש איסור. החתם סופר (קובץ תשובות סי׳ ס) מבאר את דעת הרמ״א שאם כהן מקיים את המצוה של ברכת כהנים כאשר קראו לו לעלות - זר העולה עמו אינו עובר, כיון שהקריאה לעלות אינה מכוונת אליו אלא לכהנים, אבל אם אין כהנים והזר עולה בעקבות הקריאה לכהנים לעלות - הרי הוא עובר.
הפני יהושע כותב שהאיסור הוא דוקא בזמן שהמקדש קיים כשמברכים בשם המפורש, ואז כיון שאינו מצווה לברך הרי זה הוגה את השם באותיותיו שלא במקום מצוה ועובר על ״את ה׳ אלקיך תירא...״, אך רבי יוסי חי אחר החורבן, ואז הרי הוא כקורא בתורה.
הב״ח מבאר שהאיסור הוא דוקא בנשיאת כפים, ורבי יוסי מתכוון לומר שהיה עולה לדוכן ללא נשיאת כפים. אולם המשנה ברורה
(סק״ג) מעיר שמדברי הפרי מגדים משמע שאף בלא נשיאת כפים יש איסור.
בעל מגן גבורים (שלטי הגבורים סק״ג) כותב שזר עובר דוקא כשמתכוון לשם מצווה, ורבי יוסי מתכוון לומר שהיה עולה לדוכן ומברך ללא כוונה לשם מצוה.
המשנה ברורה מעיר שחילוק זה אפשר רק לפי הדעה שמצוות צריכות כוונה, אך לפי הדעה שאינן צריכות כוונה רק אם אומר במפורש שאינו מתכוון לשם מצוה אינו עובר.
הרמב״ם ומחבר השלחן ערוך אינם כותבים שחל איסור על זר לשאת את כפיו, ויתכן שהם סוברים כדברי ר״י שאין איסור בנשיאת כפים לזר אלא מצד הזכרת השם לבטלה, ואיסור זה מובא במקומו בהלכות ברכות.
הרמ״א כותב שאין לזר לשאת את כפיו, ומוסיף שהאיסור קיים אפילו כשעולה עם כהנים אחרים. המשנה ברורה
(סק״ד) מבאר שהרמ״א סובר שזר שעולה עם כהנים אחרים - אינו עובר בעשה, כפי שכותב בדרכי משה, ובכל זאת אוסר זאת משום ברכה לבטלה, שמברך ״אשר קדשנו״. אולם המשנה ברורה עצמו מסיק (סק״ו) כדעת האחרונים שאינם מחלקים וסוברים שגם כשמברך עם כהנים אחרים עובר בעשה.
המשנה ברורה דן בביאור הלכה במנהג שגם זר מברך את חברו בלשון פסוקי ברכת כהנים, ומסביר שלפי דעת הב״ח אין איסור בברכה בלא נשיאת כפים, או שהמברך נחשב כאילו מכוון במפורש שלא לקיים בזה את המצוה של ברכת כהנים, מאחר שחכמים תיקנו לברך בשעת התפילה והוא מברך שלא בשעת התפילה.