×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) שֶׁהַפֶּה שֶׁאָסַר הוּא הַפֶּה שֶׁהִתִּיר וְאִם יֵשׁ עֵדִים שֶׁהִיא שֶׁל אָבִיו וְהוּא אוֹמֵר לְקַחְתִּיהָ הֵימֶנּוּ אֵינוֹ נֶאֱמָן.:
This is so, as the mouth that prohibited, i.e., claimed that the field had belonged to the other’s father, is the mouth that permitted, i.e., claimed that he purchased the field. Even if he had not admitted that it had belonged to the other’s father, the field would have remained in his possession. Therefore, his claim is accepted. However, if there are witnesses that the field belonged to his father, and the one who has the field in his possession says: I purchased it from him, he is not deemed credible and his claim is rejected.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דר״י מלונילבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי כתובות טז ע״א} טעמא דאיכא עדים הא ליכא עדים הבעל מהימן.⁠1
1. דפוסים מוסיף, ע״פ גמ׳ טז ע״ב: וליחוש דילמא מפקא עדים בהאי בי דינא וגביא ומפקא כתובתה בהאי בי דינא וגביא אמר ר׳ אבהו זאת אומרת כותבין שובר רב פפא אומר במקום שאין כותבין כתובה עסקינן וליחוש דילמא מפקא עדי הינומא בהאי בי דינא וגביא והדרא ומפקא עדים בהאי בי דינא וגביא כיון דלא אפשר ודאי כותבין שובר
שהפה שאסר – זה אינו יודע שהיתה של אביו אלא על פיו של זה ומה שאסר הרי התיר.
1ואע״ג דקי״ל דכל היכא דטעין לה במידי דמפסדא לה לכתובתה וקא אמר ברי לי ואיהי קא מכחשה ליה וקאמרה ברי לי דאיהי מהימנא דלאו כל כמיניה דקא מפסיד לה לכתובתה הני מילי הכא דכתובתה כתובה ידוע׳ וקיימת וקא טעין עלה טענה שמפסדת בה כתובתה כגון טענת זנות וכיוצא בהן וכיון דכתובתה כתובה קיימת היא לאו כל כמיניה דקא טעין עלה טענה שמפסדת בה כתובתה בלא ראיה אלא דינא כדין כל מי שיש בידו שטר שנשבע וגובה אבל הכא לאו כתובה ידוע היא שהרי חלוקתם בעיקר הכתובה היא אם הוא מנה או מאתים איהו מהימן דהא אין בידה כתובה ידועה כדי שתהא נאמנת היא הילכך הויא לה הטענה שאין ביד אחד מהם שטר דקי״ל המע״ה. נמצא עכשיו דמשנתנו בברי וברי וכו׳.
2ומ״ש התם הרי שור שחוט לפניך כלומר הרי האשה נמצאת בעולה ואין לה להכחיש בדבר מעיקרו ולומר שלימה הייתי שהרי הוא יודע כי לא נמצאה לה בתולים ואילו הכחישתו היא הוא היה מהימן כדקי״ל חזקה אין אדם טורח בסעודה ומפסידה הילכך אינה נאמנת במה שהיא טוענת ולא איכפת לן בההוא מגו אלא אמרי׳ אוקי ממונא בחזקת מריה ואע״ג דכברי ושמא הוא אבל הכא דאין שור שחוט לפניך שהרי אין ידוע ששדה זו של אביו של זה היתה כיון דברי ושמא הוא אמרי׳ מגו דאי בעי אמר מעולם לא היתה של אביך וקאמר של אביך היתה ולקחתיה ממנו נאמן.
1. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם הר״י מיגש.
2. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק בשם הר״י מיגש.
1אבל ברי וברי לא דבברי איהו מהימן והא דאמר בפ״ק והם האמינוהו שאם אמר פתח פתוח מצאתי נאמן דמשמע דמדינא לא מהימן התם משום דלאו ברי הוא לגמרי דהא אפשר שהטה ולא כיון את לבו כדאמרינן התם אבל הכא מיקם הוא דלא קים ליה אבל בטענת דמים ודאי מהימן ותדע לך שהתורה האמינתהו דכתיב ופרשו השמלה למ״ד דברים ככתבן אלמא אם אין שם דם איהו מהימן ואינה יכולה לומר אבדתי אי נמי התם מהימן מדינא משום דמסייע ליה רובא וחזקה דכשרות ואע״ג דלא אמרי׳ לא מגו ולא חזקה לאפוקי ממונא ואחר הרוב נמי לא אזלינן היכא דאיתנהו לתרווייהו לרובא וחזקה ודאי אזלינן בתרייהו.
2אין שור שחוט לפניך וכו׳ פי׳ התם גבי מתניתין איכא למימר שור שחוט לפניך דקי״ל נשחטה בחזקת הכשר עומדת עד שיודע לך במה נטרפה שאין להוציאה מחזקתה אלא בראיה ברורה כך במשנתנו אין להוציא שדה זו מחזקת זה שהוא מחזיק בה אלא בראיה אבל התם אין לומר שור שחוט לפניך שהרי אין הממון בחזקת האשה אלא בחזקת הבעל. ויש לתקן משל זה כך הכא שור שחוט לפניך ואין לך להוציא השדה מחזקת זה שמחזיק בה שהרי יש להאמינו במגו שאם היה טוען לא היתה של אביך מעולם הייתי מאמינו אבל התם אין שור שחוט לפניך דאין לה מגו לאשה שהרי אין לה טענה שהיתה נאמנת בה.
1. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק משיטה ישנה בשם ראב״ד.
2. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק משיטה ישנה בשם ראב״ד.
שהפה שאסר הוא הפה שהתיר. אבל אם יש עדים שהוא של אביו. כלו׳, שאינו יודע שהיתה של אביו מפי של זה המחזיק אלא מחמת עדים, הילכך שוב אינו נאמן לומ׳ בשום טענה אפי׳ הוה שיך למימ׳ ביה מגו, כדאמרי׳ בפ״ק.
זה שביארנו במשנה שכל שאין לה עדים הבעל נאמן יש מפרשים נאמן בלא שבועה ואע״פ שהוא מודה מקצת הרי מכל מקום שיעבוד קרקעות יש כאן ועוד שאף דין מודה מקצת אין כאן שהרי אין הטענה אלא על המנה שהמנה האחר ידוע הוא לכל וכמו שאמרו בתלמוד המערב (ירושלמי כתובות ב׳:א׳) כל עמא מודו שהוא חייב לה מנה והיא תובעת לו מנה אחר והוא אינו מודה לה המוציא מחברו עליו הראיה ומכל מקום גדולי האחרונים שבספרד כתבו שנשבע על השאר שבועת התורה שהרי מכל מקום תביעתה מאתים והודאתו מנה ואי משום דמטלטלי לכתבה לא מישתעבדי אף בחיי הבעל כמו שיתבאר בפרק נכסים ונמצא שיעבודה קרקע הואיל ותקנת אחרונים לגבות מן המטלטלין חוזרת לדין מודה מקצת ואע״פ שהשטר שעבוד קרקעות הוא דוקא כשיש בידו שטר שיהא יכול לטרוף בו לקוחות הא כל שאין בידו שטר או שיש בידו ואינו יכול לטרוף בו אין זה שיעבוד קרקע ואע״פ שאם הוא ביד הלוה גובה הימנו דמיניה ואפילו מגלימא דאכתפיה אין זה שיעבוד שהרי אף במלוה על פה כן וזו שבכאן הרי אין שטר בידה ואף גדולי המחברים פוסקים שנשבע הבעל שבועת התורה על השאר:
לענין ביאור סוגיא זה שאמרו בגמרא כיון דרוב נשים בתולות נשאות כבריא ושמא דמי יש שואלים בה והרי אמרו אין הולכין בממון אחר הרוב וכל המוציא מחברו עליו הראיה ותירצו דהכא שני דאיכא חזקה בהדי רובא שהרי אשה בחזקת בתולה היתה עומדת בשעת נשואין וזהו ששאלו בתלמוד המערב (ירושלמי כתובות ב׳:א׳) והלך אחר הרוב ורוב נשים בתולות נשאות והשיבו זאת אומרת לא הלכו במדת הדין ובממון אחר הרוב וכו׳ עד שאמ״ר אבין בדבר אחד הלכו בממון אחר הרוב בהדה דתני גמל האוחר בין הגמלים ונמצא אחד מהם מת אני אומר אותו שהוא אוחר הרגו כלומר שאף זה חזקה שמוחזק הוא בכך וכן הנוטל כלים מבית האמן להוליכן לבית חמיו שאם נאנסו בהליכה חייב לא משום רוב ר״ל דרוב חותנים מקבלים אלא משום חזקה כמו שביארנו בסוף שלישי של נדרים:
שהפה שאסר, הוא עצמו שהודה שהשדה לא היתה שלו מתחילה — הוא הפה שהתיר, שטוען שקנה את השדה, ושלו הוא. ואם יש עדים שהיא, השדה, היתה של אביו, והוא המחזיק בשדה אומר: ״לקחתיה הימנו״ — אינו נאמן באמירה זו בלבד.
This is so, as the mouth that prohibited, i.e., claimed that the field had belonged to the other’s father, is the mouth that permitted, i.e., claimed that he purchased the field. Even if he had not admitted that it had belonged to the other’s father, the field would have remained in his possession. Therefore, his claim is accepted. However, if there are witnesses that the field belonged to his father, and the one who has the field in his possession says: I purchased it from him, he is not deemed credible and his claim is rejected.
מאמרים באתר אסיף
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דר״י מלונילבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) גמ׳גְּמָרָא: טַעְמָא אדְּאִיכָּא עֵדִים הָא לֵיכָּא עֵדִים בַּעַל מְהֵימַן לֵימָא תְּנַן סְתָמָא דְּלָא כְּרַבָּן גַּמְלִיאֵל דְּאִי ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל הָא אָמַר אִיהִי מְהֵימְנָא.
GEMARA: The Gemara infers: The reason that the bride’s claim is accepted is specifically due to the fact that there are witnesses that she went out of her father’s house to the wedding with a hinnuma. However, if there are no witnesses, the husband is deemed credible. Let us say that the unattributed ruling that we learned in the mishna is not in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, as, if the ruling was according to Rabban Gamliel, didn’t he say that she is deemed credible?
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותראב״דר״י מלונילרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתפני יהושעהפלאהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
דייק׳ ממתני׳ דקתני אם יש לה עדים כתובתה מאתים ואם אין ל⁠[ה] עדים כתובתה מנה, כי היא [אינה]⁠1 נאמנת. ונמצאת משנתינו זאת דלא כרבן גמ⁠[ליאל] – דסבר האשה נאמנת.
1. הסופר הוסיף מלה זו בגיליון.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ טעמא דאיכא עדים – דיצתה בהינומא.
הבעל מהימן – ולא אמרינן הואיל ומספקא לן על יום נישואיה אם בתולה היתה אם בעולה העמד אותה על חזקתה של קודם לכן ומתחלה בתולה היתה.
היא נאמנת – דאזיל בתר חזקה דגופא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

דאי רבן גמליאל הא אמר איהי מהימנא – נראה דלמ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום פריך דלמ״ד דמצי טעין פרעתי הכא נאמן הבעל אפילו לר״ג לומר אלמנה נשאתיך במגו דאי בעי אמר פרעתי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא. טעמא דאיכא עדים. כלומ׳ טעמ׳ דאיכא עדים דיצאה בהינומה. הא ליכא עדים, הבעל מהימן. ולא אמרי׳ הואיל ומספק׳ לן על יום נישואיה אם בתולה היתה אם בעולה היתה, נימ׳ העמד אותה על חזקתה של קודם לכן, ומתחלה בתולה היתה, אלא אמרי׳ המוציא מחבירו עליו הראייה, כיון דטענת הבעל נמי בבריא, כמו שהאשה טוענת בטענת בריא. ואפילו לרבן גמלי׳ דאמ׳ בפירקא קמא דאיהי מהימנא, הני מילי בבריא ושמא, אבל בבריא ובריא לא אמ׳, אלא אזלינן לכלל הגדול הנאמר בדיני ממונות, המוציא מחבירו עליו הראייה.
[גמ׳] וקשיא לן טעמא דאיכא עדים, הא ליכא עדים, הבעל מהימן. ומסתברא אפילו בלא שבועה, ואמאי לא הוי חייב שבועה משום מודה מקצת, דהא איהי טענת מאתים ואיהו טעין מנה. ובירושלמי (ה״א) אשכחן לה להאי קושיא ופירוקא, דאמרינן התם סלעין דינרין דאינון ונמחקו, אין פחות משנים, מכאן ואילך מלוה אומר חמש ולווה אומר שלש, בן עזאי אומר הואיל והודה מקצת הטענה ישבע, (נ״א [הואיל] והודה מין הטענה ישבע) וחכמים אומרים אין ההודיה מן הטענה. מפני שאין הודיה מין הטענ׳, הא אם הודייה מן הטענה יהא חייב, וכאן לא כמי שהודיה מן הטענה היא, כל עמא מודו שהוא חייב מנה והיא כתובע⁠[ת] בידו מנה אחר, והוא אינו מודה לה, המוציא מחבירו עליו הראיה. ופירושו הכי הוא, בן עזאי אומר הואיל והודה מקצת הטענה ישבע, כלומ׳ דהוה ליה כמודה מקצת בעלמא ונשבע, וחכמים אומרים אין הודיה מן הטענה, כלומר דאי משום שלישי דמודה ליה, משיב אבידה הוא, דהכא וודאי היה יכול להעיז שלא יודה אלא בשתים, משו׳ דמסייע ליה שטרא, וכל היכא דאיכא מידי דמסייע ליה לא אמרי׳ אין אדם מעיז פניו בפני בעל חובו, אלא וודאי מעיז ומעיז, ומדלא העיז משיב אבידה הוא, ואי משום שתים נמי דמודה, כיון דמדינא דשטר מיחייב בהו, הוה ליה כהודאה בקרקעות, דהא בהנהו שתים דקא מודה שיעבוד קרקעות הוא ואין נשבעין עליהן, והיינו דקאמ׳ אין הודייה מן הטענה, דהוא תבע ליה חמש דאיכא בתביעתו מלוה על פה, דמדין השטר לא מיחייב אלא בשתים, ואיהו מודה ליה בשתים דהוי מלוה בשטר ושיעבוד קרקעות, ודכוותא בבא מציעא פ״ק (ד, ב), ודייקי׳ עלה טעמא לפי שאין ההודיה מן הטענה חייב, א״כ במתני׳ אמאי אינו חייב, דהא נמי שהודיה מן הטענה הוה, דמתני׳ מסתמא במקום שכותבין כתובה הוא, ולית לה שטר כתובה אלא תביעה על פה היא, ואיהי טענת מאתים ואיהו טעין מנה, והוה ליה וודאי מקצת הטענה, ודין הוא שיהא חייב שבועה, ומהדרינן כל עמא מודו שהוא חייב לה מנה, כלומ׳ הכא אע״ג דליכא שטר, דינא כשטר, שאין יכול לטעון פרעתי כדין שטר, והכל מודים שהוא חייב לה מנה, כלומר שאי אפשר לו לכפור בו ואין נשבעין עליו, כשם שאלו היה בשטר דהאי נמי שיעבוד קרקעות הוא.
וזה עולה יפה לדברי הגאוני׳ ז״ל שהם סבורים דהא דאמרי׳ (ב״מ יז, א) הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום, אפי׳ במקום שכותבין כתובה, ואפי׳ אבדה כתובתה, שאין שטר כתובתה יוצא מתחת ידה, אין יכול לומר פרעתי. וכן לפי שטתינו במה שפירשנו לפנינו בהטוען אחר מעשה ב״ד לומר דאפילו במקום שכותבין עליו להביא ראיה שכתב לה, ואי לא, הוה ליה כמקום שאין כותבין ונאמנות לומ׳ לא כתב לי, וא״נ כתב לי ולא נפרעתי מגו דאי בעיא אמרה לא כתב לי, והשתא וודאי אית ליה ראיה לבעל כיון דפליגי בה, וכאן במתני׳ אע״ג דלית לה שטר כתובה, הויא כמאן דאית לה. אבל לדברי הרב אלפסי ז״ל שסובר שלא אמרו הטוען אחר מעשה ב״ד אלא במקום שאין כותבין, אבל במקום שכותבין אי נקיט כתובתה אין אי לא לא, ויכול למטעון פרעתי, א״כ לדידהו מתניתין כיון דליכא שטר כתובה לא הוי שיעבוד קרקעות, שהרי יכול לטעון פרעתי, ובשלמא נתגרשה ניחא בשתבעה אותו לאלתר, דבהא לא חיישי׳ לפירעון, ואין נאמן לומר פרעתי, אע״פ שאין לה שטר כתובה, דלא ניתנה כתובה ליגבות מחיים, והוה ליה כאומר פרעתיך בתוך זמנו דקיימא לן דאינו נאמן, אלא נתאלמנה קשיא, ואם אומר דכתובה אפילו אם בעל יכול לטעון פרעתי, אין נשבעין עליה, משום דקיימ׳ לן דכתובה לעולם לא גביא מן המטלטלין אלא מן הקרקעות, בין מיניה דידיה בין מיתמי, וכדאמרי׳ עלה בשבועות (לב, ב) ש״מ משביע עידי קרקע חייב, ולא מותוקמ׳ אלא בדתפשי מטלטלי, והאי נמי דווקא מחיים, וכיון דלא גביא לעולם אלא מן הקרקע, הויא כטענת קרקע, ואין נשבעין על הקרקעות. והא דפרכינן עליה בגמ׳ דניחוש דילמא מפקא כתובתה בבי דינא אחרינא וגביא בה, ולא קשיא לן מעיקרא היכי גביא כלל, כיון דלית לה שטר כתובה, איכא לפרושי להך לישנא בשחייב מודה, כגון שהודה בשעת מיתה, ומשום הכי גביא, הא לאו הכי לא גביא, כיון דליכא לשטר כתובה. א״נ איכא לפרושי ההיא ירושלמי הכי, כל עמא מודו דהוא חייב לה מנה, כלומ׳ וטענתייהו לאו אהאי מנה, דלא פליגי אהאי מנה כלל, אלא אאידך בלחוד דהיא טענה ליה, והוא כופר בכל ופטור ככופר בכל דעלמא.
אבל הרב ר׳ משה בן הרב ר׳ מיימון ז״ל (אישות פט״ז הכ״ה) כתב בזה שהוא חייב שבועה כדין מודה מקצ׳, ונראה מדבריו שהוא סובר שאם תפשה מטלטלין אין מוציאין מידה בין מחיים דבעל בין לאחר מיתה, והילכך לאו טענת קרקעות הוא, ומחלוקת ישנה הוא, ובמקומו יתבאר עוד בגה״י.
גמ׳ טעמא דאיכא עדים, הא ליכא עדים בעל מהימן, לימא תנן סתמא דלא כר״ג, דאי כר״ג הא אמר (איהו) [איהי] מהימנא, אפילו תימא ר״ג, עד כאן לא קאמר ר״ג אלא בריא ושמא, אבל בריא ובריא לא אמ׳. כלומר דבריא ובריא איהו מהימן. וק״ל דאמרי׳ לעיל (ט, ב) דהא דאמר ר״י דהאומר פתח פתוח מצאתי נאמן לאסרה עליו ולהפסיד כתובתה, משום דהם האמינוהו, ופריק לה דטעמא משום דכתובה דרבנן, הא אי כתובה דאורייתא לא מהימן, והכא אמרינן דמהימנא, ומשמע דמדינא קאמרינן, וי״ל דהתם הוא כדפרישנא דאי כתובה דאורייתא לא מהימן, משום חזקה דגופה, אבל הכא ליכא טעמא דחזקה דגופה, וכיון דכן איהו מהימן ומדינא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ טעמא דאיכא עדים כו׳. אין לדייק ממתני׳ דדוקא דאיכא עדים דיצאה בהינומא וראשה פרועה הא ליכא עדים אלא מחדא מינייהו בעל מהימן. ומעתה ע״כ מתני׳ דלא כר״ג דהא אף על גב דאית לה עדים דיצאתה בהינומא לא מהימנא כ״ש בההיא דלית לה ראיה כלל דהא ודאי ליתא דמתני׳ או או קתני. ואין להקשות לשיטת רש״י ז״ל דבההיא דר׳ יהושע אם הלה תובעו אינו נאמן והא דקתני ואם יש עדים שהיא של אביו וכו׳ לאו דוקא אם יש עדים הכי נמי הא דקתני רישא אם יש עדים נימא דלאו דוקא דהוא הדין אי ליכא עדים ורבותא אשמועינן דאף ע״ג דלא ידיע להו לסהדי אם נשאת בתולה אי לאו אלא דיצתה בהינומא בהכי סגי דאיכא למימר דהבתולה יש לה קול ואלו כיון דידעו מנשואיה ולא ידעו אם היתה בתולה דלא תהיה כתובתה מאתים קמ״ל דלא ואף על גב דלא הויא רבותא כולי האי מ״מ לשיטת רש״י ז״ל דפירש דמאי דקתני בסיפא ואם יש עדים וכו׳ דלאו דוקא שפיר מצינן למימר הכי. די״ל דלכך כתב רש״י ז״ל טעמא דאיכא עדים. דיצתה בהינומא. פי׳ דלא דייקינן משום דקתני אם יש עדים דהכי נמי קתני בסיפא ולא דייקינן אלא דיוקין היינו ממה דקא מסהדי סהדי דברישא קא מסהדי סהדותא ברירא דבתולה היא דהיינו דיצתה בהינומא דאין רגילות אלא לבתולות אבל בסיפא לא קא מסהדי אלא שהיא של אביו ואכתי לא ידעינן אי לקחה ממנו והרי הוא אומר לקחתיה ממנו כנ״ל. ועוד איכא למידק דמאי קא דייק טעמא דאיכא עדים הא ליכא עדים בעל מהימן עדיפא מינה הוה ליה לדיוקי דהא מדקתני במתני׳ ר׳ יוחנן בן ברוקא אומר אף חלוק קליות ראיה אלמא דת״ק פליג דס״ל דכיון דלא הויא מילתא דאיתעבידא בגופא של כלה אלא דמחלקין קליות לתינוקות וכמו שפירש רש״י ז״ל במתני׳ לא הויא ראיה דאפשר דאף האלמנה תחלק לתינוקות כן דלאו מילתא דאיתעבידא בגופא אלא לתינוקות מחלקין ואין האדם מתבייש מלעשות שום שינוי עם התינוקות. ומעתה הוה ליה לדיוקי דמתני׳ דלא כר״ג דהא לת״ק אפילו חלוק קליות אינה ראיה ואפילו יבואו עדים ויעידו שחלקו קליות אפילו הכי הבעל מהימן. ויש לומר דבעי לדיוקי אפילו מדר׳ יוחנן בן ברוקא דלא אתי כרבן גמליאל וליתא דדילמא רבי יוחנן בן ברוקא הכי קאמר אף חלוק קליות ראיה דאף על גב דקא מסהדי סהדי דלא יצאת בהינומא אבל חלקו קליות כתובתה מאתים והשתא אשמועינן רבותא דאף על גב דלא יצתה בהינומא כתובתה מאתים וכ״ש בדליכא עדים כלל אלא הנכון דמדברי ת״ק שמעינן לה וה״ק טעמא דאיכא עדים דיצתה בהינומא וכמו שפירש רש״י ז״ל והיינו כדדייקינן דלת״ק אפילו חלוק קליות אינה ראיה. וק״ל:
ומלשון הרמב״ם ז״ל בפי׳ המשנה משמע דלא פליגי אלא דכל אחד תני כמנהג מקומו והיה מנהגם במקומו של רבי יוחנן בן ברוקא חלוק קליות. ומה שנ״ל מלשון רש״י ז״ל כתבתי:
דאי ר״ג הא אמר איהי מהימנא. כתבו בתוספות דלא פריך אלא למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום דלמ״ד דמצי טעין פרעתי הכי נמי נאמן הבעל אפילו לר״ג לומר אלמנה נשאתיך במגו דאי בעי אמר פרעתי פי׳ דכיון דאזיל ר״ג בתר מגו כל היכי דאיתא מגו גביה איהו נאמן וגבי משארסתני נאנסתי דמגו גבה איהי מהימנא והכא דמגו גביה איהו מהימן ומתניתין היינו כר״ג הילכך לא פריך אלא למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום דייקא נמי דקאמר תלמודא דאי ר״ג הא אמר איהי מהימנא ולא קצר וקאמר לימא תנן סתמא דלא כר״ג לחוד דהא מילתא דר״ג ידענא לה שפי׳ אי נמי הוה ליה למימר לימא תנן סתמא דלא כר״ג דתנן היא אומרת וכו׳ ר״ג ור״א אומרים נאמנת ולמה ליה לארוכי ולמימר דאי כר״ג וכו׳ אלא ודאי דהכי קאמר דאי ר״ג הא אמר איהי מהימנא משום דהטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום. ומעתה אף במשנתנו היה לנו לומר כן. וניחא נמי קושיא אחריתא דלעיל פרכינן עלה דר׳ יוסי דתנן מעשה בתנוקת וכו׳ כמאן אי כר״ג וכו׳ אי כר׳ יהושע וכו׳ אלמא דאי הוה מוקמינן ליה כרבי יהושע לא הוה קשיא לן ולא מידי. ורש״י ז״ל נמי פי׳ דהכי הויא קושטא דמילתא דכר׳ יהושע אתיא וכדכתבינן לעיל. ומעתה מאי דוחקיה הכא אי אתיא מתני׳ דלא כר״ג ועוד דקאמר תלמודא לבתר הכי והכי נמי מסתברא וכו׳ משמע דעיקר קושיא ליתא דשפיר מצי אתיא דלא כר״ג דאי לא תימא הכי למה ליה למימר הכי נמי מסתברא ודאי מסתברא דמתני׳ דברי הכל היא ולקמן נאריך בקושיא זו בס״ד. אבל השתא דלא פריך אלא למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום ניחא וה״ל כאילו קאמר הניחא למ״ד וכו׳ דמתניתין אתיא כדברי הכל אלא למ״ד וכו׳ הרי מתני׳ סתמא דלא כר״ג ולהכי קאמר נמי הכי נמי מסתברא וכו׳ דלכ״ע בעי למימר הכי. ולשיטת התוספות דלקמן בלאו הכי נמי לא קשיא ומיהו למה שהבינו התוס׳ בפירושו של רש״י ז״ל קשיא הך קושיא ולא הקשו אותה אלמא כדכתיבנא. ולקמן נאריך עוד בזה בס״ד:
אבל רש״י ז״ל כתב וז״ל הבעל מהימן. ולא אמרינן הואיל ומספקא לן על יום נשואין אם בתולה היתה אם בעולה העמד אותה על חזקה של קודם לכן ומתחלה בתולה היתה. היא נאמנת. דאזיל בתר חזקה דגופא.[בברי ושמא.] גבי משארסתני נאנסתי היא טוענת ברי לי והוא אינו טוען אלא שמא עד שלא ארסתיך דהא אינו יודע מתי נאנסה. ע״כ. ומשמע לי פירוש לפירושו דלכ״ע פריך ואפילו למ״ד דמצי טעין פרעתי אחר מעשה ב״ד דעיקר טעמא דר״ג דאיהי מהימנא היינו משום דאזיל בתר חזקה דגופא. וכן כתב הריטב״א ז״ל לעיל גבי מתני׳ דמשארסתני נאנסתי דעיקר טעמא דר״ג משום חזקה והילכך פריך תלמודא שפיר לכ״ע דמתני׳ דלא כר״ג דהכא הבעל מהימן ולא אזלינן בתר חזקה ואילו לר״ג איהי מהימנא דאזיל בתר חזקה ומאן דמשני אפילו תימא ר״ג כו׳ אה״נ דהוה מצי לשנויי נמי ע״כ לא קאמר ר״ג אלא היכא דאיכא מגו והכא ליכא מגו אלא דטעמא דאיכא מגו לא ברירא שפיר גבי משארסתני נאנסתי. ובקצת ספרים ל״ג לעיל בפ״ק טעמא דמגו כלל כדכתבינן לעיל וכדבעינן למכתב עוד בס״ד. ומיהו טעמא דברי ושמא ברירא שפי׳ דגבי משארסתני נאנסתי היא טוענת ברי לי והוא אינו טוען אלא שמא עד שלא ארסתיך דהא אינו יודע מתי נאנסה כנ״ל:
וז״ל הריטב״א ז״ל לימא תנן סתמא דלא כר״ג דאי כר״ג האמר איהי מהימנא פירש רש״י ז״ל האמר גבי משארסתני נאנסתי דאיהי מהימנא דאזיל בתר חזקה דגופא והכא העמד אותה על חזקתה של קודם לכן ומתחילה בתולה היתה ע״כ. ויפה כיון ז״ל דהא ודאי עיקר טעמא דר״ג משום חזקה דגופא כדפרי׳ בפ״ק. ע״כ:
והרמב״ן ז״ל כתב בספר המלחמות דהכא ליכא חזקה דגופא דבשלמא גבי נערה שלא נשאת איכא חזקה דגופא דלא חיישינן שמא זנתה דבנות ישראל בחזקת כשרות הן עומדות אבל במשנתנו אינו טוען בחזקת בתולה כנסתיך ונמצאת בעולה אלא בחזקת אלמנה נשאתיך או אלמנה מן הנשואין או שנכנסה לחופה ולא נבעלה ואין בשתים אלו חזקה דגופא שאין האשה עומדת בחזקת שלא נשאת מעולם אבל בחזקת שלא זנתה היא עומדת. ע״כ:
וכתוב בשיטה ישנה לימא דלא כר״ג וכו׳. וא״ת ולישני ליה אפילו תימא ר״ג ע״כ לא קאמר ר״ג אלא היכא דאיכא מגו או חזקה אבל הכא דליכא מגו ולא חזקה דבתולה מאחר שנשאת זה ימים רבים תו ליתא לחזקת דבתולה וי״ל משום דקי״ל דלא אמרינן מגו לאפוקי ממונא ולא חזקה וכי אמרינן בדר״ג דמהימנא משום מגו וחזקה טעמא דמילתא משום דמסייע לה ברי להכי עדיף ליה לתלמודא לתרוצי טעמא משום ברי וברי וברי ושמא שהוא עיקר הטעם. עד כאן:
ובקונטריסין כתוב וז״ל נימא דר״ג לא אמר איהי מהימנא אלא היכא דאיכא מגו כי התם אבל היכא דליכא מגו מודה ר״ג דבעל מהימן וי״ל מש״ה לא תירץ כן שרוצה להעמי׳ מתני׳ כר״ג אפי׳ אליבא דר׳ יוחנן דאמר לעיל דר״ג מכש׳ אפי׳ ליכא מגו אבל קשה כיון דהכא ליכא מגו ואם כן מה עלה על דעת המקשה וי״ל דדעת המקשה דכיון דרוב נשים בתולות נשאות הוא במקום מגו דאיכא התם ומש״ה פריך אע״ג דהכא ליכא מגו. ע״כ:
אפי׳ תימא ר״ג ע״כ לא קאמר ר״ג התם אלא בברי ושמא פי׳ היכא דברי היא היא דמהימני [דאיכא] חזקה דגופה. אבל ברי וברי לא אמרינן פי׳ דגבי ברי וברי איהו מהימן ואע״ג דאית לה חזקה דגופה דחזקה דממונא עדיפא וא״ת ואמאי באומר פתח פתוח מצאתי שהוא נאמן במכחישתו דהוי ברי וברי הוצרכו לתת טעם משום חזקה דאין אדם טורח בסעודה ומפסידה ולמה לו ההוא טעמא תיפוק ליה דהוי ברי וברי וי״ל דשאני התם דמסייע לה רובא דרוב נשים בתולות נשאות ורובא וחזקה עדיפא מחזקה דממונא אי לא דאית ליה לבעל חזקה דסעודה וכדפריש התם. הריטב״א ז״ל:
והרא״ה ז״ל כתב וז״ל וקשה לי דהיכי אמרינן לעיל דהא דאמר רב יהודה האומר פתח פתוח מצאתי נאמן וכו׳. ואתמר דטעמא משום דהאמינו הם ופריק לה משום דכתובה דרבנן הא אי כתובה דאורייתא לא מהימן והכא אמרינן דמהימן ומשמע דמדינא קאמרינן וי״ל דהתם הוא כדפרישנא התם דאי כתובה דאורייתא לא מהימן משום חזקה דגופא אבל הכא ליכא טעמא דחזקה דגופא וכיון דכן איהו מהימן ומדינא הכין. ע״כ:
ובשיטה ישנה כתוב וז״ל אבל ברי וברי לא דבברי איהו מהימן והא דאמר בפ״ק והם האמינוהו שאם אמר פתח פתוח מצאתי נאמן דמשמע דמדינא לא מהימן התם משום דלאו ברי הוא לגמרי דהא אפשר שהטה ולא כיון את לבו כדאמרינן התם אבל הכא מיקם הוא דלא קים ליה אבל בטענת דמים ודאי מהימן ותדע לך שהתורה האמינתהו דכתיב ופרשו השמלה למ״ד דברים ככתבן אלמא אם אין שם דם איהו מהימן ואינה יכולה לומר אבדתי אי נמי התם מהימן מדינא משום דמסייע ליה רובא וחזקה דכשרות ואע״ג דלא אמרי׳ לא מגו ולא חזקה לאפוקי ממונא ואחר הרוב נמי לא אזלינן היכא דאיתנהו לתרווייהו לרובא וחזקה ודאי אזלינן בתרייהו. הראב״ד ז״ל כדכתיבנא התם ע״כ:
וכתב הרב רבינו ר׳ יהוסף הלוי ן׳ מיגש ז״ל וז״ל ואע״ג דקי״ל דכל היכא דטעין לה במידי דמפסדא לה לכתובתה וקא אמר ברי לי ואיהי קא מכחשה ליה וקאמרה ברי לי דאיהי מהימנא דלאו כל כמיניה דקא מפסיד לה לכתובתה הני מילי הכא דכתובתה כתובה ידוע׳ וקיימת וקא טעין עלה טענה שמפסדת בה כתובתה כגון טענת זנות וכיוצא בהן וכיון דכתובתה כתובה קיימת היא לאו כל כמיניה דקא טעין עלה טענה שמפסדת בה כתובתה בלא ראיה אלא דינא כדין כל מי שיש בידו שטר שנשבע וגובה אבל הכא לאו כתובה ידוע היא שהרי חלוקתם בעיקר הכתובה היא אם הוא מנה או מאתים איהו מהימן דהא אין בידה כתובה ידועה כדי שתהא נאמנת היא הילכך הויא לה הטענה שאין ביד אחד מהם שטר דקי״ל המע״ה. נמצא עכשיו דמשנתנו בברי וברי וכו׳ ע״כ. ועוד כתב בזה וכתיבנא לה לעיל בסוף הפרק לשונו הארוך ז״ל:
בגמרא לימא תנן סתמא דלא כר״ג דאי כר״ג האמר איהי מהימנא. ופרש״י דאזיל בתר חזקה דגופא אע״ג דלעיל גבי משארסתני נאנסתי איכא תרי לישני בגמרא דלחד לישנא הוי טעמא דר״ג משום דאיכא ברי ושמא וחזקת הגוף וללישנא קמא הוי טעמא משום דאיכא ברי ושמא ומיגו ובשמעתין משמע דההיא משארסתני נאנסתי הוי טעמא משום מיגו מ״מ מקשה שפיר מראוה מעוברת דלא שייך מיגו ואפ״ה אמר ר״ג דנאמנת והיינו משום ברי ושמא וחזקת היתר וא״כ מקשה שפיר דמתני׳ דלא כר״ג דלמאי דס״ד דכיון דרוב נשים בתולות נישאות הו״ל כברי ושמא א״כ הו״ל כברי ושמא וחזקה דאיהי מהימנא. אלא דלפי׳ התוס׳ לעיל דף י״ג ע״ב בד״ה השבתני דטעמא דר״ג במעוברת היינו משום דאשה מזנה בודקת ומזנה וא״כ משמע להדיא לר״ג ברי ושמא וחזקה לחוד לא מהני א״כ לא יתכן לפרש כן. ויש ליישב דמקשה הכא אליבא דר׳ יוחנן דמייתי הש״ס בסמוך דאמר במוכת עץ דטענתייהו במאתים ומנה וליכא מיגו וע״כ דנאמנת לר״ג משום ברי ושמא וחזקה ובלא״ה לשיטת התוס׳ עיקר הקושיא בכאן לר״י דאמר הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום כמ״ש התוס׳ בד״ה דאי ר״ג ודו״ק:
קונטרס אחרון
מיהו לפ״ז נראה דכ״ש דהיכא דאיכא תרתי רובא וחזקה כי הדדי מוציאין ממון מיד המוחזק כדאמרינן בעלמא דבכה״ג מיקרי מיעוטא דמיעוטא דאפילו ר״מ לא חייש לכך ובכך עולה כהוגן הא דמקשה הש״ס בסמוך נימא רוב נשים בתולות נישאות לאו לרב לחוד פריך אלא אליבא דכ״ע כדפרישית בפנים וכמ״ש ג״כ בעל המאור ז״ל וכן מצאתי ג״כ בתוס׳ ישנים ולפ״ז צריך לומר דהא דמקשה הש״ס בר״פ המוכר פירות לרב היינו משום דהכא לא פסיקא ליה לתלמודא להקשות מדשמואל דלא נחית להכי אי מהני תרתי לגבי חדא בחזקת ממון וקס״ד דלעולם כלל גדול בדין לשמואל המע״ה ועוד דאף למאי דפסיק שמואל כר׳ גמליאל איכא למימר כלישנא קמא דלעיל דהיינו משום מיגו משא״כ הכא דמסיק הש״ס דתרתי לגבי חדא מהני מקשה שפיר אלא דהרמב״ן ז״ל כתב להדיא דהכא נמי לרב פריך ומסיק דחזקת בתולה לענין אלמנה לא מיקרי חזקה וכבר כתבתי בפנים דמסוגיית הש״ס קשה טובא להרמב״ן ז״ל דא״כ מאי מקשה מעיקרא לימא דלא כר״ג ומאי שיאטיה דר״ג הכא כיון דלא שייך חזקה אם לא שנאמר דמעיקרא קשיא ליה כיון דר״ג אזיל בתר חזקה כ״ש דאזיל בתר רובא דרוב עדיף מחזקה דמלבד שהוא דחוק אכתי קשה דהו״ל לגמ׳ לתרץ מעיקרא דהכא ליכא רובא כדמסיק בסוף דרוב הנישאת בתולה יש לה קול. והראיה שהביא הרמב״ן ז״ל מהירושלמי נראה מדבריו דהירושלמי אזיל בתר חזקה דעדיף מרובא וא״כ ע״כ צ״ל לירושלמי דחזקת בתולה לגבי אלמנה לאו חזקה מעלייתא היא דאלת״ה אכתי לא הוי משני מידי אמתניתין דכ״ש דאיכא הכא רובא וחזקה. אמנם לענ״ד נראה ברור דהירושלמי לא איירי כלל בתרתי לגבי חדא דלא נחית להכי אלא מילתא אחריתי קאמר דבמקום אחר הולכין אחר החזקה והיינו בחזקה דאתא מכח אומדנא כי ההיא דרב אחא בגמל האוחר בין הגמלים דס״ל להירושלמי דהלכתא היא ובכה״ג גופא קאמר הש״ס בפ׳ המוכר פירות דמקשה מדרב אחא לדשמואל דסברוה רובא וחזקה כי הדדי נינהו ומסיק דלא דמי ולדידן לא נ״מ מידי בהא דבלא״ה לא קי״ל כרב אחא אבל לעולם לפי תלמודא דידן דתרתי לגבי חדא ע״כ מהני א״כ ברובא וחזקה נמי הו״ל תרתי לגבי חזקת ממון ומוציאין ממון כדמשמע מלשון הרמב״ן גופא ויבואר עוד בס״פ המדיר אי״ה:
גמרא לימא תנן סתמא וכו׳. לכאורה הוי מצי לחלק כדמשני הש״ס לעיל דף י״ב ע״ב עד כאן לא קאמר ר״ג אלא היכא דאיכא מיגו וכו׳. וצ״ל דהקושיא הוא לר׳ יוחנן דס״ל לעיל דף י״ג במאתים ומנה פליגי וכמ״ש התוס׳ לעיל שם ד״ה אלא דאיכא מיגו וכו׳ ע״ש דלדידיהו לא שייך הך שינויא וצ״ל כאידך שינויא מטעמא דחזקה. וה״נ איכא חזקה דבתולה נשאה. ובזה אתיא שפיר טפי מ״ש התוס׳ ד״ה דאי ר״ג וכו׳ דהקושיא הוא למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום דבאמת הכי ס״ל לר׳ יוחנן בבבא מציעא דף י״ז ע״ב ולפ״ז כל שקלי וטריא דשמעתין אינו אלא לר׳ יוחנן. וצ״ל דהא דקאמר לקמן בשלמא לר׳ אלעזר דאמר במנה ולא כלום וכו׳ לאו דוקא לר״א דהא לדידיה אין צ״ל כלל דאפרקין קמא קאי דיש לומר דאיירי במודה ר״ג משום דליכא מיגו כנ״ל. אלא דלסברת ר׳ אלעזר יש לומר כן. ובזה יש להבין דיקדוק הלשון של הש״ס דקאמר בשלמא לר״א ולא קאמר הניחא כלשון הש״ס לעיל מזה הניחא לזעירי וכו׳ משום דלעיל שייך שפיר לשון הניחא אי ס״ל לר׳ יוחנן כזעירי. משא״כ הכא דלא שייך זה. וע״כ צ״ל בשלמא לסברת ר״א אבל אין בזה ניחותא לר׳ יוחנן דקיימא הש״ס אליביה. ועיין בסמוך. ודוק:
א גמרא לענין ההלכה הראשונה, שהאשה טוענת שהיתה בתולה כשנישאה והוא אומר שהיתה אלמנה, מעירים: טעמא [הטעם, דווקא] דאיכא [שיש] עדים שיצאה בהינומה, הא ליכא [הרי כשאין] עדים — בעל מהימן (נאמן), אם כן לימא תנן סתמא [האם לומר ששנינו סתם משנה] שלא כשיטת רבן גמליאל? דאי [שאם] כשיטת רבן גמליאל, הא [הרי] הוא אמר כי איהי מהימנא [היא נאמנת] בטענה כגון זו (וכגון במקרה שהיא אומרת ״משארסתני נאנסתי״ והוא אומר ״לא כי עד שלא ארסתיך נאנסת״)!
GEMARA: The Gemara infers: The reason that the bride’s claim is accepted is specifically due to the fact that there are witnesses that she went out of her father’s house to the wedding with a hinnuma. However, if there are no witnesses, the husband is deemed credible. Let us say that the unattributed ruling that we learned in the mishna is not in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, as, if the ruling was according to Rabban Gamliel, didn’t he say that she is deemed credible?
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותראב״דר״י מלונילרא״הבית הבחירה למאירישיטה מקובצתפני יהושעהפלאהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) אֲפִילּוּ תֵּימָא רַבָּן גַּמְלִיאֵל עַד כָּאן לָא קָאָמַר ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל הָתָם אֶלָּא בְּבָרִי וְשֶׁמָּא אֲבָל הָכָא בְּבָרִי וּבָרִי לָא אָמַר.
The Gemara answers: Even if you will say that the ruling in the mishna is in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, Rabban Gamliel stated his opinion only there, in a case where the claim of the bride is certain and the claim of the groom is uncertain, as the groom does not know what actually happened. However, here, in a case where the claim of the bride is certain and the claim of the groom is also certain, as he is certain that he married her as a widow, Rabban Gamliel did not say that her claim is deemed credible.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ודחינן הדין דוקיא ואמרי׳ אפילו תימא רבן גמליאל [לא] אמר רבן גמליאל שהיא נאמנת אלא בזמן שהבעל טוען שמא והיא אומרת ברי. כגון היא אומרת משארסתני נאנסתי והבעל אינו טוען טענת בריא. אבל ה⁠[יכא] דטוען בריא לי שאלמנה נשאתיך לא סבר רבן גמליאל שהיא נאמנת אלא האיש נאמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בברי ושמא – גבי משארסתני נאנסתי היא טוענת ברי לי הוא והוא אינו טוען אלא שמא עד שלא ארסתיך דהא אינו יודע מתי נאנסה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אפילו תימא ר״ג ע״כ לא קאמר ר״ג התם אלא בברי ושמא – פי׳ דבברי הוא דמהני חזקה דגופא דחזקה דממונא עדיפא. וא״ת והא באומר פתח פתוח מצאתי שהוא נאמן במכחישתו דהוי ברי. והוצרכו לתת טעם משום חזקה דאין אדם טורח בסעודה ומפסידה למה לי ההוא טעמא תיפוק ליה דהוי ברי וברי וכו׳. וי״ל דשאני התם דמסייע לה רובא דרוב נשים בתולות נישאות ורובא וחזקה עדיפא מחזקה דממונא אי לאו דאי׳ ליה לבעל חזקה דסעוד׳ וכדמפרש התם.
(ג-יד) ודקארי ליה מאי קארי לי׳ ופרקינן כיון דרוב נשים בתולות נישאת כברי ושמא דמי – פי׳ שטענותיהם ברורות יותר דמסייע לי׳ רובא וברי דידי׳ כשמא חשוב קמ״ל. פירוש מאי דקארי לי׳ פרושה הכי קמ״ל דתלמודא דמודה ר״ג בהא דברי וברי הוא מכל מקום כיון שטוען כן בברי הטעם מסתברא דר״ג מודה זה דבעל מהימן מדקתני סיפא מודה ר״י אא״ב איירי בה ר״ג היינו דקתני מודה ר״י דמודה דהך רישא הודאה הוא דמודה ר״ג לר״י וא״ל דאע״ג דפליגי בברי ושמא מודינא לך בברי וברי היינו דשייך למיתני בתרי׳ דר״י ומודה לר״ג באומר לחבירו שדה זו וכו׳ דאע״ג דפליגו בפ׳ ראשון גבי משארסתני נאנסתי דאע״ג דאיכא למימר מגו לא מהימנא מודינא בהאי מגו דהכא אי בעי שתיק ולא א״ל של אביך הי׳ כו׳ אמר לקחתי׳ הימנו נאמן כדלקמן אלא אי אמרת לא מיירי הכא ר״ג ברישא דמודה היכא שייך למיתני׳ בתרי׳ ומודה ר׳ יהושע ואהיכא קאי עכ״ל רבינו ז״ל. ויש מקשים דאי איתא משום דאיירי בה ר״ג ברישא במודה שייך למתני סיפא ומודה אמאי לא קתני תנא ברישא בהדיא ומודה רבי גמליאל כדקתני ומודה ר״י ולא קשה דרישא כיון דלענין כתובה מיירי כעין פלוגתא דאפליגו לעיל קתני פלוגתא והדר קתני הודאה סתם כלומר בהא אפליגו ובהא מודה ולא איצטריך למיתני׳ ומודה ר״ג אבל הודאה דר״י דאיירי במלתא אחריתי איצטריך למיתני ומודה ר״י בי נוסח׳ דלא גרסי׳ קמ״ל ולא גרס איירי דר״ג ולא איירי דר״ג אלא בה ומפרשים בה קצת רבנים ז״ל דכי אמרי׳ ה״נ ה״פ הנ״מ דמאן דקרי ליה רישא לאו ר״ג היא מדקתני סיפא ומודה ר״י אא״ב איירי בה ר״י ברישא כלומר דידי׳ בלחוד היא היינו משום דקתני סיפא ומודה ר״י דאע״ג דפליג ברישא מודה בסיפא אא״א לא איירי ר״י ברישא דר״ג נמי היא היכי שייך למיתני סיפא ומודה ר״י ולנוסחאו׳ דגרסי׳ איירי בה ר״ג מפרשי איירי בה ר״ג בפלוגת׳ ואין פירוש זה נכון חדא דלשנא דתלמוד לא אתי שפיר ולהכי פירש ודחיק ליה טובא אפילו לפום נוסחא דידהו ועוד דכיון דלהדיא פרקא דמעיקרא רישא ר״ג וקאמר קשי׳ לן דקארי ליה מאי קארי לי׳ היכא מהדרינן לשבושי פרוק דילן ולקיומא סברא דמאן דקרי לה אין שיטות התלמוד בכ״מ אלא ודאי פירש״י ז״ל הוא הנכון ועליו הסכימו רוב המפרשים ז״ל ומיהו רש״י ז״ל שפירש אע״ג דפליג במשארסתני נאנסתי איכ׳ למימר מגו מודינא באידך מגו אינו נכון דא״כ דהשתא ס״ד דר״י אמגו קאי ואפרקין קמא קאי דהא מעיקר׳ הכי הוה משמע לן לכך יש לפרש דה״ק אא״ב דמיירי ר״ג במודה ברישא וא״ל ר״י אע״ג דפליגנא עליך בברי ושמא דלעיל מודינא בהא דאע״ג דהכא כעין ברי ושמא משום דרוב נשים בתולות נישאות אפ״ה בעל מהימן דס״ס ברי וברי הוא היינו דקתני סיפא ומודה ר״י נמי לר״ג ואנא מודינא לך באומר לחבירו שדה זו של אביך היתה דהוי נמי ברי ושמא משום דתובע אין לו חזקה בקרקע זה ולא שום ראיה והמחזיק יש לו ברי גמור. ובהאי ברי ושמא מודינא דהאי ברי עדיף דמסייע ליה חזקה דממונא ואפילו בהתובע בטענות ברי לא מהני ליה וברי דנתבע עייף ואית לי׳ הפה שאסר הוא הפה שהתיר אא״א לא איירי ר״ג ברישא דמודה היכא שייך למיתני סיפא ומודה ר״י ומהדרינן ר״י אמגו קאי ואפרקין קמא קאי וכדמפרש ואזיל.
גרסי׳ ומ״ש הכא אין שור שחוט לפניך והתם שור שחוט לפניך – ופי׳ הוא ז״ל הכא גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטו כלומר אם שחוט זה לא היה עליו עוררים הלכך אי לאו דדבר פשוט שלקח לא היה אומר של אביך הלכך אומרים מגו אבל התם גבי לא מצא לה בתולים שור שחוט לפניך שלא מצא הם הסיתוהו לבוא לב״ד ואע״ג שיש להשיב טענה טובה מזו לא אמרינן מגו דלמא לא אסיק אדעתיה א״נ קא מערמה עכ״ל ז״ל. וכבר הקשינו עליו לעיל ממקשה על פי׳ זה לפי פשוטו דמשמע דהודאה דר״י בשדה היינו לפי שאין עליו עוררין. ועוד יש להקשות על פירוש זה דהתם גבי לא מצא בתולים דאפי׳ לא יהא שור שחוט היכי איכ׳ למימר מגו דהא לר״י אפי׳ באומרת מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא כיון דלא אזיל בתר חזקה דגופא וכיון דכי אמרה הכי לא מהימנא לאו מגו הוא בשום דוכתא נדון עליו ולכך יש לפרש הא דנקט שור שחוט לפניך ואין שור שחוט משל בעלמא הוא ות״ק דהכא גבי שדה יש שור ששחיטתו ברורה ועומד בחזקת היתר דמיגו דיליה מגו גמור הוא שאלו אמר שלי היתה מעולם היה נאמן לד״ה הלכך כי אמר של אביך היתה ולקחתי׳ ממנו ראוי הוא שיהא נאמן במגו דדאורייתא היא וסברא נמי הוא כדקאמר לקמן בפירוש אבל הכא גבי לא מצא לה בתולים אין לנו שור שחוט כלום שאין לנו שום טענה ברורה אליבא דר״י להאמינה ואין לה שום מגו ברור אפילו בטענת מוכת עץ אני תחתיך לא מהימן ליה דמגו דאמר התם היינו מגו כל דהוא שהיא טענה יותר מתוקנת ויפה אבל אינה יוצאת מחזקת ריעותא שהוא בה והוה ליה כבהמה כל זמן שלא נשחטה בחזקת איסור לכן פירשו בתוס׳ וכן פירש בהרמב״ם ז״ל דהכא לישנא צחות בעלמא הוא דתנא קמא דהכא מגו ברור והתם אינו מגו ברור ויש לנו כלשון הזה במסכת נדה פרק כל היד התם שור שחוט והכא אין שור שחוט מפני דהתם יש רגלים והכא אין רגלים וכדמפרשינן התם בס״ד ויש ללמוד מכאן דאמרינן מגו אפילו לאפוקי ממונא דהא לגבי בתולה אי לאו שאין מגו ברור כדפירש רש״י ז״ל היינו אומרים אותו אפילו לאפוקי ממונא ולפי פרושא דהכא לא אמרי׳ התם אין שור שחוט לפניך משום דהוי לאפוקי ממונא דהא פרישנא דאפי׳ הוה לאוקמי ממונא לא הוי מגו לר״י אבל יש לפרש דה״ק דהתם אפ״ת מגו לאפוקי ממונא אין שור שחוט לפניך לפי שאין המגו ברור אבל הכא שור שחוט שהמגו ברור והוא לאקומי ממונא ומ״מ עיקר הדין כך הוא מקובל מרבינו הרמב״ן ז״ל דאמרינן מגו אפי׳ לאפוקי ממונא.
ומשיבים: אפילו תימא [תאמר] שהוא כשיטת רבן גמליאל, ואולם עד כאן לא קאמר [אמר] רבן גמליאל התם [שם] אלא במקרה שטענות האיש והאשה הן טענות ברי (ודאי) ושמא (ספק). שהרי האשה טוענת טענת ברי שנאנסה משנתארסה לו, ובטוחה היא במה שהיא אומרת. והבעל טוען כנגדה טענת שמא, שהרי אינו יודע בודאות מה אירע בה, אלא שמביע חשש שמא נאנסה טרם אירוסיה לו. אבל הכא [כאן] שיש כאן טענות בברי וברי, שהרי הוא אומר בודאות שנשא אותה כשהיא אלמנה — לא אמר רבן גמליאל ואף לדבריו אינה נאמנת.
The Gemara answers: Even if you will say that the ruling in the mishna is in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, Rabban Gamliel stated his opinion only there, in a case where the claim of the bride is certain and the claim of the groom is uncertain, as the groom does not know what actually happened. However, here, in a case where the claim of the bride is certain and the claim of the groom is also certain, as he is certain that he married her as a widow, Rabban Gamliel did not say that her claim is deemed credible.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) וּדְקָאָרֵי לַהּ מַאי קָאָרֵי לַהּ הָא בָּרִי וּבָרִי הוּא כֵּיוָן דְּרוֹב נָשִׁים בְּתוּלוֹת נִישָּׂאוֹת כִּי בָרִי וְשֶׁמָּא דָּמֵי.
The Gemara asks: And he who asked the question, why did he ask it? The cases are clearly different, as this is a case of a certain claim and a certain claim. The Gemara answers: Since most women are married as virgins, one might have thought that the legal status in this case is like that of a case of a certain claim and an uncertain claim, as her claim is supported by a majority of cases.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודקארי לה – למימר סתמא דלא כרבן גמליאל.
מאי קארי לה – ומאי עלה בדעתו לאפוקי מדר״ג הא לא דמיא לה.
כיון דרוב נשים בתולות נישאות – קרובה טענתה להיות אמת יותר משלו וכברי ושמא דמיא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

ודקא ארי לה מאי קא ארי לה וכו׳. פי׳ ארי לשון קושיא הוא וכדאמרינן בפרק המניח ת״ש מדאיירינן גלל וכן כתב הרב בעל הערוך ז״ל בערך אר ואפשר דהיינו מלשון ארירא וחסרון וקשיא דהא מעיקרא לא הוה פריך להדיא עד דנימא לשון ארי אלא דקאמר לימא תנן וכו׳ ולשון לימא לאו קושיא גמורה הויא וי״ל דלכך כתב רש״י ז״ל ודקא ארי לה. למימר סתמא דלא כר״ג. פי׳ דמ״מ הא סליק אדעתיה למימר דתנן סתמא דלא כר״ג ודע שיש ספרים דגרסי ודקא ארי לה מאי קא ארי לה פשיטא דברי וברי הוא ובספרים שלנו גרסינן הא ברי וברי הוא ובספרים דוקני גרסינן ודקא ארי לה מאי קא ארי כיון דרוב נשים וכו׳ וזו היא גרסת רש״י ז״ל והוא הנכון דלאו משום ברי וברי בלחוד פרכי׳ עלה דהכי נמי איכא לשנויי דהכא ליכא מגו והתם איכא מגו וכדפרישנא לעיל אלא בסתם פרכי׳ דלא דמיא לה וכן כתב רש״י ז״ל. א״נ להכי כתב רש״י ז״ל כן משום דקשיא ליה דאע״ג דהכא ברי וברי והתם ברי ושמא דילמא לא שני ליה לר״ג ולא תליא טעמיה בהכי דכיון דסוף סוף הכא והתם הרי יש חזקה דגופ׳ ועיקר טעמא דר״ג משום דהוא אזיל בתר חזקת גופא וכדכתיבנא לעיל לשיטת רש״י ז״ל ומש״ה בעי לימא תנן סתמא דלא וכו׳ פי׳ דאיכא למימר הכי ואיכא למימר הכי וא״כ מאי פריך ודקארי לה מאי קארי לה לכך כתב רש״י ז״ל הא לא דמיא לה. פי׳ דהחילוק פשוט ומאי עלה בדעתו למימר לאפוקי מדר״ג כנ״ל. ה״ג במקצת ספרים ודקארי לה וכו׳ פשיטא דברי וברי הוא מהו דתימא כיון דרוב נשים בתולות נשאות כברי ושמא דמי ותהוי דהא דידיה לגבי דידה כשמא קמ״ל. וכתב הריטב״א ז״ל ופרקי׳ כיון דרוב נשים בתולות נשאות כברי ושמא פי׳ שטענתה ברורה יותר דמסייע לה רובא וברי דידיה כשמא חשיב. ג״ה קמ״ל. פי׳ דמאן דקארי לה פריש הכי קמ״ל תלמודא דמודה ר״ג בהא דברי וברי הוא מ״מ כיון דטוען כן בברי ע״כ. ובספרים שלנו ל״ג קמ״ל אלא ה״ג כיון דרוב נשים בתולות נשאות כי ברי ושמא דמי. ה״נ מסתברא וכו׳:
הכי נמי מסתברא מדקתני מודה פרש״י ז״ל מסתברא דמתניתין אתיא כר״ג דאי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג דמודה לרבי יהושע בהו דאיהו מהימן ואיהו נמי מודה ליה בהאי מגו ואע״ג דפליג עליה במגו דמשארסתני נאנסתי כדלקמן וכן נמי פי׳ ר״ח ז״ל ואינו מחוור דא״כ רישא נמי ליתני מודה ר״ג אלא ודאי לא מקריא הודאה דר״ג לא פליג כלל אלא בשמא דבברי וברי אוקי ממונא בחזקת מריה וכדמפרשינן בפ״ק הילכך לא אצטריך לאודי הכא דהא אפי׳ רוב ליכא כדאמרינן לקמן ותו למה ליה למימר הכי נמי מסתברא ודאי מסתברא דמתני׳ דברי הכל היא ולא מוקמי׳ לה כיחידאה ודלא כהלכתא ואע״ג דליכא ראיה אחריתי ואי קשיא ליה מעיקרא היכי ס״ד למימר דמתני׳ ר׳ יהושע הוה ליה למימר ולמאי דקאמ׳ מעיקרא מאי מודה ר׳ יהושע ולא נימא הכי נמי מסתברא והכי אורחא דתלמודא בכל מקום וי״מ הכי נמי מסתברא דמתני׳ ר׳ יהושע ולא ר״ג כדקא ס״ד מדקתני מודה אלא א״כ איירי בה ר׳ יהושע היינו דקתני מודה וה״ק אע״ג דפליגנא עלך ברישא ואמינא איהו מהימן ואע״ג דשמא הוא הכא גבי שדה זו של אביך היתה כו׳. מודינא דעדיף ברי משמא והאי נמי כיון דלית ליה סהדי דאבהתי שמא הוא ואע״ג דטעין של אבותי היתה בברי ברי דידיה כשמא דמי ומפרקינן לאוקמה למתני׳ כר״ג ואמרי׳ מי סברת הכא קאי אמגו קאי וה״ק אע״ג דפליגנא עלך בעלמא הכא מודינא בהאי מגו וגם זה אינו מיושב כהוגן שאין כאן ענין להוראה דברי ושמא ואפשר דמעיקרא נמי ע״כ רבי יהושע אמגו קאי אלא דלא רמינן אנפשין מאי מודה אלא למידק מאי תנא דשייך בה מודה ולפיכך אמר אא״ב ר׳ יהושע תנא רישא היינו דקתני בסיפא מודה אלא אי אמרת ברי וברי היא ולא שייכא כלל בפלוגתא דר״ג ור׳ יהושע ומדלא קתני מודה ר״ג אם כן מאי מודה רבי יהושע וכו׳ וכדפרישי׳ ומפרקי׳ לדידך נמי ע״כ אמגו קאי ואפ״ק קאי והיינו דקאמר מי סברת כו׳ וזה יותר נכון ול״ג אא״ב איירי בה ר״ג אלא ה״ג אא״ב איירי בה ופי׳ ר׳ יהושע א״נ למאן דגריס ליה ה״ק אא״ב על רישא איירי בה ר״ג ופליג עלה היינו דקאמר ליה ר׳ יהושע אע״ג דפליגנא עלך בהא מודינא לך בהא ומיהו איכא נוסחי דיוקי ספרדי דגרסי אא״ב איירי במודה וכך היא גרסתו של ר״ח ז״ל לפי דבריו. הרמב״ן ז״ל:
וז״ל הרא״ה ז״ל תלמידו פרש״י ז״ל הכי נמי מסתברא דמתני׳ אפי׳ ר״ג היא מדקתני מודה ר׳ יהושע משום דברישא דמתני׳ אודי ליה ר״ג לר״י למימר דאע״ג דפליג עליה בברי ושמא למימר דאיהי מהימנא בברי וברי מודה דודאי איהו מהימן והדר אודי ליה רבי יהושע לר״ג אלא אי אמרת לא איירי בה ר״ג ומתני׳ רבי יהושע ודלא כר״ג מאי מודה איכא הכא ואהיכא קאי הודאה דרבי יהושע. ואיכא דלא ניחא ליה בהאי פירושא דכיון דחשבת לה למתני׳ קמייתא הודאה דר״ג לרבי יהושע אמאי לא תנא ברישא ומודה ר״ג וכ״ת הא לכולי עלמא קשיא כיון דמפרקינן מתני׳ אפילו לר״ג אמאי לא תנא ברישא ומודה ר״ג. הא ליתא דלדידן הא לא חשיבא הודאה דלא שייכא הודאה בפלוגתייהו כלל ולא אפליגו אינהו אלא בברי ושמא וברי וברי ענין אחר הויא ודברי הכל הוא לפיכך שנו אותם סתם אבל לדידך דאמרת דהודאה הוא דהא אמטול הכי תנא באידך ומודה ר׳ יהושע א״כ אמאי לא תנא ברישא ומודה ר״ג כדקתני באידך ומודה רבי יהושע. אבל הרב אדוני זקני רבי זרחיה הלוי ז״ל בעל המאור פי׳ דה״ק ה״נ מסתברא כמאן דקארי לה מדקתני מודה רבי יהושע אא״ב איירי בה ול״ג איירי בה ר״ג כלומר איירי בה רבי יהושע בלחוד ופליג בה אדר״ג היינו דקתני מודה דה״ק אף ע״ג דפליגנא עלך בקמייתא מודינא לך בהא אלא אי אמרת לא איירי בה רבי יהושע בלחוד אלא דכ״ע הוא מאי מודה היכי שייכא עלה הודאה דהא רישא נמי כ״ע היא ואי גרסינן איירי בה ר״ג מפרשינן לה דהכי קאמר איירי בה ר״ג בפלוגתא דמתניתין ולאו למימרא דאיירי במתניתין אלא דפליג אמתני׳. ותימא מאי קס״ד דמאי דקאמר השתא מאי מודה דקאמר רבי יהושע אי אמרת דלא קאי אמגו דפ״ק ואפשר דהשתא נמי קס״ד דאמגו דפ״ק קאי ומיהו אפירקין קא סמיך ובתר הכי אתא למימר דלא קאי אפ״ק א״נ אפשר לומר דקס״ד השתא דהיינו הודאה דקא מודה רבי יהושע דהכי קאמר אע״ג דפליגנ׳ עלך לעיל בברי ושמא למימרא דשמא דידיה עדיף בהא מודינא לך דהאי ברי עדיף משום דהוה הפה שאסר הוא הפה שהתיר וטעמא משום דהוי ברי אבל אי הוי שמא כגון דקאמר שדה זו של אביך היתה ואיני יודע אם לקחתיה ממנו היינו מוציאין אותה מידו אבל השתא דקאמר בברי אע״ג דקאמר של אביך היתה שמעמיד אותה בחזקת אבותיו נאמן. עכ״ל הרא״ה ז״ל:
וגם התוספות כתבו לשון רש״י ז״ל כמו שכתבו המפרשים ז״ל לפי שהבינו בלשונו דה״ק ה״נ מסתברא דמתני׳ אתיא נמי כר״ג ולא כרבי יהושע בלחוד ולפי׳ הקשו ז״ל על פירושו דאפי׳ תימא דרישא דמתני׳ אתיא כר׳ יהושע ולא כר״ג אתי נמי שפיר דה״ק אף על גב דברישא פליגנא עלך בסיפא מודינא לך וכמו שפירש הר״ז הלוי ז״ל וכדכתיבנא לעיל ולא הקשו על פירוש רש״י ז״ל לפי מה שהבינו דא״כ למה ליה למימר הכי נמי מסתברא ודאי מסתברא דמתני׳ דברי הכל היא ולא מוקמינן לה כיחידאה ודלא כהלכתא וכמו שהקשה הרמב״ן ז״ל וכדכתיבנא לעיל משום דכבר פירשו התוספות ז״ל דלא פריך תלמודא אלא למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום אבל למ״ד דמצי טעין פרעתי הכי נמי נאמן הבעל אפי׳ לר״ג לומר אלמנה נשאתיך במגו דאי בעי אמר פרעתי הלכך אתי שפיר דה״ק הכי נמי מסתברא דמתני׳ אתיא כר״ג דמשנינן דבברי וברי מודה ולא תימא דמתני׳ אתיא כר״ג משום דמצי טעין פרעתי והלכך הבעל מהימן במגו דאי הכי מאי ומודה ר׳ יהושע כיון דלא איירי ר״ג במודה דהא היינו כסבריה דר״ג ממש דאית ליה מגו כל היכא דאיתיה אי איתא גבה איהי מהימנא ואי איתא גביה איהו מהימן לפיכך לא הקשו התוס׳ ז״ל קושית הרמב״ן ז״ל אף על פי שהיא קושיא פשוטה והקשו ז״ל דאפי׳ תימא דאתיא כרבי יהושע ולא כר״ג אתי נמי שפיר ותירצו דאי אתיא רישא דמתני׳ כרבי יהושע ולא כר״ג לא אתי שפיר ומודה משום דרישא וסיפא אינם מענין אחד ומאי דקאמר אע״ג דפליגנא עלך בהך מודינא לך בהא משמע דהסברא נותנת שיחלוק נמי בהך דומיא דאידך וכיון שאינם מענין אחד אטו משום דפליג עליה בחדא מלתא נאמר שיחלוק נמי בענין אחר שאינו ענין לו כלל ומיהו אי איירי רישא במודה שייך למתני שפיר אידך ומודה אע״ג דאינו מענין אחד לאשמועינן דכי היכי דר״ג מודה לרבי יהושע בחדא מילתא הכי נמי מודה ר׳ יהושע לר״ג בחדא מילתא אע״ג דאינם מענין אחד ומיהו אכתי קשיא להו לתוספות ז״ל דלא הוה ליה למימר אמגו קאי דעד השתא נמי לפ״ה אמגו קאי דבשלמא מאי דקא משני אפ״ק קאי איצטריך משום דעד השתא הוה קאי אתרוייהו אפ״ק וארישא כיון דאיירי ר״ג ברישא וקא מהדר ליה דאפ״ק דוקא קאי קשיא ופירשו התוספות ה״ק הכי נמי מסתברא דכברי ושמא דמי ואפילו הכי מודה בה ר״ג משום דלאו שמא ממש הוא מדקאמר ומודה רבי יהושע אי אמרת בשלמא איירי ר״ג במודה כלומר אף ע״ג דכברי ושמא דמי מודה ר״ג דהבעל נאמן ומיהו אי אמרת דמתניתין ברי וברי ממש הוא לא איירי ר״ג במודה ולא שייך לשון מודה דמה ענין למחלוקתו ע״כ לא קאמר איהו אלא בברי ושמא ולא איירי כלל בברי וברי אבל אי רישא דמתניתין לברי ושמא דמיא שייך שפיר לשון הודאה ואיירי ר״ג במודה והיינו דקתני ומודה רבי יהושע דברי וברי נאמן וס״ד דטעמא דרבי יהושע משום ברי ושמא דזה אינו תובעו כדפירש בקונטרס ולא תיקשי מאי דקשיא להו לתוספות ז״ל על פרש״י ז״ל מדקתני סיפא ואם יש עדים וכו׳ דמשמע דוקא אם יש עדים דאיכא למימר דלרבותא נקטיה דאע״ג דאכתי אין כאן טענת ברי דאין הלה תובעו ועיקר טעמיה דרבי יהושע דמודה ברישא היינו משום דברי ושמא והלכך הוה אמינא דבסיפא נמי נאמן כיון דאכתי לא טעין בברי קמ״ל דכיון דאיכא עדים כטענת ברי דמי אבל מאי דפרש״י ז״ל דטעמיה דר׳ יהושע דמודה ברישא היינו משום מגו דאי בעי שתיק הלכך הוה ליה למנקט רבותא טפי בדליכא עדים ובהלה תובעו דאף על גב דאכתי איכא מגו לא מהימן אבל למאי דכתבו בתוספות ז״ל דס״ד דמודה רבי יהושע ברישא היינו משום דהוי ברי ושמא אתי שפיר וניחא נמי לשיטת התוספות דהשתא הוו מודה דר״ג ומודה דר׳ יהושע מענין אחד אלא אי אמרת דרישא בברי וברי גמור הוא ולא איירי ר״ג וכו׳ כמו שכתבו בתוספות ז״ל:
וז״ל הרא״ש ז״ל אא״ב איירי ר״ג במודה היינו דקתני ומודה ר׳ יהושע תימא אפילו לא איירי ר״ג במודה ניחא הא דנקט מודה ר״י דה״ק ברישא ודאי פליג ר׳ יהושע על ר״ג אבל בסיפא מודה ליה ויש לומר דלא שייך למימר מודה בסיפא אף על גב דפליג ברישא כיון דההודאה דרישא אינה מענין פלוגתא דרישא אבל אי ברישא מודה ר״ג אתי שפיר ומודה ר״י אעפ״י שאינו מענין אחד דכי היכי דתנא מילתא דמודה ר״ג לפיכך קתני מילתא דמודה ר״י לר״ג ומיהו קשה לרבי שמעון מאי קאמר מי סברת דר״י הכא קאי אמגו קאי ואפ״ק קאי והלא אף לדברי הכי נמי מסתברא קאי אמגו ולא הוה ליה למימר אלא מי סברת דהכא קאי אפ״ק קאי ונ״ל הכי נמי מסתברא דמתני׳ דמיא קצת לברי ושמא כמו שהיה סובר מעיקרא ולהכי הוצרך לאשמועינן דר״ג מודה בה משום דדמיא טפי לברי וברי מדקתני סיפא ומודה רבי יהושע אא״ב ר״ג איירי במודה דמתני׳ כברי ושמא דמיא ואיצטריך למימר דמודה בה ר״ג דלא הוי ממש ברי ושמא היינו דקתני ומודה ר״י לר״ג דכי היכי דמודה ר״ג לר״י בקמייתא דאע״ג דאיהי טוענת ברי וטענה דידיה כשמא דמיא לא מהימנינן לה הכי נמי מודה ר״י לר״ג בהא דשדה מהימן על ידי טענת ברי וקס״ד דטעמא דמודה ר״י משום דטעין בברי לקחתיה ממנו ואידך טעין שמא דאינו יודע שהיתה של אביו אלא על ידי טענתו של זה כעין שפרש״י ז״ל במשנה והיינו דאמר מי סברת דהכא קאי ולא קאי אמגו אלא אברי ושמא אמגו קאי ואפ״ק קאי. ע״כ:
ובפירושי רש״י ז״ל אין הלשון כמו שכתבו התוספות ז״ל והמפרשים ז״ל אלא הכין כתוב בפירושים שלנו הכי נמי מסתברא. דר״ג מודה בה דבעל מהימן. אי אמרת בשלמא איירי ר״ג במודה דהך רישא הודאה הוא וכו׳. ע״כ. ומשמע לי פי׳ לפירושו דהא ודאי לא בעי לאתויי דמתני׳ דברי הכל דאם כן למה ליה למימר הכי נמי מסתברא הא ודאי דמסתברא הכי וכמו שהקשה הרמב״ן ז״ל וכדכתיבנא לעיל אלא הא בעי לאתויי דמסתברא לתרוצי דר״ג מודה בה ברישא דהוה ס״ד למימר דר״ג נמי פליג בה אע״ג דהויא ברי וברי משום דריעא טענתיה כיון דרוב נשים בתולות נשאות קמ״ל דמודה בה ולא נתרץ דר״ג לא איירי בהך כלל ואינו מענין פלוגתיה כלל דהתם ברי ושמא והכא ברי וברי ומה ענין זה לזה וה״ק אא״ב איירי ר״ג במודה פי׳ דאיירי במידי דהודאה שפיר אלא איירי ר״ג במידי דהודאה דאינו מענין פלוגתיה כלל וכדכתיבנא מאי שייך למתנייה הכא כלל ואהיכא קאי ומהדר מי סברת רבי יהושע וכו׳ פי׳ דמעיקרא סברינן למימר דר״י ה״ק אע״ג דפליגנא בפ״ק דמשארסתני נאנסתי דאע״ג דאיכא למימר מגו לא מהימנא פירוש משום דלאו מגו מעליא הוא דאי הוות טענה מוכת עץ אני תחתיך אכתי לא מהימנא לרבי יהושע ולאו מגו מקרי ולהכי פליגנא עלך אבל האי מגו דאי בעי שתיק נאמן דמגו מעליא הוי ולהכי מודינא לך הכי הוה סברינן למימר מעיקרא ולהכי הוה קשיא לן אי לא איירי ר״ג במודה ברישא רבי יהושע אהיכא קאי ומאי שייך למתנייה הכא דהא ידעינן אהיכא קאי רבי יהושע דשפיר מצינן למימר נמי דקאי אמדברת ואפילו לרב אסי כיון דר׳ יהושע הכי קאמר בההיא פליגנא משום דלא מגו הוא ואנן מגו בעינן הלכך הכי נמי מצינן למימר דקאי אמדברת וה״ק אמדברת פליגנא עלך משום דאין שם מגו אבל בשדה דאיכא מגו מודינא ואשמועינן רבי יהושע דבההיא דמדברת משום דראוה דנבעלה ואין שם מגו הוא דפליגנא והכא בשדה דאיכא מגו מהימן ואשמועינן דטעמא דמגו עיקר ואפי׳ להוציא דהא קרקע בחזקת בעליה הראשונים עומדת וכיון דמודה דשל אביו היה הוה לן למימר דלא תצא מחזקת בעליו אלא בראיה קמ״ל דמגו דאי בעי שתיק אמרינן דמהימן והכי נמי מצינן למימר דקאי אהיא אומרת מוכת עץ ואפי׳ לרבי יוחנן וה״ק בההיא פליגנא משום דליכא מגו ואשמועינן דאין שם מגו כרבי יוחנן ובההיא מודינא משום דאיכא מגו וכדכתבינן לעיל וכיון דמצינן למימר דקאי אכולי הך מתנייתא ומצינן למימר נמי דלא קאי אלא אמשארסתני נאנסתי מעתה שפיר שיילינן אהיכא קאי ומהדר ליה אמגו קאי וכו׳ פי׳ דר׳ יהושע ה״ק אע״ג דשפיר מצינן למימר מגו ומגו מעליא היא לית לו מגו אלא דוקא מגו דאי בעי שתיק אבל מגו אחרינא אף ע״ג דהויא מגו מעליא לית ליה והיינו דקאמר אמגו קאי ובעי תלמודא אהייא פי׳ אהייא איכא מגו וקאמר אילימא וכו׳ ואסיק דע״כ לא קאי אלא אמשארסתני נאנסתי וכו׳ דאית ביה מגו וכו׳ אינך לית בהו מגו ומעתה הויא ליה כמאן דמפרש בהדיא דאמשארסתני נאנסתי קאי ואף על גב דתניא הכא ולא תיקשי ולא מידי והא דפסיק בינייהו הא דהאשה שנתאלמנה היינו משום דבעי לסיומי כולהו תביעות דבין איש לאשתו בכתובה והא דאפסיק בפלוגתא דמדברת ומעוברת איידי דנקט פלוגתא דר״ג ור״י בדיני כתובה נקט נמי אינך. כנ״ל פי׳ לפרש״י ז״ל ואם תשאל הא כתב רש״י ז״ל אי אמרת בשלמא איירי ר״ג וכו׳ ואמר אע״ג דפליגנא עלך בברי ושמא מודינא לך בברי וברי היינו דשייך למתנייה כתובה ור׳ יהושע מודה לר״ג בהאומר לחברו שדה זו וכו׳ דאף על גב דפליגנא בפ״ק דמשארסתני דאע״ג דאיכא למימר מגו לא מהימנא מודינא בהאי מגו דאי בעי שתיק וכו׳ מהימן כדלקמן ע״כ. אלמא מעיקרא נמי משמע דרבי יהושע ה״ק בהאי מגו פליגנא דלית ליה מגו אלא מגו דאי בעי שתיק. תשובתך איברא ודאי דמעיקרא סברינן דרבי יהושע אית ליה מגו והא דפליג אהנך משום דלא הוו מגו וכדכתיבנא ומיהו תפס רש״י ז״ל ההיא דמשארסתני נאנסתי משום דקשיא ליה לרש״י ז״ל דכיון דהשתא סברינן למימר דלא פליג רבי יהושע אלא היכא דליכא מגו כלל אבל היכא דאיכא מגו מהימנא א״כ אמאי נקט ההיא דהפה שאסר וכו׳ דהויא מגו מעליא טובא הוה ליה למנקט בכל גונא דאיכא מגו דהא מודה רבי יהושע בכל מגו ותירץ רש״י ז״ל משום דקאי נמי אמשארסתני נאנסתי דסוף סוף אית ביה מגו אלא דהיא מגו כל דהוא להכי נקט בכי האי גונא דהויא מגו מעליא ומיהו ה״ה נמי מגו אחרינא אע״ג דלא יהיה מגו דאי בעי שתיק ומה שכתב רש״י ז״ל הכא כדלקמן היינו לאורויי עדיפותיה דהך מגו דאין שור שחוט לפניך ושוב כתב רש״י ז״ל אמגו קאי. אפלוגתא דאיכא למימר בה מגו וכו׳ ואע״ג דפליגנא במגו דהתם במגו דהכא מודינא כדלקמן. פי׳ כתב ז״ל כדלקמן לאורויי גריעותיה דמגו דהתם ועדיפותיה דמגו דהכא לומר דאף על גב דהויא מגו יפה לית ליה מגו משום דשור שחוט לפניך והכא אין שור שחוט לפניך ולקמן נאריך עוד בזה בס״ד כנ״ל:
והרשב״א ז״ל אע״ג דלא יישב פרש״י ז״ל כן מכל מקום ס״ל דפירושו עיקר וז״ל הכי נמי מסתברא מדקתני מודה רבי יהושע פרש״י הכי נמי מסתברא דמתני׳ אתיא כר״ג דאי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג בהודאה כלומר בהא מודה ר״ג לר״י בהאשה שנתאלמנה תנא מודה רבי יהושע כלומר וכמו שהוא מודה לרבי יהושע בהא הכי נמי מודה ר״י בהאומר לחברו שדה וכו׳. אלא אי אמרת רישא רבי יהושע ודלא כר״ג למאן מודה והא בהא מתני׳ לא איירי בה ר״ג ודחינן דאמתני׳ דלעיל קאי דאיירי בפלוגתא דר״ג ור״י וכן פי׳ ר״ח ז״ל ויש מי שפירש דאמאי דסליק מיניה קאי דהיינו כיון דרוב נשים בתולות נשאות כברי ושמא דמי ולעולם דלא כר״ג והכי נמי מסתברא דמתני׳ דרבי יהושע היא ופליגא אדר״ג מדקתני מודה רבי יהושע דאי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג כלומר פליג עלה ר״ג היינו דקתני מודה רבי יהושע כלומר אע״ג דבהאי פליג רבי יהושע אדר״ג בהא מודה ליה רבי יהושע ואינו מחוור לפי שאין כאן דרך להודאתו של רבי יהושע שאינה ממין ענין הרישא והראשון עיקר ונוסחאות ישנות מדוקדקות יש אי אמרת בשלמא איירי במודה וכו׳ וזו הגרסא כפרושן של ר״ח ורש״י ז״ל. ע״כ:
וז״ל הריטב״א ז״ל הכי נמי מסתברא דר״ג מודה בה דבעל מהימן מדקתני סיפא מודה רבי יהושע אא״ב איירי בה ר״ג היינו דקתני מודה ר׳ יהושע פי׳ איירי ר״ג במודה דהך רישא הודאה היא דמודה ר״ג לרבי יהושע ואמר לו אע״ג דפליגנא עלך בברי ושמא מודינא לך בברי וברי היינו דשייך למתני בתריה דרבי יהושע מודה לרבן גמליאל באומר לחבירו שדה זו וכו׳. דאע״ג דפליגנא בפרק ראשון גבי משארסתני נאנסתי דאע״ג דאיכא למימר מגו לא מהימן מודינא בהא מגו דהכא דאי בעי שתיק ולא אמר ליה של אביך היתה כי אמר לקחתיה ממנו נאמן כדלקמן אלא אי אמרת דלא איירי בה ר״ג ברישא דמודה היכי שייך למתני בתריה ומודה רבי יהושע ואהיכא קאי עכ״ל דרבינו ז״ל ויש מקשים דאם איתא דמשום דאיירי בה ר״ג ברישא במודה שייך למתני סיפא ומודה אמאי לא תנא ברישא בהדיא ומודה ר״ג כדקתני ומודה רבי יהושע ולא קשיא רישא, דרישא כיון דלענין כתובה איירי (בה ר״ג) כעין פלוגתא דאפליגו לעיל קתני פלוגתא והדר קתני הודאה סתם כלו׳ בהא איפליגו ובהא מודו ולא אצטריך למתני ומודה ר״ג אבל הודאה דרבי יהושע דמיירי במילתא אחריתי אצטריך למיתני ומודה רבי יהושע ויש נוסחאות דלא גרסי קמ״ל ולא גרסי איירי ר״ג אלא איירי בה ומפרשי לה קצת רבנן ז״ל דכי קאמרינן ה״נ מסתברא ה״פ הנ״מ כמאן דקארי לה דרישא לאו ר״ג היא מדקתני סיפא ומודה רבי יהושע אא״ב איירי בה רבי יהושע ברישא כלומר דידיה בלחוד הוא היינו דקתני סיפא ומודה רבי יהושע דאע״ג דפליג ברישא מודה בסיפא אלא אי אמרת לא איירי רבי יהושע ברישא דר״ג נמי היא היכי שייך למתני סיפא ומודה ר׳ יהושע ולנוסחי דגרסי איירי בה ר״ג מפרשינן איירי בה ר״ג בפלוגתא ואין פי׳ זה נכון כלל חדא דלישנא דגמרא לא אתי שפיר להאי פירושא ודחיק ליה טובא אפילו לפום נוסחי דידהו ועוד דלהכי אפרקינן מעיקרא דרישא ר״ג היא וקא קשיא לן דקארי לה מאי קארי לה היכי הדרינן לשבושי פירוקא דילן ולקיומי סברא דמאן דקארי לה אין זו שיטת התלמוד בשום מקום אלא ודאי פרש״י ז״ל הוא הנכון ועליו הסכימו רוב המפרשים ז״ל מיהו מאי דקאמר רש״י ז״ל אלא אם כן איירי בה ר״ג מודה ברישא היינו דשייך בסיפא ומודה רבי יהושע דקאמר אע״ג דפליגנא במשארסתני נאנסתי דאיכא למימר מגו מודינא באידך מגו זה אינו נכון דאם כן דהשתא הוה ס״ד רבי יהושע אמגו דהתם קאי מאי האי דמהדרינן דרבי יהושע אמגו קאי ואפ״ק קאי דהא מעיקרא הכי הוה משמע לן לכך י״ל דהכי קאמר אא״ב איירי ר״ג במודה דרישא וא״ל לרבי יהושע אע״ג דפליגנא עלך בברי ושמא דלעיל מודינא דאף ע״ג דהוי כעין ברי ושמא משום דרוב נשים בתולות נשאות אפילו הכי בעל נאמן דסוף סוף ברי וברי הוא היינו דקתני סיפא ומודה רבי יהושע דרבי יהושע נמי אמר לר״ג ואנא מודינא לך באומר לחברו שדה זו של אביך היתה דהויא נמי כברי ושמא משום דתובע אין לו חזקה בקרקע זה ולא שום ראיה והמחזיק יש לו ברי גמור ובהאי ברי ושמא מודינא דברי עדיף דמסייע ליה חזקה דממונא ואפילו יבא תובע בטענת ברי לא מהני ליה דברי דנתבע עדיף דאית ליה הפה שאסר אלא אי אמרת לא איירי ר״ג ברישא במודה היכי שייך למתני סיפא ומודה ר׳ יהושע ומהדרינן דרבי יהושע אמגו קאי ואפ״ק קאי וכדפרי׳ ואזיל. ע״כ:
וז״ל שיטה ישנה ה״ג רש״י ז״ל אי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג היינו דקתני מודה ר׳ יהושע פי׳ איידי דאמרינן דר״ג מודה בברי וברי אע״ג דפליג בברי ושמא קתני נמי מאי דמודה ר׳ יהושע לר״ג וא״ת אמאי לא קתני ברישא בהדיא מודה ר״ג כדקתני בסיפא מודה רבי יהושע י״ל עדיף ליה למתניתין למנקט דרך קצרה וללמדנו מדיוקא דדייקינן הא ליכא עדים בעל מהימן דמודה ר״ג בברי וברי ואי הוה תנא להדיא מודה ר״ג היינו צריכין להאריך ולשנות מודה ר״ג שאם אין עדים בעל נאמן ואם יש עדים שיצתה וכו׳. אלא אי אמרת לא איירי בה ובר׳ יהושע עסקינן ור״ג לא הוזכר כלל במשנה זו למאן מודה רבי יהושע אי לר״ג הרי לא הוזכר במשנה זו. והר״ז ז״ל גריס ומפרש הכי, הכי נמי מסתברא כמאן דקארי לה דאי אמרת בשלמא לא איירי בה ר״ג היינו דקתני מודה רבי יהושע דאף על פי ששנינו דאי ליכא עדים בעל מהימן ופליג אדר״ג אלא אי אמרת איירי בה וברישא ליכא פלוגתא דבין רבי יהושע בין ר״ג תנו לה למאן מודה ר׳ יהושע שהרי לא הוזכרה מחלוקת דרישא דברי הכל היא. ולפי זה האי הכי נמי מסתברא אינו כדרך שאר האמורין בתלמוד שהן אמורים אמסקנא דמילתא ולא אמאי דסלקא דעתך דמקשה. והכ״ת פי׳ כן ולא נהירא עד כאן:
קונטרס אחרון
גמרא נימא תנן סתמא דלא כר״ג כו׳ מכל השקלא וטריא דשמעתין משמע דטעמא דר״ג הוי משום חזקת הגוף וברי ושמא דתרווייהו בהדי הדדי מהני להוציא ממון מחזקה דהו״ל תרתי לגבי חדא דחזקת ממון וכמו שנראה להדיא מפי׳ רש״י דשמעתין ומדשתקו התוספות אודויי אודו ליה והיינו כלישנא קמא דלעיל פ״ק גבי משארסתני נאנסתי וכמ״ש בפנים לפ״ז משמע לכאורה דכ״ש היכא דאיכא רובא בהדי ברי ושמא פשיטא דמהני וכמ״ש ג״כ לעיל שם אלא שכתבתי דיש לפקפק קצת ע״ש:
גמ׳ ודקארי לה מאי קארי לה. לקמן לו ע״א [יומא ל ע״ב] יבמות יא ע״א יד ע״א [עב ע״א גיטין סא ע״ב ב״ק מז ע״ב] ב״ב ב ע״ב [יז ע״ב] קמז ע״א [בכורות ד ע״ב] נדה סד ע״א:
מכיון שתירוץ זה פשוט ומשכנע כל כך, שואלים: ודקארי לה מאי קארי לה זה שהקשה אותה קושיה מתחילה מה הקשה אותה], ואיך השוה את הדברים? הא [הרי] כאן טענת ברי וברי הוא! ומשיבים: היתה סברה בדבר, כיון שרוב הנשים כשהן בתולות הן נישאות, היינו יכולים לומר כי [כמו] ברי ושמא דמי [נחשב] הדבר שהרי הרוב מסייע לטענתה.
The Gemara asks: And he who asked the question, why did he ask it? The cases are clearly different, as this is a case of a certain claim and a certain claim. The Gemara answers: Since most women are married as virgins, one might have thought that the legal status in this case is like that of a case of a certain claim and an uncertain claim, as her claim is supported by a majority of cases.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְהָכִי נָמֵי מִסְתַּבְּרָא מִדְּקָתָנֵי וּמוֹדֶה רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אִי אָמְרַתְּ בִּשְׁלָמָא אַיְירִי ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּמוֹדֶה שַׁפִּיר אֶלָּא אִי אָמְרַתְּ לָא אַיְירִי ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּמוֹדֶה רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ לְמַאן מוֹדֵה.
And it also stands to reason that the first clause of the mishna is in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, who concedes that without witnesses the woman’s claim is not deemed credible, despite the fact that the case is comparable to one of a certain claim and an uncertain claim, as the mishna teaches: And Rabbi Yehoshua concedes. Granted, if you say that Rabban Gamliel is speaking in the first clause of the mishna and he concedes that even though it is similar to a case of certain and uncertain, her claim is not accepted, it works out well. Rabban Gamliel concedes to Rabbi Yehoshua in the first clause of the mishna and the mishna cites a case where Rabbi Yehoshua concedes to Rabban Gamliel. However, if you say that Rabban Gamliel is not speaking in the first clause of the mishna and he does not concede, to whom does Rabbi Yehoshua concede in the latter clause?
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״ןתוספותבעל המאורראב״דרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אפני יהושעהפלאהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואמרי׳ ודאי משנתינו אפילו רבן גמליאל מדקתני מודה ר׳ יהו⁠[שע] – מכלל דרבן גמליאל, דהוא בר פלוגתיה דר׳ יהושע, הודה בכאן כר׳ יהושע, לפיכ⁠[ך] שנה גם ר׳ יהושע מודה רבן גמליאל בדבר זה. ודחינן להאי סברא ואמרי׳ לעו⁠[לם] לא איירי רבן גמליאל בהאי פירקא, ור׳ יהושע אפירקין קמא קאי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והכי נמי מסתברא – דר״ג מודה בה דבעל מהימן.
אי אמרת בשלמא איירי ר״ג במודה – דהך רישא הודאה הוא דקא מודה ר״ג לרבי יהושע ואמר אע״ג דפליגנא עלך בברי ושמא מודינא לך בברי וברי היינו דשייך למיתני בתריה ור׳ יהושע מודה לר״ג בהאומר לחברו שדה זו כו׳ דאע״ג דפליגנא בפ״ק במשארסתני נאנסתי דאע״ג דאיכא למימר מגו לא מהימנא מודינא בהאי מגו דאי בעי שתיק ולא א״ל של אביך היתה כי אמר ליה נמי לקחתיה הימנו מהימן כדלקמן.
אלא אי אמרת לא איירי – רישא במודה ר״ג מאי מודה רבי יהושע מאי שייך למיתנייה הכא ואהיכא קאי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[סימן תקלח]
וכי אמר רבן גמליאל דאיהי מהימנא הני מילי ברי ושמא, אבל ברי וברי כגון אם היא טוענת בתולה ניסיתני והוא טוען אלמנה נשאתיך שהוא נאמן. הילכך אם אין הכתובה בעין אם יש עדים שיצאת בהינומא כדרך הבתולות נוטלת מאתים ואם לאו נוטלת מנה.
הכי נמי מסתברא – פי׳ בקונטרס הכי נמי מסתברא דמתני׳ אתיא כרבן גמליאל כדמשנינן דבברי וברי מודה מדקתני ומודה ר׳ יהושע כו׳ וקשה לפי׳ דכי לא איירי נמי ר״ג במודה אתי שפיר ומודה רבי יהושע כלומר אע״ג דברישא פליגנא עלך בסיפא מודינא לך אע״ג דרישא וסיפא אינן מענין אחד כי היכי דאתיא ליה שפיר ומודה רבי יהושע אי איירי ר״ג במודה אע״ג דמודה דר׳ גמליאל אינו מענין ומודה דרבי יהושע ויש ליישב דודאי כי איירי ר״ג במודה שייך למיתני שפיר ומודה רבי יהושע אע״ג דלא הוי מענין אחד כלומר דאגב דתנא מילתא דמודה ר״ג תני נמי מילתא דמודה בה רבי יהושע אבל אי לא איירי רבן גמליאל במודה לא שייך למיתני ומודה רבי יהושע לאשמועינן אע״ג דפליג ברישא מודה בסיפא כיון דרישא וסיפא אינם מענין אחד אבל קשה דלא הוה ליה למימר אמגו קאי דעד השתא נמי לפ״ה אמגו הוי קאי ונראה לר״י דה״פ הכי נמי מסתברא דכברי ושמא דמי ולא בא לומר דפליג רבן גמליאל ברישא אלא אע״ג דכברי ושמא דמי מודה ר״ג משום דלאו שמא ממש הוא מדקאמר ומודה רבי יהושע אי אמרת בשלמא איירי ר״ג במודה כלומר אע״ג דכברי ושמא דמי מודה ר״ג דבעל נאמן היינו דקתני ומודה רבי יהושע דבהאי ברי נאמן דס״ד דטעמא דרבי יהושע משום ברי ושמא דזה אינו תובעו כדפי׳ בקונט׳ והשתא הוה מודה דר״ג ומודה דר״י מענין אחד אלא אי אמרת דרישא בברי וברי גמור הוא ולא איירי רבן גמליאל במודה דפשיטא דכיון דברי וברי הוא דלא פליג ר״ג מאי ומודה וקאמר מי סברת דארישא קאי וטעמא דר״י משום ברי ושמא אמגו קאי דטעמא דר׳ יהושע משום מגו ונאמן אפי׳ הלה תובעו ואפירקין קמא קאי.
האשה שנתארמלה
{שמעתא דמאן תנא דבעי עדי הינומא}
הכי נמי מסתברא – פירוש: כמאן דקא ארי לה, ומתני׳ ר׳ יהושע ולא ר״ג, מדקתני, מודה.
אי אמרת בשלמא איירי בה, פירוש: איירי בה ר׳ יהושע ברישא ולאו דברי הכל היא, היינו דקתני, מודה, אלא אי אמרת לא איירי בה אלא דברי הכל היא, מאי, מודה. כלומר, מאן תנא, דקתני, מודה ר׳ יהושע. הא אמרת רישא דברי הכל היא וליכא מאן דפליג.
ולא גרסינן, איירי בה ר״ג, ופי׳ משובש הוא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא הכא נמי מסתברא מדקתני מודה פרש״י מסתברא דמתניתין אתיא כר״ג, דאי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג מודה לר׳ יהושע בהא דאיהו מהימן, ואיהו נמי מודה ליה בהאי מגו. ואע״פי דפליג עליה במגו דמשנארסתי נאנסתי כדלקמן. וכן פר״ח ז״ל. ואינו מחוור דאם כן ברישא נמי ליתני מודה ר״ג. אלא ודאי רישא לא מיקריא הודאה, דר״ג לא פליג כלל אלא בשמא, דבבריא ובריא אוקי ממונא אחזקת מאריה. וכדמפרש בפרק קמא. הילכך לא איצטריך לאודויי הכא, דהא אפילו רוב ליכא, כדאמרינן לקמן. ותו למה לי למימר הכא נמי מסתברא, ודאי מסתברא דמתניתין דברי הכל היא, ולא מוקמי׳ לה ביחידאה ודלא כהלכתא. ואע״ג דליכא ראיה אחריתי. ואי קשיא לך מעיקרא היכי קס״ד למימר מתניתין ר׳ יהושוע היה ליה למימר ולמאי דקס״ד מעיקרא מאי מודה ר׳ יהושוע, ולא לומר הכי נמי מסתברא, והכי אורחא דתלמודא בכל מקום.
וי״א הכא נמי מסתברא דמתניתין ר׳ יהושוע ולא ר״ג כדקא ס״ד מדקתני מודה, אי אמרת בשלמא איירי בה ר׳ יהושוע, היינו דקתני מודה, וה״ק אע״ג דפליגנא עלך ברישא ואמינא איהו מהימן. ואע״ג דשמא הוא הכא גבי שדה זו של אביך היתה וכו׳, מודינא דבריא עדיף משמא, והאי נמי כיון דלית להו סהדי דאבהתי שמא הוא. ואע״ג דטעין של אביו היתה בבריא, בריא דידיה כשמא דמי. ומפרקינן לאוקמי׳ למתניתין כר״ג, ואמרת מי סברת הכא קאי, אמגו קאי והכי קאמר דפליגנא עלך בעלמא, הכא מודינא בהאי מיגו.
וגם זה אינו מיושב כהוגן, שאין כאן ענין להודאה בבריא ושמא. ואיפשר (דמיגו היא) דמעיקרא נמי ע״כ ר׳ יהושוע אמגו קאי, אלא דלא רמי אנפשיה מאי מודה אלא למידק מאי תנא דשייך בה מודה, ולפיכך אמר אי אמרת בשלמא ר׳ יהושוע תנא רישא היינו דקתני בסיפא מודה, אלא אי אמרת בריא ובריא הוא ולא שייכא כלל בפלוגתא דר״ג ור׳ יהושע, וכדלא קתני מודה ר״ג אם כן מאי מודה ר׳ יהושוע, וכדפרישית, ומפרקינן לדידך נמי ע״כ אמגו קאי ואפירקין קמא קאי, והיינו דקאמר מי סברת וכו׳. וזה יותר נכון.
ולא גרסינן אי אמרת בשלמא איירי בה ר״ג, אלא הכי גרסי׳ אי אמרת בשלמא איירי בה,
ופי׳ איירי בה ר׳ יהושוע. אי נמי למאן דגריס ליה ה״ק אי אמרת בשלמא (עד) על רישא איירי בה ר״ג ופליג עליה היינו דקאמר ליה ר׳ יהושוע אע״ג דפליגנא עלך בהא מודינא לך בהא⁠(י). ומיהו איכא נוסחי דוקי ספרדי דגרסי׳ אי אמרת בשלמא (מיירי) איירי במודה. וכך היא גרסת ר״ח לפי דבריו.
גמרא, הכי נמי מסתברא מדקתני מודה רבי יהושע. פרש״י ז״ל, הכי מסתברא דמתניתין אתיא כרבן גמליאל, דאי אמרת בשלמא איירי בה רבן גמליאל בהודאה, כלומר, בהא מודה רבן גמליאל לרבי יהושע, בהאשה שנתאלמנה, תנא נמי הכי מודה רבי יהושע, כלומר, וכמו שהוא מודה לרבי יהושע בהא הכי נמי מודה רבי יהושע לרבן גמליאל בהאומר לחבירו שדה זו של אביך, אלא אי אמרת רישא רבי יהושע ודלא כרבן גמליאל למאן מודה, והא בהא מתניתין לא איירי בה רבן גמליאל. ודחינן דאמר דאמתניתין דלעיל קאי דאיירי בפלוגתא דרבן גמליאל ורבי יהושע, וכן פירש ר״ח ז״ל.
ויש מי שפירש (בעה״מ), דאמאי דסליק מיניה קאי, דהיינו כיון דרוב נשים בתולות נישאות כברי ושמא דמי, ולעולם דלא כרבן גמליאל. והכי נמי מסתברא דמתניתין דרבי יהושע היא, ופליגא אדרבן גמליאל מדקתני מודה רבי יהושע, דאי אמרת בשלמא איירי בה רבן גמליאל, כלומר, פליג עלה רבן גמליאל, והיינו דקתני מודה רבי יהושע, כלומר, אף על גב דבהאי פליג רבי יהושע אדרבן גמליאל, בהא מודה ליה רבי יהושע. ואינו מחוור, לפי שאין כאן דרך להודאתו של רבי יהושע שאינה ממין ענין הרישא, והראשון עיקר. ונוסחאות ישנות מדוקדקות יש, אי אמרת בשלמא דאיירי במודה וכו׳, וזו הגרסא כפירושן של ר״ח ורש״י ז״ל.
הכי נמי מסתברא, מדקתני מודה ר׳ יהושע, אי אמרת בשלמא איירי בה היינו דקתני מודה, אלא אי אמרת לא איירי בה מאי מודה. פרש״י ז״ל הכי נמי מסתברא דמתניתין אפי׳ ר״ג היא, מדקתני מודה ר׳ יהושע, דברישא דמתני׳ אודי ליה ר״ג לר׳ יהושע למימר׳ דאע״ג דפליג עליה בברי ושמא למימרא דאיהי מהימנא, בבריא ובריא מודה דוודאי איהו מהימן, והדר אודי ליה ר׳ יהושע לר״ג, אלא אי אמרת לא איירי בה ר״ג, ומתני׳ ר׳ יהושע, ודלא כר״ג, מאי מודה היכי שייכא הכא הודאה דר׳ יהושע. ואיכא דלא ניחא ליה בהאי פירושא, דכיון דחשבת לה למתני׳ קמייתא הודאה דר״ג לר׳ יהושע, אמאי לא תנא ברישא ומודה ר״ג, וכי תימא הא לכולי עלמא קשיא, כיון דמפרקינן דמתני׳ אפילו לר״ג, אמאי לא תנא ברישא ומודה ר״ג, הא ליתא, דלדידן הא לא חשיבא הודאה דלא שייכא בפלוגתייהו, דלא אפליגו אינהו אלא בבריא ושמא, אבל בריא ובריא ענין אחר הוה ודברי הכל הוא, לפיכך שנו אותה סתם, אבל לדידך דאמרת דהודאה היא, דהא אמטו להכי תנא באידך ומודה ר׳ יהושע, א״כ אמאי לא תנא בריש׳ ומודה ר״ג כדקתני באידך ומודה ר׳ יהושע.
אבל הרב אדוני זקני ר׳ זרחיא הלוי בעל המאור ז״ל פי׳ דהכי קאמר הכי נמי מסתברא כמאן דקארי לה, מדקתני דמודה ר׳ יהושע, אי אמרת בשלמא איירי בה, ולא גרסי׳ איירי בה ר״ג, כלומר איירי ר׳ יהושע בלחוד, ופליגא בה ר״ג, היינו דקתני מודה, דהכי קאמר אע״ג דפליגא עלך בקמייתא מודינא לך בהא, אלא אי אמרת לא איירי בה ר׳ יהושע בלחוד, אלא דכולי עלמ׳ הוא, מאי מודה היכי שייכא על ההודאה, דהא רישא נמי כולי עלמא היא. ואי גרסינן איירי בה ר״ג, מפרשי׳ לה דהכי קאמ׳ איירי בה ר״ג בפלוגתא דמתני׳, ולאו למימרא דאיירי במתני׳, אלא דפליג אמתני׳. ותימא למאי דקס״ד דמאי דקאמ׳ השתא, מאי מודה דקאמר ר׳ יהושע, אי אמרת דלא קאי אמיגו דפרקא קמא, ואפשר דהשתא נמי קס״ד דאמיגו דפרקין קמא קאי, ומיהו אפרקין קא סמך, ובתר הכי אתא למימר שלא קאי אפרקין קמא. א״נ אפשר לומר דקס״ד השתא דהיינו הודאה דקא מודה ר׳ יהושע, דה״ק אע״ג דפליגא עלך לעיל בבריא ושמא, למימרא דשמא דידיה עדיף, בהא מודינא לך דהאי בריא עדיף, משום דהוי הפה שאסר הוא הפה שהתיר, וטעמא משום דהוי ברי, אבל אי הוי שמא, כגון דקאמר שדה זו של אבותיך היתה ואיני יודע אם לקחתי מהם, אינו מוציאין אותו מידו, אבל השתא דקאמ׳ בבריא אע״ג דקאמר של אבותיך היתה שמעמיד אותו בחזקת אבותיו נאמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

שם ודקארי ליה מאי קארי ליה כיון דרוב נשים בתולות נישאות כברי ושמא דמי. ונ״ל לפרש דכי היכי דברי ושמא לא מהני לאפוקי ממונא מיד המוחזק כדאיפסקא הלכתא לעיל דף י״ב כרב נחמן בדיני במנה לי בידך והלה אומר איני יודע ואפ״ה קי״ל נמי כר״ג דברי ושמא בהדי חזקה מהני ה״ה לענין דקי״ל דלא אזלינן בממונא בתר רובא אפ״ה היכא דאיכא נמי חזקה מהני דברי ושמא ורובא לענין ממון שקולים הם בר״פ שור שנגח את הפרה בהא דאמר שמואל זה כלל גדול בדין הממע״ה ע״ש כנ״ל נכון. אלא דלשיטת התוס׳ א״א לפרש כן כמו שאפרש בסמוך בלשונם בד״ה כיון דרוב נשים ע״ש ודו״ק:
תוס׳ ד״ה דאי ר״ג וכו׳ דלמ״ד דמצי טעין וכו׳. הוא הדין דהוי מצי למימר דהקושיא לרב פפא דמוקי לקמן מתניתין במקום שאין כותבין כתובה דלכ״ע לא מהימן לומר פרעתי כמ״ש התוס׳ להדיא לקמן דף צ״ו ד״ה יתומים וכו׳. לכאורה היה נראה דע״כ צ״ל כן בקושיות הש״ס לקמן וכיון דרוב נשים בתולות נשאות כי לא אתו עדים מאי הוי וכו׳ וכתבו התוס׳ שם דלרב פריך ולא משני דמהימן במיגו דפרעתי דהא רב גופא ס״ל דיכול לטעון אחר מעשה ב״ד. וע״כ צ״ל דבמקום שאין כותבין כתובה מודה רב דאינו יכול לומר פרעתי ומשמע ליה דרב ס״ל כרב פפא ומוקי מתניתין במקום שאין כותבין דהא רב ס״ל בפרק גט פשוט דאין כותבין שובר וע״כ משני כרב פפא. אך זה אינו דלרב דס״ל לקמן דף פ״ט דגט גובה עיקר וכתובה גובה תוספת אין צריך לשנויא במקום שאין כותבין כתובה כדמשמע לקמן דף פ״ט וצ״ל דקושיות הש״ס הוא דהא מתניתין סתמא קתני אפילו נקיטא גיטא דאינו יכול לטעון פרעתי אליבא דרב. שוב מצאתי בתוס׳ ריש פרק המוכר פירות שפירשו כן לרב דהקושיא הוא מגרושה. אך לפמ״ש לקמן כסברת בעל המאור דקושיות הש״ס אפילו לשמואל א״כ לפמ״ש התוס׳ לקמן דף פ״ט דשמואל ס״ל דיכול לטעון אחר מעשה ב״ד ולית ליה נמי גט גובה עיקר ע״כ צ״ל דאינו נאמן במיגו דפרעתי משום דבמקום שאין כותבין כתובה מיירי דהא ס״ל נמי דאין כותבין שובר וק״ל:
עוד נראה לכאורה לולי דברי תוס׳ ז״ל דאפילו למ״ד הטוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כלום ואינו נאמן לומר פרעתי לא א״ש. דמ״מ כיון דאבידה הכתובה ואתרע למה תאומן אפילו לר״ג כיון דאתרע חזקתה ומנ״ל להקשות. ונהי דלקמן דפריך לרב כמ״ש התוס׳ יש לומר דכיון דס״ל גט גובה עיקר לא אתרע כלל העיקר בשביל שנאבידה הכתובה אבל הכא דוחק לפרש כן. ולפמ״ש דהקושיא למאן דמוקי למתניתין במקום שאין כותבין א״ש טפי. מיהו לפמ״ש בסמוך דעיקר הקושיא הכא לר״י דוקא ור״י הא ס״ל כותבין שובר ויכול לשנויא במקום שכותבין ואתרע. וצ״ל דלא ניחא להש״ס לאוקמי מתניתין דוקא במקום שכותבין ואין לה עדים שנאבד כתובתה דאתרע דכל כי האי ה״ל למתניתין לפרושי. ועיין מ״ש לקמן בזה. וק״ל:
תוס׳ ד״ה כיון דרוב וכו׳. בעל המאור כתב דהקושיא הוא לכ״ע משום דהכא איכא רובא וחזקת הגוף וכה״ג אף שמואל מודה. וכן נראה לענ״ד דמוכח מדקאמר לעיל דף י״ב ע״ב דס״ל לשמואל הלכה כר״ג משום דאיכא ברי וחזקה כ״ש רובא וחזקה כמ״ש לעיל סוף פרק קמא דמוכח דרובא עדיף מברי. (מדקאמר לעיל דמהני לר״ג תרי רובא אפילו בנאנסה לענין יוחסין ולא מהני ברי ורובא ע״ש דף י״ד ע״ב תוס׳ ד״ה כמאן וכו׳) וע״כ צ״ל הא דקאמר לעיל בסוגיא זו עד כאן לא קאמר רבן גמליאל אלא בברי היינו למסקנא דלא שייך כאן רוב נשים בתולות נשאות. ולפ״ז יש ליישב מה שטוען עליו הרמב״ן מריש פרק המוכר פירות דפריך התם לרב ממתניתין ולא לשמואל דלפמ״ש דהא דמהני לשמואל רובא וחזקה מוכח מהא דס״ל הלכה כר״ג בברי וחזקה א״כ למאי דמשני לעיל די״ב ע״ב דעד כאן לא קאמר ר״ג אלא דאיכא מיגו יש לומר דרובא וחזקה גם כן לא מהני משא״כ הכא כבר כתבנו לעיל בכל הסוגיא דידן דדחוק לאוקמי מתניתין כר״ג אינו אלא לשנויא דחזקה שפיר מקשה התם אפילו לשמואל:
והנה הסמ״ע בח״מ סימן ל״ה ס״ק י״א כתב גבי קטן שמעיד שיצאה בהינומא וז״ל ומ״מ בעינן עדות זה ולא סמכינן ארובא לחוד משום דאיכא ריעותא קצת דאמרינן בגמרא רוב נשים בתולות יש לו קול עכ״ל. ולכאורה דבריו אינם מובנים דהא כתבו התוס׳ הכא דהקושיא אינו אלא לרב וכן הוא מפורש בב״ב ר״פ המוכר פירות. וצ״ל דס״ל כשיטת בעל המאור הכא דהקושיא גם לשמואל. עוד היה נראה דס״ל דאפילו לשמואל דאין הולכין בממון אחר הרוב מ״מ מתניתין דנקט האשה שנתארמלה דמיירי ביורשים לא טענינן להו דהא קי״ל בח״מ סימן ק״ח דלא טענינן ליתמי מלתא דלא שכיחא. והכא נמי כיון דרוב נשים בתולות נשאות והיא אומרת ברי לא טענינן ליתמי שמא היתה אלמנה אלא דאפ״ה הש״ס לא מצי להקשות בב״ב על שמואל משום דאיכא למימר דליורשין טענינן דשמא היה אביהם טוען פרעתי מנה והיה נאמן במיגו דאלמנה נשאתיך כדאיתא בח״מ שם דאף דלא טענינן ליורשים נאנסו משום דלא שכיחא טענינן החזרתי במיגו דנאנסו. וה״נ אפילו במקום שאין כותבין כתובה דאינו נאמן לומר פרעתי מ״מ נאמן במיגו דאלמנה. ואין להקשות דא״כ למה צריכין במתניתין עדים שיצאה בהינומא אפילו בעד אחד סגי. דתו לא הוי מהימן אביהן במיגו דאלמנה דהוי ליה כנסכא דר׳ אבא כדאיתא בח״מ סימן ע״ה. זה אינו דהא אמרינן בשבועות דף מ״ה דשמואל פליג על הא דר׳ אבא וס״ל דחזרה שבועה לסיני. אבל לפי מאי דקי״ל כר׳ אבא שפיר מקשה הכא הש״ס סתמא אליבא דהלכתא. וצריך לשנויי משום ריעותא דלית ליה קלא. ואתי שפיר דברי הסמ״ע אליבא דהלכתא. ועוד נראה דנהי דהמקשה דלא ידע מסברא דקלא שפיר מקשה דוקא לרב. אבל לפי מאי דמסיק דרוב הנשאות בתולות יש לו קול ע״כ אי אפשר לפרושי הכי דמיירי באמת דאיכא קול דא״כ לא שייך לומר ביורשים דטענינן דהוי מהימן אביהן לומר פרעתי מנה במיגו דאלמנה דכיון דאיכא קול אין זה מיגו להכחיש את הקול כדאיתא בפרק חזקת גבי עובדא דרבה בר שרשום וכמ״ש בח״מ סימן ק״נ ס״ה. א״כ ע״כ צ״ל דמיירי במקום דליכא קלא וממילא דא״צ לדחוקי דטענינן להו פרעתי במיגו דאלמנה אלא דשפיר טענינן להו דאלמנה היתה כיון דאיתרע ליה רובא. גם יש לומר דלא מצי להקשות ממתניתין על שמואל דהוי מצי לשנויא דמיירי שהבעל אמר בעצמו קודם מותו אלמנה נשאתיך ובהכי א״ש טפי לישנא דמתניתין והוא אומר אלמנה נשאתיך וא״צ לדחוק דאנתגרשה קאי כדפירש״י במתניתין. ודוק: ועיין מ״ש לקמן בסמוך:
ומעירים: הכי נמי מסתברא [כך גם כן מסתבר] לומר שהמשנה גם לשיטת רבן גמליאל, ואף הוא מודה שהבעל הוא שנאמן, למרות שיש בסיס (של רוב) לטענת האשה, והרי זה דומה לטענת ברי ושמא. ומדוע? מדקתני [ממה ששנה] בהמשך המשנה: ״ומודה ר׳ יהושע״, אי אמרת בשלמא [נניח אם אתה אומר] איירי [עוסק] רבן גמליאל במודה, כלומר, שבדין הראשון, בטענת ברי וברי, מודה רבן גמליאל לר׳ יהושע שהבעל הוא שנאמן, אף שבברי ושמא חולק הוא עליו — שפיר [יפה], ומובן מדוע במקביל לכך מובא המשך מענין אחר שבו מודה ר׳ יהושע לרבן גמליאל. אלא אי אמרת [אם אומר אתה] שלא איירי [עוסק] רבן גמליאל ברישא במודה, ומשנה זו אינה כדעתו — אם כן ר׳ יהושע למאן [למי הוא] מודה בסיפא? הרי אין כאן כל התייחסות לנושא שנחלקו בו!
And it also stands to reason that the first clause of the mishna is in accordance with the opinion of Rabban Gamliel, who concedes that without witnesses the woman’s claim is not deemed credible, despite the fact that the case is comparable to one of a certain claim and an uncertain claim, as the mishna teaches: And Rabbi Yehoshua concedes. Granted, if you say that Rabban Gamliel is speaking in the first clause of the mishna and he concedes that even though it is similar to a case of certain and uncertain, her claim is not accepted, it works out well. Rabban Gamliel concedes to Rabbi Yehoshua in the first clause of the mishna and the mishna cites a case where Rabbi Yehoshua concedes to Rabban Gamliel. However, if you say that Rabban Gamliel is not speaking in the first clause of the mishna and he does not concede, to whom does Rabbi Yehoshua concede in the latter clause?
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״ןתוספותבעל המאורראב״דרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אפני יהושעהפלאהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) מִי סָבְרַתְּ ר׳רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אַהַאי פִּירְקִין קָאֵי אַמִּגּוֹ קָאֵי וְאַפִּירְקִין קַמָּא קָאֵי.
The Gemara rejects that proof: Do you think that the statement of Rabbi Yehoshua is in reference to a mishna in this chapter? Actually, it is in reference to the principle of miggo, and it is in reference to the first chapter. Rabbi Yehoshua is saying that although he does not accept the claim supported by a miggo in the first chapter, here he accepts the claim supported by the principle: The mouth that prohibited is the mouth that permitted, which is based on the same reasoning as miggo, i.e., the fact that he could have made a more advantageous claim lends credibility to the less advantageous claim. In this case, he could have remained silent and the field would have remained in his possession. If challenged, he could have claimed that the field was his. Therefore, his less advantageous claim, that the field was not originally his but he purchased it from the father of the claimant, is accepted.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמגו קאי – אפלוגתא דאיכא למימר בה מגו בפ׳ קמא קאי וקאמר אע״ג דפליגנא במגו דהתם במגו דהכא מודינא כדלקמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

ודוחים: מי סברת [האם סבור אתה] כי ר׳ יהושע אהאי פירקין קאי [על פרקנו זה הוא עומד, מתייחס]? — אין הדבר כן, אלא על ענין מגו קאי [הוא עומד, מתייחס] ואפירקין קמא קאי [ועל פרקנו הראשון הוא עומד, מתייחס], שאפשר לומר שהנאמנות של ״הפה שאסר הוא הפה שהתיר״ היא מעין מיגו, שכיון שהיה יכול לטעון שהשדה היתה שלו מתחילה, ואז לא היה מקום להתדיינות כלל, והוא במקום זה אמר שקנה את השדה — הריהו נאמן, שמוכח שאינו רוצה לשקר.
The Gemara rejects that proof: Do you think that the statement of Rabbi Yehoshua is in reference to a mishna in this chapter? Actually, it is in reference to the principle of miggo, and it is in reference to the first chapter. Rabbi Yehoshua is saying that although he does not accept the claim supported by a miggo in the first chapter, here he accepts the claim supported by the principle: The mouth that prohibited is the mouth that permitted, which is based on the same reasoning as miggo, i.e., the fact that he could have made a more advantageous claim lends credibility to the less advantageous claim. In this case, he could have remained silent and the field would have remained in his possession. If challenged, he could have claimed that the field was his. Therefore, his less advantageous claim, that the field was not originally his but he purchased it from the father of the claimant, is accepted.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) אַהֵיָיא אִילֵּימָא אַהָא הָיְתָה מְעוּבֶּרֶת וְאָמְרוּ לָהּ מָה טִיבוֹ שֶׁל עוּבָּר זֶה מֵאִישׁ פְּלוֹנִי וְכֹהֵן הוּא ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל ור״אוְרַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמְרִים נֶאֱמֶנֶת רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר לֹא מִפִּיהָ אָנוּ חַיִּין הָתָם מַאי מִגּוֹ אִיכָּא הֲרֵי כְּרֵיסָהּ בֵּין שִׁינֶּיהָ.
The Gemara elaborates: In reference to which case in the first chapter did Rabbi Yehoshua make his statement? If you say that it is in reference to this case (13a): If a single woman was pregnant, and people said to her: What is the nature of that fetus, and she says to them: It is from a man called so-and-so and he is a priest, Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. There, what miggo is there lending credibility to her claim? In that case, her belly is between her teeth, i.e., her pregnancy is conspicuous, and consequently she does not have the option of making the more advantageous claim that she did not engage in intercourse.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אהייא – איכא מגו.
הרי כריסה בין שיניה – ואינה יכולה לומר לא נבעלתי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ובעיא אהיא דקס״ד לוקומ׳ ראוה מדברת וכו׳ לזעירי דאמר... נסתרה דמגו דאי בעיא אמרה לא (נסתתרתי) נבעלתי וכו׳ קשיא לי לזעירי נמי מאי מגו איכא, הא אילו אמרה הכי לא מהימנא לר׳ יהושוע כדתניא לעיל דמדברת היינו שבויה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

אהייא אילימא שהיתה מעוברת וכו׳. כל הני בבי למפרע מייתי להו וטעמא דמילתא משום דמסתמא אמתני׳ דסליק מינה קאי. שיטה ישנה:
ושואלים: אהייא [על איזו] מן ההלכות שבפרק הראשון מתייחסים דברי ר׳ יהושע? אילימא אהא [אם תאמר על זאת] שנחלקו באשה שהיתה מעוברת ואמרו לה: ״מה טיבו של עובר זה?⁠״ואמרה: ״מאיש פלוני וכהן הוא״, שרבן גמליאל ור׳ אליעזר אומרים: נאמנת, ור׳ יהושע אומר: לא מפיה אנו חיין, ואינה נאמנת — אולם התם [שם] לדעת ר׳ יהושע מאי [מה], איזה מגו איכא [יש] להאמינה? הרי רואים כי כריסה בין שיניה ובודאי אינה יכולה לטעון שלא נבעלה (אף שהיא טענה טובה יותר), והרי זה כטענת מיגו נגד עדות עדים שאין בטענה זו כלום.
The Gemara elaborates: In reference to which case in the first chapter did Rabbi Yehoshua make his statement? If you say that it is in reference to this case (13a): If a single woman was pregnant, and people said to her: What is the nature of that fetus, and she says to them: It is from a man called so-and-so and he is a priest, Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. There, what miggo is there lending credibility to her claim? In that case, her belly is between her teeth, i.e., her pregnancy is conspicuous, and consequently she does not have the option of making the more advantageous claim that she did not engage in intercourse.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אֶלָּא אַהָא רָאוּהָ מְדַבֶּרֶת עִם אֶחָד וְאָמְרוּ לָהּ מָה טִיבוֹ שֶׁל אִישׁ זֶה אִישׁ פְּלוֹנִי וְכֹהֵן הוּא ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל ור״אוְרַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמְרִים נֶאֱמֶנֶת רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר לֹא מִפִּיהָ אָנוּ חַיִּין הָתָם מַאי מִגּוֹ אִיכָּא הָנִיחָא לִזְעֵירִי דְּאָמַר מַאי מְדַבֶּרֶת נִסְתְּרָה מִגּוֹ דְּאִי בָּעֲיָא אָמְרָה לֹא נִבְעַלְתִּי וְקָאָמְרָה נִבְעַלְתִּי מְהֵימְנָא אֶלָּא לְרַב אַסִּי דְּאָמַר מַאי מְדַבֶּרֶת נִבְעֶלֶת מַאי מִגּוֹ אִיכָּא.
Rather, it is in reference to this case (13a): If people saw a woman speaking to one man, and they said to her: What is the nature of this man? And she said to them: He is a man called so-and-so and he is a priest, Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not on based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. Again this is challenged: There, what miggo is there? This works out well according to Ze’eiri, who said: What is the meaning of speaking mentioned in the mishna? It means that she secluded herself with a man. In this case there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I did not engage in intercourse at all, and instead she said: I engaged in intercourse with a man of unflawed lineage. Therefore, she is deemed credible according to Rabban Gamliel. However, according to Rav Asi, who said: What is the meaning of speaking? It means that she engaged in intercourse, what miggo is there? There was no better claim available to her.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וקאמרה נבעלתי – ולכשר נבעלתי מהימנא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הא דאמרינן הא ניחא לזעירי דאמר נסתרה, מגו דאיבעיא אמרה מוכת עץ אני, וכו׳. קשיא ליה לרמב״ן נ״ר, מאי מגו איכא, והא אי טענה נמי לא נבעלתי לא מהימנא אליבא דרבי יהושע כדתניא בפרקין דלעיל (כתובות יג.) מדברת היינו שבויה, וההיא דרבי אלעזר מאי מגו איכא הא אלו אמרה מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא לרבי יהושע. ותירץ דכיון דאית ליה טענה דעדיפא מינא אי אתיא לשקורי ולא טענה לה ודאי קושטא קאמרה, לדעתיה דרבן גמליאל דאיהו חשיב ליה מגו בכי האי גוונא, ורבי יהושע לית ליה מגו כי האי. וקשיא ליה תו מדקיימא לן כרבן גמליאל ומשום מגו כדאיתא בפרק קמא (כתובות יב:), דאי לאו משום מגו הוה ליה כמנה לי בידך והלה אומר איני יודע שהוא פטור כרב נחמן דקי״ל כותיה בדיני כדאיתא התם, ואנן לא אשכחן מגו בכולי תלמודא אלא בכעין מגו דרבי יהושע ששור שחוט לפניך אבל במיגו דאין שור שחוט לפניך לא אשכחן.
ולדידי לא קשיא לן ולא מידי, דהא דקיי״ל כרבן גמליאל בההיא, לאו משום מגו הוא, אלא אפילו ליכא מגו חייב, ולא משום ברי ושמא אלא אפילו לרב נחמן, וטעמא כדאסיקנא בפרקין דלעיל (שם), דאיכא חזקה דגופא. ומיהו לעיקר קושיין דמאי איכא מיגו, כתבתי אני למעלה בשמעתין דמנה לי בידך והלה אומר איני יודע בשם רבותינו הצרפתים ז״ל דיש לנו בקידושין בשמעתא דדברים שבלב מגו כזה במקום ברי ושמא, אבל בבריא ובריא לא, והוא הנכון. ושם הארכתי בס״ד.
אלא לרב אסי מאי מיגו איכא. תמה דהא איתותב רב אסי, י״ל הכי קאמ׳ תפשוט מינה דרב אסי לית ליה אפרקין קמא קאי, ואלו שמעינן ליה לרב אסי [דאמר הכין] בהדיא וודאי סמכינן עלה, והוא הדין השתא דאיתמר מכללא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

הניחא לזעירי וכו׳. ק״ל לזעירי נמי מאי מגו איכא והא אי טענה נמי לא נבעלתי לא מהימנא אליבא דרבי יהושע כדתנא לעיל דמדברת היינו שבויה והא דבעינן נמי לאוקמא אהא מוכת עץ אני וכו׳ בשלמא לרבי אלעזר דאמר מנה ולא כלום מגו דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ומאי מגו איכא הא אילו אמרה הכי לא מהימנא [ונ״ל דהכי ס״ד דהכא אע״ג דאי טענה הכי לא מהימנא] מיהו כיון דאי אתיא לשקורי אית לה טענה דעדיפא מהא ולא טעין לה ודאי קושטא קאמרה ופריך דמדברת נמי כי טענה לא נבעלתי לא פסלה נפשה מכהונה והשתא משויא נפשה כזונה ועדיף לה למימר לא פעלתי און והלכך כי אמרה פעלתי ודאי קושטא קאמרה וגבי מוכת עץ נמי איכא למימר מגו לר׳ אלעזר דאי אתיא לשקורי הוה לה למימר מוכת עץ אני תחתיך ויש לי מאתן ואע״ג דאי אמרה הכי לא מהימנא כי לא אמרה מהימנא משום דודאי קושטא קאמרה ורבי יהושע לית ליה האי מגו כיון דבההיא טענה דאתיא הך מכחה לא מהימנא אלא כעין משנתינו שנאמן לומר לא היה של אבותיך מעולם ומתוך כך נאמן לומר לקחתיה מהם. הרמב״ן ז״ל.
וכתב הרשב״א ז״ל עליו ואני כבר כתבתי למעלה דבשמעתא דדברים שבלב איכא מגו כזה במקום ברי ושמא אבל בברי וברי לא והוא הנכון ושם הארכתי בס״ד. ע״כ. וכבר כתבתי לעיל הכל בארוכה:
אלא לרב אסי וכו׳. תימה דהא אתותב רב אסי י״ל דה״ק תפשוט מינה דרב אסי לית ליה דאפ״ק קאי ואילו שמעינן ליה לרב אסי דאמר הכין בהדיא ודאי סמכינן עליה וה״ה השתא דאתמר מכללא. הרא״ה ז״ל.
ובשיטה ישנה כתוב וז״ל ואם תאמר והא אתותב רב אסי יש לומר ה״ק לימא ממתני׳ נמי הויא תיובתיה. ע״כ:
אלא אהא [על זו] ששנינו שם: ראוה מדברת עם אחד, ואמרו לה: ״מה טיבו של איש זה?⁠״ואמרה להם: ״איש פלוני וכהן הוא״ שרבן גמליאל ור׳ אליעזר אומרים: נאמנת, ור׳ יהושע אומר: לא מפיה אנו חיין. ויש לשאול: התם מאי [שם, מה איזה] מגו איכא [יש]? הניחא [זה נוח] לשיטת זעירי שאמר: מאי [מה פירוש] ״מדברת״ — נסתרה, ולכן אפשר לומר כך: מגו דאי בעיא אמרה [מתוך שאם היתה רוצה לשקר היתה אומרת]: ״לא נבעלתי כלל״, וקאמרה היא אומרת]: ״נבעלתי לכשר ״— לכן מהימנא [נאמנת] לדעת רבן גמליאל. אלא לרב אסי, שאמר: מאי [מה פירוש] ״מדברת״ — נבעלת, אם כן מאי [מה] מגו איכא [יש פה]? הלא אין לה טענה טובה יותר!
Rather, it is in reference to this case (13a): If people saw a woman speaking to one man, and they said to her: What is the nature of this man? And she said to them: He is a man called so-and-so and he is a priest, Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not on based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. Again this is challenged: There, what miggo is there? This works out well according to Ze’eiri, who said: What is the meaning of speaking mentioned in the mishna? It means that she secluded herself with a man. In this case there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I did not engage in intercourse at all, and instead she said: I engaged in intercourse with a man of unflawed lineage. Therefore, she is deemed credible according to Rabban Gamliel. However, according to Rav Asi, who said: What is the meaning of speaking? It means that she engaged in intercourse, what miggo is there? There was no better claim available to her.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) וְאֶלָּא אַהָא הִיא אוֹמֶרֶת מוּכַּת עֵץ אֲנִי וְהוּא אוֹמֵר לֹא כִי אֶלָּא דְּרוּסַת אִישׁ אַתְּ ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל ור״אוְרַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמְרִים נֶאֱמֶנֶת וְרַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר לֹא מִפִּיהָ אָנוּ חַיִּין הָתָם מַאי מִגּוֹ אִיכָּא.
Rather, it is in reference to this case (13a), where she says: I am one whose hymen was ruptured by wood, and the groom says: No; rather, you are one who was trampled by a man. Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not on the basis of the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. There, what miggo is there?
רי״ףר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

ואלא יש לומר שמתייחסים הדברים אהא [על זו] ששנינו בפרק ראשון: היא אומרת: ״אכן איני בתולה, אלא שלא נבעלתי לאיש וזה שלא נמצאו לי בתולים, משום שמוכת עץ אני״, והוא אומר: ״לא כי, אלא דרוסת איש את (שנבעלת לאיש)״. רבן גמליאל ור׳ אליעזר אומרים: נאמנת, ור׳ יהושע אומר: לא מפיה אנו חיין — גם כאן יש לשאול: התם מאי [שם מה, איזה] מגו איכא [יש]?
Rather, it is in reference to this case (13a), where she says: I am one whose hymen was ruptured by wood, and the groom says: No; rather, you are one who was trampled by a man. Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not on the basis of the statement emerging from her mouth that we conduct our lives. There, what miggo is there?
רי״ףר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) בִּשְׁלָמָא לְרַבִּי אֶלְעָזָר דְּאָמַר בְּמָנֶה וְלֹא כְּלוּם מִגּוֹ דְּאִי בָּעֲיָא אָמְרָה מוּכַּת עֵץ אֲנִי תַּחְתֶּיךָ וְאִית לַהּ מָאתַיִם וְקָאָמְרָה מֵעִיקָּרָא דְּלֵית לַהּ אֶלָּא מָנֶה מְהֵימְנָא אֶלָּא לר׳לְרַבִּי יוֹחָנָן דְּאָמַר בְּמָאתַיִם וּמָנֶה מַאי מִגּוֹ אִיכָּא.
Granted, according to Rabbi Elazar, who said that the bride claims that she is entitled to a marriage contract of one hundred dinars, and the groom claims that she is entitled to nothing at all, as in that case, there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I am one whose hymen was ruptured by wood under your authority after betrothal, and she would have been entitled to two hundred dinars, as she was a virgin at betrothal. And therefore, when she says that her hymen was already ruptured initially, prior to betrothal, when she is entitled to only one hundred dinars, she is deemed credible. However, according to Rabbi Yoḥanan, who said: The bride claims that she is entitled to a marriage contract of two hundred dinars; and the groom claims that that she is entitled to a marriage contract of one hundred dinars, what miggo is there? Her claim is the most advantageous claim available to her.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןרא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשלמא לר׳ אלעזר דאמר – בפרק קמא טענתייהו במנה ולא כלום מוכת עץ שלא הכיר בה אינה יכולה לתובעו אלא מנה והוא אומר דרוסת איש את ואין ליך כלום איכא מגו דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך.
וקאמרה – מוכת עץ אני מעיקרא ולא תבעה אלא מנה מהימנא.
אלא לר׳ יוחנן – דאמר טענתייהו במאתי׳ ומנה שהיא תובעתו מאתים ליכא מידי בין תחתיו למעיקרא מאי מגו איכא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

והאי דבעי לאוקומ׳ אמוכת עץ (אי אמרת) בשלמא לר׳ אליעזר דאמר מנה ולא כלום מגו דאי בעי אמרה מוכת עץ אני תחתיך ומאי מיגו איכא, האי אי אמרה הכי לא מהימנא לר׳ יהושע.
ונראה לי דהכי קס״ד דהכא אע״ג דאי טענא הכי לא מהימנא, מיהו כיון דאי אתיא לשקורי אית לה טענה דעדיפא מהא ולא טעין לה ודאי קושטא קאמרת. ובהך דמדברת נמי אי טענא לא נבעלתי לא פסלה נפשה מכהונה והשתא משויא נפשה כזונה ועדיף ליה למימר לא פעלתי און, הילכך כי אמרה פעלתי, ודאי קושטא קאמרת.
וגבי מוכת עץ נמי איכא למימר איכא לר׳ אליעזר דאי אתיא לשקורי היה לה לומר מוכת עץ אני תחתיך ואית לה מאתן, אע״ג דכי אמרה הכי לא מהימנא, כי לא אמרת מהימנא, משום דודאי קושטא קאמרת. ור׳ יהושע לית ליה האי מגו בההיא טענה (דאתתא כיון היאך) לא מהימנא אלא כעין משנתינו שנאמן לומר לא היה של אבותיך ומתוך כך נאמן לומר לקחתיך מהם.
בשלמא לר״א מיגו דבעי אמרה מוכת עץ אני תחתיך ואית לה מאתן, וקאמרה מעיקרא דלית לה אלא מנה מהימנא. לא דייקא, דהא פרישנ׳ לעיל (יג, א) להא דקדיש ובעל לאלתר, הילכך לא אפשר לה למימר מוכת עץ אני תחתיך, אלא לרווחא דמילתא נקט׳, ולא איכפת ליה דהא לא קיימא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

בשלמא לרבי אלעזר וכו׳. לא דייקא דהא פרישנא לעיל להא כשקדש ובעל לאלתר הלכך לא איפשר לה למימר מוכת עץ אני תחתיך אלא לרווחא דמילתא נקטה ולא איכפת ליה דהא לא קיימא. הרא״ה ז״ל:
ואוקימנא אהא היא אומרת משארסתני ונסתחפה שדהו דהכא איכא מגו גמור דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ולא פסלה נפשה מכהונה ומהימנה דאי נתאלמנה כשרה לכהונה דאוקי אתתא אחזקה ואע״ג דלרבי יהושע לא מהימנא לענין כתובה התם הוא משום דאמר אוקי ממונא בחזקת מריה אבל לענין אכשורה לכהונה כשרה דהא תרי ספיקי נינהו וכיון דטוענת כן אף על פי שהוא דבר שאינו מצוי מתירין אותה ולא גרע מתרי רובי ולהכי אקשינן ומאי שנא דלא מודה ר׳ יהושע בהאי מגו ומפרקינן התם אין שור שחוט לפניך כלומר גבי מוכת עץ אין כאן מגו ברור לגבי האי טענה דקיימי עלה דהיינו כתובה לא מהימנא למימר מוכת עץ אני תחתיך אע״ג דמהימנא לגבי מילי אחריני כגון להכשירה לכהונה אם נתארמלה וכיון שאינו לפנינו כלומר שעל כתובה זו אינה נאמנת בשום טענה דמצי למימר לאו מגו מקרי אבל הכא הרי שור שחוט לפניך דכי היכי דטעין השתא דהאי שדה של אבותיך היה הכי נמי הוה מצי למימר לא היה של אבותיך אלא של אבותי הוה הלכך כי היכי דבההיא טענה הוה מהימן השתא נמי מהימן ופי׳ שור שחוט למשל בעלמא שכיון שהוא שחוט לפניך ע״כ אתה מאמין למי שאומר לך שהוא שחוט הכא נמי אית ליה טענה דע״כ מהימנינן ליה בדין זה שלפנינו מה שאין כן התם שאין לה טענה על הכתובה שלפנינו שתהא נאמנת עליה. כנ״ל לפרש שמועה זו. ואיכא דמפרשי שור שחוט לפניך דגבי האשה שאמרה מוכת עץ אני אין השור שחוט לפניך הלכך בחזקת איסור עומד עד שיודע לך במה נשחט אבל הכא בשדה הרי השור שחוט לפניך ובחזקתו הוא עומד עד שיצא ממנו כשור שנשחט שבחזקת היתר עומד עד שיודע לך במה נטרף ואין הדעת נוחה ממנו דהא לא פי׳ טעמא מאי ועוד דודאי אין לשון שור שחוט אלא דרך משל כמו שאמרו הרי השור שחוט לפניך והרי מקוה חסר לפניך וכיוצא בזה. ותמהני שלא מצאתי בתלמוד מגו אלא כעין מגו דרבי יהושע אבל מגו שאין שחוט לפנינו לא מצינו וקשיא דהא קיימא לן כר״ג ומשום מגו כדאמרינן לעיל בפ״ק דאי לאו משום מגו הוה ליה מנה לי בידך והלה אומר איני יודע וליכא למימר דכי קי״ל כר״ג לאו משום מגו אלא ההוא טעמא דאוקי אחזקה דההוא טעמא ליתא אלא אמשארסתני נאנסתי וכן פרש״י ז״ל אבל בין מוכת עץ לדרוסת איש ליכא חזקה ואיכא למימר במגו כר׳ יהושע קי״ל דלא אמרינן מגו אלא כשור שחוט אבל קיימא לן כר״ג באומרת משארסתני נאנסתי שנאמנת משום חזקה דגופה וכיון שנאמנת לומר משארסתני נאנסתני שנאמנת משום חזקה דגופה וכיון שנאמנת לומר משארסתני נאנסתי וליטול מאתים נאמנת לומר מוכת עץ אני ואפשר שאף במוכת עץ איכא חזקה דגופה דחזקתן שלא יהיו דרוסות איש בלא בעל וכן במקצת נוסחאות ובהלכות רבינו הגדול ז״ל דלא גרסינן התם אלא ע״כ לא אמר ר״ג התם אלא דאמרינן אוקי אתתא אחזקה וכן כתב הנגיד ז״ל ובנוסחי דייקינן לא משכחת בה הכא דאמרי׳ מגו. ע״כ. הרמב״ן ז״ל:
וכתב עליו הרשב״א ז״ל וז״ל ולדידי לא קשיא לן ולא מידי דהא דקי״ל כר״ג בההיא לאו משום מגו הוא אלא אפילו ליכא מגו חייב ולא משום ברי ושמא אלא אפי׳ לרב נחמן וטעמא כדאסיקנא בפירקין דלעיל דאיכא חזקה דגופה ע״כ:
עוד כתב הרמב״ן ז״ל וז״ל ורש״י ז״ל כתב התם גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטיה כלומר אם שתק זה לא היו עוררים הלכך אי לאו דדבר פשוט הוא שלקחה ממנו לא היה אומר לו של אביך היתה הלכך אמרינן בה מגו אבל גבי לא מצא לה בתולים שור שחוט לפניך בתולים שלא מצא לה הם הסיתוהו לבא לב״ד ואף על פי שיש לה להשיב טענה טובה מזו לא אמרינן בה מגו דדילמא לא אסקה אדעתה אי נמי אערומי מערמא. משמע מדברי הרב ז״ל דמתני׳ בדלא טעין של אבותי היתה אלא במסיח לפי תומו וכן כתב לקמן גבי הא דאקשינן וליתני רבי יהושע שדה זו שלך היתה וכו׳ כיון דטעמא משום דאין שור שחוט לפניך שלא היה אדם תובעו מה לי הוא מה לי אבוה וכן גבי הא דאמרינן לקמן אליבא דמאן אי אליבא דרבנן הא אמרינן משיב אבדה הוי כתב הרב ז״ל דאי דרבנן אפי׳ הוא תובעו נמי וזה מודה מקצת משיב אבדה הוא כדתנן בשבועות מאי אשמעינן רבי יהושע דאין שור שחוט ואפי׳ שור שחוט נאמן. אלו דברי הרב ז״ל. וטובא איכא למתמה עליו ז״ל א״כ לא שבקת חיי לכל בריה דאי אתי חד ואמר מאי בעית בהאי ארעא דשל אבותי הות ואיהו אמר ליה אין אלא שלקחתיה מהם לדברי רש״י ז״ל מצרכת ליה לאתויי עדי חזקה ואי לית ליה לא מהימן והא ודאי פשיטא מילתא דלא צריך חזקה אלא היכא דאית ליה סהדי להאיך דשל אבותיו הות אבל היכא דלית ליה לא דהא אי בעי אמר להד״ם וכדקתני סיפא אם יש עדים שהיתה של אביו הא ליכא עדים מהימן וכן בדין מטלטלין טלית זו שלי אתה מכרתו לי נאמן ואין זה צריך לפנים שאפילו תינוקות של בית רבן אומרים כן וכולהו מגו דאמרינן בכולהו תלמודא הכי איתנהו בשאחר טוענו ואפ״ה מהימן ודוק ותשכח. וכ״ת משום דלא קי״ל כרבי יהושע הא ודאי קי״ל כותיה ור״ג לא קא פליג אמגו דידיה ואת״ל פליג כדר׳ יהושע קי״ל בהא ומפני כך אני תמה על דברי רש״י ז״ל ואיני מבינם אלא שיש לדחוק ולפרש פירוש לפירושו לאו למימרא שאם הלה טוענו שאינו נאמן דודאי כל היכא דאמרינן מגו הכי הוא אלא הכי קאמרינן במשנתנו אין שור שחוט כלומר ליכא ריעותא גביה שיעלה על לב התובע לתבוע הילכך אפי׳ תבע לית לן בה אבל גבי אשה שלא מצא לה בתולים איכא ריעותא גבה שהרי אין לה בתולים ולפיכך תובעה וכיון דאיכא ריעותא גבה לא מהימנינן לה במגו והא דכתב הרב ז״ל לקמן דאי רבנן אפילו הוא תובעו נמי הכי קאמר אפי׳ תובעו דבעלמא איכא חיוב שבועה כגון לדידיה דלא מצינן (מגו) ואמאי תנא ליה גבי אבוה במילתא דאפילו לדידיה נמי ליכא חיוב לעולם דאין שור שחוט לפניך ליתנייה גבי אבוה במילתא דאיפשר דתהוי בה שור שחוט כגון שאינו משיב אבדה. ועדיין אין דעתי נוחה מזה. עכ״ל הרמב״ן ז״ל:
וז״ל הרא״ה ז״ל פרש״י ז״ל התם גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו וכו׳. עד איערומי מערמא זהו לשונו ז״ל וכונת דבריו דרבי יהושע הפה שאסר הוא הפה שהתיר אית ליה כדקתני במתניתין אבל מגו בעלמא על ידי תביעה דלאו הפה שאסר הוא לית ליה ותמוהים דבריו אם כן לרבי יהושע לא שבקת חיי לכל בריה שכל אחד יהא הולך ותוקף בשדה חברו וטוען בברי שלי הוא ומוציאו ממנו כל זמן שהלה מודה לו אלא אם כן יש לו עדים ולא מצינן בשום מקום שיהא אדם צריך להביא ראיה אלא אם כן התובע מביא עדים שהיא של אבותיו וזה אפי׳ תינוקות של בית רבן בקיאין בו ואינו צריך ראיה ובפירוש שנינו ראה טליתו ביד אחד או עבדו א״ל מה טיבו אצלך אתה מכרתו לי אתה נתתו לי במתנה נאמן ואינו צריך ראיה ואע״פ שהלה תובעו בהדיא ותו במתניתין נמי מוכחא בהדיא מדקתני ואם יש עדים וכו׳ ולא קתני ואם הוא טוענו בברי ויש אומרים מעין דבריו דודאי בעלמא אמרינן מגו בין במודה על פי עצמו בין ע״י טענת אחרים מיהו הני מילי כגון הא דשדה דליכא ריעותא אבל גבי אשה דיש לה ריעותא שהרי אין לה בתולים אין לה נאמנות דלית לה מגו היכא דאיכא ריעותא והיינו דקאמר התם דהיינו גבי שדה אין שור שחוט לפניך דליכא ריעותא הכא גבי אשה שור שחוט לפניך דאיכא ריעותא. ואע״פ כן אין זאת כוונת רבינו ז״ל כמו שמוכיח לשונו ועוד שכתב לפנינו ונתני מודה רבי יהושע וכו׳ והאכלתיו פרס פרעתיו חציו שהוא נאמן בלא שבועה הואיל ואין שור שחוט לפניך דנשמעינן רבותא דאע״ג דמודה מקצת פטור הואיל ואינו תובעו ותו במאי דקאמרי׳ אי אליבא דרבנן הא אמרינן משיב אבידה הוי כתב דאי כרבנן אפילו תובעו ומאי אשמועינן רבי יהושע באין שור שחוט אפילו שור שחוט נמי נאמן והאי פירושא נמי לא נהירא דהוה ליה למימר לישנא איפכא הכא אין שור שחוט לפניך דאהיא קאי. והרב אדוני זקני הרז״ה בעל המאור ז״ל פי׳ התם אין שור שחוט לפניך כלומר התם גבי אשה טעמא דלא מהימנא משום חזקה דממונא דבעל דמרעא לה לדיבורה דידה כי היכי דקי״ל דבהמה בחייה בחזקת איסור עומדת ואתיא חזקת איסור ומרעה לה לשחיטה עד שיודע לך במה נשחטה דכותה נמי בהא חזקה דממון דבעל מרעא לה לדיבורא דידה עד דמחוורא מילתא. וי״מ הכא גבי שדה שור שחוט לפניך וכיון שכן בחזקת היתר עומדת עד שיודע לך במה נטרף ודכוותה בהא חזקת ממון מסייעא ליה דקאי שדה ברשותיה והיינו דמהימן. וליתנהו להני פירושי משום דנפקא לן מינייהו דדוקא משום האי טעמא דאין שור שחוט לפניך הא לאו הכי מהימנא משום האי מגו ותפשוט מינה דאמרינן כי האי מגו ובעלמא לא אמרינן כי האי מגו אף על גב דהאי מגו גמור הוה דהא כי אמרה מוכת עץ אני תחתיך איברא דמהימנא דלא מפסלה לכהונה אבל לא מהימנא לגבי ממונא ולא אשכחן כי האי מגו בשום דוכתא אלא כי קא מהימן בההיא טענה דהוה מצי למימר במאי דאתינן להימנא השתא בטענתה דהשתא ובכולהו מגו דלעיל נמי דהא לא סתרי לה אלא משום דאמרינן דליכא מגו לרבי יוחנן ולרב אסי אבל הכא דאיכא לא אמרי ליה אע״ג דלאו מגו גמור הוא דאיכא להימונה כי אמרה לכשר נבעלתי מגו דאי בעיא אמרה לא נבעלתי דהא כי אמרה לא נבעלתי לא מהימנא ובאידך נמי דאמרה מוכת עץ אני והוא אומר דרוסת איש את ואמרינן מגו דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ואית לי מאתן מאי מגו דהא כי אמרה נמי מוכת עץ אני תחתיך לרבי יהושע לא מהימנה אלא דהיינו מגו דאמרינן דאם איתא דמשקרת לדידה דסברה דמהימנא האי טענה הוה לה למימר דאם איתא דמהימנה כדקסברה הך טענתא עדיפא לה דבהא רווחא טפי ולפום הני פירושי דוקא משום טעמא דאין שור שחוט לפניך הא לאו הכי אמרינן להו להני מגו ונפקא לן מינה בעלמא היכא דליכא טעמא דאין שור שחוט לפניך אמרינן מגו כי הני והא לא אשכחי לה בכולה תלמודא ולא בשום דוכתא. והפי׳ הנכון דהא דאמרינן אין שור שחוט לפניך משל הוא כלומר הדבר מחוור לפניך כענין שאמרו הרי מקוה חסר לפניך כלומר התם גבי אשה אין הדבר מחוור לפניך שאין הדבר ברור שמגו דידה לא מגו תריצא הוה כדפריש הכא גבי שדה שור שחוט לפניך דמגו דידיה מגו גמור הוא דאילו לא אמר דהויא מאבוך מהימן השתא נמי דאמר אין דאבוך הות וזבנתה מיניה מהימן ולפום האי פירושא תפשוט מינה דאמרינן מגו לאפוקי ממונא דטעמא משום דלאו מגו גמור הוא הא לאו הכי מהימנינן ליה אלמא אמרי׳ מגו לאפוקי ממונא. ומיהו אכתי תמיה מילתא לפום הא פירושא דהא קי״ל כר״ג ולר״ג אית ליה כל הני מגו דסוגיין דהיינו טעמי׳ ואיכא למימר דודאי ר״ג טעמיה לאו משום מגו תדע דהא איכא דליכא מגו כגון היא אומרת מוכת עץ אני והוא אומר לא כי אלא דרוסת איש את דליכא מגו כלל בין לרבי יוחנן בין לרבי אלעזר אליבא דקושטא דמילתא דבקדש ובעל לאלתר מיירי וכדפרשי׳ לעיל וכן היתה מעוברת אלא ודאי טעמא דר״ג בכולהו משום חזקה דגופא ומיהו אא״ב דקאי רבי יהושע עלה היינו דר׳ יהושע פליג אכולהו וקאמר דלא מהימנא אחדא מינייהו ולית לה חזקה דגופה ולית לה האי מגו וקאמר אע״ג דפליגנא בהאי מגו מודינא בשדה דמגו גמור הוא אבל לר״ג דמהימנה ליכא למשמע מינה דפליג אמגו כלל ואפילו אהאי דלאו מגו גמור הוא והיינו דלא שייכא האי הודאה אלא לרבי יהושע ומיהו קושטא דטעמיה דר״ג לאו משום האי מגו כדפרישי׳ וכיון דכן שמעי׳ מינה דהא דאמרי לעיל בפ״ק אמר לך רב נחמן אנא דאמרי אפילו לר״ג ע״כ לא אמר ר״ג התם אלא היכא דאיכא מגו דלאו דוקא דהא טעמיה דר״ג לאו משום האי מגו דלאו מגו תריצא הוא כדאמרן אלא דנקט ליה לטעמא בעלמא ואאידך סמיך דאמרי׳ התם א״נ היכא דאיכא חזקה דגופה כדפרישי׳ לעיל ואיכא נוסחי דוקני דלא גרסי ליה. רבי׳ נ״ר. עכ״ל הרא״ה ז״ל:
וז״ל הרא״ש ז״ל אין שור שחוט לפניך למאי דפרישי׳ דאיירי ביודע שהיתה של אביו ה״פ אין שור שחוט לפניך אין לו צד טענה שיוכל עליה לבא לב״ד שאיזו טענה שיטעון המחזיק בין שיטעון לא היתה של אביך מעולם בין שיטעון לקחתיה ממנו מהימן אבל הכא הרי שור שחוט לפניך שהרי לא מצא לה בתולים וזקוק לבא לב״ד ובין שתטעון מוכת עץ אני ובין שתטעון משארסתני נאנסתי לא מהימנינן לה אע״ג דטענת מוכת עץ הוי טענה מעליא טפי משארסתני נאנסתי לא חשיב ליה רבי יהושע מגו ע״כ:
וז״ל הרשב״א ז״ל ה״ג רש״י ז״ל מאי שנא הכא אין שור שחוט לפניך התם שור שחוט לפניך. ופי׳ הוא ז״ל התם בהאשה שלא מצא לה בתולים הם הסיתוהו וכו׳ ואין לשונו מחוור בזה דמשמע מדבריו דמתני׳ דוקא במודה מעצמו שדה זו של אביך היתה הא אילו ערער הלה מעיקרא וזה משיבו אין של אביך היתה ולקחתיה ממנו אינו נאמן וכן כתב לקמן גבי הא דאקשי׳ וליתני מודה רבי יהושע באומר שדה וכו׳ ואותה שמועה עצמה גבי הא דאמרי׳ וליתני מודה רבי יהושע וכו׳ והאכלתיו פרס וכו׳ וזה קשה מאד בכל מקום שאתה מוצא מגו בשור שחוט לפניך הרי שזה טוען וזה משיב מאי בעית בהאי ארעא מפלניא זבנת דזבנת מינך וכו׳ וחזיתי׳ לדעתיה דאי אמר ליה קמי דידי זבנה כו׳ וכן כולם [ועוד דבמתני׳ נמי הכי משמע מדקתני ואם יש עדים שהיתה של אביו נאמן אלמא לעולם נאמן עד שיהא שם עדים שהיתה של אביו ואעפ״י שזה טוענו של אבי היה] ויש לפרש התם שור שחוט לפניך הרי זה כנסה בחזקת בתולה ולא נמצאו לה בתולים כיון שנולד בה ריעותא זו ראוי לו שיסתפק היאך לא נמצאו לה בתולים כמו שמצא שורו שחוט שראוי הוא לשאול מי שחטו לשור זה והיא ע״כ יש לה להשיב על תביעה זו וכיון שאין לה שום טענה שתהא נאמנת בה בשורת הדין להוציא הממון מבעלה אין כאן מגו דמשום שהיתה יכולה ליפות טענתה אין אנו מאמינין אותה בכך דאין זה מגו ברור ואפי׳ לסייע טענת ברי במקום שמא אבל כאן שור שחוט לפניך שהרי זה מוחזק הוא בשדהו ואין לתובע שום טענה ושום ראיה שיהא ראוי שיסתפק בחזקתו של זה שעומד בתוך שדהו ושיהא הוא צריך להשיב על טענתו כלל אלא אי הוא רצה לומר לו לאו בעל דברים דידי את הדין עמו עד שיברר זה בעדים שהיתה של אביו הילכך כשטען ואמר אין של אביך היתה ולקחתיה ממנו נאמן דיש כאן מגו ברור מש״ה אם ירצה לומר של אבותי היתה מעולם או לאו בעל דברים דידי את. ויש ספרים דגרסי איפכא התם אין שור שחוט לפניך הכא שור שחוט לפניך. והרמב״ן ז״ל פי׳ מאי שנא כלומר דהתם נמי איכא מגו גמור דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ולא פסלה נפשה מכהונה ומהימנא דאי נתאלמנה כשרה לכהונה דאוקי איתתא אחזקתה ואפילו לרבי יהושע דכיון דתרתי ספיקי אית בה ספק תחתיו ספק אינו תחתיו ואת״ל תחתיו ספק דרוסת איש ספק מוכת עץ וכיון שטוענת כן בפירוש מתירין אותה לכהונה וכיון שכן אמאי לא מודה בה רבי יהושע דמאי שנא מהאי ומפרקינן התם אין שור שחוט לפניך שפיר כלומר גבי מוכת עץ אין כאן מגו ברור שהרי לפי תביעת כתובתה דעלה דייני השתא לית בה שום מגו ברור ואע״ג דבעלמא נאמנת בה לא חשבינן ליה מגו להאי דטענא בה קמן אבל הכא הרי שור שחוט לפניך שפיר דכי היכי דטעין השתא האי שדה של אביך היה ה״נ הוה מצי למימר לא היתה של אבותיך אלא של אבותי הילכך כי היכי דבההיא טענה היה נאמן השתא נמי נאמן ע״כ. הרשב״א ז״ל:
וז״ל הריטב״א ז״ל גרש״י ז״ל ומאי שנא הכא אין שור שחוט לפניך התם שור שחוט לפניך ופי׳ הוא ז״ל הכא גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על דעת בעליו לתבוע וכו׳. וכבר הקשינו עליו לעיל מה שקשה על פירוש זה לפי פשוטו דמשמע דהודאה דר׳ יהושע בשדה היינו לפי שאין עליו עוררין ועוד יש להקשות לפי׳ זה דהתם גבי לא מצא לה בתולים אפילו לא יהיה שור שחוט איכא למימר מגו דהא לרבי יהושע אפילו אמרה מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא כיון דלא אזיל בתר חזקה דגופה וכיון דכי אמרה הכי לא מהימנא הא לאו מגו היא בשום דוכתא לדון עליו לכך יש לפרש דהא דנקטי׳ שור שחוט אין שור שחוט משל בעלמא הוא וה״ק דהכא גבי שדה יש שור שחוט ששחיטתו ברורה עומד בחזקת היתר דמגו דיליה מגו גמור דאילו אמר שלי היתה מעולם היה נאמן לדברי הכל הילכך כי אמר של אביך היתה ולקחתיה ממנו ראוי הוא שיהא נאמן דמגו דאורייתא הוא וסברא נמי הוא כדאמרינן לקמן בפירקין אבל התם גבי לא מצא לה בתולים אין לנו שור שחוט כלומר שאין לנו שום טענה ברורה להאמינה אליבא דרבי יהושע ואין לה שום מגו ברור דאפילו כי טענה מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנינן לה ומגו דאמרינן התם היינו מגו כל דהוא שהיא טענה יותר מתוקנת ויפה אבל מגו אינה מוציאה מחזקת ריעותא שהי׳ בה והוה ליה כבהמה דכל זמן שלא נשחטה עומדת בחזקת איסור וכן פירשו בתוספות וכן פי׳ הרמב״ן ז״ל דהאי לישנא צחות בעלמא הוא וה״ק דהכא יש מגו ברור והתם אין מגו ברור ויש לנו כלשון הזה במסכת נדה בפרק כל היד התם שור שחוט והכא אין שור שחוט מפני שלזה יש רגלים והיכר ולזה אין רגלים וכדפרישי׳ התם בס״ד. ויש ללמוד מכאן דאמרי׳ מגו אפילו לאפוקי ממונא דהא גבי בתולה אי לאו שאין המגו ברור כדפרישי׳ היינו אומרים אותו אף על פי שהוא לאפוקי ממונא וליכא לפרושי דלהכי אמרינן התם אין שור שחוט משום דהוי לאפוקי ממונא דהא פרישנא דאפילו כי הוי לאוקומי ממונא לא הוי מגו לרבי יהושע אבל יש לומר דה״ק דהתם אפי׳ תימא מגו לאפוקי ממונא אין שור שחוט לפניך לפי שאין המגו ברור אבל הכא שור שחוט שהמגו ברור והוא לאוקומי ממונא ומ״מ עיקר הדין כך הוא מקובל בידינו מרבינו הגדול הרמב״ן ז״ל דאמרי׳ מגו אפי׳ לאפוקי ממונא ע״כ:
וז״ל שיטה ישנה ומאי שנא האי מגו מהאי מגו וא״ת לישני ליה ההוא מגו דהתם אינו אלא יפוי טענה בעלמא דהא אי אמרה מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא אבל הכא אי אמר לא היתה שדה זו מעולם של אביך היה נאמן והשתא נמי דאמר של אביך היתה ולקחתיה ממנו איכא להימוניה משום מגו וי״ל דודאי הכי נמי הוה מצי לשנויי אלא חדא מתרתי נקט ועוד שזה אפשר שהוא נכלל במאי דמשנינן כדבעי לפרושי. הגרש״י ז״ל התם שור שחוט לפניך הכא אין שור שחוט לפניך פי׳ התם חזינן ריעותא שאינו מוצא דמים והרי זה כאדם שמוצא שורו שחוט לפניו שיש לו לשאול מי שחטו אבל הכא דמתני׳ אין מוצאין ריעותא ושום טעם ערעור בשדה זו שלא תהא של מחזיק זה והרי הוא יכול לומר שלא היתה מעולם של אביו ושל חברו ואין לחברו שום ראיה ועכשיו שאומר של אביך היתה ולקחתיה ממנו יש להאמינו משום מגו. והראב״ד ז״ל גורס התם אין שור שחוט לפניך וכו׳ פי׳ התם גבי מתניתין איכא למימר שור שחוט לפניך דקי״ל נשחטה בחזקת הכשר עומדת עד שיודע לך במה נטרפה שאין להוציאה מחזקתה אלא בראיה ברורה כך במשנתנו אין להוציא שדה זו מחזקת זה שהוא מחזיק בה אלא בראיה אבל התם אין לומר שור שחוט לפניך שהרי אין הממון בחזקת האשה אלא בחזקת הבעל. ויש לתקן משל זה כך הכא שור שחוט לפניך ואין לך להוציא השדה מחזקת זה שמחזיק בה שהרי יש להאמינו במגו שאם היה טוען לא היתה של אביך מעולם הייתי מאמינו אבל התם אין שור שחוט לפניך דאין לה מגו לאשה שהרי אין לה טענה שהיתה נאמנת בה. ע״כ:
וז״ל הרב רבינו יהוסף הלוי בן מיגש ז״ל ומ״ש התם הרי שור שחוט לפניך כלומר הרי האשה נמצאת בעולה ואין לה להכחיש בדבר מעיקרו ולומר שלימה הייתי שהרי הוא יודע כי לא נמצאה לה בתולים ואילו הכחישתו היא הוא היה מהימן כדקי״ל חזקה אין אדם טורח בסעודה ומפסידה הילכך אינה נאמנת במה שהיא טוענת ולא איכפת לן בההוא מגו אלא אמרי׳ אוקי ממונא בחזקת מריה ואע״ג דכברי ושמא הוא אבל הכא דאין שור שחוט לפניך שהרי אין ידוע ששדה זו של אביו של זה היתה כיון דברי ושמא הוא אמרי׳ מגו דאי בעי אמר מעולם לא היתה של אביך וקאמר של אביך היתה ולקחתיה ממנו נאמן. עד כאן:
בד״ה דאי ר״ג הא כו׳ דלמאן דאמר טוען אחר מעשה ב״ד לא אמר כו׳ עכ״ל ואע״ג דלמ״ד נמי דלא אמר כלום איכא למימר מגו במקום שאין מכירין אם היא אשתו כמ״ש התוס׳ לקמן דנאמן לומר אלמנה נשאתיך במגו דאי בעי אמר אין את אשתי דחוק הוא לאוקמא מתני׳ דאיירי דוקא בכה״ג ודו״ק:
בד״ה הנ״מ פי׳ כו׳ דלא הל״ל אמגו קאי דעד כו׳ עכ״ל ולא הל״ל אלא דאפרקא קמא קאי כו׳ וק״ל:
בא״ד דס״ד דטעמא דר״י משום ברי ושמא דזה אינו תובעו כו׳ עכ״ל ולכאורה קשה דהיאך ס״ד דמקשה למימר הכי דמיירי דוקא באינו תובעו דא״כ תקשי ליה אמאי קתני בסיפא אם יש עדים דמשמע הא אין עדים אע״ג דתובעו נאמן כמו שהקשו לעיל לפרש״י וי״ל דודאי לפי סברת המקשה כמו שפירשו התוספות דטעמא דר״י משום ברי ושמא הא דקתני בסיפא ואם יש עדים כו׳ דהיינו דאינו תובעו רק ע״פ עדים והוה ברי ושמא והוי רבותא טפי מטוענו ברי וברי אפילו בלא עדים אבל לעיל לפרש״י קשיא להו לפי האמת דטעמא דר״י משום מגו טפי הוה רבותא למתני בסיפא בתובעו דאינו נאמן אע״ג דאיכא מגו ממאי דקתני ואם יש עדים דליכא מגו ודו״ק:
תוספות בד״ה דאי ר״ג וכו׳ ונראה דלמ״ד הטוען וכו׳ דלמ״ד דמצי טעין פרעתי הכא נאמן הבעל אפילו לר״ג וכו׳ עכ״ל. ואין לפרש קושית הש״ס מנתגרשה ואליבא דכ״ע דהא קי״ל הוציאה גט ואין עמו כתובה גובה כתובתה לקמן במשנה דף פ״ט. אלא דבפ״ק דב״מ איכא דמוקי למתני׳ דלקמן במקום שאין כותבין כתובה דוקא דגיטא היינו כתובתה וא״כ איכא לאוקמי שפיר מתני׳ דהכא אפילו כר״ג ובמקום שכותבין וכרבי אבהו לקמן בשמעתין ועוד במקום שאין כותבין נמי איכא לאוקמי מתני׳ שכן גיטה יוצא מתחת ידה כנ״ל ועיין מה שאפרש בזה בל׳ התוספות בסמוך בד״ה כיון דרוב נשים ודו״ק:
בשלמא [נניח] לשיטת ר׳ אלעזר שאמר שהם מתדיינים במנה ולא כלום, שהיא תובעת מנה בכתובתה והוא איננו רוצה לתת לה ולא כלום, ניתן לומר כך: מגו דאי בעיא אמרה [מתוך שאם היתה רוצה לשקר היתה אומרת]: ״מוכת עץ אני תחתיך״, שאירע הדבר לאחר שנתארסה לו, ואית [ויש] לה מאתים, שהרי בזמן הקידושין היתה בתולה, וקאמרה [והיא אומרת] עכשיו שהיתה מוכת עץ מעיקרא [מתחילה] לפני שהתארסה, דלית [שאין] לה אלא מנה, על כן מהימנא [נאמנת] במיגו. אלא לשיטת ר׳ יוחנן שאמר: במאתים ומנה הם מתדיינים, שהיא תובעת מאתים ולטענתו לא מגיע לה כי אם מנה. אם כן מאי מגו איכא [מה, איזה ״מתוך״ יש בכך]? הלא היא טוענת גם עכשיו את הטענה הטובה ביותר שיש בידה!
Granted, according to Rabbi Elazar, who said that the bride claims that she is entitled to a marriage contract of one hundred dinars, and the groom claims that she is entitled to nothing at all, as in that case, there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I am one whose hymen was ruptured by wood under your authority after betrothal, and she would have been entitled to two hundred dinars, as she was a virgin at betrothal. And therefore, when she says that her hymen was already ruptured initially, prior to betrothal, when she is entitled to only one hundred dinars, she is deemed credible. However, according to Rabbi Yoḥanan, who said: The bride claims that she is entitled to a marriage contract of two hundred dinars; and the groom claims that that she is entitled to a marriage contract of one hundred dinars, what miggo is there? Her claim is the most advantageous claim available to her.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןרא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) אֶלָּא אַהָא הַנּוֹשֵׂא אֶת הָאִשָּׁה וְלֹא מָצָא לָהּ בְּתוּלִים הִיא אוֹמֶרֶת מִשֶּׁאֵרַסְתַּנִי נֶאֱנַסְתִּי וְנִסְתַּחֲפָה שָׂדֵהוּ וְהוּא אוֹמֵר לֹא כִי אֶלָּא עַד שֶׁלֹּא אֵירַסְתִּיךְ.
Rather, it is in reference to this case (12b): One who marries a woman and did not find her hymen intact, and she says: After you betrothed me, I was raped and his field was inundated, i.e., it is attributable to your own misfortune. And he says: No; rather, you were raped before I betrothed you, and my transaction was a mistaken transaction.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ושקלינן וטר⁠[ינן] ואסיק׳ אהא הנושא אשה ולא מצא לה בתולים, היא אומרת משארסתני נאנ⁠[סתי] ונסתחפה שדהו. וסבר רבן גמליאל מיגו דאיבעיא אמרה מוכת עץ אני דלא נפסלה מן הכהונה, ואמרה נאנסתי דפסלה נפשה נאמנת. ואמר לו ר׳ יהושע כיון שהיא פתוחה והיא בלא דמים ולא יתכן תאמר בתולה אני, כגון שור שחוט שלא יתכן לומר חי הוא, לא שנא מוכת עץ ולא שנא אמרה נאנסתי, אין נאמנת. אמנם, באומר שדה זו של אביך היתה ולקחתיה ממנו נאמן. מיגו שאילו היה רוצה אמר לא היתה של אביך לעולם, ואין דבר מוכיח שהיא ש⁠[ל] אביו, כגון שור חי מודינא לך שהוא נאמן. שהפה שהודה כי היא של אביך הוא הפה שאמר לקחתיה ממנו נאמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

1משארסתני – אירע לי ונסתחפה שדהו ואית לי מאתים.
1. ד״ה זה מופיע בדפוס וילנא לפני ד״ה ״וקאמרה״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואוקי אהא היא אומרת משארסתני נאנסתי ונסתפחה שדהו דהכא איכא מגו גמור דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ולא פסלה עצמה מכהונה, ומהימנא דאי נתאלמנה כשרה לכהונה, דאוקי אתתא אחזקתה. ואע״ג דלר׳ יהושוע לא מהימנא לענין כתובתה, התם משום דאמרינן אוקי ממונא בחזקת מאריה, אבל לענין אכשרה לכהונה כשרה, דהא תרי ספיקי נינהו וכיון דטוענין כן, אע״פ שהוא דבר שאינו מצוי, מתירין אותה ולא גרע מתרי רובי. ולהכי קשיא (כמשמע) מאי שנא דלא מודה ר׳ יהושוע בהאי מגו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

אלא אהא [על זו] אנו מתייחסים, ששנינו: הנושא את האשה ולא מצא לה בתולים, היא אומרת: ״משארסתני נאנסתי, ונסתחפה שדהו״, כלומר, ההפסד הוא שלך, כי ברשותך אירע לי הדבר, והרי זה כאילו שטפון סחף את שדך, והוא אומר: ״לא כי, אלא עד שלא אירסתיך נאנסת
Rather, it is in reference to this case (12b): One who marries a woman and did not find her hymen intact, and she says: After you betrothed me, I was raped and his field was inundated, i.e., it is attributable to your own misfortune. And he says: No; rather, you were raped before I betrothed you, and my transaction was a mistaken transaction.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשראב״דרמב״ןבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל ור״אוְרַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמְרִים נֶאֱמֶנֶת ור׳וְרַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר לֹא מִפִּיהָ אָנוּ חַיִּין דְּמִגּוֹ דְּאִי בָּעֲיָא אָמְרָה מוּכַּת עֵץ אֲנִי תַּחְתֶּיךָ דְּלָא קָא פָסְלָה נַפְשָׁהּ מִכְּהוּנָּה וְקָאָמְרָה נֶאֱנַסְתִּי דְּקָא פָּסְלָה נַפְשָׁהּ מִכְּהוּנָּה מִשּׁוּם הָכִי קָאָמַר ר״גרַבָּן גַּמְלִיאֵל דִּמְהֵימְנָא וְקָאָמַר רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ לר״גלְרַבָּן גַּמְלִיאֵל בְּהַאי מִגּוֹ דְּהָכָא מוֹדֵינָא לָךְ בְּהָהוּא מִגּוֹ דְּהָתָם פְּלִיגְנָא עִילָּוָוךְ.
Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives, as, in that case there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I am one whose hymen was ruptured by wood under your jurisdiction after betrothal, which is a more advantageous claim, because she does not thereby disqualify herself from marrying into the priesthood. But she said: I was raped after betrothal, which is a less advantageous claim, because she disqualified herself from the priesthood. Therefore, Rabban Gamliel says that she is deemed credible. And Rabbi Yehoshua says to Rabban Gamliel: With regard to this miggo in the mishna here, I concede to you that the miggo is effective. With regard to that miggo there in the first chapter, I disagree with you.
רי״ףר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

״, רבן גמליאל ור׳ אליעזר אומרים: נאמנת, ור׳ יהושע אומר: לא מפיה אנו חיין. דמגו דאי בעיא אמרה [שמתוך שאם היתה רוצה לשקר היתה אומרת] ״מוכת עץ אני תחתיך״, שהיא טענה טובה יותר, דלא קא פסלה נפשה [שאינה פוסלת את עצמה] מכהונה שאם היא מוכת עץ כשירה לכל, אף לכהן. וקאמרה היא עכשיו אומרת]: ״נאנסתי בהיותי ארוסה״, דקא פסלה נפשה [שפוסלת את עצמה] מכהונה כי אשת איש שנבעלה, אפילו באונס, אסורה לכהן, משום הכי [כך] קאמר [אמר] רבן גמליאל דמהימנא [שנאמנת]. וקאמר [ואומר] ר׳ יהושע לרבן גמליאל במשנתנו: בהאי מגו דהכא, מודינא לך [במיגו זה של כאן, באומר לחבירו ״שדה זו של אביך״, מודה אני לך] שהוא נאמן, ואולם בההוא מגו דהתם, פליגנא עילווך [באותו מיגו של שם, חולק אני עליך].
Rabban Gamliel and Rabbi Eliezer say: She is deemed credible, and Rabbi Yehoshua says: It is not based on the statement emerging from her mouth that we conduct our lives, as, in that case there is a miggo. Since, if she wished to lie, she could have said: I am one whose hymen was ruptured by wood under your jurisdiction after betrothal, which is a more advantageous claim, because she does not thereby disqualify herself from marrying into the priesthood. But she said: I was raped after betrothal, which is a less advantageous claim, because she disqualified herself from the priesthood. Therefore, Rabban Gamliel says that she is deemed credible. And Rabbi Yehoshua says to Rabban Gamliel: With regard to this miggo in the mishna here, I concede to you that the miggo is effective. With regard to that miggo there in the first chapter, I disagree with you.
רי״ףר״י מיגשראב״דבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) מִכְּדִי הַאי מִגּוֹ וְהַאי מִגּוֹ מַאי שְׁנָא הַאי מִגּוֹ מֵהַאי מִגּוֹ הָכָא אֵין שׁוֹר שָׁחוּט לְפָנֶיךָ הָתָם הֲרֵי שׁוֹר שָׁחוּט לְפָנֶיךָ.
The Gemara asks: But after all, this is a case of miggo and that is a case of miggo. In what way, in the opinion of Rabbi Yehoshua, is this miggo different from that miggo? The Gemara answers: Here, in the case of contested ownership of the field, there is no slaughtered ox before you, i.e., there is no reason to question his claim of ownership, as the field is in his possession. However, there, in the case of the woman who was found not to be a virgin, there is a slaughtered ox before you, i.e., there is reason to question her virginity, and it is only in response to that question that she makes her claim. Therefore, although it is supported by a miggo, Rabbi Yehoshua does not accept her claim.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״ןתוספותבעל המאורראב״דרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הכא – גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטו כלומר אם שתק זה לא היו לו עוררים הלכך אי לאו דדבר פשוט הוא שלקחה הימנו לא היה אומר לו של אביך היתה הלכך אמרי׳ מגו אבל גבי לא מצא לה בתולים שור שחוט לפניך בתולים שלא מצא לה הם הסיתוהו לבא לב״ד ואע״פ שיש לה להשיב טענה טובה מזו לא אמרינן מגו דדלמא לא אסקה אדעתה א״נ איערומי קא מערמא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומודי ר׳ יהושע, דפליג לעיל בהנושא את האשה ולא מצא לה בתולים וכו׳ דאע״ג דאיכא למימר מיגו בטענה דידה לא מהימנא בהאי מיגו, דהכא מודי באומר לחבירו שדה זו של אביך היתה ולקחתיה ממנו שהוא נאמן מיגו דאי שתיק לא הוה תבע מיניה כלום דאין שור שחוט לפניך, אבל ההוא מיגו דלעיל שור שחוט לפניך שהרי הוא טוען עד שלא אירסתיך וכו׳ וליכא (בפה שאסר) והפה שאסר הוא שהתיר. כדקתני סיפאא אם יש עדים שהוא של אביו וזה טוענו מה אתה עושה בתוך שלי אינו נאמן לומר לקחתיה, דליכא הפה שאסר דהעדים אסרי, וכגון דלא אכלה ג׳ שנים בחיי האב אלא ב׳ שנים בחיי האב ואחת בימי הבן והוא קטן ואפילו נעשה גדול באותה שנה דאין מחזיקיןב בנכסי קטן ואפילו הגדיל והחזיק בה שוב כמה שנים, והכא איכא מיגו דאי הוה טעין מינך זבנתה משהגדי׳ג ואכלה שני חזקה והוה (טעין) [נאמן], כי טעין לקחתיה מאביך יהא נאמן, אמר ר׳ יהושע דאינו נאמןד אלא במיגו דליכא שור שחוט, כי רישא דליכא דתבע אלא הוא עצמו אמר ומיגו דאי בעי שתיק נאמן כי אמר נמי נאמן. אבל אם אכלה ג׳ בחיי האב או ב׳ בחיי האב ואחת בימי הבן והוא גדול כשמת אביו גמרה החזקה ומצי למימר לקחתיה מאביך.
א. ולפי״ז כך אומרת המשנה: ר׳ יהושע שנחלק על ר״ג דלא מהני מיגו, מודה לו דמהני בדליכא שור שחוט (של אביך היתה) ונחלק עליו דלא מהני מיגו בדאיכא שור שחוט (יש עדים שהיא של אביו). ולכן פירש רבינו דסיפא של המשנה מיירי בהחזיק ג׳ שנים בחיי הבן הגדול, והיינו רבותא דאע״פ שיש לומר מיגו לא מהני משום שור שחוט. וצ״ע שהרי אמרו בגמ׳ יז ע״ב ורב הונא מתניתין אתא לאשמועינן וכו׳ ואיב״א אפילו הגדיל קמ״ל. ולדברי רבינו גם זה שמעינן מהמשנה.
ב. בד״פ ובכת״י מוחזקין.
ג. כנ׳ משהגדלת ואכלתיה וכו׳ הוה וכו׳. (בכת״י משהגדילה. וט״ס).
ד. דאינו נאמן אלא במיגו וכו׳.
התם שור שחוט לפניך – פירש בקונטרס שהוא טוען עד שלא אירסתיך נאנסת והכא אין שור שחוט לפניך דאין הלה תובעו ור״י מפרש דהכא נמי איירי בהלה תובעו כדפי׳ וה״פ התם שור שחוט לפניך דהרי אין לה בתולים ואינה יכולה לומר בתולה אני כמו בשור שחוט שאין יכול לומר חי הוא ולהכי בין אומרת משארסתני נאנסתי בין אומרת מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא הכא אין שור שחוט לפניך ונאמן במגו דאי בעי אמר לא היתה של אביך מעולם.
{שמעתא דמיגו ושור שחוט לפניך}
התם אין שור שחוט לפניך – פירוש: גבי הנושא את האשה ולא מצא לה בתולים חזקה דממונא מרעא ליה לדיבורא דידה, כי היכי דמרעא ליה לשחיטה חזקת דאיסור שהבהמה עומדת בה בחייה עד שיודע לך במה נשחטה.
ופירוש רש״י, זכרונו לברכה, מוחלפת שיטה זו כולה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומפרקי׳ התם אין שור שחוט לפניך כלומר גבי מוכת עץ אין כאן מגו ברור לגבי האי (טעמא) טענה דקימי עלה, דהינו כתובה, לא מהימנא לומר מוכת עץ אני תחתיך, אע״ג דמהימנא לגבי מילי אחריני כגון להכשירה לכהונה אם נתארמלה. וכיון דאין לפנינו, כלומר שעל כתובה זו אינה נאמנת בשום טענה דמצי למימר, לאו מיגו מיקרי. אבל הכי הרי שור שחוט לפניך דכי היכי דטעין השתא דהאי שדה של אבותיך היה, הכא נמי הוה מצי למימר לא היה של אבותיך אלא של אבותי. הילכך כי היכי דבההיא טענה הוה מהימן, השתא נמי מהימן.
ופי׳ שור שחוט למשל בעלמא, שכיון שהוא לפניך שחוט, ע״כ אתה מאמין למי שאומר לך שהוא שחוט, הכי נמי אית ליה טענה דע״כ מהימן ליה בדין זה שלפנינו, מה שאין כן התם שאין לה טענה על הכתובה שלפנינו שתהא נאמנת עליה. כן נראה לי לפי שמועה זו.
ואיכא דמפרש שור שחוט לפניך לגבי האשה שאמרה מוכת עץ אני אין השור שחוט לפניך, הילכך בחזקת איסור עומד עד שיודע לך במה נשחט, אבל הכי בשדה הרי שור שחוט לפניך ובחזקתו עומד עד שיצא ממנו השור שנשחט, שבחזקת היתר היא עומדת עד שיודע לך במה נטרף. כך שמעתי. ואין הדעת נוחה הימנו, דהא לא פירש טעמא מאי. ועוד דודאי אין לשון שור שחוט אלא דרך משל, כמו שאמרו הרי שור שחוט לפניך, והרי מקוה חסור לפניך וכיוצא בזה.
ותמהני שלא מצאתי בתלמוד מגו אלא כגון מגו דר׳ יהושוע, אבל מגו שאין השור שחוט לפניך לא מצאינו.
וקשיא דהא קימ׳ לן כר״ג ומשום מגו כדאמרינן לעיל פרק קמא, דאי לאו משום מגו הוה ליה מנה לי בידך ולהלה אומר איני יודע. וליכא למימר דכי קי״ל כר״ג לאו משום מגו אלא ההוא טעמא דאוקמה אחזקתה, דההוא ליתא אלא אמשארסתני נאנסתי. וכן פרש״י. אבל בין מוכת עץ לדרוסת איש ליכא חזקה.
(ואין לומר) ואיכא למימר במגו כר׳ יהושוע קימ׳ לן דלא אמרי מגו אלא בשור שחוט, אבל קימ׳ לן כר״ג באומרה משארסתני נאנסתי שנאמנת משום דחזקה דגופה. וכיון שנאמנת לומר משארסתני נאנסתי וליטול מאתים, נאמנת לומר מוכת עץ אני.
ואיפשר שאף במוכת עץ איכא חזקה דגופיה שחזקת שלהן אינה דרוסת איש בלא בעל וכן במקצת הנוסחאות ובהלכות רבינו הגדול לא גריס התם אלא עד כאן לא אמר ר״ג התם אלא דאמרינן אוקי אתתא אחזקתא וכן כתב הנגיד, ובנוסחי דיקי לא משכחת בהו הכא דאמרינן מגו ע״כ.
ורש״י כתב התם גבי שדה אין שור שחוט לפניך, שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטו, כלומר אם שתק זה, לא היו עוררין עליו, הילכך אם לאו דדבר פשוט הוא שלקחה ממנו לא היה אומר לו של אביך היתה, הילכך אמרינן בה מיגו. אבל גבי לא מצאה לה בתולים שור שחוט לפניך, בתולים שלא מצא בה הם הסיתוהו לבוא לב״ד. ואע״פ שיש לה להשיב טענה טובה מזו, לא אמרינן מגו, דדילמא לא אפקא אדעתא, אי נמי איערומי (איערמה) מיערמה. משמע מדברי הרב דמתניתין בדלא טענו של אבותי היתה, אלא מסיח לפי תומו, וכן כתב לקמן גבי הא דאקשי׳ וליתני ר׳ יהושע שדה זו שלך היתה כו׳, כיון דטעמא משום שאין שור שחוט לפניך שלא יהא אדם תובעו מה לי הוא מה לי לאבוה. וכן גבי הא דאמרינן לקמן אליבא דמאן, אי אליבא דרבנן הא אמרי משיב אבידה הוי, כתב הרב ז״ל דאי רבנן אפילו הוא תובעו נמי, וזה מודה במקצת משיב אבידה הוא, כדתנן בשבועות, ומאי אשמעינן ר׳ יהושוע באין שור שחוט, ואפילו שור שחוט נמי נאמן, אלו דברי הרב ז״ל.
וטובא איכא למתמה עליה אם כן לא שבקת חיי לכל בריה דאי אתי חד ואמר מאי בעית בהאי ארעא דשל אבותי הוית, ואיהו אמר ליה אין אלא שלקחתיה מהם, לדברי רש״י מיצרכת ליה לאיתויי עידי חזקה, ואי לית ליה לא מהימן. והא ודאי פשיטא מילתא דלא צריך חזקה אלא היכא דאית ליה סהדי לאידך דשל אבותיו היה, אבל היכא דלית ליה לא, דהא אי בעי אמר לא היו דברים מעולם, וכדקתני סיפא אם יש עדים שהיא של אביו, והא ליכא עדים מהימן. וכן בדין מטלטלין. טלית זו שלי, אתה מכרתו לי, נאמן. ואין זה צריך לפנים שאפילו תינוקות של בית רבן אומרים כן. וכולהו מגו דאמרו בכולהי תלמודא היכי איתנהו בשאחר טוענו ואפילו הכי מהימן, ודוק ותשכח.
וכי תימא משום דלא קימ׳ לן כר׳ יהושע, הא ודאי קימ׳ לן כוותיה, ור״ג לא קא פליג אמגו דידיה. וא״ת פליג כר׳ יהושע קימ׳ לן בהא, ומפני כך אני תמיה על דברי רש״י ואיני מבינם.
אלא שיש לדחוק ולפרש פירוש לפרושו לאו למימר שאם הלה טוענו שאינו נאמן, דודאי כל היכא דאמרי מגו הכי הוא, אלא הכי קאמרינן במשנתינו אין שור שחוט, כלומר ליכא ריעותא גבי שיעלה על לב התובע לתבוע, הילכך אפילו תבע לית לן בה. אבל גבי אשה שלא מצא לה בתולים איכא רעותא גבה. שהרי אין לה בתולים. ולפיכך תובעה, וכיון דאיכא ריעותה גבה לא מהימנן לה במגו.
והא דכתב הרב לקמן דאי רבנן אפילו הוא תובעו נמי, הכי קאמר אפילו תובעו, דבעלמא איכא חיוב שבועה כגון לדידיה דלא מצי מעיז. ואמאי תלה ליה גבי אבוה במילתא, דאפילו לדידיה נמי ליכא חיוב. ולעולם שאין שור שחוט לפניך ליתנייה גבי אבוה במילתא דאפשר דתהוי בה שור שחוט לפניך כגון שאינו משיב אבידה. ועדין אין דעתי נוחה מזה.
ה״ג רש״י ז״ל: מאי שנא הכא אין שור שחוט לפניך התם שור שחוט לפניך. ופירש הוא ז״ל: התם בהאשה שלא מצא לה דם בתולים, שור שחוט לפניך, בתולים שלא מצא לה הם הסיתוהו לבא לבית דין. ואף על פי שיש לה להשיב טענה יפה מזו שהיא טוענת לא אמרינן בה מגו דדילמא לא אסקה אדעתיה, אי נמי איערומי מיערמה, אבל הכא גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטו, כלומר, שאם שתק זה ולא אמר שדה זו של אביך היתה, לא היה מי שיערער עליו, הילכך, אי לאו דדבר פשוט הוא שלקחה ממנו לא היה אומר לו של אביך היתה, הילכך אמרינן בה מגו.
ואין לשונו מחוור בזה, דמשמע מדבריו דמתניתין דוקא במודה מעצמו שדה זו של אביך היתה, הא אילו ערער עליו הלה מעיקרא וזה משיבו אין של אביך היתה ולקחתיה ממנו אינו נאמן, וכן כתב לקמן (כתובות יז:) גבי הא דאקשינן וליתני מודה רבי יהושע באומר שדה זו שלך היתה, כיון דטעמא משום דאין שור שחוט לפניך שלא היה אדם תובע, מה לי הוא מה לי אבוה וכו׳. ובאותה שמועה עצמה גבי הא דאמרינן (כתובות יח.) וליתני מודה רבי יהושע באומר לחבירו מנה לאביך בידי והאכלתיו פרס, אליבא דמאן אי אליבא דרבנן הא אמרינן משיב אבידה הוי.
כתב עוד הרב ז״ל: דאיירי אפילו הוא תובעו נמי וזה מודה מקצת משיב אבידה הוא כדתנן בשבועות (בבלי שבועות מב.), ומאי אשמעינן רבי יהושע באין שור שחוט אפילו שור שחוט לפניך נאמן.
וזה קשה מאד, בכל מקום שאתה מוצא מגו כשור שחוט לפניך, הרי שזה טוען וזה משיב מאי בעית בהאי ארעא מפלניא זבנא דזבינה ממך מהימן מגו דאי בעי אמר מינך זבנתה (עי׳ ב״ב מא:). וחזיתיה לדעת דחביבי דאי אמר ליה קמאי דידי זבנה ממך מהימן, מגו דאי בעי אמר ליה מינך זבינתה, וכן כולם. ועוד, במתניתין נמי הכא משמע, מדקתני ואם יש עדים שהיתה של אביו נאמן, אלמא לעולם נאמן עד שיהא שם עדים שהיתה של אביו, ואף על פי שזה טוענו של אבי היה.
ויש לפרש, התם שור שחוט לפניך, הרי זה כנסה בחזקת בתולה ולא נמצאו לה בתולים, כיון שנולד בה ריעותא זה, ראוי לו שיסתפק היאך לא נמצאו בתוליה, כמו שמצא שורו שחוט שראוי הוא לשאול מי שחטו לשור, והיא על כרחה יש לה להשיב על תביעה זו, וכיון שאין לה שום טענה שתהא נאמנת בה בשורת הדין להוציא הממון מבעלה, אין כאן מגו, דמשום שהיתה יכולה ליפות טענתה אין אנו מאמינין לה בכך, דאין זה מגו ברור, ואפילו לסייע טענת בריא במקום שמא, אבל כאן שאין שור שחוט לפניך, שהרי זה מוחזק הוא בשדהו ואין לתובע שום טענה ושום ראיה שיהא ראוי להסתפק בחזקתו של זה שעומד בתוך שדהו, ושיהא הוא צריך להשיב על טענתו כלל, אלא אילו הוא רוצה לומר לו לאו בעל דברים דידי את, הדין עמו עד שיברר זה בעדים שהיתה של אביו, הילכך כשטוען ואמר אין של אביך היתה ולקחתיה ממנו נאמן, דיש כאן מגו ברור, דמה אם ירצה לומר של אבותי היתה מעולם או לא בעל דברים דידי את. ויש ספרים דגרסי איפכא, התם אין שור שחוט לפניך הכא שור שחוט לפניך.
והרמב״ן ז״ל פירש: מאי שנא, כלומר, דהתם נמי איכא מגו גמור, דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ולא פסלה נפשה מכהונה ומהימנה, דאי נתאלמנה כשרה לכהונה, דאוקי איתתא אחזקתה. ואפילו לרבי יהושע, דכיון דתרתי ספיקי אית בה, ספק תחתיו ספק אינו תחתיו, ואם תמצי לומר תחתיו, ספק דרוסת איש ספק מוכת עץ. וכיון דטוענת כך בפירוש, מתירין אותה לכהונה, וכיון שכן, אמאי לא מודה בה רבי יהושע, דמאי שנא מהאי. ומפרקינן, התם אין שור שחוט לפניך שפיר, כלומר, גבי מוכת עץ אין כאן מגו ברור, שהרי לגבי תביעת כתובתה דעלה דייני השתא ליתא שום מגו ברור, ואף על גב דבעלמא נאמנת בה, לא חשבינן ליה מגו להאי דטעני ביה קמן, אבל הכא הרי שור שחוט לפניך שפיר, דכי היכי דטעין השתא האי שדה של אביך היה, הכי נמי הוה מצי למימר לא היתה של אבותיך אלא של אבותי, הילכך כי היכי דבההיא טענה היה מהימן השתא נמי נאמן.
מאי שנא התם אין שור שחוט לפניך הכא שור שחוט לפניך. פירש״י ז״ל התם גבי שדה אין שור שחוט לפניך שיעלה על לב בעליו לתבוע מי שחטו. כלו׳ אם שתק זה לא היו עוררים, הילכך אי לאו דבר פשוט שלקחה ממנו לא היה אומר של אביך היתה, הילכך אמרינן מגו, אבל גבי לא מצא בה בתולים שור שחוט לפניך, בתולים שלא מצא לה הכריחוהו לבא לב״ד, ואע״פ שיש לה להשיב טענה טובה מזו, לא אמרינן מגו, דדילמא לא אסקא אדעתה. אי נמי איערומי מיערמא זהו לשונו. וכוונת דבריו דר׳ יהושע הפה שאסר הוא הפה שהתיר אית ליה דקתני במתני׳, אבל מגו בעלמא על ידי תביעה דלאו הפה שאסר הוא לית ליה. ותמהים דבריו, א״כ לר״י לא שבקת חיי לכל בריה, שכל אחד יהא הולך ותוקף בשדה חבירו וטוען בבריא שלי הוא ויוציאו ממנו כל זמן שהלה מודה לו, אלא א״כ יש לו עדים, ולא מצינו בשום מקום שיהא אדם צריך להביא ראי׳, אלא א״כ התובע מביא עדים שהיא של אבותיו, וזה אפי׳ תינוקות של בית רבן בקיאין בו, ואינו צריך ראיה, ששנינו (ב״ב מה, ב) ראה טליתו ביד אחר או עבדו, אמר לו מה טיבו אצלך, אתה מכרתו לי אתה נתתו לי, נאמן ואינו צריך ראיה ואע״פ שהלה תובעו בהדי׳. ותו במתני׳ נמי מוכחא בהדיא מדקתני ואם יש עדים שהיא שלו, ולא קתני ואם הוא טוען בבריא.
וי״א מעין דבריו, דוודאי בעלמ׳ אמרינן מגו בין במודה על פי עצמו בין על ידי טענת אחרים, מיהו ה״מ כגון הא דשדה דליכא ריעותא, אבל גבי אשה דאיכ׳ ריעותא, שהרי אין לה בתולי׳, אינה נאמנת, דלית לן מגו היכא דאיכא ריעותא, והיינו דקא׳ התם דהיינו גבי שדה אין שור שחוט לפניך דליכא רעותא, הכא גבי אשה שור שחוט לפניך דאיכא ריעותא, ואעפ״כ אין זו כוונת רבנו ז״ל כמו שמוכיח לשונו, ועוד שכתב לפנינו (יח, א ד״ה) וניתני מודה ר׳ יהושע וכו׳ והאכלתיו פרס, פרעתי חציו, שהוא נאמן בלא שבועה, הואיל ואין שור שחוט לפניך, דנשמעינן רבותא דאע״ג דמודה מקצת, פטור, הואיל ואינו תובעו, ותו במאי דאמרינן אי אליבא דרבנן הא אמרי משיב אבידה, הרי כתב דאי כרבנן אפילו הוא תובעו, ומאי אשמעינן ר׳ יהושע באין שור שחוט, אפי׳ שור שחוט נמי נאמן, וגם האי פירושא נמי לא נהיר, דהוה ליה למימר לישנא איפכא הכא אין שור שחוט לפניך דאהא קאי.
והרב אדוני זקני ר׳ זרחיא הלוי בעל המאור ז״ל פירוש התם אין שור שחוט לפניך, כלומ׳ התם גבי אשה היינו טעמא דלא מהימנא, משום חזקה דממונא דבעל דמרעה לה לדיבורא, כי היכי דקיי״ל (חולין ט, א) דבהמה בחייה בחזקת איסור עומדת, ואתיא חזקת איסור מרעא לה לשחיטה עד שיודע לה במה נשחטה, דכוותה נמי בהא נמי חזקה דממון דבעל מרעא לה לדיבורא, עד דמיחוורא מלתא כוותה, הכא גבי שדה שור שחוט לפניך, וכיון שכן, בחזקת היתר עומד׳ עד שיודע במה נטרף, ודכוותא בהא חזקת ממון מסייעא ליה דקאי שדה ברשותיה, והיינו דמהימן. וליתנהו להני פירושי, משום דנפקא לן מינייהו דדווקא משום האי טעמא דאין שור שחוט לפניך, הא לאו הכי מהימנא, ומשום האי מיגו, ותיפשוט מינה דאמרינן כי האי מיגו בעלמא, אע״ג דהאי לאו מיגו גמור הוא, דהא כי אמרה מוכת עץ אני תחתיך, איברא דמהימנא דלא מיפסלה לענין כהונה, אבל לא מהימנא לגבי ממונא, ולא אשכחן כי האי מיגו בשום דוכתא, אלא כי קא מהימן בההיא טענה דהוה מצי למימר במאי דאתינן להימנא השתא בטענתיה דהשתא ובכולהו מגו דלעיל נמי, דהא לא סתרי׳ לה אלא משום דאמרינן דליכא מגו לר׳ יוחנן ולרב אסי, אבל היכ׳ דאיכא לא אמרינן ליה, אע״ג דלאו מגו גמור הוא דאיכא להימנוה כי אמרה לכשר נבעלתי מגו דאי בעיא אמרה לא נבעלתי, דהא כי אמרה לא נבעלתי לא מהימנא, ובאידך נמי דאמרה מוכת עץ אני והוא אומר דרוסת איש את, ואמרינן מגו דאי בעיא אמרה מוכת עץ אני תחתיך ואית לי מאתן מאי מגו, דהא כי אמר׳ נמי מוכת עץ אני תחתיך לר״י [לא] מהימנא, אלא דהיינו מגו דאמרי׳ דאם איתה דמשקרא לדידה דסברה דמהימנ׳, האי טענה הוה לה למימרא, דאם איתא דמהימנה כדקסבר׳ הך טענתא עדיפה דבהא רווחא טפי. ולפום הכי׳ פירוש׳ דווקא משום טעמ׳ דאין שור שחוט לפניך, הא לאו הכי אמרי׳ להו הני מגו, ונפקא לן מינה בעלמ׳ היכא דליכא טעמ׳ דאין שור שחוט לפניך אמרינן מגו כי הני, והא לא אשכחן לה בכולה תלמודא ולא בשום דוכתא.
אבל הפי׳ הנכון דהא דאמרינן אין שור שחוט לפניך, משל הוא, כלומר הדבר מחוור לפניך או אין הדבר מחוור לפניך, כענין שאמרו (נדה ב, ב) הרי מקוה חסר לפניך, כלומר התם גבי אשה אין הדבר מחוור לפניך, שאין הדבר (ו)⁠ברור, דמגו דידה לאו מיגו, תריצא הוא כדפרשינן, הכא גבי שדה שור שחוט לפניך, דמגו דידיה מגו גמור הוא, דאלו אמר לא היו דברים מעולם דתהוי דאבוך מהימן, השתא נמי דאמר אין דאבוך הוות מיהו זבנת׳ מיניה נאמן. והשתא לפום האי פירוש׳ תפשוט מינה דאמרינן מגו לאפוקי ממונא, דטעמ׳ משום דלאו מגו גמור הוא, הא לאו הכי מהמינן ליה, אלמ׳ אמרי׳ מיגו לאפוק׳ ממונא.
ומיהו אכתי תמיהי׳ מילתא לפום האי פירושא, דהא קיי״ל כר״ג, ולר״ג אית לי׳ כל הני מיגו דסוגיין דהיינו טעמי׳. וי״ל דוודאי ר״ג טעמי׳ לאו משום מיגו, תדע דהא איכא דליכא מגו, כגון היא אומרת מוכת עץ אני והוא אומר לא כי אלא דרוסת איש את, דליכא מגו כלל בין לר׳ יוחנן בין לר׳ אלעז׳ אליבא דקושטא דבקידש ובעל לאלתר מיירי, וכדפרשינן לעיל (יב, ב), וכן היתה מעוברת, אלא וודאי טעמא דר״ג בכולהו משום חזקה דגופה, ומיהו היא אמרת וכו׳ דקאי ר׳ יהושע עלה, היינו דר׳ יהושע פליג אכולהו וקאמר דלא מהימנא אחדא מינייהו, ולית לן חזקה דגופה ולית לן האי מגו, וקאמר אע״ג דפלגינא בהאי מגו מודינא במגו גמור, אבל לר״ג דמהימנא ליכא למשמע מינה דפליגא במגו כלל, ואפילו אהאי דלאו מגו גמור הוא, והיינו דלא שייכא האי הודאה אלא לר׳ יהושע, ומיהו קושטא דטעמיה דר״ג לאו משום האי מגו כדפרי׳. וכיון דכן שמעי׳ מינה דהא דאמרינן לעיל בפרקא קמא (שם) אמר לך רב נחמן אנא דאמרי אפי׳ לר״ג עד כאן לא אמ׳ ר״ג התם אלא דאיכא מגו, דלאו דווקא, דהא טעמיה דר״ג לאו משום האי מגו, דלאו מגו תריצא הוא כדאמרן, אלא דנקט ליה לטעמא בעלמא, ואאידך סמיך דאמרינן [התם], אי נמי דאיכא חזקה בגופי׳ כדפרישי׳ לעיל, ואיכא נוסחי דוקאני דלא גרסי ליה, רבנו נ״ר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

גמ׳ מכדי האי מגו כו׳ מאי שנא האי מגו כו׳ ויש לדקדק כיון דלרב אסי קיימינן הכא ואליבא דרב אסי ר״י מודה במגו גמור כגון בנסתרה שנאמנת לומר לכשר נבעלתי במגו דלא נבעלתי משא״כ במשארסתני נאנסתי דלא הוי מגו גמור דהא באומרת מוכת עץ נמי אינה נאמנת כמו שכתבו התוספות לעיל וא״כ הכא ה״נ הוי מגו גמור דאי בעי הוה אמר לא היתה של אביך מעולם וי״ל דהיינו הא דקמשני הכא אין שור שחוט לפניך התם שור שחוט כו׳ כמו שכתבו התוספות הכא דבין שאומרת משארסתני נאנסתי ובין אומרת מוכת עץ אני תחתיך לא מהימנא כו׳ והתוספות כתבו לעיל כן בפ״ק לפי תירוצא דהכא ודו״ק:
תוס׳ בד״ה כיון דרוב כו׳ לרב פריך דאית ליה הולכין בממון כו׳ עכ״ל היינו בהך דפרק הפרה במוכר שור לחבירו ונמצא נגחן כו׳ והביאו התוספות לעיל בפ״ק:
ושואלים: מכדי האי [הרי זה] מגו והאי [וזה] מגו, מאי שנא האי מגו מהאי מגו [מה שונה מיגו זה ממיגו זה]? ומשיבים: הכא [כאן] אין שור שחוט לפניך, כלומר, כאן אין לנו עובדות המוכיחות לכאורה טענה הפוכה, כי בפועל השדה נמצא ביד המחזיק אותו. אבל התם [שם] באשה שלא מצא לה בתולים — הרי שור שחוט לפניך, שהרי היא בעולה, וכיון שהעובדות מוכיחות כנגדה — סבור ר׳ יהושע שאין תוקף למיגו שלה.
The Gemara asks: But after all, this is a case of miggo and that is a case of miggo. In what way, in the opinion of Rabbi Yehoshua, is this miggo different from that miggo? The Gemara answers: Here, in the case of contested ownership of the field, there is no slaughtered ox before you, i.e., there is no reason to question his claim of ownership, as the field is in his possession. However, there, in the case of the woman who was found not to be a virgin, there is a slaughtered ox before you, i.e., there is reason to question her virginity, and it is only in response to that question that she makes her claim. Therefore, although it is supported by a miggo, Rabbi Yehoshua does not accept her claim.
רי״ףרש״יר״י מיגשראב״ןתוספותבעל המאורראב״דרמב״ןרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) וְכֵיוָן דְּרוֹב נָשִׁים בְּתוּלוֹת נִישָּׂאוֹת כִּי לָא אָתוּ עֵדִים מַאי הָוֵי אָמַר רָבִינָא מִשּׁוּם דְּאִיכָּא לְמֵימַר רוֹב נָשִׁים בְּתוּלוֹת נִישָּׂאוֹת וּמִיעוּט אַלְמָנוֹת וְכׇל הַנִּשֵּׂאת בְּתוּלָה יֵשׁ לָהּ קוֹל
§ The Gemara resumes discussion of the inference that it drew at the outset with regard to witnesses that the bride was a virgin. And since the Gemara established earlier that the woman’s claim is supported by the fact that most women are married as virgins, if witnesses did not come, what of it? That majority should be sufficient to establish that she married as a virgin. Ravina said: It is because there is room to say that although most women are married as virgins and a minority of women marry as widows or non-virgins, there is an additional presumption: The marriage of anyone who is married as a virgin generates publicity,
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבעל המאורראב״דרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
וכיון דרוב נשים בתולות נשאות – מאי טעמא לא אזלינן בתר רובה, אלא אמרי׳ הבעל נאמן? ופירק רבינא רוב הניסת בתולה יש לה קול, וזו הואיל ואין לה קול איתרע לה רובה.
ירו׳: זאת אומרת שלא הילכו למידת הדין לממון אחר הרוב.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכיון שרוב נשים – קושיא היא.
יש לה קול – והרבה יודעים שיצאה בהינומא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כיון דרוב נשים בתולות נישאות כי ליכא עדים מאי הוי – לרב פריך דאית ליה הולכין בממון אחר הרוב.
{שמעתא דקושיית הגמרא מהא דרוב נשים בתולות נישאות}
וכיון דרוב נשים בתולים נישאות, כי לא אתו עדים מאי הוי – פירוש: י״ל לרב קא מקשי, כדקא מקשי׳ ליה מינה בבבא בתרא (בבלי ב״ב צ״ב:), וי״ל אפי׳ לשמואל. כלומר, וניהמנה אע״ג דאין הולכין בממון אחר הרוב, משום דהכא איכא תרתי, רובא וחזקה דגופא, והכא חדא, חזקה דממונא. מידי דהוה אטענת, משארסתני נאנסתי, דמהימני׳ לה משום האי טעמא דהכא תרתי והכא חדא; הכא גבי דידה איכא תרתי, ברי וחזקה דגופא, והכא גבי דידיה חדא, חזקה דממונא ושמא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

{שמעתא דקושיית הגמרא מהא דרוב נשים בתולות נישאות}
כתוב בספר המאור, וכיון דרוב נשים בתולות נישאות, כי לא אתו עדים מאי הוה, פי׳, י״ל לרב קא מקשי וכו׳, וי״ל אפי׳ לשמואל וכו׳, וחזקה דגופא.
אמר הכותב: ליכא הכא חזקה דגופא. דבשלמא כונס את הנערה שלא נישאת איכא חזקה דגופא, דלא חיישי׳ שמא זינתה דבנות ישראל בחזקת כשרות הן עומדות. אבל במשנתינו אינו טוען, בחזקת בתולה כנסתיך ונמצאת בעולה, אלא, בחזקת אלמנה נשאתיך, או אלמנה מן הנשואין או שנכנסה לחופה ולא נבעלה. ואין בשתים אלו חזקה דגופה, שאין האשה עומדת בחזקת שלא נישאת מעולם, ואין לך בה אלא רוב. אבל בחזקת שלא זינתה היא עומדת.
ומפורש כן בירושלמי (ירושלמי כתובות ב׳:א׳): זאת אומרת שלא הלכו למדת הדין לממון אחר הרוב. ופירשו ואמרו, אבל במקום אחר הלכו למדת הדין לממון אחר הרוב, ע״י רוב וע״י חזקה.
והראיה הגמורה שהקשו ממנה לרב בפ׳ המוכר פירות (בבא בתרא צ״ב:).
ואין צורך לדברים שאין להם עיקר בגמ׳, שכמה כיוצא בו דברים שהוקשו בגמ׳ סתם לדברי היחיד, בפ״ק דקדושין: את וחמור הוא ואת וחמור לא קנה וכו׳ (בבלי קידושין נ״א., ב״ב קמ״ג.). ובמס׳ מכות גבי מתני׳ דזורק אבן לרה״ר (מכות ח׳.): ואמאי, והא מזיד הוא. ואין קושיא זו אלא לדברי ריב״ח בפרק המניח את הכד (בבא קמא ל״ב:). וכן כיוצא בהם.
וכיון דרוב נשים בתולות נישאות, כי לא אתו עדים מאי הוי. פירוש: ניזיל בתר רובא. ואף על גב דאפליג בה רב ושמואל בריש פרק המוכר פירות (ב״ב צב:) וקיימא לן כשמואל דאמר אין הולכין בממון אחר הרוב, הכא אליבא דרב פריך, ולתירוצה למתניתין אליביה דכי היכי דלא תהוי מתניתין תיובתא, וכדאקשינן ליה לרב מינה התם ופרקה כדפריק לה הכא.
וכיון דרוב נשים בתולות נשאות כי לא אתו עדי׳ מאי הוי. אליבא דרב פרכינן, דקסבר (ב״ק מו, ב) הולכין בממון אחר הרוב, ואע״ג דלית הילכתא כוותיה, וכיוצא בזה בתלמודא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 3]

(יד) וכיון דרוב נשים בתולות נשאות כי לא אתי עדים מאי הוי – וקושיין אליבא דרב דאית ליה בממון הולכין אחר הרוב כדאית׳ בהמוכר בתרא ואף על גב דהלכתא כוותיה דשמואל דאמר בממון אין הולכין אחר הרוב פרכינן הכי למימר אי הוי מתניתין פליגי עליה דרב וכבר כתבתי בכמה מקומות דאורחא דתלמודא הוא ופריך לזמנין סתמא אליבא דמאן דלית הלכתא כוותיה וכדפרכינן במסכת קדושין את וחמור הוא ואת וחמור לא קנה ואע״ג דקי״ל דאת וחמור קנה כדאית׳ בפרק יש נוחלין כל הנשאת בתולה יש לה קול כי אתו עדים מאי הוי סהדי שקרי נינהו פירוש אע״ג דעדים עדיפא מקלא אע״ג דמתחזק בעדים וכדמוכח בשלהי מסכת גיטין התם הוא דדלמא קלא דשקרא הוא דאפקינהו אויבים אבל במידי דהוה מדינא דאית ליה קלא לעולם כי אית קלא הכי חזקה אי לא מסהדותא דהא כו״ע אי איתא קלא הוה ליה למילתיה וזה דבר ברור.
וכיון דרוב נשים בתולות וכו׳. וא״ת והא קי״ל כשמואל דאמר אין הולכין בממון אחר הרוב י״ל לרב מקשי׳ ואף על גב דלית הלכתא כוותיה וראיה לדבר דבריש פ׳ המוכר פירות מקשי׳ מינה לרב דאמר הולכין בממון אחר הרוב ומשנינן לה כדמשני הכא ואיכא דאמרי דלשמואל נמי מקשי׳ דאית ליה דאין הולכין בממון אחר הרוב אבל בתר רובא וחזקה אזיל והא איכא חזקה דרוב נשים בחזקת בתולות נשאות וליתא דכיון שנשאת זה ימים רבים אזלה לה חזקה דבתולה. שיטה ישנה. ועיין בספר המלחמות להרמב״ן ז״ל. וכן כתבו הרא״ה והריטב״א ז״ל דלרב פרכי׳ ואורחא דתלמודא הכין דפריך לזימנין סתמא אליבא דמאן דלית הלכתא כוותיה וכדפרכינן בגמרא את וחמור הוא ואת וחמור לא קנה אע״ג דקי״ל דאת וחמור קנה כדאיתא בפ׳ יש נוחלין ואפשר דלהכי כתב רש״י ז״ל וכיון שרוב נשים. קושיא היא. פי׳ דלא איכפת לן אי פרכינן ליבא דלא כהלכתא דעכ״פ צריך ליישב המשנה אליבא דכ״ע. עוד יש לי לפרש דלהכי כתב רש״י ז״ל כן דלא נימא דהשתא הדרינן אקשויי לימא תנן סתמא דלא כר״ג דכיון דרוב נשים בתולות נשאות פשיטא דהיינו ברי ושמא וכי לא אתו עדים נמי איהי מהימנא וכר״ג אבל לרבי יהושע עדיף ליה חזקת ממון ואין מוציאין ממון מחזקתו אלא בראיה ברורה לכך כתב רש״י ז״ל וכיון שרוב נשים. קושיא היא. פי׳ דמאי דאקשי מעיקרא לימא תנן סתמא דלא כר״ג לאו היינו קושיא גמורה דהא איכא דאמרי סתמי דלא אתו ככ״ע אלא כיחידאה אלא קושיא היא לכ״ע ואפילו לרבי יהושע דהא ודאי רובא עדים ולשון וכיון דרוב וכו׳ אינו הנחה לומר השתא דאמרת דרוב נשים בתולות נשאות וכו׳ דהא בלא הך שקלא וטריא דלעיל פשיטא ודאי דרוב נשים בתולות נשאות ומעתה תקשי אלא זה הלשון עצמו היא קושיא וה״ק כיון דפשיטא ודאי דרוב נשים בתולות נשאות כי לא אתו עדים נמי והשתא ניחא דהדר רבינא בתירוצי׳ משום דאיכא למימר רוב נשים בתולות וכו׳ דלא ה״ל לתרוצי אלא בקוצר אמר רבינא כל הנשאת בתולה יש לה קול וכו׳ ולמה ליה למיהדר ולמימר רוב נשים בתולות נשאות וכו׳ ודוק. כן נראה לי:
וז״ל הרשב״א ז״ל כי לא אתו עדים מאי הוה פי׳ ניזיל בתר רובא ואע״ג דאפליג בה רב ושמואל בריש פרק המוכר פירות וקי״ל כשמואל דאמר אין הולכין בממון אחר הרוב הכא אליבא דרב פריך ולתרוצי למתני׳ אליביה דכי היכי דלא תהוי מתני׳ תיובתיה וכדאקשי׳ ליה לרב מינה התם ופרקי׳ כדפריק לה הכא. ע״כ:
בד״ה ה״נ מסתברא וכו׳ אלא אי אמרת דרישא בברי וברי גמור הוא עכ״ל. והא דלא ניחא להו לפרש כיון דרישא דמתני׳ איירי נמי בנתארמלה. איכא לאוקמי כשהיורשים טוענין שמא ואפ״ה מודה ר״ג כיון שהשמא גרוע דהיורשים לא הו״ל למידע. כמו שכתבו התוספות לעיל בסוגיא דמשארסתני נאנסתי דילפינן מקרא דשבועת ה׳ תהיה בין שניהם ולא בין היורשים. אלא דמשמע להו להתוספות דבכה״ג לא מיקרי כלל ברי ושמא כיון דטוענין ליורשים כל מאי דאבוהון מצי למיטען א״כ הו״ל כטענת ברי ממש כן נ״ל:
גמרא בשלמא לר״א דאמר במנה ולא כלום וכו׳ אלא לר׳ יוחנן מאי מיגו איכא ויש לדקדק מאי קושיא דלמא ר״י סבר כזעירי מדברת היינו נסתרה דהכי קי״ל וא״כ מיגו אהתם קאי ויש ליישב דניחא לתלמודא לאוקמי דמיגו קאי אההיא דמשארסתני נאנסתי דמיירי לענין ממון. מיהו קשיא לי כיון דלר״י ע״כ בההיא דמוכת עץ ליכא מיגו וע״כ דהא דמהימנא לר״ג היינו משום חזקת הגוף וא״כ מאי האי דאמרינן בסמוך דקאמר ליה רבי יהושע לר״ג במיגו דהתם פליגנא עליך ומנ״ל דר״ג פליג בתרתי דלמא ר״ג נמי לית ליה מיגו בשור שחוט לפניו אלא הא דמהימנא במשארסתני נאנסתי היינו נמי משום חזקה כלישנא בתרא בסוגיא דמשארסתני נאנסתי ומזה נראה ראיה ברורה למ״ש לעיל בסוגיא דמשארסתני נאנסתי דהנך תרי לישני לא פליגי אלא במשארסתני נאנסתי לא שייך חזקה כמו שפירשתי שם ואיצטריך לטעמא דמיגו ובמוכת עץ לכ״ע לא שייך מיגו אלא לבתר דקים לן טעמא דחזקה וכמו שפירשתי לעיל באריכות ע״ש כן נ״ל ודו״ק:
תוספות בד״ה כיון דרוב נשים בתולות נישאות וכו׳ לרב פריך דאית ליה הולכין בממון אחר הרוב עכ״ל. וקשיא לי דלרב ודאי לק״מ מתני׳ דהא רב אית ליה דבמעשה ב״ד יכול לטעון פרעתי כמ״ש התוס׳ להדיא לקמן דף פ״ט בד״ה הוציאה גט וא״כ א״ש דאי ליכא עדי הינומא הבעל נאמן דאלמנה היתה במיגו דאי בעי הוי מצי למיטען פרעתי כמ״ש התוספות בד״ה דאי ר״ג ויש ליישב בדוחק דפריך למאן דאית ליה כרב בחדא ופליג עליה בחדא אלא דבר מן דין קשה לי טובא מי הכריחם לפרש כן דבפשיטות מצינן למימר דאליבא דכ״ע פריך דאפילו למ״ד אין הולכין בממון אחר הרוב דכלל גדול בדין הממע״ה. מ״מ היכא דאיכא חזקת הגוף בהדי רוב ודאי מהני. דהא ברי ושמא נמי ממעטינן בר״פ הפרה דכלל גדול בדין הממע״ה. אפ״ה היכא דאיכא חזקת הגוף בהדי ברי ושמא מוציאין ממון. ה״ה לרוב דעדיף מברי ושמא דהא לענין איסורא לא מהני ברי ושמא היכא דאיתחזק אסורא כדאיתא בר״פ האשה רבה ורובא ודאי מהני אפילו להיכא דאיתחזק איסורא דקי״ל רובא וחזקה רובא עדיף ונהי דלענין ממון רובא לחוד לא מהני מ״מ היכא דאיכא חזקה בהדה ודאי מהני ומכ״ש דברי ושמא וימים רבים נתקשיתי בזה עד שמצאתי את שאהבה נפשי שבעל המאור כ״כ להדיא אלא שהרמב״ן בספר המלחמות השיג עליו וכתב דלענין אי בתולה נישאת או אלמנה ניסת לא שייך חזקת הגוף דסתם בתולה עומדת להינשא. ולע״ד יש לתמוה טובא ע״ז דא״כ מעיקרא מאי מקשה לימא דלא כר״ג ות״ל דהתם איכא חזקת הגוף והכא ליכא. ומאי קאמר נמי ודקארי ליה וכו׳ כיון דרוב נשים בתולות נישאות כברי ושמא דמי ות״ל דברי ושמא לחוד נמי לא מהני להוציא ממון אלא בהדי מיגו או חזקה אם לא שנאמ׳ דהמקשה הוי סבר כרב הונא ור׳ יהודה דלעיל דף י״ב במנה לי בידך והלה אומר איני יודע דברי ושמא ברי עדיף ולדידהו פריך אלא דלפ״ז נמי קשה מאי איצטריך למימר דקארי ליה סבר כיון דרוב נשים בתולות נישאות כברי ושמא דמי ואמאי תלי בברי ושמא הו״ל להקשות בפשיטות למ״ד הולכין בממון אחר הרוב אע״כ דעיקר הקושיא מכח חזקת הגוף כי היכי דמהני בהדי ברי ושמא וכדפרישית כנ״ל. ושיטת התוס׳ והרמב״ן צ״ע ודו״ק היטב:
ב ושוב חוזרים לבעיה שהתחלנו בה ופירשנו שכאן יש בסיס של רוב לטענת האשה. ושואלים: כיון שרוב הנשים כשהן בתולות הן נישאות, אם כן, כי [כאשר] לא אתו [באים] עדים מאי הוי [מה יש בכך], מדוע לא נסמוך על הרוב, ויצטרך הוא להביא ראיה! אמר רבינא: משום דאיכא למימר [שיש מקום לומר] אמנם רוב נשים בתולות נישאות, ומיעוט נשים נישאות כשהן אלמנות או גרושות, ואולם יש גם חזקה אחרת: כל הנשאת בתולה יש לה קול, שהדבר מפורסם ברבים, שכן יש בחופת בתולה סימנים מיוחדים, שהיא יוצאת לחופה בהינומא וראשה פרוע,
§ The Gemara resumes discussion of the inference that it drew at the outset with regard to witnesses that the bride was a virgin. And since the Gemara established earlier that the woman’s claim is supported by the fact that most women are married as virgins, if witnesses did not come, what of it? That majority should be sufficient to establish that she married as a virgin. Ravina said: It is because there is room to say that although most women are married as virgins and a minority of women marry as widows or non-virgins, there is an additional presumption: The marriage of anyone who is married as a virgin generates publicity,
ר׳ חננאלרי״ףרש״יר״י מיגשתוספותבעל המאורראב״דרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאיריריטב״אשיטה מקובצתפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144