×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) אַף אָנוּ נֹאמַר אַיְילוֹנִית דּוּכְרָנִית דְּלָא יָלְדָה.:
We too will say: Ailonit, a sexually underdeveloped woman, is a term meaning: Like a ram [dukhranit], because like a male sheep [ayyil] she does not bear children.
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דמהרש״א חידושי הלכותמהרש״א חידושי אגדותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי כתובות יא ע״א} גרסינן1 בפרק בתולה נישאת אמר רב הונא קטן גר2 מטבילין אותו על דעת בית דין דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו ואין חבין לו אלא בפניו והא קיימא לן3 דגוי4 בהפקרא ניחא ליה הני מילי גדול דטעים טעמא דאיסורא אבל קטן זכות הוא לו:
1. גרסינן: גכג, כ״י נ: ״וגרסינן״, המשך רצוף ללא הפסקה לפניו.
2. קטן גר: וכן בכ״י פרמה, גכג, כבה״ג (דפוס) סוף היל׳ מילה. כ״י נ, דפוסים: גר קטן, וכן ברמב״ם היל׳ איסורי ביאה (יג:ז). .
3. קיימא לן: דפוסים: דקיימא לן.
4. דגוי: גכג: ״עבדא״.
ערך איילונית
איילוניתאדכרניתא דלא ילדה כתובות (כתובות יא.). קטנה לא תתיבם שמא תמצא איילונית ונמצאו פוגעים בערו׳ יבמות (יבמות קיט.). בת כ׳ שנה שלא הביאה שתי שערות היא איילונית לא חולצת ולא מתייבמת. נדה (נדה מ).
ערך גד
גדב(שבת קנ:) מי משכחת לה למיגד ליה גלימא פי׳ לחתוך וי״א לתפור (ביצה ו) אפילו למיגד ליה גלימא ואפילו למיגז ליה אסא (בבא בתרא לו:) אבל חכמים אמרו עד שיגדוד שלש גדידות וימסוק שלש מסיקות. (בבא מציעא פט) ואלו אוכלין מן התורה פועלין שהיו אורין בתאנין גודדין בתמרים בוצרין בענבים מוסקין בזיתים הרי אלו אוכלין שהתורה זכתה להן (א״ב: גודרין כתיב). (כתובות יא) זה מדרש סוף סוף העומד ליגדד כגדוד דמי (בראשית רבה) בא גד בא מי שעתיד לגדד משתיתן של אומות. פירוש כגון גודו אילנא. (עירובין ק) והאיכא קינסי בגידודא ופי׳ בערך גדד.
א. [איינע וואס קען קיין קונדר נישט האבן.]
ב. [שניידען, ברעכין, נעהען.]
אף אנו נאמר – אף אנו נדרוש את השמות מה לשון איילונית שקראו חכמים לאשה שאינה ראויה לילד.
דוכרנית – לשון איל תמים דמתרגמינן דכר שלים (ויקרא ה) הרי היא כאיל שאינו יולד.
1משכחת לה כגון שמיחתה מתוך י״ב עד לאחר שלש עשרה שנה ויום אחד.
1. פיסקה זו מובאת בשטמ״ק משיטה ישנה בשם ראב״ד.
בד״ה מטבילין כו׳ וכי פריך מאי קמ״ל המ״ל קמ״ל דיש כח כו׳ עכ״ל אבל בהך מלתא דלעיל שכתבו דעכו״ם אית ליה שליחות מדרבנן לא הוה אשמועי׳ מידי כיון דהאי עכו״ם אתי לכלל שליחות לא גרע מקטן דאית ליה שליחות מדרבנן מה״ט דאתי לכלל שליחות ובהא ודאי לא הוה אשמועינן מידי דמשנה שלמה היא בפ׳ מי שמת דזכין לקטן כמ״ש רש״י בפרק איזהו נשך וק״ל:
איילונית דוכרניתא דלא ילדה. קראה זכר לפי שעיקר סימניה שהיא כזכר שאין לה דדים ומתקשה כו׳ וקולה עבה כאיש ואין לה שיפולי מעים כנשים כדאמרי׳ פרק הערל וק״ל:

גיור של קטן

ציון ב.ד.ה.ו.ז.
גמרא. אמר רב הונא: גר קטן - מטבילין אותו על דעת בית דין... לימא מסייע ליה: הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו ושנתגיירו ושנשתחררו פחותות מבנות שלש שנים ויום אחד; מאי לאו, דאטבלינהו על דעת בית דין? לא, הכא במאי עסקינן? בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו, דניחא להו במאי דעביד אבוהון. אמר רב יוסף: הגדילו - יכולין למחות... ואי סלקא דעתך הגדילו יכולין למחות - יהבינן לה כתובה דאזלה ואכלה בגיותה? לכי גדלה. לכי גדלה נמי ממחייא ונפקא! כיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחתה - שוב אינה יכולה למחות.
גר קטן - מטבילין אותו על דעת בית דין, שזכות היא לו. וכו׳.(רמב״ם איסורי ביאה יג, ז)
בן נח שנתגייר ומל וטבל, ואחר כך רצה לחזור מאחרי ה׳ ולהיות גר תושב בלבד כשהיה מקודם - אין שומעין לו, אלא יהיה כישראל לכל דבר או יהרג, ואם היה קטן כשהטבילו אותו בית דין - יכול למחות בשעה שיגדיל, ויהיה גר תושב בלבד, וכיון שלא מיחה בשעתו - שוב אינו ממחה, אלא הרי הוא גר צדק. וכו׳.(רמב״ם מלכים י, ג)
עובד כוכבים קטן, אם יש לו אב - יכול לגייר אותו, ואם אין לו אב ובא להתגייר, או אמו מביאתו להתגייר - בית דין מגיירין אותו, שזכות הוא לו, וזכין לאדם שלא בפניו. בין קטן שגיירו אביו בין שגיירוהו בית דין - יכול למחות משיגדיל, ואין דינו כישראל מומר אלא כעובד כוכבים.
במה דברים אמורים? בשלא נהג מנהג יהדות משהגדיל, אבל נהג מנהג יהדות משהגדיל - שוב אינו יכול למחות.(שו״ע יורה דעה רסח, ז-ח)

א. על ידי בית דין.

בגמרא אמר רב הונא שבית דין יכול לגייר את הקטן מצד הדין של זכין לאדם שלא בפניו, ומקשים התוספות (ד״ה מטבילין) איך מועיל הגיור, הלא זכיה היא מטעם שליחות וידוע שאין שליחות לקטן.
התוספות והרא״ש (בתוספותיו) מתרצים תחילה שהגיור תקף רק מדרבנן, אולם רב הונא סובר כדעה במסכת יבמות (פט, ב) שיש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בקום ועשה, ולכן הוא מחשיב אותו כגר גמור שמותר בבת ישראל, וקידושיו קידושין.
בתירוצם השני הם כותבים שיש לגיור תוקף מן התורה, מפני שבדבר שהוא זכות גמורה יש גם לקטן זכיה. גם הריטב״א מסיק שיש לקטן זכיה, ולדעתו זכיה אינה מטעם שליחות.
התוספות במסכת סנהדרין (דף סח, ב ד״ה קטן) דוחים את ההסבר שהגיור מועיל מצד הכח שיש לחכמים לעקור דבר מן התורה, מפני שלדעתם ההלכה היא שאין להם כח לעקור בקום ועשה אלא רק בשב ואל תעשה.
לפיכך הם מתרצים שהגיור תקף מהתורה משום שאין זו זכיה רגילה שעושים עבורו אלא הוא זוכה בעצמו ובגופו במעשה הטבילה, שנעשה על ידו גר שנכנס תחת כנפי השכינה, ורק אם מישהו אחר מבקש לזכות עבור הקטן אין הזכיה מועילה מפני שאין שליחות לקטן.
התוספות מוסיפים שהמילה והטבילה מועילים בהיותו קטן מפני שנעשו בגופו, אבל עדיין צריך להשלים את הגרות על ידי קבלת מצוות, וזו נעשית כשנעשה גדול, שכיון שאינו מוחה הרי מוכח שהסכים לקבל את המצוות.
מדבריהם יוצא שכל עוד הוא קטן הריהו נחשב כגר אף בלי קבלת מצוות, ורק כשנעשה גדול הוא צריך לקבלם, ואז די בכך שאינו מוחה כדי שיחשב כאילו הסכים לקבל עול מצוות.
לעומת זאת נראה שלדעת התוספות בסוגייתנו הגיור חייב לכלול מלכתחילה הסכמה לקבלת מצוות, וזו נעשית על ידי בית הדין שמזכה אותו עד שנחשב כאילו הסכים להתגייר, ולכן כדי להסביר איך הגיור מועיל הכרחי להסתמך על הגדר הרגיל של זכיה שמועילה מטעם שליחות.
גם הרמב״ן בחידושיו למסכת בבא מציעא (דף עא, ב) כותב שהזכות של הגרות מועילה מהתורה למרות שבענייני ממונות אין לקטן זכיה מהתורה, ויתכן שסובר כדברי התוספות בסנהדרין. רש״י (ד״ה על דעת) כותב שבית הדין נעשים לו כאב, וכותב השיטה מקובצת שכוונתו לפרש שזכיה זו עדיפה ואינה מטעם שליחות. כך משמע גם מדברי המאירי שכותב שענינו של הקטן מסור לבית הדין כדרך שענין הבן מסור לאב, להכניסו בברית ולקדושת אמונה.
בדומה לזה כותב הש״ך בנקודות הכסף (יו״ד סי׳ שה ד״ה מכאן) שלבית הדין יש כח גדול, שאף על פי שאין זכיה ושליחות לקטן יכול בית הדין לזכות עבורו.

ב. תוקף הגיור.

לפי כל ההסברים שנזכרו יש לגיור תוקף לדיני תורה, אם מפני שיש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בקום עשה, ואם מפני שהגיור עצמו תקף מהתורה.
אולם הריטב״א מביא דעה לפיה הגרות של הקטן מועילה רק לדינים דרבנן, ואינה מועילה לדינים מדאורייתא כמו שחיטה וכדומה, ואם קידש בת ישראל ובא אחר וקידשה - צריכה גט מהשני. לדעה זו לא יתכן שיחולו עליו כל הדינים של גר מדאורייתא כאשר יכול למחות כשיגדל ולבטל הכל למפרע, ונמצא ישראל אוכל נבלות או אשת איש יוצאת בלא גט.
הב״ח והפני יהושע (על התוס׳) מדייקים כשיטה זו מלשון רש״י שכותב (שם) שהרי הוא גר שמגעו ביין כשר, מכאן שאינו גר לכל דבר אלא רק לדינים מדרבנן כמו מגע ביין.
אולם יש להעיר שהמאירי כותב שנעשה גר גמור להיות מגעו ביין כשר ולכל דבר, הרי שמזכיר את הפרט הזה במיוחד למרות שסובר שהינו גר גמור לכל דבר. אכן הרצי״ה קוק זצ״ל (בהערות לספר דעת כהן סי׳ קמז) מסביר שאין כוונת רש״י שהגרות חלה רק לדיני דרבנן, אלא שכיון שמצינו במסכת עבודה זרה (דף נז, א) שיש גרים שגם לאחר שמלו וטבלו מגעם ביין עושהו יין נסך עד שתשתקע עבודה זרה מפיהם - מחדש רש״י שגר קטן נעשה גר גמור אפילו לענין מגע היין, וכל שכן לשאר הדינים.
הרשב״א והריטב״א כותבים שמהלשון הסתמית של רב הונא משמע שזו גרות גמורה שמועילה לכל דבר, ומסבירים שאף על פי שיכול למחות - אין חוששים שימחה, מפני שחזקה עליו שימשיך לחיות כישראל גמור כפי שהתרגל, והאפשרות שימחה נחשבת לדבר שאינו שכיח.
הרשב״א מוסיף להוכיח כדבריו מהמשנה עצמה שמדברת על גיורת שנתגיירה פחותה מבת שלש שנים שנישאה לישראל, מכאן שהגיור מתיר איסור דאורייתא של נישואין עם גוים. אולם הריטב״א דוחה ראיה זו וכותב שבנישואין עם גוי אין איסור דאורייתא, ועיין על כך בבירור הלכה למסכת עבודה זרה דף לו, ב ציון ב-ג.

ג. כשמתגייר עם האב.

הגמרא מעלה אפשרות לחלק בין קטן שנתגייר על ידי בית הדין לבין קטן שנתגייר עם אביו, ובכך דוחה את הראיה לדברי רב הונא מהמשנה, מפני שאפשר שהמשנה עוסקת בגר שנתגייר עם אביו.
אולם למעשה כיון שהלכה כרב הונא שבית הדין יכול לגייר את הקטן - מסתבר שאין הבדל בין הגיור הזה לבין גיור שנעשה עם האב, וכך כותב רש״י (ד״ה הגדילו) שמשגדל יש לו זכות מחאה גם כשנתגייר עם אביו, מכאן שסובר שאין הבדל בין הגיורים. הרשב״א מוכיח זאת מהגמרא שמקשה על רב יוסף מהמשנה, ממנה משמע שאין אפשרות למחות, ואינה מתרצת שמדובר במשנה בקטן שנתגייר עם אביו. הריטב״א מוסיף שלכן נוקט רב יוסף בלשון רבים ״הגדילו״, ולא בלשון יחיד כרב הונא. כך פוסקים גם הר״ן (ד, א בדפי הרי״ף ובחידושיו), הרי״ד והמאירי. מאידך גיסא מבין החתם סופר (שו״ת יו״ד סי׳ רנג) מלשון בעל הלכות גדולות שסובר שקטן שנתגייר עם אביו אינו יכול למחות לאחר שגדל, ועיין עוד להלן (פרק ד ופרק ה).
רש״י עצמו כותב שרב הונא מדבר על קטן שאין לו אב, ואמו הביאתו להתגייר, ומפרש הב״ח שלאב יש כח מיוחד שאין לאם, ולכן רק אם היא מביאתו צריכים להסתמך על הכח של בית הדין, וכן נראית דעת המאירי.
אולם הרשב״א כותב שאין כוונת רש״י לחלק בין האב לבין האם, שכן הבנים נגררים אחר האם כשם שהם נגררים אחר האב, ולדעתו כוונת רש״י לפרש שמדובר כשהאם מביאה את הבן להתגייר והיא עצמה אינה מתגיירת. הוא מסביר שבית הדין אינו מחזר אחר גוים קטנים בשביל לגיירם, ולכן הוצרך רש״י לומר שמדובר שהאם הביאתו. אולם לפי הסברו לא ברור מדוע נמנע רש״י מלפרש שהאב אינו רוצה להתגייר ומביא את בנו לגיור.
הרמב״ם אינו מזכיר בהלכותיו שיש דין מיוחד בגיור שנעשה על ידי האב. הטור והשלחן ערוך כותבים תחילה את האפשרות של גיור על ידי האב, ומוסיפים שאם אין לו אב ואמו מביאתו להתגייר - הרי הוא מתגייר על ידי בית הדין. עם זאת הם כותבים שבין כך ובין כך יכול למחות משיגדל, וצריך לומר שאף על פי שכח האב חזק יותר מכח בית הדין - גם אצלו הגיור פועל מטעם זכיה, ולכן יכול הבן למחות כשיגדל ולומר שאינו חפץ בזכות זו.

ד. בבא מעצמו.

בעל הלכות גדולות (הוצ׳ מקיצי נרדמים ח״א עמ׳ 218) כותב שאין מקבלים חרש, שוטה וקטן שבאו להתגייר מפני שאינם כשרים להתנות עליהם, אבל ניתן למול קטן על פי אבותיו. הטור תמה מדוע אינו פוסק כרב הונא, ומתרץ הבית יוסף שלדעת בעל הלכות גדולות זוהי כוונת רב הונא שאין מגיירים את הקטן אלא אם הביאוהו אביו או אמו, ולדעתו לכך מתכוון גם רש״י כשכותב שאמו הביאתו.
אולם הרשב״א והר״ן (שם) כותבים שמגיירים את הקטן אפילו בא מעצמו, אלא שבית הדין מצידו אינו מצווה לחזר אחר הקטנים בשביל לגיירם. עם זאת הם כותבים שהגיור מועיל אפילו כשבית דין גיירו מעצמו, וכן משמע מדברי הרי״ד שמפרש שמדובר בתינוק שנמצא מושלך או שלקחו אותו בשבי.
לעומתם כותב המרדכי (יבמות סי׳ מ) בשם הראבי״ה שדוקא אם הקטן בא מעצמו ומבקש שיגיירוהו שומעים לו, אבל אם אינו רוצה - אי אפשר לגיירו. כך נראה גם מלשון הרא״ה והמאירי שכותבים שמדובר בקטן שתובע שיגיירוהו, וצריך לומר שסוברים שאף על פי שזכין לאדם שלא בפניו - אי אפשר לקיים זאת בעל כרחו של הקטן. עם זאת יתכן שגם לדעתם ניתן לגייר תינוק ותינוקת שאין בהם שום דעת לומר שרוצים או שאינם רוצים, ורק כשהקטן אומר במפורש שאינו רוצה אין לגיירו. כך משמע מהגמרא שמביאה ראיה לרב הונא מהמשנה שעוסקת בגיורת שנתגיירה פחותה מבת שלש שנים, ודוחה את הראיה שמדובר כשנתגיירה עם אביה, משמע שבתחילה סברה הגמרא שמדובר כשנתגיירה בלי אביה, מכאן שמגיירים קטן אפילו אינו בא מעצמו, שהרי יש להניח שתינוקת פחותה מבת שלש שנים אינה באה מעצמה ומבקשת שיגיירו אותה.
הרמב״ם כותב בהלכות עבדים (ח, כ) שאם ישראל תקף גוי קטן והטבילו - הרי זה גר, והכסף משנה כותב שהמקור לכך מסוגייתנו, הרי שמבין שמגיירים את הקטן אף בעל כרחו. אולם הלחם משנה תמה עליו ומביא את דעת הראבי״ה שאי אפשר לגיירו בעל כרחו.
האור שמח כותב שהמקור לדברי הרמב״ם הוא בירושלמי יבמות (פרק ח, א), וזהו דין מיוחד שנוגע רק לקטן שנמצא תחת ידו של הישראל, שכיון שיכול לשעבדו - יכול גם להטבילו לגרות בעל כרחו.
השלחן ערוך בהלכה שלפנינו כותב שאם אין לו אב ובא להתגייר - בית דין מגיירים אותו, ומדייק הש״ך (סקט״ז) שסובר שדוקא כשבא מרצונו ניתן לגיירו, אבל אם אינו רוצה - אינו גר, וכן כותב הב״ח בדעת הטור.

ה. זכות המחאה כשיגדל.

כאמור, דעת רש״י היא שזכות המחאה נתונה לקטן שהתגייר בין על ידי בית דין ובין על ידי אביו.
הרי״ף מביא את הדין של גר קטן במסכת יבמות (דף טז, ב), אבל אינו מזכיר שם שיכול למחות כשיגדל.
הריטב״א מסביר שכנראה הרי״ף סובר שאין הלכה כדברי רב יוסף בסוגייתנו שיכול למחות, מפני שאביי ורבא מקשים עליו, ומשמע שאינם סוברים שיכול למחות, והלכה כמותם.
אולם הריטב״א עצמו, הרשב״א והר״ן פוסקים שיכול למחות ומסבירים שאף אביי ורבא מסכימים לדברי רב יוסף שיכול למחות, ורק ביקשו ליישב את המשניות לפי דבריו. הכסף משנה (הל׳ מלכים) מוסיף שכיון שמבואר בגמרא שקושית אביי אינה נראית לרבא וקושית רבא אינה נראית לאביי - ראוי לפסוק כרב יוסף שיכול למחות.
הרמב״ן (מלחמת ה׳, שבת דף נה, ב בדפי הרי״ף, מובא בר״ן על הרי״ף בסוגייתנו) מסביר את השמטת הרי״ף בדרך שונה, שמפרש שדברי רב יוסף בסוגייתנו שיכול למחות נאמרו רק לגבי גר קטן שנתגייר על ידי אביו, ולא לגבי קטן שנתגייר על ידי בית דין, שהוא אינו יכול למחות מפני שאומרים ״מה כח בית דין יפה״, ולכן אין אפשרות למחות ולבטל למפרע את מעשה בית הדין.
גם מדברי בעל הלכות גדולות (שם) נראה שאינו פוסק להלכה שיכול למחות, שכן אינו מזכיר את האפשרות הזו. החתם סופר (שם) מסביר שכיון שסובר שאין מגיירים קטן אלא עם אבותיו, כמבואר לעיל - ממילא אין הגיור תלוי בו ואינו יכול למחות. מלבד זה הוא כותב שכאשר מתגייר עם אביו - הרי זו זכות כל כך גדולה שבודאי מלכתחילה היתה דעתו נוחה מאד מהגיור, כדי שלא ישאר גוי ולא יוכל לחיות עם אביו, ולכן אינו יכול לחזור בו.
הרמב״ם בהלכות איסורי ביאה כותב שמטבילים גר קטן על דעת בית דין, ואינו מזכיר את האפשרות שיחזור וימחה. לעומת זאת בהלכות מלכים הוא כותב שיכול למחות, ומסביר הב״ח שהמשמעות העיקרית של זכות המחאה היא לכך שאין להענישו לאחר שמחה, ולכן הוא מזכיר זאת בהלכות מלכים שם עוסק הרמב״ם בעונשין לבני נח שעברו על המצוות.
החתם סופר (שם) מסביר בדרך אחרת, שהרמב״ם מחלק בין קטן שנתגייר עם אביו, שאינו יכול למחות, ועליו מדובר בהלכות איסורי ביאה, לבין קטן שבא מעצמו וגיירוהו בית דין, שיכול למחות, ועליו מדובר בהלכות מלכים.

ו. זמן המחאה.

הגמרא מסיקה שגר קטן שגדל שעה אחת ולא מחה - שוב אינו יכול למחות. לפי זה כותב הרא״ה שהמחאה מועילה דוקא לפני שגדל, ומה שאמרו ״הגדילו יכולין למחות״ - היינו עד שיגדלו.
אולם הרשב״א, הריטב״א והר״ן מדייקים מלשון הגמרא שיכולים למחות רק לאחר שגדלו, ועל כן הם מקשים איך אפשר לצמצם את זמן המחאה לאותה שעה שנעשים גדולים, ומתרצים שהמחאה מתחילה בעודם קטנים, ומועילה מפני שנמשכת גם לאחר שגדלו.
המאירי חולק עליהם וכותב שאין המחאה צריכה להיות ברגע הראשון שנעשים גדולים, אלא ממתינים שעה אחת משגדלו, ואם לא מחו בה - שוב אינם יכולים למחות.
התוספות (ד״ה לכי) והרא״ש (בתוספותיו) מפרשים שזכות המחאה נשמרת במשך כל הזמן שלא נהגו מנהג יהדות בגדלותם. בדומה לכך כותבים הרשב״א והריטב״א בשם התוספות שצריך להודיע להם עונשן של מצוות, וכל זמן שלא הודיעום - יכולים למחות.
הרי״ד מפרש שיכולים למחות מאותה שעה שבאו לכלל דעת עד שמביאים שתי שערות. יתכן שסובר כדעת החתם סופר (שם סי׳ שיז) שכותב שבן נח נעשה גדול כשבא לכלל דעת, שלא כמו בישראל שנעשה גדול רק לאחר שהביא סימנים.
השלחן ערוך כותב כדברי התוספות שיכול למחות כל זמן שלא נהג מנהג יהדות משעה שגדל.
גמרא. ואי סלקא דעתך הגדילו יכולין למחות - יהבינן לה כתובה דאזלה ואכלה בגיותה? לכי גדלה... ואי אמרת הגדילו יכולין למחות - יהבינן לה קנס דאזלה ואכלה בגיותה? לכי גדלה.
...לפיכך, אם בא לקטנה שהטבילוה בית דין כסף כתובתה או קנס אונס או מפתה - יהיה הכל תחת יד בית דין עד שתגדיל ולא תמחה בגירות, שמא תטול ותגדיל ותמחה, ונמצאת זו אוכלת בגיותה מעות שאין לה זכות בהן אלא בדיני ישראל.(רמב״ם מלכים י, ג)

תשלום כתובה וקנס לגיורת קטנה

אביי ורבא מקשים על רב יוסף, שאמר שגר קטן יכול למחות משיגדל, איך גיורת שנתגיירה בהיותה קטנה מקבלת כתובה או קנס ולא חששו שתמחה ותחזור להיות גויה. הגמרא מתרצת שאינה מקבלת את הכסף עד שתגדל ולא תוכל למחות עוד.
הרמב״ם פוסק על פי תירוץ הגמרא שאין נותנים לה לא את הכתובה ולא את הקנס עד שתגדל.
לעומתו פוסק בעל ההשלמה (מובא בשטמ״ק) שרק את הקנס אינה מקבלת עד שתגדל, אבל את הכתובה מקבלת מייד, וכן כותב בעל הגהות אשרי (סי׳ כא) בשם מהרי״ח. המאירי מסביר שכך משמע בגמרא שמסבירה שרבא לא הקשה את קושית אביי מפני שיש סברה לתת לה את הכתובה גם בקטנותה, כדי שלא תהיה קלה בעיניו להוציאה, והלכה כרבא.
אולם המאירי עצמו מסיק שרבא אינו חולק על אביי, והגמרא באה רק להסביר מדוע רבא העדיף להקשות על רב יוסף מהדין של קנס ולא מהדין של כתובה, אבל להלכה אין מחלוקת שיש לעכב גם את תשלום הכתובה וגם את תשלום הקנס. השיטה מקובצת מדייק כך גם מלשון רש״י (ד״ה אביי וד״ה רבא), אבל מלשון הרמב״ן והרשב״א הוא מדייק שמפרשים שאביי ורבא נחלקו להלכה, שלאביי מקבלת את הקנס בהיותה קטנה ולא את הכתובה, ולרבא מקבלת את הכתובה ולא את הקנס.
מלבד זה יש להעיר שלפי המבואר לעיל (ציון ה) יש שמבינים שהרי״ף מפרש שאביי ורבא חולקים על רב יוסף, וסוברים שאין הגר הקטן יכול למחות בכלל, והלכה כמותם, וממילא יוצא שאין שום סיבה לעכב את תשלומי הכתובה והקנס לגיורת הקטנה.
אף אנו נאמר דרשת מילים: איילונית שהיא אשה שאינה מסוגלת ללדת, נקראת כך משום שהיא דוכרנית (דומה לאיל, זכר) ואיילונית היא כזכר, דלא ילדה [שאינה יולדת].
We too will say: Ailonit, a sexually underdeveloped woman, is a term meaning: Like a ram [dukhranit], because like a male sheep [ayyil] she does not bear children.
מאמרים באתר אסיף
רי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יראב״דמהרש״א חידושי הלכותמהרש״א חידושי אגדותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) מתני׳מַתְנִיתִין: אהַגִּיּוֹרֶת וְהַשְּׁבוּיָה וְהַשִּׁפְחָה שֶׁנִּפְדּוּ וְשֶׁנִּתְגַּיְּירוּ וְשֶׁנִּשְׁתַּחְרְרוּ פְּחוּתוֹת מִבְּנוֹת שָׁלֹשׁ שָׁנִים וְיוֹם אֶחָד כְּתוּבָּתָן מָאתַיִם וְיֵשׁ לָהֶן טַעֲנַת בְּתוּלִין.:
MISHNA: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant, who were ransomed with regard to the captive, or who converted with regard to the convert, or who were freed with regard to the maidservant, when they were less than three years and one day old, their marriage contract is two hundred dinars, as their presumptive status is that of a virgin. Even if they were subject to intercourse when they were younger than that age, the hymen remains intact. And they are subject to a claim concerning their virginity.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףראב״דר״י מלונילפסקי רי״דרא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מתני׳ הגיורת והשבויה והשפחה כול׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וכן הגיורת וכו׳. פחותה מבנות שלש שנים ויום אחד. דבתוליה חוזרין אפי׳ נבעלו תוך זמן, הילכך בחזקת בתולות הן נשאות. ושבויה, בת ישראל.
הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו ושנתגיירו ושנשתחררו פחותות מבנות ג׳ שנים ויום אחד כתובתן מאתים ויש להן טענת בתולים. פי׳ בחזקת בתולות הן. ואם נמצאת בעולה אומר לה מקחי מקח טעות ואבדה כל כתובתה. אמר ר״ה גר קטן מטבילין אותו ע״ד ב״ד. פי׳ אע״פ שאין לו אב ואם כגון תינוק שנמצא מושלך או ששבו ישראל קטני פלשתים ב״ד מלין אותם והם כישראל לכל דבר. והמורה פי׳ מטבילין אותו. דאינו גר עד שימול ויטבול. עיין פרק החולץ [דף מו] ובפ״ח דיבמות [דף ע״א]. מאי קמ״ל דזכין לאדם שלא בפניו תנינא זכין לאדם שלא בפניו ואין חבין לו לאדם אלא בפניו. מ״ד בהפקירא ניחא ליה וחוב הוא לו. פי׳ שאין אדם נעשה שליח לחובתו שלא בפניו כלומר שלא מדעת. קמ״ל דה״מ גדול דטעים טעמא דאיסורא אבל קטן זכות הוא [לו]. אמר ר״י ואם הגדילו. פי׳ הקטנים שנתגיירו ואפי׳ עם אביהן יכולין למחות. פי׳ יכולין לומר אי אפשינו להיות גרים ואין לנו לעונשם בב״ד. ואפילו ידינו תקיפה. ואם קידש אשה משמיחה אינה צריכה גט להיות כישראל מומר. ודוקא שלא הגיעו לכלל שתי שערות אבל אם הגדילו ולא מיחו אין יכולין למחות ואם מיחו הרי הן כישראל מומר וקדושי׳ קדושין. והגדילו דר״י לאו דוקא שבאו לכלל עונשין אלא שבאו לכלל דעת ועדיין לא באו לכלל עונשין:
מתני׳ הגיורת והשבויה וכו. א״ר הונא גר קטן מטבילין אותו על דעת בית דין. פי׳ כשבא לפנינו להתגייר ורוצה מעצמו בדבר, ואע״ג דדעתיה לא חשיב, מקבלין אותו על דעת ב״ד, דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו.
מתני׳ הגיורת והשבויה – פי׳ הא דקתני הגיורת ולא קתני הגויה או הנכרית כדקתני השבויה והשפחה דכיון שכבר נתגיירה לא בעי למקרייה בשם של גיות שהוא גנאי. והא דקתני שנפדו ושנתגיירו ושנשתחררו ולא נקיט להו כסדרא דרישא דליתני שנתגיירו ושנפדו, י״ל דמעיקרא קתני להו1 לפום חשיבותייהו דגיורת חביבא ליה שנכנסה תחת כנפי השכינה, ובתר הכי קתני לפום קדימת תיקונם, ואשמועינן דפדיון שבוים קודם לגיור נכרית וגיור נכרית קודמת לשחרור שפחה וטעם נכון יש בדבר וקל להבין.
כתובתן מאתים ויש להם טענת בתולים – פי׳ תרוייהו איצטריכו, דלא תימא כתובה הוא דתקון אבל מ״מ אין עליהם טענת בתולים דכיון שהיו בין הגוים על דעת בעולה נשאת ובטלה חזקה, ולא תימא נמי דדוקא טענת בתולים יש להן כיון שבתוליהן חוזרים אבל לא תיקנו להם חכמים כתובה מאתים כיון שנפגמו קמ״ל.
(ב-ג) הגדול שבא על הקטנה – פי׳ אע״ג דקתני בהני דלעיל כתובה מאתים ה״א דהתם הוא שמא לא נבעלה אבל כל שנבעלה ודאי לא תקנו לה מאתים קמ״ל ואי תנא הא בלחוד ה״א בהא שנבעלה לישראל אבל בהני דלעיל דשמא נבעלה לנכרי פגימות הם ולא תקנו להם מאתיים קמ״ל.
1. כן בכ״י בודפשט K177, בר אילן 1009, ובשטמ״ק. בכ״י פרנקפורט 79, מוסקבה 945 הושמט ע״י הדומות ״כסדרא דרישא דליתני שנתגיירו ושנפדו, י״ל דמעיקרא קתני להו״.
מתני׳ הגיורת והשבויה וכו׳. פי׳ הא דקתני הגיורת ולא קתני הכותית או הנכרית כדקתני השבויה והשפחה דכיון דכבר נתגיירה לא בעי למקרייה בשם של כותית שהיא גנאי. הריטב״א ז״ל.
והרמב״ם ז״ל כתב בפי״א מהלכות אישות וז״ל וכן הנושא בתולה משוחררת או גיורת או שבויה אם נשתחררה השפחה ונתגיירה הכותית ונפדית השבויה וכן פחותות מבת ג׳ שנים וכו׳. הא קמן דמתניתין דקתני הגיורת וכו׳ מיירי בשעה שבא לישא אותה והרי היא גיורת והילכך אסור להזכיר לה שם כותית כדתנן בפרק הזהב ואם היה בן גרים לא יאמר לו זכור מעשה אבותיך וכו׳ והא דתנן השפחה לא אכפת לן משום דכבר היא ישראלית גיורת אלא דחסר לה גט שחרור. ואליבא דרב יוסף דסבירא ליה אם הגדילו יכולין למחות ואפילו קטנים שנתגיירו עם אביהם ניחא טפי דקתני הגיורת פירוש שנתגיירה בעודה קטנה ונשארה בגירותה שלא מיחתה ולמאי דכתבו התוספות לקמן גבי מטבילין אותו על דעת בית דין ניחא נמי דכתבו ז״ל דכותי קטן כיון דבא להתגייר חשבינן ליה כישראל קטן הילכך להכי קרי לה גיורת עד שלא נתגיירה כנ״ל:
שנפדו ושנתגיירו. הא דלא נקיט להו כסדרא דרישא דליתני שנתגיירו ושנפדו יש לומר דמעיקרא קתני לפום [חשיבותייהו דגיורת חביבא ליה שנכנסה תחת כנפי השכינה ובתר הכי קתני לפום] קדימת תקנתם ואשמועינן דפדיון שבוים קודם לגיורת נכרית וגיורת נכרית קודמת לשחרור שפחה וטעם נכון יש בדבר וקל להבין. הריטב״א ז״ל.
וכן כתב מרנא ורבנא הרב הגדול מוהר״ר דוד בן אבי זמרה ז״ל. וז״ל איכא למידק בהך מתני׳ טובא ה״ל למתני הנכרית ותו אמאי תני בה״א הידיעה ואפילו למאן דס״ל אורחיה דתנא הכי והכי הכא קשה כיון דרישא לא תני בה״א אמאי תני סיפא בה״א ותו למה התחיל בהגיורת הו״ל להתחיל בשבויה ותו כיון דהתחיל בהגיורת אמאי קאמר שנפדו ברישא הל״ל שנתגיירו ושנפדו ותו למה הוצרך לפרט הל״ל כל אשה פחותה מבת ג׳ שנים ויום אחד כתובתה מאתים וכו׳ ויש לומר דמש״ה לא תנא כל אשה וכו׳ לאשמועינן דאפילו דמספקא לן אם נבעלה אם לא נבעלה כי הוו יתרות מבנות ג׳ שנים ויום אחד מחזיקין לה בודאי בעולה וכתובתה מנה והא דתני בה״א הידיעה נקט לשון חשיבות כלו׳ הגיורת החשובה שבאת ליכנס תחת כנפי השכינה ולהכי לא קתני הנכרית כיון שבאת תחת כנפי השכינה אין ראוי לקרותה עוד נכרית ולהכי התחיל בה ומאי דנקט שנפדו ברישא משום דאם היה לפנינו פדיון שבוים וגרות גרים פדיון שבוים קודם ואם היה לפנינו גרות גרים ושיחרור עבדי׳ גרות גרים קודם ואדרבה המשחרר עבדו עובר בעשה. עכ״ל:
וז״ל תלמידי ה״ר יונה הא דלא נקט שנתגיירו תחלה כמו ששנה הגיורת תחלה מפני שבשעה שמזכיר התיקונין רצה להזכיר תקון הישראלית תחלה ע״כ. וכן כתב תלמיד הרשב״א ז״ל שנפדו וכו׳ האי דלא נסיב הסדר כדקא נסיב ברישא משום דלא רצה להתחיל בתקלת הישראלית והתחיל בגיורת וכשהיה לו לדבר בתקנה התחיל בישראלית ואמר שנפדו וכו׳ ע״כ. ואפשר דמעיקרא קתני להו לפום נטירותייהו דגיורת מנטר׳ טפי אפילו משבויה וכל שכן משפחה וכדאיתא בפרק כהן משיח בהוריות [יג א׳] שאלו תלמידיו את רבי אלעזר בן צדוק מפני מה הכל רצין לישא גיורת וכו׳ זו היתה בחזקת שימור וכו׳ ולא זו אף זו קתני. ואכתי איכא למידק דפתח בלשון יחיד הגיורת וכו׳ וסיים בלשון רבים שנפדו ושנתגיירו וכו׳ ובשלמא בגיורת איכא לתרוצי דמיירי שנתגיירה עם אבי׳ וכדמוקי לה בגמרא בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו ולהכי נמי נקט הגיורת בה״א הידיעה דעדיפא טפי הך גיורת מאותה דאטבלינהו על דעת ב״ד וכדאיתא בגמרא אבל בשבויה ושפחה מאי איכא למימר ושמא י״ל דקמשמע לן דאף על גב שנפדו אביה ואמה וכן הגיורת וכדכתיבנא וכן השפחה דאביהן נאמן משמרתן אפ״ה דוקא פחותות מבת ג׳ שנים ויום אחד אבל יתרות כתובתן מנה כנ״ל:
כתובתן מאתים וכו׳. תרווייהו אצטריכו דלא תימא כתובה הוא דתקון אבל מכל מקום אין עליהם טענת בתולים דכיון שהיו בין הכותים ע״ד בעולה נשאת ובטל חזקה ולא תימא נמי דדוקא טענת בתולים יש להן כיון שבתוליהן חוזרים אבל לא תקנו להם חכמים כתובה מאתים כיון שנפגמו קמ״ל. הריטב״א ז״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א משנה הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו, או שנתגיירו, או שנשתחררו כשהן פחותות מבנות שלש שנים ויום אחד ואחר כך נישאו — כתובתן מאתים. שאנו אומרים שמאז בתוליהן נשמרים, ואף אם נבעלה בהיותה פחות מגיל שלוש שנים ויום אחד, אין זה פוגם את הבתולים. ויש להן טענת בתולין, כלומר, יש מקום לטעון כנגדן כשאינן בתולות.
MISHNA: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant, who were ransomed with regard to the captive, or who converted with regard to the convert, or who were freed with regard to the maidservant, when they were less than three years and one day old, their marriage contract is two hundred dinars, as their presumptive status is that of a virgin. Even if they were subject to intercourse when they were younger than that age, the hymen remains intact. And they are subject to a claim concerning their virginity.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףראב״דר״י מלונילפסקי רי״דרא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) גמ׳גְּמָרָא: אָמַר רַב הוּנָא בגֵּר קָטָן מַטְבִּילִין אוֹתוֹ עַל דַּעַת בֵּית דִּין.
GEMARA: Rav Huna said: With regard to a convert who is a minor, one immerses him in a ritual bath with the consent of the court. As a minor lacks the capacity to make halakhic decisions, the court is authorized to make those decisions in his stead.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמר רב הונא קטן גר מטבילין אותו על דעת בית דין. מאי קמשמע לן? דזכות הוא לו – וכיון שאין לו דעת זכין לאדם שלא בפניו. תנינא בעירובין פרק {חלון}: זכין לאדם שלא בפניו ואין חבין לו. ושנינן מהו דתימא גוי בהפקירא ניח⁠[א] ליה? הני מילי גדול דטעים, אבל קטן זכות הוא לו – וטרינן לסיועיה ממ⁠[ת׳], ודחינן ואוקימנא בגר שנתגיירו בניו עמו, דניחא להו במאי דעבד אבוהון. אמר רב יוסף ואם גדלו אילו הקטנים שנתגיירו יכולין למחו⁠[ת].
ואותיב עליה אביי – ממתני׳ דתני: קטנה שנתגיירה יש לה כתובה. ואי סלקא דעתך הגדילו יכולין למחות יהבינן להו כתובה דאזלי אכלי בגיותיהו? ואסיקנא לכי גדלה יהבינן לה, וכיון דהיגדילה שעה אחת ולא מיחת שוב אינה יכולה למחות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ (על דעת ב״ד) – אם אין לו אב ואמו הביאתו להתגייר.
מטבילין – דאין לך גר בלא מילה וטבילה.
על דעת בית דין – שלשה יהו בטבילתו כדין כל טבילת גר שצריכים ג׳ והן נעשין לו אב והרי הוא גר על ידיהן ומגעו ביין כשר.
מטבילין אותו על דעת ב״ד משום דזכות הוא – ותימה דהא זכייה הוי מטעם שליחות דכיון דזכות הוא לו אנן סהדי דעביד ליה שליח כדמוכח בפ״ק דב״מ (דף יב.) גבי חצר משום יד איתרבאי ולא גרע משליחות וא״כ היאך זכין לקטן והלא אין שליחות לקטן כדאמרינן באיזהו נשך (שם עא:) ועוד דאכתי עובד כוכבים הוא ואמרי׳ התם דקטן דאתי לכלל שליחות אית ליה זכייה מדרבנן עובד כוכבים דלא אתי לכלל שליחות אפילו זכייה מדרבנן לית ליה ונראה לר״י דהכא נמי דזכין לו מדרבנן כדאמרינן התם דקטן אית ליה זכייה מדרבנן ואע״ג דאכתי עובד כוכבים הוא הא אתי לכלל שליחות א״נ כיון דבהך זכייה נעשה ישראל הוה ליה כישראל גמור לעניין זכייה וא״ת היכי הוי גר מדרבנן ושרינן ליה בבת ישראל וקידושיו קידושין הא מן התורה עובד כוכבים הוא וי״ל דקסבר כמ״ד בהאשה רבה (יבמות דף פט:) דיש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בקום ועשה וכי פריך מאי קמ״ל הוה מצי לשנויי קמ״ל דיש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בקום ועשה וחד מתרי טעמי נקט והא דאמרי׳ בריש בן סורר (סנהדרין דף סח: ושם) גבי גזל הגר אם אין לאיש גואל איש אתה צריך לחזר אחריו אם יש לו גואל אבל קטן אי אתה צריך לחזר אחריו כו׳ משכחת לה גר קטן מן התורה במעוברת שנתגיירה כדאמרי׳ בפרק הערל (יבמות דף עח. ושם) עובדת כוכבים מעוברת שנתגיירה בנה אין צריך טבילה והוי גר מן התורה דישראל גמור הוא ואית ליה ממון מן התורה כגון שירש את אמו ואי אתה צריך לחזר עליו שאין לו יורשין שאינו מוליד ואחיו מן האם אין יורשין אותו ולפי ספרים דגרסינן בב״מ (דף עא:) זכייה מיהא אית ליה ולא גרס מדרבנן ניחא דמצי למימר דאית ליה זכייה מן התורה ועובד כוכבים קטן כיון דבא להתגייר חשבינן ליה כישראל קטן ואע״ג דזכייה הוי מטעם שליחות ואין לו שליחות מן התורה ה״מ בדבר שיש בו קצת חובה כגון להפריש תרומתו דשמא היה רוצה לפוטרה בחטה אחת או שמא היה רוצה להעדיף אבל הכא שזכות גמור הוא לו יש לו שליחות.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב הונא גר קטן מטבילין אותו על דעת בית דין. פירש רש״י ז״ל: שהביאתו אמו, ולאו למימרא דבלאו הכי לא מטבילין ליה, אלא לומר דאין בית דין מחזרין למול ולטבול את הגרים מעצמן, ואף על גב דאתי לסיועי ממתניתין, ודחינן מתניתין בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו, לא שיהא חלוק בדבר זה בין אב ואם, שהבנים גם כן נגררין אחר האם, אלא כאן שהביאתו האם ולא נתגיירה והתם שהביאו ונתגייר עמו והוא הדין לאם, דניחא להו למעבד מאי דעבד אבוהון או אמן, כן נראה.⁠א
הא דנקט רב הונא גר קטן מטבילין. ולא קאמר מלין איכא למימר דמילתא דשייכא בזכרים ובנקבות נקט, אי נמי, משום דטבילה גמר מלאכתו כדקיימא לן (יבמות מו.) מל ולא טבל כאילו לא מל, נקט מטבילין. אי נמי נראה לי לומר, דרבותא נקט טבילה, משום דמילה דין הוא שתעלה לו כשיגדל ויתרצה דישנה בעולם בשעת רצונו, אבל טבילה דבשעת׳ לא היה בן דעת ובשעה שנתרצה אינו בעולם אימא לא, כיון שגירותו מסופק שהרי יכול הוא למחות כשיגדל, קמ״ל.
א. עי׳ רשב״א כתובות טו, ב, ד״ה ולא.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 2]

(ג) גמרא אמר רב הונא נכרי קטן וכו׳ – פירש רש״י ז״ל שהביאו אותו אביו ואמו לגיירו לב״ד אף על פי שלא נתגיירו הם ואף על פי שאינו בן דעת ואין אביו ואמו מביאי׳ לב״ד שאין מטבילין אותו ע״ד ב״ד וכ״ש כשיש לו דעת והוא בא מעצמו להתגייר ולאפוקי כשאין לו דעת ואין אביו ואמו מביאין אותו לב״ד אין מטבילין אותו אע״ג דגר בעלמא בעינן שיודיעהו קלות וחמורות ההוא למצוה ולא לעכב והכא דלאו בר הודעת הוא אינו מעכב והא דנקט מטבילין ולא נקט מלין י״א דנקט מה דשייך אפילו לנקיבות א״נ דנקט גיורות דקי״ל מל ולא טבל כאלו לא מל ותו טבילה ליתא כי גדול וידע למחויי ואפ״ה עולה לו וכ״ש מילה שהוא אות עולם קיים אלא כשיגדיל ולא ימחה ויש שפירשו שאין גירו׳ זה אלא מדבריהם ואין סומכין לדונו כישראל אלא לענין יין נסך וכל שהוא מדרבנן אבל לענין שחיטה שהוא מדאורייתא וכן לענין שאר דברים אין סומכין עליהם ואם קדש בת ישראל ובא אחר וקדשה צריכה הימנו גט ותדע דהא קיימא לן שאם הגדילו יכולים למחות ופירש רש״י ז״ל שיכולים למחות וחוזרים למפרע נכרים גמורים ולא הוי כמומר שחוזר לסורו דהוי כישראל מומר וה״נ דייק לישנא דיכולים למחות וא״כ היאך נסמוך עליהם בשל תורה היום או מחר יחזור בו נמצא נכרי גמור למפרע וישראל אוכל נבילות גמורות על ידו וא״א יוצאה בלא גט וכ״כ רבותי׳ בעלי התו׳ ויש שהקשה ע״ז והא אמרי׳ לקמן ואס״ד הגדילו יכולים למחות יהיבנא לה כתובה ואזלה ותיכל בגיותי׳ ופרקי׳ לכי גדלה ומשמע דקמי דגדל׳ אז נסיבה לישראל ומסתמא נבעלה לו שהכל יודעים כלה למה נכנסה לחופה ואמאי והא איכא משום לא תתחתן בם ומסתברא דהא ל״ק דהא קיימא לן דבגיורות הוא דאית להו חתנות וכל כמה דלא מגיירי ליכא משום לא תתחתן בם וליכא אלא סתמא איסורא דרבנן. ומ״מ אין שיטה זו נכונה דא״כ ה״ל לפרושי לתלמודא ולא למנקט סתמא והכא פרכי׳ מאי קמ״ל הא וודאי דהו׳ גר מדאורייתא וסומכין עליו לכל דבר כיון דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו מן התורה וקא אמרת ניחוש שמא ימחה י״ל כיון שנתחייב בקטנותו והורגל בתורת ישראל הקדושה ומסתמא לא יסור ממנה מלתא דלא שכיחי שימחה ולמלתא דלא שכיחי לא חיישינן לה אפי׳ מ״ד מדאורייתא ויש שסוברים להביא ראיה דגיורת קטנה מדאורייתא דכתיב גבי הגר ואם אין לאיש גואל להשיב אליו האשם ואמר בסנהדרין איש אתה מוצא לחזור עליו אם יש לו גואל אבל קטן אי אתה צריך להחזיר אחריו אם יש לו גואל אלמא משכחת לה גר קטן מן התורה או שגיירוה על דעת ב״ד או שנתגיירו בניו ובנותיו עמו ועוד אנשי מדין דכתיב וכל הטף בנשים החיו לכם ואמר התם מדכתיב החיו לכם דגיורת פחותה מבת ג׳ ויום א׳ כשיר׳ לכהונה וכ״ת התם מסתמא ניח׳ להם כדי שלא יהרגו׳ הא ליתא דהא בלא״ה יכולים להחיותן לעבדים ולשפחות תו דתימא הוא דליהוי כי הגדילו יכולים למחות הודעה בקטנה לאו הודעה ואפ״ה גיורם גירות ולא נהירא דא״כ מסתייע ליה לר״ה אע״ג דקמייתא איכא לאוקמי בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו הא בתרייתא דנשי מדין ליכא לאוקמי בהכי שכולן נהרגו חוץ מן הטף והנכון דמהכא ליכא ראיה כלל דקמייתא איכא לאוקמי בשפחה מעוברת שנתגיירה דכ״ע עלתה לו טבילת אמו וה״ל כגר דעובר ירך אמו הוא ובה משכחת גר קטן ואידך דמדין מיירי שהביאם ממדין פחותה מבת שלש שנים ויום אחד והגדילו׳ בישראל וגיירום והני הוא דכשירות לכהונה והיינו דלא מסייעין מיניה לרב הונא ומ״מ עיקר הדין נראה אמת שהוא גר גמור מן התורה כך נראה לי וכן דעת הרמב״ם ז״ל.
תוס׳ בד״ה מטבילין אותו כו׳ גבי חצר משום יד איתרבאי כו׳. נ״ב פירוש וקונה משום יד היכא שעומדת בצד חצרה ואז קונה אפי׳ בע״כ ואפילו היכא דליכא קנייה משום יד וכגון שאינה עומדת בצד חצירה מ״מ לא גרע משליחות וזוכה במציאה או כל מידי דאית לה זכות בגוה כו׳:
גמרא גר קטן בזה״ב היו מטבילין אותו ע״ד בית דין. פרש״י ז״ל שהביאוהו אביו ואמו לבית דין לגיירו אף על פי שלא נתגיירו הם ואף על פי שהוא אין בו דעת כלל מטבילין אותו ע״ד ב״ד וכל שכן כשיש לו דעת והוא בא מעצמו להתגייר ולאפוקי כשאין בו דעת ואין אביו ואמו מביאו לבית דין שאין מטבילין אותו. הריטב״א ז״ל.
ובפירושי רש״י ז״ל אין הלשון כן אלא ככתוב ע״ד בית דין. אם אין לו אביו ואמו הביאתו להתגייר. וקשה מה נפשך אם אמו נתגיירה עמו למה לי דעת בית דין דהא דחינן בגמר׳ לקמן בגר שנתגיירו בניו עמו ומה לי אב או אם לענין זה הכי נמי נגררים הבנים אחר האם כמו אחר האב ויותר ואם לא נתגיירה אמו עמו למה ליה למימר דאין לו אב אפילו שהיה לו אב כיון דאינו מתגייר עמו בעי׳ דעת בית דין. ואפשר דכל שיש לו אב ואם ומביאין אותו להתגייר אף על גב דאינם מתגיירים עמו ניחא ליה במאי דעבדי ליה אביו ואמו ואינו צריך דעת בית דין. והרשב״א ז״ל כתב וז״ל ופרש״י שהביאתו אמו ולאו למימרא דבלאו הכי לא מטבילין ליה אלא לומר דאין בית דין מחזירין למול ולטבול את העובדי כוכבים הקטנים מעצמם ואף על גב דאתי לסיועי ממתני׳ ודחינן מתני׳ בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו לא שיהא חלוק בדבר זה בין אב ואם שהבנים גם כן נגררים אחר האם אלא כאן שהביאתו האם ולא נתגיירה והתם שהביאתו ונתגיירה עמו וה״ה לאם דניחא להו למעבד מאי דעבד אבוהון או אמן כן נראה ע״כ. והרא״ה פי׳ וז״ל מטבילין אותו על דעת בית דין פי׳ כשבא לפנינו להתגייר ורוצה מעצמו בדבר ואף על גב דדעתיה לא חשיב מקבלין אותו על דעת בית דין דזכות הוא וזכין לאדם שלא בפניו ע״כ. הקשו המפרשים אמאי נקט מטבילין ולא קאמר מלין ותירץ הרשב״א דמילתא דשייכא בזכרים ובנקבות נקט. עוד תירץ ז״ל משום דטבילה גמר מלאכתו כדקי״ל מל ולא טבל כאילו לא מל נקט מטבילין. ומשמע לי שזהו שכתב רש״י מטבילין. דאין לך גר בלא מילה וטבילה ודוק כנ״ל. עוד תירץ הרשב״א דלרבותא נקט טבילה משום דמילה דין הוא שתעלה לו כשיגדיל ויתרצה דישנה בעולם בשעת רצונו אבל טבילה דבשעתה לא היה בן דעת ובשעה שנתרצה אינה בעולם אימא לא כיון שגירותו מסופק שהרי יכול הוא למחות כשיגדיל קמ״ל. ואפשר דלהכי נקט טבילה משום דחשיבא זכות גמור אבל מילה כיון שמצטער לא חשיבא זכות ולא שייך ביה למימר על דעת בית דין ומיהו כיון דכבר מל אפי׳ הויא חובתו כבר יצא ידי מילה ושוב כשיטבילוהו הויא ליה זכות ונגמרה מלאכתו על דעת בית דין שפיר כנ״ל. ואפשר דלהכי כתבו התוספות מטבילין אותו על דעת בית דין משום דזכות הוא. עוד מקשה הריטב״א האיך מטבילין אותו והא גר בעלמא בעינן שיודיעוהו קלות וחמורות ותירץ דההוא למצוה ואינו לעכב והכא דלאו בר הודעה הוא אינו מעכב:
וז״ל שיטה ישנה גר קטן כו׳. ואף על גב דצריך קבלה ה״מ היכא דאפשר אבל בקטן לא אפשר ונפקא מינה דאי נגע ביין לא הוי יין נסך ע״כ. עוד הקשו בתוספות דהכא אמרינן מטבילין אותו על דעת בית דין ופירושם משום דזכות הוא לו ותימא דטעמא דזכין לאדם שלא בפניו הוי מטעם שליחות דכיון דזכות הוא לו אנן סהדי דניחא ליה במאי דעבדינן שליחותיה וכן מוכיח בפרק קמא דב״מ [יב א׳] בגמרא דראה אותן רצין ואמרינן התם חצר לא גרע משליחות הילכך גבי גט דחוב הוא לה ואין חבין לאדם שלא בפניו לא מהני אלא בעומדת בתוך חצרה וגבי מתנה דזכות הוא לה לא בעינן עומדת בצד חצרה ומדאצטריך טעמא דחצר לא גריעא משליחות מכלל דהא דזכין לו לאדם שלא בפניו לא הוי אלא מטעם שליחות וכיון דמטעם שליחות הוי היאך זכין לעובד כוכבים שלא בפניו הא קי״ל באיזהו נשך בגמרא דגבי מלוה ישראל מעותיו של עובד כוכבים דאין שליחות לעובד כוכבים ואפילו אי הוה ליה שליחות מ״מ תיפוק ליה דהוה ליה קטן ואין שליחות לקטן כדאמר התם קטן אף על גב דלית ליה שליחות אית ליה זכיה ועובד כוכבים משמע התם דאפי׳ זכייה לית ליה דמסיק התם קטן דאתי לכלל שליחות אית ליה זכייה ועובד כוכבים דלא אתי לכלל שליחות לית ליה זכיה. ותירצו בתוס׳ דהא דזכין לעובד כוכבים קטן להטבילו ולמולו היינו מדרבנן כדאמרינן התם קטן אית ליה זכייה מדרבנן ואף על גב דשליחות לית ליה והך זכייה דקטן שלא בפניו הוי מטעם שליחות להטבילו ולמולו תקנו לו אף שליחות ואף על גב דעובד כוכבים אין לו זכייה אף מדרבנן כיון דמתגייר ואתי לכלל שליחות אית ליה זכייה מדרבנן כמו קטן ואם תאמר והיכי הוי גר מדרבנן וכי יש כח ביד חכמים להפקיע דבר מן התורה בקום ועבור דהא כיון דחשבינן ליה גר שרי בבת ישראל וקדושיו קדושין ובניו חולצין ומייבמין אף על פי שהן אחים מן האם ולא מן האב. ויש לומר דסבר לה כמ״ד בפ׳ האשה רבה [פט ב׳] דיש כח ביד חכמים להפקיע דבר מן התורה בקום ועבור וכי פריך מאי קמשמע לן דזכין לאדם של״ב תנינא הוה מצי לשנויי קמשמע לן דתקנו לו גרות להפקיע על דין תורה אלא חדא מינייהו נקט. וא״ת קשה מהא דאמרינן בפרק בן סורר [סח ב׳] דבעי לאוכוחי דקטן אינו מוליד מגזל הגר מדכתיב ואם אין לאיש גואל איש אתה צריך לחזר אחריו אם יש לו גואלים קטן אי אתה צריך לחזר אחריו והיכי משתעי קרא בגר קטן הא מן התורה אינו יכול להתגייר ויש לומר דמשכחת לה כגון שנתגיירה אמו מעוברת דמהניא טבילה לעובר דהיינו רביתיה כדאמרינן בפרק הערל [עח א׳] מעוברת שנתגיירה בנה אין צריך טבילה ואי גרסינן בב״מ קטן דאתי לכלל שליחות אית ליה זכיה ול״ג מדרבנן ניחא דמצי למימר דאית ליה זכיה מן התורה לקטן וזה שבא להתגייר כישראל קטן חשבינן ליה וזכין לו שלא בפניו ואע״ג דהך זכיה שלא בפניו הוי מטעם שליחות כדפרי׳ ואין שליחות לקטן מן התורה ה״מ לדבר שיש בו קצת חובה כגון להפריש תרומה דשמא היה רוצה לפוטרה בחטה אחת או היה רוצה להוסיף אבל הכא שזכות גמור היא לו יש לו שליחות וגם יש להביא ראיה דמטבילין גר מן התורה מדור המדבר שנכנסו לברית במילה וטבילה כדאיתא בפרק החולץ והיה בהם כמה יתומים קטנים. עכ״ל הרא״ש ז״ל. ורש״י ז״ל כתב על דעת ב״ד. שלשה יהו בטבילתו כדין כל טבילת גר וכו׳ והן נעשין לו אב והרי הוא גר וכו׳ ע״כ. משמע דבעי לפרושי דעדיפא הך זכיה דנעשין לו כאב דלא הויא מטעם שליחות דוק ותשכח:
וז״ל הריטב״א ז״ל ויש שפירשו שאין גירות זה אלא מדבריהם ואין סומכיו עליו לדונו כישראל אלא לענין יין נסך ולכל דבר שהוא מד״ס אבל לענין שחיטה ושאר דברים של תורה אין סומכין עליהם ואם קדש בת ישראל ובא אחר וקדשה (אינה) צריכה ממנו גט ותדע דהא קי״ל דאם הגדילו יכולין למחות ופרש״י שיכולין למחות וחוזרין למפרע כעובדי כוכבים גמורים ולא הוי כמומר דחזר לסורו דהוי כישראל מומר וה״נ דייק לישנא דיכולין למחות ואם כן היאך נסמוך עליהם בשל תורה והיום או מחר יחזור בו ונמצא עובד כוכבים גמור למפרע וישראל אוכל נבלות גמורות על ידו ואשת איש יוצאה בלא גט וכן כתבו רבותינו בעלי התוס׳ ז״ל ויש שהקשו על זה דהא אמרינן לקמן ואי ס״ד הגדילו יכולין למחות יהבינן לה כתובה ואזלה ואכלה בכותיותה ופרקינן לכי גדלה ומשמע דמקמי דגדלה אינסיבה לישראל ומסתמא נבעלה שהכל יודעין למה הכלה נכנסה לחופה ואמאי והא איכא משום חתנות לא תתחתן בם ומסתברא דהא לא קשיא דהא קי״ל דבגירות הוא דאית להו חתנות וכל כמה דלא מגיירי ליכא משום לא תתחתן וליכא אלא איסורא דרבנן דשגז״ן. ומכל מקום אין שיטה זו נכונה דאם כן ה״ל לתלמודא לפרושי ולא למנקט סתמא והיכי פרכינן מאי קמשמע לן דהא ודאי טובא קמשמע לן דאף על גב דמדאורייתא לא הוי גר דהוי גר מדרבנן אלא ודאי דהוי גר מדאורייתא וסומכין עליו לכל דבר כיון דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו מן התורה וכדקאמרת ניחוש שמא ימחה יש לומר דכיון דנתחנך מקטנותו והורגל בתורת ישראל הקדושה מסתמא לא יסיר ממנה ומילתא דלא שכיח הוא ובמילתא דלא שכיח לא חיישינן לה ואפילו מדאורייתא. ויש סבורין להביא ראיה דגרות קטן דאורייתא מדכתיב גבי גזל הגר ואם אין לאיש גואל להשיב האשם אליו אמרי׳ במסכת סנהדרין איש אתה מצווה לחזר אחריו אם יש לו גואל אבל קטן אי אתה מצווה לחזר אחריו אם יש לו גואל אלמא משכחת לה גר קטן מן התורה או שגיירוהו על דעת בית דין או שנתגיירו בניו ובנותיו עמו ועוד בנשי מדין כתיב וכל הטף בנשים החיו לכם ואמרינן התם מדכתיב החיו לכם דגיורת פחותה מבת ג׳ שנים ויום אחד כשרה לכהונה. וכ״ת דהתם מסתמא ניחא לו כדי שלא יהרגום הא ליתא דבלאו הכי יכולין להחיותן לעבדים ולשפחות ותו דתימא הוא דלהוי כי הגדילו יכולין למחות דהודאתן בקטנות לאו הודאה היא ואפ״ה גיירום. ולא נהירא דאם כן היכי לא מיסתיימי מינה לרב הונא דאף על גב (דאיכא) [דקמיית׳ איכא לאוקמי בגר שנתגיירו בניו עמו הא בתרייתא דנשי מדין ליכא] לאוקמי בהכי שכולן נהרגו חוץ מן הטף והנכון דמהני ליכא ראיה כלל דקמייתא איכא לאוקמה בשפחה מעוברת שנתגיירה דכ״ע עלתה לו טבילת אמו וה״ל גר דעובר ירך אמו הוא ובהא אשכחן גר קטן ואידך דנשי מדין מיירי שהביאום ממדין פחותים מבת ג׳ שנים ויום אחד והגדילום ישראל וגיירום והני הוא דכשרות לכהונה והיינו דלא מסייעינן מינה לרב הונא ומכל מקום עיקר הדין נראה אמת שהוא גר גמור מן התורה וכן נ״ל וכן דעת הרמב״ם ז״ל ע״כ. ולקמן אכתוב לשון הרשב״א ז״ל בזה בסוף שמעתין בס״ד:
עוד כתב הריטב״א ז״ל וז״ל מאי קמשמע לן דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו תנינא זכין לאדם וכו׳. פי׳ וההיא אפי׳ בקטן היא ואפילו מדאורייתא דזכיה לאו מדין שליחות הוא שאין שליחות לקטן וכדאמרינן בפרקא קמא דקדושין [מב א׳] מנין שזכין לאדם מן התורה דכתיב נשיא אחד ממטה תקחו לנחול את הארץ וכדפי׳ התם וה״נ מוכח מהא דהכא דפרכינן מינה להדיא דהוי כמו קטן. ואם תאמר והא עובד כוכבים אפילו היה גדול אין לו זכיה מן התורה מיהת לדברי הכל וכדאיתא בפרק איזהו נשך [עא ב׳] תירצו בתוספות דהכא גירותו וזכייתו באין כאחת כההיא דאמרינן במסכת גטין [עז ב׳] גטו וידו באין כאחת ואם תאמר ואמאי לא מייתי לה מן העומדים בסיני שהיו שם כמה קטנים שנכנסו שם תחת כנפי השכינה והטבילום ומלום עליהם וי״ל דהתם משום דנתגיירו אבותיהם וניחא להו במאי דעבדו אבוהון ותו דאילו זרע אברהם כבר נצטוו על המילה ולהכניסם מקטנותם בבריתו ואין זה אלא גמר גירות כנ״ל. ע״כ:
גמ׳ א״ר הונא כו׳ מטבילין כו׳. ולא ידעתי אמאי נקט טבילה טפי ממילה דלכאורה במילה איכא רבותא טפי דמלין אותו על דעת ב״ד אע״ג דהשתא חוב הוא לו דאית ליה צערא אפ״ה איכא אומדנא דזכות הוא לו להכניסו תחת כנפי השכינה דלקושטא דמילתא ע״כ דמלין אותו ג״כ על דעת בית דין ואפשר דנקט טבילה דפסיקא מילתא טפי דשייך בין באיש בין באשה וק״ל:
בתוספת בד״ה מטבילין אותו וא״ת היכי הוי גר מדרבנן ושרינן ליה בבת ישראל וקדושיו קדושין וי״ל דיש כח ביד חכמים לעקור וכו׳ עכ״ל. והא דפשיטא להו דקדושיו קדושין אע״ג דלכאורה רש״י נשמר מזה וכתב במימרא דרב הונא דהיינו לענין דמגעו ביין כשר דהוי מילתא דרבנן מ״מ מסוגיא דשמעתין מוכח דקדושיו קדושין מדקתני מתני׳ דכתובתה מאתים אלמא דשרינן לה להנשא לישראל וה״ה איפכא ואע״ג דבגמרא מוקי לה לכי גדלה. וא״כ מצינן למימר דלכי גדלה ולא מיחתה חוזרין ומטבילין אותה לשם גירות וכ״ש בגר דבלא״ה אין לו קדושין כשהוא קטן. מ״מ ממאי דאותיב אביי משמע דאיירי שפיר מתניתין אף כשהיא קטנה ומאי דמשנינן נמי לכי גדלה היינו דלא יהבינן לה כתובה אם נתאלמנה או נתגרשה אלא לכי גדלה מ״מ העיקר נשואין אפילו כשהיא קטנה כדקס״ד דאביי ואף על גב דמוקמינן למתניתין בגר עו״ג שנתגיירו בניו ובנותיו עמו היינו לדחיה בעלמא דלא ליהוי סייעתא לרב הונא אבל השתא דאיתא לרב הונא איירי מתני׳ בכל גווני ועוד דבגר שנתגיירו בניו עמו לשיטת התוספות עכשיו נמי לא הוי אלא מדרבנן דאביו אין לו זכיה בגופו אלא בתורת שליחות ומוכח מיהא דיש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה כדפרישית כנ״ל. אלא דקשיא לי לפ״ז מ״ש בתוספות וכי פריך מאי קמ״ל הוי מצי לשנויי דקמ״ל דיש כח ביד החכמים וכו׳ ולמאי דפרישית אין מקום לקושייתם דהא השתא נמי לא שמעינן הא מילתא מעיקר מימרא דרב הונא דהא איכא למימר דרב הונא לא איירי אלא לענין שמגעו ביין כשר אלא משקלא וטריא דשמעתין שמעינן דקדושיו קדושין ומותר בבת ישראל כדפרישית וא״כ שפיר מקשינן אדרב הונא מאי קמ״ל וצ״ע ודו״ק:
גמרא אמר רב הונא גר קטן וכו. לכאורה קשה מאי קמ״ל הא אמרינן ביבמות דף י׳ ע״ב תניא רשב״י אומר הגיורת פחותה מבת ג׳ שנים כשרה לכהונה שנאמר וכל הטף בנשים וכו׳. ורבנן לעבדים ולשפחות. הרי דמצינו גירות דזכות הוא לו בין לר״ש דהוא גירות ממש בין לרבנן עכ״פ גירות לעבדות. ותו דאיתא שם רב הונא רמי כל אשה היודעת איש וכו׳ מכלל דבטף בין ידעו בין לא ידעו ומאי קושיא הא לרב הונא הכי ס״ל דזכות הוא הואיל ולא טעים טעמיה דאיסורא. א״כ יש לומר דטף שידעו גריעא טפי מגדולים דכיון דטעים טעמיה דאיסורא אין חבין לו שלא בפניו משא״כ בגדולה דמתגיירת מדעתה ושפיר הוצרך קרא לומר כל אשה היודעת איש הרוגו וכ״ש טף שידעו כיון דאי אפשר להתגייר והדר קמ״ל קרא דטף שלא ידעו מגיירין אותם על דעת ב״ד. והא דמשמע הכא בקטן לעולם הוי דינא כאלו לא טעים טעמיה דאיסורא יבואר לקמן בס״ד. מיהו בהא הוי אפשר לומר לפמ״ש התוס׳ גבי עבד זכות הוא לו לרבנן שנפטר מן השיעבוד. א״כ יש לומר דכיון דבזה שגייר אותם ניצולין מן מיתה ודאי זכות אף לר״מ. מ״מ קשה לפמ״ש התוספות ד״ה מטבילין וכו׳ ונראה לר״י דהכא נמי דזכין מדרבנן והרי התם דרשו מקראי כנ״ל. ונראה דיש לומר דהא דקאמר התם החיו לכם היינו שיגדלו אותם בין ישראל עד שעת גדלות ואז יגיירו אותם ומ״מ הוא בחזקת שימור לר״ש כיון דיתנהגו בין ישראל במנהג יהדות. והא דמסייע ממתניתין הגיורת והשבויה וכו׳ משום דלשון נתגיירו משמע גירות גמור. שוב מצאתי בתוס׳ ר״פ בן סורר שהביאו ראיה מדר״ש דגר קטן הוי מן התורה. ונראה דלא ניחא להו כמ״ש דמדקאמר בקידושין לר״ש דס״ל שנזרעו בתולים בישראל. משמע דבעינן דוקא נתגיירו בקטנותם. וכן משמע מלשון התוס׳ בר״פ בן סורר שהביאו ראיה מדר״ש דוקא ולא מרבנן דס״ל לעבדים ולשפחות משום דיש לומר שיקיימו אותם עד שיהיו ראוים לגירות ואז יגיירו אותם לעבדים ולשפחות. תו קשיא לי דהא איתא בשבת דף קל״ה ע״ב לקח שפחה וולדה עמה זהו מקנת כסף שנימול לאחד. הרי דיכולין למולו לשם עבדות מדאורייתא וצ״ל דלשם עבדות שאני. ולפ״ז תמיהני מה שכתב הב״י בי״ד סימן רס״ח דבה״ג פסק דלא כרב הונא ואפ״ה פסק דעבד קטן יכולין לגיירו. ולפמ״ש גמרא מפורשת היא במקנת כסף שנימול לאחד וצ״ל בדוחק הב״י לשיטתו שם שחולק על הטור וס״ל דבה״ג פוסק כרב הונא. אלא דס״ל כפירש״י דרב הונא מיירי במביאתו אמו להתגייר דניחא ליה במה דעביד אמו וכיון דבשבת שם קאמר לקח שפחה וולדה עמה יש לומר דהיינו מרצון אמו. ולכאורה היה נראה דהב״י מפרש דברי בה״ג בעבד קטן שיוכל להטבילו על דעת ב״ד היינו במטבילו לשם שחרור דלא כמ״ש הב״ח שם. וכן משמע מלשונו שכתב דכיון שרשות רבו עליו הרי הוא כגר קטן שמטבילין אותו ע״פ אבותיו. אלא דלפ״ז קשיא לי יותר דהא גמרא מפורשת בגיטין דף י״ב לרבנן דר׳ מאיר דזכות לעבד שיצא לחירות. וא״כ פשיטא כיון דזכות הוא לו דמטבילין אותו על דעת ב״ד ואין צריך לדעת אבותיו. ולאחר העיון נראה דבטבלה לשם עבדות תליא בפלוגתת רש״י והרי״ף ז״ל בפרק החולץ דף מ״ז דלרש״י ז״ל מודים רשב״א ורבנן שיכול לכוף אפילו עבד גדול להטבילו לשם עבדות אע״פ שלא קבל עליו. ופליגי לענין שיחרור דרשב״א ס״ל דאע״ג שלא קיבל עליו כופה ומטבילה לשם שפחות וחוזר ומטבילה לשם שיחרור ומותר בה מיד. ולרבנן אינו מטבילה לשם שיחרור אלא א״כ קיבל עליו. א״כ כיון דיכול לכוף עבד גדול בע״כ כ״ש דיכול לטבול עבד קטן כיון דלא בעינן דעתו. ולפ״ז נראה דמתורץ נמי קושיות תוס׳ בר״פ בן סורר כנ״ל מר״ש דקאמר החיו לכם לנשים דיש לומר דס״ל כרשב״א ולא גרע מיפת תואר גדולה דכופה ומטבילה לשם עבדות וחוזר ומטבילה לשם שיחרור כ״ש בקטנה. א״כ יש לומר דהחיו לכם לנשים היינו נמי כה״ג (וכ״ש דמתורץ בזה מה שהקשינו לעיל דמאי קמ״ל רב הונא דזכות הוא לו הא מוכח מדר״ש ולפמ״ש אתי שפיר דאפילו אי ס״ל כרבנן דרשב״א דאינו יכול לחזור ולטבול בע״כ לשם שיחרור מ״מ כיון דיכול להטבילו לשם עבדות בע״כ מן התורה א״כ יש לומר דשיחרור ודאי זכות הוא לו כרבנן דר׳ מאיר דזכות הוא לעבד וכו׳ כמ״ש התוס׳ ד״ה מהו דתימא) ואף לשיטת הרי״ף שם דפליגי רשב״א ורבנן גם כן בטובל לשם עבדות מ״מ יש לומר דר״ש ס״ל כרשב״א דיכול להטביל אפילו גדול בע״כ. ולפ״ז אין ראיה נמי מברייתא דשבת דלקח שפחה וולדה עמה דיש לומר דאתיא כרשב״א דיכול לכוף אפילו עבד גדול אבל קטן יש לומר דאינו זכות כשמטבילו לשם עבדות ושפיר הוצרך הב״י לפרש דברי בה״ג משום דרשות רבו ראשון עליו הוי כמטבילו ע״פ אבותיו. ואין להקשות לפ״ז הא דקאמר לימא מסייע ליה וכו׳ והדר פריך על רב יוסף דאמר שיכולין למחות ממתניתין ומריש פרק אלו נערות ולא משני דמיירי בכה״ג שקנה אותה מנכרי וטבלה לשם עבדות וחזר וטבלה לשם גירות דזה מהני אפילו בע״כ לרש״י ז״ל אליבא דכ״ע ולהרי״ף לרשב״א ואין יכולים למחות לחזור לגיותם יש לומר דכיון דנקיט במתניתין הגיורת ושפחה שנתגיירו או שנשתחררו משמע דהגיורת לאו ע״י שיחרור כנ״ל דא״כ היינו שפחה. ועיין מה שכתבתי לקמן עוד מזה בדברי התוס׳. ודוק:
שם מטבילין אותו וכו׳ בספר פני יהושע דיקדק דאמאי לא נקיט מילה דהוי רבותא טפי דאית ליה צערא. ולענ״ד נראה דבאמת מילה לא פסיקא ליה דהוי זכות לו משום צערא אלא דלא נ״מ דכיון דקי״ל בגר דמילא ואח״כ טבילה א״כ אפילו הוי המילה חוב לא יהא אלא שנימול בגויות שלא לשם יהדות. ואף דקי״ל צריך להטיף דם ברית יש לומר דהכא שאני שנימול לשם מצוה ואפילו נימא דאפילו בגדול שנימול בע״כ לשם מצוה ואח״כ נתגייר ג״כ צריך להטיף דם ברית מ״מ כיון שנימול כבר זכות הוא לו הטפת דם ברית בשעת המילה דליכא ביה צערא כולי האי ושפיר הוי גר. וכן נראה דמן הראיות שכתבו התוס׳ מהך דר״ש ומשעת מתן תורה שהיה בהן כמה יונקי שדים. מכלם אין ראיה למילה שהרי כבר נמולים במצרים כדכתיב כי מולים העם וגו׳ דכבר קיבל מצוה זו אברהם לו ולזרעו אחריו. וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב גמרא אמר רב הונא: גר קטן שאין לו אב, ואמו מביאה אותו להתגייר — מטבילין אותו על דעת בית דין. שאף שהוא עצמו אין בו דעת, רשאים בית דין להטבילו ולגיירו.
GEMARA: Rav Huna said: With regard to a convert who is a minor, one immerses him in a ritual bath with the consent of the court. As a minor lacks the capacity to make halakhic decisions, the court is authorized to make those decisions in his stead.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפני יהושעהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מַאי קמ״לקָא מַשְׁמַע לַן דִּזְכוּת הוּא לוֹ וְזָכִין לָאָדָם שֶׁלֹּא בְּפָנָיו תְּנֵינָא גזָכִין לְאָדָם שֶׁלֹּא בְּפָנָיו וְאֵין חָבִין לָאָדָם שֶׁלֹּא בְּפָנָיו.
What is Rav Huna coming to teach us? Is he teaching that it is a privilege for the minor to convert, and one may act in a person’s interests even in his absence? We already learned that explicitly in a mishna (Eiruvin 81b): One may act in a person’s interests in his absence, but one may not act against a person’s interests in his absence.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דרשב״אריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מאי קמ״ל זכין לאדם שלא בפניו. ואע״ג דקימא לן שאין זכין לגוי כדאיתא בפרק איזהו נשך (ב״מ עא.), הכא שגירותו וזכיותו באין כאחד, וכן מצינו לאבותינו בסיני שזכו גדולים לקטנים.
מאי קמ״ל זכות הוא לו תנינא זכין לאדם שלא בפניו – פירוש וההוא אפי׳ בקטן ואפי׳ מדאורייתא דזכין ולא מדין שליחות שאין שליחות לקטן כדאמר בפ׳ ב׳ דקדושין מנין שזכין לאדם שלא בפניו מן התורה דכתיב נשיא א׳ ממטה תקחו לנחול את הארץ וכדפי׳ התם וה״נ מוכח מהא דהכא פרכינן מיניה להביא להאי דהוי קטן וא״ת והא נכרי אפילו הוא גדול אין לו זכות מן התורה מיהת לדברי הכל וכדאיתא בפרק איזהו נשך תירצו בתוספות דהכא גירותא וזכיותו באין כאחד כדאיתא בגיטין גטו וידו באין כאחד וא״ת אמאי לא מייתינן לה מן העומדים בסיני שהיו כמה קטנים שנכנסו לשם תחת כנפי השכינה הטבילום ומלים ומזין עליהם וי״ל דהתם משום שנתגיירו עם אבותיהם וניחא להו במאי דעבדי אבותיהם ותו דאלו זרע אברהם כבר נצטוו על המילה ולהכניסם בבריתו מקטנותם ואין זה אלא גמר גיורות. רש״י גרס מהו דתימא כותי בהפקירא ניחא לי׳ קמ״ל דה״מ גדול ולא גרסי׳ בלשון קושיא פרכינן מאי קמ״ל פשיטא והיינו דהדרי ולא פריך והא עבד בהפקירא ניחא ליה ולא הוה זכות ואין בכולהו נוסחי עתיקי אשכחן דגרסינן ואין קמ״ל ויש ליישב גם כן דמעיקרא סברינן דעיקר רבותא דרב הונא היינו שזכין לאדם שלא בפניו ומדקתני על דעת ב״ד ולהכי פרכינן כיון דסבירא לן דהא זכות הוא פשיטא דהא זכין לאדם שלא בפניו ומהדרינן דר״ה הא קמ״ל דזכות הוא לו ולא אמר ניחא ליה פי׳ רש״י ז״ל דהיינו הא דאמרינן בפ׳ קמא דגיטין דאמר תנו גט לאשתי ושטר שחרור לעבדי ורצה לחזור בשניהם יחזור דברי ר״מ וחכ״א בגיטי נשים אבל לא בשחרורי עבדי׳ ופי׳ רש״י דטעמא דר״מ משום דשחרור זכות הוא לו דעבד בהפקיר׳ ניחא לה ובוודאי דלא מר׳ מאיר מייתי ראיה דלא קי״ל כוותיה כדאמר הכא ולא פרכינן נמי מרב הונא מדלא כהלכתא אלא ה״ק דרבנן נמי מודים התם דבעבד בהפקירא ניחא ליה אלא דס״ל דמחלי לי׳ להאי ניחותא דהפקירא משום הנא׳ דשחרור אבל היכא דליכא הנאה דשחרור כי הכא דהוי נכרי מודים רבנן דהפקיר׳ ניחא לי׳ וז״ב לכך פי׳ התו׳ דניחא להו במאי דעבד אבוהן פי׳ במאי דעבד אבוהן.
מאי קמ״ל דזכות הוא לו כו׳. ואם תאמר כיון דקאמר דתרתי קמשמע לן דזכות הוא לו וזכין לאדם שלא בפניו ואם כן מאי פריך תנינא זכין לאדם של״ב דלמא הא קמשמע לן דזכות הוא לו. ויש לומר דלכך מייתי סיפא דמתני׳ דתנן ואין חבין לאדם שלא בפניו קמשמע לן דאלמא כל מידי דלא הויא חובה גמורה זכות מיקרי וזכין לו שלא בפניו כנ״ל. ובקונטריסין מצאתי ז״ל מאי קמשמע לן וכו׳ קשה כיון דהקשה שני דברים זכות הוא לו וזכין לאדם של״ב יתרץ אחת דקמ״ל דזכות היא לו ויש לומר שכך הוא מתרץ קמשמע לן דלא אמרינן בהפקירא ניחא ליה והיינו זכות הוא לו ע״כ. ולא מחוור דאכתי מאי הוא פריך מעיקרא והרי תירוצו כלול בקושייתו ובמאי דכתיבנא ניחא:
ה״ג בנוסחי עתיקי מהו דתימא עו״כ בהפקירא ניחא ליה קמשמע לן והא קי״ל דודאי עבד בהפקירא ניחא ליה הני מילי גדול דטעים ליה טעמא דאיסורא אבל קטן דלא טעים ליה טעמא דאיסורא זכות הוא לו. והריטב״א ז״ל כתב וז״ל גרש״י ז״ל מהו דתימא עכו״ם בהפקירא ניחא ליה קמשמע לן דה״מ בגדול וכו׳ ולא גריס בלשון קושיא דהא מעיקרא פרכינן מאי קמשמע לן פשיטא והיכי הדרינן למיפרך והא קי״ל דהא עבד בהפקירא ניחא ליה ולא הוי זכות ואנן בכלהו נסחי דעתיקי אשכחן דגרסי והא קי״ל. ויש ליישב הגירסא דמעיקרא סברינן דעיקר רבותא דרב הונא היינו שזכין לאדם שלא בפניו מדקתני ע״ד ב״ד ולהכי פרכינן כיון דס״ל דהא זכות הוא פשיטא דהא זכין לאדם שלא בפניו ומהדרינן דרב הונא הא קמשמע לן דהאי זכות הוא לו ולא אמרינן בהפקירא ניחא ליה הדר פרכינן הא ודאי עבדא בהפקירא ניחא ליה ומנא לן דהוי זכות ויש כיוצא בזה בתלמוד הרבה. ע״כ:
והרשב״א ז״ל כתב וז״ל מהו דתימא עכו״ם בהפקירא ניחא ליה והא קי״ל עבדא בהפקירא ניחא ליה נראה דאסוקי מילתא היא ולאו קושיא וה״ק מהו דתימא עכו״ם בהפקירא ניחא ליה והכי ודאי קי״ל דעבדא בהפקירא ניחא ליה הני מילי גדול דטעים טעמא דאיסורא אבל קטן זכות הוא לו. ע״כ:
עוד כתב הרשב״א ז״ל וז״ל והא דאמרינן וקי״ל איכא למידק והא ר״מ הוא דאית ליה הכין בפ״ק דגטין [יג א׳] ורבנן פליגי עליה ואמרי זכות הוא לו שמתירו בבת חורין וקי״ל כותייהו וי״ל דהכא לתרוצי לדרב הונא אליבא דכלהו תנאי קאמר אלא דלישנא דאמרינן והא קי״ל קשיא לי דהא לא קי״ל הכי וה״ל למימר והא בהפקירא ניחא ליה והנכון דלכולי עלמא לא פליגי רבנן התם בעבד אלא מפני שמוציאו לחירות ומתירו בבת חורין דודאי זכות היא לו ואנן סהדי דניחא ליה טפי למיפק לחירות וליאסר בשפחה מלמהוי עבדא ולשתרי בשפחה אבל עכו״ם בהפקירא ניחא ליה ומקצת גרסאות יש והא קי״ל עכו״ם בהפקירא ניחא ליה ונוסחא נכונה היא. ע״כ:
וז״ל הרא״ה ז״ל הא דפרכינן והא ודאי קי״ל דעבדא בהפקירא ניחא ליה כלומר וכל שכן עכו״ם מכל מקום ודאי דעבד עדיפא ליה בצאתו מעבדות לחירות וזכות הוא לו והכי מוכח לעיל ע״כ. וז״ל שיטה ישנה והא קי״ל דעבד בהפקירא ניחא ליה וק״ל והא האי סברא לר״מ הוא דאית ליה הכין במסכת גיטין אבל לרבנן לית להו האי סברא ואיכא למימר דלר״מ קאמר וה״ק מהו דתימא דלר״מ לא מטבילין ליה דעובד כוכבים בהפקירא ניחא ליה קמ״ל דאפילו לר״מ מטבילינן ליה א״נ י״ל דכי פליגי רבנן עליה דר״מ הני מילי בעבד אבל בעובד כוכבים דברי הכל בהפקירא ניחא ליה. עד כאן:
והריטב״א ז״ל כתב וז״ל והא דאמרינן דקי״ל עבד בהפקירא ניחא ליה פרש״י ז״ל דהיינו מאי דאמרינן בפרק קמא דגטין [יא ב׳] האומר תנו גט לאשתי ושטר שחרור זה לעבדי רצה לחזור בשניהם יחזור דברי ר״מ וחכמים אומרים בגיטי נשים אבל לא בשחרורי עבדים ופריש טעמא דר״מ משום דשחרור חוב הוא דעבד בהפקירא ניחא ליה ובודאי לאו מדר״מ מייתי לה לראיה דהא לא קי״ל כותיה כדאמרינן הכא לא פרכינן נמי אדרב הונא מדלא כהלכתא אלא ה״ק דרבנן נמי מודו התם דעבד בהפקירא ניחא ליה אלא דסברי דמחלי ליה להאי ניחותא דהפקירא משום הנאה דשחרור אבל כל היכא דליכא הנאה דשחרור כי הכא דהוי עובד כוכבים מודו רבנן דבהפקירא ניחא ליה זה ברור וכן פי׳ בתוס׳ ע״כ. וז״ל התוספות הא ודאי בהפקירא ניחא ליה ואף על גב דרבנן פליגי אדרבי מאיר בפ׳ קמא דגיטין ולית להו טעמא דבהפקירא ניחא ליה ה״מ גבי עבד שאינו חושש בהפקירא שמפקיע עצמו מן השעבוד אבל עובד כוכבים שאינו משועבד ניחא ליה בהפקירא וכן נראה דאי לא תימא הכי היכי מייתי סייעתא מההוא דגיורת דילמא רבנן היא וכו׳ ע״כ. משמע דהתוס׳ ז״ל גורסין בנוסחי עתיקי דכתיבנא דהא תופסין הא ודאי וכו׳. ומשמע נמי דכי אמרינן הני מילי גדול וכו׳ אעבד נמי קאי דכל שכן הוא מעובד כוכבים דהא בעבד איכא למימר דאפילו בגדול אינו חושש בהפקירא ומעתה בצעדך לרחוק דהא דתנן בפרק קמא דגיטין האומר תנו גט זה לאשתי ושחרור וכו׳ רצה לחזור בשניהם יחזור דברי ר׳ מאיר דוקא בעבד גדול מיירי דבקטן מודה ר״מ כדאמרינן ומיהו מלשון רש״י ז״ל לא משמע כן שכתב וז״ל קא משמע לן. הכא דגבי עובד כוכבים קטן לא אמרינן הכי. דה״מ. דניחא ליה בהפקרא. גדול. שגדל בהפקירות וטעים ליה טעמא דאיסורא. פירוש לפירושו מעיקרא והיכי אמרינן מהו דתימא עובד כוכבים בהפקירא ניחא ליה דהא קי״ל דעבד וכו׳ פי׳ מייתינן מדאמרינן גבי עבד בהפקירא ניחא הכי נמי איכא למימר גבי עובד כוכבים וקמשמע לן דאע״ג דגבי עבד אמרינן בהפקירא ניחא ליה ואפילו בעבד קטן היינו משום דמעיקרא נמי ישראל הוא ושייך במצות ולכך ניחא ליה להיות יהודי בפריצות שיהא מותר בשפחה דזילא ליה שכיחא ליה פריצא ליה וכדאמרינן בפרק קמא דגיטין אבל עובד כוכבים עדיפא ליה ליכנס בדת יהודה ולא אמרינן דניחא ליה בעבודת כוכבים טפי מיהו עובד כוכבים גדול שגדל באיסור ובהפקירות וטעים ליה טעמא דאיסורא לא ניחא ליה ואמרינן ביה בהפקרא ניחא ליה כנ״ל. וניחא לשיטת רש״י ז״ל הא דקאמר ה״מ גדול דטעים טעם דאיסורא וכדכתיבנא אבל לשיטת התוס׳ ז״ל דמיירי בעבד קשה דהא מותר בשפחה דז״ל ושייך במצות ובקטן נמי איכא למימר דחוב הוא דניחא ליה בפריצות של היתר דהא מותר בשפחה והתוס׳ ז״ל האריכו בלשונם לתרץ זה שכתבו ז״ל דבקטן מודה ר״מ דזכות הוא דלא ניחא ליה בהפקירא כדאמרינן הכא משום דלא טעים טעמא דאיסור. דוק ותשכח כנ״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מאי קא משמע לן [מה השמיע לנו] בכך — שזכות הוא לו שהוא מתגייר, וזכין לאדם שלא בפניו, ואין צורך בדעתו, אולם הלא דבר זה כבר תנינא [שנינו] במפורש: זכין לאדם שלא בפניו ושלא מדעתו, ואין חבין (מחייבים) לאדם שלא בפניו!
What is Rav Huna coming to teach us? Is he teaching that it is a privilege for the minor to convert, and one may act in a person’s interests even in his absence? We already learned that explicitly in a mishna (Eiruvin 81b): One may act in a person’s interests in his absence, but one may not act against a person’s interests in his absence.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דרשב״אריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) מַהוּ דְּתֵימָא גּוֹי1 בְּהֶפְקֵירָא נִיחָא לֵיהּ דְּהָא קַיְימָא לַן דְּעֶבֶד וַדַּאי בְּהֶפְקֵירָא נִיחָא לֵיהּ.
Rav Huna’s statement was necessary lest you say: With regard to a gentile, licentiousness is preferable for him, so conversion is contrary to his interests, just as we maintain that with regard to a slave, licentiousness is certainly preferable. Just as a slave has no interest in assuming the restrictions that come with freedom, in that a freed Canaanite slave is a convert to Judaism, a gentile would have the same attitude toward conversion.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "עובד כוכבים".
רי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מהו דתימא עובד כוכבים בהפקירא ניחא ליה – וחוב הוא לו ואין אדם נעשה שליח לאדם לחובתו שלא בפניו כלומר שלא מדעתו וקטן לאו בר דיעה הוא.
דהא גבי עבד קי״ל – בפ״ק דגיטין (דף יג.) דודאי בהפקירא ניחא ליה נוח לו להיות עבד ויהא מותר בהפקר זימת השפחות מהיות בן חורין להיות מותר בבת ישראל דלא זילא ליה ולא שכיחא ליה להפקירא.
מהו דתימא עובד כוכבים בהפקירא ניחא ליה – ואע״ג דרבנן פליגי אר׳ מאיר בפ׳ קמא דגיטין (דף יג. ושם) ולית להו טעמא דבהפקירא ניחא ליה ה״מ גבי עבד שאינו חושש בהפקירא שמפקיע עצמו מן השעבוד אבל גבי עובד כוכבים שאינו משועבד ניחא ליה בהפקירא וכן נראה דאי לא תימא הכי היכי מייתי סייעתא מההוא דגיורת דלמא רבנן היא דאפילו בגדול לית להו בהפקירא ניחא ליה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מהו דתימא גוי בהפקירא ניחא ליה, והא קימא לן עבדא בהפקירא ניחא ליה. נראה, דאסוקי מילתא היא ולא קושיא הוא, והכי קאמר מהו דתימא גוי בהפקירא ניחא ליה והכי ודאי קימא לן דעבדא בהפקירא ניחא ליה, הני מילי גדול דטעים טעמא דאיסורא אבל קטן זכות הוא לו.
והא דאמרינן והא קימא לן. איכא למידק, והא ר׳ מאיר הוא דאית ליה הכין בפרק קמא דגיטין (גיטין יג.), ורבנן פליגי עליה ואמרי זכות הוא לו שמתירו בבת חורין וקימא לן כותייהו. ויש לומר, דהכא לתירוצה לרב הונא אליבא דכולהו תנאי קאמר. אלא דלישנא דאמרינן והא קיימא קשיא לי, דהא לא קימא לן הכי, והוה ליה למימר והא עבדא בהפקירא ניחא ליה. והנכון, דלכולי עלמא קאמר, דעד כאן לא פליגי רבנן התם בעבד, אלא מפני שמוציאו לחירות ומתירו בבת חורין בודאי זכות הוא לו, ואנן סהדי דניחא ליה טפי למיפק לחירות וליאסר בשפחה מלמהוי עבדא ולשתרי בשפחה, אבל גוי בהפקירא ניחא ליה. ומקצת נוסחאות יש, והא קיימא לן גוי בהפקירא ניחא ליה, ונוסחא נכונה היא.
בד״ה מ״ד כותי בהפקירא ניחא ליה כו׳ ה״מ גבי עבד שאינו חושש כו׳. נ״ב והא דקאמר והא קי״ל דעבדא כו׳ ה״ק והא קי״ל דעבדא בהפקירא ניחא ליה אליבא דר״מ ואף רבנן דפליגי עליה מודו הכא גבי כותי וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: מהו דתימא [שתאמר]: גוי בהפקירא ניחא ליה חיי הפקר נוח לו], שטוב בעיניו להשאר גוי, ואין זו זכות בשבילו שמייהדים אותו, דהא קיימא לן [שהרי מוחזק בידינו] שעבד ודאי בהפקירא ניחא ליה חיי הפקר נוח לו] ואינו רוצה לא זכויות ולא חובות של בן חורין, וכן יש לומר גם לגבי גוי, על כן
Rav Huna’s statement was necessary lest you say: With regard to a gentile, licentiousness is preferable for him, so conversion is contrary to his interests, just as we maintain that with regard to a slave, licentiousness is certainly preferable. Just as a slave has no interest in assuming the restrictions that come with freedom, in that a freed Canaanite slave is a convert to Judaism, a gentile would have the same attitude toward conversion.
רי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) קמ״לקָא מַשְׁמַע לַן דְּהָנֵי מִילֵּי גָּדוֹל דִּטְעַם טַעַם דְּאִיסּוּרָא אֲבָל קָטָן זְכוּת הוּא לוֹ.
Therefore, Rav Huna teaches us: That applies only with regard to an adult, who has experienced a taste of prohibition. Therefore, presumably he prefers to remain a slave and indulge in licentiousness. However, with regard to a minor, who did not yet engage in those activities, it is a privilege for him to convert.
רי״ףרש״יתוספותראב״דהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

קמ״ל – הכא דגבי עובד כוכבים קטן לא אמרינן הכי.
דהני מילי – דניחא ליה בהפקירא.
גדול – שגדל [במדות] הפקירות וטעים ליה טעמא דאיסורא.
אבל קטן זכות הוא לו – והא דתנן בפרק קמא דגיטין (גיטין יג.) האומר תנו גט זה לאשתי ושיחרור זה לעבדי רצה לחזור בשניהם יחזור דברי רבי מאיר היינו בעבד גדול דבקטן מודה רבי מאיר דזכות הוא לו דלא ניחא ליה בהפקירא כדאמרינן הכא משום דלא טעים טעמא דאיסורא א״נ איירי אף בעבד קטן וכגון שהוא של כהן דחוב הוא לו שיצא לחירות לפי שמפסידו מלאכול בתרומה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס ד״ה מטבילין וכו׳ משכחת לגר קטן מן התורה במעוברת וכו׳ לכאורה קשה דאכתי למ״ד עובר לאו ירך אמו דאמר ביבמות דף ע״ח דטבילה דידיה על ידי אמו כיון דהוי רבותא לא הוי חציצה ואמאי הא מן התורה אין זכות לעובר וזה קשה אפילו לפמ״ש התוס׳ בסוף דבריהם ובפרק בן סורר דיש זכות לקטן מ״מ הא קי״ל המזכה לעובר לא קנה ורב הונא גופא ס״ל בבבא בתרא דף קמ״ב המזכה לעובר אף לכשתלד לא קנה וכיון דאמרינן לקמן דף מ״ד ובכמה דוכתי דילפינן מקראי לענין הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה ש״מ דיש זכות לעובר מן התורה. (ואין לתמוה הא דקאמר בנה אין צריך טבילה הא בעינן מילה ואחר כך טבילה. זה אינו כיון דלאו בר מילה הוא בשעת עיבור הוי ליה כגר שנחתך ערלתו דלא בעינן מילה ודי בטבילה לחוד) ותו קשה לפמ״ש הרא״ש בפרק החולץ והתוס׳ ר״פ בן סורר ראיה מכמה יונקי שדים שהיו בשעת מתן תורה וס״ל לדוחק שהוצרכו לגייר אח״כ אכתי קשה דמסתמא היו בהן כמה מעוברות ולמ״ד עובר לאו ירך אמו האיך נתגיירו בשעת מתן תורה. ויותר קשה על ר׳ יוחנן דס״ל ביבמות דף ע״ח דעובר לאו ירך אמו הוא. וס״ל נמי בב״ב דף קמ״ב ע״ב המזכה לעובר לא קנה וא״ת משנתינו וכו׳ ומשמע שם להדיא אפילו לכשתלד לא קנה. ותו קשה לר׳ יוחנן דאמר בגיטין דף כ״ג ע״ב אם היתה עוברה זכתה לו הא ר׳ יוחנן ס״ל המזכה לעובר לא קנה וכן מצאתי קושיא זו בלחם משנה פ״ז מהלכות עבדים. מיהו זה יש לדחות דיש לומר דהתם משמיה דרבי קאמר וכן צ״ל למסקנא שם דקסבר רבי עובר ירך אמו ולר׳ יוחנן לא ס״ל הכי. מיהו קושיא ראשונה קשה דאיך משכחת לר״י הורתו שלא בקדושה ולידתו בקדושה ואיך נתגיירו העוברות בשעת מתן תורה. וכן קשה להלכתא לפמ״ש הראב״ד וכן פירש הכסף משנה דברי הרמב״ם שם דקי״ל עובר לאו ירך אמו וקי״ל המזכה לעובר לא קנה כדאיתא בח״מ סימן ר״י. ומכל הלין קושין היה נראה דמוכרחים דברי התוס׳ דריש פרק סורר דזכות דגירות שאני שזוכה בעצמו ע״ש. ולפ״ז הוי אפשר לדחוקי דגם בעובר כן:
אמנם אחר העיון נלענ״ד ליישב עפ״י מ״ש התוס׳ בקידושין דף ס״ג ד״ה וידים וכו׳ וה״ה דה״מ לשנויי שאני קונמות וכו׳ ומבואר מדבריהם דקונמות הואיל וקדושת הגוף הוא מפקיעין מידי שעבוד ה״נ חל על דבר שלא בא לעולם כמו שהארכנו בזה לקמן דף נ״ט בס״ד ובספר פני יהושע שם בקידושין הביא ראיה לדבריהם מדמשמע בכל הש״ס דיכול להקדיש עובר במעי אמו קדושת הגוף אע״ג דלא בא לעולם. א״כ כיון דאמר שם דשיחרור נמי מפקיע מידי שיעבוד ה״נ חל על דבר שלא בא לעולם וכיון דהטעם דהמזכה לעובר לא קנה הוא מטעם דבר שלא בא לעולם. א״כ יש לומר בגירות ושיחרור דהוא קדושת הגוף מהני אפילו בעובר אע״ג דהוי דבר שלא בא לעולם דלא גרע ממקדיש עובר במעי בהמה דחל עליו הקדושה מיד כדאיתא ר״פ כיצד מערימין על הבכור וע״כ צ״ל דקדוש מיד במעי אמו דאל״ה איך מפקיע קדושת הבכורה אפילו בא ביחד הא קאמר שם דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין וחל קדושת הבכורה א״כ ה״נ חל הגירות מיד ולכך מועיל הטבילה במעי אמו וכ״ש שמועיל בקטן דכבר בא לעולם וחל הגירות מיד והא דיכול למחות היינו משום קבלת מצות כמ״ש התוס׳ בר״פ בן סורר שם. ואין להקשות דהא אמרינן בתמורה דף ח׳ דבר פדא מוקי הא דכיצד מערימין על הבכור בקדושת דמים א״כ ה״ל דבר שבא לעולם דהא קדושת דמים אין מפקיעין מידי שעבוד נ״ל דלק״מ דהא במכירה ודאי דקי״ל דלא מהני בדבר שלא בא לעולם ואפ״ה מצינו מכירה בעובר כדאיתא במציעא דף ק׳ המחליף וכו׳ זה אומר משלקחה ילדה הרי דקונה עובר אף שלא בא לעולם. ודוחק לומר דקונה אגב מכירת הפרה דהא קי״ל בקני את וחמור דקנה מחצה. א״כ הוא הדין בדבר שלב״ל עם דבר שבא לעולם כדאיתא בח״מ סימן ר״ג וסימן ר״ט ולמה קנה את העובר. ע״כ היה נלענ״ד דכל ענין שאמרו בעובר דהוי דבר שלא בא לעולם היינו דוקא לענין קדושת הגוף דלא חזי עד שבא לעולם. אבל לענין מכירה וקדושת דמים כיון דחזי העובר לאכילה במעי אמו אם ישחוט את הפרה ואפילו בטריפה וטמאה חזי לנכרים בר דמים הוא ושייך בו מכירה וקדושת דמים במעי אמו. אך בטוש״ע י״ד סימן ש״כ ס״ו ובח״מ סימן ר״ט איתא דאינו יכול למכור עובר שבמעי פרה והוא מדברי התוס׳ בבכורות אלא אם מוכר פרה לעוברה. וכן כתב בתרומת הדשן סימן ר״ע דאי אפשר למכור העובר אלא במוכר פרה לעובר. ואור זרוע שכתב דמהני מכירת העובר ס״ל כרשב״ם דמהני בדבר שלא בא לעולם לכשתלד ע״ש. והוא תמוה דלכשתלד כבר קדמו קדושת בכורה ואפילו ביחד אמרינן בתמורה דברי הרב ודברי תלמיד דברי מי שומעין וחל קדושת בכורה. ודוק:
ונלע״ד פשוט דס״ל לאור זרוע דמכירה וכיוצא בו שיכול לאכול העובר לא שייך ביה כלל דבר שלא בא לעולם ודברי תוס׳ לא הבנתי. ותו מ״ש למכור פרה לעוברה לא הבנתי דלמ״ד עובר לאו ירך אמו והוא כבר נגמר במעי אמו איך שייך שימכור פרה לעוברה דזה שייך באילן לפירות שיוצא אח״כ מגופו. וכן למכור את הפרה לולדות שנתעברה אח״כ. אבל זה העובר כבר נגמר ובריה בפני עצמו למ״ד עובר לאו ירך אמו ואיך שייך שימכור פרה לעוברה וכן קשה בש״ע ח״מ סימן ר״ט שכתב ג״כ בעובר שימכור פרה לעוברה. מיהו בזה אפשר לומר דכשהוא מוכר העובר באופן שלא ישחוט האם ויהיה בתוכה עד שיולד ונהי דמהני בעובר שראוי לאכילה כמו שהוא השתא מ״מ מה שיגדל אחר כך ס״ל דלא דמי לפירי לאחר חנטה דהפרי מעצמו גדל אבל זה גדולו מן הבהמה ואי אפשר למכור זה החלק שגדל אח״כ אלא א״כ ימכור פרה לעוברה ויועיל לזה החלק שגדל אח״כ ג״כ. אך בדברי תוס׳ וש״ע י״ד שם שכתבו כן לענין הפקעת קדושת בכור אי אפשר לפרש כן דכיון שיש לנכרי חלק בו בזה שגדל כבר פטור מן הבכורה וצ״ל דס״ל לתוס׳ דכיון שמוכר באופן שיהיה בתוך אמו עד שיולד לא שייך בו מכירה כלל. וכמו שכתב הסמ״ע בסימן ר״י הואיל והוא מכוסה. וקשה מהא דחל עליו קדושת דמים לבר פדא וצריך לחלק משום דס״ל עובר ירך אמו והרי הוא כמקדיש לדמים אחד מרגליים. ובאמת איכא פלוגתא בהא נמי דלר׳ יוחנן א״א להקדישו קדושת דמים כיון דס״ל עובר לאו ירך אמו. מ״מ דעת הא״ז נראה כמ״ש דמסוגיא דשם לא משמע הכי דאיכא פלוגתא אחריתא לבר פדא ור׳ יוחנן ודברי תרומת הדשן צע״ג ואין להקשות על דברינו דהא אמרינן בקידושין שם דרבי ס״ל אדם מקנה דשלב״ל מדקאמר בלוקח עבד על מנת לשחררו וכו׳. ולפמ״ש דילמא שיחרור שאני יש לומר דבאמת המ״ל הכי כמ״ש התוס׳ אליבא דר״ע. ועוד כתבנו בזה ישוב נכון לקמן דף נ״ט. ועיין בחידושינו לקידושין דף ס״ב שהארכנו בזה בישוב דעת הרמב״ם דיוכל האב לקדש מה שתלד אשתו מטעם הנ״ל. ודוק:
שם הני מילי גדול וכו׳. לכאורה צ״ע דהא קי״ל דקטנה שיודעת טעם ביאה היא כגדולה לענין יחוד וכיוצא בו. ואיך פסיק ותני דקטן לא טעים טעמיה דאיסורא ואם באמת מיירי דוקא בקטן דלא טעים טעמיה דאיסורא הוי ליה לפרש. ונראה דקטן שהגיע לכלל שנים שיכול להיות זוכה בעצמו בזה בודאי מהני דעתו כשרוצה אלא דרב הונא קאמר דאפילו קטן שלא הגיע לכלל דעת לזכות בעצמו הב״ד מזכין לו ואז בודאי אינו יודע טעם ביאה כדמשמע בגיטין דף ס״ה ע״ש ועיין בחידושינו בגיטין שם דמזה הטעם שאין יודעת טעם ביאה אינה מתקדשת למיאון שהוא בזמן שיכול להיות זוכה בעצמו וק״ל:
תוס׳ ד״ה אבל קטן וכו׳ אי נמי איירי אפילו בעבד קטן וכו׳. משמע מדבריהם דלא קיבל ר״מ דברי רבנן שם ועיין מ״ש הטעם בחידושינו בגיטין בס״ד ומדבריהם אלו משמע דליתא לסברת ב״י שכתב בסימן רס״ח דעבד קטן הואיל ורשות רבו עליו הויה ליה כגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו דניחא להו מה דעביד אבהון. וה״נ ניחא ליה מה דעביד רבו דא״כ כי היכי דקאמר הכא דלא מסייע לרב הונא דאפילו נימא דחוב הוא לו משום דניחא ליה בהפקירא אפ״ה ניחא ליה במה דעביד אביו. ה״נ בעבד כהן קטן לר״מ אע״ג דחוב הוא לו נימא דניחא ליה במה דעביד רבו. ודוחק לחלק בין חוב זה דתרומה לשאר חוב. ואין לומר כיון דהקטן יכול למחות אח״כ א״כ שפיר קאמר דיכול האדון לחזור דאמרינן נמי דניחא ליה נמי בחזרה דרבו והוי ליה כמחאה דקטן עצמו זה אינו דא״כ נימא נמי בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו דיכול אבהון לחזור אחר כך מטעם זה וזה לא מצינו. ונראה דהטעם בזה משום דהמחאה צריך להיות בגדלות דוקא כדקאמר הגדילו יכולים למחות וכמ״ש הריטב״א אבל כבר כתבנו דאין דברי הב״י מוכרחים. ופרשנו לעיל דברי בה״ג דס״ל דיוכל להטביל לעבד קטן לשחרור משום דקיימא לן כרבנן דר״מ דזכות הוא לו ודוק:
שם אמר רב יוסף אם הגדילו וכו׳. פירש״י אפילו עם אבהון וכו׳ נראה דהוכרח לומר כן דאל״כ לא מקשי אביי ורבא כלום והטעם הוא כיון דאין הזכות הוא אלא ע״י ב״ד או על ידי אבהון יכולין למחות אח״כ. אך לפמ״ש לעיל דקטן שהגיע לכלל שנים שיכול לזכות בעצמו אין צריך לזכות ב״ד ומטבילין אותו מדעתו אפילו טעים טעמיה דאיסורא יש להסתפק אם גם בזה יוכל למחות כיון דמרצונו זכה בעצמו יש לומר דהוי ליה כמו שנתנו לו מתנה וזכה בה שאין יכול לחזור משהגדיל ואף דקאמר כיון שהגדילה שעה אחת וכו׳ משמע דכשהגיע גדלות גמור אז יכולה למחות אפילו ראינו שנהגה מנהג יהדות לאחר שהגיעה לעונת הפעוטות. היינו משום שעיקר הגירות היה בקטנות גמור על דעת ב״ד. אבל כשהגירות הוא לאחר שהגיע לכלל שנים דיכול לזכות בעצמו תו לא יוכל לחזור בו. מיהו מסתימת הפוסקים משמע דלעולם יוכל לחזור בו. ונראה דמוכח מהא דמקשי אביי מגיורת פחותה מבת ג׳ שנים דכתובתה מאתים ואי ס״ד הגדילו וכו׳ והא קי״ל דאין מתקדשת למיאון עד שהגיעה לכלל שנים שיוכל לזכות בעצמה כמימרא דרבא בגיטין דף ס״ה ואמרינן ביבמות דף מ״ה ע״ב מי לא טבלה לנדתה. והכי קי״ל בי״ד סימן רס״ח דטבילה לנדתה הוי ליה גירות וכיון דאמר רבא תבעוה להנשא ונתפייסה צריכה לישב שבעה נקיים בין גדולה בין קטנה וא״כ מסתמא טבלה לנדתה כשהגיעה לכלל שנים שיכולה לזכות בעצמה דהיינו קודם הנשואין והוי ליה טבילה זה כטבילת עיקר גירות ואפ״ה מקשי דתחזור בה ואזלא ואכלה בגיותה. ודוחק לומר דאביי לית ליה הנך מימרא דרבא דהלכות פסוקות הן ותו דמאי מקשי רבא מ״ט לא אמר כאביי אלא ודאי לא שנא. ודוק:
שם יהבינן לה כתובה וכו׳ משמע דהוי סבר דיהבינן לה בקטנותה. וקשה דהא ע״כ גיורת קטנה שנשאת היינו דמתקדשת למיאון ורב ס״ל לקמן דף ק׳ ע״ב דאפילו קטנה יוצאה בגט אין לה כתובה וקשה ממתניתין וצ״ל דגם המקשה ידע דמיירי בגדלות אלא שלא נהגה מנהג יהדות כמ״ש תוס׳ לקמן בד״ה לכי גדלה וק״ל:
שם כתובה היינו טעמא וכו׳. אע״ג דהאי טעמא לא שייך בנתאלמנה כמ״ש התוס׳ לקמן דף מ׳ ע״ב. ואפילו בגרושה ראוי להיות כתובתה מנה דתו לא תהא קלה בעיניו להוציאה כמו באלמנה. וצ״ל כיון דכבר הוצרכו לתקן כתובה לא חלקו משאר נשים. וכה״ג כתבו התוס׳ דף מ׳ ע״ב ע״ש:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

קא משמע לן [השמיע לנו] שגרות זכות היא לו ורוצה בה. ומסבירים את ההבדל: דהני מילי [שדברים אלה] שאמרנו, שהעבד נוח לו בחיי הפקר, מדובר בגדול, שטעם כבר טעם דאיסורא [של איסור] ולכן אינו מוכן לוותר על האיסורים שנהנה מהם, אבל קטן שמגיירים אותו לפני שהספיק ללמוד ליהנות מן האיסורים — זכות הוא לו.
Therefore, Rav Huna teaches us: That applies only with regard to an adult, who has experienced a taste of prohibition. Therefore, presumably he prefers to remain a slave and indulge in licentiousness. However, with regard to a minor, who did not yet engage in those activities, it is a privilege for him to convert.
רי״ףרש״יתוספותראב״דהפלאהבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) לֵימָא מְסַיַּיע לֵיהּ הַגִּיּוֹרֶת וְהַשְּׁבוּיָה וְהַשִּׁפְחָה שֶׁנִּפְדּוּ וְשֶׁנִּתְגַּיְּירוּ וְשֶׁנִּשְׁתַּחְרְרוּ פְּחוּתוֹת מִבְּנוֹת שָׁלֹשׁ שָׁנִים וְיוֹם אֶחָד מַאי לָאו דְּאַטְבְּלִינְהוּ עַל דַּעַת בֵּית דִּין.
The Gemara suggests: Let us say that the mishna supports Rav Huna’s statement: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant, who were ransomed with regard to the captive, or who converted with regard to the convert, or who were freed with regard to the maidservant, when they were less than three years and one day old; what, is it not referring to a case where they immersed the minor converts and the maidservants with the consent of the court? Apparently, a conversion of that sort is valid.
רי״ףראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומציעים: לימא מסייע ליה [האם לומר שאפשר לסייע לו] ממשנתנו, שהרי שנינו: הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו או שנתגיירו או שנשתחררו כשהן פחותות מבנות שלש שנים ויום אחד. מאי לאו [האם לא] מדובר דאטבלינהו [שהטבילו אותן] את הגיורת והשפחה על דעת בית דין, שהרי הן קטנות, ואם כן הוכחה היא שגיור באופן כזה תופס.
The Gemara suggests: Let us say that the mishna supports Rav Huna’s statement: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant, who were ransomed with regard to the captive, or who converted with regard to the convert, or who were freed with regard to the maidservant, when they were less than three years and one day old; what, is it not referring to a case where they immersed the minor converts and the maidservants with the consent of the court? Apparently, a conversion of that sort is valid.
רי״ףראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) לָא הָכָא בְּמַאי עָסְקִינַן בְּגֵר שֶׁנִּתְגַּיְּירוּ בָּנָיו וּבְנוֹתָיו עִמּוֹ דדְּנִיחָא לְהוּ בְּמַאי דְּעָבֵיד אֲבוּהוֹן.
The Gemara rejects that proof: No, with what are we dealing here? It is with a convert whose minor sons and daughters converted with him, as they are content with whatever their father does in their regard. However, that does not apply to a child who is converting on his own.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: לא, הכא במאי עסקינן [כאן במה אנו עוסקים] בגר שנתגיירו בניו ובנותיו הקטנים עמו, וכאן יש סברה אחרת: דניחא להו במאי דעביד אבוהון [שנוח להם במה שעושה אביהם], אבל בגר קטן שלא אביו הוא שמגייר אותו — אין לומר כך.
The Gemara rejects that proof: No, with what are we dealing here? It is with a convert whose minor sons and daughters converted with him, as they are content with whatever their father does in their regard. However, that does not apply to a child who is converting on his own.
עין משפט נר מצוהרי״ףראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אָמַר רַב יוֹסֵף ההִגְדִּילוּ יְכוֹלִין לְמַחוֹת אֵיתִיבֵיהּ אַבָּיֵי הַגִּיּוֹרֶת וְהַשְּׁבוּיָה וְהַשִּׁפְחָה שֶׁנִּפְדּוּ וְשֶׁנִּתְגַּיְּירוּ וְשֶׁנִּשְׁתַּחְרְרוּ פְּחוּתוֹת מִבְּנוֹת שָׁלֹשׁ שָׁנִים וְיוֹם אֶחָד כְּתוּבָּתָן מָאתַיִם וְאִי ס״דסָלְקָא דַעְתָּךְ הִגְדִּילוּ יְכוֹלִין לְמַחוֹת יָהֲבִינַן לַהּ כְּתוּבָה דְּאָזְלָה וְאָכְלָה בְּגֵיוּתַהּ.
Rav Yosef said: In any case where minors convert, when they reach majority they can protest and annul their conversion. Abaye raised an objection to his opinion from the mishna: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant who were ransomed, or who converted, or who were freed when they were less than three years and one day old, their marriage contract is two hundred dinars. And if it enters your mind to say that when they reach majority they can protest and annul their conversion, do we give her the payment of the marriage contract that she will go and consume in her gentile state?
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דרשב״ארא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הגדילו – קטנים שנתגיירו ואפי׳ עם אביהן.
יכולין למחות – ולומר אי אפשינו להיות גרים וחוזרין לסורן ואין לנו לענשן בב״ד ואפי׳ ידינו תקיפה ואם קדש אשה משמיחה אינה צריכה גט להיות כישראל מומר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב יוסף הגדילו יכולין למחות. כלומר, ואפילו נתגיירו בניו ובנותיו עמו. תדע לך, מדאקשינן עליה ממתניתין דהגיורת והשבויה, וממתניתין דאלו נערות שיש להן קנס (כתובות כט.), ולא פרקינן הכא במאי עסקינן בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו כדפרקינן לעיל.
(ט-י) יהבינן כתובה דאזלא ואכלה בגיותה לכי גדלה. כלומר, לכי גדלה יהבינן לה כתובה, אבל להשיאה מתירין אותה מיד קודם שתגדיל.
אמ׳ רב יוסף אם הגדילו יכולין למחות. מסתברא דעד שיגדילו קאמר, ואמרינן כיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחת, שוב אינה יכולה למחות. הא דפרכינן והא ודאי קיימ׳ לן דעבדא בהיפקירא ניחא ליה.
כלומר, וכ״ש אינו יהודי, מ״מ בדיעבד עדיפא ליה בצאתו מעבדות לחירות וזכות הוא לו והכי מוכח לעיל.
אמר ר״י הגדילו יכולים למחות – פי׳ אכולהו ואפי׳ שנתגיירו בניו ובנותיו עמו ולהכי נקט הגדילו ולא נקט לשון יחיד כלישנא דר״ה והיינו דפרכי׳ ממתנית׳ דבסמוך ולא אוקמי בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו כדשני׳ לעיל וכן פי׳ רבותינו. כיון שהגדיל׳ שעה אחת ולא מיחה שוב אינה יכולה למחות וא״ת והיאך אפשר לצמצם למחות כשתגדיל ממש לאלתר דהא קודם לכן אינה יכולה למחות כדאמר הגדילו יכולים למחות הא קודם לכן אינם יכולים למחות כדאמר השתא תרצו בתו׳ (דאיכא) [דאינם] גרים גמורים עד שמודיעים אותן מתן שכרן ועונשם של מצות כשהגדילו וה״ק כיון שהגדילה שעה אחת גרות גמור אחר שהגדילה מודיעים להם עונשים ומתן שכרן של מצות שוב אינה יכולת למחות וההוא שעה הוא דיתבינן לה כתובה וקנס אי נמי ה״ק כיון שהגדילה לשם יהדות קאמר כיון שעשתה מעשה יהודית אחר שגדלה ונכרים מעשי׳ שהם מעש׳ יהודית וההוא שעתא יהיבינן לה כתובת׳ וקנס. ולשון התלמוד אינו נח לפי זה אבל יש לפרש במוח׳ והולכת מתוך קטנות לאחר גדלות שלא גדל׳ שעה אחת בלא מחאה.
(ט-יג) מתיב רבא אלו נערות עד לכי גדלה – וא״ת ורבא היכי ס״ל דהא אלו נערות קתני ואמר עלה נערה אין קטנה לא. וי״ל דאיהו ס״ל דהודאתן בקטנות לאו הודאה הוא דנערה ולא בוגרת קתני וכרבין דאמר קטנה יש לה קנס א״נ דהא לאו עקר פרכא הי׳ ורבא הוא היכי ס״ל מעיקרא ולא קשיא לי׳ אלא הא דפרכי׳ דלכי גדלה נמי ממחה ונפקא אלא דנקט שיטת דשניין לעיל לאביי.
הגדילו יכולין למחות. מדקתני הגדילו ולא קתני הגדיל וכו׳ משמע דקאי אפילו אקטנים שנתגיירו עם אביהם וכן פירש רש״י ז״ל וכן פירש הרשב״א ז״ל וז״ל הגדילו יכולין למחות. כלומר ואף על פי שנתגיירו בניו ובנותיו עמו תדע לך מדאקשינן עליה ממתניתין דהגיורת והשבויה וממתני׳ דאלו נערות ולא פרקינן הב״ע בגר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו כדפרקינן לעיל ע״כ. וכן פי׳ הריטב״א ז״ל דלהכי נקט הגדילו ולא נקט בלשון יחיד כלישנא דרב הונא משום דקאי אכולהו ואפי׳ מי שנתגיירו בניו ובנותיו עמו. ע״כ:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב יוסף: בכל מקרה שגיירו את הקטנים, אפילו אם נתגיירו עם אביהם, כאשר הגדילו קטנים אלה — יכולין הם למחות ולומר שאינם מרוצים בגירותם, והריהם חוזרים להיות גויים, ואין דינם כישראל מומר. איתיביה [הקשה לו] אביי, הרי שנינו: הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו, או שנתגיירו, או שנשתחררו כשהן פחותות מבנות שלש שנים ויום אחדכתובתן מאתים זוז. ואי סלקא דעתך [ואם עולה על דעתך] לומר שאם הגדילו יכולין למחות — וכי יהבינן [נותנים אנו] לה כתובה דאזלה ואכלה [שהולכת ואוכלת, נהנית ממנה] בגיותה (בהיותה גויה)? שהרי יכולה היא למחות כשתגדל, ותחזור להיות גויה!
Rav Yosef said: In any case where minors convert, when they reach majority they can protest and annul their conversion. Abaye raised an objection to his opinion from the mishna: With regard to a female convert, or a captive woman, or a maidservant who were ransomed, or who converted, or who were freed when they were less than three years and one day old, their marriage contract is two hundred dinars. And if it enters your mind to say that when they reach majority they can protest and annul their conversion, do we give her the payment of the marriage contract that she will go and consume in her gentile state?
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דרשב״ארא״הריטב״אשיטה מקובצתבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) ולְכִי גָדְלָה לְכִי גָדְלָה נָמֵי מְמַחֲיָיא וְנָפְקָא זכֵּיוָן שֶׁהִגְדִּילָה שָׁעָה אַחַת וְלֹא מִיחֲתָה שׁוּב אֵינָהּ יְכוֹלָה לְמַחוֹת.
The Gemara answers: She receives payment of her marriage contract once she has reached majority and does not protest, but not while still a minor. The Gemara asks: When she reaches majority too, is there not the same concern that she will protest and abandon Judaism? The Gemara answers: Once she reached majority for even one moment and did not protest, she may no longer protest. This mishna poses no difficulty to the opinion of Rav Yosef.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אריטב״אשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לכי גדלה – לא יהבינן לה עד שתגדיל.
שוב אינה יכולה למחות – ואם מיחתה הרי היא כישראלית מומרת ליענש בכל עונשי ב״ד.
לכי גדלה – וא״ת והלא כבר גדולה היא שהיא נערה כיון שהיא בת קנס ומפרש ר״י לכי גדלה ונהגה מנהג יהודית.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

(י) כיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחתה שוב אינה יכולה למחות. וא״ת, והא אי אפשר לצמצם, דהא משתגדיל יכולה למחות ומשהגדילה אינה יכולה למחות. יש לומר, במוחה מתוך קטנות לאחר גדלות, שלא גדלה שעה בלא מחאה. ובתוספות (ד״ה לכי) מתרצין, דעד שמודיעין אותה מתן שכרן ועונשן של מצות אינה גיורת גמורה, והגדילה שעה אחת בגירותה אחר שהודיעוה עונשן של מצות קאמר, ולפי דבריהם צריכין להודיעו לאחר שיגדיל.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

לכי גדלה. כלומר לכי גדלה יהבינן לה כתובה אבל להשיאה מתירין אותה מיד קודם שתגדל. הרשב״א ז״ל.
ורש״י ז״ל כתב לכי גדלה. לא יהבינן לה עד שתגדיל. פי׳ לפירושו אם מגרשה כשהיא קטנה מוציאין הכתובה מתחתיה ותהיה ביד בית דין ולא יהבינן לה עד שתגדיל שאם אתה אומר תשאר בידו עד שתגדיל שמא יאבדו מעותיו או ילך לו וזו תשאר בגירותה ותפסיד כתובתה ועוד שנגרום בזה שתחזור לסור׳ לכך מוציאין אותה ממנו ויהיה ביד בית דין עד שתגדיל ולקמן גבי קנס לא אמרינן הכי וק״ל כנ״ל. כיון שהגדילה שעה א׳ ולא מיחתה שוב אינה יכולה למחות וכתב הרא״ה והיאך אפשר דהא דאמר רב יוסף אם הגדילו יכולין למחות מסתברא דעד שיגדילו קאמר. ע״כ:
וז״ל הריטב״א ואם תאמר והיאך אפשר לצמצם שתמחה כשתגדיל ממש לאלתר דהא קודם לכן אין יכולין למחות מדקאמר הגדילו יכולין למחות הא קודם לכן אין יכולין למחות כדאמר השתא תירצו בתוס׳ דאינם גרים גמורים עד שמודיעין אותם מתן שכרן ועונשם של מצות כשהגדילו וה״ק כיון שהגדילה שעה אחת גירות גמור עד אחר שהגדילה ומודיעין להן עונשם ושכרן של מצות שוב אינה יכולה למחות וההיא שעתא הוא דיהבינן לה כתובה וקנס א״נ דה״ק כיון שהגדילה שעה אחת לשם יהודית קאמר כגון שעשתה מעשה יהודית וההיא שעתא יהבינן לה כתובה וקנס ולשון הגמרא אינו נוח לפי׳ זה אבל י״ל דמיירי במוחה והולכת מתוך קטנות לאחר גדלות שלא גדלה שעה אחת בלא מחאה. ע״כ:
וז״ל הרשב״א ז״ל ואם תאמר והא אי אפשר לצמצם דהא משתגדיל יכולה למחות ומשהגדילה אינה יכול׳ למחות י״ל במוחה מתוך קטנות לאחר גדלות שלא גדלה שעה אחת בלא מחאה ובתוספות מתרצינן דעד שמודיעין אותה מתן שכרן ועונשן של מצות אינה גיורת גמורה והגדילה שעה אחת בגירותה אחר שהודיעוה עונשן של מצות קאמר ולפי דבריהם צריכין להודיעו לאחר שיגדיל ע״כ. ובשיטה ישנה כתוב משכחת לה כגון שמיחתה מתוך י״ב עד לאחר שלש עשרה שנה ויום אחד. הראב״ד ז״ל. והתוספות ז״ל פי׳ כגון שהודיעוה לאחר שגדלה והזהירוה על המצות ובאותה שעה יש לה למחות ושוב אינה יכולה למחות אבל אם לא הודיעוה ודאי יכולה למחות אף על פי שהגדילה וזה נכון. ע״כ:
וז״ל הרא״ש ז״ל בתוספותיו וכיון שהגדילה שעה אחת וכו׳. פי׳ כיון שהגדילה שעה אחת וקיימה שוב מצות יהודית דאי הגדילה שעה אחת דוקא קאמר אם כן מאי קאמר הגדילה יכולה למחות היאך תכוון השעה כהרף עין אלא ודאי ה״פ הגדילה ולא עשתה מעשה יהודית משהגדילה יכולה למחות אבל הגדילה שעה אחת ולא מיחתה שנהגה מנהג יהודית שוב אינה יכולה למחות. ע״כ:
לכי גדלה. ואם תאמר והרי היא כבר גדולה שהיא נערה כיון שיש לה קנס ויש לומר דה״ק לכי גדלה קיימי. תוספות הרא״ש ז״ל.
וז״ל שיטה ישנה ואם תאמר אטו קס״ד מעיקרא דבקטנה מיירי והא אלו נערות קתני יש לומר המקשה נמי הוה ידע ולא היתה קושייתו אלא הא דמקשה כי גדלה נמי ממחיא ונפקא. ואיכא דאמרי מקשה הוה ס״ל דנערות לאו דוקא כרבנן דאמרי קטנה יש לה קנס ומשני ליה אפי׳ לסברתו. ע״כ:
וכן כתב הרשב״א ז״ל וז״ל לכי גדלה. הא לאו עיקר פירוקא הוא דרבא נמי הכין משמע ליה דהא נערות קתני וכדדייקינן עלה לקמן נערה אין קטנה לא ולא קשיא ליה לרבא אלא דלכי גדלה נמי ממחייא ונפקא אלא שרבא הוא דאגב דשנייה הכי בקושיא דאביי אזיל ומשני בהא נמי הכין אם כן יש לומר דעיקר פרוקא הוא ורבא אליבא דרבנן קא מקשה דסבירי להו דיש קנס במקום מכר דנערה ואפילו קטנה במשמע ולמישאל אי אמר רב יוסף אפי׳ לרבנן ובתר דפריק לכי גדלה אקשינן דאפילו לר׳ מאיר איכא למיחש דילמא ממחייא ונפקא ע״כ:
תוס׳ ד״ה לכי גדלה. וא״ת והלא כבר גדולה. עיין נדה מד ע״ב תוס׳ ד״ה שלשים יום:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: לכי גדלה [כאשר היא תגדל] ולא תימחה נותנים לה כתובה, ולא קודם לכן. והקשה אביי: לכי גדלה נמי ממחייא ונפקא [כאשר תגדל גם כן ולא תקבל, שמא תמחה לאחר זמן ותצא] לגויות! ומשיבים: כיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחתה — שוב אינה יכולה למחות. ואם כן, אין מכאן ראיה כנגד דברי רב יוסף.
The Gemara answers: She receives payment of her marriage contract once she has reached majority and does not protest, but not while still a minor. The Gemara asks: When she reaches majority too, is there not the same concern that she will protest and abandon Judaism? The Gemara answers: Once she reached majority for even one moment and did not protest, she may no longer protest. This mishna poses no difficulty to the opinion of Rav Yosef.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״אריטב״אשיטה מקובצתגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) מֵתִיב רָבָא אֵלּוּ נְעָרוֹת שֶׁיֵּשׁ לָהֶן קְנָס הַבָּא עַל הַמַּמְזֶרֶת וְעַל הַנְּתִינָה וְעַל הַכּוּתִית וְעַל הַגִּיּוֹרֶת וְעַל הַשְּׁבוּיָה וְעַל הַשִּׁפְחָה שֶׁנִּפְדּוּ וְשֶׁנִּתְגַּיְּירוּ וְשֶׁנִּשְׁתַּחְרְרוּ פְּחוּתוֹת מִבְּנוֹת שָׁלֹשׁ שָׁנִים וְיוֹם אֶחָד יֵשׁ לָהֶן קְנָס וְאִי אָמְרַתְּ הִגְדִּילוּ יְכוֹלִין לְמַחוֹת יָהֲבִינַן לַהּ קְנָס דְּאָזְלָה וְאָכְלָה בְּגֵיוּתַהּ.
Rava raised an objection from a mishna (29a): These are the cases of young women for whom there is a fine paid to their fathers by one who rapes them: One who engages in intercourse with a mamzeret; or with a Gibeonite woman [netina], who are given [netunim] to the service of the people and the altar (see Joshua 9:27); or with a Samaritan woman [kutit]. In addition, the same applies to one who engages in intercourse with a female convert, or with a captive woman, or with a maidservant, provided that the captives were ransomed or that the converts converted, or that the maidservants were freed when they were less than three years and one day old, as only in that case do they maintain the presumptive status of a virgin. In all of these cases, there is a fine paid to their fathers if they are raped. And if you say that when they reach majority they can protest and annul their conversion, do we give her payment of the fine that she will go and consume in her gentile state?
רי״ףרש״יראב״דרמב״ןרשב״ארא״הריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שיש להן קנס – נ׳ כסף אם יאנסו.
הבא על הממזרת – ואע״ג דלא קרינן ביה ולו תהיה לאשה שהרי אינה ראויה לקיימה אפילו הכי יש לה קנס כדלקמן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתיב רבא אלו נערות וכו׳ – ואי ס״ד יהיב ל⁠(י)⁠ה קנס ואזיל ואכיל בגיותא. קשיא לי ורבא מי לית ליה דהתם קנס הוא דקנסוהו רבנן שלא יהא חוטא נשכר, הרי (כותיה) כותי דקניס ר״מ ממונן של כותיים, והכא לא קניס כדי שלא יהא נשכר, כדאיתא פרק שור שנגח ד׳ וה׳ שוורים. ואיכא למימר דלעולם אית ליה לרבא דקנס הוא גבי כותים, דכיון דאית ליה לר״מ כותיים גירי אמת הם ומשום קנס קניס להו ר״מ הכא כדי שלא יהא חוטא ונשכר לא קניס לכותיים ומוקים להו אדינא דאורייתא. אבל אי מדינא לא יהיב לה מידי משום קנסא לא אמרה לה קום הב לה ואיהי תיכול בגיותא. ואביי סבירא ליה כי היכי דקנסא בהא קנסינן בהא דהשתא מ״מ לא מחיא ולאו גויה היא.
(יא-יב) יהבינן לה קנס דאזלא ואכלה בגיותה לכי גדלה. האי לאו עיקר פירוקא הוא דרבא נמי הכין משמע ליה, דהא נערות קתני וכדדייקינן עלה לקמן (כתובות כט.) נערה אין קטנה לא, ולא קשיא ליה לרבא אלא דלכי גדלה נמי ממחייא ונפקא, אלא שרבא הוא דאגב דשניא הכי בקושיא דאביי אזיל ומשני בהא נמי הכין. אי נמי יש לומר, בעיקר פירוקא הוא, ורבא אליבא דרבנן קא מקשה דסבירא להו דיש קנס במקום מכר דנערה ואפילו קטנה במשמע, ולמישאל אי אמר רב יוסף אפילו לרבנן, ובתר דפריק לכי גדלה, אקשינן, דאפילו לרבי מאיר איכא למימר דילמא ממחיא ונפקא.
מתיב רבא אלו נערות שאין וכו׳. לכי גדלה אשגרת לישן הוא, ונקט שיטתא דלעיל, ולאו דווקא, דהכא וודאי בגדולה עסיקי׳, כדקתני אלו נערות, וקושיין ליתא, אלא משום דקס״ד ולכי גדלה נמי מציא מימחיא ונפקא.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתיב [מקשה] רבא מצד אחר, שנינו: אלו נערות שיש להן קנס, שאם נאנסו חייב האונס לשלם קנס: הבא על הממזרת, או על הנתינה, או על הכותית, או על הגיורת, או על השבויה, או על השפחה שנפדו או שנתגיירו, או שנשתחררו כשהן פחותות מבנות שלש שנים ויום אחד, כל אלו יש להן קנס. ואי אמרת [ואם אומר אתה] שאם הגדילו יכולין למחות — וכי יהבינן [נותנים אנו] לה לגיורת הקטנה קנס דאזלה ואכלה [שתלך ותאכל אותו] בגיותה [בגויותה]?
Rava raised an objection from a mishna (29a): These are the cases of young women for whom there is a fine paid to their fathers by one who rapes them: One who engages in intercourse with a mamzeret; or with a Gibeonite woman [netina], who are given [netunim] to the service of the people and the altar (see Joshua 9:27); or with a Samaritan woman [kutit]. In addition, the same applies to one who engages in intercourse with a female convert, or with a captive woman, or with a maidservant, provided that the captives were ransomed or that the converts converted, or that the maidservants were freed when they were less than three years and one day old, as only in that case do they maintain the presumptive status of a virgin. In all of these cases, there is a fine paid to their fathers if they are raped. And if you say that when they reach majority they can protest and annul their conversion, do we give her payment of the fine that she will go and consume in her gentile state?
רי״ףרש״יראב״דרמב״ןרשב״ארא״הריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) לְכִי גָדְלָה לְכִי גָדְלָה נָמֵי מְמַחֲיָיא וְנָפְקָא כֵּיוָן שֶׁהִגְדִּילָה שָׁעָה אַחַת וְלֹא מִיחֲתָה שׁוּב אֵינָהּ יְכוֹלָה לְמַחוֹת.
The Gemara answers: Her father receives payment of the fine once she has reached majority and does not protest, but not while she is still a minor. The Gemara asks: When she reaches majority too, is there not the same concern that she will protest and abandon Judaism? The Gemara answers: Once she reached majority for even one moment and did not protest, she may no longer protest.
רי״ףראב״דרשב״אריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 11]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומשיבים: לכי גדלה [כאשר היא תגדל] ותגיע לבגרות ולא תמחה — אז יתנו לה את הקנס. ומקשים: כי גדלה נמי ממחייא ונפקא [כאשר תגדל גם כן שמא תמחה לאחר זמן ותצא לגויות]! ומשיבים באותו אופן: כיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחתה — שוב אינה יכולה למחות.
The Gemara answers: Her father receives payment of the fine once she has reached majority and does not protest, but not while she is still a minor. The Gemara asks: When she reaches majority too, is there not the same concern that she will protest and abandon Judaism? The Gemara answers: Once she reached majority for even one moment and did not protest, she may no longer protest.
רי״ףראב״דרשב״אריטב״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) אַבָּיֵי לָא אָמַר כְּרָבָא הָתָם קְנָסָא הַיְינוּ טַעְמָא שֶׁלֹּא יְהֵא חוֹטֵא נִשְׂכָּר.
Abaye did not state his objection from the same source as did Rava, because there, in the mishna cited by Rava, it is referring to a fine, and in that case this is the reason: So that the sinner will not profit. The Sages did not absolve the rapist from payment of the fine merely due to the concern that the woman he raped may ultimately negate the conversion.
רי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״ארא״הריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפני יהושעגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אביי לא אמר כרבא – דמותיב מקנסא דקסבר לאו תיובתא היא דטעמא דקנסא שלא יהא חוטא נשכר להפטר.
אביי לא אמר כרבא שלא יהא חוטא נשכר – משמע דרבא לית ליה טעמא דשלא יהא חוטא נשכר וקשה דאמרי׳ בפ׳ שור שנגח ד׳ וה׳ (ב״ק דף לח: ושם) קסבר רבי מאיר כותים גירי אמת הן וקנס הוא דקניס ר״מ בממונם לענין שור שנגח שלא יטמעו בהן ופריך אלו נערות שיש להן קנס הבא על הכותית ואי קניס ר״מ בממונם ה״נ ניקנוס ומשני דהכא לא בעי למקנס שלא יהא חוטא נשכר והשתא לרבא דלית ליה הכא טעם דחוטא נשכר היכי מצי משני התם וי״ל דהתם אית ליה שפיר האי טעמא כיון דבדין יש להן קנס דגרי אמת הן אלא דבעי׳ למקנס להו סברא הוא דמשום טעמא שלא יהא חוטא נשכר מוקמינן לה אדינא אבל הכא סבירא ליה לרבא דמשום טעמא שלא יהא חוטא נשכר אין ליתן לה כיון דמן הדין לית לה שהרי עובדת כוכבים גמורה היא אם תמחה ובפ׳ אלו נערות (לקמן דף לו:) דאית ליה לרבא שלא יהא חוטא נשכר גבי שבויה משום דמוקמינן לה בקדושתה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אביי לא אמר כרבא, התם קנס תקינו לה רבנן שלא יהא חוטא נשכר. וא״ת, לרבא נמי על כרחין מתניתין דאלו נערות משום לא יהא חוטא נשכר הוא, כדאיתא בפרק שור שנגח ארבעה וחמשה (ב״ק לח:), גבי מתניתין בשור של ישראל שנגח שור של כותי פטור, דאקשינן למימרא דקניס ר׳ מאיר בממונן, ורמינהו, אלו נערות שיש להן קנס הבא על הכותית אמר אביי התם (כתובות לו:) כדי שלא יהא חוטא נשכר, והוי ליה התם מסקנא הכי. ויש לומר, דלרבא ודאי אית ליה דקנס גבי כותיים דכיון דאית ליה לר׳ מאיר כותיים גירי אריות הן, ומשום קנסא קניס להו ר׳ מאיר, הכא כדי שלא יהא חוטא נשכר לא קניס להו לכותיים, ואהדרינהו, אמילתייהו ואדינא דאורייתא, אבל גיורת קטנה דמדינא לית ליה קנסא, לא יהבינן לה קנסא דתזיל ותיכול בגיותה.
ולענין פסק הלכה. קיימא לן כרב הונא דאמר גר קטן מטבילין ומלין אותו על דעת בית דין, בין גר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו בין גר שגיירוהו בית דין מעצמן.
ואם הגדילו ומיחו קיימא לן כרב יוסף דאמר יכולין למחות, ואע״ג דאותיבו עליה אביי ורבא, לא לאיפלוגי עליה אלא לברורי מתניתין דלא תקשי⁠(ה) עליה ושני׳ להו. ועוד, דלדעת אביי מתניתין דקנס לא דמיא לה, ולדעתיה דרבא מתניתין דהגיורת והשבויה לא דמיה לה. והרב אלפסי ז״ל (יבמות מו:) לא הביא הא דרב יוסף כלל.⁠א ותמיה לי אשמעתין דהא דרב הונא דאמר מטבילין אותו על דעת בית דין, ודאי משמע דלכל מילי כגר גמור חשבינן ליה, מעתה אינו עושה יין נסך במגעו ואוכלין משחיטתו ולשליחות גט ולכתיבתו, דהא רב הונא סתמא קאמר, ואי ליין נסך ולמילי דרבנן בלחוד קאמר הוה ליה לפרושי בהדיא.
ועוד, דהא מתניתין דהגיורת והשבויה הכין מוכחא, דאפילו קודם שגדלה מנסבת לה אלא דלא יהבינן לה כתובה עד שתגדיל, ונשואין דבר תורה הן ואית בה משום לא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו ובתו לא תתן לבנך. ותמה על עצמך, היאך אוכלין משחיטתו, ואם נקבה היא, איך מתירין אותה לישראל, ומתירין אשת איש לעלמא על ידי גט שכתבו ומחר מוחה ונעשה גוי גמור למפרע, ונמצאת אשת איש יוצאה בלא גט, וישראל אוכל נבלות למפרע וכו׳ ובועל את הנכרית דרך חתנות.
ועוד דאמרינן בפרק האיש מקדש (קידושין מה:) קטנה שנתקדשה לדעת אביה והלך אביה למדינת הים ועמדה ונשאת, רב אמר אוכלת בתרומה אין חוששין שמא יבא אביה וימחה, הוה עובדא וחש לה רב להא דרב אסי. ואע״ג דתרומה בזמן הזה דרבנן, וכל שכן בדאורייתא דאיכא למיחש שמא ימחה.
ויש לומר, דהכא שאני, דכיון שהוא עצמו נוהג בגירותו כישראל חזקה כמנהגו נוהג ושוב לא ימחה, אבל התם שהכל תלוי במחאת האב ואביה אינו כאן, חוששין שמא ימחה דהא לא ידעינן אי ניחא ליה כלל.
והא דתניא בפרק המדיר (כתובות עב:), במקדש את האשה על מנת שאין עליו מומין או נדרים, שאם הלך אצל רופא וריפאו או אצל חכם והתירו שהיא מקודשת, ואפילו הכי כל שלא הלך אינה מקודשת, ומתירין אותה מיד להנשא לאחר בלא גט ולא חיישינן שמא ילך ונמצאת אשת איש למפרע. שאני התם, שאינו מצוי לקלקלה, אבל גבי אשה שנשאת שלא לדעת אביה חוששין שמא האב מתוך כעסו יבא וימחה, אבל בעלמא לא חיישינן.
ותדע לך, דהא תנן (יבמות קיג.) העיד ר׳ יוחנן בן גודגדא על קטנה בת ישראל שנשאת לכהן שאוכלת בתרומה ולא חיישינן דילמא ממאנה ונפקא, ואע״ג דהתם דוקא בתרומה דרבנן וכדפירש רש״י ז״ל שם, והכא שרינן ואפילו בדאורייתא, שאני התם, דליכא אלא נישואין דרבנן ואפילו כי לא ממאנת, ולא אתו נישואין דרבנן ומקילו בתרומה דאורייתא, וכדאמרינן התם בפרק יוצא דופן (נדה מו.), אי אמרת בשלמא מופלא סמוך לאיש דרבנן אתו נישואין דרבנן ומבטלי נדרא דרבנן אלא דאורייתא, וכו׳, אבל הכא אי לא מחי נעשה גר גמור למפרע, לפי שזכין לאדם שלא בפניו והוא עצמו נוהג בגירותו ככל ישראל חזקה לא ימחה ונעשה ישראל גמור דבר תורה, הילכך סומכין עליו ואפילו לדברי תורה, כן נראה לי.
אלא שעדיין קשה לי קצת, א״כ היאך הקשו אביי ורבא מקנס וכתובה, וכי חמור ממון טפי מאיסורי תורה, ויש לומר, משום דלעולם אין מוציאין ממון אלא בראיה ברורה. ותדע לך, דעד אחד נאמן באיסורין ובממון אין פחות משנים.
א. עי׳ מ״מ פי״ג מאיסו״ב ה״ז.
אביי לא אמר כרבא התם קנס תקינו לה רבנן שלא יהא חוטא נשכר. קשיא לן דהכא משמע דרבא לית ליה האי סברא, ואלו בבבא קמא (לח, ב) קשיא לן דר׳ מאיר אדר״מ, דאלו התם אמר ר׳ מאיר בשור של כותי שנגח שור של ישראל שמשלם נזק שלם ושל ישראל שנגח של כותי פטור, ואע״ג דשמעינן ליה לר׳ מאיר דכותים גרי אמת הם, ומהדרי׳ קנס הוא שקנס בממונן, והוינן בה ומי קניס, והא תנן אלו נערות שיש להם קנס, וחדא מנייהו כותית, ומשנינן דהתם קנס תקינו לה רבנן שלא יהא חוטא נשכר, יש לומר התם הוא דאילו מדינא אית להו ומשום קנס קנסינן לה, והכא גבי כותית אוקמינן אדינא כדי שלא יהא חוטא נשכר, אבל הכא דמדינא לית לה, לא יהבינן לה כדי שלא יהא חוטא נשכר, ואביי ס״ל דאפילו בהא קנסינן.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 9]

(יג) אביי לא אמר כרבא התם קנס תקינו ליה שלא יהא חוטא נשכר – פי׳ ורבא סבר דמשום הא לית למיתן לה משום דלא חזי לה מדאורייתא שלא יהא חוטא נשכר כיון דמדאורייתא לית לה קנס וא״ת בפ׳ הפרה פרשינן מלתא דמתני׳ דהיינו דיהבינן קנסא לה לכותית כדי שלא יהא נשכר ואפי׳ רבא מודה בהא וי״ל דשאני כותית דמדאורייתא יש לה קנס ולר״מ דסבר כותים גירי אמת אלא שחכמים קנסו בממונ׳ הלכך כדי שלא יהא חוטא נשכר אוקימנא לה אדאורייתא אבל בספק נכרית דלית לה קנסא מדאורייתא דלא סבר רבא למיתן לה קנס מדאורייתא כדי שלא יהא חוטא נשכר.
רבא לא אמר כאביי ה״ט דתקינו לה רבנן כתובה כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציא׳ – פי׳ ואתה גורם שתחזור לסורה. ולענין פסק הלכ׳ קיימ׳ לן כר״ה וקי״ל נמי כר״י שאם הגדילו יכולים למחות ואע״ג דאותיבו עליה אביי ורבא לא דמפלגי עליה אלא לברורי מתניתן דלא תקשה עליה והא שנייה להו שפיר אבל הרי״ף ז״ל לא הביא הא דר״י כלל משמע דמפיק לה הלכה משום דאביי ורבא לא ס״ל ולא נראה לי.
בד״ה אביי כו׳ וקנס הוא דקניס ר״מ בממונם כו׳:
אביי לא אמר כרבא. הקשה רבינו מאיר אמאי איצטריך למימר משום האי טעמא לימא מתני׳ דפ״ק ניחא ליה לאקשויי מרישא וכי משני ליה לכי גדלה תו לא מצי לאקשויי מאלו נערות דמתרצא נמי בהאי שנויא ותירץ דה״פ אמאי לא פריך מאלו נערות דקשיא טפי דבמתני׳ מצי לשנויי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה כל כמה דלא מחאי ולהכי איצטריך למימר דההיא דאלו נערות איכא שנויא אחרינא שלא יהא חוטא נשכר. הרא״ש ז״ל:
התם קנס שלא יהא חוטא נשכר. ואם תאמר ולותביה לעניים י״ל מעיקרא לא היינו מתקשין אלא על שאנו מוציאין ממנו ממון על הספק דאיכא למימר משום שמא תמחה משתגדיל אבל מאחר שהוצאת ממנו ממון מספקא לא נגזלה ממנה. שיטה ישנה. ולא ידעתי מהו שזאת היא קושיא דתלמודא התם בפ״ד וה׳. ומשני תלמודא משום דהוי ממון שאין לו תובעין:
שלא יהא חוטא נשכר. פי׳ ורבא סבר דמשום הא לית לן למיתב לה קנסא דלא חזי לה מדאורייתא שלא יהא חוטא נשכר כיון דמדאורייתא לית לה קנס ואם תאמר בפרק שור שנגח ד׳ וה׳ פרישנא על הא דמתני׳ דהיינו טעמא דיהבינן לה קנס לכותית כדי שלא יהא חוטא נשכר ואפילו רבה מודה בה. וי״ל דשאני כותית דמדאורייתא יש לה קנס לרבי מאיר דסבר כותים גירי אמת הן אלא שחכמים קנסו בממונם [הלכך כדי שלא יהא חוטא נשכר מוקמינן לה אדינא דאורייתא אבל בספק נכרית דלית לה קנס מדאורייתא לא סבר רבא למיתן לה קנס] כדי שלא יהא חוטא נשכר, הריטב״א ז״ל:
וז״ל שיטה ישנה והלכתא כרב יוסף דאמר הגדילו יכולין למחות וכה״פ שינויי שמשנינן בגמרא דלכי גדלה ולא מיחתה יהבינן לה קנס וכתובה אבל כשהיא קטנה לא ולית לן טעמא דשלא יהא חוטא נשכר ואע״ג דבפרק שור שנגח ד׳ וה׳ [לח ב׳] אמרינן ליה להאי טעמא דגרסינן התם גבי כותים למימרא דר׳ מאיר קניס בממונם והא תנן אלו נערות שיש להן קנס הבא על הממזרת ועל הנתינה ועל הכותית ומתרץ אביי התם שלא יהא חוטא נשכר ואין שם תירוץ אחר התם כיון דכותית מדין תורה אית לה קנס אלא דרבנן הוא דקניס [ולא] קנסו רבנן היכא דאיכא טעמא דשלא יהא חוטא נשכר אבל היכא דגיורת זו איך קנס דעדיין לא אתבריר לן אם היא עובדת כוכבים או גיורת ואע״ג דבפרק אלו נערות אמר רבא גבי דילמא ע״כ לא קאמר ר״י אלא גבי קנס שלא יהא חוטא נשכר אליבא דר״י קאמר א״נ התם נמי לישראלית אנו נותנין ואביי ורבא לא פליגי בשינויא דרב יוסף אלא דמדאמר מיהא מתניתין עדיף לאותובי ומר אמר מיהא עדיף וכן פסק הרא״ם, ע״כ. ורש״י כתב אביי לא אמר כרבא. דמותיב מקנסא דקסבר לאו תיובתא הוא כו׳ רבא לא אמר כאביי. דמותיב מכתובה כו׳ ע״כ. פירש סבירא ליה לרב דלא פליגי אביי ורבא בענין דינא כלל דתרווייהו ס״ל דלא יהבינן לא קנס ולא כתובה עד דגדלה ולא מיחתה אלא בהכי פליגי דמר ניחא ליה לאותובי מההיא ומר ניחא ליה לאותובי מההיא והכין כתב בשיטה ישנה וכדכתיבנא:
והרמב״ן כתב וז״ל מתיב רבא אלו נערות כו׳. ואי סלקא דעתך יהבינן לה קנס ואזלה ואכלה בכותיותה קשיא לן ורבא מי לית לן דהתם קנס הוא דקנסוה רבנן שלא יהא חוטא נשכר והרי כותית דקניס ר׳ מאיר ממונן של כותים והכא לא קניס כדי שלא יהא חוטא נשכר כדאיתא בפרק ארבעה וחמשה ואיכא למימר דלעולם אית ליה לרבא דקנס הוא גבי כותים דכיון דאית ליה לר״מ כותים גירי אמת הן ומשום קנסא קנס להו ר״מ הכא כדי שלא יהא חוטא נשכר לא קניס לכותים ומוקים להו אדינא דאורייתא אבל מדינא לא יהיב ליה מידי משום קנסא לא אמרינן ליה קום הב לה ואתי תיכול בכותיותה ואביי ס״ל כי היכי דקנסינן בהא קנסי׳ בהא דהשתא מ״מ לא מיחתה ולאו כותית היא, ע״כ. משמע מלשונו ז״ל דפליגי בעיקר דינא דלאביי יהבינן לה קנסה בעודה קטנה ולרבנן יהבינן כתובתה בעודה קטנה וכן משמע מלשון הרשב״א ז״ל שכתב וז״ל ולענין פסק הלכה קי״ל כרב הונא דאמר גר קטן מטבילין ומלין אותו על דעת בית דין בין גר שנתגיירו בניו ובנותיו עמו בין שגיירוהו ב״ד מעצמן. ואם הגדילו ומיחו קי״ל כרב יוסף דאמר יכולין למחות ואע״ג דאותיבו עליה אביי ורבא לאו לאפלוגי עליה אלא לברורי מתניתין דלא תקשי עליה משניא להו ועוד דלדעת אביי מתניתין דקנס לא דמיא לה ולדעתיה דרבא מתני׳ דגיורת לא דמיא לה והרי״ף לא הביא הא דרב יוסף כלל ע״כ:
והרב המעילי כתב וז״ל גיורת שנתגיירה פחותה מבת שלש שנים ויום אחד יש לה כתובה ויש לה קנס לא יהבינן לה דגדלה חיישינן דלכי גדלה ממחייא ואזלא ואכלה בכותיותה מש״ה לא יהבינן לה לא כתובה ולא קנס עד דגדלה ולא תמחה כן נראה מפשט סוגית הגמרא אך בהשלמה כתב דגבי כתובה לא אמרינן הכי כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה וכן פסק הר״מ בפרק י״א מהלכות אישות וכן בקנס שלא יהא חוטא נשכר בפרק קמא מהלכות נערה והרי״ף ז״ל השמיט דין זה וצריך עיון ע״כ. ובלקוטי הגאונים ז״ל כתוב האי דתקינו לכותיות כתובה מאתים לאו למשקלא כשהיא קטנה דילמא אזלא וממחייה כשתגדיל אלא למשקלא כשהיא גדולה דכיון שהגדילה שעה אחת ולא מיחתה שוב אין לה רשות לחזור ולמחות וכן הלכתא דלא שקלא כתובה עד שתגדיל. ע״כ:
כתובה טעמא שלא תהא קלה בעיניו להוציאה. למאי דכתיבנא לעיל דבעודה קטנה מוציאין הכתובה מתחת ידו ותהיה מונחת ביד בית דין עד שתגדיל קשה דבהכי לא תהא קלה בעיניו להוציאה ושפיר מותיב דאמאי יהבינן לה כתובה דאזלא ואכלה בכותיותה תהיה מונחת ביד ב״ד וי״ל דאיברא ודאי דהכי פרישנא לה למאי דמשני דכי גדלה ומיהו מאן דמותיב שפיר מותיב בהכי דמאן לימא ליה דמתניתין לא מיירי בהכי ואנן הכי קאמרינן רבא לא אמר כאביי פי׳ רבא לא מותיב מכתובה כאביי וכדפירש רש״י ז״ל ומאן דמותיב אכתי לא אסיק אדעתיה דלכי גדלה כנ״ל:
והריטב״א ז״ל כתב וז״ל רבא לא אמר כאביי היינו טעמא דתקינו לה כתובה כדי שלא תהא קלה בעיניו להוציאה פירוש ואתה גורם שתחזור לסורה ע״כ. ובזה ניחא טפי דאף על גב דיהיב כתובה כיון דלא שקלה איהי מיד הרי אתה גורם שתחזור לסורה, כנ״ל:
עוד כתב הרשב״א ז״ל וז״ל ותמיה לי דשמעתין דהא רב הונא דאמר מטבילין אותו על דעת בית דין ודאי משמע לכל מילי כגר גמור חשבינן ליה מעתה אינו עושה יין נסך במגעו ואוכלין משחיטתו ולשליחות גט ולכתיבתו דהא רב הונא סתמא קאמר ואי ליין נסך ולמילי דרבנן בלחוד קאמר הוה ליה לפרושי בהדיא ועוד דהא מתניתין דהגיורת הכין מוכחא דאפילו קודם שגדלה מנסבינן לה אלא דלא יהבינן לה כתובה עד שתגדיל ונשואין דבר תורה הן ואית בה משום לא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו וגו׳ ותמה על עצמך היאך אוכלין משחיטתו ואם נקבה היא איך מתירין אותה לישראל ומתירין אשת איש לעלמא על ידי גט שכתבו ומחר מוחה ונעשה כותי גמור למפרע ונמצא אשת איש יוצאה בלא גט וישראל אוכל נבלות למפרע ובועל נכרית דרך חתנות. ועוד אמרינן בפרק האיש מקדש [מה ב׳] קטנה שנתקדשה לדעת אביה והלך אביה למדינת הים ועמדה ונשאת רב אמר אוכלת בתרומה ואין חוששין שמא יבא אביה וימחה [רב אסי אמר אינה אוכלת שמא יבא אביה וימחה] הוה עובדא וחש לה רב להא דרב אסי ואע״ג דתרומה בזמן הזה דרבנן וכ״ש בדאורייתא דאיכא למיחש שמא ימחה וי״ל דהכא שאני דכיון דהוא עצמו נוהג בגירותו כישראל חזקה כמנהגו נוהג ושוב לא ימחה אבל התם שהכל תלוי במחאת האב ואביה אינו כאן חוששין שמא ימחה והא לא ידעינן אי ניחא ליה כלל והא דתניא בפרק המדיר [עב ב׳] במקדש את האשה על מנת שאין עליו מומין או נדרים שאם הלך לרופא ורפאו או אצל חכם והתירו שהיא מקודשת ואפילו הכי כל שלא הלך אינה מקודשת ומתירין אותה מיד לינשא לאחר בלא גט ולא חיישינן שמא ילך ונמצאת אשת איש למפרע שאני התם שאינו מצוי לקלקלה אבל גבי אשה שנשאת שלא לדעת אביה חוששין שמא האב מתוך כעסו יבא וימחה אבל בעלמא לא חיישינן ותדע לך דהא תנן העיד ר׳ יהודה בן גודגדא על קטנה בת ישראל שנשאת לכהן שאוכלת בתרומה ולא חיישינן דילמא ממאנת ונפקא ואף על גב דהתם דוקא בתרומה דרבנן וכדפרש״י ז״ל שם והכא שרינן אפילו בדאורייתא שאני התם דליכא אלא נשואין דרבנן ואפילו כי לא ממאנת ולא אתו נשואין דרבנן ומקילי בתרומה דאורייתא וכדאמרינן התם בפרק יוצא דופן אי אמרת בשלמא מופלא סמוך לאיש דרבנן אתו נשואין דרבנן ומבטלי נדרא דרבנן אלא דאורייתא כו׳ אבל הכא דאי מחי נעשה כותי גמור למפרע ולפי שזכין לאדם שלא בפניו והוא עצמו נוהג בגירותו ככל ישראל חזקה לא ימחה ונעשה ישראל גמור דבר תורה הילכך סומכין עליו ואפילו לד״ת כנ״ל אלא שעדיין קשה לי קצת אבל היאך הקשו אביי ורבא מקנס וכתובה וכי חמיר ממון טפי מאיסורי תורה וי״ל משום דלעולם אין מוציאין ממון אלא בראיה ברורה ותדע לך דעד אחד נאמן באיסורין ובממון אין פחות משנים, עכ״ל הרשב״א ז״ל:
מתניתין גדול שבא על הקטנה פחותה מבת שלש שנים ויום אחד כתובתה מאתים דבתוליה חוזרין וקטן שבא על הגדולה כתובתה מאתים דאין ביאתו ביאה ואינו מגיע לבתולים ולא בטל חינה. וכן מוכת עץ אע״פ שמשיר בתולים הואיל ולא נעשה בה מעשה באיש לא בטיל חינה, וחכמים אומרים כתובתה מנה דבטל חינה הואיל ונעשה בה מעשה גמור שהשירו בתולים. הרשב״א ז״ל:
ואפשר דלפי טעם זה דלא בטל חינה לדעת ר״מ אפילו פירש לה בהדיא בשעה שנשאה דאדעתא שהיא בתולה הוא כונסה כתובתה מאתים דשפיר מיקרייא בתולה כיון דלא בטיל חינה. אבל רש״י ז״ל כתב וז״ל כתובתה מאתים. ואם נשאו לאיש אחרי כן לא אבדו בכך את כתובתן אם נשאו סתם ולא פירש לה כלום ע״כ. ודע שרש״י ז״ל לא אזיל בהאי טעמא דבטל חינה כלום וכדכתבינן למי שכתב קמן בסיעתא דשמיא:
בא״ד וי״ל דקסבר כמ״ד יש כח ביד חכמים לעקור דבר מן התורה בקום ועשה עכ״ל. כבר כתבו התוס׳ ביבמות דהיינו דוקא היכא שיש סברא וה״נ כיון דאמדינן דעתיה דקטן וקטנה דודאי ניחא להו בדת ישראל הוצרכו נמי לתקן נשואין לקטנה כי היכי דתקנו לקטנה בת ישראל כדי שיהא בעלה משמרה ואע״ג דקדושי קטנה ישראלית אינה אלא מדרבנן אפ״ה הוי עקירת דבר מן התורה דשרינן לה לישראל אע״ג דעכשיו עכו״ם היא. ואע״ג דבגר קטן לא הוצרכו לתקנה זו דבלא״ה אין קדושין ונשואין לקטן עד שיגדיל ואז יכול לטבול כדינו טבילה אחרת אפ״ה כיון שהוצרכו לתקן בקטנה שטבילת קטנות מהני ה״ה בגר קטן שאין לחלק ביניהם משא״כ לענין הגדילו יכולין למחות לא רצו לתקן לעקור דבר מן התורה כיון שאין להם שום סברא בזה כיון שעומד וצווח דחוב הוא לו כנ״ל בשיטת התוספות ועדיין צ״ע. מיהו בפ׳ האיש מקדש כתבתי דנהי דזכיית הקטן ע״י אחר מדרבנן מ״מ ע״י ב״ד הוי מדאורייתא כדמייתי התם מקרא דנשיא א׳ למטה ע״ש בחידושינו:
בא״ד ואית ליה ממון מן התורה כגון שירש את אמו עכ״ל. לפי מה דמשמע מדבריהם כאן דלא משכחת ליה ממון אחר מן התורה א״ש דאין אתה צריך לחזור אם יש לו יורשין דאמו אינה יורשתו שכבר מתה אלא אפילו למ״ש התוספות בפרק בן סורר דאית ליה נמי ממון מן התורה שכר פעולה אפ״ה א״ש דאין אתה צריך לחזור אם יש לו יורשין דאע״ג דבפ׳ יש נוחלין סוף דף קי״ד כתבו התוספות דלר״י ולר״ת אמו של גר יורשת את בנה נראה שכתבו כן לרבי יוחנן משום רבי שמעון בן יהודה אבל תנא דמתני׳ דיש נוחלין סובר דאמו אינה יורשת בנה כלל אפילו בגר והכי הלכתא כנ״ל הסוגיא דהתם ומאי שיש עוד לדקדק אין להאריך כאן ודו״ק:
קונטרס אחרון
מלשון התוספות העליתי דאף לפי׳ ר״י ור״ת בפרק יש נוחלין דאם הגר יורשת בנה היינו דווקא לר״ש בן יהודה שם אבל לרבנן אפילו בגר שאין לו יורשי אב אין אם יורשתו דאל״כ תיקשי הא דאמרינן גר קטן בידוע שאין לו יורשין:
בגמרא אביי לא אמר כרבא וכו׳ יש לדקדק דבלא״ה אטו מי לא ניחא ליה לאביי לאותבי׳ ממתניתין דהכא שנשנית מקמי ההיא דאלו נערות ואפשר משום דבההיא דהכא פשיטא דאיכא לאוקמי לכי גדלה דאע״ג דמשמע ליה דאפילו נשאת כשהיא קטנה מ״מ לא ניתנה כתובה לגבות מחיים וא״כ סתמא דמלתא שאינה נוטלת כתובתה אלא לכשתגדל אבל בההיא דאלו נערות סתמא דמילתא משמע שנותנין לה הקנס מיד כמו בשאר נערות אע״ג שעדיין לא נהגה מנהג יהודית כנ״ל וק״ל:
גמ׳ שלא יהא חוטא נשכר. פ״ב דחלה מ״ז נדה דף ד ע״ב:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומעירים: אביי לא אמר כרבא, לא הקשה מאותו מקור, כי התם קנסא [שם מדובר בקנס], והיינו טעמא [וזה הטעם] שהוא מחוייב — שלא יהא חוטא נשכר, ולא יפטר מן הקנס על עבירה שעשה רק מפני שיש חשש לגבי אשה זו בעתיד שמא תמחה.
Abaye did not state his objection from the same source as did Rava, because there, in the mishna cited by Rava, it is referring to a fine, and in that case this is the reason: So that the sinner will not profit. The Sages did not absolve the rapist from payment of the fine merely due to the concern that the woman he raped may ultimately negate the conversion.
רי״ףרש״יתוספותראב״דרשב״ארא״הריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהשיטה מקובצתפני יהושעגליון הש״ס לרע״אבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) רָבָא לָא אָמַר כְּאַבַּיֵּי חכְּתוּבָּה הַיְינוּ טַעְמָא שֶׁלֹּא תְּהֵא קַלָּה בְּעֵינָיו לְהוֹצִיאָהּ.:
Rava did not state his objection from the same source as did Abaye, as with regard to a marriage contract, this is the reason that the Sages instituted it: So that his wife will not be inconsequential in his eyes, enabling him to easily divorce her. As long as this woman does not negate her conversion, she is a Jewish woman and the Sages saw to her interests.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רבא לא אמר כאביי – דמותיב מכתובה דהתם טעמא מאי תקינו לה רבנן כתובה שלא תהא קלה בעיניו להוציאה וכל זמן שלא מיחתה גיורת היא ועבדינן לה תקנתא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומצד אחר רבא לא אמר כאביי ולא הקשה מהמקור שהקשה אביי — משום שכתובה היינו טעמא [זה הטעם] שתיקנו אותה חכמים לכל אשה — כדי שלא תהא אשתו קלה בעיניו להוציאה בכל עת שירצה. וזו, כל עוד אינה מוחה, הלוא ישראלית היא, וצריך לדאוג לתקנתה.
Rava did not state his objection from the same source as did Abaye, as with regard to a marriage contract, this is the reason that the Sages instituted it: So that his wife will not be inconsequential in his eyes, enabling him to easily divorce her. As long as this woman does not negate her conversion, she is a Jewish woman and the Sages saw to her interests.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) מתני׳מַתְנִיתִין: טהַגָּדוֹל שֶׁבָּא עַל הַקְּטַנָּה וְקָטָן שֶׁבָּא עַל הַגְּדוֹלָה וּמוּכַּת עֵץ כְּתוּבָּתָן מָאתַיִם דִּבְרֵי רַבִּי מֵאִיר וחכ״אוַחֲכָמִים אוֹמְרִים ימוּכַּת עֵץ כְּתוּבָּתָהּ מָנֶה.
MISHNA: With regard to an adult man who engaged in intercourse with a minor girl less than three years old; or a minor boy less than nine years old who engaged in intercourse with an adult woman; or a woman who had her hymen ruptured by wood or any other foreign object, for all these women their marriage contract is two hundred dinars, as their legal status is that of a virgin. This is the statement of Rabbi Meir. And the Rabbis say: The marriage contract of a woman whose hymen was ruptured by wood is one hundred dinars, as physically, since her hymen is not intact, she is no longer a virgin.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״דר״י מלונילפסקי רי״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מתני׳ הגדול שבא על הקטנה כ⁠[ול׳].
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ הבא על הקטנה – פחותה מבת שלש שאין ביאתה ביאה שהרי בתוליה חוזרין.
וקטן – פחות מבן תשע שאמרו חכמים אין ביאתו ביאה ובא על הגדולה.
ומוכת עץ – שנתקע לה עץ באותו מקום.
כתובתן מאתים – אם נשאו לאיש אחרי כן לא אבדו בכך את כתובתן אם נשאה סתם ולא פירש לה כלום.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד. גדול הבא על הקטנה. פחותה מבת שלש שנים, שאין ביאתה ביאה שהרי בתוליה חוזרין. וקטן. כלו׳, פחות מבן תשע, שאמרו חכמים אין ביאתו ביאה, ובא על הגדולה. ומוכת עץ. שנתקע לה עץ באותו מקום. כתובתן מאתים. אם נשאו לאיש אחרי כן, לא אבדו כתובתן אם נשאו סתם ולא הודיעו לבעל שכך אירע להן. וחכמים סברי דמוכת עץ דאיתעבד בה מעשה אע״פ שלא נפלו ממנה על ידי איש, כתובתן מנה, שהרי אין לה דם בתולים כלל, אבל בתרתי קמאי מודו, דהא בתולות תמימות הן עדיין.
מתני׳ הגדול שבא על הקטנה וקטן שבא על הגדולה ומוכת עץ כתובתן מאתים. דברי ר״מ וחכ״א מוכת עץ כתובתן מנה. פי׳ קטנה פחותה מבת ג׳ שנים ויום אחד שאין ביאתה ביאה שהרי בתוליה חוזרין. וקטן פחות מבן ט׳ שאמרו חכמים אין ביאתו ביאה לקנות קנין גמור. כגון אם בא על יבמתו דהתם אמרי׳ אין ביאתו ביאה חשובה לקנות לגמרי. פי׳ לא גרעה אותה ביאה ממאמר בגדול. שכמו שמאמר בגדול פוסלה על שאר האחין. כך ביאת [פחות] בן ט׳ פסלה על האחין. עיין בס״פ האשה רבה:
מוכת עץ שנתקע לה עץ באותו מקום ויצאו בתוליה כתובתה מאתים. פי׳ לא הפסידו כתובתן אם נישאו סתם וחכ״א מוכת עץ כיון שאיבדה בתוליה כתובתה מנה:
מתניתין גדול שבא על הקטנה פחותה מבת שלש שנים ויום אחד כתובתה מאתיים דבתוליה חוזרין. וקטן פחות מבן תשע שנים ויום אחד שבא על הגדולה כתובתה מאתיים דאין ביאתו ביאה ואינו מגיע לבתולים ולא בטל חינה. וכן מוכת עץ, אעפ״י שמשיר בתולים הואיל ולא נעשה בה מעשה באיש שלא בטיל חינה, וחכמים אומרים כתובתה מנה דבטל חינה, הואיל ונעשה בה מעשה גמור שהשיר בתולים.⁠א
א. עי׳ ש״מ מ״ש בדעת רש״י.
הגדול שבא על הקטנה וקטן שבא על הגדולה ומוכת עץ כתובתן מאתים דברי ר׳ מאיר, וחכמים אומרים מוכת עץ כתובתה מנה. בתולה אלמנה גרושה וחלוצה מן הנישואין כתובתן מנה, ואין להם טענת בתולים. הגיורת והשבויה והשפחה שנפדו ונשתחררו ושנתגיירו יתירות על בנות שלש שנים ויום אחד כתובתן מנה ואין להם טענת בתולים.
גוי קטן שבא לפני ישראלים ותבע מהם שיגיירוהו ואין לו אב או שיש לו אב ואין האב בא להתגייר עד שיתגייר בנו עמו על דעת האב ואף הוא אינו כדאי למסור לו עול מצות שיתגייר על סמך אותה הודעה הואיל ומכל מקום הוא תובע בכך מטבילין אותן על דעת בית דין כלומר שאותם הבאים לגיירו מודיעין את הדבר לבית דין ומגיירין אותו על דעתם כאלו הם אבותיו של זה שיהא ענינו מסור להם כדרך שענין הבן מסור לאב להכניסו לברית ולקדשת אמונה והמגיירים מיהא צריכין שיהיו שלשה והוא הדין שמוהלין אותו ולא תפש לשון טבילה אלא מפני שהיא באה אחר המילה והיא גמר הגרות וכן שהיא באנשים ובנשים ולא סמכו על דבר זה אלא מפני שהגרות זכות היא לו וזכין לאדם שלא בפניו ואע״פ שהגוי לדברי הכל נוח לו להיות מותר בכמה דברים שיהא נאסר בהן אחר גרותו שלא נחלקו ר׳ מאיר וחכמים אי בהפקירא ניחא ליה אלא בעבד כנעני הואיל וטבל ונעשה ישראל במקצת ואע״פ שבעבד מיהא הלכה כחכמים כמו שביארנו בראשון של גיטין בגוי מיהא כלם מודים שנוח לו בהתרו ואינו רוצה ליגדר בגדרי הדתות ונמצא שאין זה זכות לו אלא אם כן הוא רוצה בכך וקטן כמי שאינו בפניו הוא ואין חבין לו לאדם שלא בפניו מכל מקום גוי קטן הואיל ולא נתגדל על אותו שלוח אין השלוח זכות לו ומתוך כך מגיירין אותו ונעשה בגרות זה גר גמור להיות מגעו ביין כשר ולכל דבר וכל שכן אם נתגייר אביו ונתגייר בנו קטן על ידו שהוא נכנס לברית ולקדשת אמונה על ידו שהרי הדבר מוכיח בזו להיות חביב להם יותר על שאחזו מעשה אבותיהם בידיהם ויש אומרים כן אף באם והזהר בסוגיא זו שלא לגרוס והא קיימא לן דעבדא בהפקירא ניחא ליה דהא ודאי לא קיימא לן הכי כדכתיבנא אלא הגירסא הנכונה והא קיימא לן דגוי בהפקירא ניחא ליה כלומר שכלם מודים בכך:
ונשוב לדברינו והוא שמכל מקום בין שנתגייר על דעת בית דין בין שנתגייר על דעת אביו יכולין הם למחות ולחזור לסורן ואין מענישין אותן אף כשידינו תקפה אלא שהגאונים מסכימים שמגעו ביין למפרע מותר הואיל וקטן היה ואע״פ שגוי קטן עושה יין נסך ההיא לגזירה דגדול אבל הכא מילתא דלא שכיחא היא ולא גזרינן ואף לכשהגדיל באותה שעה שנעשה גדול והיא שעה ראשונה של תחלת ארבע עשרה לזכר יכול למחות ואם קדש באותה שעה ומיחה אינה צריכה גט שנעשה הוא גוי למפרע וסופו הוכיח שלא חלה קדשה עליו כלל הא משהגדיל שעה אחת ולא מיחה שוב אינו יכול למחות ואם מיחה מענישין אותו ואם אין ידנו תקפה מכל מקום דנין אותו כישראל משומד להצריך גט על קדושיו הן כשקדש בגרותו בשעה שהגדיל הן בשקדש אחר שחזר לסורו כדין ישראל משומד ומכל מקום גדולי הפוסקים הביאו דין גר קטן שמטבילין אותו על דעת בית דין במסכת יבמות ולא הביאו זו של הגדילו יכולין למחות ומתוך כך יש שפוסקין שאין יכולין למחות אלא שאף לדעת הפוסקים שיכולין למחות עד שיגדילו שעה אחת גיורת שנתגיירה והיא קטנה ונשאה אחד ומת גובה כתבתה אם מאתים בנתגיירה פחותה מבת שלש ואם מנה אם נתגיירה לאחר שלש ויום אחד שכל זמן שלא מיחתה מיהא גיורת היא ועשו לה תקנה שלא תהא קלה בעיניו להוציאה ואין אומרין שלא ליתן לה עד שתגדיל ולא תמחה אלא נותנין לה מעתה ומכל מקום בבתולות שיש להם קנס מבת שלש שנים ויום אחד עד שיבגרו שבכללן ממזרת ונתינה וכותית ולא התרו בהן כמו שיתבאר בפרק שלישי וגיורת ושבויה ושפחה שנתגיירו או נפדו או נשתחררו פחותות מבת שלש שנים ויום אחד בגיורת מיהא אין נותנין קנסה מיד שמא תחזור לסורה אלא לכשתגדיל ולא תמחה ויש פוסקין כן אף בכתבה אלא שגדולי הדורות כתבוה כדברינו מפני שכך העלה רבא בסוף הסוגיא אלא שאף אני חוזר לפסוק כדבריהם מפני שאין זו קרויה מחלוקת בין אביי ורבא ולא נאמרה לכל אחד מהם אלא דרך דחייה כלומר אביי לא הקשה מזו מפני שהיה אפשר לדעתו לתרצה כן ורבא לא הקשה מזו מפני שהיה אפשר לדעתו לתרצה כן ומכל מקום שתיהן ראויות להקשות ולהעמיד בשתיהן מה שתירצו בהן דדוקא לכי גדלה וכן הדברים נראין:
זה שביארנו בהגדילה שעה אחת יש אומרין שלא שעה דוקא אלא רגע הסמוכה לסוף קטנותה וראוי לשאול אם כן היאך תמחה והיאך אפשר לצמצם בכוון רגע ראשון של גדלות ותרצוה כשמתחלת למחות בסוף קטנות ועמדה במחאתה בתחלת גדלותה ואף בתוספות נדחקו לפרש שאף משגדלה יכולה למחות אם לא הודיעוה עול מצות משגדלה ומשגדלה והודיעה עול מצות אם לא מיחתה יכולה עוד לימחות ואיני יודע דחקים אלו למה אלא שעה אחת פירושו כל אותה שעה על הדרך שביארנו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג משנה הגדול שבא על הקטנה הפחותה מבת שלוש שנים, או קטן (פחות מבן תשע שנים) שבא על הגדולה, ומוכת עץ, כלומר, זו שנקרע קרום בתוליה על ידי חבלה, כגון על ידי עץ — כל אלה כתובתן מאתים זוז, כשנישאו, אלו דברי ר׳ מאיר. שלדעתו לענין הלכה הן נחשבות כבתולות גמורות. וחכמים אומרים: מוכת עץ כתובתה מנה, שהרי בפועל אינה בתולה עוד.
MISHNA: With regard to an adult man who engaged in intercourse with a minor girl less than three years old; or a minor boy less than nine years old who engaged in intercourse with an adult woman; or a woman who had her hymen ruptured by wood or any other foreign object, for all these women their marriage contract is two hundred dinars, as their legal status is that of a virgin. This is the statement of Rabbi Meir. And the Rabbis say: The marriage contract of a woman whose hymen was ruptured by wood is one hundred dinars, as physically, since her hymen is not intact, she is no longer a virgin.
קישוריםעין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יראב״דר״י מלונילפסקי רי״דרשב״ארא״הבית הבחירה למאיריבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) כבְּתוּלָה אַלְמָנָה גְּרוּשָׁה וַחֲלוּצָה מִן הַנִּישּׂוּאִין כְּתוּבָּתָן מָנֶה
With regard to a virgin who is either a widow, a divorcée, or a ḥalutza who achieved that status from a state of marriage, for all these women their marriage contract is one hundred dinars,
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דר״י מלונילרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בתולה – שהיא אלמנה או גרושה או חלוצה.
מן הנישואין – כגון שנכנסה לחופה ומת בעלה בחזקת שלא נבעלה.
כתובתה מנה – אם ניסת לאחר סתם כתובתה מנה דבחזקת בעולה קיימא משנכנסה לחופה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה. בתולה אלמנה וכו׳. כלו׳, בתולה שהיא אלמנה או גרושה או חלוצה. מן הנשואין. כגו׳ שנכנסה לחופה ולא נבעלה, בחזקת שנבעלה עומדת, וכתובתה מנה אם נשאת לאחר סתם, כיון שנכנסה לחופה.
אלמנה גרושה. כלומר, שנתארמלה או שנתגרשה או שנחלצה מן הנשואין כתובתן מנה, אעפ״י שנמצאו בתולות שלמות, לפי שבטל חינן משעת שנכנסו לחופה, כדמפרש ואזיל בירושלמי (פ״א ה״ו). ותמיהה לי, למה לי דתנא חלוצה, הא ודאי מכי שנתאלמנה אין לה אלא מנה וא״כ נחלצה פשיטא, ואפשר לומר, דסיפא דמתניתין היא דמשום דנקט לה ברישא אלמנה גרושה וחלוצה מן האירוסין כתובתן מאתיים, והתם רבותא נקט דאע״ג דנתאלמנה ואח״כ נחלצה כתובתה מאתיים. כן נראה לי.
אלמנה גרושה. כלומר שנתאלמנה או שנתגרשה או שנתחלצה מן הנשואין כתובתן מנה אף על פי שנמצאו בתולות שלימות לפי שבטל חינה משעה שנכנסו לחופה כדמפרש בירושלמי ותמיה לי למה ליה דתנא חלוצה הא ודאי מכי נתאלמנה אין לה מנה ואפילו נחלצה פשיטא ואפשר לומר דשיטתא דמתניתין היא דמשום דנקט לה ברישא אלמנה גרושה וחלוצה מן האירוסין כתובתן מאתים והתם רבותא נקט דאע״ג דנתאלמנה ואח״כ נתחלצה כתובתה מאתים כנ״ל. הרשב״א ז״ל.
ורש״י ז״ל חזר וכתב זאת המשנה בתולה שהיא אלמנה או גרושה או חלוצה וצריך לדייק דכבר פירש רש״י ז״ל כן במשנה דלעיל ולמה חזר ופירשה הכא ויש לי לומר דלתרוצי קושיית הרשב״א ז״ל כתב כן וגם כדי שיבא גם בכאן המשנה בלא זו אפילו זו וכדכתיבנא במשנה דלעיל וה״פ בתולה שהיא אלמנה וכו׳ פירוש דמיקרייא בתולה אף על גב שהיא אלמנה ומיקריא בתולה אע״ג שהיא גרושה ומיקריא בתולה אע״ג שהיא חלוצה ונפקא מינה דאם פירש להדיא דבחזקת בתולה הוא כונסה ונמצאת בעולה אין לה כתובה למ״ד כנסה בחזקת בתולה ונמצאת בעולה אין לה כלום ואפילו למ״ד כתובתה מנה אם פירשה היא דעדיין בתולה היא ונמצאת בתולה כתובתה מאתים וזהו שכתב רש״י ז״ל לבתר הכי כתובתה מנה. אם נשאת לאחר סתם כתובתה מנה דבחזקת בעולה קיימא משנכנסה לחופה, ע״כ:
ומיהו למאי דכתב הרשב״א ז״ל דטעמא משום דבטל חינן משעה שנכנסו לחופה לא מצינן למימר כן אבל רש״י ז״ל לא כתב כן אלא היינו טעמא דכתובתה מנה משום דבחזקת בעולה קיימא משנכנסה לחופה אלמא דאי פירשה לו להדיא דעדיין בתולה היא אדעתא דהכי נשאה ונמצא כדבריה דכתובתה מאתים ולהכי מיקריא בתולה ואי לא הוה קרינן לה בתולה אפילו פירשה להדיא דעדיין בתולה היא הוי לה כשאר האלמנות וכתובתה מנה, כנ״ל:
ובשיטה ישנה כתוב וז״ל בתולה אלמנה וכו׳. כתובתן מנה. פי׳ אע״פ שנמצאו לה בתולים שהרי בחזקת בעולה כנסה. ובירושלמי אמרו בתולה מן הנשואין בטל חינה וזה הטעם אינו צריך כאן אבל צריך למאי דתניא בגמ׳ כנסה לחופה ולא נסתרה יש לה כתובה מנה. ע״כ. ומה שנ״ל כתבתי. עוד כתב רש״י ז״ל מן הנשואין. כגון שנכנסה לחופה ומת בעלה בחזקת שלא נבעלה פירוש דליכא עדים דמסהדי להדיא שלא נסתרה דאי הכי היינו ברייתא דלקמן וכיון שכן היכי אמרינן לקמן מאן דמתני לה אמתניתין אבל אברייתא לא אלא בתולה אלמנה מן הנשואין היינו כגון שנכנסה לחופה ומת בעלה דחזקת שלא נבעלה כנ״ל:
עוד כתב רש״י ז״ל ואין להם טענת בתולים. אין יכול להפסידה אותו מנה ולומר בחזקת בתולה נשאתיך והיה מקחי מקח טעות. פירוש דלאוסרה עליו כגון באשת כהן דליכא אלא חדא ספיקא ספק תחתיו ספק אין תחתיו שפיר יש לה טענת בתולים. וכן כתבו התוס׳ לעיל בשמעתא דפתח פתוח גבי אבל בגליל מצי טעין דלאוסרה עליו אפילו מן הנשואין נמי יש לה טענת בתולים כיון שכנסה בחזקת בתולה כדמוכח לקמן דפריך ונחוש שמא תחתיו זנתה, ע״כ. הילכך להכי נמי נפקא מינה במאי דמיקריא בתולה, כנ״ל:
ותלמידי הר״י ז״ל כתבו וז״ל בתולה אלמנה וכו׳. מן הנשואין כתובתן מנה מפרש בירושלמי הטעם שאף על פי שהיא בתולה כיון שנכנסה לחופה בטל חינה וכיון שאין להם כתובה אלא מנה אין להם טענת בתולים ואם לא ימצא לה בתולים לא תאסר עליו וכו׳ ולקמן גבי הא דפריך תלמודא וליחוש שמא תחתיו זנתה אכתוב שאר לשונו ז״ל וכתבו עוד דכי אמרינן דבתולה שהיא אלמנה כו׳ כתובתן מנה ה״מ שנשאה סתם שלא כתב לה הבעל כלום אבל כנסה בפירוש בחזקת שהיא בתולה ונמצאת בעולה אבדה כתובתה דאין לך מקח טעות גדול מזה. מפי מורי הרב נר״ו. עכ״ל תלמידי הר״ר יונה ז״ל:
בא״ד ואית ליה ממון מן התורה כגון כו׳ עכ״ל ר״ל דע״כ גר קטן בכה״ג שנתגיירה אמו מעוברת איירי דהשתא אית ליה ממון מן התורה דאי לאו הכי ליכא לאשכוחי בגר קטן שיש לו ממון מן התורה ועיין בתוס׳ ר״פ בן סירר וק״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בתולה שהיא אלמנה או גרושה או חלוצה מן הנישואין — כתובתן מנה. שכיון שנישאו, אף שעדיין לא בא עליהן הבעל ונשארו בתולות — הריהן נחשבות כבעולות,
With regard to a virgin who is either a widow, a divorcée, or a ḥalutza who achieved that status from a state of marriage, for all these women their marriage contract is one hundred dinars,
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״דר״י מלונילרשב״אשיטה מקובצתמהרש״א חידושי הלכותבירור הלכהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144