גובה משאר נכסים – פי׳א בשמכרה ועל כרחו הוא גובה משאר נכסים ולא מזה שאומר לו הנחתי לך מקום לגבות ממנוב, ורשב״ג אומר אשה אינה גובה משאר נכסים וידה על העליונה אם רצתה גובה ממנו, וכן מפורש בתוספתא במסכת כתובותג.
והירושלמי שכתב רבינו הגדול ז״לד בכאן לא נכתב מנו כל הצורך, וכך הואה, ר׳ יעקב בר אחא אומר בעבדי צאן ברזל פליגין ר׳ יוחנן אמר מכרן אינן מכורין, א״ל ר׳ אלעזר אוכלין בתרומה מכחו ואת אמרת מכרן אינן מכורין וכו׳, עד מה פליגין, בשמכרן לשעה אבל מכרן לעולם דברי הכל אינן מכורין, או במכרן לעולם אבל במכרן לשעה ד״ה מכורין, ושמעינה מן הדה, העושה שדהו אפותיקי לאשה בכתובתה ולבעל חוב בחובו, מכרה הרי זה מכורה, והלוקח יחוש לעצמו, רשב״ג אומר לאשה בכתובתה אינה מכורה, שלא עלתה על דעת שתהא אשה מחזרת על בתי דינין, אמרי אתא דר׳ אלעזר כרבנן כר׳ יוחנן כרשב״ג הוי כשמכרן לשעה אנן קיימין, אבל אם מכרן לעולם דברי הכל אינן מכורין.
וכך פירושו, מכרן לעבדי צאן ברזל ר׳ יוחנן אומר מכרן אינן מכורין. מעתה, שהמכר בטל מיד, שכיון שהיא גובה מהן ודאי לא עלתה על דעת שתהא אשה מחזרת על בתי דינין ור׳ אלעזר מכורין עד שתבא לגבות כתובתה, ולכשתבא נמי אם מצאה שאר נכסים גובה משאר נכסים, אבל מכרן לעולם, כלומר שלא מצאה מהיכן לגבות, גובה אותןו, ולא אמרינן מטלטלי דידיה נינהו ולכתובה לא משתעבדי, ואתיא כרבנן דאמרי מכרה מכורה והלוקח יחוש לעצמו, שאם לא תמצא שאר נכסים גובה מזה, ולא אמרינן לא עלה על דעת שתהא אשה מחזרת, וזה שלא כתבו רבינו מתחלתו, משום דגבי עבדי צאן ברזל קי״ל כמ״ד הדין עמהז, וגבי אפותיקי קי״ל כרבנןח, שאני התם משום שבח בית אביה כדאמרינן בפרק אלמנהט בגמ׳ דילן, אבל כתבו כדי לומר שזה שאמרו כאן גובה משאר נכסים ולא ממנו, פי׳ בשמכרה לאחר ויש שם שאר נכסים, אבל אם אין שם שאר נכסים גובה ממנוי, וכן כתב רבינו עצמו בתשובהכ שהירושלמי באפותיקי סתם הואל, והם דברי רשב״ג ות״ק שנאמרו בזאת הבריית׳ בגמ׳ דילן.
ובירושלמי דמסכת שביעיתמ נחלקו במפורש, וה״ג התם, המשעבד שדהו לאשתו והלך ומכרה אם רצתה לגבות ממנו ומשאר נכסים גובה ר׳ הילה הוה ר׳ אלעזר בהן תני׳ המשעבד וכו׳, מתני׳נ בשאמר לה יהא לך פרעון מזו, אבל אם אמר לא יהא לך פרעון אלא מזו, אינה גובה אלא ממנה, המשעבד שדה לחברו והלך ומכרה, ר׳ אחא אמר מכורה לשעה, ר׳ יוסי אומר אינה מכורה לשעה, חייליה דר׳ יוסי מן הדה, שור מצוי להבריח שדה אינה מצויה להבריח, הגע עצמך שהיתה מכורה לבעלי זרוע, א״ר אבון אבוה דר׳ מתניא מצוין הן בעלי זרוע ליפול, תני הכותב שדהו אפותיקי לכתובה ולבעל חוב בחובו מכרה. הרי זה מכורה והלוקח יחוש עצמו, מתנית׳ בשאמר יהא לך פרעון מזו, מה פליגין בשאומר לא יהא לך פרעון אלא מזו, וביבמותס מפורש הכל בדרך ארוכה וקצרה בס״ד.
א. וכן פי׳ בחי׳ הר״ן והריטב״א והרשב״א, ועיין ברש״י ותוס׳ ד״ה גובין דגם פירשו שאיירי שמכרן, אלא שכתבו שיכול למוכרה לכתחילה. ורבינו אזיל לשיטתיה דכל זמן שלא שטפה נהר אין גובה אלא מזו, וכ״כ הגר״א בחו״מ סי׳ קיז סק״ד.
ב. וכ״ה בראשונים הנ״ל, וברשב״א דייק מדברי רש״י ומדברי הרי״ף בתשובה, שאינה גובה אלא מהאפותיקי ולא משאר נכסים.
ג. פרק יב משנה ו. ועיין שם מנחת ביכורים שחילק בין אב שייחד לכלתו לבין בעל הכותב לאשתו, ולפנינו הגירסא בתוספתא: לכלתו.
ד. רי״ף בסוגיין.
ה. יבמות פרק ז הלכה א, בשינויי לשון.
ו. לכאורה כוונת רבינו שאין כעת בני חורין, ואע״פ שיש לקוחות מאוחרין יותר לא מצי אמר הנחתי לך מקום לגבות וכו׳, וכן דייק באבן האזל פרק יח מהלכות מלוה הלכה ד מדברי רבינו בספר הזכות, ועיין מאירי שנחלקו בזה בראשונים.
ז.
יבמות סו ב, דהיינו שהמקח בטל מעיקרא, וכדאיתא בירושלמי וכן שיטת הר״ח בתוס׳ שם, וכ״כ רבינו בחידושיו שם, והרמב״ם פרק ל׳ מהל׳ מכירה כתב שבמטלטלין מה שעשה עשוי.
ח. וכן דעת הרמב״ם פי״ח ממלוה הלכה ד. ודלא כרבינו יונה בעליות
ב״ב מט ב, והרשב״א בסוגיין, שפסקו כרשב״ג.
ט. יבמות שם.
י. כשיטתו לעיל בד״ה העושה, ועיין שם הע׳ 525.
כ. סי׳ רד (ליוורנו).
ל. לאפוקי מדעת הראב״ד בהשגות על הרי״ף דהירושלמי איירי באפותיקי מפורש. וראה בעליות דר״י ב״ב שם, וברבינו בספר הזכות האריך.
מ. פרק י הלכה א.
נ. מדברי הירושלמי מוכח כשי׳ רבינו דאיירי באפותיקי סתם, וכ״כ הריטב״א וביאור הגר״א בחו״מ שם.
ס. סו ב בחי׳ רבינו שם.