×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) דְּאִי לָאו דְּכוּתִי חָבֵר הֲוָה לָא מַחְתֵּים לֵיהּ מִקַּמֵּיהּ אִי הָכִי אֲפִילּוּ שְׁאָר שְׁטָרוֹת נָמֵי.
as, if not for the fact that the Samaritan was one devoted to the meticulous observance of mitzvot [ḥaver], the Jew would not have allowed him to sign the document before him. Therefore, one may rely on this Samaritan in this particular case. The Gemara asks: If so, that the mishna is referring to that case, then even other documents should be valid as well, if a Jew signed after the Samaritan.
רי״ףרש״יתוספותרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי גיטין י ע״ב} והלכתא עידי הגט אין חותמין אלא זה בפני זה מאי טעמא אמר רב אשי גזרה משום כולכם:
{בבלי גיטין י ע״ב} קא פסק ותאני לא שנא מכר ולא שנא מתנה בשלמא מכר מכי יהב זוזי קמיהו הוא1 דקנה ושטר2 לראיה בעלמא הוא (דאתא3) [ואי]⁠4 לאו5 דיהב זוזי קמיהו לא הוו מרעי6 נפשייהו וכתבי ליה שטרא אלא מתנה במאי קאני לה7 בהאי שטרא האי שטרא8 חספא9 בעלמא הוא אמר שמואל דינא דמלכותא דינא ואי-בעיתימא תני חוץ מכגיטי10 נשים.⁠11
1. הוא: גג: ״והוא״.
2. ושטר: גג: ״ושטרא״.
3. דאתא: חסר ב-גג, גד, כ״י נ, דפוסים.
4. ואי: גג, גד, כ״י נ, דפוסים. כ״י בהמ״ל 695: ״אי״.
5. לאו: גג: ״לא״.
6. מרעי: דפוסים: מרעו.
7. לה: גג: ״ליה״.
8. האי שטרא: כ״י נ, דפוסים. חסר בכ״י בהמ״ל 695, גד.
9. חספא: גג: ״אשפא״.
10. מכגיטי: כ״י נ: ״מגיטי״.
11. בדפוסים נוסף כאן: פירוש כל דבר שאין קונין אותו בדינינו וקונין אותו בדיניהם אין אנו מקבלין אותן ולא מגבין בהן ואף על גב דעלו בערכאות שלהן. מובא בשם הרי״ף בשו״ת רדב״ז (א:תקמ״א).
דאי לאו דכותי חבר הוה – לא הוה האי ישראל מחתים ליה לכותי מקמיה.
אי הכי שאר שטרות נמי – כי חתם ישראל לבסוף ניכשריה.
אי לאו דכותי חבר הוה לא הוה מחתים ליה מקמיה – תימה אם כן כוליה שטרא מתקיים אפומא דחד ישראל דחתים לבסוף ויש לומר דאין לחוש כיון דהאי כותי כשר מדאורייתא דגרי אמת הן.
הא דאמרינן: אי לאו דכותי חבר הוה לא מחתים ליה מקמיה. הקשו בתוספות (כאן בד״ה אי) אם כן נמצא גט זה מתקיים כולו על פי עד אחד זה ישראל דהא אפומיה סמכינן, ותירץ ר״י ז״ל דכותי מדאורייתא כשר הוא, דגרי אמת נינהו, אלא דחשו להם חכמים, ובכי הא לא פסלוהו דסמכי אחזקה זו, ועוד נראה לתרץ לפי מה שפירשתי למעלה דלא הכשיר ר״א אלא בדאחזוק דהכא לא עדות הוא דהא כולהו כותאי אחזוקי מחזקי בהא, אלא דחשו להן לפי שאין בקיאין בדקדוקי מצוה וכיון דישראל זה מחתימו מקמיה איגלאי מילתא דהאי מדקדק הוא, וגלויי מילתא בעלמא שפיר דמי, ודמי לההיא דאמרינן ביבמות (יבמות לט:) ואשתמודעינהו דהדין פלניא אחוהי דמיתנא דמן אבוהי היא, ואסיקנא כמאן דאמר גלויי מילתא בעלמא היא ואפילו אשה ואפילו קרוב מהימני.
רש״י בד״ה גזירה כו׳ בפרקין דלקמן. נ״ב בסוף האומר:
חלק א, סימן ו
בענין מזוייף מתוכו
איתא במשנה גיטין י׳,ב: ״כל השטרות העולים בערכאות (רש״י: ״מקום בית וועד דיינים קבועין שלהן״) של עובדי כוכבים אעפ״י שחותמיהם עובדי כוכבים כשרים חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים. ר׳ שמעון אומר אף אלו כשרין, לא הוזכרו (רש״י: ״בבית המדרש לפסול״) אלא בזמן שנעשו בהדיוט (רש״י: ״ע״י עובדי כוכבים הדיוטות שאינן דיינים ובגמרא מפרש לה״).
והגמ׳ גיטין י׳,ב-י״א,א מבארת דעתו של ר׳ שמעון: ״והא לאו בני כריתות נינהו? אמר רבי זירא ירד ר׳ שמעון לשיטתו של רבי אלעזר דאמר עדי מסירה כרתי (רש״י: ״דאמר עדי מסירת הגט הוא דכרתי כדאמר בפרק בתרא —לקמן פ״ו,א— אעפ״י שאין עליו עדים אלא שנתנו לה בפני עדים כשר ורבי שמעון נמי בהכי מכשר שימסרנו לה בפני עדים ישראל״). והאמר ר׳ אבא מודה ר׳ אלעזר במזויף מתוכו שפסול (רש״י: ״דאע״ג דאמר ר׳ אלעזר גט שאין עליו עדים כשר דווקא אין עליו עדים אבל יש בו עדים פסולין פסול מדרבנן דילמא קאתי למימסריה באפייהו ומיסמך עלייהו״)? הכא במאי עסקינן בשמות מובהקין (רש״י: ״דעובדי כוכבים ... דתו לא אתי למיסמך עלייהו דמידע ידיע דעובדי כוכבים הם״) ... אי הכי אדתני סיפא לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט, ליפלוג וליתנה בדידה (רש״י: ״בערכאות גופייהו״) במה דברים אמורים בשמות מובהקין אבל שמות שאין מובהקין לא? הכי נמי קאמר במה דברים אמורים בשמות מובהקין אבל שמות שאין מובהקין נעשה כמי שנעשו בהדיוט ופסולין. ופירש״י שם ד״ה אבל שמות שאינן מובהקין: ״נעשו כשארי שטרות של מכר שנעשו בהדיוטות בלא ערכאות דהנהו וודאי פסילי דלא קפדי אאורועי נפשייהו וחתמי שיקרא, ועל כרחיך האי נעשו בהדיוט אשאר שטרות קאמר העומדים לראי׳ דהתם איכא לפלוגי בין הדיוט לערכאות דאילו בגט אשה לענין כריתות הדיוט וערכאות שוין, והכי קאמר לא הוזכרו גיטי אשה ליפסל אלא בשמות שאין מובהקין דנעשו כשאר שטרות הנעשים בהדיוט״.
והרמב״ן, שמרבה כאן להקשות על רש״י, מעלה קושיא חמורה על רש״י שכתב שה״נעשה כמי שנעשו בהדיוט״ מוסב על שאר שטרות. וז״ל הרמב״ן: ״מי דמי, פסולו של זה אפילו בעדי מסירה ומטעם אחר והיכי תלי מילתא בדלא דמי כלל״?
וכוונת הרמב״ן שיש כאן שני מיני פסול בלתי דומים זל״ז לא בדיניהם ולא בטעמיהם. שונים בדיניהם: גיטי נשים —בשמות שאינן מובהקין— פסולים אפילו בעדי מסירה, ושאר שטרות פסולים רק בלא עדי מסירה, דבעדי ישראל בשעת מסירה אין טעם לפוסלם, אף בשמות שאינן מובהקין, שהרי הם המעידים ולא העכו״ם החותמין והחשש של מזוייף מתוכו לא שייך בגיטי ממון (כן סובר הרמב״ן בדעת רש״י, וכן דעת הרא״שא. ועי׳ בכסף משנה הל׳ מלוה ולוה פכ״ז ה״ב שכתב כך בדעת הרמב״ם. אולם דעת שאר ראשונים שגם בשטרי ממון שייך החשש של מזוייף מתוכו כדמוכח מסנהדרין כ״ח,ב עיי״ש). ושונים בטעמיהן: שמות שאינן מובהקין בגיטי נשים פסולין מטעם גזירת מזוייף מתוכו ושאר שטרות בהדיוט פסולים משום חשד שקר וזיוף, שהרי לא קפדי אאורועי נפשייהו כלשון רש״י.
וע״מ ליישב דעת רש״י נקדים את קושיית הפני יהושע על גוף הפסול של מזוייף מתוכו בערכאות של עכו״ם: לכאורה מה חשש יש כאן שיבוא למסרו לפני עכו״ם, הרי הכל יודעים שערכאות עכו״ם הםב, ואם באנו לחשוש שמא יסבור שעכו״ם כשרים להיות עדי מסירה, א״כ לא מהני שיש להם שמות מובהקין?
וע״כ נ״ל שעצם הפסול של מזוייף מתוכו אינו מטעם החששות השונים, שהם רחוקים מאד, אלא כפשוטה של לשון זו, שחז״ל פסלו לשטר שיש בו זיוף כל שהוא, שהרי כל עצמותו של שטר שהוא צריך לשמש תעודת קיום ואישור לבעליו, וכל שטר שיש בו זיוף או תרמית או שקר אינו אלא חספא, כמו שאמרו גיטין כ״ב,ב דבעינן ״למען יעמדו ימים רבים״ג (ירמיהו ל״ב, י״ד).
וכבר ביארתי פעם שמטעם זה סובר הרמב״ם בפ״ז מהל׳ גירושין ה״ב שגט אשה שיש עליו ערעור מצד הבעל, הגט בטל לגמרי והיא אשת איש והוולד ממזר. ועי׳ בבית שמואל אבן העזר סי׳ קמ״א ס״ק מ״ו שתמה למה גט בטל והרי אין כאן אלא חשש זיוף. אלא שדעת הרמב״ם שהערעור מצד עצמו, ואף שהוא מטיל רק ספק וחשש, מפקיע יפוי כוחו של השטר ואינו ראוי להיות ספר כריתותד.
והחששות השונים שכתבו הראשונים ז״ל בענין מזוייף מתוכו, לא באו לנמק את טעם הפסול של מזוייף מתוכו אלא להגדיר גדר הזיוף ומהותו, היינו דזיוף הוא כל חשש שיכול להביא אפילו בפן רחוק מאד לידי תקלה, שאם אינו עלול להביא לידי תקלה אינו אלא טיוטא בעלמא, כמש״כ הרשב״א גיטין ד׳,א שאין חתימת העדים העכו״ם פסולה מטעם שלא לשמה.
והנה לענין גיטין, עכו״ם פסולין לעדות שאינם בני כריתות, ואף שיש כאן עדי מסירה, מ״מ הגט מזוייף מתוכו, שהרי חתומים עליו עדים פסולים, ולהכי בעי שמות מובהקין. משא״כ בשטרי ממון שכשרים בערכאות ומכש״כ לשיטת רש״י שעכו״ם כשרים לעדותה, אין כאן שום זיוף מתוכו. ובשביל חשש רחוק אין לפסול שטר במקום שאין בו שום זיוף מתוכו. ואינו דומה לשטר מוקדם שפסול אפי׳ לגבות מבני חורין כמבואר בחושן משפט סי׳ מ״ג סעיף ח׳, דהתם החשש קרוב מאדו.
וסעד מצאתי לסברתי זו בדברי ״הלכות גדולות״ שכתב בהל׳ גיטין וז״ל: ״ומודה ר׳ אלעזר בדלא כתב כהלכתא אי נמי דחתומין עליה עדי פסולין דלא מהני ביה מידי עדי מסירה מאי טעמא דהוי ליה מזוייף מתוכו״ז.⁠ח
א. כן סובר הרמב״ן בדעת רש״י, וכן דעת הרא״ש. הרא״ש בסוגיא דידן אות י׳ הוכיח ששיטת רש״י שהחשש של מזוייף מתוכו לא שייך בגיטי ממון מרש״י גיטין י״א,א ד״ה אבל שמות שאינן מובהקין שכתב דשאר שטרות שנעשו בהדיוט וודאי פסילי דלא קפדי אאורועי אנפשייהו. ומשמע שרק מטעם זה פסלינן להו. ונראה שכן משמע ג״כ מרש״י גיטין י׳,ב ד״ה תני חוץ מכגיטי נשים — בניגוד לשיטת הר״י שם ד״ה חספא בעלמא הוא. והרמב״ן עצמו לא כתב כאן להדיא שכך דעת רש״י אך מתוך קושייתו ש״תלי מילתא בדלא דמי כלל״ הבין הגריי״ו שכך דעת הרמב״ן ברש״י.
ב. לכאורה מה חשש יש כאן שיבוא למסרו לפני עכו״ם, הרי הכל יודעים שערכאות עכו״ם הם. וכבר הקשה הרשב״א גיטין ד׳,א דאטו כי קיימי קמן מי לא ידעינן בהו דנכרים נינהו, ותירץ דכיון דלר׳ אלעזר אם אין עדי מסירה ניתן לסמוך על עדי חתימה, החשש הוא שיבואו לסמוך על חתימת העכו״ם כשלא יהיו עדי מסירה. אך תשובה זאת אינה מתיישבת עם דעת רש״י דכתב בהדיא (גיטין י׳,ב ד״ה מודה ר׳ אלעזר במזוייף מתוכו, וכן כתב ג״כ שם י״א,א ד״ה איכא בינייהו שמות מובהקין) דהחשש הוא שיבוא למוסרו בפניהם.
ועי׳ ברש״י גיטין כ״ב,ב ד״ה ר׳ אלעזר היא שלר׳ אלעזר ״לא סגי למיתביה בלא עדי מסירה״. ועפי״ז יובן שרש״י לא פירש כרשב״א. וצ״ל שלרש״י מה שהעדים חותמין מפני תיקון העולם, הכוונה עדי מסירה עצמם הם החותמין ״דאם ימותו תראה חתימתם לעדים אחרים ויכירוהו״ (רש״י גיטין ד׳,ב ד״ה אלא מפני תיקון העולם). וע״כ כשרוצה להינשא עליה להביא לכתחילה את עדי המסירה (ואמנם בתוס׳ גיטין כ״ב,א ד״ה מאן חכמים ר׳ אלעזר, כתב שדרישה זאת של רש״י היא רק כשהגט נכתב על דבר שיכול להזדייף). וגם אם טוענת שמתו, הרי כשתראה חתימתם לאחרים ידעו שהחתומים עכו״ם הם והגט שנמסר בפניהם פסול הוא. ואמנם הרשב״א עצמו הקשה כך — שמקיימי החתימות ידעו שעכו״ם הם, ותירץ דחיישינן דילמא מקיימינן להו מב׳ שטרות של שתי שדות של מכר שחתמו בהן ואכלום בעליהם בשופי. וכפה״נ לרש״י חשש זה רחוק הוא מאד (יותר מהחשש שיבוא למסור בפניהם!), דהרי לכתחילה לא סגי בלא עדי מסירה. ואפשר גם שלא יועיל קיום מסוג זה, הבנוי על אומדנא, כיון שתכלית הקיום בגיטין לר׳ אלעזר אינו קיום השטר, כלומר אימות החתימות, אלא כביכול להעיד שהחתומין היו עדי מסירה, והקיום בעצם נעשה רק בעקיפין.
ג. כמו שאמרו גיטין כ״ב,ב דבעינן ״למען יעמדו ימים רבים״. ולהמתקת הדברים, איתא בשבת ק״ד,א ״קושטא קאי שיקרא לא קאי״, וכיון שכל ענינו של שטר לשמש לאורך זמן כתעודת קיום, הרי כל שקר מערער את תוקפו ומהותו של שטר.
ולכאורה הראי׳ שהביא הגריי״ו מגיטין כ״ב,ב תמוהה מאד, דשם דווקא הגמ׳ חילקה בין בין גט אשה ושאר שטרות, ורק בשאר שטרות בעינן ״למען יעמדו ימים רבים״, וממילא פסול בהו דבר שיכול להזדייף, כגון נייר המחוק, עיי״ש. וצ״ל שענין ״למען יעמדו ימים רבים״ הוא נכון בכל השטרות, כולל גט אשה, שזהו כל ענינו של שטר, שאינו עדות חד-פעמית אלא עדות תדירה המלווה תמיד את בעל השטר, שבזכות זה לא נזקק ״לשאת״ אתו את העדים.
ומה שבגט אשה הכשיר ר׳ אלעזר אף דבר שיכול להזדייף, הרי זה בגלל שבעת שבאה להינשא צריכה להביא עמה עדי מסירה (כמובא לעיל בהסבר שיטת רש״י), והם עדיין יזכרו אם היה כתוב בגט תנאי נוסף שנמחק, כי הגט ״... יכולה להביאו לבית דין לאלתר ויתירוה ושוב אינה צריכה לגט דכיון שהותרה בבית דין יש זיכרון וקול לדבר״ (רש״י גיטין כ״ב,ב ד״ה אלא בגיטין). נמצא שבעצם גם הגט משמש ל״ימים רבים״ אלא שהזיכרון והקול באים במקומו, ואין כבר צורך שהגט עצמו יהיה אתה תדיר. (וראי׳ לדבר — שאם מתו העדים עדיין יוכל הגט לשמש לה כ״תעודה״, כלומר על אף שבעיקרו נזקקת האשה ״לשאת עמה״ את עדי מסירה, בכל זאת, בשעת הצורך יכול הגט לשמש בשימוש הרגיל של שטר). אך אם הגט עצמו מעורער, כי יש בו תרמית או זיוף, אז אין גם ערך לזיכרון ולקול הבא מכוחו!
ד. אלא שדעת הרמב״ם שהערעור מצד עצמו, ואף שהוא מטיל רק ספק וחשש, מפקיע יפוי כוחו של השטר ואינו ראוי להיות ספר כריתות. וצ״ל שאליבא דרמב״ם דבר זה פוסל כאן את הגט אף מדאורייתא. ועי׳ במגיד משנה שהקשה למה לערעור הבעל יש לו תוקף דאורייתא, והרי קיום שטרות דרבנן (עי׳ גיטין ג׳,א). ותירץ דכיון דהכא ״הבעל מערער שהוא מזוייף והיא אינה יודעת בזה דבר וחתימת עדים אינה מצויה, העמד אשה על חזקתה דהויא לה אשת איש״. אך עדיין לא מוסבר לגמרי למה לא נימא לפחות שהאשה בגדר ספק מגורשת, סוף סוף חזקת אשת איש התערערה ע״י הגט המונח לפנינו, וכיצד איפוא יכול הבעל בערעורו לערער תוקפו של הגט לחלוטין. ועפ״י הגריי״ו הדבר מובן היטב, ודבריו משתלבים בתירוצו של המגיד משנה: כיון שהאשה אינה יודעת להכחיש את ערעור הבעל, מחוייבים אנו להתייחס לערעור ולא ניתן לבטלו בתנועת יד, וכיון שלא נוכל גם בעתיד לאשר את החתימות ולבטל את הערעור —וכלשון המגיד משנה ״וחתימת עדים אינה מצויה״— ממילא תמיד ירחף על גט זה ערעור וספק, וזהו חיסרון בכריתות. ואין זה דומה לאבד הגט, ששם, כלשון המגיד משנה ״הויא ספק מגורשת דדילמא אי הוה גט קיים הוי מתקיים בחותמיו״, כלומר שם, באבד, אין חיסרון בעצם השטר, אך כאן השטר עצמו הבא לפנינו מעורער ועומד, וממילא אין בכוחו לרועע את חזקת אשת איש שיש לאשה.
ואציין עוד שלהלן בסי׳ ל״ג, בסוגיית ״שטר שאיתרע בנפילה״ (באות ד׳ שם בסופו), כותב הגריי״ו שזהו חיסרון בשטר (ופה הדגשנו יותר שזהו חיסרון בכריתות. אך אפשר שגם כאן התכוון הגריי״ו שזהו חיסרון בשטר וממילא לא הוי ספר כריתות) — שעיקרו של גט שיהי׳ עליו דין שטר כהלכתו, ואם הבעל טוען מזוייף ואנו חוששין לדבריו, שוב אין עליו דין שטר והוה חספא בעלמא, דכל כוחו של שטר הוא הבטיחות שבו, אבל שטר מפוקפק אינו שטר כלל. וע״כ באבד הרי היא ספק מגורשת אבל בספק מזוייף אינו גט כלל. ושם מובא ג״כ הש״ך חושן משפט סי׳ מ״ו סק״ט בשם ר׳ אביגדור כהן דהא דקיום שטרות מדרבנן היינו היכא דליכא הכחשה אבל ביש הכחשה בעי קיום מדאורייתא. והגריי״ו מתקשה דמ״מ לא הוי אלא ספק ולמה בטל הגט לגמרי, והוא מתרץ עפ״י יסודו הנ״ל.
ה. ומכש״כ לשיטת רש״י שעכו״ם כשרים לעדות. עי׳ קצות סי׳ ס״ח סק״א שהוכיח ממש״כ רש״י גיטין ט׳,ב ד״ה חוץ מגיטי נשים — דגיטי נשים שנעשו בערכאות פסולים ״משום דלאו בני כריתות נינהו הואיל ולא שייכי בתורת גיטין וקידושין אבל על הדינין נצטוו בני נח ...⁠״, שדעתו כספר החכמה המובא במרדכי בסוגיא של שטרות העולין בערכאות, שעכו״ם כשרים להעיד מן התורה. ולכאורה ראי׳ זאת אינה מוכרחת, כי אפשר שרש״י כתב שבני נח נצטוו על הדינין רק כהשלמה למה שכתב מקודם, שם ד״ה כשרין, שבשטרי ממון עכו״ם כשרים מטעם דינא דמלכותא, ומתוך כך נזקק רש״י לבאר ביאור היטב למה דינא דמלכותא תופס בשטרי ממון ולא בגיטי נשים, עיי״ש, ואכמ״ל.
והנה הקצות עצמו הסיק שאמנם גם אם כשרים הם לעדות, אעפ״כ אינם כשרים ליצור שטר קנין כי הם לא שייכים לדיני שטרות. ואפשר לומר שאעפ״כ אין כאן זיוף מתוכו, אף בשטרי קנין (ומרש״י י׳,ב ד״ה תני חוץ מכגיטי נשים —כבר הוזכר לעיל— מוכח לכאורה שגם בשטרי קנין אין דין מזוייף מתוכו עיי״ש), כי הם לא פסולים במהותם לאותו ענין —לעומת גט אשה שמתוך שאינם בני כריתות אין להם שום שייכות לדבר— ורק לשטר פסולים הם, וכדי לתת לזה שם של ״מזוייף מתוכו״ צריך שיהיה כאן זיוף עצמי שנכנס לתוך השטר, ולא שהשטר הוא היוצר את הזיוף!
ו. ואינו דומה לשטר מוקדם שפסול אפי׳ לגבות מבני חורין כמבואר בחושן משפט סי׳ מ״ג סעיף ח׳, דהתם החשש קרוב מאד. כפי הנראה סובר הגריי״ו ששטר מוקדם אינו נחשב לתרמית או שקר בגוף השטר, כי בעיקרון יכול הלוה להתחייב גם לפני הזמן — אלא כל הבעייה זהו החשש, וע״כ רק חשש קרוב נלקח בחשבון.
ז. וסעד מצאתי לסברתי זו בדברי ״הלכות גדולות״ שכתב בהל׳ גיטין וז״ל: ״ומודה ר׳ אלעזר בדלא כתב כהלכתא אי נמי דחתומין עליה עדי פסולין דלא מהני ביה מידי עדי מסירה מאי טעמא דהוי ליה מזוייף מתוכו״. ראה להלן הערה א׳.
ח.
השלמות

הערה א׳: וסעד מצאתי לסברתי זו בדברי ״הלכות גדולות״ שכתב בהל׳ גיטין וז״ל: ״ומודה ר׳ אלעזר בדלא כתב כהלכתא אי נמי דחתומין עליה עדי פסולין דלא מהני ביה מידי עדי מסירה מאי טעמא דהוי ליה מזוייף מתוכו״.
והנה הגריי״ו עצמו לא פירש כיצד מתיישבות עפ״י דרכו הקושיות בהן פתח ענין מזוייף מתוכו.
ונראה שלאור הבנתו המחודשת של הגריי״ו בגדר מזוייף מתוכו יתורץ בפשיטות מה שהקשה הפני יהושע מה חשש יש כאן שיבוא למוסרו בפני עכו״ם, הרי הכל יודעים שערכאות עכו״ם הם. אמנם, נכון הדבר שזהו חשש רחוק מאד שמתוך שאין כאן שמות מובהקין יבוא לטעות, אך לא עצם החשש הוא הפוסל את השטר, אלא הזיוף הוא הפוסל, כלומר העובדה שחתומין בו עכו״ם, והחשש רק ״מגדיר״ את הזיוף, וע״כ די לן בחשש רחוק. במילים אחרות החשש הוא רק ״תנאי״ ע״מ שנתייחס לזיוף ולא נחשיבנו לטיוטא בעלמא.
ומתוך כך יתורץ ג״כ מה שהקשה הרמב״ן על רש״י כיצד תלה ר׳ שמעון שמות שאינן מובהקין בגיטין בשאר שטרות שנעשו בהדיוט, כששני הדברים אינם דומין זה לזה לא בדיניהם ולא בטעמיהם. ואמנם דא עקא, ר׳ שמעון רצה להבליט את עומק הטעם של הפסול בגט אשה, שלא החשש הוא הפוסל אלא עצם התרמית, הזיוף, השקר שיש בשטר, וע״כ שטר שיש בו איזשהו זיוף התערער כולו והרי הוא בבחינת שאר שטרות שנעשו בהדיוט שאכן פסולים הם משום חשד שקר וזיוף!
וכפה״נ זוהי ג״כ כוונת הגריי״ו שהביא ראי׳ מבעל הלכות גדולות שהשווה בין גט שלא כתוב כהלכתא וגט שחתומין עליו עדים פסולין ״דלא מהני ביה מידי עדי מסירה מאי טעמא דהוי ליה מזוייף מתוכו״. ולכאורה מה דמיון בין זה לזה, אלא בע״כ שהפסול ״מזוייף מתוכו״ מפקיע יפוי כוחו של השטר, מערער תוקפו ואמינותו של גוף הגט והרי הוא כגט שלא כתבו כהלכתו.
ומתוך כל זה יובן יפה הסברו של הגריי״ו למה —לדעת רש״י— גזרו על מזוייף מתוכו רק בגיטי נשים ולא בשאר שטרות. ולכאורה, כיון שעפ״י הגריי״ו החשש, אף אם רחוק הוא, מגדיר את הזיוף, הרי אותו החשש קיים הן בגט אשה והן בשטרי ממון, ומה לן שעכו״ם כשרים עקרונית לעדות, סוף סוף ה״זיוף מתוכו״ הוא מוגדר ע״י התקלה העשויה לצמוח מעדות זו?
והנראה שאין החשש יוצר את הזיוף, אלא ״מגדיר״ אותו, כלומר תוחם אותו בתחומו של השטר. כשיש זיוף בגוף השטר, אז מכח החשש — זיוף זה פוגם בעצם השטר, ואינו נחשב לטיוטא בעלמא. אך אם אין כאן זיוף בעצם, אז נשאר רק החשש, ואם החשש רחוק הוא לא חוששין לו. וע״כ בגט אשה העדים העכו״ם שאינם בני כריתות מהווים זיוף בעצם, ומכח החשש שימסרו בפניהם —גם אם זהו חשש רחוק כפי שהעיר הפני יהושע— נפקע יפוי כוחו של השטר. ובשמות מובהקין, כיון שאין כאן חשש כלל, אז הזיוף נחשב ל״טיוטא בעלמא״. אך בשטרי ממון, אין חתימת העכו״ם נחשבת לזיוף בעצם, ונשאר החשש לבדו, וכיון שרחוק הוא —כפי שהעיר הפני יהושע— אין חוששין לו.
במילים אחרות, כשיש זיוף בעצם, עליך להביא ראי׳ שאין חשש ע״מ שנוכל להתעלם מזיוף זה ולהחשיבו לטיוטא בעלמא. וע״כ רק כשאין חשש כלל ניתן להכשיר את השטר. אך כשאין זיוף בעצם, אז עליך להביא ראי׳ שיש חשש, וע״כ רק חשש של ממש —ולא חשש רחוק— הוא בגדר ראי׳.
ועפי״ז יוצא חידוש גדול להלכה לדעת רש״י. בשטרי ממון שחתמו עליו קרובים לכאורה יהיה מקום לפסול אותם מטעם מזוייף מתוכו, כי רק בעדי עכו״ם יש לומר שאין כאן זיוף בעצם, כיון שהם כשרים בערכאות ואולי אף כשרים לעדות, משא״כ בקרובים (וההוכחות מרש״י שמזוייף מתוכו אינו פוסל שטרי ממון —גיטין י״א,א ד״ה אבל שמות שאינן מובהקין, וכן גיטין י׳,ב ד״ה תני חוץ מכגיטי נשים— הן רק מסוגיית ערכאות, דהיינו מעדות עכו״ם). ואמנם ממילא יהיה מקום לפסול קרובים מפני החשש של ממש שיבוא למסור בפניהם, אך עפ״י החידוש הנ״ל נפסול אותם גם במקום שהחשש רחוק הוא, דהיינו היכי שרחוק הדבר שלא יכירו בזה שקרובים הם (ואמנם היכי שאין חשש כלל, למשל באחים תאומים, הרי זה כעכו״ם בשמות מובהקין שחתימתם נחשבת לטיוטא בעלמא).
מתוך כל הנ״ל יש מקום לעמוד על הראי׳ שמביא הגריי״ו לדבריו ״שאם אינו עלול להביא לידי תקלה אינו אלא טיוטא בעלמא״ מהרשב״א גיטין ד׳,א שכתב שאין חתימת העדים העכו״ם פסולה מטעם שלא לשמה.
וכוונת הרשב״א להסביר למה עפ״י הגמ׳ שם, יש פסול של מזוייף מתוכו בחתימה שלא לשמה. ולכאורה מה תקלה יכולה לצמוח מחתימה זו? ומתרץ הרשב״א דכיון דגם לר׳ אלעזר קיימת אפשרות שנסמוך על חתימת העדים, ונסיק מתוכה שהגט נסמר כדת וכדין, דהיינו בפני עדי מסירה, נמצא שעדי חתימה הם חלק מהכריתות ומתוך כך החתימה, אם ישנה, היא מכלל ״וכתב לה״ וע״כ יש בה דין לשמה.
ועפי״ז —מבאר הרשב״א— יובן ענין גט שבא לפני ערכאות של עכו״ם, שהכשיר ר׳ אלעזר בשמות מובהקין. ולכאורה גם אם אין חשש שיבואו למסור בפניהם, סוף סוף יש כאן חתימה שלא לשמה, אלא בע״כ שכל שאין סומכין עליהן ולא מכשירין את הגט על סמך חתימתן לאו מכללא של גט הוא (כי מה שהחתימה הפכה לחלק מ״וכתב״ זהו רק בגלל האפשרות שיבוא לסמוך עליהם, אך אם חשש זה מתבטל ממילא אין החתימה בכלל וכתב).
ואמנם לשיטת הרי״ף שלר׳ אלעזר אף עדי מסירה כרתי (עפ״י הבנת הרשב״א), עדיין קשה למה לא נימא שהחתימה בכלל וכתב, גם אם אין חשש שנסמוך על העדים החתומין, דסוף סוף, לדברי הרי״ף, ״וכתב לה״ קאי בין אכתיבת הגט בין אכתיבת העדים? ועל כך מיישב הרשב״א דחתימת נכרי אינה חתימה כלל ״וכמאן דמלייה בדיוטא דמי״, ולא שייך לפסול מטעם חתימה שלא לשמה. [ואמנם כתיבת הגט בע״כ פסולה בערכאות, דאי אמרת דחשיבי כמאן דליתי — כיון דכתבו נכרי כ״ש דפסול וצ״ל שבשמות שאינם מובהקין, כיון שיש חשש שיבואו לסמוך עליהם, חשש זה גופא הופך את החתומים העכו״ם לחלק מהכתיבה. ושתי סיבות איפוא לפסול גט זה: ראשית, החשש שיבוא לסמוך עליהם או למסור בפניהם (והרשב״א עצמו מבליט את החשש שיסמכו עליהם באין עדי מסירה, כי החשש האחר —שימסרו בפניהם— לא חוששין לו, כי סוף סוף כשיעמוד בפני ערכאות הוא יכיר שגויים הם, וכנ״ל). שנית, מתוך חשש זה החתימה עצמה הופכת לחלק מהכריתות ונמצא שיש כאן כתיבה שלא לשמה].
והגריי״ו מביא סוף דברי רשב״א אלו כסמך להסברו שכל שאינו עלול להביא לידי תקלה — חתימת העדים אינה אלא טיוטא בעלמא. ולכאורה אין הראי׳ דומה לנידון, כי לרשב״א חתימת הגויים כ״דיוטא דמי״ מתוך שעכו״ם הם (ורק בשמות שאין מובהקין — גזרינן דילמא אתי למיסמך עלייהו) ולכן לדעתו היא נחשבת כלא היתה, משא״כ בדרכו של הגריי״ו בהסבר הראשונים, שחתימת העדים העכו״ם כן נחשבת לזיוף בגוף השטר כיון שאינם בני כריתות. וצ״ל שהראי׳ מהרשב״א אינה אלא בגדר דמיון מילתא למילתא, שכשם שלרשב״א ניתן להתייחס אל חתימת העכו״ם כאל טיוטא בעלמא, כך נימא גם אנן היכי שאין בה שום חשש לתקלה.
ואם באנו לדמות מילתא למילתא, נ״ל דאפשר גם לקרב את הדברים לתחילת דברי הרשב״א שחידש חידוש גדול שמתוך שקיימת אפשרות שנסמוך על החתימה, אז החתימה בכלל וכתב. ומאידך כל שאין סומכין על התימה לאו בכלל וכתב היא. ואם כן נימא גם אנן שכל שקיימת אפשרות לתקלה הרי יש כאן זיוף בגוף השטר, וכל שאינו עלול להביא לידי תקלה, אין הזיוף מגוף השטר, והרי הוא כטיוטא בעלמא.
דאי לאו [שאם לא] שכותי חבר הוה [היה] שקיבל עליו לשמור מצוות ולדקדק בהן, לא היה אותו ישראל מחתים ליה מקמיה [אותו לפניו]. ובמקרה הזה אפשר לסמוך על עד כותי זה, למרות שסתם כותי אין סומכים עליו. ומקשים: אי הכי [אם כך] שבמקרה כזה מדובר, אם כן אפילו שאר שטרות נמי [גם כן] אפשר יהיה להכשיר, אם עד ישראל חתום בסוף!
as, if not for the fact that the Samaritan was one devoted to the meticulous observance of mitzvot [ḥaver], the Jew would not have allowed him to sign the document before him. Therefore, one may rely on this Samaritan in this particular case. The Gemara asks: If so, that the mishna is referring to that case, then even other documents should be valid as well, if a Jew signed after the Samaritan.
רי״ףרש״יתוספותרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) אֶלָּא אָמְרִינַן רַוְוחָא שְׁבַק לְמַאן דְּקַשִּׁישׁ מִינֵּיהּ הָכָא נָמֵי רַוְוחָא שְׁבַק לְמַאן דְּקַשִּׁישׁ מִינֵּיהּ.
Rather, this is not the case with regard to other documents, as we say that the fact that the Jew signed last does not prove that this Samaritan was a ḥaver, as perhaps in signing last he was leaving space above his signature for one who was older than he is in deference to the elder, and instead, a Samaritan came and signed the document. The Gemara asks: Here too, in the case of a bill of divorce, perhaps he was leaving space above his signature for one who was his elder. Why, then, are bills of divorce and bills of manumission valid while other documents are not?
רי״ףרש״יחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא – על כרחיך טעמא מאי לא הוי בשאר שטרות בחזקת חבר ע״י הקדמה זו דאמרינן האי ישראל רווחא שבק למאן דקשיש מיניה שראו את העדות עם ישראל זה החתום ישראלים זקנים ממנו והכותי וכשחתם ישראל זה תחילה היה סבור שיחתום בעל השטר עמו אחד מישראל הזקנים לפיכך חתם בתחתית השטר והמלוה בא והחתים אחריו את הכותי למעלה הימנו.
הכא נמי – בגט אשה נימא רווחא שבק.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא אין הדין כך משום שאמרינן [אנו אומרים] שאין זו ראיה שהיה זה כותי חבר, ושמא חתום היהודי למטה כי רווחא שבק למאן דקשיש מיניה [רווח השאיר למי שזקן ממנו], שבשעה שחתם חשב שיחתום לפניו אדם אחר גדול ממנו, ולבסוף בא הכותי וחתם, ולכן אין לסמוך על כך, ואם כן הכא נמי [כאן גם כן], בגט, אפשר לומר שרווחא שבק למאן דקשיש מיניה [רווח השאיר למי שזקן ממנו] ומדוע נכשיר במקרה כזה גט ושחרור ולא שטרות אחרים!
Rather, this is not the case with regard to other documents, as we say that the fact that the Jew signed last does not prove that this Samaritan was a ḥaver, as perhaps in signing last he was leaving space above his signature for one who was older than he is in deference to the elder, and instead, a Samaritan came and signed the document. The Gemara asks: Here too, in the case of a bill of divorce, perhaps he was leaving space above his signature for one who was his elder. Why, then, are bills of divorce and bills of manumission valid while other documents are not?
רי״ףרש״יחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) א״ראָמַר רַב פָּפָּא זֹאת אוֹמֶרֶת אעֵדֵי הַגֵּט אֵין חוֹתְמִין זֶה בְּלֹא זֶה.
Rav Pappa says: That is to say, in explanation of the difference between bills of divorce and manumission and other documents, that the witnesses of a bill of divorce and a bill of manumission may not sign one without the other; rather, each witness signs in the presence of the other. A Jew would be aware that a Samaritan was signing with him, and he would not sign unless he knew that the Samaritan was a valid witness. However, with regard to other documents, witnesses are not required to sign such documents in each other’s presence. Therefore, the signature of the Jew indicates nothing about the fitness of the Samaritan witness.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםר״י מלונילפסקי רי״דרמב״ןרמב״ן מלחמות ה׳רשב״אפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

זאת אומרת – מתניתין דמכשר בגט ופסיל בשאר שטרות אשמעינן דעדי הגט אין חותמין אלא זה בפני זה הילכך על כרחך ישראל זה ראה את הכותי חותם למעלה והוא חתם למטה ואי לאו דחבר הוא לא אחתמיה מקמיה אבל עדי שאר שטרות חותמין זה שלא בפני זה הילכך איכא למיחש ישראל זה חתם ראשון בתחתית השטר ושבק רווחא למאן דקשיש ולא ידע שיחתמו את הכותי למעלה הימנו.

המביא גט

{שמעתא דבאור הא דעידי הגט אין חותמין זה בלא זה}
אמר רב פפא: זאת אומרת, עידי הגט אין חותמין זה בלא זה. מ״ט. אמר רב אשי: גזירה משום כולכם – ראיתי לבעלי הפירושים שפירשוה כענין, אין חותמין זה שלא בפני זה. כלומר, אותו ישראל לא חתם אלא בפני הכותי ואי לאו דכותי חבר הוא לא הוה מחתים ליה מקמיה.
וה״ר אברהם ז״ל מקהי בה קהיאתא. ורמי עלה ההיא דגרסי׳ באידך פירקין (בבלי גיטין י״ח:): אמר לעשרה, כתבו גט לאשתי וכו׳. ובמסקנא, איכא בינייהו דחתום בתרי מינייהו ביומיה ואידך מכאן ועד עשרה ימים. וקשיא ליה הלכתא אהלכתא. ומשני: נהי נמי דבעינן שיחתום כל אחד במעמד חבירו, כדגרסי׳ בפרק התקבל (בבלי גיטין ס״ז:), כולכם כתובו - אחד כותב במעמד כולן, אבל יכולין הם לחתום תרי מינייהו ביומיה ואינך מכאן ועד עשרה ימים, ובלבד שיחתום כל אחד מהם במעמד חבירו.
ואנן לא איתברר לן הדין סברא, מדאמרי׳: אין חותמין זה בלא זה, ולא אמרי׳, אין חותמין זה שלא בפני זה.
והכי נקיטינן פירושה: אין חותמין זה בלא זה. כלומר: שני עידי הגט המזומנים לעדות, אם נשמט אחד מהם והלך לו למקום רחוק, אין חבירו חותם בלעדיו עד שיבא הוא או אחר במקומו, שיהא מזומן לחתום עמו. וכיון שיהא אחר מזומן עמו, חותם בין בפניו ובין שלא בפניו, ראשון ראשון ואחרון אחרון, ואין זה מניח ריוח לזה.
הלכך, כיון שאנו רואין ישראל זה חתום בגט, אין חוששין שמא ישראל אחר דקשיש מיניה נזדמן עמו לעדות ונשמט והלך לו ובא זה הנשאר לחתום והניח לו ריוח, ואח״כ בא זה הכותי וחתם במקומו של הנשמט. אין חוששין לכך, לפי שאין עושין כן. ולמי שלא נזדמן עמו לעדות א״צ הדבר לומר שאין חוששין, שאין אדם מניח ריוח למי שאינו מזומן עמו. ומעתה, שאין אנו רואין ישראל זה חתום אלא עם הכותי, בידוע שלא נזדמן עמו אלא הוא, ואי לאו דכותי חבר הוא לא הוה מחתים ליה מקמיה.
וטעמא דמלתא דאין חותמין זה בלא זה כשנשמט אחד מהן והלך לו למקום רחוק, גזירה משום כולכם, שמא ישמט אחד מהם מלחתום הרי1 הגט בטל. ולפיכך אין חותמין עד שיהיו כולם מזומנים לחתום, גזירה שמא יחתמוה בשנים מהן ויתנוהו לה. ובשני עדים מתחלה, אף על פי שאין לחוש לכך, שאין נותנין גט חתום בעד אחד, דפסולא דרבנן הוא ולא שכיח, אפ״ה גזרינן להו, גזירה משום כולכם. וה״ה לשלשה ועשרה ולא אמר: כולכם, שאחד כותב ושנים מהם חותמין, אותן השנים מהן שמזדמנין לחתום בגט אין חותם זה עד שיהא חבירו מזומן לחתום עמו. וכענין נקיי הדעת שבירושלים, שלא היו חותמין אא״כ היו יודעין מי חותם עמהם. וחותם כל אחד מהם במקומו הראוי לו.
וההיא דגרסי׳ בפ׳ התקבל (בבלי גיטין ס״ז:): כולכם כתובו. אחד כותב במעמד כולם. דוקא כתיבת הגט, שהיתה נעשית באדם אחד, דומיא דהולכה, דאחד מוליך במעמד כולן. אבל בכתב ידי עדים, כיון שא״א לגט בלא חתימת כולן, אין אנו צריכין למעמד כולן, אלא אפי׳ זה שלא בפני זה, ובלבד שיהיו מזומנים לחתום. וחותם כל אחד ואחד במקומו בלא הנחת ריוח.
ומעתה, אין אנו צריכין לדחוק ולפרש הא דגרסי׳ באידך פירקין (בבלי גיטין י״ח:), דחתום בתרי מינייהו ביומיה ואינך מכאן ועד עשרה ימים, שיחתמו האחרונים במעמד הראשונים, אלא אפי׳ שלא בפניהם ואפי׳ הלכו להם. לפי שאין האחרונים בחתימתן צריכים לראשונים כלל, אלא הראשונים צריכין לאחרונים שיהו מזומנים בשעת חתימתן, כדי שלא ישתמט אחד מהם מלחתום. כך קבלתי פי׳ שמועות הללו.
ומצאתי בתלמוד ירושלמי (ירושלמי גיטין א׳:ד׳): מעתה, אפי׳ כותי אחד יהא פסול. אמר ר׳ בון בר׳ חייא: תפתר שחתם ישראל בסוף. א״ר יוסה: אתיא כמ״ד, אין עדים חותמין בשטר אלא זה בפני זה. ברם כמ״ד, עדים חותמין זה שלא בפני זה, אפי׳ חתם ישראל בסוף פסול.
ואנו אין אנו סומכין על התלמוד ההוא. ונראה כי דרך אחרת יש לנו2 בזה, חוץ מתלמודינו, ופי׳ אחר יש לו ולא מענין הנחת ריוח.
ולא הייתי חושש לכל זה עד שמצאתי בהלכות הרי״ף ז״ל: והלכתא, אין חותמין אלא זה בפני זה. ואף על פי שלא נראה לנו זה הלשון בתלמוד בשום ספר בעולם, אנו חוששין לדברי הרב ז״ל בזה להחמיר.
{שמעתא דשטרות שנעשו על ידי עכו״ם}
כללא דשמעתא דשמות מובהקין: רבי אלעזר בר׳ יוסי דברייתא אליבא דרבי שמעון, היינו תנא דמתניתין אליבא דר״ש. ור״ש בין במתניתין בין בברייתא אליבא דר״ע קאי, דהוא רביה וכוותיה ס״ל.
מיהו, תנא דמתני׳ מיירי בדינא דשמות מובהקין. דרבנן גזרי מובהקין אטו שאין מובהקין. [והם הכי3 אמרי בשמעתא דלעיל (בבלי גיטין י׳.): מיהא, איכא בינייהו שמות מובהקין ור״ש לא גזר.]⁠4
ואתא ר״א בר״י בברייתא ופריש דינא דשאין מובהקין. ומאי דלא פריש במתניתין פריש בברייתא. והכי קאמר. אמר ר״ש: לא נחלקו ר״ע וחכמים על כל השטרות העולות בערכאות, אף על פי שחותמיהן גוים, כשרים, חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים. פירוש: שפסולין בשאין מובהקין. על מה נחלקו. בזמן שנעשו בהדיוט. פירוש: ובשמות מובהקין. שר״ע מכשיר אף בגיטי נשים ובעידי מסירה, [כתנא דמתני׳, וחכמים פוסלין]⁠5. ור״ש ס״ל כר״ע.
נמצא עכשיו ר״ש אליבא דר״ע: גיטין, בשאין מובהקין, פסולין אפי׳ ערכאות6. ובמובהקין, כשרין אפי׳ בהדיוט. רשב״ג אומר, אף אלו כשרין. כלומר, אף שמות שאין מובהקין. ובהדיוט נמי כשרין, ואפי׳ גיטי נשים, מקום7 שאין ישראל חותמין. אבל במקום שישראל חותמין, אפי׳ שמות מובהקין פסולין, דגזרינן להו אטו שאין מובהקין. והיינו ת״ק דמתני׳, דפליג על ר׳ שמעון. וכולהו אליבא דר׳ עקיבא. והיינו דמתמהין: מקום שאין ישראל חותמין נמי נגזור. כלומר, כי היכי דגזרינן בשמות מובהקין. ומשני, שמא בשמא מיחלף.
וההיא דבעא מיניה ריש לקיש מרבי יוחנן בלישנא קמא: עדים החתומים על הגט - כלומר, בא״י - ושמותיהן כשמות גוים - כלומר, ונראים הדברים שהם גוים מפני שישראל שבא״י שמותיהן כשמות8 גוים - מהו. ואמר ליה: אנו לא בא לידינו אלא לוקוס ולוס, והכשרנו. כלומר, לפי שהם מובהקין וכשרים, כר״ש, ואף בהדיוט.
משמע מהאי לישנא דהלכה כר״ש. ובסיפא אמרי׳ דבגיטין הבאים ממדה״י בעא מיניה כי מתניתא, ופשוט ליה ממתניתא. ולא איפשיטא אי הלכה כר״ש אי לא. וספיקא הוי. ודלמא קי״ל כלישנא קמא.
1. נראה דצ״ל: והרי
2. הגהת הב״ח: לו. כצ״ל
3. נראה דצ״ל: הכי נמי
4. נראה דצ״ל: ור״ש לא גזר. והם ה״נ אמרי בשמעתא דלעיל, איכא בינייהו שמות מובהקין.
5. נראה דצ״ל: וחכמים פוסלין, כתנא דמתני׳
6. נראה דצ״ל: בערכאות
7. נראה דצ״ל: במקום
8. נראה דצ״ל: אינם כשמות
פרק המביא קמא1
[במאור דף ג: ד״ה אמר רב פפא. לרי״ף סי׳ תט (גיטין דף י:)]
כתוב שם: אמר רב פפא זאת אומרת עידי הגט אין חותמין זה בלא זה כו׳, עד ואנן לא אתברר לן הדין סברא מדאמרינן אין חותמין זה בלא זה.
אמר אברהם: איני צריך להשיב עליו כיון שחזר בו בסוף דבריו2.
1. במסכת גיטין, נוסח הנדפס מכ״י הספרייה הלאומית הנ״ל בהקדמה [=כ״י א׳], עם תיקונים מכ״י בודליאן [=כ״י ב׳].
2. עיין ברמב״ן גיטין דף י: ד״ה זאת אומרת, ובמלחמות כאן.
אין חותמין זה שלא בפני זה. מאי טעמא אמור רבנן דלא יחתימו זה שלא בפני זה, גזרי׳ משום כולכם. דתנן (ד)⁠לקמן אמר לעשרה כלכם כתבו גט לאשתי, אחד כותב וכולן חותמין, ואי לא הוו חתימי כולהו פסול, [ד]⁠בקפידה דבעל תליא מילתא דלא שויוה גיטא אלא (בהדא) [בהכי]. ולפיכך תקינו אפי׳ היכא דלא אמר אלא תרין מנכון, בעינן שיהו כל העדים נקבצים בשעת חתימת אחד מהן או שנים שנים או שלשה שלשה.
אמר רב פפא זאת אומרת עדי הגט אין חותמין זה בלא זה פי׳ והילכך אין לחוש בגט רווחא שבק למאי דקשיש מיניה אלא ודאי שכותי חבר הוה וכשר אבל בשאר שטרות שחותמים זה שלא בפני זה איכא למיחש לרווחא ופסול. מ״ט אמר רב אשי גזירה משום כולכם פי׳ לקמן בפ׳ התקבל אמרי׳ [אמר] לעשרה כולכם כתבו גט לאשתי א׳ כותב וכולן חותמין ואי בציר חד מינייהו הוי פסול דבקפידא דבעל תליא מילתא דלא שויוה גיטא אלא בהכי לפי׳ תקנו דאפילו היכא דלא אמר כולכם שיהא כולן מעשה נקבצים בשעת החתימה:
הביאו וכו׳ מוקמה רבא דחסורי מחסרא והכי קתני ר״ג אכשיר אפילו בשנים ומעשה שהביאו וכו׳ פי׳ י״ל (דרשב״ג) [דר״ג] הוה מחזיק הכותי׳ בחזקת כשרים והיה מכשירן אפילו בשאר שטרות ופליג אכולה מתניתין וי״ל דוקא בגיטין משום חומרא דא״א החזיקום לעשותן ככשרין והשתא דאמרן בפ״ק דחולין לא זזו משם עד שעשאום עובדי כוכבים גמורים הרי הן כעובדי כוכבים לכל דבר ופסולין בין בגיטין בין בשאר שטרות וליין נסך ולשחיטה ולכל דבר דינן כעובדי כוכבים:
זאת אומרת עידי הגט אין חותמין זה בלא זה וכו׳א – פירש״י ז״לב זה שלא בפני זה גזירה משום כולכם, דתנן בפירקין דלקמןג אמר לי׳ כולכם כתובו גט לאשתי א׳ כותב וכולם חותמין ואי לאו הוו חתמי כולהו פסול דבקפידה דבעל תליא מילתא דלא שויא גיטא אלא בהכי, לפיכך תקנו היכא דלא אמר כולכם שיהיו כל העדים נקבצים בשעת החתימה, פירוש לפירושו גזירה שמא יתנהו לה בשנים מהםד וסבור שהוא כשר אבל עכשיו כשהם נקבצים ודאי חתמו כולהו, ועוד דכיון שהם צריכים להמתין זה את זה בחתימהה הדבר ידוע לכולם שכולם צריכין לחתום בו ולא אתי למיהבה ניהלה בלא חתימת כולם. ואחרים אמרו שכשאמר להם חתומו צריכין לחתום זה בפני זהו כדאמרינן בכולכם כתובו בשלהי פרק האומר התקבלז. ואין דבריהם נכונים שלא אמרו כן אלא בכתיבה, שאדם יודע שאי אפשר לכולם לכתוב את הגט וגמר ואמר לשם כך שיכתב אחד בפני כולם, אבל בחתימה כיון שכולם חותמין אין צריכין להיות במעמד כולם אלא מטעמא דלעיל. והרב אב ב״ד ז״לח פי׳ זו שאמרו בפרק שניט בכולכם חתומו שנים משום עדים וכולם משום תנאי ואפילו מכאן ועד עשרה ימים ובלבד שיהיו צריכים לחתום זה בפני זה, וכן נמי פי׳ בפי׳ אין חותמין זה בלא זה היינו שלא בפני זה אבל בפניו חותם זה בלא זה. ול״ני דהכי פי׳ שני עדים שבגט אין חותמין זה בלא זה אלא זה בפני זה חותמין גזרה משום כולכם עדים שאם אמר כן בפי׳ צריכים הם לחתום ביום אחדכ, לפיכך גזרו על כל שני עדים שלא יחתמו אלא זה עם זה ממש ששניהם דומים לכולכם עדים שאלו ואלו משום כולכם עדים ולא משום תנאי, אבל בכולכם סתם אין צריכין לחתום זה בפני זה כלל, אלא חותמים ב׳ מהם ביום זהל ואינך מכאן ועד עשרה ימים אפילו שלא בפניהם, דלא גזרינן בהו כלל אלא הרי הן כשאר כל התנאים דמקיים ואזיל אנפשיה והיא תחוש לעצמה והבעל יחוש לעצמו וקולר תלוי בצוארו. ובירושלמימ גרסינן, מעתה אפילו שניהם כותיים שנייה היא לפי שאין בקיאין בדקדוקי גיטין, מעתה אפילו כותי א׳ יהא פסול א״ר בון בר חייאנ תפתר בשחתם ישראל בסוף אמר ר׳ יוסי אתיא כמאן דאמר עדים חותמין בשטר זה בלא זה, ברם כמאן דאמר אין חותמין אלא זה בפני זה אפילו חתים כותי בסוף כשר, פי׳ דאי לאו דכותי חבר הוה לא מחתים ליה בהדיה כלל. ולפי סברא זוס אפשר לפרש זו שאמר רב פפא עידי הגט אין חותמין זה בלא זה דאמתני׳ קאי ושביק כל הנך פרוקי, ולעולם דחתים בסוף וכיון שאין חותמין אלא זה בפני זה אי לאו דכותי חבר הוא לא מחתים ליה בהדיה, ואין חוששין שמא חתם ישראל בפני עד אחד ישראל והלך לו ובא כותי זה וחתים, שכיון שבפניו של עד לא חתם לא היה נשמט עד שיחתום. ומעיקרא דאמרינן בגמרא דידן לא הוה מחתים ליה מקמיה, לאו משום כבוד ההקדמה אלא משום דבסוף שמא חתם שלא מדעת ישראל, אבל חתם ישראל לבסוף מחזא חזי ליה ולא חתים בהדיה ולא הוה סלקא דעתך למיחש לרווחא שבק. ומיהו א״הע הוה ליה למימר אלא אמר רב פפא זאת אומרת וכו׳, אלא גמרא דמערבאי פליגא כדפליגא נמי בהאי דמכשר אפילו למאן דאמר חותמין זה שלא בפני זה כשישראל חתום לבסוף ולא חאיש לרווחא.
א. גי׳ הרי״ף וכה״ג: אין חותמין אלא זה בפני זה, וכן גרס רש״י. ובפסקי ריא״ז גרט כגי׳ רבינו וכ״ה במלחמות. וכ״ה גירסת הרמב״ם פ״א מגירושין הכ״ד ובשו״ע סימן קל סעיף יג.
ב. ד״ה גזירה משום.
ג. לקמן פרק שני יח ב, והמקור הוא לקמן סו ב.
ד. דהחשש לרש״י הוא שמא לא יחתמו רק השניים. וכן דעת הרמב״ם פ״ט מגירושין הכ״ט, ועיין ביהגר״א קכ ס״ק יט.
ה. לכאורה מלשון זה משמע שצריכים לחתום כולם ביחד ולא סגי שיהיו בעת שכל אחד ואחד חותם. אך מהמשך דברי רבינו משמע שא״צ.
ו. כלומר דמעיקר הדין צריך שיחתמו בפני כולם.
ז. לקמן סו ב.
ח. בנדפס: הראב״ד וכן בכתי״ו. וכן הביא בעה״מ בשם הראב״ד, והוא כדברי התוס׳ לקמן יח ב ד״ה אינך. אכן ברשב״א ובחי׳ מכת״י הביאו לפרש בשם הראב״ד כמו שפי׳ רבינו להלן. ונראה שלגירסא שלפנינו אתי שפיר שהוא הרב אב״ד כמ״ש בבעה״מ, וכן הביא המאירי פי׳ זה בשם גדולי קדמונינו.
ט. לקמן יח ב.
י. ברשב״א ובחי׳ מכת״י הובא פי׳ זה בשם הראב״ד.
כ. והוסיף בר״ן דאי לא חתמי ביום אחד הוי מוקדם ופסול.
ל. משמע מרבינו וכן במלחמות שהשניים א״צ שיחתמו אלא הא׳ בפני השני ולא בפני כולם וכ״ה במאירי בשם רבינו. וברשב״א כתב דצריכים השניים לחתום במעמד כולם.
מ. פ״א ה״ד.
נ. לפנינו בירוש׳ א״ר אבין.
ס. בנדפס משובש וחסר.
ע. בנדפס: אפ״ה.

המביא גט

{שמעתא דבאור הא דעידי הגט אין חותמין זה בעלא זה}
כתוב בספר המאור: אמר רב פפא, זאת אומרת, עדי הגט אין חותמין זה בלא זה וכו׳, ראיתי לבעלי הפירושין שפי׳ כענין, אין חותמין זה שלא בפני זה וכו׳, ואנן לא איתברר לן הדין סברא, מדאמרי׳, אין חותמין זה בלא זה, ולא אמרי׳, אין חותמין זה שלא בפני זה.
אמר הכותב: אף לדידי לא איתברר לי מאי דכתב הרב ר׳ אברהם ז״ל. משום דשמעתין הכי פירושה:
שני עידי הגט אין חותמין זה שלא בפני זה. מ״ט. גזירה משום, כולכם עדים. לפי שהשנים עדים הם, ודמו לכולם עדים. אבל כולכם סתם, כיון ששנים מהם עדים והשאר משום תנאי, לא בעינן שיחתומו אותם שמשום תנאי ואותם שמשום עדים זה בפני זה, אלא העדים חותמין כדינן, [של תנאי]⁠1 ואפי׳ מכאן ועד עשרה ימים. ואפי׳ נתגרשה באותו הגט חותמין, ואפי׳ מתו עדים הראשונים. דכיון דתנאי הוא, מקיים ליה ואזיל אנפשיה. ולא גזרינן דלמא לא מקיים תנאיה, מידי דהוה אכל תנאי דעלמא, דמקיים להו למחר וליומא אוחרא.
וזו שאמר רב אשי, גזירה משום, כולכם, ולא פי׳ משום, כולכם עדים, לפי שאין צורך, שכך הוא במשמע. ועוד, מפני דברי ר״ל, דאמר, אפי׳ כולכם סתם, כולם עדים הם. ולפיכך אמרו, אין חותמין זה בלא זה, שיש במשמע שיחתמו זה בפני זה וזה עם זה ביום אחד, שהרי עדים הם.
ורבינו יצחק ורבינו שלמה ז״ל גורסין, זה בפני זה, מפני שזו היא הגזירה. דאילו ביום אחד, כיון שהם עידי הגט ממתני׳ דיקא, דתנן (בבלי גיטין י״ז.): נכתב ביום ונחתם בלילה, פסול. וכן כתוב בהלכות גדולות: עידי הגט אין חותמין אלא זה בפני זה. וה״נ כתוב בפסוקות.
ועל פי דברינו מסכימות כל הנוסחאות ושני התלמודין קיימין.
והפי׳ שפי׳ הוא אינו מוסכם ולא נכון. משום שאפי׳ לא הלך למקום רחוק אלא מצוי בעיר לחתום היום, אפשר שחתם זה ראשון מפני שהיה רוצה לפרש בים או בשיירא או טרוד במלאכתו. וכמה ענינים מזדמנים בכל יום שיש לחוש שבשבילם חתם זה ראשון והניח ריוח לחבירו, ואח״כ נשמט הראשון ולא חתם, אף על פי שהיה מצוי בעיר ומזומן. או שנשמט בעל הגט והחתים לזה הכותי, או הוא מעצמו חתם בו.
ועוד, שגם לשון הגמ׳ אינו מסכים עם הפירוש. שאין חותמין זה בלא זה, משמע, אלא שניהם בבת אחת. ומי שהוא חותם שלא בפניו של חבירו, בלא חבירו הוא חותם.
{שמעתא דשטרות שנעשו על ידי עכו״ם}
ועוד, כללא דשמעתא דשמות מובהקין, ר״א בר״י דברייתא אליבא דר״ש, היינו תנא דמתני׳ אליבא דר״ש, ור״ש בין במתני׳ בין בברייתא אליבא דר״ע קאי, דהוא רביה וכו׳, והכי קאמר, אמר ר״ש, לא נחלקו וכו׳, על מה נחלקו, בזמן שנעשו בהדיוט וכו׳, עד ור״ש ס״ל כר״ע.
אמר הכותב: אין פי׳ זה עולה כהוגן. שא״כ, מה תשובה השיבן ר״ש לחכמים בצידן, לומר, אני כדברי היחיד ואתם כדברי המרובין.
ועוד, שלפי פירושו אין שום הפרש בין הדיוט לערכאות בגיטי נשים ובשחרורי עבדים, ולמה אמר ר״ש, לא נחלקו בערכאות אלא בהדיוט. והרי הדיוט וערכאות שוין ובשניהם נחלקו.
וכבר הוצרך רבינו שלמה מפני זה להחליף ולשנות הגירסא.
ועוד, היאך אמר ר״ש, לא נחלקו בערכאות. וכי חכמים סבורין שנחלקו בערכאות. והלא בלא עדי מסירה לא עלה על דעת, ובעדי מסירה נמי הדיוט וערכאות שוין. ולא אמר אדם שנחלקו מעולם. שהרי במשנתינו אמר ר״ש, לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט, ואגיטי נשים קאי.
ואף על פי שראינו שמפרשים משנתינו מעיקרא בגיטי ממון, והא דאמרי׳, ליפלוג וליתני בדידה, אומרים שכך פירושו: ע״כ נעשו בהדיוט שפסולין, בשמות שאין מובהקין הוא. דבגט אשה לענין כריתות הדיוט וערכאות שוין. א״ה, אפי׳ בערכאות נמי פסולין. ופריק, ה״נ קתני: אבל בשמות שאינן מובהקין, נעשו כשאר שטרות שנעשו בהדיוט, ופסולין. ואיבעית אימא, לא הוזכרו, אגיטי ממון קתני, ורבנן היא וארישא קאי. זהו עיקר פירושם2. וא״א להם לפרש בענין אחר.
ואינו נכון. שא״כ, לא היה לו לומר ליפלוג וליתני בדידה, דמשמע דמתני׳ גופא ניחא אלא שהיה לו לתנא לחלק חילוק אחר. וזהו דרך כל ליפלוג וליתני בדידה האמורים בתלמוד בכל מקום. אלא הכי הול״ל: אלא הא דקתני סיפא, לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט, במאי. אי בשמות מובהקין, אפי׳ בהדיוט כשרין. אי בשאינן מובהקין, אפי׳ ערכאות נמי.
ועוד, דקאמר תנא: הרי הם כשאר שטרות שנעשו בהדיוט. מי דמי פסולו של זה לפסולו של זה. גיטי נשים פסולין אפי׳ בעדי מסירה, ומשום גזירה. וגיטי ממון פסולין בלא עדי מסירה ומטעם אחר, משום דלא נהימני בערכאות3. ומי תלאן זו בזו. כך4 היה אפשר לו לומר: אבל בשמות שאינן מובהקין, הרי הם כשאר שטרות שעדיהם עדי כותיים, שפסולין.
ועוד, דאי בגיטי ממון בעי לאוקומא, לא היה צריך למימר חסורי מיחסרא.
ועוד, מדקאמרי׳ בסיפא, סיפא אתאן לגיטי ממון, ש״מ דעד השתא משמע כולה סיפא בגיטי נשים שנעשו בהדיוט היא, ופסולין.
אלא ש״מ דגיטי נשים נמי בהדיוט פסולין, אפי׳ בשמות מובהקין ובעידי מסירה. וזהו עיקר גדול שכל השמועה תלויה עליו.
שכך פירושה מעיקרא: והא לאו בני כריתות נינהו. כלומר, והא אינן בתורת גיטין כלל, שעדותן פסולה וכן כתיבתן פסולה ואדעתא דנפשייהו עבדי. ועוד, אינן בקיאין בהלכות גיטין, בלשמה ובמאוחר ובמוקדם, ושמא לא אמר להם, כתובו וחתומו, ושמא עשו אותו לגרש, ולשאר כל דקדוקי הגט.
ומפרקינן, בעדי מסירה עסקי׳. ועדי מסירה ודאי שמעו שנכתב בערכאות, דקלא אית להו, ואם ידעו שנכתב בפסול אינן נזקקין לו. מאחר שנזקקו לו, ש״מ קים להו במילתא שפיר, שסופר ישראל כתבו כהלכות גיטין, אלא שנכתב במעמד הערכאות והם חתמו.
ולפיכך בהדיוט פסולין, משום שמא לא ישמעו שנכתב בגוים ויהיו עדי מסירה סבורין שישראל כתבו וחתמו בו. ואף על פי ששמותיהם מובהקין כשמות הגוים, כיון דלא שכיחי גוים בגיטי נשים תולין שמא יש ישראל ששמותיהם מכוערין כשמות הגוים הללו. ואפי׳ שמעו נמי שנעשה בהדיוט, לא ישמעו היאך נעשה מעשה ומי כתבו שם, והם תולין ואומרים שנעשה בסופר ישראל. אמרי, גוים בגיטי נשים מאי עבידתייהו. לפיכך פסולין וחוששין5 לכל הדברים הפוסלין בגיטין. ואפי׳ ביודעין שכדין נכתב, פסולין, שמא יבא לסמוך על האחרים שלא נודעו. אבל ערכאות קלא אית להו, כדפרישית.
וכן מצאתי מפורש בירושלמי. דגרסי׳ התם (ירושלמי גיטין א׳:ד׳): אמר ר׳ יעקב בר אחא, קול יצא בערכיים. מעתה, אפי׳ שניהם כותיים. שניה היא שאין בקיאין בדקדוקי מצות ב״ד. והא ר״ש מכשיר בגיטיהם. ר׳ בא בשם ר׳ זעירא: אתיא דר״ש כר״א. כמה דר״א אמר, אף על פי שאין עליו עדים כשר, כן ר״ש אמר, אף על פי שאין עליו עדים כשר. מעתה, אפי׳ נעשו בהדיוט. הוי צורכא להא דמר ר׳ יעקב בר אחא, קול יוצא בערכיים.
ופירושו ברור ע״פ מה שפירשנו, שקול יוצא לערכאות ואם לאו6 נכתב כהוגן שמעו ופרשי מיניה ולא אתי למיסמך עליה כשהוא פסול. והקשו ופריקו עד שהעמידוה בעידי מסירה, כר״א. ואקשי: א״ה, אפי׳ בהדיוט נמי יהא ר״ש מכשיר גיטי נשים. ומתרץ, שאין אנו סומכין על עידי מסירה אלא בערכאות, מפני שיש להם קול, כמו שפירשנו.
ודברי ר״ש,⁠7 שהעמידה בשכתבו ודאי סופרי ישראל, איפשרין הם להחמיר. ואעפ״כ, בערכאות דכשרין, שאלמלא עשו אותו לגרש, קול יצא בהן. אבל בהדיוט חוששין וגוזרין, כמו שפירשנו ועל הסדר שפירשנו.
והא דתניא - אמר ר״א בר״י: כך אמר להם ר״ש לחכמים בצידן, לא נחלקו ר״ע וחכמים וכו׳ - כך פירשוה8. שחכמים השיבו על ר״ש שדבריו כדברי היחיד, שהוא ר״ע, שהיה מכשיר גיטי נשים בערכאות. והוא השיב: לא נחלקו בכל השטרות העולין בערכאין שכשרין מחמת עצמן - כלומר, בלא עידי מסירה - חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים, שאין כשרים מחמת עצמן אלא בעידי מסירה. ובעידי מסירה לא נחלקו בערכאות, שלדברי כולם כשרים. על מה נחלקו, על גיטי נשים שנעשו בהדיוט. שר״ע מכשיר בעידי מסירה, דקסבר עידי מסירה דייקי, וחכמים פוסלין. רשב״ג אמר, אף גיטי נשים בהדיוט כשרים, במקום שאין ישראל חותמין.
וזו תשובת ר״ש לחביריו. אם שמעתם גיטי נשים בערכאות שפסולים, לא שמעתם אלא בלא עידי מסירה וד״ה. וכששמעתם מחלוקת ר״ע וחכמים אפי׳ בעידי מסירה, לא שמעתם אלא בהדיוט.
ובתוספתא תניא (תוספתא גיטין א׳:ט׳): כל השטרות העולין בערכאות של גוים, אף על פי שחותמיהן גוים, ר״ע מכשיר בכולם, וחכמים פוסלין בגיטי נשים ובשחרורי עבדים. אמר ר״א בר״י, כך אמר להם ר״ש לזקנים בצידן: לא נחלקו ר״ע וחכמים על שטרות העולים בערכאות של גוים, אף על פי שחותמיהן גוים, שהן כשרים. על מה נחלקו. על שנעשו בהדיוט. שר״ע מכשיר וחכמים פוסלין בגיטי נשים ובשחרורי עבדים. רשב״ג אומר, אף גיטי נשים ושחרורי עבדים כשרין במקום שאין ישראל חותם.
ומעתה נתבררו דברינו כולם בראיות ברורות ובטלו דברי בעל המאור ז״ל.
ומה שכתב עוד, וההיא דבעא מיניה ר״ל מר״י בלישנא קמא, עדים החתומין על הגט, כלומר בא״י, ושמותיהן כשמות הגוים, ונראין הדברים שהן גוים, מהו, א״ל, לא בא לידינו אלא לוקוס ולוס, והכשרנום, לפי שהן מובהקין וכשרין, כר״ש, אפי׳ בהדיוט, משמע מהאי לישנא דכשרין וכו׳, לא אפשיטא, וספיקא הוי וכו׳.
אין בדבריו תועלת לפי הפסק שלו. שאפי׳ כשתמצא לומר פסולין כת״ק, מ״מ קדושין תופסין. שאינו אלא משום גזירה, ודינם כדין הספיקות, שגט גמור הוא מן הדין. ולהכשיר כדברי היחיד, לא עלה על דעת. דלא קם לישנא קמא. ועוד, שר״י בספיקן סמך עליו. כלומר, כדאי הוא ר״ע לסמוך עליו בשעת הספק והדוחק. הא בידוע שהן גוים, לא.
והיינו דקאמר, לא בא לידינו שנתיר כן אלא לוקס ולוס. ותלינו בהן שמא ישראל הם, וא״ת שהם גוים, אף הן כשרים כדברי ר״ע, וסמכנו עליו בספק גוים. הא במקום שודאי גוים, פסול לד״ה ולא תלינן בהם לומר ישראל הם.
ולשון הגמ׳ מסכים לפי׳ הזה. שאילו לדברי בעל המאור, דר״י לגמרי הוא מכשיר שמות מובהקין בהדיוט, כיון שר״ל שאל אם יש לחוש שמא גוים הם ודנין אותן כשל גוים, להצריכן עידי מסירה ושמות מובהקין שכשרין בגוים גמורים, ואם תולין אותם בישראל, ור״י חושש לגוים ולא הכשיר אלא לוקוס ולוס בעידי מסירה, כדין גוים, לא היה לו לומר, והכשרנו, אלא אדרבה, וחששנו, היה ראוי לו לומר, שכבר פשט שאלתו כולה, לחוש להן ולדונן כגוים גמורים. ועוד, שהוא שונה שמועותיו כדברי היחיד.
ויש שמפרשים: מהו לחוש שמא גוים הן, או, כיון דלא שכיחי גוים דכתבי גיטי נשים, תולין אותן בישראל. וא״ל: לא בא לידינו אלא לוקוס ולוס, והכשרנו. שאע״פ שהן שמות הגוים, יש ישראל ששמותיהן כך, ותולין להקל. אבל בשמות של גוים שאין מצויין בישראל, חוששין.
ויש מפרשים: בידוע שהם ישראל שאל. אם חוששין משום דלמא אתי לאחלופי בגיטין דעלמא, ולאכשורי גיטי גוים בהדיוט ובלא עידי מסירה. וא״ל: לא בא לידינו אלא בשמות מובהקין, כגון לוקוס ולוס. דכיון דלא שכיחי ישראל דמסקי בשמתייהו, לא אתי למיסמך עלייהו עד דידעי בהו דישראל נינהו. אבל שמהתא אחרינא, דשכיחי ישראל דמסקי בשמהתייהו, חוששין שאם תבא להתיר בידוע, יתירו מספק.
ומיהו, בין לפירושו בין לדברינו, גיטי נשים ושחרורי עבדים פסולין אפי׳ בערכאות ובעידי מסירה, בין במקום שישראל חותמין בין במקום שאין ישראל חותמין, ואפי׳ בשמות מובהקין. וזהו דעתו של רבינו הגדול ז״ל, שכתב משנתינו כפשטא ולא מצא להם צד הכשר. ואף על גב דקי״ל כר״א, דאמר, עדי מסירה כרתי, טעמיה דת״ק משום גזירה הוא, כדאיתמר לעיל, וכדחזינן נמי לרשב״ג גופיה דגזר, ואף על גב דסבר לה כר״א.
ואם לבך נוקפך לדחות אותו תירוץ, מפני שהקשו, אלא מתנה במאי קני לה - בהאי שטרא - האי שטרא חספא בעלמא הוא, ולא מתרצי, בעידי מסירה ובשמות מובהקין וכר״א, כמו שכתב רבינו שלמה ז״ל,⁠9 זו אינה שאלה.
שאין אנו אומרים משנתינו ר״א היא דוקא ולא ר״מ דוקא, אלא בין לר״מ בין לר״א היא. שמודה ר״א בגיטי נשים שפסולין לעולם, ומודה ר״מ בשאר שטרות שכשרין. ועוד, שמעולם לא עלה על דעת דשאר שטרות דוקא בעדי מסירה ובמובהקין הוכשרו. דהא, כל השטרות, קתני. משמע, בין מובהקין בין שאינן מובהקין. ועוד, דאי דוקא בעדי מסירה ובמובהקין, למה לי ערכאות. אפי׳ בהדיוט נמי. אלא כך אמרו: דשאר שטרות כשרין לעולם, וגיטי נשים פסולין לעולם.
והא דאמרינן (בבלי גיטין ט׳:), כי קתני פסולא דרבנן, לומר דמשום דר״א איצטריכא ליה ובעדי מסירה, דלדידיה פסולא דרבנן הוא. אבל פסולא דאורייתא לא איצטריכא ליה. תדע, דערכאות בעדי מסירה קתני להו בודאי, דהיא מלתא דליתא בקדושין (בבלי גיטין י׳.). דאילו בלא עידי מסירה, מלתא דאיתא בקדושין היא, ולא קתני לה.
1. נראה דצ״ל: ואלו של תנאי
2. בדפ״ר: פירושה
3. נראה דצ״ל: אלא בערכאות
4. נראה דצ״ל: וכך
5. בדפ״ר: חוששין
6. נראה דצ״ל: לא
7. זה לא נמצא ברש״י אצלנו, אלא בהשגות הראב״ד על הרי״ף
8. נראה דצ״ל: פירושה
9. בד״ה: תני (בבלי גיטין י׳:)
זאת אומרת עדי הגט אין חותמין זה בלא זה. כך הוא הגירסא ברוב הספרים, פירש רש״י ז״ל אין חותמין זה שלא בפני זה. וכן כתב בהלכות רבינו אלפסי ז״ל וכן כתב הרב בעל הלכות גדולות.
גמרא א״ר פפא זאת אומרת עידי הגט אין חותמין אלא זה בפני זה ופירש״י הילכך ע״כ ישראל זה ראה את הכותי חותם למעלה כו׳ עכ״ל. וקשיא לי טובא לפי מה דפירש״י במתני׳ דהא דעד כותי פסול היינו משום דחשידי אעדות שקר וא״כ לר״א דאפילו כתיבא ואחזיק נמי לא מהני א״כ אפילו בגיטין ע״כ דפסול מה״ט דילמא שיקרא חתם וא״כ ע״כ דחיישינן שמא הישראל ג״כ חתם שקר דאל״כ אלא שהישראל קושטא קא חתם בציווי הבעל וא״כ הגט היה ביד הבעל וממילא דהכותי נמי קושטא קא חתם שהרי הבעל החתימו אע״כ דעיקר החששא שמא מעולם לא היה הגט כלל ביד הבעל רק האשה שכרתו דעד א׳ אפי׳ ישראל חשוד לשקר ונהי דתרי לא חשידי אכתי חיישינן להכותי דמעיד ג״כ שקר א״כ לפ״ז ע״כ עיקר החששא אף לחתימת הישראל שמא משקר א״כ מאי מועיל האי דאין חותמין אלא זה בפני זה ואף שבכלל דברי מה שהקשו בתוספות אלא דמתוך מה שכתבתי נתבאר דמה שתירצו התוס׳ אינו מספיק לקושייתינו אמנם לולא דברי התוס׳ היה נ״ל דודאי לא חיישינן שהכותי חתם שקר דכיון דכתיבא ואחזוק אפילו רבי אלעזר מודה דמהני והא דאוסר במצת כותי היינו משום דחיישינן לשיאור דרבנן ומהאי טעמא גופא לא מצינן לאוקמי מתניתין כוותיה דבגט נמי איכא למיחש לשלא לשמה או להקדמת הזמן וכמה פסולי דרבנן. אבל לפי המסקנא מוקי לה שפיר כר״א וכגון דחתם ישראל בסוף וא״כ אי לאו דכותי חבר הוא לא הוי מחתים ליה מקמי׳ אלא ודאי דחבר הוא ויודע כל הלכות גיטין ותו ליכא למיחש:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב פפא, זאת אומרת, מכאן אפשר ללמוד כי עדי הגט אין חותמין זה בלא זה, כלומר, זה שלא בפני זה. ומפני שהם צריכים לחתום יחד, רואה העד היהודי שכותי הוא זה החותם עימו, ואם הניחו לחתום לפניו בוודאי יודע בו שהוא כשר, ומשום כך חתם גם הוא. אבל בשטרות אחרים שאין העדים צריכים לחתום בבת אחת, אי אפשר לסמוך על העד הכותי.
Rav Pappa says: That is to say, in explanation of the difference between bills of divorce and manumission and other documents, that the witnesses of a bill of divorce and a bill of manumission may not sign one without the other; rather, each witness signs in the presence of the other. A Jew would be aware that a Samaritan was signing with him, and he would not sign unless he knew that the Samaritan was a valid witness. However, with regard to other documents, witnesses are not required to sign such documents in each other’s presence. Therefore, the signature of the Jew indicates nothing about the fitness of the Samaritan witness.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יבעל המאורראב״ד כתוב שםר״י מלונילפסקי רי״דרמב״ןרמב״ן מלחמות ה׳רשב״אפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) מַאי טַעְמָא אָמַר רַב אָשֵׁי גְּזֵירָה מִשּׁוּם כּוּלְּכֶם.
The Gemara asks: What is the reason that the witnesses must sign a bill of divorce and a bill of manumission together? Rav Ashi says: It is a rabbinic decree issued due to a case where the husband says: All of you are witnesses on this bill of divorce. In that case, if any one of them fails to sign the bill of divorce, it is invalid. Therefore, the Sages decreed that the witnesses must sign a bill of divorce together in all cases.
רי״ףרש״ירשב״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מאי טעמא – אמרו רבנן שלא יחתמו זה שלא בפני זה.
גזירה משום כולכם – דתנן בפירקין דלקמן (דף סו:) אמר לעשרה כולכם כתבו גט לאשתי אחד כותב וכולם חותמין ואי לא הוו חתמי כולהו הוי פסול דבקפידא תליא דלא שוויה גיטא אלא בהכי לפיכך תקנו אפילו היכא דלא אמר כולכם שיהיו כל העדים נקבצים בשעת החתימה.
וגזרה משום כלכם. פירש רש״י ז״ל דתנן בפרק התקבל (גיטין סו:) אמר לעשרה כתבו גט לאשתי, אחד כותב ושנים חותמין, כלכם כתובו, אחד כותב וכולן חותמין, דבקפידא של בעל תליא מילתא דלא הוי גיטא אלא בהכי לפיכך תקנו דאפילו לא אמר כלכם, שיהיו העדים נקבצים בשעת החתימה, פירוש לפירושו ומסתמא כשיתקבצו כלם יחד יחתמו כלם, ועד שיחתמו כלם אין נותנין לה.
וקשיא להו לרבואתא ז״ל הלכתא אההלכתא, דהא דהכא דאין עדי הגט חותמין זה שלא בפני דהלכתא היא משום גזירת כלכם, ובפרקין דלקמן (גיטין יח:) אמרינן אמר לעשרה כתבו גט לאשתי אמר רבי יוחנן שנים משום עדים וכלם משום תנאי ורשב״ל אומר כלם משום עדים ואמרינן מאי בינייהו איכא בינייהו דחתום תרי מנייהו ביומיה ואינך מכאן ועד עשרה ימים מאן דאמר משום תנאי כשר ומאן דאמר משום עדים פסול כלומר משום מוקדם אלמא אף על גב דלא חתמו זה בפני זה כשר, ופריקו לה דההיא דהתם ודאי כולהו כי חתמי בפני כלם צריכי למיחתם אלא דהנך תרי חתמי ביומיה ובפני כלם ואינך כולהו חתמי מכאן ועד עשרה ימים וכל אחד ואחד בפני חברו וזו היא סברתן של רבותינו בעלי התוספות ז״ל, וכן י״ל דתרי מינייהו חתמי ביומיה ובמעמד כלם ואינך כולהו מכאן ועד עשרה ימים ואפילו זה שלא בפני זה וכולהו משום תנאי נינהו ומקיים תנאיה ואזיל ואי לא איהו ואיהי יחושו לעצמן כשאר כל התנאין כן ראיתי משמו של הראב״ד ז״ל ופירש כאן גזירה משום כלכם היו עדים דאז ודאי בעו כולהו למיחתם ביומיה וזה בפני זה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: מאי טעמא [מה הטעם] שבגט אין העדים חותמים זה בלא זה? אמר רב אשי: גזירה היא, משום האומר: ״כולכם היו עדים על גט זה״. שאז צריך שכולם יחתמו יחד ואם לא יעשו כן אין הגט כשר, ומשום כך גזרו שבכל מקרה יחתמו עדי הגט יחד.
The Gemara asks: What is the reason that the witnesses must sign a bill of divorce and a bill of manumission together? Rav Ashi says: It is a rabbinic decree issued due to a case where the husband says: All of you are witnesses on this bill of divorce. In that case, if any one of them fails to sign the bill of divorce, it is invalid. Therefore, the Sages decreed that the witnesses must sign a bill of divorce together in all cases.
רי״ףרש״ירשב״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) גּוּפָא אָמַר רַבִּי אֶלְעָזָר לֹא הִכְשִׁירוּ בּוֹ אֶלָּא עֵד אֶחָד כּוּתִי בִּלְבַד מַאי קמ״לקָא מַשְׁמַע לַן תְּנֵינָא כׇּל גֵּט שֶׁיֵּשׁ עָלָיו עֵד כּוּתִי פָּסוּל כּוּ׳.
§ Since the Gemara mentioned the halakha stated by Rabbi Elazar, it analyzes the matter itself. Rabbi Elazar says: They deemed a bill of divorce valid only when just one witness is a Samaritan. The Gemara asks: What is he teaching us by this statement? We already learned in the mishna: Any document that has a Samaritan witness on it is invalid except for bills of divorce and bills of manumission. This indicates that those are valid only if they have the signature of one Samaritan witness, not two.
רי״ףרש״יפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תנינא כל גט שיש עליו עד כותי פסול – ועלה קאמר חוץ מגיטי נשים.
שם גופא אמר ר״א כו׳ מאי קמ״ל כו׳ אי ממתניתין ה״א אפי׳ תרי והא דקתני חד משום דבשטרות אפילו חד נמי פסול. ואין להקשות מאי ס״ד דאפילו תרי נמי כשר וקתני חד לאשמעינן רבותא דשטרות אדרבה הו״ל למיתני תרי לאשמעינן דבגיטין אפילו תרי כשר דהא קי״ל כחא דהיתירא עדיף הא ליתא דלענין גיטין סמיך אסיפא דמייתי מעשה דר״ג דמכשיר בשנים וא״כ ס״ד דקתני רישא חד לאשמעינן דבשטרות אפי׳ חד פסול וקתני מעשה דר״ג דבגיטין אפילו תרי כשר. אלא דלפ״ז יש להקשות באמת אדרבי אלעזר בן פדת גופא דאמורא הוא וקאמר לא הכשירו בו אלא עד א׳ כותי בלבד ומנא ליה הא מילתא דהא איכא לאוקמי מתניתין שפיר אפילו בשנים וכר״ג דסיפא ואליבא דרשב״ג ודאחזוק בהא ולא אחזוק בהא וא״כ לפ״ז ממילא דקשה אדרב פפא דקאמר זאת אומרת עידי הגט משמע שזה הדין לא ידענו אלא מההיא דהכא דלא הכשירו אלא עד אחד כותי בגיטין וא״כ לפי מה שכתבנו דמתניתין איכא לאוקמי ברווחא כרשב״ג וכדמשמע פשטא דמתניתין דמייתי מעשה דר״ג אלמא דשנים נמי כשר והא דקתני ברישא עד כותי היינו לאשמעינן רבותא דבשטרות חד נמי פסול ומעובדא דר״ג ידעינן דלענין גיטין תרי נמי כשר מיהו אדר״א בן פדת גופא אפשר דלא קשה מידי דהא דלא מוקי למתני׳ בתרי וכרשב״ג היינו משום דבעלמא נמי לא ס״ל כרשב״ג ומש״ה לא ניחא ליה לאוקמי סתמא דמתניתין דהכא כרשב״ג כי היכי דלא תיקשי הלכתא אהלכתא ואף לפמ״ש בסמוך דכת״ק נמי מצי לאוקמי אפשר דת״ק נמי לא ס״ל לר״א בן פדת אלא דסובר כר״א דמצה ומש״ה מהדר לאוקמי מתני׳ דהכא אליבא דהלכתא כרבי אליעזר כיון דאשכח אוקימתא לאוקמי כוותיה. אבל לאביי ורבא דבסמוך דאביי מגיה המשנה וקאמר תני עדו ורבא מסיק דחסורי מיחסרא ומאי דוחקייהו לאוקמי הכי ולא מוקי למתניתין שפיר בשנים וכרשב״ג דלא כר״א בן פדת וליכא למימר דאינהו נמי לא ס״ל כרשב״ג הא ליתא דהא מוקי אביי ורבא למתניתין דהכל שוחטין ריש פ״ק דחולין בכותי מותר ע״י שחותך כזית בשר ונותן לו והיינו כרשב״ג וכדמסיק התם דהא שהייה דרסה כו׳ לא כתיבי אע״כ דאחזוק לחוד מהני וא״כ אדרבה הו״ל לאוקמי מתניתין דהכא נמי כרשב״ג דלא תיקשי סתמא אסתמא ויותר קשה אליבא דרבא דלדידיה לא מצינו לדחוק ולומר דהא דמוקי הכא כר״א דמצה היינו משום דלשון עד כותי משמע ליה דוקא עד אחד אכתי קשה כיון דקאמר חסורי מיחסרא מאי דוחקי׳ לומר דר״ג פליג ומחסר ארבעה תיבות במשנה הו״ל למימר חסורי מיחסרא חוץ מגיטי נשים ושיחרורי עבדים אפילו בשנים ומעשה בר״ג. וכה״ג קשה נמי לרב אשי דמהדר אטעמא משום כולכם בשמעתין ומשמע דס״ל כר״א בן פדת וכר׳ פפא ואמאי הא שמעינן לר׳ אשי פ״ק דחולין דהא דלא מוקי מתניתין דהכל שוחטין כאביי ורבא היינו משום דסובר כותים גירי אריות הן ובגופא דמילתא מה שיש לדקדק בזה אין כאן מקומו נקטינן מיהא דע״כ לפ״ז דמתניתין דהכא ליתא כלל אליבא דהלכתא דכיון דגירי אריות הן לא שייך כותי חבר דהא פסולי לגמרי לעדות כעובדי כוכבים גמורים וכיון דמתניתין דהכא אליבא דרב אשי דלא כהלכה א״כ מאי דוחקיה לאוקמא בכותי חבר ומינה דייק זאת אומרת דהא איכא לאוקמי אפילו בשנים כר״ג דסיפא וכרשב״ג ודוחק לומר דרב פפא ור׳ אשי ואביי ורבא דשמעתין כולהו לא קאמרי אלא אליבא דר״א בן פדת ולדידהו לא ס״ל דל׳ הש״ס לא משמע כן. ועוד דא״כ לדידהו ליכא למידק כלל ההיא דזאת אומרת עידי הגט אין חותמין אלא זה בפני זה וכל הפוסקים כתבו בפשיטות ההיא דזאת אומרת. והנלע״ד ליישב בזה הוא ע״פ שיטת הגמרא ריש פ״ק דחולין דמקשה שם הש״ס בשלמא אביי לא ס״ל כרבא אלא רבא מ״ט לא אמר כשמעתיה פירוש דמאי דוחקא דרבא לאוקמי מתניתין דהכל שוחטין לאתויי כותי ואמאי לא מוקי לה בישראל מומר כאוקימתא דרב אשי ומשני הש״ס רבא לדבריו דאביי קאמר וליה לא ס״ל והקשו שם בתוס׳ דהא לקמן באידך מתניתין קתני תו הכל שוחטין ולעולם שוחטין ומסיק שם הש״ס דהא דקתני תרי זימני הכל שוחטין חדא לאתויי כותי וחדא לאתויי ישראל מומר וא״כ מאי מקשה רבא מ״ט לא אמר כשמעתיה ותיפוק ליה דאיתא לתרוייהו ומאי משני נמי לדבריו דאביי קאמר וליה לא ס״ל דהא ע״כ ס״ל דלאתויי כותי נמי אתא וכמעט שנשאר הדבר בתימה דמה שתירצו שם דקושית הש״ס דהו״ל לרבא לאוקמי קמייתא בישראל מומר ואם נפרש דבריהם כהווייתן נראין יותר תמוהין דמאי אלימתא מתניתין קמייתא מבתרייתא ומאי אולמא אוקימתא דמומר מאוקימתא דכותי והיאך מסיק הש״ס לפ״ז לדבריו דאביי קאמר וליה לא ס״ל דלענין סדר האוקימתות לא שייך וליה לא ס״ל אמנם לפי מה שכתבנו נתיישב על נכון דהא בשמעתין מוכח להדיא מדדחיק רבא לומר דחסורי מיחסרא ולאפושי פלוגתא לומר דמעשה דר״ג פליג ולפ״ז מוכרח לאוקמי מתניתין בדוחק לפרש דווקא כגון דחתם ישראל לבסוף ולהוכיח מזה זאת אומרת וקשה למה ליה כולי האי האיכא לאוקמי מתניתין בפשיטות כר״ג דסיפא דהיינו כרשב״ג דמצה כמ״ש אלא ע״כ מוכח מזה דרבא גופא לא ס״ל כלל כר׳ שמעון בן גמליאל דמצה אלא כר״א ומש״ה מוקי לסתמא דמתניתין נמי כר״א וא״כ מקשה הש״ס שפיר בחולין עליה דרבא היאך מוקי מתניתין דריש חולין הכל שוחטין בכותי ומדנקט שחיטתו כשרה בדיעבד היינו שחותך כזית בשר דהיינו כרשב״ג דמצה דהא שהייה דרסה וחלדה לא כתיבי אע״כ דאחזוק לחוד מהני דהיינו כרשב״ג דמצה ותיפוק ליה דהאי מילתא לא ס״ל לרבא דהא איהו כר״א דמצה ס״ל בגיטין ואי משום דקשיא ליה הכל שוחטין ושחיטתן כשירה אמאי לא אמר כשמעתיה דהיינו בישראל מומר משא״כ מתניתין בתרייתא דאידך הכל שוחטין מצי לאוקמי שפיר בכותי דהיינו נמי כשמעתיה דבמתניתין (דף ט״ו ע״ב) לא קתני דיעבד אלא הכל שוחטין לכתחלה א״כ מתוקמא שפיר בכותי וישראל עומד ע״ג דבכה״ג ר״א דמצה נמי מודה דכשר וע״ז משני שפיר לדבריו דאביי קאמר וליה לא ס״ל אלא דמוקי באמת קמייתא במומר ובתרייתא בכותי ודוק היטב כי נכון הוא. נמצא דכל זה אליבא דרבא משא״כ אליבא דאביי דלקושטא דמילתא מוקי מתניתין דריש חולין הכל שוחטין לאתויי כותי וע״י כזית בשר משמע דכרשב״ג ס״ל וא״כ הדרא קושיא לדוכתא אמאי הוצרך לומר תני עדו דהא מצי לאוקמי מתני׳ דהכא לגמרי כסתם מתניתין דחולין וכרשב״ג ומש״ה מכשיר אף בשנים. ואבאר מה שנלע״ד בזה אבא בקצרה במאי דקשיא לי בסוגיא דחולין ד׳ ה׳ דאיתא שם ר׳ גמליאל ובית דינו נמנו על שחיטת כותי ואסרוה ושקיל וטרי הש״ס אי איירי אפי׳ בישראל עומד ע״ג ומשום שעשאו׳ כעובדי כוכבים גמורים או שמא לא אסר אלא כשאין עומדין ע״ג וא״ל ר׳ יעקב בר אידי לרבי זירא דמי ההוא מרבנן כו׳ אי כשאין ישראל עומד ע״ג מימרא בעי וכתבו שם התוס׳ להוכיח דההיא ר׳ גמליאל שהיה קודם ר״מ ולפ״ז היינו ר״ג דשמעתתא וא״כ יש לתמוה אדמקשה התם אי כשאין ישראל עומד על גביו מימרא בעי אדרבה תיקשי להיפך דאי ס״ד באין עומדין על גביו אמאי אסרוה (מהדור׳ בתרא מהמחבר זצ״ל דהא וודאי לר״ג שרי ע״י שחותך כזית בשר ונותן לו כדאיתא בחולין וכדמוכח מר׳ גמליאל דמשנתינו דמכשיר בשנים והיינו משום דאחזוק מהני ועיין שם בחידושינו) דהא פשיטא לן שם בכל הסוגיא דכותים אחזיקו מיהא בשחיטה כמבואר שם וא״כ היאך אסרם ר׳ גמליאל הא איהו גופא עביד עובדא בגיטין שהכשיר אף בשנים בשלמא אי אמרינן דאף בעומדין על גביו ומשום מעשה דהר גריזים שמצאו דמות יונה לא קשיא כאן קודם מעשה כאן לאחר מעשה אבל אי דינא איתמר ודאי קשיא דר״ג אדר״ג ואף אם נדחק לומר דהדר ביה אכתי מאי מקשה מימרא בעי דהא ודאי איצטריך לאפוקי ממאי דהוי סבר מעיקרא אע״כ דקים ליה לתלמודא דמקמיה ר״ג ובית דינו נמי לא הוי שריא שחיטת כותים למאי דמוקי מתני׳ דהכל שוחטין באינך גווני וסוגייא דעלמא ודאי דלא כרשב״ג לענין אחזוק ולא כתיבא והיינו דאמר מימרא בעי ולאביי ורבא נמי דמוקי מתניתין דהכל שוחטין כרשב״ג קרוב הדבר לשמוע דמה שנמנו ר״ג ובית דינו היינו לאסור באין עומדין ע״ג דהא ודאי מימרא בעי לאפוקי מסתמא דהכל שוחטין נקטינן מיהא דבימי ר״ג ובית דינו נהגו איסור בכותים באחזוק ולא כתיבא אי משום דאיהו גמיר הכי לדינא או דמקמי הכי נהוג עלמא לאיסור ואיהו גזר כעובדי כוכבים גמורים ולפ״ז ע״כ דהא דמכשר בשמעתין אף בשנים לאו משום דאחזוק לחוד דמאי שנא משחיטת כותים אע״כ דדוקא בגיטין לחוד הכשיר ר׳ גמליאל משום דכתיבא ואחזוק נמצינו למידין דא״א לומר דר״ג כרשב״ג ס״ל מההיא דחולין וע״כ ממילא ס״ל כת״ק דמצה דכתיבה ואחזוק בעינן ולפ״ז א״א לומר דת״ק דמתניתין היינו כר״ג ס״ל דהא ר״ג גופא לא הכשיר אלא בגיטין משא״כ בשיחרורי עבדים דלא מיקרי כתיבא מהטעם שכתבנו א״כ איהו גופא לא מכשיר בשנים והיאך פסיק התנא ותני גיטי נשים ושחרורי עבדים בחד בבא אע״כ דת״ק לא מכשיר אלא בחד בין בגיטין ובין בשיחרור משום דכר״א ס״ל וא״כ ע״כ ר׳ גמליאל פליג והוצרך רבא לומר חסורי מיחסרא ואביי לא ניחא ליה לומר חסורי מיחסרא מש״ה קאמר תני עדו ובכותי חבר דהא ר׳ גמליאל אוסר מיהא בשחיטת כותי כמו שכתבנו ומדנקיט גיטין ושחרור בחד בבא אלמא דבתרוייהו לא מכשרינן אלא עד אחד ולפ״ז אתי שפיר דמוכח ההיא דזאת אומרת אין עידי הגט ודוק היטב. ובכל זה לא הונח לי עדיין דלפמ״ש דהסוגיא דהכא אתיא כסוגיא דמסקנא דחולין דת״ק במצה תרתי בעי כתיבא ואחזוק א״כ תיקשי מצת כותי למה הותר׳ האיכא למיחש לשיאור דרבנן נהי דאחזוק הא לא כתיבא ומה שכתבתי נראה דוחק. וכן בסוגיא דשמעתין דמשמע דלמאי דס״ד דכתיבא לחוד מהני אתיא ליה שפיר מתניתין כת״ק והקשיתי לשאול דלמאי דקי״ל דעידי מסירה כרתי ולא בעינן חתימה לשמה אלא מדרבנן א״כ היאך סמכינן אחתימת כותי בגיטין דילמא לא חתים לשמה דלדידן נמי לא מיפסל אלא משום מזוייף מתוכו ומה שכתבתי דסוגיין אתיא כר״מ דע״ח כרתי נראה דוחק. ועוד דלרבי מאיר נמי משכחת פסולי דרבנן טובא בין בגיטין ובין בשטרות כגון מוקדם והרבה כיוצא באלו וא״כ אמאי פסיקא ליה לתלמודא דלת״ק אתיא ליה שפיר. והנלע״ד בזה דהא דפליגי ת״ק דמצה ור״א ורשב״ג לענין כתיבא ואחזוק היינו דוקא לענין איסורא דאורייתא אלא דלא כתיבא בהדיא כגון שחיטת עופות ושהייה דרסה אף בבהמה ושימור למצת מצוה דכל הני לא כתיבי בהדיא ואפ״ה אסירי מדאורייתא ובהנהו פליגי דנהי דרובא דכותים אחזקו אפ״ה חיישינן למיעוטא המצוי משא״כ לענין איסורי דרבנן לא מחמרינן כולי האי אלא היכא דאחזקו סמכינן עלייהו דלא חיישינן כולי האי למיעוטא להחמיר באיסורי דרבנן בכותים תדע דהכי הוא שהרי אף לאחר שעשאום כעובדי כוכבים גמורים כדאיתא פ״ק דחולין דף ה׳ כתבו שם התוספות להכריח דמה שאסר ר״ג ובית דינו שחיטת כותים היינו קודם שגזר רבי מאיר על סתם יינם של כותים דאלת״ה למה לא גזר ר״מ על שחיטת כותים דחמיר מסתם יינם דלא הוי אלא מדרבנן וא״כ משמע להדיא דאי ר״ג גזר ברישא אתיא ליה שפיר וא״כ מוכרח להדיא דאף שמצא ר״ג בהם שמץ ע״ז אפ״ה לא חש להחמיר אלא לענין איסורי דאורייתא דחייש למיעוטא כדאיתא שם משא״כ לענין סתם יינם אע״ג דשייך בהו לתא דע״ז אפ״ה לא חש להחמיר לענין איסורי דרבנן וא״כ נראין הדברים ק״ו דקודם שגזרו עלייהו כעובדי כוכבים גמורים אלא משום חומרא בעלמא לא סמכינן עלייהו אע״ג דאחזוק וא״כ פשיטא דלא שייך האי חומרא אלא באיסורי דאורייתא אבל בדרבנן סמכינן ארוב׳ דהא אחזקו ובזה אתי שפיר דמצת כותי מותרת דאי משום חמץ דאורייתא הא כתיבא ואחזוק ואי משום שיאור דרבנן סמכינן עלייהו שפיר כיון דאחזקו ובכה״ג לענין גיטין לא חיישינן לשום פסולא דרבנן כגון לשמה אליבא דר״א דבחתימה לא מיפסל אלא מדרבנן משום מזוייף מתוכו ובכה״ג שפיר סמכינן עלייהו לת״ק כיון דאחזקו וא״כ נתיישב הכל וכמו שכתבתי נ״ל ראיה ברורה מן המשנה סוף פרק דם הנדה דחשיב התם דברים שהכותים נאמנים ודברים שאינם נאמנים ונקיט בסיפא זה הכלל כל דבר שחשודין עליו אינן נאמנים וקאמר הש״ס זה הכלל לאתויי מאי לאתויי תחומין ויין נסך ומדלא נקיט סתמא לאתויי כל איסורי דרבנן אלמא דאפילו בדרבנן לא אמרינן דלא סמכינן עלייהו אלא בדבר שחשודין והיינו דנקט כגון תחומין ויין נסך דבהנהו חשידי ודאי כדאמרינן בעלמא זאת אומרת נחשדו כותים על מגע עובדי כוכבים וא״כ משמע לכאורה דזולת אלו אפילו היכא דמספקא לן במילתא דרבנן אי אחזקו אי לא אפ״ה נאמנין וכ״ש היכא דידעינן דאחזקו נראה מסוגיא דהכא דנאמנין. אלא דלפ״ז קשיא לי מאי מקשה הכא בפשיטות מאי איריא גיטין אפילו שאר שטרות נמי דילמא איירי מתניתין אפילו לאחר שעשאן כעובדי כוכבים גמורים והיינו לענין איסורי דאורייתא ומש״ה פסילי בשאר שטרות והא דמכשיר בגיטין היינו ע״י ע״מ ישראל דומיא דמתניתין דלעיל בערכאות וקמ״ל דלא חשיב מזוייף מתוכו כיון דמדאורייתא כשירים לגמרי אלא מדרבנן החמירו עליהם לחוש למיעוטא אבל בדאיכא עידי מסירה דתו לא הוי אלא פסולא מדרבנן אמרינן דלענין זה כשירים לגמרי דלא מיקרי מזוייף מתוכו משא״כ בשטרות אפילו בדאיכא ע״מ לא מהני דהא שמעינן לרשב״ג דאמר לקמן דמהני ע״מ בגיטין ולא בשטרות וכמ״ש שם התוספות. ויש ליישב ואין להאריך יותר:
תוספות בד״ה אי לאו דכותי חבר כו׳ תימא א״כ כולא שטרא מתקיים אפומיה כו׳ וי״ל דאין לחוש כו׳ עכ״ל. ובחידושי הרשב״א ז״ל כתב דאיירי בדאחזוק ונהי דלרבי אלעזר לא מהני אחזוק מ״מ כיון דע״י חתימת ישראל שחתם איגלי מילתא דכותי חבר הוא מהני שפיר כיון דקים לן נמי דאחזוק ובזה נתיישב הא דלא מוקי כרשב״ג ובדלא אחזוק ואפ״ה מהני כיון דע״כ כותי חבר הוא אע״כ דהשתא משמע לתלמודא דאחזוק בין בגיטין ובין בשטרות ולא מצי לאוקמי כרשב״ג ע״ש באריכות:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

א כיון שהזכרנו את ההלכה של ר׳ אלעזר, באים לדון בה גופא [עצמה], אמר ר׳ אלעזר: לא הכשירו בו, בגט אשה, אלא עד אחד כותי בלבד מתוך עדיו. ושואלים: מאי קא משמע לן [מה השמיע לנו בכך]? הלא תנינא [שנינו] כבר דבר זה, שהרי נאמר במשנה: כל גט שיש עליו עד כותיפסול חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים, משמע: עד אחד ולא שניים!
§ Since the Gemara mentioned the halakha stated by Rabbi Elazar, it analyzes the matter itself. Rabbi Elazar says: They deemed a bill of divorce valid only when just one witness is a Samaritan. The Gemara asks: What is he teaching us by this statement? We already learned in the mishna: Any document that has a Samaritan witness on it is invalid except for bills of divorce and bills of manumission. This indicates that those are valid only if they have the signature of one Samaritan witness, not two.
רי״ףרש״יפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) אִי מִמַּתְנִיתִין הֲוָה אָמֵינָא אפי׳אֲפִילּוּ תְּרֵי נָמֵי וְהַאי דְּקָתָנֵי חַד מִשּׁוּם דְּבִשְׁטָרוֹת אפי׳אֲפִילּוּ חַד נָמֵי לָא קמ״לקָא מַשְׁמַע לַן.
The Gemara responds: If it is learned from the mishna alone I would have said that even two Samaritan witnesses are also valid for a bill of divorce or a bill of manumission. And the fact that the mishna teaches one witnesses is because it wants to emphasize that for other documents even one Samaritan witness is also not valid. Therefore, Rabbi Eliezer teaches us that in the case of bills of divorce only one Samaritan witness is valid, but if both witnesses are Samaritans the bill of divorce is not valid.
רי״ףרש״יחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הוה אמינא דאפילו תרי – כשרין בגט והא דתני חד לאשמועינן חומרא דשאר שטרות דחד נמי פסול בהו קא משמע לן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ודוחים: אי ממתניתין [אם ממשנתנו] בלבד הוה אמינא [הייתי אומר] אפילו תרי נמי [שניים בגט גם כן] כשרים, והאי דקתני חד [וזה שהוא שונה אחד] — הרי זה כדי להדגיש את ההבדל, משום שבשטרות אפילו חד נמי [אחד גם כן] לא כשר, על כן קא משמע לן [השמיע לנו] ר׳ אלעזר שאף בגיטין רק אחד כשר ולא יותר.
The Gemara responds: If it is learned from the mishna alone I would have said that even two Samaritan witnesses are also valid for a bill of divorce or a bill of manumission. And the fact that the mishna teaches one witnesses is because it wants to emphasize that for other documents even one Samaritan witness is also not valid. Therefore, Rabbi Eliezer teaches us that in the case of bills of divorce only one Samaritan witness is valid, but if both witnesses are Samaritans the bill of divorce is not valid.
רי״ףרש״יחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) וּתְרֵי לָא וְהָא קָתָנֵי מַעֲשֶׂה וְהֵבִיאוּ לִפְנֵי רַבָּן גַּמְלִיאֵל לִכְפַר עוֹתְנַאי גֵּט אִשָּׁה וְהָיוּ עֵדָיו עֵדֵי כוּתִים וְהִכְשִׁיר אָמַר אַבָּיֵי תְּנִי עֵדוֹ.
The Gemara asks: And are two Samaritan witnesses not accepted on a bill of divorce? But the mishna teaches: An incident occurred in which they brought a bill of divorce before Rabban Gamliel in the village of Otnai, and its witnesses were Samaritan witnesses, and he deemed it valid. Abaye said that one should teach the mishna so that it does not read: Its witnesses, but rather: Its witness, i.e., Rabban Gamliel deemed valid a bill of divorce that had the signature of one Samaritan witness, as even he would invalidate a bill of divorce that included the signatures of two Samaritans.
רי״ףחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ושואלים: ותרי [ושניים], שני עדים כותים, לא? והא קתני [והרי הוא שונה] במשנתנו במפורש: מעשה והביאו לפני רבן גמליאל לכפר עותנאי גט אשה, והיו עדיו עדי כותים והכשיר! אמר אביי, תני [שנה] שם: לא ״עדיו״ אלא ״עדו״, שלא הכשיר רבן גמליאל את הגט אלא בחתימתו של עד כותי אחד ואכן בשנים אף הוא אינו מכשיר.
The Gemara asks: And are two Samaritan witnesses not accepted on a bill of divorce? But the mishna teaches: An incident occurred in which they brought a bill of divorce before Rabban Gamliel in the village of Otnai, and its witnesses were Samaritan witnesses, and he deemed it valid. Abaye said that one should teach the mishna so that it does not read: Its witnesses, but rather: Its witness, i.e., Rabban Gamliel deemed valid a bill of divorce that had the signature of one Samaritan witness, as even he would invalidate a bill of divorce that included the signatures of two Samaritans.
רי״ףחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) רָבָא אָמַר לְעוֹלָם תְּרֵי וְרַבָּן גַּמְלִיאֵל מִיפְלָג פְּלִיג וְחַסּוֹרֵי מִיחַסְּרָא וְהָכִי קָתָנֵי וְרַבָּן גַּמְלִיאֵל מַכְשִׁיר בִּשְׁנַיִם וּמַעֲשֶׂה נָמֵי שֶׁהֵבִיאוּ לִפְנֵי רַבָּן גַּמְלִיאֵל לִכְפַר עוֹתְנַאי גֵּט אִשָּׁה וְהָיוּ עֵדָיו עֵדֵי כוּתִים וְהִכְשִׁיר.:
Rava said: Actually, you do not need to say that the case was concerning one Samaritan witness, as it indeed is referring to two Samaritans witnesses, and Rabban Gamliel disagrees with the opinion of the first tanna. And the mishna is incomplete and this is what it is teaching: And Rabban Gamliel deems valid a bill of divorce that contains the signatures of two Samaritans, and an incident occurred in which they brought a bill of divorce before Rabban Gamliel in the village of Otnai, and its witnesses were Samaritan witnesses, and he deemed it valid.
רי״ףרש״יתוספותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רבא אמר לעולם תרי – כותים הוו בההוא גיטא דרבן גמליאל.
ורבן גמליאל מיפלג פליג – ואי אמרת מעשה לסתור חסורי מיחסרא כו׳.
רבא אמר לעולם תרי כו׳ – ולדידיה דאחזוק בהא ולא אחזוק בהא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

רבא אמר: לעולם תשנה שם תרי [שניים], ואלא רבן גמליאל מיפלג פליג [חולק] על חכמים, וחסורי מיחסרא והכי קתני [וחסרה המשנה וכך יש לשנותה]: ורבן גמליאל מכשיר אפילו בשנים, ומעשה נמי [גם כן] שהביאו לפני רבן גמליאל לכפר עותנאי גט אשה, והיו עדיו עדי כותים והכשיר.
Rava said: Actually, you do not need to say that the case was concerning one Samaritan witness, as it indeed is referring to two Samaritans witnesses, and Rabban Gamliel disagrees with the opinion of the first tanna. And the mishna is incomplete and this is what it is teaching: And Rabban Gamliel deems valid a bill of divorce that contains the signatures of two Samaritans, and an incident occurred in which they brought a bill of divorce before Rabban Gamliel in the village of Otnai, and its witnesses were Samaritan witnesses, and he deemed it valid.
רי״ףרש״יתוספותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) מתני׳מַתְנִיתִין: בכׇּל הַשְּׁטָרוֹת הָעוֹלִים בְּעַרְכָּאוֹת שֶׁל גּוֹיִם1 אע״פאַף עַל פִּי שֶׁחוֹתְמֵיהֶם גּוֹיִם2 כְּשֵׁירִים חוּץ מִגִּיטֵּי נָשִׁים וְשִׁחְרוּרֵי עֲבָדִים ר״שרַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר אַף אֵלּוּ כְּשֵׁירִין לֹא הוּזְכְּרוּ אֶלָּא בִּזְמַן שֶׁנַּעֲשׂוּ בְּהֶדְיוֹט.:
MISHNA: With regard to all documents produced in gentile courts, even though their signatures are those of gentiles they are all valid, except for bills of divorce and bills of manumission. Rabbi Shimon says: Even these are valid, as these two types of documents are mentioned only when they are prepared by a common person, not in court.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילפסקי רי״דבית הבחירה למאיריחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מתני׳ בערכאות – מקום בית וועד דיינים קבועין שלהן.
לא הוזכרו – בבית המדרש לפסול.
אלא בזמן שנעשו בהדיוט – ע״י עובדי כוכבים הדיוטות שאינן דיינים ובגמרא מפרש לה.
מתני׳ ז. כל השטרות העולות (של גוים) בערכאות [של גוים] אע״פ שחותמיהם גוים כשרים חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים.
ערכאות. מקום בית הועד, שדיניהם קבועים שם. ונכתב ונחתם השטר על פיהם כשר, דהא דינא דמלכותא דינא.
חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים. דהא לאו בני כריתא נינהו, הואיל ולא שייכי בתורת גיטין וקידושין, אבל על הדינין נצטוו בני נח. וכן בשחרורי עבדים פסול, דכל פיסולא דאורייתא שוה שחרור לגט אשה, דגמרי׳ לה (דאמרי׳) לה מאשה, דכתיב או חופשה לא ניתן [לה] וכתיב וכתב לה ספר כריתות. ולא מיבעיא אם אין שם עידי מסירה כשנתנו הבעל ליד האשה, דפסילי בגיטי נשים ושחרורי עבדים, אלא אפי׳ יש עידי מסירה ישראל נמי פסילי, כיון שחותמיהם גוים, דהאי תנא סבר [כ]⁠ר׳ מאיר דבעי חתימה לשמה, והילכך בעי דלהוו ישראל, דבני כריתות נינהו.
ור׳ שמעון פליג, ואמר אף בגיטי נשים ושחרורי [עבדים כשירים], שיש שם עידי מסירה ישראל. דסבירא ליה לר׳ שמעון כר׳ אלעזר דעדי מסירה כרתי, וכיון שהגט נכתב על ידי סופר ישראל ונמסר הגט לאשה בפני שני עדים ישר׳ [כשר, אע״פ] שהעדים החתומין בתוכו הם גוים. ואע״פ דקיימא לן מודה ר׳ אלעזר במזוייף מתוכו (שהוא מתוכו) שהוא פסול, משום דדילמא [אתי] (למימסר) [למיסמך] עליהו, אפי׳ [הכי] הכא כשר, [ד]⁠מיירי בשמות מובהקין. כלומר ששמות הגוים החתומין שם הם שמות שאין דרך בני ישראל להק⁠[ר]⁠א על שמם, אלא אומות העולם. הילכך ליכא למיטעי שיסמכו לחקור העדים מפי עידי הגט שהם גוים לחודייהו, [אלא] ודאי [י]⁠חקרו מפי עידי המסירה שהם ישראלים. אבל בשמות שאין מובהקין אפי׳ [ר׳] אלעזר מודה דפסיל בגיטי נשים ושחרורי עבדים, משום דדילמא אתי למיסמך עלייהו.
ולא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט. מפרש בגמ׳ דחסורי מיחסרא והכי קתני לה: בד״[א] בשמות המובהקין, אבל בשמות שאין מובהקין נעשו כמי שנעשו בהדיוט ופסולין. כלומר בהדיוטות של גוים שאינן ערכאות, שאפי׳ בגיטי ממון הוו פסילי, לפי שהן חשידי להטות משפט ולחייב את הזכאי, ואין דיניהם דין כלל. והכי נמי גבי גט אשה עבידין דמעשין הן הבעל לגרש את אשתו שלא כדין.
כל השטרות העולים בערכאות. פי׳ הוא מקום וועד הדיינים שלהן אע״פ שעדי השטר הם עובדי כוכבים כשרים דמהמני ולא מרעי נפשייהו חוץ מגיטי נשים דלאו בני כריתות נינהו ואמרינן קפסיק ותני לא שנא שטר מכר ולא שנא שטר מתנה בשלמא מכר מכי יהיב זוזי קמייהו קנה ושטרא לראייה בעלמא הוא דאי לא יהיב זוזי קמייהו לא הוו מרעי נפשייהו וכתבי ליה שטרא אלא מתנה במאי ליקני ליה להאי ארעא בהא שטרא האי [שטרא] חספא בעלמא הוא פי׳ שטר מתנה הוא שכותב לו שדי נקנה לך ואין שם קנין אלא בגוף השטר קונה אותה כדתנן נכסים שיש להן אחריות נקנים בכסף בשטר ובחזקה והאי שטרא חספא בעלמא הוא שלא יקרא שטר שראוי לקנות בו קרקע אלא בעדות קיימת ועדות העובדי כוכבים אינם כלום ואע״ג דקי״ל דלא מרעי נפשייהו מ״מ אינה עדות מן התורה ונהי דמהימנינן להו במלתא דלא איברו שהדי אלא לשקרי וכאילו שניהם מודים דמיא עדות (אלא) [אבל] בדבר שהקנין תלוי בעדותם שאף אם שניהם מודים לא קנה הקרקע בשטר אם אין שם עדים אותה העדות של עובדי כוכבים אינה כלום שהרי אינן ראויין להעיד אבל אם היה כתוב במתנה קנין הכי נמי נקנה שהקרקע בסודר קנאו ושטרא לראייה בעלמא והיכא דאין בו קנין אע״פ שהחזיק לאחר מכאן בקרקע אינו כלום שהחזקה מכח השטר אתיא ולא החזיק ע״מ לקנות בחזקה:
זה שביארנו שאין העדים חותמין בגט אלא זה בפני זה פירשו הטעם בסוגיא זו גזרה משום כלכם ודבר זה נתבלבלו בו המפרשין והוא שגדולי הרבנים פירשו שאם יאמר לעשרה כלכם כתובו שצריך שיהא אחד כותב וכלן חותמין ואם לא חתמו כלם פסול כמו שהתבאר בפרק התקבל אם אתה מתירם לחתום זה שלא בפני זה אף כשחתמו שנים הוא שוכח מלהחתים האחרים ונותנו מפני שסבור הוא שכשר בשנים ומתוך כך תקנו שיהיו כל העדים נקבצים יחד בשעת החתימה ויש שואלים והלא אמרו בפרק שני באמר לעשרה כלכם כתובו ששנים משום עדים והשאר משום תנאי עד שאם חתמו שנים ביום אחד דיו אע״פ שחתמו השאר מכאן ועד עשרה ימים והיאך אפשר ליפסל בזה שלא בפני זה אחר שאתה מכשירם ליחתם אלו ביום אחד ואלו לאחר כמה ומכל מקום גדולי קדמונינו כתבו בפירוש זה שאף כשחותמין השאר ביום אחר חוזרין אלו שחתמו באותו מעמד וחותמין אלו השניים בפניהם ולא אמרו אין חותמין זה בלא זה אלא זה שלא בפני זה אבל מכל מקום חותם האחד בפני חברו אע״פ שאין האחר חותם עכשיו ואפי׳ בשניהם כן ר״ל שחותם אחד בלא חברו ובלבד שכל זמן שיחתום יהא חותם בפני חברו ומכל מקום חכמי הדורות פרשו כאן שבשנים צריכים לחתום זה עם זה כאחד ואין חותמין זה בלא זה ואין צריך לומר זה שלא בפני זה ומה שאמרו בכאן גזרה משום כלכם פרושו משום כלכם עדים שאם אמר כן ר״ל כלכם עדים אין כאן משום תנאי כלל וצריך שיחתמו כלם ביום אחד ולפיכך גזרו על שנים שלא יחתמו אלא זה בפני זה שאם כן אף בעשרה כשהחתים שנים שוכח ונותנו ונמצא גט פסול אבל אם אמר כלכם כתובו חותמים שנים ביום אחד מתורת עדים והשאר לכשירצה מתורת תנאי ואין צריכין לחתום זה בפני זה וזהו עיקר הדברים:
כבר ביארנו במשנה שזה שהכשרנו בשטרות העולים בערכאות של גוים דוקא בדבר שאין עיקר קנייתן בשטר כגון שטרי מכר והלואה הא כל דבר שעיקר קנייתו בשטר כגון הודאות ומתנות לא וזהו שתירצו כאן תני חוץ מכגיטי נשים וא״כ טעם האמור כאן דדינא דמלכותא דינא ולהכשיר אף במתנות והודאות אינה לענין פסק וכן היא שטת גדולי המחברים ומכל מקום יש פוסקים שכל שטר שנעשה בערכאות כשר ואף בהודאות ומתנות משום דינא דמלכותא דינא שהוא טעם קבוע בכל התלמוד כמו שביארנו בקמא (ב״ק קי״ג.) ומכל מקום כל היכא דליכא הורמנותא דמלכא אלא ערכאות שמצד בני העיר ומנהיגיה אתה צריך לתירוץ השני והוא האמור חוץ מכגיטי נשים שלא להכשיר אלא במכר והלואה וזהו עיקר הדברים:
כלל הדברים לשיטתנו שכל שטר העשוי על ידי גוים וככתבם וכלשונם אם הוא עשוי כתקון שטרות של ישראל כגון שיהא תקון הקלף שלו בדרך שלא יהא הכתב יכול להזדייף ושיחזור מענינו של שטר בשיטה אחרונה עד שלא יהא אדם יכול לזייף לכתוב בו מה שירצה אם היו חותמיו ישראל ויודעים לקרות כשר לגמרי אפי׳ לא נעשה בערכאות של בית הועד שלהם שכל שחותמיו ישראל יהא הסופר מי שיהיה וכשר בכל מיני שטר וגובין בו אף ממשעבדי וכמו שאמרו בפרק שני אמר אמימר האי שטרא פרסאה דחתימי עלה תרי סהדי ישראל מגבינן ביה ממשעבדי והעמידוה בכתב שאין יכול להזדייף ובחזרת ענין השטר בשטה אחרונה וביודעים לקרות ולא בא ללמד אלא שהשטר כשר בכל דבר ובכל לשון בין בגיטין בין בשטרות וכמו שאמרו בגט גט שכתבו עברית ועדיו יונית או יונית ועדיו עברית כשר אבל אם חותמיהם גוים אם נעשו בערכאות גדולות שלהם כשר בשטר מכר והלואות אף במקום שאין שם הורמנותא דמלכא ופסולות במתנות והודאות ובמקום שיש בו הורמנותא דמלכא כשר אף בהודאות ומתנות לשיטתנו ומכל מקום כל שעל ידי הדיוטות שבהם פסולות בכלם וכמו שאמרו רבינא סבר לאכשורי בכנופיאתא דארמאי ר״ל קבוץ מנהיגי העיר בלא שופט שלהם וחכמיהם ואמרו לו ערכאות תנן וגדולי המחברים כתבו שאף הכשרות בערכאות דוקא בשיעידו ישראלים על עידי השטר ועל השופט שאינם ידועים בקבלת שוחד ואין דברים אלו נראין כלל וכן כתבו בשם רבותיהם שאף שטר חוב אף בערכאות אינו כלום ולא הכשירו אלא במכר ובאמת כך אמרו בסוגיא זו קא פסיק ותני לא שנא מכר ולא שנא מתנה ולא הזכיר לשון הלואה כלל ומכל מקום יראה לשיטתנו הואיל ואין השטר עיקר הקנין אף הלואות בכלל ולא עוד אלא שלדעתנו גובין בה ממשעבדי אלא שגדולי הפוסקים והמחברים ואף גדולי המפרשים כתבוה דוקא מבני חרי שכל הנעשה בגוים אפי׳ במומחים שבהם אין לו קול והמחלקת תלויה במה שאמרו בפרק שני רב פפא כי הוה אתי לידיה שטר העשוי בערכאות של גוים מקרי לה לשני גוים במסיח לפי תמו זה שלא בפני זה ומגבה בה מבני חרי זו היא גירסא שלהם ויש גורסין ממשעבדי וזו היא גירסא שלנו ומפני שכל הנעשה בערכאות קלא אית ליה והוא שאמרו בתלמוד המערב קול יוצא בערכאין ואותם הפוסלים בשטר הלואה אף שבערכאות מפרשים דבר זה במכר ולענין אחריות ואין נראה כן דהא מכל מקום כל השטרות תנינן:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ב משנה כל השטרות העולים בערכאות (הנעשים בבתי משפט) של גוים, אף על פי שחותמיהם גוים — כולם כשירים לכל ענין שבהלכה, חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים. ר׳ שמעון אומר: אף אלו כשירין, ולא הוזכרו בבית המדרש ששטרות של גויים פסולים אלא בזמן שנעשו בהדיוט (על ידי אדם פשוט) ולא בבית משפט.
MISHNA: With regard to all documents produced in gentile courts, even though their signatures are those of gentiles they are all valid, except for bills of divorce and bills of manumission. Rabbi Shimon says: Even these are valid, as these two types of documents are mentioned only when they are prepared by a common person, not in court.
קישוריםעין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילפסקי רי״דבית הבחירה למאיריחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) גמ׳גְּמָרָא: קָא פָּסֵיק וְתָנֵי לָא שְׁנָא מֶכֶר ל״שלָא שְׁנָא מַתָּנָה.
GEMARA: With regard to the ruling of the mishna that all documents written in gentile courts are valid, the Gemara comments: The tanna categorically teaches a general halakha in the mishna, and it is no different if it is a document concerning a sale and it is no different if it is a document concerning a gift, the document is valid in both cases.
רי״ףרש״יר״י מלונילחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמ׳ קא פסיק ותני – כל השטרות כשרין בחותמי עובדי כוכבים לא שנא שטרי מכר ול״ש שטרי מתנה.
גמ׳. קא (פסיל) [פסיק] ותני. כל השטרות כשרים בחתימת גוים.
לא שנא שטרי מכר ולא שנא שטרי מתנה. בשלמא שטרי מכר של קרקע, לפי דארעא לא⁠[ו] בהאי שטרא מיקניא ליה, אלא בזוזי [ד]⁠יהיב האי גברא זוזי לישראל (חודיה) [חבריה קמייהו], דקרקע נקנה בכסף ובשטר, [והאי שטרא ראיה בעלמא] הוא, שלא [יא]⁠מר לא מכרתיה ולא קבלתי המעות. ובהאי מילתא כיון [דכתב ליה שטרא] מהני, דאי לאו דיהב זוזי קמייהו כיון דדיינין קבועין הן נינהו, לא הוו מרעי נפשייהו [וכתבי ליה] שטרא.
מתנה. דעל ידי השטר הוא.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ג גמרא במשנה שנינו שכל השטרות שנכתבו בערכאות של גויים כשרים, ומעירים: התנא קא פסיק ותני [פוסק, קובע ושונה במשנתנו] הלכה כללית, לא שנא [שונה] הדבר במכר ולא שנא [שונה] במתנה, שבכל מקרה כשר.
GEMARA: With regard to the ruling of the mishna that all documents written in gentile courts are valid, the Gemara comments: The tanna categorically teaches a general halakha in the mishna, and it is no different if it is a document concerning a sale and it is no different if it is a document concerning a gift, the document is valid in both cases.
רי״ףרש״יר״י מלונילחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) בִּשְׁלָמָא מֶכֶר מִכִּי יָהֵיב זוּזֵי קַמַּיְיהוּ הוּא דִּקְנָה וּשְׁטָרָא רְאָיָה בְּעָלְמָא הוּא דְּאִי לָא יָהֵיב זוּזֵי קַמַּיְיהוּ לָא הֲווֹ מַרְעִי נַפְשַׁיְיהוּ וְכָתְבִין לֵיהּ שְׁטָרָא.
The Gemara asks: Granted, in the case of a sale this is reasonable, as from when the buyer gave money to the seller in the presence of the gentile judges he has acquired the property, since he has performed an act of acquisition. And the document is merely a proof for the acquisition. It must be that he already acquired the property in question, as if he had not given money in their presence the court would not act to its own detriment and write a document for him, as the document detailing the sale would not be accurate, and writing such a document would reflect poorly on them. Therefore, the document clearly serves as proof that the acquisition was performed in the correct manner.
רי״ףרש״ירמב״ןרשב״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בשלמא – שטרי מכר דארעא לאו בהאי שטרא מיקניא אלא בזוזי.
מכי יהיב – האי גברא.
זוזי – לישראל חבריה.
קמייהו – דדיינין עובדי כוכבים.
הוא דקנה – לארעא דקרקע נקנה בכסף או בשטר והאי שטרא ראיה בעלמא הוא שלא יאמר (לא) מכרתיה ולא קבלתי מעות ובהא מילתא אינהו מהימני.
דאי לאו דיהב זוזי קמייהו – כיון דדיינין קבועין נינהו.
לא הוו מרעי נפשייהו – וכתבי ליה שטרא.
בשלמא מכר מדיהיב ליה זוזי קמייהו קנה ושטרא ראיה בעלמא הוא אי לאו דיהיב זוזי קמייהו לא הוו מרעי נפשייהו – פי׳ ומשום כןא נאמנים ואפילו טען הלה לא מכרתי לך לעול׳. והוא הדין לשטרי הלואות שבכלל הכשר הם דהא כל השטרותב קתני, וטעמא נמי משום הכי דכיון דיהיב זוזי אשתעבדו ליה נכסי ושטרא ראיה בעלמא הואג כי היכי דתיפוק ליה, ואי לא דיהיב זוזי קמייהו לא מרעי נפשייהו וכתבי, וגבי נמי ממשעבדיד דכיון דעביד בערכאות קלא אית ליה, והיינו דאמרינן בפרק המביא דלקמןה רב פפא כי אתי ליה שטרא פרסאה דעביד בערכאות של גוים מקרי ליה לשני גוים זה שלא בפני זה במסיח לפי תומו ומגבי ליה ביה ממשעבדיו. וליכא למימר דהתם דמסריה ניהליה באפי סהדי ישראל דהא נעשה בהדיוט אף על גב דמסריה ניהליה באפי סהדי ישראל לא מגבינן ביה אלא מבני חריז, דאלמא עידי מסירה בשטר של גוים לא מפקי קלא ומאי שנא בערכאות. וליכא למימר דחתימי עליה סהדי ישראלח, דאי חתימו עליה מאי עבוד בערכאות איכא עבוד בישראל הוא, ואפילו בהדיוט נמי כדאמרינן התם בסמוךט האי שטרא פרסאה דחתימו עליה סהדי ישראל מגבינן ביה ממשעבדי, ושטרא פרסאה סתם דעביד בהדיוט הוא מדלא קאמר דעביד בערכאות כדקאמר בקמייתא, ואף על פי כן הכשירו וכדאתמרי התם ששטר בכל לשון כשר. וכן פירש רש״י ז״לכ שטרא פרסאה דעביד בערכאות וחותמיהן גוים וערכאות קלא אית להו, ומאן דגריס התם ומגבי ביה מבני חרי, דלמא משום דלא סמיך אמסיח לפי תומו דגוי למיגבא ממשעבדי ואבני חרי סמיך. אלא שאין גרסא זו נכונה, וכך מצינו נמי לגאוןל אית דגרסי מבני חרי ואית דגרסי ממשעבדי, מיהו רובא דרבנן דעלייהו סמכא גרסא מפומא דרבוותא דעלייהון סמכא שמעתתא ומגבי בה ממשעבדי גרסי. ואי קשיא לך היכי אמרינן הכא מכר מדיהיב זוזי קמייהו קנה הרי אמרומ אבל במקום שכותבין את השטר לא קנה עד שיכתוב את השטר ואין זה שטר להקנות בו, לא תטעה בזה, דהתם היינו טעמאנ משום דלא סמכא דעתיה עד דכתביס שטרא לראיה אבל כשנכתב בכסף קנה הילכך אף כאן קנה בשטר ערכאות.
א. השווה דברי התוס׳ רי״ד דמכיון שאינם משקרים לכן מהמנינן להו בשטרי ראיה. וברא״ש כתב דנאמנותם היא מתק״ח, ועיין רש״י לעיל ט ב ד״ה חוץ דכשר מן התורה, וכ״ה בתוס׳ ב״ק פח א ד״ה יהא. ובהגהות אשר״י שם.
ב. מלשון זה משמע דרבנו ס״ל דגם שטרי הודאות ומתנות יהיו כשרים שהרי כל השטרות קתני. וכן הוא בחידושי רבנו ב״ב נה א סוף ד״ה אם, וכן כתב הריב״ש סי׳ רג בשם רבינו. וכן היא לסוברים שאין מחלוקת בין ב׳ התירוצים בגמ׳, וא״כ גם שטרי מתנה בכלל וכ״כ הרשב״א והריטב״א. אבל הרי״ף בתשובה י״ד כתב דרק שטרי הלואות כשרים אבל שטרי הודאות הרי הם כחרס. וכ״ד הרמב״ם פכ״ז ממלוה ה״א והרמ״א הובא כטור סי׳ ס״ח ובב״י שם ובשו״ע סעיף א׳.
ג. ומה״ט כתב רבינו לקמן כ ב דא״צ בשטר מלוה ספר המקנה. ועיין קצוה״ח סי׳ ס״ו ס״ק ב דכל שטר מלוה הוי שטר קנין והתחייבות, ובמשובב שם כתב דמ״מ בשטר העולה בערכאות יודו כו״ע שאינו אלא לראיה.
ד. וכ״ד הרשב״א בחידושיו ובתשובה אלף קע״ב והריטב״א והרא״ש בסי׳ יא. ודעת הרמב״ם בפכ״ז ממלוה ה״א דגובה רק מבני חורין וכ״כ בתוס׳ הרא״ש יא א והתוס׳ רי״ד יט ב, והראב״ד והרמ״ה שהובא בטור סי׳ סח, ועיין שו״ע סי׳ סו ס״א.
ה. יט א.
ו. וכ״כ בתוס׳ הרא״ש לקמן בשם הירושלמי, וברשב״א ובריטב״א כאן.
ז. כמבואר להלן יא א.
ח. ובריטב״א כתב דלא שייך למימר הכי, דעדי מסירה לא יועילו יותר מעדי חתימה.
ט. יט ב.
י. שם.
כ. שם ד״ה ממשעבדי.
ל. עיין ספר העיטור ח״א מאמר ח.
נ. עיין בחידושי רבינו ובריטב״א בקידושין כו א. וכ״ה ברשב״א מאירי ותוס׳ רי״ד דהיכא דאין השטר אלא לראיה חל הקנין בכסף.
ס. כן הגי׳ בכת״י וכ״מ מהמשך דברי רבינו. ועיין רש״י בקידושין כו א ד״ה עד דנקט דמשמע דבעי נתינה בשטר, ומאידך בספר המקח לרב האי גאון שער יג והובא ברמב״ם פ״א ממכירה ה״ד ובשו״ע חו״מ סי׳ קצ שנקטו ״עד שיכתוב השטר״, ועיין אמרי בינה חו״מ דיני קנינים סי׳ רב מ״ש בזה.
בשלמא מכר מדיהיב זוזי קמייהו הוא דקנה ושטרא ראיה בעלמא היא. דאפילו במקום שכותבין את השטר אין שטר מעכב בקנייה אלא משום דכיון דכתבין שטרא לא סמכא דעתייהו עד דכתבין שטרא וכן נמי בשטרי הלואה מדיהיב זוזי הוא דאישתעבד ליה אידך, ואפילו מלוה על פה היה מן הדין לגבות ממשעבדי אלא משום דלית ליה קלא וכדאמרינן בבבא בתרא (בבלי ב״ב מב.) מאן דיזיף בצינעא יזיף, ומהאי טעמא נמי הוא דאמר רב (שם) המוכר שדהו בעדים גובה מנכסים משועבדים דמאן דזבין בפרהסיא זבין, והלכך שטרי הלואה העולין בערכאות של גויים כשרין וגובין מנכסים משועבדין דערכאות קלא אית להו וכדאמרינן לקמן (גיטין יט:) ר״פ כי הוה אתי קמיה שטרא פרסאה דעבוד בערכאות של נכרים מקרי ליה לשני נכרים זה שלא בפני זה במסיח לפי תומו ומגבי ביה ממשעבדי, ה״ג לה התם בספרי דוקני, וכ״כ ר״ח ז״ל, וההיא ודאי אפילו בדלא חתמי׳ בה סהדי ישראל היא, דאי בסהדי ישראל אפילו בהדיוט מגבינן בה ממשעבדי וכדאמרינן התם (שם) אמר אמימר האי שטרא פרסאה דחתמו עלה סהדי ישראל מגבינן ביה ממשעבדי.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ויש לשאול: בשלמא [נניח] מכר, מובן הדבר, שכן כבר מכי יהיב זוזי קמייהו משעה שנתן הקונה כסף למוכר לפניהם, לפני הדיינים הגויים] הוא שקנה שנעשה הקנין, ושטרא [והשטר] ראיה בעלמא [בלבד] הוא לכך שהיה קנין, משום דאי [שאם] לא יהיב זוזי קמייהו [היה נותן את הכסף לפניהם] לא הוו מרעי נפשייהו וכתבין ליה שטרא [היו מריעים, מזיקים, לעצמם, לשמם הטוב וכותבים לו את השטר], ואם כן, השטר אינו אלא שטר ראיה הגון לקנין שנעשה כדין.
The Gemara asks: Granted, in the case of a sale this is reasonable, as from when the buyer gave money to the seller in the presence of the gentile judges he has acquired the property, since he has performed an act of acquisition. And the document is merely a proof for the acquisition. It must be that he already acquired the property in question, as if he had not given money in their presence the court would not act to its own detriment and write a document for him, as the document detailing the sale would not be accurate, and writing such a document would reflect poorly on them. Therefore, the document clearly serves as proof that the acquisition was performed in the correct manner.
רי״ףרש״ירמב״ןרשב״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אֶלָּא מַתָּנָה בְּמַאי קָא קָנֵי לָאו בְּהַאי שְׁטָרָא וְהַאי שְׁטָרָא חַסְפָּא בְּעָלְמָא הוּא אָמַר שְׁמוּאֵל דִּינָא דְמַלְכוּתָא דִּינָא.
However, with regard to a gift, by what means does the one who receives the gift acquire it from the giver? Is it not via this document? And yet this document is merely a shard, as a document written by gentiles is not considered a legal document according to halakha. Shmuel said: The law of the kingdom is the law, i.e., Jews must obey the laws of the state in which they live. Consequently, every form of property transfer accepted by local law is valid according to halakha as well.
רי״ףרש״יתוספותר״י מלונילפסקי רי״דרמב״ןרשב״אפני יהושעגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא מתנה – דעל ידי השטר הוא קנה אותה במסירת השטר היכי מקניא האי שטרא חספא בעלמא הוא.
דינא דמלכותא – של עובדי כוכבים.
חספא בעלמא הוא – פירש בקונטרס דהוה מצי לשנויי בעדי מסירה ור׳ אלעזר היא אלא דשינויא דחיקא הוא דהא לעיל פרכינן עלה מדסיפא רבי שמעון בשטתו דרבי אלעזר מכלל דרישא לאו רבי אלעזר וקשה דאדרבה תירוץ דבעדי מסירה ור׳ אלעזר נשאר לפי המסקנא דמשני כי קתני מילתא דליתא בקדושין דאי בלא עדי מסירה וכרבי מאיר אפילו בקדושין פסלינן ערכאות מדאורייתא ואור״י דכי היכי דפסלי׳ בגט אף בעדי מסירה ושמות מובהקים משום דלמא אתי למיסמך עלייהו בלא עדי מסירה ישראל הכי נמי פסלינן בשטר מתנה ולא תיקנו חכמים להאמינם אלא בשטרי מלוה ומכר שהן לראיה ואין נעשה על פי עדותן שום קנין אבל שטר מתנה אין כשר לקנות בו מדאורייתא אלא א״כ יש עדים כשרים בשעת מסירה ואפילו אם נאמר ששטר מתנה שחתמו בו ישראל כשר לקנות בו בלא עדי מסירה היינו משום שידוע ע״י עדי חתימה שהן כשרים מן התורה שבא השטר מיד הנותן ליד המקבל וכן כשר בהודאת נותן שהוא כק׳ עדים אבל בשטר שחותמין בו עובדי כוכבים שאין בו לא עדי מסירה ולא עדי חתימה שכשרים להעיד ולא הודאת בע״ד לא חשוב שטר לקנות על ידו ולא הוי אלא חספא בעלמא אבל אין לומר דלהכי חשיב ליה חספא בעלמא משום דמתניתין כיילא שטר מתנה בהדי שאר שטרות דכשרים אפילו כתיבתן וחתימתן עובדי כוכבים דהשתא לא מהני עדי מסירה מידי דהא בברייתא דבסמוך כולל יחד כל השטרות דכשרים בערכאות ואפילו גיטי נשים ואפי׳ הכי לא מכשרינן בגיטין אלא בכתיבת ישראל ובעדי מסירה ובשאר שטרות כשר בכל ענין. ר״י.
[במאי] קונה אותה. שהרי הוא כותב [לו שדי] נתונה לך, ובלא [שום] חליפין וקנין הוא קונה (אותיות) [אותה] במסירת השטר, והיכי מיקינא ליה בהאי שטרא, האי שטרא [חספ]⁠א (ד)[ב]⁠עלמא הוא.
דינא דמלכותא. דינא של גוים.
דינא. הילכך בשטרי מתנה בחותמות ע⁠[רכא]⁠ות קנה.
אמר שמואל דינא דמלכותא דינא. פי׳ אע״פ שאין שטר חתימת העובדי כוכבים חשוב שטר מפני שאין כשרים להעיד מן התורה כיון שהמלך גזר שיהיו שטריהן קיימי׳ ויהיו נאמנים בעדותן שטר כשר הוי וקונה אף במתנה ואי בעית אימא תני חוץ מכגיטי נשים. פי׳ כל שטרות שהן כגיטי נשים שע״י שטר הדבר נגמר דהיינו נמי שטר מתנה:
אלא שטרא מתנה במאי קני בהאי שטרא חספא בעלמא הוא – פירש״י ז״לא והוא הדין דמצי לאוקומה בעידי מסירה דאינהו משוו ליה שטרא, אלא שנוייא דחיקא היא דשנינן לעיל דהא פרכינן עלה מדקתני סיפא ר״ש ואצטריך לשנויי, ולא מחוור ליב דעל כרחין ההוא שנוייא איתיה דאי לא בעידי מסירה ור׳ אלעזר מילתא דאיתיה בקדושין קתני. אלא כך אני אומר שמעולם לא העמידו משנתנו דוקא כר׳ אלעזר ולומרג דר׳ מאיר לא מודה בה, אלא מתני׳ בין לר״מ בין לר׳ אלעזר שמודה אף ר״מ בשאר שטרות שכשרין ומודה אף ר׳ אלעזר בגיטי נשים שפסולין, דעל כרחין ההיא שינויא איתא דאי לאו בעדי מסירה ור׳ אלעזר מילתא דאיתא בקידושין קתני. ועוד שלא עלה על דעת שלא הכשיר ת״ק שאר שטרות אלא בעדי מסירה, דהא כל השטרות קתני ואע״פ שחותמיהן גוים קתני, משמע בין שמות מובהקין בין שמות שאינם מובהקין, ובשאינם מובהקין ליכא לאכשורי משום עדי מסירה דהא מודה ר״א במזוייף מתוכו שהוא פסול ואפילו בשמות מובהקים לתנא קמא דגזר גזרינן דלא למיגבא ממשעבדי ומשמע נמי בלא עידי מסירה כלל. ועוד דאי בעידי מסירה ובשמות מובהקים אפילו נעשה בהדיוט נמי כשריםד, אלא ודאי כי מתרצינן לעיל בעידי מסירה ור׳ אלעזר אסיפא מתרצינן וכו׳, והכי קתני כל השטרות העולין בערכאות אע״פ שחותמיהן גוים ואין שם עידי מסירה כשרים חוץ מגיטי נשים ושחרורי עבדים שאין להם הכשר לעולם ואפילו בעידי מסירה ובשמות מובהקים.
א. י ב ד״ה חוץ.
ב. וכן הק׳ בתוד״ה חספא, ברשב״א ובר״ן, ועיין מהרש״א ומהרמ״ש בדברי התוס׳ ותי׳ כרב.
ג. כל הקטע מולומר דר׳ מאיר עד דהא מודה ר״א חסר בנדפס.
ד. רבינו לשיטתו להלן יא א ד״ה תניא דמכשירינן בהדיוט בעדי מסירה, דלא כהתוס׳ ד״ה לא דחכמים פוסלים בכה״ג דגזרינן אטו שאר שטרות.
אלא מתנה במאי קני לה בהאי שטרא האי שטרא חספא בעלמא הוא אמר שמואל דינא דמלכותא דינא. ומלכא אמר דכל הקונה בשטר העולה בערכאות ליכול ארעא.
גמרא אלא מתנה כו׳ חספא בעלמא הוא. כבר כתבתי בד׳ הסמוך דלפירש״י ז״ל לעיל דערכאות לא פסילי מדאורייתא אפי׳ בגיטין אי לאו מקרא דוכתב ונתן א״כ מאי מקשה הש״ס הכא במתנה חספא בעלמא הוא ואמאי הא כשירין מדאורייתא דבמתנה לא שייך דרשה דוכתב ונתן מיהו לפמ״ש שם דהא דאיצטריך קרא דוכתב ונתן ולא פשיטא לן לפסול בגיטין מטעם דלאו בני עדות נינהו היינו משום דרש״י נחית לשיטת רבינו תם דאפי׳ למאי דקי״ל השתא אליבא דר״מ דע״ח כרתי אפ״ה ר״מ גופא מודה דבעינן ע״מ בגט ועלייהו קאי דבר דבר אלא דבעינן נמי ע״ח מגזירת הכתוב וא״כ לפ״ז לא הוי לן למיפסל חתימת ערכאות משום דלאו בני עדות נינהו דהא עיקר העדות תליא במסירת הגט ואיצטריך למעט החתימה מגזירת הכתוב דוכתב ונתן משא״כ לענין שטר מתנה דפשיטא ליה לרש״י ז״ל דהיכא דאיכא ע״ח לחוד סגי ולא צריכינן לע״מ וע״ח לחוד משוי ליה שטרא וא״כ מקשה הש״ס שפיר הא חספא בעלמא הוא כיון דחתמו עליה ערכאות דלאו בני עדות נינהו היכא דבעינן עדות גמור כן נ״ל ויש ליישב עוד בענין אחר ויבואר בלשון התוספות בסמוך ודו״ק:
תוס׳ ד״ה חספא וכו׳ אם נאמר ששטר מתנה. ע׳ לעיל דף ד ע״א תד״ה דקיי״ל:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא מתנה במאי קא קני [במה המקבל קונה] אותה מן הנותן — לאו בהאי שטרא [האם לא בשטר זה]? ואולם האי שטרא חספא בעלמא [שטר זה חרס סתם] הוא, ששטר שנכתב על ידי גויים אין לו דין של שטר מבחינת דיני ישראל! אמר שמואל: דינא דמלכותא [דין המלכות]דינא [דין] הוא, ולכן לכל העניינים השייכים להעברת נכסים יש תוקף גם להלכה.
However, with regard to a gift, by what means does the one who receives the gift acquire it from the giver? Is it not via this document? And yet this document is merely a shard, as a document written by gentiles is not considered a legal document according to halakha. Shmuel said: The law of the kingdom is the law, i.e., Jews must obey the laws of the state in which they live. Consequently, every form of property transfer accepted by local law is valid according to halakha as well.
רי״ףרש״יתוספותר״י מלונילפסקי רי״דרמב״ןרשב״אפני יהושעגליון הש״ס לרע״אחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) ואב״אוְאִיבָּעֵית אֵימָא גתָּנֵי חוּץ מִכְּגִיטֵּי נָשִׁים.:
And if you wish, say that one should emend the text of the mishna, and teach: They are all valid except for documents that are like bills of divorce. In other words, the distinction is between different types of documents: Documents that are meant to serve only as proof are valid even if they were produced in gentile courts, whereas documents that effect a legal act, such as bills of divorce, are invalid if they were written in a gentile court.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תני חוץ מכגיטי נשים – כל שטרות שהן כגיטי נשים שעל ידי השטר הדבר נגמר דהיינו נמי שטר מתנה וה״ה נמי דמצי לשנויי בעדי מסירה ישראל דאינהו משוי ליה שטרא אלא שינויא דחיקא הוא דשנינן לעיל הכי דהא פרכינן עלה מדקתני סיפא רבי שמעון כו׳ ואיצטריכא ליה לשנויי שמות מובהקין איכא בינייהו (אע״ג דאוקימנא לעיל בעדי מסירה ה״מ לת״ק דברייתא דנחית למנינא ופרכינן עלה והא איכא לשמה ואיכא מחובר וליכא לתרוצי אלא בהכי אבל תנא קמא דמתניתין דלא נחית למנינא ותנא לשמה לא מוקמינן ליה כרבי אלעזר דמדרבי שמעון סבר לה כר׳ אלעזר תנא קמא לא סבירא ליה).
[חוץ מכגיטי] נשים. כלומר כל השטרות שהן כגיטי נשים, שעל ידי השטר הדבר [נ]⁠גמר, דהיינו נמי שטר מתנה, אין להכשיר חותמות של גויים אע״פ שהן ערכאות, דהא לאו בני סהדותא נינהו שיתקיים שום עדות על פיהם.
ואי בעית אימא תני חוץ מכגיטי נשים – פי׳ ה״קא אפי׳ באתרא דליכא הרמנת מלכא אערכאות אלא ערכאות העומדות מאליהן הן, ואפ״ה קתני מתני׳ דכשרים וקתני חוץ מכגיטי נשים, אבל ודאי הלכתא כשמואל דדינא דמלכותא דינא בכל כיוצא בזהב ובפרק חזקת הבתיםג אוסיף ביאור בע״ה. ואף על גב דאמרן לעיל מילתא דאיתיה בשטרות לא קתני הא אזיל ליה ההוא פירוקא, ועוד דכיון דהני תרי לישני לא פליגי אהדדי ומודה דהיכא דאיכא דינא דמלכותא כשרים חוץ מגיטי נשים מילתא דליתיה בשטרות הואד.
א. וכ״כ רבינו ב״ב נה א, והר״ן בחידושיו ובהלכות וברשב״א ריטב״א נימוק״י ורא״ש כאן.
ב. כוונת רבינו דאף במילי שלא הוי לצורך המלך ועיין רשב״א בסוגיין. והמ״מ פכ״ז ממלוה ה״א הביא כן בשם רבינו ובעל העיטור והרשב״א. ועיין שו״ת הריב״ש סי׳ כג שהביא דעת רבינו, ובסה״ת שער מו ח״ח סעיף ה׳ וש״ך חו״מ סי׳ עג ס״ק לט.
ג. ב״ב נד ב, נה א, בחידושי רבינו שם.
ד. וכן תי׳ בר״ן ובריטב״א. ועיין תוס׳ לעיל ט ב ד״ה מילתא שהגמ׳ שם ס״ל כלישנא קמא.
ואי בעית אימא תני חוץ מכגיטי נשים. כלומר חוץ מכל שטר שכל גמר ענינו תלוי בו כגיטי נשים, ושטר מתנה דכותיה הוא ופסול. ואיכא מאן דאמר דתרי לישני פליגי אהדדי, דלשמואל שטר מתנה העולה בערכאות קנה וללישנא בתרא לא קני, ואפילו היכא דאיכא הרמנא דמלכא. ואיכא מאן דמפרש דלא פליגי אלא דשמואל [קאי] היכא דאיכא הרמנא דמלכא, ופירוקא בתרה היכא דליכא הרמנא דמלכא, וזה נראה עיקר דהא קיימא לן בעלמא דינא דמלכותא דינא, ומאי שנא הכא. ויש דוחין דלא אמרינן דינא דמלכותא דינא אלא בדברים שהן להנאת המלך וכאותה שאמרו בבבא בתרא (בבא בתרא נד:) מלכא אמר לא ליקני איניש ארעא אלא באיגרתא, כלומר שיחתום הוא את השטר ויקיימנו, כדי שיקח הוא את חוקו וכדאמרינן נמי (ב״ק קיג:) תדע דקטלי דיקלי ועבדי גישרי ועברינן עלייהו והכא בשאין לו למלך בדין זה שום תועלת. ואינו נראה, מדאמרינן התם בבבא בתרא (בבא בתרא נה.) אמר רבא הני תלת מילי אשתעי לי עוקבן בר נחמיה (משמא דרבא) [בגמרא איתא משמיה דשמואל] דינא דמלכותא דינא אריסא דפרסאי עד ארבעין שנין כלומר דינא דמלכותא דינא ומלכא אמר והנהיג שתועיל חזקה לנכרי בארבעין שנין והכא מאי הנאה ותועלת יש למלך בזה.
ורבינו הרב נ״ר פירשה לזו בפרק חזקת הבתים דהכי קאמר תני חוץ מכגיטי נשים ולא משנינן ליה משום דינא דמלכותא דינא לפי שאין המלך מפקיע ממון ישראל אצל חבירו אלא כל זמן שהוא בא לדון בערכאות שלהם הילכך אף על פי שעשה ישראל שטר לחבירו בערכאות שלהם לא הופקעה השדה מן המוכר על [ידי] אותו שטר, כל זמן שלא באו [לדון] בערכאות שלה. והא דקאמר שמואל טעמא משום דינא דמלכותא דינא פירושו שאין המוכר יכול לחזור בו עוד שכבר הופקעה ממנו השדה בדינא דמלכותא וכשיחזיק בה הלה יזכה בה ולא בשטר עצמו זוכה בה וכמו שאתה אומר בשטרי מכר דבזוזי קני, אי נמי אפשר בשטר כדאמרינן התם (ב״מ עד.) האי סיתומתא קניא באתרא דנהיגי למיקנא ודינא דמלכותא נמי כמנהגא הוי עד כאן לשונו שפירש שם, ובהלכות הרי״ף ז״ל לא נתבררו דברים הללו שהביא שתי הלשונות ולא כתב הלכתא היכי. אבל בתשובת שאלה מצאתי לו כלישנא בתרא ובמתנה לא קנה).
ומדברי רש״י ז״ל נראה דסבירא ליה דאמרינן הכא דינא דמלכותא דינא היכא דאיכא הרמנא דמלכא כפירושא מציעאה דכתיבנא לפי שפירש הוא ז״ל במשנתנו כל השטרות העולין בערכאות של גויים כשרים משום דדינא דמלכותא דינא.
הא דמשנינן דינא דמלכותא דינא, אי נמי תני חוץ מכגיטי נשים ולא משנינן בעדי מסירה דאינהו עבדי ליה שטרא ורבי אלעזר היא כדמשנינן לעיל (גיטין ט:), פירש רש״י ז״ל משום דדוחק הוא לומר כן דלעיל דשניה הכי הא אקשינן עליה הא מדסיפא רבי אלעזר מכלל דרישא לאו רבי אלעזר. וקשה לפירושו, דעל כרחין לעיל פסול דערכאות דברייתא אית לן למימר דלאו ר״מ היא אלא רבי אלעזר היא, והיינו דליתיה בקידושין כדפרישית לעיל, אבל לרבי מאיר דאורייתא הוא ובקידושין נמי איתא וכמו שכתבתי למעלה (י׳. בד״ה אלא), וכיון דפסול ערכאות דברייתא מיירי בעדי מסירה ואליבא דרבי אלעזר שפיר הוי מצי לאוקומי נמי פסולא דמתניתין בההוא טעמא, אלא יש לומר דכל היכא דמצי לאוקומי מתניתין לכולי עלמא מוקמינן. ועוד יש לומר דכולה מתניתין לכולי עלמא אתיא והכי קתני כל השטרות העולין בערכאות של גויים כשרין אפילו לרבי מאיר, חוץ מגיטי נשים דפסולין אפילו לרבי אלעזר ורבי שמעון אומר אף אלו כשרין לרבי אלעזר והא דמוקמינן לעיל ברייתא אליבא דרבי אלעזר סיפא הוא דמוקמינן הכי ואליבא דרבי שמעון.
בד״ה תני חוץ כו׳ שע״י השטר כו׳. נ״ב ולפ״ז לא קשה א״כ לא ליתני ושחרורי עבדים דלא גריע משטרי מתנה דאי לא תני ה״א האי כגיטי נשים לאו לרבויי שטרות קאתי וכמו שפרש״י אלא לרבויי שחרורי עבדים דדמיא לגט אשה קאתי וק״ל:
בא״ד דלא נחית למניינא ותנא לשמה כו׳. נ״ב נ״ל הכי פירושו ותנא לשמה ומחובר בפרקי אחריני דלקמן ובמתני׳ דהכא לא ממעטינן דהא לא נחית למניינא ודו״ק:
תוס׳ בד״ה חספא בעלמא הוא ור״א נשאר לפי המסקנא כו׳. נ״ב ואף שרש״י פי׳ דדוקא לתנא דברייתא הוא דדחיק לשנויי בהכי מ״מ הקשו התוס׳ שפיר דע״כ לאו שנויא דחיקא הוא מאחר שאנו מוכרחים לתרץ כן לתנא דברייתא לפי האמת א״כ שמעינן שכן דרך התנא הוא ודו״ק:
בא״ד ולא הוי אלא חספא כו׳. נ״ב ומשום הכי פסלינן אפילו היכא דאיכא עדי מסירה דשמא אתא למסמך עלייהו ובעדי חתימה עובדי כוכבים לחוד הוא ודאי חספא ודו״ק:
רש״י בד״ה תני חוץ מכגיטי נשים כו׳ ה״ה נמי דמצי לשנויי בעידי מסירה כו׳ עכ״ל. ואע״ג דאי הוי מוקי לה בע״מ הוי קשיא לן אמאי נקיט ערכאות דאפי׳ בהדיוטות נמי כשר היכא דאיכא ע״מ לפירש״י ותוס׳ לקמן מיהו הוי מצי למימר דנקיט ערכאות משום שטרי מכירה דלא צריכא ע״מ ואפ״ה כשירים בערכאות ובהדיוטות פסולי משום דמרעי נפשייהו או דנקיט ערכאות לרבותא דאפ״ה בגיטין פסילי אבל יש לדקדק דהיאך מצי לאוקמי בע״מ ואיירי אף בשטר מתנה דא״כ תיקשי הא דקתני סיפא לא הוזכרו אלא בזמן שנעשה בהדיוט וע״כ דה״ק נעשו כמו שנעשה בהדיוט בשאר שטרות כדמוקי בסמוך לתרתי שינויי וכפירש״י ותוס׳ דאף לשינוייא קמא נמי האי שנעשו בהדיוט אגיטי ממון קאי ובשלמא למאי דשנינן דינא דמלכותא דינא נמצא דהא דקתני רישא שטרי ממון כשירים היינו אף בלא ע״מ וא״כ א״ש דבסיפא בשמות שאינן מובהקים נעשו כמו שטרי הדיוטות בממון דפסילי דכיון דליכא ע״מ וכן למאי דקמשני חוץ מכגיטי נשים א״כ לא איירי רישא אלא בשטרי מכירה דליכא ע״מ אם כן מסיק שפיר בסיפא נעשה כמו שנעשו בהדיוט אבל למאי דבעי לאוקמי רישא בע״מ לא שייך כלל לומר נעשו כמו שנעשו בהדיוט דהא בע״מ דאיירי ברישא אפילו בהדיוטות כשירים ואם בא לומר נעשו כשטרי הדיוטות היכא דליכא ע״מ א״כ אפילו בערכאות פסיל בגיטי ממון כגון שטרי מתנות ודוחק לומר דהאי כמו שנעשו בהדיוט אשטרי מכירה קאי ובדליכא ע״מ דהא במתניתין גופא לא מפליג כלל בין שטרי מכירה לשטרי מתנה ואיירי בכולהו אם כן סיפא נמי אכולהו קאי ויש ליישב בדוחק וצ״ע:
בא״ד אלא שינויא דחיקא הוא כו׳ דהא פרכינן כו׳ ואיצטריך לשנויי שמות מובהקין איכא בינייהו עכ״ל. ויש לדקדק אמאי הוי שינוייא דחיקא דאדרבה כיון דכולהו אמוראי בפ׳ המגרש סברי דהלכתא כר״א דאמר ע״מ כרתי א״כ נראה יותר דוחק לאוקמי סתמא דמתניתין דהכא דלא כר״א אלא כר״מ וליכא למימר דאפ״ה מיסתבר יותר לומר דפליגי ר׳ שמעון ורבנן בפלוגתא דאשכחן דפליגי תנאי ר״א ור״מ ממה שנאמר דטעמיה דת״ק דגזר מובהקין אטו שאינן מובהקין משום דחששא רחוקה היא לגזור בכה״ג הא ליתא דהא מצינו להדיא דרשב״ג קאמר בסמוך בברייתא דבמקום שישראל חותמין פסול אף במובהקין והיינו ע״כ משום דגזר אטו שאינן מובהקין כדמשמע בגמרא להדיא ועוד דע״כ מוכח כן דאלת״ה אלא דס״ל כר״מ דע״ח כרתי א״כ אף במקום שאין ישראל חותמין נמי לפסול דהא לאו בני כריתות נינהו אע״כ דכר״א ס״ל ואפ״ה גזר במובהקים א״כ מהיכי תיתי נחשוב לדוחק לומר דטעמא דרבנן דמתני׳ נמי משום הכי הוא ולעולם כר״א סבירא להו דקי״ל כוותיה. מיהו יש ליישב כיון דמתניתין ע״כ לא מיתוקמא ממש כרשב״ג דהא איהו לא ס״ל כר״א אלא בגיטין לחוד ולא בשטרות כמו שכתבו התוספות לקמן בשמעתין וא״כ אי טעמא דתנא דידן כוותיה הדרא קושיא לדוכתא בשטר מתנה דחספא בעלמא הוא ונצטרך לומר דתנא דידן סבר כרשב״ג בחדא דגזרינן במובהקין אטו שאינן מובהקין ופליגי בחדא לענין ע״מ בשאר שטרות ולכך כתב רש״י ז״ל דכה״ג שינוייא דחיקא היא. ועי״ל כיון דתנא דידן לא מפליג בין מקום שישראל חותמין כדמפליג רשב״ג מש״ה נראה דוחק לומר דפליגי תלתא תנאי אליבא דר״א לענין ערכאות דתנא דידן אליבא דר״א פוסל בגיטין בכל מקום ור״ש אליבא דר״א מכשיר בכל מקום ורשב״ג אליבא דר״א מפליג בין מקום שישראל חותמין מש״ה ניחא לאוקמי טעמא דתנא דידן משום דס״ל כר״מ וק״ל. אמנם אחר הדיקדוק בלשון רש״י ז״ל שכתב וה״ה נמי דמצי לשנויי ולא כתב והא דלא משני נראה מזה הלשון דלקושטא דמילתא נמי לא מפרשינן מילתא דת״ק דמתני׳ דווקא כר״מ ולא כר״א אלא מפרשינן טעמא דת״ק אליבא דכ״ע וה״ק כל השטרות העולין בערכאות כשירין בין לר״מ בין לר״א ואף בלא ע״מ חוץ מגיטי נשים דפסולין אף בע״מ אליבא דכולהו וכ״כ הרשב״א ז״ל בחידושיו לשיטת רש״י ז״ל אלא דקשיא לי דהא לשינוייא דתני חוץ מכגיטי נשים ע״כ דלא מיתוקמא אלא כר״מ דווקא דלר״א במתנה כשר ע״י ע״מ משא״כ בגיטין ולקמן גבי לוקוס ולוס נדקדק עוד בזה. מיהו הא דפשיטא ליה לרש״י ז״ל דבמתנה מתכשר בע״מ אף לת״ק דפסיל בגיטין ולא אמרינן דבמתנה נמי פסול אף בע״מ מה״ט גופא דהו״ל כמזוייף מתוכו דזה הטעם שייך ג״כ בשטר מתנה כדאי׳ בסנהדרין גבי האי שטר מתנה דחתימי תרי גיסי אלא די״ל דכל המשנה דהכא איירי בשמות מובהקין ומש״ה כשר בכל השטרות אף בשטר מתנה ע״י ע״מ דבכה״ג לא מיקרי מזוייף מתוכו כיון דלא אתי למיסמך עלייהו משא״כ בגיטין גזרינן מובהקין אטו שאינן מובהקין. ולפי מה שאפרש בסמוך בד״ה מודה ר״א יבואר דיש לומר דאף בשמות שאינן מובהקין לא מיקרי מזוייף מתוכו בשטר מתנה לשיטת רש״י ז״ל ע״ש ודו״ק. אבל אכתי קשה לי על מ״ש רש״י ז״ל דהמ״ל בעידי מסירה ולא נצטרך לשנויי דחוץ מכגיטי נשים דא״כ תיקשי ברייתא דבסמוך דקפסיק ותני דלחכמים כל השטרות שנעשו בהדיוט פסילי אף בע״מ וכתבו התוספות הטעם דגזרי דאתי לאכשורי בהדיוט בלא ע״מ כמו בערכאות ואי ס״ד דבשטר מתנה בערכאות נמי לא מכשרינן אלא בע״מ א״כ אמאי פסיל בהדיוטות בע״מ הא ליכא למיגזר מידי ונצטרך לומר דברייתא חוץ מכגיטי נשים קאמר אמנם למה שאפרש בסמוך דבלא״ה ת״ק דמתניתין פליג אברייתא לענין הדיוטות דפוסל בברייתא בשטרות ותנא דמתניתין מכשיר בע״מ א״כ אתי שפיר וזה ראיה ברורה למה שאפרש לקמן:
בתוספות בד״ה חספא בעלמא הוא כו׳ וקשה דאדרבה תירוץ דבע״מ נשאר לפי המסקנא כו׳ עכ״ל. ואע״ג דכבר פירש״י ז״ל דנהי דטעמא דתנא דברייתא דכר״א ס״ל מ״מ לא ניחא לאוקמי טעמא דתנא דמתניתין בהכי כיון דלא נחית למנינא אין הכרח לאוקמי בשינוייא דחיקא אלא דאפ״ה מקשו התוספות שפיר למה שפירשתי בסמוך דמה שכתב רש״י ז״ל דשינוייא דחיקא הוא היינו דלא ניחא לאוקמי טעמא דת״ק בפלוגתא חדשה וא״כ כיון דמצינן דתנא דברייתא בע״כ גזר במובהקים ור״ש דמתניתין לא גזר א״כ פשיטא דאיכא לאוקמי נמי טעמא דתנא דמתניתין דסבירא ליה כתנא דברייתא וכעין זה כתב מהרש״ל ז״ל אלא דנראה עוד שמהרש״ל ז״ל מחק זה מלשון רש״י ז״ל והיינו דמחמת קושיית התוספות משמע שאין זה בגירסת לשון רש״י ז״ל. מיהו לפמ״ש לעיל בסמוך נתיישב׳ קושיית התוספות על הגמרא דא״א לאוקמי רישא דמתניתין בע״מ דא״כ לא א״ש סיפא דמתניתין הא דקתני לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט וכמו שכתבתי באריכות. ובגופא דמילתא שכתבו התוספות דתירוץ דע״מ נשאר לפי המסקנא דמשני כי קתני מילתא דליתא בקידושין כו׳ כבר הארכתי שם לעיל במקומו עיין עליו ודו״ק:
בא״ד ולא תקנו חכמים אלא בשטרי מלוה כו׳ עכ״ל. ולכאורה כל דבריהם בזה אך למותר ובתחלת העיון כוונתי בזה לדברי הקיקיון דיונה משום דלכאורה נראה מסברא להכשיר באמת אף ע״י ע״מ של ערכאות גופייהו בשטר מתנה כיון דלא מרעי נפשייהו וקושטא מסהדי שהנותן מסר שטר המתנה למקבל ודוקא בע״ח פשיטא לתלמודא דהוי כחספא בעלמא כיון דעיקר הקנין נעשה ע״י החתימה משא״כ היכא דאיכא ע״מ ועיקר הקנין ע״י הכתיבה לחוד אליבא דר״א א״כ הו״א דכשר בכה״ג ע״ז מסקו התוספות דליתא דלא תקנו חכמים להכשיר ערכאות לעדות אלא בשטרי מלוה ומכר. ועוד נראה בכוונתם דאזלי לשיטתייהו שכתבו לעיל בדף הקודם דערכאות פסולי מדאורייתא אף בשטרי מכר דלאו בני עדות נינהו כלל מק״ו דעבד אלא דתקנת חכמים להכשירן א״כ קשיא להו אמאי פסיקא לתלמודא דבשטרי מתנה פסולי לגמרי אף בע״מ ישראל דשמא תקנו חכמים להכשיר כה״ג אף במתנה דלא מיקרי מזוייף מתוכו ע״ז כתבו ולא תקנו חכמים וכוונתם דמילתא דפשיטא היא דלא שייך תקנת חכמים בכה״ג כן נ״ל ודו״ק:
בא״ד אבל אין לומר כו׳ דכשירים אפילו כתיבתן וחתימתן עו״ג כו׳ עכ״ל. פירוש דאע״ג דלקושטא דמילתא בשטרי ממון לא איכפת לן כלל בכתיבת השטר שכשר בכל כתב ובכל לשון ודוקא בגיטין פסלינן בכתבו עו״ג משום קרא דוכתב ונתן ולא בשטרות אלא דאפ״ה הוצרכו התוספות לפרש דא״א להעלות על הדעת כלל לומר דהמקשה שאומר בפשיטות חספא בעלמא הוא ולא מהני ע״מ אפשר דהיינו משום שסובר דבשטר מתנה כיון שעיקר הקנין ע״י כתיבת השטר בעינן דוקא כתב ישראל כמו בגיטין וכן מצינו לקמן דף י״ט דאיצטריך אמימר לאשמעינן דשטרות כשירין בכל לשון ואין לתמוה בזה דהא קי״ל כל שטר שלא נעשה כתיקון חכמים פסול וא״כ אפשר דה״נ דכוותיה או שנאמר דכיון דגלי קרא בגיטין וכתב ונתן דבעינן דוקא שיכתבנו ישראל ה״ה לשטר מתנה דהא ילפינן גז״ש דדבר דבר מממון וה״ה להיפך שטרי ממון מגיטין היכא שהוא שטר מקנה ואפשר דגילוי מילתא בעלמא הוא כיון דכתב עו״ג לא מיקרי ספר כריתות ה״ה דלא מיקרי ספר המקנה ע״ז כתבו דאף לפי סברא זו המוטעת א״א ליישב קושית הש״ס על זה הדרך כ״א כפירושם הקדום וממילא דכשר אף בכתיבת ערכאות כן נ״ל ודו״ק:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואי בעית אימא [ואם תרצה אמור], תני [שנה] כך במשנתנו: לא ״כל השטרות העולים בערכאות של גוים כשרים חוץ מגיטי נשים״, אלא ״חוץ מכגיטי נשים״. שיש להבחין בין שטרות שונים: שטרות שאינם אלא לראיה — כשרים אף אם נעשו בערכאות של גויים, ואילו שטרות שהם עצמם יוצרים את המעשה המשפטי, כמו גיטי נשים — הריהם פסולים אם נעשו בערכאות של גויים.
And if you wish, say that one should emend the text of the mishna, and teach: They are all valid except for documents that are like bills of divorce. In other words, the distinction is between different types of documents: Documents that are meant to serve only as proof are valid even if they were produced in gentile courts, whereas documents that effect a legal act, such as bills of divorce, are invalid if they were written in a gentile court.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יר״י מלונילרמב״ןרשב״אמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) רַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמֵר אַף אֵלּוּ כְּשֵׁירִין וְכוּ׳.: וְהָא לָאו בְּנֵי כְרִיתוּת נִינְהוּ.
§ The mishna taught that Rabbi Shimon says: Even these bills of divorce and bills of manumission are valid if they were written in a gentile court and were signed by gentiles. The Gemara asks: How can Rabbi Shimon rule in this manner? But gentiles are not fit for this role, as they are not subject to the halakhot concerning scrolls of severance. Since the halakhot of marriage and divorce in the Torah are stated exclusively with regard to Jews, gentiles cannot serve in any capacity in cases of this kind.
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״א חידושי הלכותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

כריתה – הבדלה לשון ספר כריתות (דברים כד) דכיון דלא שייכי בתורת גטין וקדושין אין נעשין עדים בדבר דכתיב וכתב ונתן מי שישנו בנתינה ישנו בכתיבה.
והא לאו בני כריתה נינהו – ה״מ למיפרך הא לאו בני עדות נינהו.
ר״ש אומר אף אלו כשרים והא לאו בני כריתה נינהו. פי׳ לשון ספר כריתות וכיון דלא שייכי בתורת גיטין וקידושין אין נעשים שלוחים ועדים בדבר וליכא למימר גבי איסורא דינא דמלכותא דינא כדאמרי׳ גבי ממונא:
והאי לאו בני כריתות נינהו – קשיא לןא ולימא נמי דלאו בני עדות הם, ועוד אפילו בעידי מסירה ליחוש משום שאינן בקיאין לשמה, ועוד שאינ׳ כשרים לכתו׳ את הגט דאדעתא דנפשייהו עבדי כדאית׳ בפרק שניב, וליחוש נמי למחוברג ולנכתב ונחתם בלילהד ולשלא אמר להם כתובו וחתומוה ולשאר כל דקדוקי גיטין, השתא במדינת הים חיישינן בגוים לא ניחוש. ואני אומר דבהא סלקי ונחתי בגמרא והכי פירושו דשמעתא, והא לאו בני כריתות נינהו כלומר אין להם עסק בכלל גיטין מפני שפסולי עדות הם, ואין גיטי נשים כגיטי ממון שנסמוך עלייהו משום דלא מרעי נפשייהו, ועוד שאין כתיבתן כשירה ואפילו אחרים עומדים על גביהם, ובא לשון זה כולל נמי כל דברים שפוסלים בגט שהן אינן נזהרין מהן כלל. ומפרקינן בעידי מסירה עסקינן, ועידי מסירה כיון שרואים שמות מובהקים שואלין על הדבר ובודאי שמעו מי כתב גט זה בערכאות והיאך נעשה מעשה, ואלמלא היה בו אחד מהדברים הפוסלים בו לא היו נזקקין לו וכיון שהוזקקו להיות עליו עידי מסירה ודאי עמדו עליו ושאלו ושמעו שישראל כתבו בכל דקדוקי גיטין אלא שכתבו במעמד ערכאות והם חתמו עליו, ומפני טעם זה נפסל גט אשה שנעשה בהדיוט בשמות מובהקים ובעידי מסירה, משום דלית ליה קלא ושמא לא שמעו עידי מסירה שנכתב בגויים והיו סבורים שמא ישראל כתבו ששמו כשם הגויים, ואף ע״ג דלא שכיחי ושם מובהק הוא לא שכיח נמי דגויים כתבי גיטי נשים. ואפילו שמעו שנכתב בהדיוט לא שמעו היאך נכתב ומי כתבו שם ותולין שנעשה בסופר ישראל לפיכךו פסול דחוששין לכל פסולי הגט שהזכרנו או שמא עשו אותו לגרש שאשתו היתה תולה עצמה בגויים ואע״פ שכתבו ישראל שם ופסול, אבל בערכאות ליכא למיחש כדאמרן, והיינו דאמרןז אבל שמות שאינן מובהקים מאי לא אדתני סיפא לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט כלומר שפסולין לעולם ליפלוג וליתני, והא דמפרקינן נמי אבל שמות שאינן מובהקים נעשו כשאר שטרות שנכתבו בהדיוט ופסוליןח אלמא בהדיוט לעולם פסולין, ורש״י ז״לט העמידה בשכתבו סופר ישראל ודאי, ומיהו אפי׳ הכי הדין נותן שבהדיוט פסולין שמא היא תלתה עצמה בהם ועשו אותו לגרש ולכתוב, אבל הוא ז״ל אמר דבשמות מובהקין ועדי מסירה אף נעשו בהדיוט כשרים כערכאות ולא נאמרו נעשה בהדיוט אלא בגיטי ממון. והא דאמרינן לפלוג וליתני בדידה ה״פ ע״כ נעשו בהדיוט דפסילי בשמות שאינם מובהקין, דבגט אשה לענין כריתות הדיוט וערכאות שווים, אי הכי אפי׳ בערכאות נמי פסולין ופריק הכי נמי קתני אבל בשמות שאינן מובהקין נעשו כשאר שטרות שנכתבו בהדיוט ופסולין. ואי בעית אימא לא הוזכרו גיטי ממון קתני וארישא קאי, ואין פירושו זה עולה לי כהוגןי דא״כ לא היה לו לומר ליפלוג וליתני בדידה, דמשמע דמתניתין גופא ניחא אלא שהיה לו לחלוק חלוק אחר כדרך כל ליתני וליפלוג בדידה שבתלמוד, אלא הכי הוה ליה למימר אלא הא דקתני סיפא לא הוזכרו אלא בזמן שנעשו בהדיוט, במאי אי בשמות מובהקים הא אמרת כשרים ואי בשמות שאינן מובהקים אפילו ערכאות נמי, ועוד דקאמר הרי הוא כשאר שטרות שנעשו בהדיוט מי דמי פסולו של זה אפילו בעידי מסירה ומשוםכ גזרה ופסול של שאר שטרות בלאו עדי מסירה ומטעם אחר, והיכי תלי מילתא בדלא דמי לה כלל הכא נמיל אפשר לומר הרי הם כשאר שטרות שעדיהם כותיים שפסולין. ועוד דאי בגיטי ממון לא היה ליה לחסוראמ, ועוד מדקאמרינן סיפא אתאן לגיטי ממון משמע דעד השתא כולה סיפא בגיטי נשים שנעשו בהדיוט הוה מפרש לה, והפירוש שפירשתי נכון. ומן הירושלמינ למדתיו דגרסינן התם אמר ר׳ יעקב בר אחא קול יוצא בערכאין מעתה אפילו שניהם כותיים שנייה היא שאין בקיאין בדקדוקי מצות גיטין, והא ר״ש מכשיר בגיטיהן רבא בשם ר׳ זעירא אתיא דר״ש כר״א כמה דר״א אמר אע״פ שאין עליו עדים כשר כן ר״ש אמר אע״פ שאין עליו עדים כשר, מעתה אפילו נעשה בהדיוט הוי צורבא לההיא דאמר ר׳ יעקב בר אחא קול יצא בארכיים.⁠1 וכך פי׳ דקא סלקא דעתין שקול יוצא בערכאות ואם לא נכתב בהכשר או שעשאוהו קול יש לו ולפיכך כשר. ואקשינן מעתהס אפי׳ בכותים נכשיר מפני טעם זה ומפרקינן מפני שאין בקיאין בדקדוקי גיטין ושמא באחד מן הדקדוקין טעו ולא ידיע, ואקשינן א״כ למה ר״ש מכשיר בגיטי ערכאות והדרן קושיין לדוכתא, ומפרקינן כשהכשיר ר״ש לא הכשיר אלא בעידי מסירה. ואקשינן אם אתה סומך על עידי מסירה אפילו נעשו בהדיוט נמי ומפרקי׳ משום שזה יש לו קול ואין סומכין על עידי מסירה הואיל ואין לו קול כמו שפירשתיע, ואפשר שזה הקשו מעתה אפילו שניהם כותים וכו׳ הכי קאמר היכי אמרת דמשום קול שיוצא לערכאות כשרים והא אמרינן לעיל מעתה אפילו שניהם כותיים, ומפרקינן לה עלה שנייה היא לפי שאין בקיאין בדקדוקי גיטין כמו שהוא מפורש באותו תלמוד, והרי אני רואה שרבי שמעון מכשיר בגיטיהם של ערכאות ואינו חושש לדקדוקי גיטין.
א. וכן הק׳ התוס׳ ד״ה והא, ריטב״א ר״ן ועוד.
ב. כג א.
ג. כא ב במשנה.
ד. יז א במשנה.
ה. עא ב במשנה.
ו. בנדפס חסר מתיבת לפיכך עד פסול אבל.
ז. לקמן יא א.
ח. בנדפס מסתיים כאן כמילים ״וכך פירש״י״, וממשיך ואי בעית אימא וכו׳, וכל הקטע מתיבת אלמא עד ואי בעית אימא חסר. ובגירסא שלפנינו על פי הכת״י אין המילים ״כך פירש״י״ אלא מביא את רש״י ודן בפירושו.
ט. ברשב״א הביא כן בשם רבינו, וכ״כ בתוס׳ רי״ד ובמאירי.
י. וכן הק׳ רבינו במלחמות הראב״ד הרשב״א ותוס׳ רי״ד.
כ. בנדפס חסר מתיבת ומשום עד מטעם אחר.
ל. במלחמות: ואי תלאן זו בזו ה״נ אפשר לומר.
מ. בנדפס: ״למימר אסורה״ ואינו מובן, ולפי הכת״י אין תיבת למימר וגרס ״לחסורה״ ומובן. ובמלחמות הגירסא: ואי בגיטי ממון בעי לאוקמא לא היה צריך לאוקמא בחסורי מחסרא.
נ. פרקין ה״ד.
ס. חסר בנדפס הקטע ממעתה עד ואקשינן א״כ.
ע. רבנו הביא הירושלמי לענין הכשר גיטין, וברא״ש סי׳ י׳ הביא הירושלמי לענין גבייה ממשועבדים ועיין בשיירי הקרבן שם.
1. כן בכ״י בהמ״ל 6582, וכן בירושלמי גיטין א׳:ד׳.
רבי שמעון אומר אף אלו כשרין וכו׳ והא לאו בני כריתה נינהו. פירוש לשון זה כלל הוא דאינו שייך כלל בכריתות גט כלומר בהוצאת אשה מבעלה לא בכתיבתו ולא בחתימתו בעדותו.
בד״ה והא לאו בני כריתה נינהו הוה מצי למפרך הא לאו בני עדות נינהו כו׳ עכ״ל וה״ה דה״מ למפרך דלאו בני שליחות נינהו ולא עבדי נמי לשמה כמ״ש התוס׳ לעיל וחדא מתלת נקטו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ד שנינו במשנה שר׳ שמעון אומר: אף אלו, גיטי נשים, כשירין אם נעשו בערכאות של גויים וחתמו עליהם עדים גויים. ותוהים: והא [והרי] גויים לאו [לא] בני כריתות נינהו [הם], וכיון שאינם בכלל עניינו של גט ושל כריתות הכתובים בתורה, כיצד יכולים הם לחתום על גט?
§ The mishna taught that Rabbi Shimon says: Even these bills of divorce and bills of manumission are valid if they were written in a gentile court and were signed by gentiles. The Gemara asks: How can Rabbi Shimon rule in this manner? But gentiles are not fit for this role, as they are not subject to the halakhot concerning scrolls of severance. Since the halakhot of marriage and divorce in the Torah are stated exclusively with regard to Jews, gentiles cannot serve in any capacity in cases of this kind.
רי״ףרש״יתוספותפסקי רי״דרמב״ןרשב״אמהרש״א חידושי הלכותחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) אָמַר רַבִּי זֵירָא דיָרַד ר׳רַבִּי שִׁמְעוֹן לְשִׁיטָתוֹ שֶׁל רַבִּי אֶלְעָזָר דְּאָמַר עֵדֵי מְסִירָה כָּרְתִי.
Rabbi Zeira says: Rabbi Shimon follows the opinion of Rabbi Elazar, who says that the witnesses of the transmission of the bill of divorce effect the divorce. In other words, the signing of the bill of divorce is not essential to its effectiveness. Rather, the transfer of the bill of divorce completes the act of divorce, and therefore no attention is paid to who the signatories were.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפסקי רי״דחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ירד רבי שמעון לשטתו של רבי אלעזר – דאמר עדי מסירת הגט הוא דכרתי כדאמר בפרק בתרא (לקמן דף פו.) אע״פ שאין עליו עדים אלא שנתנו לה בפני עדים כו׳ ורבי שמעון נמי בהכי מכשר שימסרנו לה בפני עדים ישראל.
א״ר זירא ירד ר״ש לשיטתו של ר׳ אלעזר דאמר עדי מסירה כרתי. פי׳ ר׳ אלעזר אינו חושש לעדי החתימה דהאי דכתיב וכתב לה על כתיבת הגט מיירי ולאו על חתימתו ולא בעי אלא עדים שימסרנו לאשה בפניהן כדתנן ר׳ אלעזר אומר אע״פ שאין עליו עדים אלא שנתנו לה בפני עדים כשרים ור״ש נמי בהכי מכשר שימסרנו לה בעדים ישראלים וק״ל דר׳ אלעזר מפרש האי וכתב ונתן על כתיבת הגט והכא אע״פ שחותמיהן [עובדי כוכבים קתני] שמסרו לה בפני ישראל היכי מכשר ר״ש ואומר גיטין שנכתבו בערכאות של עובדי כוכבים והכתיב וכתב ונתן וכל שאיני בנתינה אינו בכתיבה וי״ל דלא מכשר ר״ש אלא שחותמים עובדי כוכבים אבל כתיבת הגט על יד ישראל נכתב ופליג על ת״ק דפסיל חותמיהן עובדי כוכבים דסבר כר״מ דאמר עדי חתימה כרתי ולא סגי בעדי מסירה ואתא ר״ש לאכשורי חותמיהן עובדי כוכבים אבל כתיבת הגט ע״י ישראל בעינן ומקשה והא [אמר] ר׳ אבא מודה ר״ש במזויף מתוכו שהוא פסול פי׳ אע״ג דא״ר אלעזר גט שאין עליו עדים כשר דוקא אם אין עליו עדים כלל אבל יש עליו עדים פסולים פסול מדרבנן דילמא אתי למיסמך עלייהו ומסר ליה לגיטא קמייהו ומהדר הכא במאי עסקינן בשמות מובהקים פי׳ שמות ידועים שהם של עובדי כוכבים דלא שכיחי ישראל דמסקי בהני שמהתא דתו לא אתי למיסמך עלייהו ומידע ידע דעובדי כוכבים נינהו:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר ר׳ זירא: ירד (הלך) ר׳ שמעון לשיטתו של ר׳ אלעזר, שאמר עדי מסירה כרתי [כורתים, גומרים] את הגירושין, ומשום כך חתימת הגט אינה עיקרו של הגט, אלא מסירתו, ולכן אין מתחשבים בחותמיו.
Rabbi Zeira says: Rabbi Shimon follows the opinion of Rabbi Elazar, who says that the witnesses of the transmission of the bill of divorce effect the divorce. In other words, the signing of the bill of divorce is not essential to its effectiveness. Rather, the transfer of the bill of divorce completes the act of divorce, and therefore no attention is paid to who the signatories were.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יפסקי רי״דחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(16) וְהָאָמַר ר׳רַבִּי אַבָּא מוֹדֶה ר׳רַבִּי אֶלְעָזָר בִּמְזוּיָּף מִתּוֹכוֹ שֶׁפָּסוּל הָכָא בְּמַאי עָסְקִינַן
The Gemara raises a difficulty: But doesn’t Rabbi Abba say that although he considers a bill of divorce valid even without the signature of witnesses, Rabbi Elazar concedes with regard to a document whose falsification is inherent in it that it is invalid despite the fact that it was properly transferred. In other words, notwithstanding the halakha that the signatures on a bill of divorce are unnecessary, a document that includes invalid signatures is thereby invalidated. The reason is that there is a concern that people will rely upon these witnesses. The Gemara answers: With what are we dealing here?
רי״ףרש״יפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מודה ר׳ אלעזר במזויף מתוכו – דאע״ג דאמר ר׳ אלעזר גט שאין עליו עדים כשר דוקא אין עליו עדים אבל יש בו עדים פסולין פסול מדרבנן דילמא קאתי למימסריה באפייהו ומיסמך עלייהו.
רש״י בד״ה מודה ר״א במזוייף מתוכו כו׳ דלמא קאתי למימסרא באפייהו ומיסמך עלייהו עכ״ל. ולשון זה צריך עיון דאם כוונתו דחיישינן דהבעל המגרש אתי למימסר באפי ערכאות דאם נתיר להחתים בערכאות יסבור שכשר נמי למסור באפייהו א״כ מאי האי דמשני תלמודא בשמות מובהקים ומאי הוי התם נמי שייך האי חששא גופא שיטעה לומר דכשר למסור בערכאות ואם כוונתו שיטעה למסור באפייהו ע״י שיהא סבור שהם ישראלים ומש״ה מכשרינן בשמות מובהקים דמידע ידיע דעו״ג נינהו ולא אתי למיטעי וכמו שפירש״י להדיא אלא דלא יתכן כלל לומר כן דכיון שהמגרש גופא כותב ומעלה הגט בערכאות שהוא מקום בית ועד שלהם כפירש״י ז״ל במתניתין וא״כ היאך יטעה לומר שהם ישראלים וכן הקשה הרשב״א ז״ל בחידושיו בסוף הסוגייא לקמן אלא כאן קשה יותר כיון דאיירי בערכאות אע״כ דעל הבית דין קאי דע״י שתראה האשה לפניהם הגט חתום בערכאות אתו למיסמך עלייהו דאפשר שהאשה תבוא לב״ד של מקום אחר ויסברו שחתומים ישראלים ויכשירו הגט לומר דודאי נמסר לה כדין בעידי מסירה לשיטת רבינו תם או לשיטת הרי״ף דמכשיר בעידי חתימה לחוד ונמצא שתנשא בגט פסול וא״כ לפ״ז קשה מה זה שכתב רש״י ז״ל דלמא אתי למימסר באפייהו דלא הו״ל לפרש אלא דלמא אתי למיסמך עלייהו. והנראה בזה דודאי עיקר החששא הוא שהב״ד יתירוה שלא כדין אלא דלא סגי בהאי מילתא לחוד לומר דלמא אתי למיסמך עלייהו משום דלשיטת רש״י ז״ל מתחלת הדין אפשר דבדין סמכינן עלייהו דכיון דערכאות כשירין לכל מילי משום דלא מרעי נפשייהו וא״כ ודאי שהאשה לא זייפה את הגט אלא מיד הבעל בא לידה וא״כ שפיר יש לסמוך ולהכשיר אליבא דר״א דמסתמא מסרו הבעל לידה בע״מ ישראל כדמכשרינן בכל הגיטין ע״י ע״ח לחוד ולא חיישינן שמא מסרו לה הבעל בינו לבינה ולא מהני לשיטת רבינו תם אע״כ דכולי עלמא ידעי דאין דבר שבערוה פחות משנים דהיינו ע״מ כמ״ש התוספות בריש מכילתין וא״כ ע״י עידי חתימה ערכאות נמי יש לומר כן. לכך כתב רש״י ז״ל דעיקר החששא דשמא ימסור לה הבעל בפני ערכאות גופייהו שיטעה דכשירין לע״מ כמו דמכשרינן להו לע״ח אלא דבהאי טעמא לחוד נמי לא סגי דסוף סוף אם יטעה הבעל למסור לה בערכאות לא נפקא מיניה חורבא שהרי לעולם לא יתירוה הב״ד לינשא בגט זה עד שיבואו ע״מ לפנינו וליכא למימר דחיישינן שמא תנשא בלא רשות ב״ד ובטעות שסבור שהגט כשר א״כ מה הועילו חכמים בתקנתם דאף למה דפסלי לגמרי גט של ערכאות אפשר שיטעו הבעל והאשה לומר דכשר אע״כ דעיקר תקנת חכמים להנהו דבקיאי בדינא דמסתמא לא תינשא אלא ברשות ב״ד וא״כ הדרא קושיא לדוכתא שהב״ד לא יתירוה אלא ע״י שתביא הע״מ לפניהם לכך מסיק רש״י ז״ל ומיסמך עלייהו כוונתו דכולה חדא חששא היא שהבעל יטעה למסור בערכאות ע״י שנתיר להחתימם וכשתבא האשה עם גיטה לב״ד שבמקום אחר יסברו הב״ד שהחתומים הם ישראלים ויתירוה בלא ע״מ ויאמרו כיון שהחתומים ישראלים מסתמא נמסר באנפייהו כדאמרינן בכל הגיטין לכך הו״ל שפיר כמזוייף מתוכו ומשני שפיר דאיירי בשמות מובהקים דלא שייך האי חששא דהב״ד ידעי דעו״ג נינהו ויזקיקוה להביא ע״מ לפניהם כן נ״ל ליישב לשון רש״י ז״ל ודו״ק. וכמו שכתבתי נ״ל ברור ביישוב לשון רש״י ז״ל בסוגיא דשמעתין. אמנם אחר זה ראיתי בשלטי הגבורים בשם הא״ז שפסק בגט היוצא תחת יד האשה בחתימות ערכאות בשמות מובהקים שהוא כשר באומרת שנמסר לה בפני עידי ישראל דכיון דערכאות לא מרעי נפשייהו למיחתם בשיקרא מסתמא נמסר לה כדין אבל בהדיוטות כה״ג פסול דשמא מזוייף הוא וחתמו שיקרא אם לא שמביאה ע״מ לפנינו אז הוא כשר עכ״ל בקיצור. ויש לתמוה עליו טובא דנהי דבמה שפסק דבע״מ כשר בהדיוטות אפשר דס״ל כר׳ שמעון דברייתא בסמוך אבל במה שהכשיר בערכאות אף באין ע״מ לפנינו הוא תמוה מאד דהא דמפלגינן אליבא דר׳ שמעון בין שמו׳ מובהקין לשאינן מובהקין היינו דמובהקין יודעין הב״ד דעו״ג נינהו ויצטרכו להביא ע״מ לפנינו משא״כ בשאינן מובהקים יסברו שהם ישראלים משא״כ כשאין ע״מ לפנינו משמע בפשיטות דפסול בכל ענין שאם נאמר דאפילו בכה״ג כשר דתלינן שהבעל היה בקי בדין ומסר לה בפני עידי ישראל אם כן באינן מובהקים נמי ליתכשר מהאי טעמא גופא. והנראה מזה דכוונת ריא״ז לפרש דהא דחשיב בערכאות מזוייף מתוכו היינו שהבעל בעצמו יטעה בהם לומר שהם ישראלים ומש״ה לא מכשרינן אלא במובהקים דלא אתי למיטעי. אבל לחוש שהבעל יטעה בדין להכשיר בע״מ עו״ג להא לא חיישינן ועל דרך זה הוא מפרש לשון רש״י ז״ל. אבל אין עולה על הדעת כלל לפרש כן שהבעל יטעה בהם שהם ישראלים כדפרישית דלשון ערכאות היינו שמפורסמים בכך שהם ערכאות של עו״ג ובמקום הוועד שלהם איירי ותו לא שייך למיטעי שהם ישראלים ועוד אכתי מה הועילו חכמים בתקנתן שפסלו חתימת ערכאות דאכתי לא יצאנו מידי חששא זו שיטעה בהם שהם ישראלים. מיהו בהא מצינן למימר דכיון שפסלו חכמים שמות שאין מובהקים א״כ לא יתירו הב״ד לינשא ע״י גט כזה אם לא בשמות ישראלים בודאי כדאמר ר׳ יוחנן לקמן בסוגייא דלוקוס ולוס אבל קושיא קמייתא נשאר בתימה ודברי ריא״ז בזה צריכין עיון גדול ועיין עוד בסמוך:
גמרא הכא במאי עסקינן בשמות מובהקין. ופירש״י ז״ל דמידע ידעי דעו״ג נינהו ולא אתי לאחלופי למיסמך עלייהו והקשה הרשב״א ז״ל בריש מכילתין דאכתי יש לפסול אף בשמות מובהקים דהא ודאי לא חתמו לשמה ואכתי הו״ל כמזוייף מתוכו כדאיתא לעיל להדיא (דף ד׳ ע״א) אף בעידי ישראל דאף לר״א דמכשיר היכא דליכא ע״ח כלל אפ״ה מודה היכא שחתמוה שלא לשמה דפסול כמזוייף מתוכו ואטו מי עדיפי ערכאות מעידי ישראל ותירץ הוא דאין ה״נ דעדיפי דחתימת עו״ג הו״ל כטיוטא בעלמא ולא מיפסל משום שלא לשמה. ונ״ל בכוונת הרשב״א ז״ל דאזיל לשיטתו שהוא מפרש שם דהא דחשבינן חתימה שלא לשמה כמזוייף מתוכו היינו משום דנהי דלא בעינן חתימה כלל אפ״ה כיון שחתמו לא גרע מתורף הגט וכבר כתבתי שם לעיל והוספתי נופך משלי דכיון שע״י ע״ח אין אנו מצריכין אותה להביא ע״מ לפנינו דאמרינן מסתמא נמסר לפניהם מש״ה חשיב שפיר תורף שהרי היא ניתרת על ידם ולפי״ז א״ש בשמעתין בערכאות כיון שאין אנו מתירין אותה אלא עד שתביא ע״מ לפנינו א״כ חתימתן לא מעלה ולא מוריד׳ ותו לא חשיב כתורף אלא כטיוטא בעלמא כן נ״ל לשיטת הרשב״א ז״ל. אבל לשיטת התוספות שכתבו לעיל דף ד׳ דהא דחשבינן חתימה שלא לשמה לר״א כמזוייף מתוכו היינו משום דגזרינן אטו כתיבה וא״כ הדרא קושיא לדוכתא בההיא דשמעתין דכיון דערכאות חתמי שלא לשמה ממילא הגט פסול מדרבנן דגזרינן אטו כתיבה שלא לשמה וכ״ש דאיכא הכא עוד חששא למיגזר בכה״ג חתימת ערכאות אטו כתיבת ערכאות ובכתיבה ודאי פסולי מדאורייתא דבעינן בני כריתות ועוד דבעינן כתיבה לשמה. מיהו יש ליישב ג״כ על הדרך שכתבתי דדוקא בע״ח ישראל שייך לגזור אטו כתיבה דכיון שע״י ע״ח אנו מתירין אותה אף שאינה מביאה ע״מ לפנינו ומש״ה חשיב כתורף ושייך לגזור אטו כתיבת תורף גופא. משא״כ בערכאות דכיון דחתימתן אינו מעלה ואינו מוריד שהרי אנו מזקיקין אותה להביא ע״מ לפנינו תו לא שייך לגזור אטו כתיבה נמצא שכל זה לשיטתינו משא״כ לשיטת הרי״ז שכתבתי לעיל דבערכאות בשמות מובהקים נמי סמכינן על חתימתן ואמרינן מסתמא נמסר כדין לפני ע״מ ישראל ואין צריכה להביא ע״מ לפנינו כמו בע״ח ישראל א״כ לא מצאנו ידינו ורגלינו דמה טעם יש להכשיר בע״ח ערכאות הא לא חתמי לשמה ומי עדיפי מישראל דהיכא שחתם שלא לשמה הו״ל מזוייף מתוכו אי משום דחשיב כתורף להרשב״א ז״ל או להתוס׳ משום דגזרינן אטו כתיבה וה״נ שייכי כל הני חששי גופייהו לשיטת הריא״ז ע״כ דבריו צריכין נגר ובר נגר להולמן ודוק היטב:
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומקשים: והאמר [והרי אמר] ר׳ אבא: אף שר׳ אלעזר מכשיר גט בלא שני עדים, מכל מקום מודה ר׳ אלעזר בגט המזויף מתוכו שיש פגם בעצם העדות שבו, שהוא פסול, אף שנמסר כדין, מחשש שמא יבואו לסמוך על אותם עדים כעדי מסירה! ומשיבים: הכא במאי עסקינן [כאן במה אנו עוסקים]
The Gemara raises a difficulty: But doesn’t Rabbi Abba say that although he considers a bill of divorce valid even without the signature of witnesses, Rabbi Elazar concedes with regard to a document whose falsification is inherent in it that it is invalid despite the fact that it was properly transferred. In other words, notwithstanding the halakha that the signatures on a bill of divorce are unnecessary, a document that includes invalid signatures is thereby invalidated. The reason is that there is a concern that people will rely upon these witnesses. The Gemara answers: With what are we dealing here?
רי״ףרש״יפני יהושעחדושי בעל שרידי אשפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144