ציון א.
עיין בירור הלכה לעיל לו, ב ציון נ.ס.
[{דף לז:}]
ציון ב.
[{דף לז:}]
ציון ג.
[{דף לז:}]
הפרשת חלה ממיני מאפה שאינם פת גמורה
ציון ו - י.
גמרא. טרוקנין - חייבין בחלה, וכי אתא רבין אמר רבי יוחנן: טרוקנין - פטורין מן החלה. מאי טרוקנין? אמר אביי: כובא דארעא. ואמר אביי: טריתא - פטורה מן החלה. מאי טריתא? איכא דאמרי גביל מרתח, ואיכא דאמרי נהמא דהנדקא, ואיכא דאמרי לחם העשוי לכותח. תני רבי חייא: לחם העשוי לכותח - פטור מן החלה. והא תניא: חייב בחלה! התם כדקתני טעמא: רבי יהודה אומר: מעשיה מוכיחין עליה; עשאן כעבין - חייבין, כלמודין - פטורים.
עיסה שנילושה ביין או שמן או דבש או מים רותחים, או שנתן לתוכה תבלין, או שהרתיח המים והשליך הקמח לתוכו ולשו, אם אפאה בין בתנור בין בקרקע בין על המחבת והמרחשת, בין שהדביק את הבצק במחבת ובמרחשת ואחר כך הרתיחן באש מלמטה עד שנאפת הפת, בין שהרתיחן ואחר כך הדביק הבצק - כל אלו חייבין בחלה. אבל העושה עיסה ליבשה בחמה בלבד, או לבשלה בקדרה - הרי היא פטורה מן החלה, שאין מעשה חמה לחם, בין שלשה במים בשאר משקין, וכן קלי שלשין אותו במים או בדבש ואוכלין אותו בלא אפיה - פטור, שאין חייבת בחלה אלא עיסה שסופה להאפות לחם למאכל אדם.
לחם העשוי לכותח - מעשיה מוכיחין עליה: עשאה כעכין - חייבת בחלה, עשאה כלמודין - פטורה מן החלה.(רמב״ם בכורים ו, יב, יד)
טריתא, דהיינו עיסה שבלילתה רכה ושופכין אותה על הכירה ומתפשט עליה ונאפית - פטורה, אבל אם יש בכירה גומא ושופכין אותה לתוכה - חשוב לחם וחייב. הגה. בצק שאופין אותו בשפוד ומושחים אותו בביצים או בשמן או במי פירות - פטור.
העושה עיסה ליבשה בחמה בלבד - פטורה...
לחם העשוי לכותח - מעשיה מוכיחים עליה: עשאה כעבין, דהיינו שערכו ועשאו כצורת לחם - חייב, ואם לאו - פטור.
עיסה שנלושה במים רותחין, בין שנתן רותחין על גבי קמח, בין שנתן קמח ברותחין - חייבת, בין שנאפה בתנור או באלפס בלא משקין.
(שו״ע יורה דעה שכט, ה-ח)
לפי הגרסה שלפנינו בגמרא יש מחלוקת האם חייבים בחלה, אולם לפי גרסת הרא״ש (סי׳ יא) אין חולק על כך שחייבים בחלה. כך יוצא גם מגרסת הגר״א בסוגייתנו, ומאידך גיסא נראה שגרסת רבינו חננאל היא שהטרוקנין פטורים מן החלה.
בגמרא מבואר שטרוקנין היינו ״כובא דארעא״, ומפרש רש״י שעושה מקום חלל בכירה ונותן בתוכו מים וקמח כמו שעושים באלפס. טעם הפוטרים הוא משום שחיוב חלה חל בשעת גלגול העיסה, על פי הכתוב ״ראשית עריסותיכם״, וכאן אין בכלל גלגול, וכן כותבים רבינו חננאל והריטב״א בשם הגאונים. לעומת זאת המחייבים מתבססים על המשנה במסכת חלה
(א, ה) האומרת ״תחילתה סופגנין וסופה עיסה - חייבין בחלה״, מכאן שאף על פי שבתחילה לא היתה בלילה - מתחייבים בחלה כשלבסוף נאפתה כעין אפיה בתנור.
הרמב״ם כותב שיש חיוב חלה בכל צורת אפיה, בין בתנור ובין בקרקע, ומבאר מהר״י קורקוס שמקורו במה שאמרו בסוגייתנו על הטרוקנין, ומבאר הרמב״ם שהכוונה לאפיה בחפירה שבקרקע. הטור והשלחן ערוך פוסקים על עיסה שבלילתה רכה ונאפתה בתוך גומה שבכירה שחייבת בחלה, כפירוש רש״י בסוגיה.
בגמרא נזכרו שלושה פירושים. לפי הפירוש הראשון טריתא היינו ״גביל מרתח״, ומפרש רש״י שנותנים קמח ומים בכלי ובוחשים בכף, ושופכים על הכירה כשהיא ניסקת. הרא״ש מסביר את ההבדל בינה לבין טרוקנין שהטרוקנין נעשים לחם כשנאפים בגומה שבכירה, מה שאין כן טריתא שנשפכת על הכירה ומתפשטת ואין עליה תורת לחם. אמנם רבינו יונה (
כו, ב בדפי הרי״ף ד״ה טריתא) כותב שנראה שרש״י גורס שהטריתא חייבת בחלה, כי לא מסתבר לפוטרה כשעשאה דרך גיבול, אבל כנראה היתה לפניו גרסה אחרת ברש״י לפיה מדובר בסוגיה רק על טריתא ולא נזכר דין טרוקנין עד הסוגיה לקמן
(לח, א) העוסקת ב״כובא דארעא״, וכך עולה ממה שמביא בשם רש״י את הפירוש ל״גביל מרתח״ שהוא, לפי הגרסה שלפנינו, הפירוש ל״כובא דארעא״. עם זאת יוצא חידוש להלכה במה שכותב רבינו יונה שאפשר שאף רש״י פוטר מהטעם שאין זה דרך גלגול ואין דרך לעשותו לאכילת קבע, ונמצא שגם כשהאפיה בתוך גומה שבכירה - אין חיוב חלה, שלא כפי שהתבאר לעיל בפסק ההלכה בדין טרוקנין.
רב האי גאון (מובא ברבינו יונה וברשב״א) מפרש ש״מרתח גביל״ היינו שמטילים קמח במים רותחים, ופטורה מן החלה משום שאין שום גלגול של עיסה בעשייתה, וכן מפרשים הריטב״א והמאירי.
הטור והשלחן ערוך פוסקים שטריתא פטורה, ומפרשים כרש״י והרא״ש שמדובר על עיסה שבלילתה רכה שמתפשטת על גבי כירה מוסקת.
לפי הפירוש השני שבגמרא טריתא היינו ״נהמא דהנדקא״, ומפרש רש״י שהוא בצק שעושים בשיפוד ומושחים אותו תמיד בשמן או במי ביצים ושמן. רבינו יונה מפרש לשיטתו שלפי הגרסה שחייבת בחלה הטעם הוא שבלילתה עבה ונילושה כשאר עיסות, ולפי הגרסה שפטורה הטעם הוא שאין זה דרך אכילת קבע.
רבינו יונה והריטב״א מביאים פירוש אחר, ש״נהמא דהנדקא״ הוא פת שעושים ממנו תכשיטי נשים, ולפי זה טעם הפטור הוא מפני שלא נילושה מלכתחילה לאכילה, והטעם לחייב הוא שלשים אותה בדרך הרגילה, ומדברי המאירי עולה שהמפרשים כך גורסים בהכרח שהיא פטורה.
הטור כותב את ההלכה שפטור על פי פירוש רש״י, וכן פוסק הרמ״א בשלחן ערוך.
הפירוש השלישי בגמרא הוא שטריתא היינו לחם העשוי לכותח, וגם לגביו מצינו הגדרות שונות בדברי הראשונים. רש״י מפרש שאין אופים אותו בתנור אלא בחמה, ומסביר את החילוק שבגמרא בין עשאן כעבין לבין עשאן כלמודין, שכעבין היינו שעשאה ערוכה ומקוטפת כגלוסקאות נאות ולכן חייבת כי גילה דעתו שעשאה ללחם, וכלמודין היינו כנסרים בעלמא שלא הקפיד על עריסתם.
הרי״ד (בפסקיו) דוחה את פירושו שאם מדובר על לחם הנאפה בחמה - אין לחייבו בחלה אפילו כשעשאו כעבין, מפני שאין לחם אלא הנאפה בתנור, ודוקא על פת שנאפתה באילפס נחלקו רבי יוחנן וריש לקיש במסכת פסחים
(לז, א) אם חייבת בחלה, אך הכל מודים שפת שנאפתה בחמה פטורה. אולם הר״ש בפירושו למשנה בחלה
(א, ה) מסביר זאת שהחשש בעשאו כעבין הוא שמא יבואו להחליף בלחם שאינו עשוי לכותח או שמא הוא עצמו ימלך ויאכל כרגיל, כלומר שזו גזירה דרבנן, ובעשאו כלמודין אין מקום לגזור כי מעשיו מוכיחים עליו ולא יבואו להחליף ובודאי לא ימלך. אפשר שזו כוונת רבינו יונה שכותב שאפיה בחמה פוטרת דוקא בדבר שנעשה כרגיל, כמו שדרך לעשות מה שאופים בחמה, ולא כשעושה בצורה של פת הנאפית בדרך כלל בתנור.
שיטה אחרת לרבינו תם בתוספות (
פסחים לז, ב ד״ה דכולי ובסוגייתנו), לפיה אין צורת האפיה משנה את הדין כשהעיסה נעשתה בבלילה עבה, שזה הזמן הקובע לענין חיוב חלה, וכמו שאמרו במשנה בחלה
(שם) שכל שתחילתה עיסה וסופה סופגנין - חייבת בחלה. מתוך כך דוחים התוספות בסוגייתנו את פירוש רש״י שמדובר על אפיה בחמה, כי אין לפוטרו אפילו כשעשאו כלמודים מאחר שהגלגול היה בדרך המחייבת בחלה. אכן הר״ש לשיטתו מסביר את המשנה בחלה שמתכוונת לכגון שבתחילה חשב לאפות את העיסה ואחר כך נמלך לעשותה סופגנין, אך כשמתחילה מגלגל את העיסה לעשות ממנה סופגנין - פטור, וזה הטעם לפטור כשאפאה בחמה.
לפי שיטת רבינו תם יש להבין את החילוק שבסוגייתנו בין עשאו כעבין לבין עשאו כלמודים באופן אחר, ומסביר זאת רבינו יונה (שם ד״ה לחם) שכמו שלמדנו
(חלה א, ח) לגבי עיסת כלבים שפטורה מן החלה אם אין הרועים אוכלים ממנה, הרי שאף על פי שבלילתה עבה אין חיוב חלה כשלא נעשתה לאכילת בני אדם - הוא הדין כשלא נעשתה לאכילה רגילה של פת אלא לעשות ממנה כותח, שיש לפוטרה. נמצא שמכל מקום אין בעובדה שאפאה בחמה כדי לפוטרה, ולכן אם עשאה כעבין - חייבת, שכבר התחייבה בשעת הגלגול בהיות הבלילה עבה. אולם חילוקו לא מבורר, ומדברי הרמב״ן (הלכות חלה דף כו) משמע שמבין שאכן לרבינו תם אין שום פטור בעיסה שבלילתה עבה, ובסוגייתנו מדובר בבלילה רכה, שעליה אמרו במשנה בחלה שכל שתחילתה סופגנין וסופה סופגנין - פטורה מן החלה. לפי זה יתכן שמפרש שזה גופא החילוק, שעשאה כעבים היינו שהבלילה עבה, ועשאה כלמודין היינו שהבלילה רכה.
המאירי מביא את הפירוש לפיו לחם העשוי לכותח הוא האפוי בחמה, ומבאר שכל שגלגל את העיסה על דעת לאפותה בחיוב - הרי היא חייבת בחלה אף על פי שלבסוף אפאה במקום פטור, כגון בחמה. לפי זה עשאה כעבין היינו שמתחילה חשב לאפות בחיוב, ועשאה כלמודים היינו שכבר מתחילה חשב לאפות במקום פטור, ובכגון זה אין הגלגול כשלעצמו מחייב. דבריו נראים קרובים להסבר הר״ש בשיטת רש״י.
פירוש אחר בסוגיה כותבים הרא״ה, הריטב״א, המאירי, הרי״ד והריא״ז (הלכה א, יד) שלחם העשוי לכותח נאפה כרגיל בתנור, אלא שנעשה מתחילה כדי לפוררו בכותח או במורייס, ודרכם היתה לשנות צורתו, על כן אם עשאה כעבין - חייבת בחלה, כי זו הצורה הרגילה ומוכח שעשאה גם על דעת אכילה, או שחוששים שמא ימלך ויאכלה כלחם רגיל, מה שאין כן כשעשאה כלמודין שהיא הצורה המיוחדת ללחם שנועד מלכתחילה לכותח.
מלבד זה מצינו באבודרהם (עמ׳ שכט) שלחם העשוי לכותח אופים אותו יותר מדי, ולא מבואר בדבריו מה ההבדל בין כשעשאו כלמודין לבין כשעשאו כעבין.
הרמב״ם כותב את החילוק המובא בסוגייתנו ואינו מבאר מה המיוחד בלחם העשוי לכותח, אולם הרדב״ז מבין שאינו מפרש כרש״י, שהרי בהלכה יב כותב שאין מעשה חמה לחם, ובודאי אינו מחלק בין צורות אפיה שונות, אלא מפרש שנאפה בתנור בשביל לאכלו שלא בעינו, ורק בזה יש חילוק בין הצורות.
כך נראה גם מלשון המחבר בשלחן ערוך, שבסעיף ו כותב את ההלכה שהעושה עיסה ליבשה בחמה בלבד פטורה ובסעיף ז כותב בדין לחם העשוי לכותח שחיובו תלוי בצורת האפיה. אמנם יש להקשות על כך מלשון המחבר באורח חיים
(קסח, טז) שמגדיר לחם העשוי לכותח כלחם שאין אופים אותו בתנור אלא בחמה, כפירוש רש״י, ולפי זה יש לפרש אף ביורה דעה שסעיף ז בא לפרש את הדין שבסעיף ו, ולצמצם את הפטור לכגון שלא עשאו כצורת לחם. עיין עוד בבירור הלכה
לפסחים דף לז, א ציון ו.ח.