אמ׳ רב הלכה כר׳ שמעון, והוא שלא עירבו1 בני חצירות כל אחת לעצמה, דהשתא לא [שכיחי2 כלי הבתים בחצר, וליכא למיגזר אי שרית להוציא כלים ששבתו בזו] 3 להכניסן לחברתה אתי לאפוקי ליה נמי כלי הבית. אבל עירבו בני חצר, פיר׳4 כל חצר לעצמה, ולא עירבו שתי החצירות יחד5, אסור לטלטל מזו לזו אפי׳ כלי החצר6, דילמ׳ אתי לאפוקי מנא דבתים לחצר. פיר׳7, ור׳ שמעון מודה בו, דקתני אבל לא לכלים ששבתו בתוך הבית.
רמז״ל8 פיר׳ אמ׳ רב הלכה כר׳ שמעון. והוא שלא עירבו9, אבל אם10 עירבו11, גזרי׳ לטלטולי אפי׳12 כלים ששבתו בחצר לגג, דילמ׳ אתי לאפוקי מאני דבתים לחצר ומעלין אותו לגג13, ובתים וגגים14 אינם רשות אחת15. ושמואל אמ׳ הלכ׳ כר׳ שמעון בין עירבו וכו׳. אמ׳ ר׳ יוחנן16 הלכ׳ כר׳ שמעון (ולא גזרי׳) [בין עירבו] 17 ובין שלא עירבו, ולא גזרי׳ דילמ׳ אתי לאפוקי מאני דבתים לחצר ומחצר לגג.
[צ, א-ב, רי״ף סי׳ תרסד]
ספינה אמ׳ רב18 מותר לטלטל19 בכולה, דהא איכא מחיצות20. וכגג שיש לו מחיצות ניכרות21 דמיא, דמטלטלין בכולו. ושמואל אמ׳ אין מטלטלין בה אלא בד׳ אמות, דמחיצות להבריח מים הן22 עשויות. פיר׳23 וכמאן דליתינון דאמי, ולא דמיא לגג, דאלו התם הא איכא מחיצות למטה24 ואמרי׳ גוד אסיק, והכא כמאן דליתינהו למחיצות כלל25, דהא להבריח מים עשויות. אמ׳ ליה ר׳ חייה בר יוסף לשמואל26 וכו׳.
1. רש״י ד״ה והוא שלא עירבו. וכ״פ ר״ח: ׳והוא שלא עירבו בחצירות׳.
2. עי׳ בפי׳ רחב״ש שכתב בל׳ רש״י: ׳דהואיל ולא עירבו אנשי החצר, לא שכיחי כלי הבתים בחצר.וטעמא ד׳לא שכיחי׳, פי׳ ריב״ח: ׳..דבשלא עירבו כל חצר לעצמה לא מצו לאפוקי מאני דבתים לחצר׳.
3. כן נראה להשלים עפ״י הרש״י שלפנינו (ועי׳ לקמן הע׳ 31).
4. רש״י ד״ה אבל עירבו (בשינוי).
5. משמע לכאורה דאם ׳עירבו שתי החצירות יחד׳ מותר, ועי׳ לקמן הע׳ 39.
6. לפנינו ברש״י נוסף: ׳דכיון דשכיחי מאני דבתים בחצר, גזרינן׳ (ועי׳ לעיל בהע׳ 28, דגם שם החסיר מעי״ז ברש״י, ויל״ע בטעמו).
7. רש״י שם (סד״ה אבל עירבו), ונראה דס״ל דהוא ד״ה בפנ״ע.
8. כעי״ז בפירושי הגאונים (שאילתות, פרשת בשלח, שאילתא מט, הלכות גדולות, הל׳ עירובין, מהד׳ ירושלים עמ׳ קסב, ופי׳ ר״ח). ומש״כ כאן בשם הרמז״ל (שכוונתו בכ״מ לרמב״ם), מובא ע״י רחב״ש בשם ר׳ נסים גאון (עי״ש הע׳ 42). ונראה דהוא הנכון, שהרי הרמב״ם בפי׳ למשנה כתב דלר״ש, אליבה דשמואל ור׳ יוחנן, ובניגוד לדברי רב: ׳..לא נחוש שמא כשיעשו ערוב יוציאו מן הבתים לחצר ויעבירום לחצר אחרת׳, דהיינו כדפי׳ רש״י (ד״ה אבל עירבו), ולא כמפורש להלן (עי״ש הע׳ 38): ׳דילמא אתי לאפוקי.. ומעלין אותו לגג׳ (ועי׳ בפי׳ ר״ח הע׳ 42).
9. ראה לעיל (הע׳ 26) פי׳ רש״י ור״ח.
10. כ״ה גם בפי׳ רחב״ש והר״י מלוניל. ולפנינו (בגמ׳ וברי״ף) וכן בפירש״י המובא לעיל, ליתא תי׳ ׳אם׳.
11. בשאילתות (שם) נוסף: אבל עירבו ׳חצר בפנ״ע׳. ובמאירי מבואר: ׳אבל אם עירבו כל אחת לעצמה, שנמצאו כלי הבית מצויים בחצר, ולא עירבו החצרות ביחד׳.
12. כ״ה גם בפי׳ רחב״ש. וק״ק מאי ׳אפילו׳, הא ר״ש איירי במתניתין רק ׳בכלים ששבתו בתוכן׳, דהיינו בחצר. ולכאורה צ״ל: ׳לטלטולי כלים, אעפ״י ששבתו בחצר׳. ובשאילתות הל׳: ׳אי שרית ליה לאפוקי מאני דשביתי בחצר׳.
13. כעי״ז גם בה״ג (:׳אבל עירבו, גזרינן דילמא אתי לאפוקי מאני בתים לגג דרך חצירו׳) ובר״ח (:חיישינן.. דילמא אתי לאפוקי מני דשבתו בבתים לחצר, ואתי לטלטולי מן החצר לגגין׳). אבל בשאילתות הלשון: ׳לגגין דאידך חצר׳. וכתב ע״ז בהעמק שאלה דצריך להגיה, דהעיקר כמוש״כ בה״ג (וראה ההע׳ הבאה).
14. כתב הרמב״ם
(עירובין ג, כ): ׳וכן אם שבת הכלי בבית והוציאו לחצר, לא יעבירנו לחצר אחרת או לגג אחר׳, משמע, לכאורה דמן הבית לגג שלו מותר. ואפשר לפי״ז דמה״ט ס״ל לבעל השאילתות שם (ראה הע׳ קודמת): שחששו שמא יטלטל רק ׳לגגין דאידך חצר׳. וא״כ מה שהו״ל (עי״ש הע׳ 36) מהשאילתות: ׳אבל עירבו חצר בפנ״ע׳, דייקא, דאם עירבו שתי החצירות יחד שרי אף לגג של החצר השנייה, וא״א לגזור ׳דלמא אתי לאפוקי׳... (וכעי״ז דייקנו לעיל ברש״י, עי״ש הע׳ 30). אבל לשיטת רבינו, ר״ח וה״ג ד׳בתים וגגים אינם רשות אחת׳, יש מקום לגזור גם בעירבה כל חצר בפנ״ע (וע״ע בפי׳ רחב״ש הע׳ 45).
15. עד כאן בפי׳ רחב״ש.
16. לשון בעל הלכות גדולות
(שם).
17. כ״ה בה״ג.
18. לפנינו (בגמ׳ ובריף): ׳רב אמר׳.
19. כגי׳ בגמ׳, רחב״ש וריב״ח. ולפנינו ברי״ף: ׳מטלטלין׳.
20. כגי׳ הרי״ף ורחב״ש. ובגמ׳: ׳מחיצתא׳.
21. כדאמר לעיל
(פט, א), ד׳במחיצות הניכרות׳, לכ״ע אמרינן ׳גוד אסיק מחיצתא׳ (ודופני הספינה הרי ׳ניכרות׳).
22. כגי׳ הרי״ף (וריב״ח ורחב״ש). ולפנינו בגמ׳ ליתא תי׳ ׳הן׳.
23. כ״ה גם לשון ריב״ח ורחב״ש ודלא כרש״י (שפי׳ בד״ה להבריח מים): ׳ולא לדירה׳, ואפשר ע״כ דהוא מפי׳ רנ״ג (ראה מבוא). וכ״כ בשבה״ל (ענין שבת, סי׳ צז): ׳דהנך מחיצות כיון דלא הוקפו לדירה כמאן דליתנהו דמי׳. ועי׳ בתוס׳ הרא״ש (וכ״כ התוס׳ ד״ה איתמר, או״ז והריטב״א) שכתב: ד׳ביתירה מבית סאתים איירי, כדפרש״י (ד״ה מותר לטלטל), ופליגי אי חשיבי מחיצות דספינה כעשויות לדירה או לא, אבל פשוט דכמאן דליתנהו כלל לא הוו, כדמוכח בכל דוכתא׳, אבל לפי׳ רבינו לכאורה, לא הוי מחיצתא גם בפחות מבי״ס. ופליגי אתוס׳ שכתבו
(שם): ׳דבפחות מבי״ס נעשה כולו כד״א׳ [ואפשר דע״כ הוסיף תי׳ ׳כלל׳ (ראה הע׳ 50).
24. משמע דבספינה גם המחיצה או הדופן שלמעלה מן המים ׳כמאן דליתנון דמי׳. אבל מה שבתוך הספינה הוי מחיצה מעלייתא. כמוש״כ בעה״ק (בית נתיבות, שער ד, ח): ׳אם היו המחיצות המגיעות לתקרת הספינה או סמוכות לתקרה פחות משלושה אם המחיצה גבוהה שבעה ומחצה הרי זו מחיצה..׳.
25. בפי׳ ריב״ח ורחב״ש ליתא תי׳ ׳כלל׳.
26. כגי׳ הגמ׳ וכ״ה ברי״ף כ״י נ״י. ולפנינו ברי״ף ליתא תי׳: ׳לשמואל׳.