×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) וּכְתִיב {דברי הימים א ז׳:כ״ז} נוֹן בְּנוֹ יְהוֹשֻׁעַ בְּנוֹ.
And it is written at the end of the list of the descendants of Ephraim: “Non his son, Joshua his son” (i Chronicles 7:27), which implies that Joshua himself had no children.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יספר הנרבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
וא״ר אליעזר כל תלמיד המורה הלכה בפני רבו חייב מיתה וראוי להכישו נחש כו׳ ונקרא חוטא שנאמר בלבי צפנתי אמרתך למען לא אחטא לך.
כל המשגר את מתנותיו לכהן אחד מביא רעב לעולם שנאמר וגם עירא היאירי היה כהן לדוד.
ר׳ אלעזר אומר המורה הלכה בפני רבו מורידין אותו מגדולתו שנאמר ויאמר אלעזר הכהן אל אנשי הצבא הבאים למלחמה זאת חקת כו׳. כל דמותיב מלה באנפי רביה אזל לשאול בלא ולד שנאמר ויען יהושע בן נון משרת משה כו׳. כלאם הטיל עליהן צרכי צבור והן כלין מאליהן וכתיב נון בנו יהושע בנו.
{בבלי עירובין סג ע״ב} אמר רב ברונא1 כל הלן בקעילה2 שאיש ואשתו שרויין בה עליו הכתוב אומר {מיכה ב:ט} ואת3 נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה אמר רב יוסף [ואפילו]⁠4 אשתו נדה.
{בבלי עירובין סג ע״ב-סד ע״א} ההוא מבואה דהוה דר ביה
המן בר רסתק אמרו5 ליה אוגר לן רשותך לא אוגר6 [להו7] בטל לן רשותך לא בטיל להו אמר להו8 רבא נזיל חדא9 מניכו ונשאל10 מיניה דוכתא ונותיב בה11 מידי12 (כי היכי)⁠13 דהוי ליה כשכיריה וכלקיטיה14 דאמר15 רב יהודה אמר שמואל אפילו שכירו אפילו לקיטו16 נותן את עירובו ודיו אמר ליה אביי לרב יוסף היו חמשה שכירו ולקיטו מהו אמר ליה אם אמרו שכירו ולקיטו להקיל יאמרו שכירו ולקיטו להחמיר: גופה אמר רב יהודה אמר שמואל אפילו שכירו ואפילו לקיטו17 נותן את18 עירובו [ודיו19] אמר רב נחמן כמה מעליא הא שמעתא ואמר רב יהודה אמר שמואל השותה רביעית יין אל יורה20 אמר רב נחמן לא21 מעליא הא שמעתא דהא אנא כמה דלא שתינא רביעתא [דחמרא]⁠22 לא צילא דעתאי אמר ליה רבא מאי טעמא עביד23 מר הכי והא אמר רבה בר חיננא24 מאי דכתיב {משלי כט:ג} ורועה זונות יאבד הון כל האומר שמועה זו נאה ושמועה זו אינה [נאה25] כאילו מאבד הונה של-תורה אמר ליה הדרי בי אמר רבה בר רב הונא שתוי אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תפלה שכור אל יתפלל ואם התפלל תפלתו תועבה היכי דאמי שתוי והיכי דאמי שכור שתוי כל שיכול לדבר [בפני] המלך שכור כל שאינו יכול לדבר [בפני]⁠26 המלך. {בבלי עירובין סד ע״ב} אמר רב דימי בר אבה27 דרך מיל ושינה כל שהוא מפיגין את היין אמר רב נחמן אמר רבה בר אבוה לא שאנו אלא ששתה רביעית אבל יתיר מרביעית28 כל שכן שדרך מטרחתו29 ושינה משכרתו.
אין מעבירין על האוכלין אמר ר׳ יוחנן משום30 ר׳ שמעון בן יהוצדק לא שאנו אלא בדורות הראשונים שאין בנות ישראל פרוצות בכשפים אבל בדורות האחרונים שבנות ישראל פרוצות בכשפים מעבירין על האוכלין31 תניא32 שלימין מעבירין פתיתין אין מעבירין ופתיתין לא והא כתיב33 {יחזקאל יג:יט} ותחללנה אותי אל עמי בשעלי שעורים ובפתותי לחם ההוא דהוה34 שקלי באגריהו
1. רב ברונא: כ״י נ, רא״ש: ״רב ברונא אמר רב״, כברוב המקומות בש״ס. ריב״ח רק: ״אמר רב״.
2. בקעילה: וכן בר״ח וערוך, רחב״ש. כ״י נ, ריב״ח: ״בקליעה״. דפוסים: בקילעא.
3. ואת: בדפוסים בלבד, אינו מן המקרא.
4. ואפילו: כ״י נ, דפוסים, ר״ח: ״ואפילו״.
5. אמרו: כ״י א, עיתים פג: ״אמרי״.
6. אוגר: כ״י א: אגר.
7. להו: כ״י נ, עיתים, דפוסים.
8. להו: כ״י נ: ״ליה״.
9. נזיל חדא: עיתים, ר׳ יונתן, ר״ח: ״ניזיל חד״. כ״י נ, ריב״ח, דפוסים: ״ליזיל חד״.
10. ונשאל: כ״י נ: ״ולשאיל״. עיתים, ר׳ יונתן: ״ונשאיל״. ריב״ח, דפוסים: ״ולישאיל״.
11. ונותיב בה: כבר״ח. דפוסים: וליתיב ביה.
12. מידי: חסר בדפוס קושטא.
13. כי היכי: חסר בכ״י נ, עיתים, דפוסים.
14. כשכיריה וכלקיטיה: עיתים, ריב״ח, דפוסים: ״כשכירו ולקיטו״, מותאם ללשון ר׳ יהודה שבהמשך.
15. דאמר: כ״י נ, עיתים: ״ואמר״.
16. אפילו לקיטו: רחב״ש, רא״ש, דפוסים: ״ולקיטו״.
17. ואפילו לקיטו: דפוסים, רא״ש: ולקיטו.
18. את: חסר בדפוסים, רא״ש, ר״ח.
19. ודיו: כ״י נ, גכב, עיתים, דפוסים, ר״ח. חסר בכ״י א.
20. יורה: וכן בר״ח (ובשמו בריב״ח, ושם הביא שני הנוסחאות). כ״י נ גכב, דפוסים: ״יתפלל״.
21. לא: דפוסים: לאו.
22. רביעתא דחמרא: כ״י נ גכב, ריב״ח, ר״ח, רא״ש. כ״י א רק: ״רביעתא״. דפוסים: רביעית חמרא.
23. עביד: דפוסים: אמר.
24. רבה בר חיננא: כ״י נ: ״רב אחא בר חיננא״. גכב, ריב״ח, דפוסים: ״רב אחא בר חנינא״.
25. נאה: כ״י נ, גכב, דפוסים, ר״ח. חסר בכ״י א.
26. בפני, בפני: כ״י נ, גכב, דפוסים, ה״ג, רמב״ם הל׳ תפילה (ד:יז). כ״י א: ״לפני, לפני״, אך בברכות פרק ה׳ גם כ״י א: ״בפני, בפני״.
27. רב דימי בר אבה: כ״י נ: ״רמי בר אבא״. דפוסים: רמי בר חמא.
28. יתיר מרביעית: וכן בר״ח ובה״ג. דפוסים: שתה יתר מכדי רביעית.
29. מטרחתו: וכן באשכול (היל׳ תפילה). כ״י נ, גכב, ריב״ח, ר״ח: ״משכרתו״. דפוסים, רא״ש: טורדתו כבה״ג.
30. משום: דפוסים: אמר.
31. על האוכלין: חסר בכ״י נ, ריב״ח, דפוסים. ר״ח: ״עליהן״.
32. תניא: כ״י נ, רא״ש, ר״ח: ״תנא״. ריב״ח, רחב״ש, דפוסים: ״תאנא״.
33. ופתיתין לא והא כתיב: כ״י נ, דפוסים: ״והאי דכתיב״. כבר״ח: ״איני והכת׳⁠ ⁠⁠״.
34. דהוה: ריב״ח, דפוסים, ר״ח: ״דהוו״.
וכתיב נון בנו יהושע בנו – ובתר יהושע לא חשיב בן.
[סג, ב, רי״ף שם]
אמ׳ [רב] 1ברונא2, כל הלן בקעילה3 וכו׳. פיר׳4 קעילה, חדר. עליו הכת׳ אומ׳5, נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה. פיר׳6 נשי עמי תגרשון, שבושין הן ממנו. אמ׳7 ר׳ יוסף אפי׳8 אשתו9 נדה. פיר׳10 לא ישן, דלאו אורח ארעא.
[סג, ב - סד, א, רי״ף שם]
1. כ״ה בגמ׳ וברי״ף (ובכל הש״ס).
2. כגי׳ הרי״ף. ולפנינו בגמ׳ נוסף: ׳אמר רב׳.
3. כגי׳ רחב״ש (עי״ש הע׳ 179). ולפנינו: ׳בקילעא׳.
4. רש״י ד״ה בקילעא (וריב״ח פי׳ מל׳ קלעים - ׳אהל׳, והר״י מלוניל הביא שני הפי׳).
5. מיכה ב, ט.
6. רש״י ד״ה נשי עמי תגרשון.
7. כגי׳ הרי״ף (וכ״ה בכ״י מינכן, דק״ס, ה). ולפנינו בגמ׳: ׳ואמר׳.
8. כגי הגמ׳ וריב״ח (עי״ש הע׳ 68). וברי״ף: ׳ואפילו׳.
9. כגי׳ הרי״ף. ולפנינו בגמ׳: באשתו׳.
10. כ״פ ריב״ח. ואינו ברש״י שלפנינו (ואפשר שהוא מפירוש רנ״ג). והשווה לפי׳ הר״י מלוניל.
בכמה מקומות הזהירו חכמים שלא לסבב או לגרום שום ריחוק בין אדם לאשתו אף בסוגיא זו אמרו כל הלן בקעילה שאיש ואשתו שרויין בתוכה עליו הכתוב אומר נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה כלומר שגורם לו לפרוש ולא עוד אלא אף באשתו נדה כן שהרי מ״מ גורם לו להתרחק ממנה:
אע״פ שכל מצוה חביבה בשעתה תלמוד תורה חביבה מן הכל כמו שהתבאר בכמה מקומות והוא שאמרו כאן דרך הערה גדול תלמוד תורה יותר מהקרבת תמידין שנ׳ עתה באתי:
עכו״ם שהיה דר בחצר או במבוי ולא רצה להשכיר רשותו אצלם היאך יעשו א״ת שיבטלו כל ישראלים שבחצר רשותם אצל אחד עד שיהא זה שבטלו אצלו יחיד אצל עכו״ם שאינו נאסר וכשיוציא הוא כליו וישתמש כל צרכו יבטל הוא לשני וכן כלם כפי הצורך אין זה כלום שאם כן בטלת תורת עירוב שהרי הרואים רואים אותם חלוקים בדיורים וסבורים עליהם שלא בטלו כלם רשותם אצל אחד אלא שעירב העכו״ם עמהם ונמצאו סבורים שעירוב עכו״ם מועיל במקום עכו״ם וא״ת שנכריז להודעה שכלם בטלו רשותם אצל אחד וכי אכרזתא לדרדקי כלומר היאך הכרזתם מועלת לתינוקות לכשיגדלו ונמצא שאין להם תקנה בדרך זה אא״כ כלם דרים בבית אחד שכל שדרים בבית אחד הרי הוא כיחיד הא כל שדיוריהם חלוקים לא אלא כיצד תקנתם ילך אחד מהם אצל העכו״ם בערמה וישאל ממנו מקום בביתו להניח שם איזה חפץ ונעשה כשכירו ולקיטו ומשכיר הוא לאחרים או מבטלו אצלם שהרי בשכירו ולקיטו של ישראל אמרו שנותן את עירובו כבעל הבית עצמו וא״כ אף בעכו״ם משכיר כבעל הבית עצמו וגדולי הרבנים מפרשים שישאל ממנו מקום ויערב עם האחרים והוא הדין אם כבר עירב שאינו צריך עוד לכלום ונמצאת למד לפירושנו ששוכרין משכירו ולקיטו ישראל והוא הדין משכירו ולקיטו עכו״ם ושכיר הוא הנעשה פועל עמו לעבודת כל השנה ולקיטו בימי הקציר אע״פ שאינו דר שם ממש הואיל ויש לו רשות בה:
וכתיב נון בנו יהושע בנו וגו׳. ר״ל בלא ולד זכר כדמייתי מקרא וכ״ה לשון התוספות פ״ק דמגילה שלא היה לו בן זכר והכתוב מספר שלא יפה עשה יהושע וז״ש משרת משה מבחוריו דכבר ידענו זה אבל אמר הכתוב כיון שהיה משרת משה מבחוריו לא היה לו לדבר קמי אדונו גם דבר זה דהוי כמורה הלכה:
״נון בנו יהושע בנו״ (דברי הימים א, ז, כז) ואין לרשימה זו המשך, ומזה משמע שלא היו בנים ליהושע.
And it is written at the end of the list of the descendants of Ephraim: “Non his son, Joshua his son” (i Chronicles 7:27), which implies that Joshua himself had no children.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יספר הנרבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) וּפְלִיגָא דר׳דְּרַבִּי אַבָּא בַּר פָּפָּא דְּאָמַר ר׳רַבִּי אַבָּא בַּר פָּפָּא לֹא נֶעֱנַשׁ יְהוֹשֻׁעַ אֶלָּא בִּשְׁבִיל שֶׁבִּיטֵּל אֶת יִשְׂרָאֵל לַיְלָה אַחַת מִפְּרִיָּה וּרְבִיָּה.
And this tradition differs from the following statement of Rabbi Abba bar Pappa, for Rabbi Abba bar Pappa said: Joshua was punished to remain childless only because he had prevented the Jewish people from fulfilling the commandment of being fruitful and multiplying for one night. Therefore, he was punished measure-for-measure by not having children himself.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ופליגא דר׳ אבא דאמר לא נענש יהושע אלא על שביטל ישראל מפריה ורביה שנאמר ויהי בהיות יהושע ביריחו וישא עיניו וירא והנה איש עומד לנגדו כו׳ מפני שנתעצל ולא הקים המשכן בו ביום.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא נענש יהושע – להיות ערירי אלא שביטל כו׳.
לא נענש יהושע אלא מפני שביטל את ישראל לילה אחד מפריה ורביה. כדמפרש ואזיל. ואיכא למידק ומנא ליה דמשום ביטול פריה ורביה, דילמא משום ביטול הקרבת תמידין ותלמוד תורה וכדאמר ליה מלאך עתה באתי. ויש לומר דענשו שלא היה לו בן, מורה דלא נענש בכך אלא משום ביטול פריה ורביה, מדה כנגד מדה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לא נענש יהושע כו׳ – וק״ל ומנלן דמשו׳ הא נענש דילמ׳ משום ענין ביטול תור׳ או משו׳ הקרבת תמידין דלקמן. וי״ל דכיון דענשו היה שלא הי׳ לו בן משמע דמשו׳ עון פריה ורבי׳ הוא מדה כנגד מדה ולמאי דס״ד דמשו׳ שהור׳ הלכ׳ בפני ר׳ נענש. י״ל דהא נמי מדה כנגד מדה שלא היה לו בן תלמיד וממל׳ מקומו אמש בטלת׳ תמיד של בין הערבי׳ כו׳ פירשתיה בפ״ק דמגלה וגם במסכת סנהדרין בס״ד.
דכל זמן דארון ושכינה שלא במקומם ישראל אסורין בתשמיש המטה. והקשו בתוספו׳ א״כ היאך אמר ליה דוד לאוריה לך לביתך ורחץ רגליך. ודוד נמי היאך שמש מטתו ואנו רואין שלא תפסוהו חכמים בכך אלא מפני שהפך מטתו של לילה ליום ותירץ ר״י ז״ל כי שני ארונות היו ארון עץ שעשה משה דכתיב ועשית לך ארון עץ וארון שעשה בצלאל וכל זמן שלא נעשה ארונו של בצלאל היו לוחות ושברי לוחות מונחות בארון שעשה משה. ומיד שהוקם המשכן נתנו לוחות אחרונות בארון שעשה בצלאל כדכתיב ואת הארון תתן את העדות אשר אתן אליך ובארונו של משה היו מונחים שברי לוחות והוא היה יוצא עמהם למלחמה ואז לא היו אסורין בתשמיש המטה אבל ארון של בצלאל שהיו מונחים בו לוחות שניות לא היה יוצא עמהם למלחמה אלא לעתים על פי הדבור וזהו שנענשו עליו בימי עלי כשהוציאוהו ועליו חרדו פלשתי׳ ואמרו אוי לנו מי יצילנו מיד האלהים האדירים כו׳ ועכשיו בימי יהושע על פי הדבור היה שם והא דאמרי׳ בבבא בתרא אין בארון רק אין מיעוט אחר מיעוט אלא לרבות שברי לוחות מונחות בארון. י״ל כי כשנכנס בית עולמים נגנז ארון שעשה משה והיו לוחות ושברי לוחות מונחות בארון שעשה בצלאל. כל הלן בקעילה יש שפי׳ קעילה בקעה ויש שפי׳ עליים והוא הנכון והטעם בטל הבית מפריה ורביה אמר רב יוסף כו׳ דאפי׳ בהא אית ליה צער כשאינה ישנה עמו בבית.
רש״י בד״ה לא נענש כו׳ שבטל כו׳ הס״ד:
בשביל שביטל כו׳. ר״ל דהשתא הוה העונש בדומה שהוא ביטל ישראל ממצות פ״ו לילה א׳ לכך לא זכה לבן לקיים מצות פ״ו וכעין זה כתבו התוספות פ״ק דמגילה עיין בת״ה שם ובפ׳ כ״ה בסוגיא זו:
מיד וילן וגו׳. פרש״י בפ״ק דמגילה על של עכשיו עכ״ל וק״ק דאכתי נימא דבא על ביטול פ״ו שהיה ג״כ באותו לילה כפרש״י לקמן גבי וגמירי דכל זמן שארון כו׳ ולפי׳ ריב״ן ניחא שפיר׳ בפ״ק דמגילה על ת״ת באתי דכתיב ביה ועתה כתבו לכם את השירה וגו׳ וק״ל:
א ופליגא [וחלוקה מסורת זו] על דבריו של ר׳ אבא בר פפא, שאמר ר׳ אבא בר פפא: לא נענש יהושע שימות בלא בנים אלא בשביל שביטל את ישראל לילה אחד מפריה ורביה, ומדה כנגד מדה נענש שלא יהיו לו בנים,
And this tradition differs from the following statement of Rabbi Abba bar Pappa, for Rabbi Abba bar Pappa said: Joshua was punished to remain childless only because he had prevented the Jewish people from fulfilling the commandment of being fruitful and multiplying for one night. Therefore, he was punished measure-for-measure by not having children himself.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירשב״אבית הבחירה למאיריריטב״אמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) שֶׁנֶּאֱמַר {יהושע ה׳:י״ג} וַיְהִי בִּהְיוֹת יְהוֹשֻׁעַ בִּירִיחוֹ וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא וְגוֹ׳ וּכְתִיב וַיֹּאמֶר (לוֹ) כִּי אֲנִי שַׂר צְבָא ה׳ עַתָּה בָאתִי וְגוֹ׳.
As it is stated: “And it came to pass when Joshua was by Jericho that he lifted up his eyes and looked, and, behold, a man stood over against him with his sword drawn in his hand” (Joshua 5:13), and it is written further: “And he said: No, but I am captain of the host of the Lord, I am now come” (Joshua 5:14). The man, an angel, came to demand something of Joshua and to rebuke him.
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ויהי בהיות יהושע וגו׳ – מדכתיב וחרבו שלופה בידו מכלל דלפורענות בא ועתה באתי דקאמר ליה הכי קא״ל על עבירה של עכשיו באתי ומדאיצטריך למימר על של עכשיו מכלל דאכתי הוה אחריתי ומאי היא הכי קאמר ליה אמש ביטלתם תמיד של בין הערבים בערב ביטלתם התמיד ועכשיו שחשיכה אתם מבטלים תלמוד תורה לפי שהיו עסוקים במלחמה ביום לא היה להן עת לעסוק בתורה אלא בלילה והדבר מוכיח שעל עסקי תלמוד תורה הוכיחו מדכתיב קרא אחרינא במלחמה של עי שהיתה אחריה וילך יהושע בלילה ההוא בתוך העמק ואמר רבי יוחנן מלמד שלן בעומקה של הלכה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שנאמר ״ויהי בהיות יהושע ביריחו וישא עיניו וירא והנה איש עומד לנגדו וגו׳⁠ ⁠⁠״, וכתיב [ונאמר]: ״ויאמר לא כי אני שר צבא ה׳ עתה באתי וגו׳ ״(יהושע ה, יג—יד), משמע שבא המלאך לתבוע דבר מה מיהושע ולהוכיחו.
As it is stated: “And it came to pass when Joshua was by Jericho that he lifted up his eyes and looked, and, behold, a man stood over against him with his sword drawn in his hand” (Joshua 5:13), and it is written further: “And he said: No, but I am captain of the host of the Lord, I am now come” (Joshua 5:14). The man, an angel, came to demand something of Joshua and to rebuke him.
רי״ףרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אָמַר לוֹ אֶמֶשׁ בִּיטַּלְתֶּם תָּמִיד שֶׁל בֵּין הָעַרְבַּיִם וְעַכְשָׁיו בִּיטַּלְתֶּם תַּלְמוּד תּוֹרָה עַל אֵיזֶה מֵהֶן בָּאתָ אָמַר לוֹ עַתָּה בָּאתִי.
The angel said to him: Last night, due to your preparations for war, you neglected the daily evening offering, and now, tonight, you are neglecting Torah study. Joshua asked him: For which of these sins have you come specially to reprove me? He said to him: “I am now come,” i.e., the fact that I did not come last night, but waited until now, shows that the sin of neglecting Torah study is the more severe one.
רי״ףהערוך על סדר הש״סבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך אמש
אמשאבטלתם תמיד של בין הערבים (עירובין סג:) (וסנהדרין מד) (מגילה ג) פי׳ שלא הקים המשכן אותו הלילה ולא הקריבו תמיד ונאסרו ישראל אותו הלילה בתשמיש המטה דגמירי דכל זמן שארון ושכינה שרויים חוץ ממקומן פי׳ חוץ ממשכן ישראל אסורין בתשמיש המטה.
א. [געסטרן. פאריגע נאכט.]
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר לו המלאך: אמש בשל עיסוקכם בפעולות המלחמה ביטלתם תמיד של בין הערבים, ועכשיו ביטלתם בלילה תלמוד תורה. שאל אותו יהושע על איזה חטא מהם באת במיוחד להוכיחני? אמר לו: ״עתה באתי״ כלומר, ממה שלא באתי אמש אלא עתה מובן שעוון זה של ביטול תורה חמור יותר.
The angel said to him: Last night, due to your preparations for war, you neglected the daily evening offering, and now, tonight, you are neglecting Torah study. Joshua asked him: For which of these sins have you come specially to reprove me? He said to him: “I am now come,” i.e., the fact that I did not come last night, but waited until now, shows that the sin of neglecting Torah study is the more severe one.
רי״ףהערוך על סדר הש״סבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) מִיָּד {יהושע ח׳:י״ג} וַיֵּלֶךְ יְהוֹשֻׁעַ בַּלַּיְלָה הַהוּא בְּתוֹךְ הָעֵמֶק וְאָמַר רַבִּי יוֹחָנָן מְלַמֵּד שֶׁהָלַךְ בְּעוֹמְקָהּ שֶׁל הֲלָכָה.
Joshua immediately acted to rectify the matter by deciding that he must devote more time to learning Torah, as it is stated: “And Joshua walked that night in the midst of the valley [ha’emek]” (Joshua 8:13). And Rabbi Yoḥanan said: This teaches that he walked all night in the depth [be’omeka] of halakha, thereby atoning for his previous neglect of Torah study.
רי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מיד וילך יהושע בלילה ההוא בתוך העמק – גרסינן וגרסינן נמי מלמד שהלך בעומקה של הלכה כו׳ ובמלחמת עי כתיב בפרשה אחרונה וילן אבל התם כתיב בתוך העם והא דקאמר מיד לאו לאלתר הוה אלא כשהופנה הלך בעומקה של הלכה אבל לבתר מעשה דמלאך טובא הוה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מיד עשה יהושע תיקון לדבר והחליט שיש להוסיף בלימוד התורה, כאמור: ״וילך יהושע בלילה ההוא בתוך העמק״ (יהושע ח, יג), ואמר ר׳ יוחנן: מלמד שהלך כל הלילה בעומקה של הלכה, ועל ידי כך כיפר על חטא ביטול תורה.
Joshua immediately acted to rectify the matter by deciding that he must devote more time to learning Torah, as it is stated: “And Joshua walked that night in the midst of the valley [ha’emek]” (Joshua 8:13). And Rabbi Yoḥanan said: This teaches that he walked all night in the depth [be’omeka] of halakha, thereby atoning for his previous neglect of Torah study.
רי״ףתוספותבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) וּגְמִירִי דְּכׇל זְמַן שֶׁאָרוֹן וּשְׁכִינָה שְׁרוּיִין שֶׁלֹּא בִּמְקוֹמָן אֲסוּרִין בְּתַשְׁמִישׁ הַמִּטָּה.
And they learned as a tradition that any time that the Ark and the Divine Presence are not resting in their proper places, the entire Jewish people are prohibited from engaging in marital relations. Owing to the nation’s preoccupation with war, the Ark was not restored to its rightful place in the Tabernacle. Since Joshua did not attend to this state of affairs, he was responsible for the people’s neglect of the commandment to be fruitful and multiply, for which he was punished by remaining childless.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
וגמירי כל זמן שארון ושכינה שרויין שלא במקומן ישראל אסורין בתשמיש המטה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

וגמירי דכל זמן שארון ושכינה שרויין שלא במקומן כו׳ – ואותו לילה שהוכיחם המלאך היו מבטלים ת״ת בשביל שהיו אורבין על העיר ולא החזירו בערב את ארון למקומו בגלגל והוא הלילה שביטלו מפריה ורביה.
כל זמן שארון ושכינה שלא במקומן ישראל אסורין בתשמיש המטה – תימה לר״י דגבי עובדא של אוריה החתי היה ארון שלא במקומו דכתיב (הנה) הארון וישראל [ויהודה] (חונים) [יושבים] בסוכות ואדוני יואב ועבדי אדוני על פני השדה חונים ואני [וגו׳] (אשכב) [ולשכב] עם אשתי דמשמע שהיו אחרים מותרים בתשה״מ אלא שאוריה החתי היה מחמיר על עצמו לפי שהיו ישראל בצרה דהא קאמר ליה דוד (לך) רד לביתך ועוד קאמרינן בפרק חלק (סנהדרין דף קז.) גבי דוד שהפך משכבו של לילה למשכבו של יום ונתעלמה ממנו הלכה זו כו׳ משמע בלילה היה מותר ואומר ר״י דשני ארונות היו אחד שבו שברי הלוחות מונחים ואותו היו מוליכין במלחמות כדתניא בספרי וארון ברית ה׳ נוסע לפניהם יומם זה שיוצא עמהם במחנה והוא ארון עץ שעשה משה בעלותו לסיני כדכתיב בלוחות אחרונות במשנה תורה ועשית לך ארון עץ ותחלה שם בו גם לוחות אחרונות כדכתיב ואשים את הלוחות בארון אשר עשיתי עד שנעשה ארון של זהב שעשה בצלאל ואז נתנו בו לוחות אחרונות כדכתיב ונתת אל הארון את העדות אשר אתן אליך וכן עשה כדכתיב בויקהל ובההוא איירי הכא שהיו נאסרין בתשמיש המטה כשלא היה במקומו ואותו לא היו רגילין להוליך במלחמה כדכתיב בשילה מי יצילנו מיד האלהים האדירים האלה כי לא היתה כזאת מתמול שלשום שלא היו רגילין להוליכו ואז כשהוליכוהו לקו וגלה כדמפרש רש״י התם ומה שהיה עמהן במלחמת יהושע ע״פ הדיבור היה עושה הכל והא דדרשינן בפ״ק דב״ב (דף יד.) אין בארון רק כו׳ מלמד שהלוחות ושברי לוחות מונחים בארון היינו ארון שעשה בצלאל כדמשמע התם זה היה בבית עולמים דבשלמה כתיב האי קרא ואפילו למאן דדריש מאשר שברת ושמתם בארון היינו בבנין הבית שהיתה מונחת עדי עד ובירושלמי איכא פלוגתא בפרק משוח מלחמה דיש מי שאומרים ארון אחד היה [וקאמר התם קרא מסייע ליה לרבי יהודה פירוש שאומר ששני ארונות היו הארון וישראל יושבים בסוכות והלא ארון בציון היה מאי עבדין ליה רבנן שאומרים ארון אחד היה] אלא שהיה בקירוי עד שלא נבנה בית הבחירה פירוש דבסוכות דקאמרינן לא שהיה עמהם במלחמה אלא כלומר שהיה בקירוי של חול שאינו בית המקדש אע״פ שבכך לא היו נאסרין בתשמיש המטה וגם אוריה עצמו היה נשוי בת שבע אם כן לא היה מחמיר על עצמו לפרוש מן האשה בשביל שאינו במקדש מ״מ כיון דאיכא תרתי לריעותא דישראל היו במלחמה יושבין בסוכות וגם ארון אינו במקדש היה רוצה להחמיר על עצמו ואי הוה גריס בירושלמי שהיה שלא בקירוי פירוש אלא בתוך היריעה ניחא טפי דלישנא דקירוי לא משמע שיהא חול.
וגמירי שכל זמן שארון ושכינה שלא במקומן ישראל אסורין בתשמיש המטה. הקשו בתוס׳ א״כ היאך אמר [לו] דוד לאוריה וכו׳. ועוד דוד שבא על בת שבע ולא תפשוהו בכך אלא על שהפך מטתו של לילה ליום (בסנהדרין קז.). והם תירצו דשני ארונות היו, ארון עץ שעשה משה וכתיב (דברים י.) ועשית לך ארון עץ, ובו הניח שברי לוחות (ועוד) [ואף] לוחות אחרונות, עד שנעשה ארון שעשה בצלאל, ובו נאמר (שמות כה, טז) ונתת אל הארון את העדות אשר אתן אליך. ואותו של משה שמונחות בו שברי לוחות היה יוצא עמהם במלחמה ואז לא היו אסורין בתשמיש המטה, אבל אותו שמונחות בו לוחות אחרונות לא היה יוצא עמהן למלחמה אלא בעתים על פי הדיבור, וזהו שנענשו עליו בימי עלי שהוציאוהו ונלקח, ועליו חרדו פלשתים ואמרו אוי לנו מי יצילנו מיד האלהים האדירים האלה וגו׳ (שמואל א ד, ח), כי לא היתה כזה תמול שלשום, ועכשיו ביהושע על פי הדיבור היה. והא דאמרי׳ בבבא בתרא פרק קמא (ב״ב יד.) אין בארון רק, אין מיעוט אחר מיעוט אלא לרבות שברי לוחות שמונחין בארון. י״ל התם לאחר שנבנה הבית, שבבית עולמים לוחות ושברי לוחות מונחים בארון שעשה בצלאל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס׳ בד״ה כל זמן כו׳ ותחלה שם היו גם כו׳ כשהוליכוהו לקו וגלה כו׳ ארון אחד היה וקאמר התם קרא מסייע ליה לר׳ יהודה פי׳ שאומר שני ארונים היו הארון וישראל יושבים בסוכות והלא ארון בציון היה מאי עבדי לי׳ רבנן שאומרים ארון אחד היה אלא שהיה בקירוי עד שלא נבנה כו׳ כצ״ל:
בד״ה כל זמן כו׳ לא שהיה עמהן במלחמה אלא כלומר כו׳ אע״פ שבכך לא היו נאסרין בתשמיש כו׳ עכ״ל ובמלחמת יהושע שנאסרו בתשמיש המטה לפי שהיה יוצא עמהם במלחמה צ״ל כדלעיל שהיה על פי הדיבור וק״ל:
שלא במקומן אסורים כו׳. ענינו עמו אנכי בצרה בעת מלחמה ואמרינן פ״ק דתענית אסור לאדם שישמש מטתו בשני רעבון וה״ה בכל שאר עת צרה:
ואולם גמירי [למודים מן המסורת] שכל זמן שארון ושכינה שרויין שלא במקומן — אסורין כל העם בתשמיש המטה, ומשום שהיו עסוקים במלחמה לא החזירו את הארון למקומו במשכן. ויהושע שלא דאג לכך, גרם לעם להיבטל מפריה ורביה, ועל דבר זה נענש.
And they learned as a tradition that any time that the Ark and the Divine Presence are not resting in their proper places, the entire Jewish people are prohibited from engaging in marital relations. Owing to the nation’s preoccupation with war, the Ark was not restored to its rightful place in the Tabernacle. Since Joshua did not attend to this state of affairs, he was responsible for the people’s neglect of the commandment to be fruitful and multiply, for which he was punished by remaining childless.
ר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותרשב״אבית הבחירה למאירימהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותמהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) א״ראָמַר רַבִּי שְׁמוּאֵל בַּר אִינְיָא מִשְּׁמֵיהּ דְּרַב גָּדוֹל תַּלְמוּד תּוֹרָה יוֹתֵר מֵהַקְרָבַת תְּמִידִין דַּאֲמַר לֵיהּ עַתָּה בָּאתִי.
The Gemara now cites a further teaching in this regard: Rabbi Shmuel bar Inya said in the name of Rav: Torah study is greater than the offering of daily sacrifices, as the angel said to Joshua: “I am now come,” i.e., on account of the second sin, demonstrating that neglect of Torah study is a more serious offense than neglect of the daily offerings.
ר׳ חננאלרי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
גדול תלמוד תורה מהקרבת תמידין כו׳.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומוסיפים עוד הנלמד מענין זה, אמר ר׳ שמואל בר איניא משמיה [משמו] של רב: גדול תלמוד תורה יותר מהקרבת תמידין, שהרי אמר ליה [לו] המלאך: ״עתה באתי״, כלומר על העוון האחרון, משמע שביטול תורה הוא חמור יותר מביטול התמידים.
The Gemara now cites a further teaching in this regard: Rabbi Shmuel bar Inya said in the name of Rav: Torah study is greater than the offering of daily sacrifices, as the angel said to Joshua: “I am now come,” i.e., on account of the second sin, demonstrating that neglect of Torah study is a more serious offense than neglect of the daily offerings.
ר׳ חננאלרי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) אָמַר רַב בְּרוֹנָא אָמַר רַב כׇּל הַיָּשֵׁן בְּקִילְעָא שֶׁאִישׁ וְאִשְׁתּוֹ שְׁרוּיִין בָּהּ עָלָיו הַכָּתוּב אוֹמֵר {מיכה ב׳:ט׳} נְשֵׁי עַמִּי תְּגָרְשׁוּן מִבֵּית תַּעֲנוּגֶיהָ.
With regard to the neglect of the commandment of procreation, Rav Beruna said that Rav said: Whoever sleeps in a chamber in which a husband and wife are resting, thus thwarting their intimacy, the verse says about him: “The women of my people you cast out from their pleasant houses” (Micah 2:9), and his punishment is detailed in that chapter.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
כל הלן בקילעא שאיש ואשתו שרויין בה עליו הכתוב אומר נשי עמי תגרשון מבית תענוגיה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ערך קעילה
קעילהא(עירובין סג:) הישן בקעילם שאיש ואשתו ישנין בה פי׳ בקעה גלויה ויש אומרים עליה ויש אומרים קובה כגון הא דגרסינן (סנהדרין קו.) בוא ואשיאך עצה עשה להן קעילין והושב להן זונות. ספר אחר קלעים.
ערך אפיקורוס
אפיקורוסב(סנהדרין צט:) רב אמר זה המבזה תלמידי חכמים ורבי יהושע בן לוי אמר זה המבזה את חבירו בפני תלמידי חכמים, המומרין והאפיקורסין (ראש השנה ז) (נדרים כג.) שכיחי אפיקורי דמצערי רבנן (עירובין סג) פי׳ אפיקורותא חציפותא (א״ב: שם פלוסוף יוני כופר בהשארות הנפש וחכמינו העתיקו מלה זו למבזה חכמים ודבריהם הנאמרים באמת).
ערך מרפסת
מרפסתג(עירובין סג) הנותן עירובו בבית שער אכסדרה ומרפסת פי׳ כגון אויר מסובב ובו פתח פתוח ובאותו האויר המסובב קורות יש בתוכו בתים פתוחים בו ומעלות עולות בעליות אין אומר ינתן לכל בית ד׳ אמות בחצר אלא נותנין לפתח המרפסת ד׳ אמות בלבד.
ערך פלג
פלגד(ברכות כו.) רבי יהודה אומר עד פלג המנחה פי׳ מנחה גדולה מו׳ שעות ומחצה ולמעלה כנגד תמיד של בין הערבים דתנן ערב שבת נשחט בו׳ ומחצה מנחה קטנה מט׳ ומחצה ולמעלה כנגד קריבתו כשהוא מתאחד כדתנן (פסחים נט.) תמיד נשחט בח׳ ומחצה וקרב בט׳ ומחצה פלג מנחה גדולה משש שעות ומחצה ולמעלה נשארו ה׳ שעות ומחצה חלקם זו פלג מנחה גדולה פלג מנחה קטנה מט׳ שעות ומחצה ולמעלה נשארו ב׳ שעות ומחצה חלקם זו היא פלג מנחה קטנה ויבא בי״א שעות פחות רביע (בבא קמא טו. כתובות מא) מר סבר פלגא נזקא קנסא ומ״ס פלגא נזקא ממונא (בבא בתרא סב) פלגא דאית לי בארעא פלגא פלגא בארעא דאית לי ריבעא פי׳ לראובן ושמעון שדה בשותפות ומכר ראובן ללוי ואמר לו בלשון הזה החצי שיש לי בשדה זו מכרתי לך ודאי חלקו המגיעו והוא חצי השדה אבל אם אמר לו החצי בשדה זו שיש לי עם שמעון מכרתי לך לא מכר לו אלא חצי חלקו שהוא רביע השדה ואמר רבא מכר מצר ארעה דמינה פלגא פלגא פי׳ מצר לו שדה ואמר לו חלקה ממנה נתתי לך קנה החצי אבל אמר לו בל׳ הוה חתיכה ממנה נתתי לך קנה בפחות שבשדות והוא ט׳ קבין (גיטין פט) עדיין לא הגיע לפלגות ראובן פי׳ שהיו בהם חכמים גדולים חקרי לב והן היו יודעין אם הגיע זה הקטן הנראה כגדול בכל דרכיו כשאר גדולים וליחשבו גדול להיות קידושיו קידושין אבל אני אין בי כח להבחין בין קטן הנראה כגדול ולהיות קידושיו קידושין ובין קטן זולתו ואין לנו אלא הלכה בודקין לגיטין ולקדושין הלכך בעינן י״ג שנה ויום א׳ למעלה והוא דאייתי ב׳ שערות ובלבד שלא תהא שם אמתלא. פ״א ההוא דאיקדשה לקטן הנראה כגדול כלומר קטן בשנים ובעל קומה ועדיין לא הגיע לפלגות ראובן וקטן הוא עדיין אינו יודע לחלוק דעתו לחקור בין דבר ודבר כדכתיב לפלגות ראובן גדולים חקרי לב (עירובין סא) א״ל רבא פלגאה בעירובין לית דחש לה דר״ע (גיטין לא) א״ל מקמי פלגאה ניקום כלומר על כל דבר חולק ומפליג (ברכות מג) ולא הוה חד מנייהו מופלג מחבריה פי׳ לא היה אחד מופלג ומעולה בחכמה אלא כולן שוין (עירובין סג) שאני רב אחא בר יעקב דמופלג פירוש חלוק היה מחכמי דורו וגדול מהן בחכמה (גיטין כח) המביא גט והניחו זקן כיון דאפליג אפלוגי פי׳ ר״ח כמו פלגס כלומר כיון שעברו פ׳ שנה והוא גבול הגבורות והפליג עד קרוב לק׳ שנה מזקין הרבה והוא דמופלג בחכמה והוא דמופלג בזקנה פי׳ מופלג בחכמה שאין חכם למעלה ממנו מופלג בזקנה שאין זקן למעלה הימנו. (בבא בתרא קכא בגמרא בנות צלפחד) רוח פלגא עיין בערך גדר (יומא פג) אהדרוה פלוג וצעי פירוש חתיכות של פת. מן הצאן ולא מן הפלגס (פסחים מז: בריש פרה) ר״ט קורה ופלגס כיקר כרים תרגום היך יקר פלגיסין פי׳ פלגס בינוני שהוא בן י״ג חודש יצא מכלל כבש ולכלל איל לא בא כלומר פלג ממוצע בין זה לזה ואינו כשר לא לזה ולא לזה.
ערך פק
פקה(עירובין סג) כל המפיק מגן בשעת גאוה סוגרין וחותמין צרות בעדו פירוש כל המעביר ומכסה יצרו בשעת גאוה כלומר בעת שמתגבר עליו טומן אותו שלא יתגבר סוגרין וחותמין צרות בעדו. ולשון מפיק כאפיק נחלים יעברו. ורב יוחנן אמר כל שאין מפיק אתמר כלומר כל שאינו מעביר ומכסהו אלא מגלהו ומפיק מגן לנגדו להלחם כנגדו לכבשו וזו הגאוה היא עת שכרותו של אדם רבי חנינא סבר לכבשו בשינה כדי להעבירו ולהפיגו טפי עדיף ורבי יוחנן אמר חיישינן שמא ישתקע בשינה וימנע מן התפלה אלא לגלותו כדי להתעסק בדרך וכיוצא בו כדי להפיגו ואחר כך יתפלל טפי עדיף.
ערך צני
צניו(ברכות לא.) משום נהרא עד צינייתא דבבל. (בבא מציעא כד:) ההוא דיו דשקל בשרא ושדיתיה בציני תא דבי בר מריון (סנהדרין צו) ותרגמה צירייתא דבבל. (עירובין יט) תני רבה בר מרי בדבי רבן יוחנן בן זכאי שתי תמרות יש בגי בן הנם ועולה עשן מביניהן (סוכה כט) ציני הר הברזל כשרות וזו היא פתחה של גיהנם (עירובין סג) רבינא הוה יתיב קמיה דרב אשי חזייה לההוא גברא דקא קטר חמריה בצבייתא בשבתא וכו׳ פירוש היה קושר חמורו בדקל (בבא בתרא סט) קני לך רקלין ותאלין הוצין וצינין פי׳ דקלין תמרים גבוהין תאלין שאר אילנות גדולים הוצין שאר אילנות קטנים צינין דקלים קטנים.
א. [שלאף ציממער.]
ב. [איינר וואס לייקנט אונ דער גמרא.]
ג. [גאללעריא.]
ד. [טהיילען, שטרייטען.]
ה. [הערויס געבען.]
ו. [קליינע טייטיל ביימער.]
בקילעא – בחדר.
נשי עמו תגרשון – שבושין הן ממנו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בענין ביטול פריה ורביה מובא עוד שאמר רב ברונא אמר רב: כל הישן בקילעא [בחדר] שאיש ואשתו שרויין בה, ועל ידי כך מבטלם מלהתיחד — עליו הכתוב אומר ״נשי עמי תגרשון מבית תענגיה״ (מיכה ב, ט), ועונשו נאמר להלן באותו פרק.
With regard to the neglect of the commandment of procreation, Rav Beruna said that Rav said: Whoever sleeps in a chamber in which a husband and wife are resting, thus thwarting their intimacy, the verse says about him: “The women of my people you cast out from their pleasant houses” (Micah 2:9), and his punishment is detailed in that chapter.
ר׳ חננאלרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) וְאָמַר רַב יוֹסֵף אפי׳אֲפִילּוּ בְּאִשְׁתּוֹ נִדָּה.
And Rav Yosef said: This applies not only to a woman who is ritually pure and permitted to her husband, but even in the case of a man whose wife is menstruating, for even then, although she is prohibited to him, they are more comfortable being alone together.
ר׳ חננאלרי״ףבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ואפילו אשתו נדה. (איירי) [אורי] אביי בההוא מבואה דהוה דייר בה המן בר (רפתק) [רסתק] ולא בעו לאוגורי להו רשותא (ליבטליה) [דליבטליה] כולהו בני מבואה רשותייהו גבי חד דליהוי ישראל אחד בהדי נכרי דלא אסר׳ ואמר בטלי רבים רשותייהו גבי חד מילתא דלא שכיחא היא ומילתא דלא שכיחא לא גזרו בה רבנן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אפילו באשתו נדה כו׳. דליכא ביה משום שבושין לשמש מטתו אפי׳ בעת שינתו דחוששין שמא הוא נעור מ״מ בושין ממנו לדבר דברים שבצנעה בינו לבינה וכ״פ רבי יהונתן ע״ש:
ואמר רב יוסף: דבר זה נאמר לא רק כאשר האשה טהורה ומותרת לבעלה, אלא אפילו באשתו נדה נוח להם שיהו שניהם ביחד.
And Rav Yosef said: This applies not only to a woman who is ritually pure and permitted to her husband, but even in the case of a man whose wife is menstruating, for even then, although she is prohibited to him, they are more comfortable being alone together.
ר׳ חננאלרי״ףבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) רָבָא אָמַר אִם אִשְׁתּוֹ נִדָּה הִיא תָּבֹא עָלָיו בְּרָכָה וְלָא הִיא דְּעַד הָאִידָּנָא מַאן נַטְרֵיהּ.
Rava said: If his wife is menstruating, may a blessing come upon the person sleeping in the room, for he protects the couple from the possibility of sin. The Gemara rejects this: But that is not so, i.e., this argument is invalid, for who protected the husband until now? In other words, there is no need for concern in this case, and hence one must refrain from behavior that causes distress to the couple.
רי״ףבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מאן נטריה כו׳. וכדאמרינן פ׳ אד״מ התורה העידה עלינו סוגה בשושנים כו׳ ורבא ודאי דמודה בכך דשרי ליחודי באשתו כדקאמר התם אלא דמ״מ קאמר דתע״ב שלא יבא לידי עבירה וקירוב האסור בנדה וק״ל:
רבא אמר: אם אשתו נדה היא — תבא עליו ברכה, שהריהו שומר את בני הזוג מאפשרות של חטא. ודוחים: ולא היא, ואין נימוק זה תופס, דעד האידנא, מאן נטריה [שעד עכשיו, מי שמר אותו]? ואין אנו חוששים לענין זה. וכיון שיש בכך צער לבני הזוג, יש להיזהר שלא לעשות כן.
Rava said: If his wife is menstruating, may a blessing come upon the person sleeping in the room, for he protects the couple from the possibility of sin. The Gemara rejects this: But that is not so, i.e., this argument is invalid, for who protected the husband until now? In other words, there is no need for concern in this case, and hence one must refrain from behavior that causes distress to the couple.
רי״ףבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי אגדותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(11) הָהוּא מְבוֹאָה דַּהֲוָה דָּיַיר בָּהּ לַחְמָן בַּר רִיסְתַּק אֲמַרוּ לֵיהּ אוֹגַר לַן רְשׁוּתָךְ אלָא אוֹגַר לְהוּ.
The Gemara returns to the issue of renting out domains for the purpose of an eiruv. The Gemara relates that there was a certain alleyway in which the gentile, Laḥman bar Ristak, lived. His Jewish neighbors said to him: Rent us your domain, i.e., your right to use the alleyway, so that it will not render it prohibited for us to carry. He would not rent it to them, and therefore they could not carry in the alleyway on Shabbat.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותספר הנרבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לחמן בר ריסתק – כך שמו.
ואם הגוי עז ואינו רוצה להשכיר רשותו, ילך ישראל אחר לגביה וישאל מקום בביתו להניח שם שום דבר ויניח שם ואחר כך שוכר לבני חצר ודיו. כדאמ׳ (עירובין ס״ג:-ס״ד.) ההוא מבואה דהוה דאיר ביה והמןא בר ריסתק, גוי הוה, ואמרו לו אוגר לן רשותך לא אוגר להו וכו׳ עד אלא אמר רבא ניזיל חד מינייהו ולישאל מיניה דוכתא וליתיב בה מידי דהוה ליה כשכירו ולקיטו של גוי שדר עמו והאי נמי כיון דאית ליה מידי בביתא דגוי הוי כאילו דר עמו וא״ר יהודה אמר שמואל אפילו שכירו ולקיטו נותן את עירובו ודיו.
וכן אשתו, דאמר שמואל (עירובין פ ע״א) אשתו של אדם מערבת לו שלא מדעתו, וכמו שמערבת אשת ישראל כן נמי משכרת אשת גוי. כדאמ׳ (עירובין פ ע״א) ההוא טורזינא גוי דלא רצה לאוגורי אתו לקמיה דרב יהודה בעו מיניה מהו למיגר מדביתהו אמר להו הכי אמר שמואל אשתו של אדם מערבת לו שלא מדעתו.
וא״ר יוחנןב שוכר כמערב מה מערב בפחות משוה פרוטה אף שוכר בפחות משוה פרוטה ומה מערב אפילו שכירו ולקיטו נותן את עירובו אף שוכר אפילו שכירו ולקיטו של גוי משכיר ומה מערב אפילו חמשה ששרוין בחצר אחת מערב על ידי כולן, שמניח את הפת ומזכה אותו על ידי אחר לכל בני חצר ומערב לכולן בוג, אף שוכר אחד שוכר על ידי כולן.
וזיכוי על ידי אחר, כגון נותן את הפת לאחד ואומר לו תזכה בו לכל בני החצר ומקבלוד והרי הוא לכולן.
ואמר רב נחמןה נקיטינן אחד עירובי תחומין ואחד עירובי חצירות ואחד שיתופי צריך לזכות. ובעי רב נחמן עירובי תבשילין מאי אמר רב יוסף לא שמיע ליה הא דאמר שמואל עירובי תבשילין צריך לזכות.
[סימן תה]
עירובי חצירות. כל הבתים הפתוחים לחצר נותנין חלקם בעירוב. מעט קמח נותן מכל בית ומשימין יחד ולשין אותו ועושין עוגהו. או אחד מבני החצר מניח את הפת משלו ומזכהו על ידי אחר לכולן. ומברך אקב״ו על מצות עירובז ואחר כך אומר בדין יהא שרי לנו ולכל ישראל הדרים בחצר הזאת לטלטולי ולאפוקי מביתח לחצר ומחצר לבית ומבית לבית.
א. כך ברוקח ובאו״ז ובכי״מ. לפנינו לחמן.
ב. סו ע״א
ג. ורש״י פירש באופן אחר עי״ש.
ד. ומקבלו כ״ה בכתי׳ וליתא בד״פ.
ה. פ ע״א.
ו. וכ״ה בתשוה״ג שערי תשובה סי׳ קכה: הילכך צריך שיקחו מכל בית מעט קמח ויערבו אותו ולשין את הכל ועושין רקיק אחד ומצניעין אותו בא׳ מן הבתים ומברך אקב״ו על מצות עירוב ואומר נמי בהדין עירובא משתרי לן לטלטל מביתא לדרתא ומדרתא לביתא וכו׳. וכ״ה במחז״ו סי׳ רפג: יטול החכם קמח מכל בית ובית וילוש ויאפה עוגה אחת או שתים וכו׳ ומברך ברוך אתה י״י אמ״ה אקב״ו על מצות עירוב. ואו׳ בזה העירוב יהא לנו מותר ולכל הדרים בחצרות אילו להוציא ולהביא כל השנה כולה וכל השבתות שבה מבית לבית ומחצר לחצר. וכ״כ המ״מ פ״א הט״ז שקיימו הגאונים מנהג זה והסכימו בו האחרונים. וכ״ה ברמ״א סי׳ שסו ס״ו.
ז. לדעת רבינו מברך אחר שמקבץ או מזכה. וכן במחז״ו הנ״ל ׳קודם שישים אותו בתיבה׳. וכ״ה בעו״ר. וכ״ה מנהגנו כמש״כ בד״מ סי׳ שצה, דקודם נתינתו באחד מבתי החצרות עדיין מקרי עובר לעשיתו. והשו״ע סי׳ שסו סט״ו פסק כהרמב״ם והטור שמברך קודם שמקבץ [כמבואר בב״י סי׳ שצה ומ״ב סי׳ שסו סקפ״א]. אבל אפשר שמש״כ רבינו ומחז״ו אחר שמקבץ, היינו משום שמקבץ קמח ובזה כתב במ״ב שסו סק״פ דודאי אינו יכול לברך קודם הקיבוץ דהוי עובר דעובר כ״ז שלא נאפה הפת. ברכת העירוב לא נזכרה בתלמודים. אבל נזכרה לענין ערובי תבשילין [שאף שם נוסחתה על מצות עירוב] בירושלמי שהביא ראבי״ה בסי׳ תשמח [ולפנינו בירו׳ ליתא]. ובבאהגר״א סי׳ שצה ציין לגמ׳ שבת כג ע״א היכן צונו וכו׳.
ח. בכת״י: מבתים לחצרות ומחצרות לבתים ומבית לבית.
לחמן בר ריסתק – ר״ח גריס המן.
ההוא מבואה דהוה דר1 ביה והמן2 בר ריסתקא3, פיר׳4 [כך]5 שמו. אמ׳ ליה אוגר לן רשותך וכו׳. עד אמ׳ להו6 רבא ניזיל7 חד מיניכו8 ונישאול9 מיניה דוכתא וניתב בה10. פיר׳11 ליקרב לגבי הגוי וישתדל עמו עד שהוא אוהבו, וישאיל לו הגוי מקום לאנוחי ביה מידי. דכיון דהשתא דייר ישראל בחצר הגוי, הוה [לי]⁠ה האי ישראל כשכירו ולקיטו של גוי. ואמ׳12 ר׳ יהודה 13 אפי׳ שכירו14 ולקיטו15 של גוי16, אם ישראל, נותן עירובו17 עם בני מבוי ודיו. פיר׳18 שכיר לעבודת כל השנה (לקיט הקציר השנה) 19, לקיט לימות הקציר והאסיף.
1. כגי׳ ברי״ף כ״י נ״י, ריב״ח ורחב״ש. ולפנינו (בגמ׳ וברי״ף) ׳דייר׳.
2. כגי׳ בכי״מ (ראה דק״ס, ז) ובפי׳ רחב״ש (בשם ׳ר״ש ורבינו נסים׳, עי״ש הע׳ 184).ולפנינו, בגמ: ׳לחמן׳, וברי״ף: ׳המן׳.
3. כגי׳ ריב״ח. ולפנינו (בגמ׳ וברי״ף): ׳רסתק׳.
4. רש״י ד״ה לחמן.
5. כ״ה ברש״י.
6. כל׳ הרי״ף. ובגמ׳: ׳אלא אמר רבא וכו׳⁠ ⁠׳.
7. כל׳ ר״ח. ולפנינו (בגמ׳ וברי״ף): ׳ליזיל׳.
8. כגי׳ הרי״ף. ובגמ׳: חד ׳מינייהו ליקרב ליה׳.
9. כגי׳ ר״ח (׳ונישול׳). ובגמ׳: ׳ולשאול׳, וברי״ף: ולישאיל׳.
10. כגי׳ ברי״ף כ״י נ״י (׳וניתיב בה׳). ולפנינו ברי״ף: ׳וליתיב ביה׳ (ובגמ׳: ׳ולינח ביה׳).
11. רש״י ד״ה ליקריב לגביה (בשינוי מועט).
12. כגי׳ הגמ׳ (ורש״י) ורי״ף כ״י נ״י. ולפנינו ברי״ף: ׳דאמ׳⁠ ⁠׳.
13. כ״ה ברש״י. ובגמ׳ וברי״ף נוסף: ׳אמר שמואל׳.
14. כגי׳ הרי״ף (וכ״ה בכ״י אפ׳, ראה דק״ס, מ) ורש״י. ולפנינו בגמ׳: אפילו שכירו ׳ואפילו לקיטו׳.
15. רש״י ד״ה ואמר רב יהודה (בשינויים).
16. לכאורה, זה ששכירו ולקיטו נותן את עירובו ודיו, הוא רק בנכרי. וכן משמע גם מרש״י לקמן (סו, א, ד״ה ומה מערב). והטעם, משום שחז״ל היקלו בגזירת ׳שמא ילמד ממעשיו׳ ועשאוהו כבעלים (ראה רש״י לקמן ד״ה חמשה: ..׳דשוינהו ליה לשכיר וללקיט כבעלים׳). וכך פי׳ הרשב״א (בדעת רש״י): ׳לאחר שהחמירו הקלו, דאפילו שכירו ולקיטו, שאין לו שם לא מקום לינה ולא מקום פיתא, יהא כבעל הבית דעלמא, כישראל הדר שם׳. והמאירי בחידושיו סבר דה״ה בישראל (עי״ש בהע׳ 183). והתוס׳ לקמן (ע, ב סד״ה יורש) מסתפק בזה.
17. משמע שדי בכך שנותן את עירובו. וכ״פ הטור (או״ח סי׳ שפב, יב) והרשב״א. אבל הראב״ד (הובא שם ברשב״א) סבר ד׳אינו נותן עירובו, אלא חוזר ומשכיר רשותו במקום הגוי׳. והבית יוסף (שם) כתב: ׳אם ישראל הוא נותן עירובו עם בני המבוי ודיו, לענין שאין צריכים לשכור מהגוי, אבל לעולם צריכין לשכור מהישראל שתחתיו של גוי הוא קם, וגם צריך לתת עירוב כיון שהוא ישראל׳.
18. לפנינו ברש״י ליתא תי׳ ׳פיר׳⁠ ⁠׳.
19. כצ״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ההוא מבואה כו׳ – דס״ל יחיד כו׳ פי׳ אליבא דר׳ אליעזר דהלכתא כוותיה פרש״י ז״ל דאע״ג שהמבטלין אסורין להכניס ולהוציא מבתיהם לחצר כדתנן הנותן רשותו הוא מותר והן אסורין מ״מ אהני להו ביטול זה להוציא ולטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו וכלים ששבתו בחצר ושיוכלו להוציא לחצר כלים ששבתו בתוך בית היחיד שבטלו לו רשותן דאי לאו הכי הוו אסירי לטלטולי ביה כדאמרינן בפרק רבי אלעזר דמילה ע״כ. ופי׳ בתוס׳ דההיא דר׳ אליעזר היינו הא דאמרי׳ התם אמר רב מבוי שלא נשתתפו בו חצרות עם בתים אין מטלטלין בו אלא בד׳ אמות לא ערבו חצרות עם בתים מותר לטלטל בכלו וטעמא דמילתא דכי ערבו חצרות עם בתי׳ מאני דבתי שכיחי בחצר ואי שרית לטלטוליה בכל המבוי אתו לאפוקי כלים ששבתו בבתים לתוך המבוי הילכך אסור להוציא שם אפילו כלים ששבתו בחצר וכיון שכן נעשה מבוי כאלו אין לו חצרות שדינו ככרמלית ואינו ניתר בלחי וקורה אלא כשלא עירבו חצרות עם בתים ליתא להאי גזרה דהא לא שכיחי מאני דבתים לחצר. ומותר להוציא למבוי כלים ששבתו בחצר כר״ש דאמר רשות אחת הם ומותר לטלטל ג״כ כל המבוי. וכוונת רש״י ז״ל דהכא נמי מסתמא ערבו חצרות עם בתים דאי לא למה להו שתוף במבוי אלא משום דליפקו מאני דבתים למבוי הילכך אם לא בטלו רשותם אצלו הם אסורים להוציא ולהכניס למבוי ולטלטל בכלו דהוו להו ערבו אבל עכשיו שבטלו רשותם אצלו מסתמא אף רשות חצרם בטלו אצלו וה״ל כמי שלא ערבו חצרות עם בתים והם מותרין בכל המבוי ולהכניס ולהוצי׳ אליו כלים ששבתו בחצר. וא״ת א״כ יותר היה הפסדם משכרם כשבטלו עירובן שבחצ׳ י״ל כי יות׳ היו צריכין תשמיש שבמבוי מתשמיש שבחצר כן פי׳ בתוספו׳ שטתו של רש״י ז״ל. והקשו עליו חדא דהיאך אפשר דניחא להו טפי בהיתר מבוי ואיסור חצרות מהיתר חצרות עם בתים ואיסור מבוי. ועוד דהא דמפליג לענין מבוי בין ערבו ללא ערבו אינו אלא אליבא דרב אבל רבי יוחנן פליג עליה וסבר דבין ערבו בין לא ערבו מטלטלין בכלו. והלכתא כרבי יוחנן גם מה שפי׳ רבינו ז״ל דאהני להו שיוכלו להוציא מביתו של אותו היחיד לחצר הא ליתא דהא בלאו הכי נמי היו מותרין כיון דערבו ואפילו תימא דאקני להו להוציאם למבוי הא נמי ליתא דאם איתא היינו מטעמא שנעשו אורחין אצלו ולקמן אמרי׳ דחד לגבי חמש׳ הוי אורח חמש׳ לגבי חד לא הוו אורחין. ובתוס׳ פירשו דודאי לא אהני בטול שלה׳ אלא לאותו היחיד בלבד. וכ״ת והיאך יבטלו כלם מפני הנאת היחיד. י״ל דמ״מ לשנה הבאה יבטלו יחיד אחר וכן חוזרין חלילה בכל שבת ולמ״ד מבטלין וחוזרין ומבטלין כדלקמן. אפשר דאפי׳ בו ביום מחזירין חלילה אצל כלם.
ב ומעתה חוזרים אנו לענין ההלכה בנושא שכירת רשות. מסופר, ההוא מבואה דהוה דייר בה [מבוי אחד שהיה גר בו] הגוי לחמן בר ריסתק. אמרו ליה [לו]: אוגר לן [השכר לנו] רשותך, כדי שלא תאסור רשותך את הטלטול בחצר, לא אוגר להו [השכיר להם] ולא יכלו לטלטל במבוי בשבת.
The Gemara returns to the issue of renting out domains for the purpose of an eiruv. The Gemara relates that there was a certain alleyway in which the gentile, Laḥman bar Ristak, lived. His Jewish neighbors said to him: Rent us your domain, i.e., your right to use the alleyway, so that it will not render it prohibited for us to carry. He would not rent it to them, and therefore they could not carry in the alleyway on Shabbat.
עין משפט נר מצוהרי״ףרש״יראב״ןתוספותספר הנרבית הבחירה למאיריריטב״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(12) אֲתוֹ אֲמַרוּ לֵיהּ לְאַבָּיֵי אֲמַר לְהוּ זִילוּ בַּטִּילוּ רְשׁוּתַיְיכוּ לְגַבֵּי חַד הָוֵה לֵיהּ יָחִיד בִּמְקוֹם גּוֹי1 וְיָחִיד בִּמְקוֹם גּוֹי2 לָא אָסַר.
The Jewish neighbors came and spoke to Abaye, asking him how they might proceed. He said to them: Go, all of you, and renounce your domains, i.e., your rights to use the alleyway, in favor of one person, who will be permitted to carry in it. In this manner it is a case of one individual living in the same place as a gentile. And the halakha has already been established that in the case of one individual living in the same place as a gentile, the gentile does not render it prohibited for him to carry. Consequently, one person at least will be able to make use of the alleyway.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "נכרי".
2. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "נכרי".
רי״ףרש״יתוספותספר הנררשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בטילו רשותייכו – דמבוי לגבי חד מינייכו ואף על גב דאינהו אסורים להוציא מחצרותיהם למבוי כדתנן נתנו לו רשותן הוא מותר והן אסורין אהני ליה מיהא לטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו וכלים ששבתו בבית היחיד שבטלו רשותן אצלו דאי לאו הכי אסירי לטלטולי ביה כדאמרינן במס׳ שבת בפרק ר״א אומר אם לא הביא כלי (דף קל:).
בטילו רשותייכו לגבי חד מינייכו – פירש בקונטרס אע״ג דאינהו אסירי להוציא מחצרותיהן למבוי כדתנן נתנו לו רשותן הוא מותר והן אסורין אהני להו מיהו לטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו וכלים ששבתו בבית היחיד שבטלו רשותם אצלו דאי לאו הכי הוו אסירי לטלטולי ביה כדאמרינן במסכת שבת פרק ר״א אומר אם לא הביא (שבת קל:) דמבוי שלא נשתתפו בו עירובי חצירות עם הבתים אין מטלטלין בו אלא בארבע אמות לא עירבו חצירות עם הבתים מותר לטלטל בכולו דכשעירבו חצירות עם הבתים שכיחי מאני דבתים בחצר וגזרינן דלמא אתי לאפוקינהו מחצר למבוי לפיכך אסור לטלטל במבוי אלא בד׳ אמות אבל בשלא עירבו דלא שכיחי מאני דבתים בחצר ליכא למיגזר דאי משום דלמא אתי לטלטולי כלים ששבתו בחצר למבוי רב לטעמיה דאמר לקמן (דף צא.) הלכה כר״ש דאמר חצר וקרפף ומבוי רשות אחת הן והוא שלא עירבו כדפירש התם בקונטרס וקשיא לר״י דמסתמא הני דשמעתין היו מערבין חצירות עם הבתים ורשות המבוי לבדו היו מבטלין דאי לא היו מערבין א״כ היו מפסידין כל החצירות שלא היו יכולין להוציא להן מן הבתים וטוב היה להם שיהו מותרין בחצירות ויאסרו כולם במבוי ממה שהיו כולן אסורין בחצירות ובמבוי בשביל האחד שהיה מותר וכיון שהיו מערבין בחצירות א״כ לא יתכן מה שפירש בקונטרס דאהני ביטול זה לטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו וכלים ששבתו בבית היחיד דהא כיון דעירבו חצירות עם הבתים אין מטלטלין בו אלא בד׳ ועוד דקי״ל כוותיה דר״י דאמר לקמן (שם) הלכה כר״ש דאמר קרפף וחצר רשות אחת הן בין עירבו בין לא עירבו ולא קי״ל כההיא דרב דשבת וא״כ מתחילה נמי היה מותר לטלטל בכולו ומיהו לגבי בית היחיד ודאי מהני ביטול ואפי׳ לשתף בתי האחרים מהני לענין שהיחיד שביטלו רשותן אצלו יכול להוציא כלי בתיהן למבוי שהעירוב עושה אותן כבית אחד וגם אם החצירות פתוחות זו לזו ועירבו יכול היחיד להוציא מכל הבתים והחצירות למבוי שנעשין הכל אחד על ידי עירוב ומכל מקום יחיד במקום נכרי לא חשיב ע״י עירוב שאם כן לא היה צריך לעולם לשכור ואין לומר כיון שעל ידי ביטול משתרי לא היה צריך לשכור עוד כי ודאי יצטרכו שהביטול אינו מתיר אלא ליחיד אבל השאר אסורין שאם יוציאו הרי הן מחזיקין ברשותן שיש להם במבוי קודם הביטול ובטל הביטול בכך והוו להו מרובין במקום נכרי ואם תאמר כיון שכל החצירות נעשות אחת גם בתיהם כמו כן נעשין אחד על ידי עירוב כשיבטלו המבוי לאחד למה יהיו הם אסורין וכי אם שנים דרים בבית אחד ובטלו בני החצר רשותן לאחד מהשנים וכי לבדו יהא מותר להוציא מן הבית לחצר וחבירו הדר עמו יהא אסור ולא יועיל הביטול לו זה אינו קשיא כלום כי אם נרצה נוכל לומר אין הכי נמי מיהו לא צריכין למימר הכי כי אפי׳ אם נאמר שא״א שיהא זה אסור וזה מותר אלא לשניהם מועיל הביטול בשוה אע״פ שלא ביטלו אלא לאחד יש ליתן טעם גדול בדבר כי שנים בבית אחד כאיש אחד דמו וגם לענין להיות יחיד במקום נכרי אבל ע״י עירוב אין נעשין יחיד במקום נכרי וה״ה לענין ביטול לומר שכמו שיועיל הביטול לאותן שביטלו יועיל לו לחביריו שלא יחשבו כאיש אחד ועוד דאי אפשר לומר כאן להתיר לכולן מכח שהביטול יוע״ל לכולן כשנים הדרים בבית אחד שא״כ אין כאן ביטול כלל שכמו שמתחילה היתה רשות לכולן ה״נ תהא עתה לכולן והרי הם כבתחילה מרובין במקום נכרים ועוד דבהדיא אמר דצריך לבטל לכל אחד מאותן שעירבו למאן דאית ליה לעיל בעין רעה מבטל ואידך נמי מודה שאם פירש בהדיא שאינו מבטל רק לאחד שלא ביטל לאחרים אע״פ שעירבו עם זה שביטל לו וא״ת כיון שעל ידי עירוב שהניחו כל החצירות יחד היה מתיר לכולן הא דפריך רבא א״כ ביטלת תורת עירוב מאותו מבוי ומשני דמערבי מעיקרא נמי דווקא ע״י עירוב היה מתיר כדי לעשות תקנה לכולן שהיחיד היה מוציא כלי בתיהן למבוי כדפרישית וי״ל דרבא סבר שבא להתיר כלים ששבתו בבית היחיד בלא עירוב החצירות ולא היה יודע שפתוחות זו לזו ולפי מה שהיה סבור שלא היו פתוחות זו לזו מה שהיה מקשה ביטלת תורת עירוב מאותו מבוי בשיתוף מיירי דקרי ליה עירוב.
היו1 חמשה שכירו ולקיטו מהו. פיר׳2 היו שם בבית הגוי3 לקיטים ושכירים דרים בחדרים ובעליות, שהיתה 4 רשות שלהן, היו כולן צריכין לתתן5 בעירוב, והשתא דבטל6 רשות דגוי, מהו לתת כולן בעירוב, ואם7 שכח האחד ולא נתן (ואסור) [יאסור] 8 על בני מבוי. מי אמרי׳ כי היכי דשוינן9 ליה לשכיר וללקיט כבעלים להקל ולהתיר עירוב10 זה, הוי נמי כבעלים11 להחמיר, דצריך12 כל חד מהם (יבוא) יביא עירוב. או דילמ׳ לקולא שוינהו רבנן כבעלים, אבל [לחומרא]⁠13 לא, דכל בעירובין להקל. והני14 ודאי דירה לאו דידהו היא. אמ׳ להו15, אם אמרו וכו׳.
גופה אמ׳ ר׳ יהודה וכו׳.
[גמ׳ שם, רי״ף סי׳ תרל״ד] עד מאי טעמ׳ עבד16 מר הכי וכו׳. פיר׳17, מאי טעמ׳ אמ׳ מר זו נאה וזו אינה נאה. והא18 אמ׳ רבא19 וכו׳, כאלו20 מאבד הונה של תורה. פיר׳21 הונה, כבודה של תורה, וסופה להשתכח ממנו. פיר׳22 רועה זונות, זו שמועה רעה23 ארענה ואעסוק בה כדי שתתקיים בידי. הדרי בי. פיר׳24 לא אוסיף עוד. אמ׳ רבה בר ר׳ הונא וכו׳.
1. ל׳ הרי״ף. ובגמ׳: ׳היו שם חמשה שכירו וה׳ לקיטו מהו׳.
2. רש״י ד״ה היו שם וד״ה חמשה שכירים (בשינויים).
3. כגי׳ רחב״ש (עי״ש הע׳ 190). וברש״י לפנינו נוספה תי׳ ׳חמשה׳ (ועי׳ בהגהות חו״י על הרי״ף, אות ב, שכתב: ׳לאו דוקא חמשה׳).
4. כמו: ׳שכשהיתה׳. ולפנינו ברש״י (וכן בריב״ח וברחב״ש): ׳שאילו היתה׳. ועי׳ בערוך השולחן (אור״ח, שבת סימן שפב) שפי׳: ׳שהשאלה היתה, כיון דשכירו ולקיטו יכול להשכיר והוי כבעלים, וא״כ כשכל אחד דר בחדר לבדו, שאלו היתה רשות שלהן, היו כולן צריכין לתת חלק בעירוב, והשתא דרשותא דכותי הוא האם צריכים עירוב, וכן כשיש דיורין בחצר אם צריכים ליתן חלק בעירוב׳.
5. לפנינו ברש״י: ׳היו צריכין לתת כולן׳.
6. כגי׳ רחב״ש (עי״ש הע׳ 192). ולפנינו ברש״י: ׳והשתא דרשותא דנכרי [היא], מהו וכו׳⁠ ⁠׳.
7. כגי׳ ברש״י שברי״ף, כ״י, ד״י (ראה דק״ס, נ), ריב״ח ורחב״ש. ולפנינו: אם׳.
8. כ״ה ברחב״ש. וברש״י לפנינו: ׳אוסר׳.
9. כגי׳ רחב״ש וריב״ח (וכעי״ז בד״ש, ראה דק״ס, שם). ולפנינו: ׳דשוינהו׳.
10. כגי׳ ברש״י שברי״ף, רחב״ש, כ״י וד״י (דק״ס, שם). ולפנינו: ׳עירובו׳.[ועי׳ בטור (שם), ד׳אם ייחד הכותי מקום בבית לשכירו להשתמש בו אינו יכול ליתן עירוב בשבילו, שאינו כשלוחו בכל הבית שאין לו אלא מקום המיוחד לו׳].
11. כגי׳ ריב״ח ורחב״ש. ולפנינו: ׳בעלים׳.
12. מתי׳ ׳דצריך׳ עד תי׳ ׳או דילמא׳- אינן ברש״י שלפנינו.
13. כ״ה ברש״י.
14. כעי״ז בכ״י וד״י (ראה דק״ס, שם) ובפי׳ רחב״ש. ולפנינו: ׳והני דירה ודאי׳.
15. כגי׳ הרי״ף כ״י נ״י. ובגמ׳: אמר ׳ליה׳ (וברי״ף שלפנינו: ׳א״ל׳). וראה הל׳ לעיל, אצל הע׳ 69.
16. כן הגי׳ בפי׳ ריב״ח. לפנינו (בגמ׳ וברי״ף): ׳אמר׳.
17. רש״י ד״ה מאי טעמא אמר מר הכי.
18. כגי׳ הרי״ף. ובגמ׳: ׳הא אמר׳.
19. לפנינו (בגמ׳ וברי״ף): ׳רב אחא בר חנינא׳.
20. כגי׳ הרי״ף. ובגמ׳ ליתא תי׳ ׳כאילו׳ (וראה דק״ס, צ).
21. רש״י ד״ה הונה (דלא כגי׳ הב״ח אות ד, שהקדים לד״ה זה את ד״ה רועה זונות).
22. רש״י ד״ה רועה זונות (הפסוק לקוח ממשלי כט, ג. ועי״ש ברש״י: שמביא סיוע לדרשה ז, ׳שאין זונות במקרא מלא, אלא זה בלבד׳).
23. לשון רבינו מוקשה וצ״ב. ולפנינו ברש״י: ׳נוטריקון, זו נאה וארענה׳. ובגמ׳: ׳שמועה זו נאה וזו אינה נאה׳.. ואפשר דצ״ל: ׳זו שמועה (רעה) [נאה]׳, או ׳זו שמועה רעה [ולא אעסוק בה. ושמועה זו נאה] וארענה׳. וכעי״ז בפי׳ ריב״ח: ׳ושמועה זו אינה נאה לא אעסוק בה׳. ועי׳ בשו״ת יביע אומר (ח״ב יו״ד ס׳ טז) שכתב: ׳ומפרש״י משמע קצת שהקפידה מצאה לנוח משום שאמר ג״כ זו אינה נאה, אבל זו נאה בלבד שפיר דמי. ומש״ה לא פריך ליה רבא לר״נ כשאמר בתחלה זו נאה (דקאמר ר״נ: ׳כמה מעליא הא שמעתא׳), עד שאמר ג״כ זו אינה נאה (לכאורה דבריו ט״ב, שהרי רבא מקשה על רב נחמן, ורב נחמן עצמן לא אמר ׳זו אינה נאה׳). וה״נ מסתברא, דהא אשכחן בכ״ד בש״ס שהאמוראים מקלסים שמועות חבריהם בבית המדרש, ..ולא חיישינן שיבאו לדייק שמעתא אחריתי לא מעליא׳, עכ״ל. ובהמשך (אות ב)⁠מביא דכ״ז דלא כמהרש״א בח״א שסבר ׳דזו נאה (לחודא) נמי לא יאמר׳. ונראה לי דמש״כ ברש״י לשון ׳וארענה׳, נסמך על לה״כ בספר יחזקאל (לד, טז): ׳ואת השמנה ואת החזקה ארענה במשפט׳. ועל פי׳ הרד״ק: ׳ארענה במשפט – כהוגן כמו החלושות, שלא ירעו יותר מן הראוי להן. והמשל על העושקים והחזקים שהיו בישראל והיו עושקים את העניים והחלושים׳. ובנדון דידן ר״ל, דע״י ההעדפה של ׳הנאה׳ ׳נעשק׳ הפחות נאה, דאין מתעסקין בו, ו׳יאבד הון׳ של תורה (ואינו מהטעם שכתב הגר״ע יוסף זצ״ל, שפוגע בכבוד אותן שמועות ש׳נאות פחות׳). מעתה אפשר דאי״צ להגיה את דברי רבינו. ור״ל דגם באומר ׳שמועה זו רעה, וע״כ ׳ארענה׳ ואעדיף אותה ואעסוק בה שתתקיים בידי, אסור, דעי״כ ׳מאבד הונה של תורה. ופי׳ זה מחודש, ולא מצאתי לו חבר.
24. רש״י ד״ה הדרי בי.
אמר להו זילו בטילו רשותייכו לגבי חד. פירש רש״י ז״ל: ואף ע״ג דאינהו אסורין להוציא מחצרותיהן לתוך המבוי כדתנן (עירובין סט:) נתנו לו רשותן הוא מותר והן אסורין, אהני לטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו וכלים ששבתו בבית היחיד שבטלו רשותן אצלו, דאי לאו הכי הוו אסירי לטלטולי ביה כדאמרינן בשבת פרק ר׳ אליעזר אומר אם לא הביא כלי (שבת קל:) עכ״ל הרב ז״ל. פירוש לפירושו: מדאמר רב התם עירבו בתים עם חצרות אין מטלטלין במבוי אלא בארבע אמות, כלומר: משום גזירה שמא יוציא כלים למבוי, לא עירבו בתים עם חצרות מותר לטלטל בכל המבוי כולו. והכא מסתמא דעירבו בתים עם חצרות, דאי לא שיתוף במבוי למה הוא, אלא משום דליפקו מאני דבתים למבוי. ואין פירושו של רבנו ז״ל מחוור בזה, דההיא דרב הוא דאית ליה גזירה, ואנן כשמואל ור׳ יוחנן קיימא לן דאמר בפרק כל גגות (עירובין צא.) לא שנא עירבו ולא שלא עירבו שרי. אלא הכא הא אהני להו דמעיקרא כולהו אסירי לאפוקי מאני דבתי למבוי, והשתא ההוא דבטילו רשותייהו לגבי שרי לאפוקי מאני דביתי. ודוקא אינהו הא איהו אסירי אפילו מביתו של אותו יחיד, כדאמרינן לקמן (עירובין סט:) דחד לגבי חמשה הוי אורח חמשה לגבי חד לא הוו אורחין. ולשבת הבאה יבטלו אצל השני וכן השבת הבאה לשלישי וחוזרין חלילה. ואי נמי למאן דאמר (עירובין סח:) מבטלין וחוזרין ומבטלין אפשר דאפילו בו ביום מבטלין אצל כולם בחזרת חלילה, כנ״ל.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה בטילו רשותייכו כו׳ וקשיא לר״י דמסתמא הני דשמעתין היו מערבין חצרות עם הבתים כו׳ עכ״ל [א] מפ״ה גופיה מוכח דהיו מערבין ממה שפי׳ הקונטרס דאהני האי בטול לטלטל בכל המבוי כלים ששבתו בתוכו ואי בלא עירבו הא לא אהני האי ביטול כלל דבלאו האי ביטול נמי שרי לטלטל כלים ששבתו בתוך המבוי אלא דקושטא קאמרי דכיון דליכא לפרושי דאהני האי ביטול אלא לבית היחיד כמ״ש לקמן והוה מצינו למימר דאיירי בין עירבו ובין לא עירבו ואהא קאמרי התוס׳ דלית לן לפרושי אלא בעירבו דא״כ היו מפסידין כו׳ ודו״ק:
בא״ד וטוב היה להם שיהו מותרין בחצרות כו׳ בשביל הא׳ שהיה מותר כו׳ עכ״ל ואע״ג דלענין כלים ששבתו בתוכו טוב להם בלא עירוב מבעירוב שאסור לטלטל בתוך המבוי אלא בד׳ לרב מ״מ זהו יותר טוב להם לטלטל מבתים לחצר שהוא עיקר התשמיש ודו״ק:
בא״ד ומ״מ יחיד במקום נכרי לא חשיב ע״י עירוב שאל״כ לא היה כו׳ עכ״ל נראה ע״י עירוב לחוד ודאי דליכא לפרושי דא״נ דחשיב יחיד במקום נכרי הא קדיירי כדקאמר תלמודא אלא דר״ל דע״י עירוב וביטול דמלתא דלא שכיח הוא ואהא קאמרי דע״י עירוב שעם הביטול לא חשיב כיחיד שנעשין הכל א׳ גם לטלטל משאר הבתים משום דאל״כ כו׳ ודו״ק:
בא״ד וא״ת כיון שכל החצרות נעשות אחד גם בתיהן כמו כן כו׳ עכ״ל יש לדקדק למה תלו הבתים בחצרות דא״נ דהחצרות לא נעשין אחד כגון שאינן פתוחות זו לזו מ״מ הבתים שבכל חצר וחצר נעשין אחד ע״י עירוב ותקשי להו כשיבטלו המבוי לאחד למה יהיו הם שבאותו חצר שהיחיד בתוכו אסורין וכי אם שנים דרים בבית אחד כו׳ ויש ליישב דבחצרות שאינן פתוחות כיון שהם בטלו ג״כ רשותן שבמבוי ואינן נעשין א׳ לא עדיפי שאר הבתים שבאותו חצר שהיחיד בתוכו שהרי גם הם בטלו רשותן ליחיד משא״כ בשנים הדרים בבית א׳ שבני החצר בטלו רשותן והוא לא בטל רשותו אבל בחצרות הפתוחות כיון שכולן נעשות אחד הוה שפיר דומה לשנים הדרים בבית אחד וק״ל:
ודע שקושיית התוס׳ זו אינה במקום נכרי דאיירי ביה הכא דא״כ לא תקשי מידי כמ״ש לעיל דא״כ לעולם א״צ לשכור אבל עיקר קושייתם שלא במקום נכרי כיון שנעשית א׳ על ידי עירוב כשיבטלו למה יהיו הם אסורים וכי כו׳ וזה שבתירוצם בתרא כתבו ועוד דא״א לומר כאן להתיר לכולן מכח שהביטול כו׳ ר״ל ועוד דכאן במקום נכרי א״א להתיר לכולן כו׳ ודו״ק:
תוס׳ ד״ה בטילו. וקשיא לר״י דמסתמא הני בשמעתין היו מערבין ע״ח. לא ידעתי למאי הוצרכו לאריכות זו ולמה לא הקשו בחזקה דממ״נ אם לא עירבו בלאו ביטול היה מותר כלים ששבתו במבוי ובעירבו גם ביטול לא מהני וצע״ג:
אתו [באו] אמרו ליה [לו] לאביי ושאלוהו מה לעשות. אמר להו [להם]: זילו בטילו רשותייכו לגבי חד [לכו בטלו כולכם רשות שימושכם במבוי אצל אדם אחד] שיהא מותר לו לטלטל בו, ועל ידי כך הוה ליה [הריהו] יחיד במקום גוי, וכבר נפסקה הלכה שיחיד במקום גוי לא אסר, ואז יוכל לפחות היחיד להשתמש במבוי.
The Jewish neighbors came and spoke to Abaye, asking him how they might proceed. He said to them: Go, all of you, and renounce your domains, i.e., your rights to use the alleyway, in favor of one person, who will be permitted to carry in it. In this manner it is a case of one individual living in the same place as a gentile. And the halakha has already been established that in the case of one individual living in the same place as a gentile, the gentile does not render it prohibited for him to carry. Consequently, one person at least will be able to make use of the alleyway.
רי״ףרש״יתוספותספר הנררשב״אבית הבחירה למאירימהרש״א חידושי הלכותגליון הש״ס לרע״אפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(13) אֲמַרוּ לֵיהּ מִידֵּי הוּא טַעְמָא אֶלָּא דְּלָא שְׁכִיחַ דְּדָיְירִי וְהָכָא הָא קָדָיְירִי.
They said to him: But isn’t the reason that no restrictions are imposed when one person lives together with a gentile in the same courtyard only that it is not common for people to live with a gentile in that fashion? But here, many people are in fact living in the same alleyway as the gentile. In this more common situation, the Sages did impose restrictions.
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמרו ליה [לו]: מידי הוא טעמא [והלא הטעם הוא] אלא ביחיד במקום גוי, שלא שכיח (מצוי) דדירי [שדרים עמו], והכא הא קדיירי [וכאן הרי דרים הם], שהרי בפועל דרים רבים במבוי זה ומצוי שיגורו עם הגוי, ובאופן כזה לא התירו!
They said to him: But isn’t the reason that no restrictions are imposed when one person lives together with a gentile in the same courtyard only that it is not common for people to live with a gentile in that fashion? But here, many people are in fact living in the same alleyway as the gentile. In this more common situation, the Sages did impose restrictions.
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(14) אֲמַר לְהוּ כׇּל בַּטּוֹלֵי רְשׁוּתַיְיהוּ גַּבֵּי חַד מִילְּתָא דְלָא שְׁכִיחָא הִיא וּמִילְּתָא דְלָא שְׁכִיחָא לָא גְּזַרוּ בַּהּ רַבָּנַן.
Abaye said to them: Any renunciation of the domains of many people in favor of a single individual is an uncommon occurrence. The principle is that in the case of an uncommon occurrence, the Sages did not issue a decree as a preventive measure. In pressing circumstances such as the se, one may rely on this allowance.
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר להו [להם] אביי: כל בטולי רשותייהו גבי חד, מילתא דלא שכיחא היא [ביטול רשותם של רבים אצל אדם אחד, דבר שאינו שכיח הוא], וכלל הוא: מילתא דלא שכיחא [דבר שאינו שכיח], לא גזרו בה רבנן [חכמים], ובשעת דחק זו אפשר להשתמש בהיתר זה.
Abaye said to them: Any renunciation of the domains of many people in favor of a single individual is an uncommon occurrence. The principle is that in the case of an uncommon occurrence, the Sages did not issue a decree as a preventive measure. In pressing circumstances such as the se, one may rely on this allowance.
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(15) אֲזַל רַב הוּנָא בְּרֵיהּ דְּרַב יְהוֹשֻׁעַ אַמְרַהּ לִשְׁמַעְתָּא קַמֵּיהּ דְּרָבָא אֲמַר לֵיהּ
Rav Huna, son of Rav Yehoshua, went and reported this halakha before Rava, who said to him:
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אזל [הלך] רב הונא בריה [בנו] של רב יהושע אמרה לשמעתא קמיה [להלכה זו לפני] רבא, אמר ליה [לו] רבא:
Rav Huna, son of Rav Yehoshua, went and reported this halakha before Rava, who said to him:
רי״ףבית הבחירה למאיריפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144