שחין ומכוה אם שחין קודם למכוה בטל מכוה את השחין. פרש״י ז״לא לענין צירוף, שאם היה בו חצי גריס שחין ולקה באור באותו גריסב עצמו ונהפך אותו חצי גריס שחין ונעשה מכוה, אם חזר ולקה לאחר זמן אצל מכהג זו שלא על ידי האור ונולד בו חצי אחרד ונעשה שלם, אין מצטרף עם הראשון.
ויש לפרש דנפקא מינהה נמי למניןו הימים, שאם יצא בו גריס שחין באחד בשבת ויצא בוז באותו מקום עצמו גריס מכוה בששי בשבת, ביטל אחרון את הראשון וצריך הסגר למכוה מיום ששיח. וא״ת ותיבעי ליה נמי הא. לא אפשר, דהכא בליבן שפוד שחין ומכוה ביום אחד הן באין אלא שזה קודם לזה רגע.
ויש שמקשים, ותיבעי ליה בשהיה בו כגריס שלם שחין ולקה אחר כך בשפוד זה, ואי הבלא קדים הוה ליה שחין ושחין ומיום ראשון מנינן להסגירו, ואע״פ שהיה בו הבלא בנתים, הרי זה לא יצאה בוט מכה מחמת אותה הבלא עד שבא אחרון וגבר עליו ובטל אותו, ולא דמי להבלא וחבטה דשפוד גופיה, דהתם כי נפיק בסוף מחמת תרויהו נפיקי, אלא מכיון שהתורהכ הלכה אחר אחרוןל והרי לא הספיקה הבלא שבנתים לעשות כלום נשאר הנגע לחבטה שהוא שחין כמו שהיה, ואי חבטה קדים נמצאת מכוה באחרונה ובטל מכוה את השחין ומעכשיו מסגירין אותו, ולאו קושיא היא דחדא מיניהו קא מיבעיא ליה מדאשתכח שאין מצטרפין והוא הדין לכל חלוקין שבין מכוה לשחין. ויש שמשבשין קושיאמ זו לומר שבין שחין ראשון או מכוה ראשון, בטל שחין ראשון מחמת הבלא זו, אע״פ שלא נשתהה עד שיצא בו נגע, כיון שסופו לצאת ממנו אם לא באה מכוהנ אחרונה ובטלה. שאם אי אתה אומר כן, למה הביאו בגמרא זו ששנינוס בטל שחין את המכוה ובטלה מכוה את השחין, הרי בשפוד זה לא בטל שום דבר, ותכף שלמדנו שאין שחין ומכוה מצטרפין, היה לו לשאול אי מכוה אחרון או ראשון, אלא ש״מ שאע״פ שלא נשתהה עד שיעשה בו מכוהע, אחרון מבטל לראשון וצריך אחר לבטלו, והיינו דאמרינן ואתי הבלא מבטל ליה לחבטא אלמא צריך אחרון לבטלו, אע״פ שלא נשתהה שם שיעור שיעשה בו מכוהפ. וזה אפשר, אע״פ שאינו דומה שחין שבאת עליו מכתצ אש ולא יצא בו נגע, וגברה עליו חבטה מיד ונשאר על מה שהיה, למכה של הבלא וחבטה כאחת כמו שפירשתי הבלא שבנתים בטלה היא ולא ביטלה כלום. ומיהו משכחת לה לבעיא, כגון דהוה ביה כגריס שלם וחזר זה והכה בו במקצתו בחצי גריסק, והיא היאר.
א. ד״ה ביטל.
ב. ברש״י: באותו חצי גריס.
ג. לפנינו ברש״י: מכוה.
ד. בשטמ״ק: חצי גריס אחר. וברש״י: חצי גריס שחין אחר.
ה. שטמ״ק. בכי״י ליתא תיבה זו.
ו. בשטמ״ק: לענין מנין הימים.
ז. בדפוסים [גם בהוצ׳ הגרשז״ר] נשמטה תיבה זו, ונמצאת בכתה״י ובשטמ״ק.
ח. מעי״ז כתב ברבינו גרשום להלן ד״ה ותניא אם שחין. ובחזו״א נגעים סי׳ ז ס״ק ד נשאר בדבריו בצ״ע, עיי״ש. והגרשז״ר בהערה קפה הקשה, דהא קיי״ל (רמב״ם הל׳ טו״צ פ״ט ה״ט) דאפילו בטל הנגע לגמרי בתוך ימי ההסגר נשאר בהסגרו עד סוף השבוע, ואם כן היאך מסגירין אותו למכוה בתוך השבוע, הא אין מסגירין את המוסגר, ראה נגעים פ״ג מ״א וברמב״ם שם ה״י. עיי״ש שתירץ ע״פ דברי החזו״א שם סי׳ ח ס״ק ז לענין קצץ חצי גריס בבהרת היא בהרת חדשה ובטל ההסגר. והדברים פשוטים, שדין אין מסגירין המוסגר היינו דווקא כשההסגר הראשון הוא בדין, אלא שנולד בו נגע אחר (ראה במפרשי המשנה שם), אבל כאן הרי כיון שנתבטל הנגע הראשון בטל גם הסגרו, וכמוכח מדברי החזו״א. וכן העיר הגרר״ב.
ט. בשטמ״ק: הרי לא יצאה מכה.
י. דברי רבינו צ״ב, שלפי פירש״י בבעיית הגמ׳ גם בשפוד אין ההבל שבינתיים מבטל השחין הראשון. וראה להלן. ונראה שרבינו מפרש בעית הגמ׳ באופן אחר. וצ״ב.
כ. שטמ״ק. בכת״י בט״ס: שהותרה.
ל. בהוצ׳ זכר״י העירו: כנראה חסר ואולי צ״ל כך: נדון משום מכוה, אבל הכא שהיה שחין מעיקרא וגם השחין אחרון. והדברים נכונים לפי הענין. אבל גם בשטמ״ק הנוסח החסר שלפנינו.
מ. כ״ה גם בשטמ״ק. ובהוצ׳ מערבא הגיהו: מפני קושיא זו.
נ. כ״ה בכתה״י ובשטמ״ק, ולפי הענין צ״ל: מכה אחרונה. [ובהוצ׳ מערבא הגיהו: חבטא].
ס. בכת״י ושטמ״ק: ששנינן.
ע. כן תיקן רבינו בצלאל אשכנזי בשטמ״ק, עיי״ש הערה 44.
פ. ראה הערה הקודמת.
צ. וכ״ה בשטמ״ק. ובכמה מהדורות הגיהו: מכות.
ק. המהרש״א כתב דאי הוה גריס שלם שחין ואח״כ עלה על מקצתו מכוה, אינו יוצא מטומאת שחין, עיי״ש. והעיר הגרשז״ר (הערה קפז) שבדברי רבינו כאן מפורש לא כן. ועי׳ חזו״א נגעים שם.
ר. בשטמ״ק בשם הרא״ה [וליתא בחי׳ הרא״ה הנדפסים, שהם על הרי״ף] נתבארו דברי רבינו: ׳ומיהו משכחת לה לבעיא דהוה ביה גריס שחין ולבן שפוד והכה בו בחצי הגריס, אי אמרת הבלא קדים ואתי [ו]חבטא בתרא, ה״ל נמי שחין ושחין ומצטרפין, דהולכין אחר כח האחרון, אי אמרת חבטא קדים והבלא בתרא והולכין אחר כח האחרון, ה״ל שחין ומכוה. והיא היא׳.