הריאה שניקבה. כל שני העורות שיש לה, אבל זה בלא זה כשר, דכל אחד ואחד מגין על חבירו. או שחסרה, ולא מיירי בחסרון מבפנים, דחסרון מבפנים לא שמיה חסרון, אלא בחסרון מבחוץ מיירי. ואם תאמ׳ הא תנא ניקבה, וכל שכן חסרה, ולמה לי למיתני תרתי. ומתרץ בגמרא דלתנא קמא לא איצטריך, ומשום ר׳ שמעון קתני לה, להודיענו שלא נחלק ר׳ שמעון אלא בניקבה, והתם הוא דבעי לבית הסמפונות, אבל בחסרה אפילו ר׳ שמעון מודה דבחסרון משהוא טרפה, דאי לא תנא חסרה וחזינן לה מקל וחומר מניקבה, הוה אמינא שר׳ שמעון חולק גם בחסרה, קמ״ל.
ר׳ שמעון אומ׳ עד שתנקב לבית הסמפונות. דהיינו סמפון גדול ששופכין אליו כל הסמפונות, וזהו דנקט לשון רבים, ולא קאמ׳ לתוך הסמפון.
ב. ניקבה הקיבה. במשהו, אפילו בלא חסרון, אבל בעינן שיהיה מפולש, דהיינו נקב לחלל.
ניקבה המרה. במקום שאין הכבד סותמתה, טרפה. ור׳ יוסי בר׳ יהודה קתני לה, והלכתא כותיה, אע״ג דפליגי רבנן עליה. ובמקום שהכבד סותמתה דברי הכל כשרה היא.
ניקבו הדקין. נקב מפולש, כלומר שיוצא לחוץ. ומיירי שאין סביביו דקין אחרים, כגון שניקב מלמעלה, שאם ניקב מן הצדדין, אם סמוך לנקב יש דקין אחרים, מגינין הם עליו כדאמרי׳ בגמרא האי הדרא דכנתא דאינקיב לחבריה, חבריה מגין עליה.
הכרס הפנימי שניקבה. והוא טפח בכרס הסמוך לושט, זהו הכרס הפנימי, שהוא לפנים, כלפי החזה, ובנקב לחודיה מטריף. אבל שאר הכרס לא מיפסיל בנקב משהו, אלא בקריעת רובו, ואפילו לא יהיה ניטל ממנו כלום. ולר׳ יהודה בטפח אע״ג דלא הוי רוב, כגון בבהמה גסה שיש לה כרס רחב, או אפי׳ דקה כיון שכריסה רחב, שמיעוטו הוא רוחב טפח. אבל בקטנה שאין אפי׳ ברובה טפח, אזלינן לרובה, ומיטרפא ברובה אע״ג דלא הוי טפח. והלכה כר׳ יהודה.
ואם נחסרה מכרס החיצונה כסלע, טרפה, שאם תמתח תעמוד על טפח.
המסס. צנפייל בלע״ז.
בית הכוסות. סוף הכרס שעשוי ככובע שקורין בלע׳ פנצא ובלשון המשנה בית הכוסות. והמסס מחובר לו, וסביב סביב לחיבורו כשאתה מבדילו יש דופן לזה ודופן לזה, ובאמצע הם שופכין זה לתוך זה והמאכל נכנס מבית הכוסות להמסס, והמסס לקיבה, והקיבה לדקין. וקאמ׳ השתא אם ניקבו לחוץ, כלומ׳ שלא במקום חיבורן, והנקב מפולש עד לחלל כשאר נקבים של דקין, טרפה. לאפוקי אם ניקבו במקום חיבורן, דכשר, לפי שדופן המסס מגין על נקב בית הכוסות, ודופן בית הכוסות מגין על נקב המסס, כיון שהמחט הנוקבת לא היתה נראית מבחוץ, שדופן חברו מגין עליו.
ובגמ׳ מוסיף בשאר הדקין, שאם ניקב אחד מהם במקום שחברו סמוך לו, חברו מגין עליו, ואין חילוק בין הדקין ובין המסס ובית הכוסות. והא דאמרינן בגמ׳ שבבית הכוסות אם ניקב בעובי בית הכוסות והוא מקום עב כשיעור שתי דפנות, אע״פ שניקב שיעור דופן אחת, כיון שאין הנקב מפולש, כשר. וחד טעמ׳ הוא, דבכולן בעינן נקב מפולש לחלל.