×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
(1) שׁוֹחֲטִין מִן הַנְּגָרִין ביו״טבְּיוֹם טוֹב אֲבָל לֹא מִן הָרְשָׁתוֹת וּמִן הַמִּכְמוֹרוֹת רַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר אוֹמֵר אבָּא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב בְּיָדוּעַ שֶׁמֵּעֶרֶב יוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ וּמוּתָּרִין בָּא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין בְּיוֹם טוֹב בְּיָדוּעַ שֶׁבְּיוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ וַאֲסוּרִין.
One may slaughter animals from pens containing pools of drinking water on a Festival, but not from those found caught in nets or in traps, as they may have been caught on the Festival itself. Rabbi Shimon ben Elazar says: If he came and found the nets and traps out of order on the eve of the Festival, which indicates that an animal had been caught in them, then it is known that the animals were caught on the eve of the Festival, and they are therefore permitted. However, if he checked the nets and traps shortly before the onset of the Festival and found them intact, and he later came and found them out of order on the Festival, it is known that the animals were caught on the Festival, and they are therefore prohibited.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבעל המאוררמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםעודהכל
{בבלי ביצה כד ע״ב-כה ע״א} אמר רב פפא הילכתא גוי שהביא [דורון]⁠1 ביום טוב לישראל אם יש מאותו המין במחובר לקרקע2 אסור
ולערב נמי אסורין בכדי שיעשו ואם אין מאותו המין במחובר3 בתוך התחום מותרין מחוץ לתחום אסורין והבא בשביל ישראל זה מחוץ לתחום מותר לישראל אחר והאי4 דאמרינן אם יש מאותו המין במחובר אסור לא מיבעיא באכילה דאסיר אלא אפילו [לטלטולי]⁠5 נמי אסיר משום6 דלא חאזי לאכילה דמוקצה7 הוא.
1. דורון: גיג, כ״י קולומביה, כ״י נ, דפוסים. כ״י א: ״דרון״. גג: ״דורן״.
2. לקרקע: וכן ב-גג, ר״ח. חסר ב-גיג, כ״י קולומביה, כ״י נ, דפוסים. חסר גם בה״ג.
3. אסור...במחובר: חסר בכ״י נ (כנראה מחמת הדומות).
4. והאי: וכן גג, כ״י נ. כ״י קולומביה, דפוסים: והא.
5. לטלטולי: גג, גיג: ״לטלטולי״. כ״י א: ״טלטולי״. כ״י נ: ״לטלטול״. דפוסים: לטלטלו.
6. משום: וכן גג, כ״י נ. גיג, דפוסים: ״דמשום״.
7. דמוקצה: דפוסים: מוקצה.
ערך גר
גרא(ביצה כד:) שוחטין מן הגררין ביום טוב פי׳ עושין פחין לחיות שנתפסין בהן לרגליהן יש חיות בעלי כח נתפסון וגוררין הפת כמות שהוא אם נמצאו אחר כך והפח ברגליה. וידוע שהפח מאתמול נגרר אף על פי שנמצא ביום טוב שוחטין ממנו כי אי אפשר להנצל ממנו ומוכן הוא אבל מן הרשתות אף על פי שמערב י״ט ניצודו אין נלקחין ביום טוב שאפשר שניצולין ואינם מוכנים זה טעמו של תנא קמא.
ערך שהיא
שהיאב(שבת קו ביצה כד) ומטיליה בחד שיהיא פי׳ כגון ריצה אחת ואינו צריך לפוש ביני ביני (א״ב בנוסחאות כתוב שחיא).
א. [איין נעץ פין טיהרע פאנגין.]
ב. [לויפין.]
שוחטין מן הנגרין – שוחטין חיות מן ביברים לפי שנצודים ועומדים ועל שם שעושין שם ניגרי מים וחריצין לשתות החיות שם קרי להו נגרים.
אבל לא מן הרשתות – מצא חיה במצודתו ספק נצוד היום ספק נצוד מאתמול.
בא מעי״ט – למקום שהיו פרוסים והן באורך מיל או חצי מיל וכשחיה נופלת בראשו אחד מתוך שמתפרקת ומתנתקת לצאת המצודות מתקלקלות כולן וראשו השני נתק ממקום שנתקע וסימן הוא לו שיש חיה בראש האחר.
נתקלקלו ביום טוב – ע״כ הכי משמע שודאי נתקלקלו בי״ט וכגון שבדקן משחשכה ולא היו מקולקלין ועכשיו מקולקלין ולהכי פריך הא גופה קשיא.

אין צדין

{שמעתא דשחיטה מן הניגרין והרשתות}
הא דאמר ר׳ שמעון בן אלעזר, שוחטין מן הניגרין ביום טוב אבל לא מן הרשתות, הלכה היא, ואף על פי שלא כתבה הרי״ף ז״ל.
ובכל ספק מוכן כה״ג אפילו ר׳ שמעון מודה. דהיינו מוקצה מחמת איסור מלאכה גמורה, דלא יהיב דעתיה עליה מאתמול כלל, כדאמר ר״ש התם (שבת מ״ד.), אבל כוס וקערה ועששית לא יזיזם ממקומן.
{שמעתא דגוי שהביא דורון לישראל}

אין צדין

{שמעתא דשחיטה מן הניגרין והרשתות}
כתוב בספר המאור: הא דאמר ר׳ שמעון, שוחטין מן הניגרין ביום טוב אבל לא מן הרשתות, הלכה היא, ואף על פי שלא כתבה הרב אלפסי ז״ל.
אמר הכותב: וכי רבי׳ קניגי היה או בלסתרי היה (בבלי חולין ס׳:) שיבא ללמוד1 על דרך צידת חיה ועוף. אבל עיקר הדין כבר כתב, שספק מוכן אסור. וניגרין היינו ביברין, וכבר פירש את דינן.
1. נדצ״ל: ללמד
שוחטין מן הנגרין. ר״ל מן הביברים קטנים שהוא (ניצול) [ניצוד] ממש מערב יו״ט.
אבל לא מן הרשתות. נראה דבהא תנא קמא לחומרא ואפילו בא מערב יום טוב ומצא רשתות מקולקלין אסורין דחוששין [שמא] אפילו לאחר שנתקלקלו נכנסו ונצודו, ורשב״א לקולא דכל שנתקלקלה המצודה כודאי משוינן לה דלאחר שנתקלקלו אין חיה נכנסת שם, וכן משמע בירושלמי (ה״ב) דגרסינן התם (אבל) [אפילו] נתקלקלה המצודה חש לומר שמא לא ניצודו מבעוד יום, א״ר יוסי בר בון [בפורש] בחורשין תדע לך שהוא כן (נן) [דתנינן] דגים ודגים לא במקום שהם מצויין והכא במקום שחיה מצויה ע״כ. ומינה דאפילו לרשב״א דוקא במקום שחיה מצויה שם, אבל בגמרין לא נראה כן שלא חלקו, ומכל מקום למדתי משם דת״ק דר״ש אית ליה הכין דחוששין אף בזו שמא לא ניצודו מבעוד יום.
(א-ה) מתניתין. מצודות חיה ועופות ודגים שעשאן מערב יום טוב הרי זה לא יטול מהן ביום טוב אלא אם כן בידוע שמערב יום טוב ניצודו ומעשה וכו׳ עד אלא שאין רצוני לקבל הימנו. ומעשה לסתור חסורי מיחסרא והכי קתני ספק מוכן אסור ורבן גמליאל מתיר וכו׳ עד אמר רב יוסף אמר רב יהודה אמר שמואל אין הלכה כרבן גמליאל איכא דמתני לה אהא דתניא שוחטין {מן}1 הנגרין ביום טוב אבל לא מן הרשתות וכו׳ ר׳ שמעון בן אלעזר אומר בא ומצאן וכו׳ עד אמר רב יוסף אמר רב יהודה אמר שמואל הלכה כר׳ שמעון בן אלעזר. ואמר מותרין הן. מאי מותרין? רב אמר מותרין לקבל, ולוי אמר מותרין לאכילה.
1. כן בעדי הנוסח של הבבלי. בכ״י בהמ״ל 8728: ״את״.
גוי שהביא דורון לישראל אם יש מאותו המין במחובר לקרקע הרי הוא ספק מוכן שמא נתלשו היום ואסורין בין באכילה בין בטלטול משום ספק מוקצה ואפילו לר׳ שמעון שהרי מוקצה במחובר הוא וכל שהוא מוקצה מחמת איסור תורה כגון התלישה אף ר׳ שמעון מודה בה וכן הדין בחיה עופות ודגים שאפשר לומר בהם שהיום ניצודו ואע״פ שאפשר גם כן שמאמש ניצודו ומה שהתיר ר׳ שמעון בחתוך דלועין שנתלשו בשבת לפני הבהמה בזו מפני שיכול היה להעביר בהמתו עליהם במחובר אבל בפירות מוקצה הם ומאחר שודאו אסור מן התורה ספקו אסור אף בטלטול:
ולערב ר״ל ערב מוצאי יו״ט ראשון שמחרתו יו״ט שני צריך להמתין בכדי שיעשו שלא יהנה ממעשי יום טוב ואחר שיעור זה מותר אפילו בודאי נלקטו או ניצודו היום ודבר זה דוקא בשני ימים טובים של גליות וממה נפשך שהרי על כל פנים אחד מהם חול ואע״פ שיש אומרים שענין בכדי שיעשו לא נאמר אלא בשעה הראויה לעשייה ושיש לסייע את דבריהם שאלמלא כן הרי הוא נהנה במעשה יו״ט מ״מ טעם זה של מה נפשך עדיף ועוד ראיה ברורה ממה שאמרו בעירובין (ל״ט:) בההוא בר טביא דאתא לבי ריש גלותא דאיתצד בראשון ואישתחיט בשני רב נחמן ורב חסדא אכול רב ששת לא אכיל פי׳ שהיה סבור שאף שני ימים טובים של גליות קדושה אחת הן והלכה כרב נחמן ורב חסדא שהרי שתי קדושות הם ומעתה אין לחוש לדברי האחרים בזה כלל הא שני ימים של ראש השנה או שבת ויו״ט כבר ביארנו שכל האסור בזה אסור בזה ואסור עד מוצאי יו״ט שני או למוצאי שבת הסמוכה להם ובכדי שיעשו ואע״פ שבמוקצה לא הוצרכנו המתנה בכדי שיעשו בזו אמרו מגזרה שמא יאמר לו לך והבא לי שהרי מ״מ יהנה בהבאת יום טוב לאכול לאלתר ואם בא יום טוב של ראש השנה בחמשי אסור מחמשי עד מוצאי שבת ויש חולקים בזו להיתר מפני ששבת ויו״ט שתי קדושות הן ולא נאסר מזה לזה אלא מטעם הכנה ודיינו שנאסור הכנה מיום אחד למחרתו ומ״מ סוגיית הגמרא מוכחת כדעת ראשון:
זה שהוצרכנו במינו במחובר להמתין עד כדי שיעשו אם בשל גליות במוצאי יו״ט ראשון ואם בראש השנה או שבת ויו״ט במוצאי יום אחרון גדולי הרבנים פירשו שלא סוף דבר לאותו הבא בשבילו אלא לאחר שהרי בשמועה זו אסורים סתם אמרו לא שנא הוא ולא שנא אחר וכן הדין אצלם בכל שנעשה בו מלאכה גמורה על ידי גוי בשביל ישראל ולא חלקו בין זה הבא בשבילו לאחר אלא באין במינו למחובר שאין בו אלא איסור תחומין דרבנן ועוד שאין אסורם שוה לכל שהרי היו מותרין לאותם שהיו עמו בתוך התחום והואיל ומותר לאלו במקומן מותר לאחרים שלא היו בתחומן כל שלא באו בשבילם למוצאי היום בלא שום המתנה וקצת גאונים חלקו בזו לומר שאף אלו מותרין לאחר לאלתר ממה שאמרו במסכת שבת בתוספתא גוי שהביא חלילין בשביל ישראל בשבת לא יספוד בהן אותו ישראל אבל אחר מותר עשו לו ארון וחפרו את הקבר לא יקבר בו אותו ישראל אבל ישראל אחר מותר ומאחר שלא אמרו לא יספוד בהן אותו ישראל עולמית או לא יקבר בו עולמית אלמא אף לאותו ישראל מותר בכדי שיעשו ואם כן כשהתירו לאחר לאלתר התירו ומ״מ ביומן אסורות לכל שהרי מוקצה עומד להם בין שיניהם וכן מה שאמרו גוי שהדליק את הנר ישתמש בו ישראל ואם בשביל ישראל אסור פירושו לאותם שהודלק בשבילם וכן במלא מים לבהמת ישראל או עשה כבש לירד בו ישראל ואין בזה הפרש לדעת זה בין שבת ליום טוב ומכל מקום לדעת ראשון אתה צריך לפרש זו של חלילין וקבר שלאותו ישראל אסורין לעולם ודוקא בשהביא חליליו בפרהסיא ובקבר העומד באיסרטיא כמו שיתבאר במקומו ומפני שיאמרו קבר זה נעשה בשבת וכן בחלילים מתוך פרסומן כשיראו הקבר יהיו זוכרים החלילים:
כשם שאם באו ביו״ט ראשון של גליות אסורין עד שיעשו כך אם באו ביו״ט שני שאחריו יראה לגדולי צרפת שאסורין לערב עד שיעשו שלא מצינו הפרש בדבר זה בין יו״ט ראשון לשני וכן ראיה ברורה אצלם ממה שאמרו במסכת עירובין (מ׳.) הנהו בני גאנאנא ר״ל חופת חתנים דגזו להו גוים אסא ביום טוב שני לאורתא שרא להו רבינא לאורוחי לאלתר אתא שיילוה לרבא אמר להו בעינן בכדי שיעשו אלא שיש חולקין בזו ואין גורסין כאן ביום טוב שני אלא ביומא ופירושו אצלם ביום ראשון וא״ת ואם ביו״ט ראשון היאך היה רבינא מתיר כל כך וכי חולק הוא עם זו שבכאן בגוי שהביא דורון במינו במחובר הם מפרשים שהיה רבינא סובר שלא נאמר כדי שיעשו אלא למשתמש בעקר מה שנקצץ בשבילו כגון פירות לאכילה ואותה אסא לבנות הגנאנא אבל להריח לא עד שבא רבא ולימד שאף להריח לפי דרכך למדת שאם באו ביו״ט שני דינו כיום טוב ראשון לדברי הכל לאסרן ביומן ואע״פ שמא נלקטו מאמש ואם נלקטו היום שמא חול הוא וספק ספיקא מותר אף בדברי תורה יש הרבה מקומות שהלכו בו להחמיר לפי מה שהדבר קרוב לבא לידי איסור וכן כתבוה גדולי הדור שהרי לגבי יום טוב התירו כמה שבות והעמידוהו בהזאה ואיזמל אף במקום כרת:
מאחר שנתגלגלה שמועה זו בידינו יש שואלין בה להריח יהא מותר אף ביום טוב עצמו שהרי אמרו הדס במחובר מותר להריח בו דכיון דלריחא קאי לא אתי למקצייה ונמצא שאף במחובר היו יכולין להריח ומפרשים שבני גנאנא מיהא אי אפשר להם להניח הגנאנא ולילך למקום שהיא מחוברת לשם לרבא והילכך אינו יכול להריח בו בכאן אלא בקציצה והבאה בכאן ואין זה נראה שאם כן הואיל ולהריח מיהא אין בה מוקצה שהרי מותר להריח במחובר יהא מותר ביו״ט עצמו להריח לישראל אחר שמאחר שלא הוקצה לריחו הרי הוא לענין ריח כפירות שאין מוקצין שבאו מחוץ לתחום שמותר לישראל אחר אף ביומן אלא שנראה לי שמכל מקום הואיל ונעשית בהו מלאכה אסרוה לגמרי וי״מ שאף זו לא נאסרה להריח אלא לבני גנאנא וגדולי המפרשים פירשו שטעם איסורה בכאן שמאחר שהיא בתלוש אם יבאו להריח יבאו לטלטל ולבנות הגנאנא והרי הוא כאתרוג המחובר שאסרו להריח בו דהואיל ולאכילה קאי אי שרית ליה אתי למיקצייה וכבר ידעת שגאוני הראשונים גורסים במסכת סוכה בזו של הדס ואתרוג בהפך הדברים הדס במחובר אסור להריח כיון דלריחא קאי אתי למקצייה כלומר (שיש) [שאין] לו בו היכר ולגירסא זו אין מקום לשאלה זו אלא שגירסת האחרונים נראית יותר:
כל שהצרכנו בו המתנה בכדי שיעשו צריך שתדע שאין אנו צריכין להמתנה בשיעור תלישה והבאה ממקום שבאו שאם כן נתת דבריך לשיעורין אלא אפילו באו מחוץ לשלש פרסאות ימתין עד כדי שיתלשו ויבאו מתחום אלפים אמה וכן הסכימו רוב המפרשים וראיה לדבריהם ממה שאמרו בשני של מכשירין מצא בה ירק נמכר אם רוב גוים לוקח מיד ואם רוב ישראל ימתין בכדי שיבאו ממקום קרוב ר״ל חוץ לתחום וגדולי הדור נסכמים לדעת ראשון מצד שאם כן יש לחוש עדין ללך והבא לי ופירשו שלא נאמר שם מקום קרוב אלא בשאין ידוע מהיכן באו אבל בידוע לא ואין נראה לי כן שטעם שיעורין עדיף וכמו שביארנו בשעה הראוייה לעשייה ויש מקילין לומר שלא הוצרכנו אלא להמתין שיעור תלישה אבל לא להבאה כלל וזהו לשון שיעשו ר״ל עשייה לבד והיא התלישה ולא יראה לי כן שהרי לך והבא לי אמרו לך תלוש לי לא אמרו:
תלשן גוי לעצמו או לחבריו מותרין לערב לאלתר ואפילו בראשון שהרי אין כאן גזרת לך והבא לי כלל ומ״מ ביומו אסור מחמת המוקצה אבל לא מחמת המלאכה הואיל ולא נעשית בשביל ישראל ואפילו הכינם הגוי מבערב שאין איסור הכנה במחובר וכן שאין הכן לגוי ר״ל שאין הכנתו מועלת במה שהוא מוקצה גמור כשם שאין הגוי צריך הכן לישראל במה שאין בו מוקצה אלא מחמת היסח הדעת כמו שיתבאר כך אין לו הכן במה שיש בגופו מוקצה מחמת איסור ואעפ״כ שבהדליק את הנר לעצמו משתמש בו ישראל בזו אין בו מגע והרי הוא כקול ומראה וריח אבל מה שהוא בר אכילה או טלטול לא שהרי אף ישראל בשלו אין הכנה בהם ולא הוצרכתי לכתוב דברים אלו אלא מתוך שבושים שמצאתי בקצת לקוטים ישנים שלא לטעות בהם:
ואם לאו בתוך התחום מותרין. פירוש ואפילו למי שבאו בשבילו ואפילו באו דרך רשות הרבים. ואפילו באו בשבת דרך רשות הרבים התיר רבינו תם כיון שהוא דבר שאיפשר לישראל ליהנות ממנו בהתר שילך שם ישראל ובלבד שלא יאמר לו לך והביא לי. ולפי זה פת שאפה הנכרי לעצמו בשבת מותר לישראל אפילו הביאו הגוי דרך רשות הרבים בשבילנו. וכן כתב פרק כל כתבי הקדש גבי מלא מים לבהמתו כו׳. ואין הרשב״א ז״ל סובר כן כמו שכתב בשבת פרק שואל דכיון שהביאן דרך רשות הרבים בשבת או דרך כרמלית שהוא איסורא דרבנן אסורין עד לערב בכדי שיעשו כאיסור דמחובר ואפילו למי שלא באו בשבילו וכמו שכתב בעבודת הקדש הארוך. וכן כתב הרמב״ן ז״ל דאפילו באיסורא דרבנן אסורין אפילו למי שלא באו בשבילו דלא שרו אלא תחומין לפי שאיפשר דשרו למי שעירב.
תוס׳ בד״ה ולערב כו׳ דמותרין במוצאי יום טוב כו׳ להחמיר בדבר כצ״ל והס״ד והשאר הוא גליון:
שוחטין מן החיות והבהמות הנמצאות במקום סגור שיש בו נגרין (תעלות מים לשתיה) ביום טוב, אבל לא מן אלה שמצאן ביום טוב בתוך הרשתות שעה כדי שילכדו בהן ולא מן אלה הנמצאות במכמורות, שספק ניצודו מערב יום טוב, ספק ניצודו ביום טוב עצמו. ר׳ שמעון בן אלעזר אומר: אם בא ומצאן את המלכודות מקולקלין מערב יום טוב, וזהו הסימן לכך שנלכדה בהן חיה — בידוע שמערב יום טוב נצודו, ומותרין. אולם אם בדק מערב יום טוב סמוך לכניסת החג והיו המלכודות שלימות ובא ומצאן מקולקלין ביום טובבידוע שביום טוב נצודו, ואסורין.
One may slaughter animals from pens containing pools of drinking water on a Festival, but not from those found caught in nets or in traps, as they may have been caught on the Festival itself. Rabbi Shimon ben Elazar says: If he came and found the nets and traps out of order on the eve of the Festival, which indicates that an animal had been caught in them, then it is known that the animals were caught on the eve of the Festival, and they are therefore permitted. However, if he checked the nets and traps shortly before the onset of the Festival and found them intact, and he later came and found them out of order on the Festival, it is known that the animals were caught on the Festival, and they are therefore prohibited.
עין משפט נר מצוהרי״ףהערוך על סדר הש״סרש״יבעל המאוררמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץאסופת מאמריםהכל
 
(2) הָא גּוּפַהּ קַשְׁיָא אָמְרַתְּ בָּא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב בְּיָדוּעַ שֶׁמֵּעֶרֶב יוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ טַעְמָא דְּבָא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין הָא סְפֵיקָא אֲסוּרִין אֵימָא סֵיפָא בָּא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין בְּיוֹם טוֹב בְּיָדוּעַ שֶׁבְּיוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ טַעְמָא דְּבָא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין הָא סְפֵיקָא מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ וּמוּתָּרִין.
The Gemara poses a question: The baraita itself is difficult because it contains an internal contradiction between its clauses: You first said that if he came and found them out of order on the eve of the Festival, it is known that they were caught on the eve of the Festival. The reason is that he came and found them out of order, but if there is uncertainty, the animals are prohibited. But say now the latter clause of that same baraita: If he came and found them out of order on the Festival, it is known that they were caught on the Festival. The reason is that he came and found them out of order, but in a case of uncertainty, the assumption is that they were caught on the eve of the Festival and are permitted.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בגמרא הא גופא קשיא אמרת בא ומצאן מקולקלין וכו׳ וכתב מהרש״א ז״ל בחידושיו דהך קושיא היינו דוקא אליבא דלוי דאי לרב לא קשיא דיוקי אהדדי דבספק אם ניצודו ביום טוב או מעי״ט אפשר דרשב״א סובר כר״ג דאסורין באכילה מדיוקא דרישא ומותרין בטילטול מדיוקא דסיפא אמנם לע״ד אין סברא לומר כן ומתחילה ראוי לבאר בעיקר טעמא דרב אליבא דר״ג דאמר מותרים לטילטול ואסורין באכילה מאי קסבר אי אית ליה ר״ג מוקצה כר״י או משום דבכה״ג אפילו ר״ש מודה כפירש״י וכדפרישית במשנתינו א״כ אפילו בטילטול ליתסר ואי לית ליה מוקצה כלל או עכ״פ בכה״ג ס״ל דליכא מוקצה א״כ אפילו באכילה לשתרו וליכא למימר דבמוקצה לאכילה ס״ל כר״י ובמוקצה לטילטול ס״ל כר״ש כדאשכחן לר״ה בפרק מפנין א״כ ליפלוג בכל מוקצה דעלמא ועוד מאי איריא ספק אפילו ודאי נמי דהא אידי ואידי בין לאכילה ובין לטילטול הוי ספק דדבריהם וע״כ דמאן דאסר ספק מוכן לאכילה היינו משום דהוי דבר שיש לו מתירין כאוקימתא דרב אשי לעיל בפ״ק דף ד׳ א״כ אפי׳ טילטול נמי ליתסר מה״ט גופא וכבר עלה בלבי לומר דלענין טילטול לא שייך הך מילתא דדבר שיל״מ שיש קצת סברא לומר כן אלא דאי איפשר דהא רב אשי גופא דאיירי בספק ביצה שנולדה משמע דלענין טילטול איירי דבהך ברייתא גופא דעלה קאי קתני אין מטלטלין אותה וכו׳ ע״ש. אע״כ נראה לי דעיקר פלוגתא דרב ולוי אליבא דר״ג היינו משום דבאמת לא הוי מוקצה גמור בדגים שניצודו שהרי אפילו אם ניצודו בי״ט לא הוי מוקצה גמור אי משום דשל עכו״ם אין צריך הכנה או משום דלמאי דקי״ל כר״ש לא שייך מוקצה בכה״ג דליכא למימר דדחינהו בידים וכמו שאבאר בסמוך אלא דעיקר מוקצה האמור כאן היינו משום כיון דבלא״ה אסורין באכילה ביו״ט אי משום שלא יהנה ממלאכת יו״ט כפירש״י או משום גזירה שמא יאמר כפי׳ התוס׳ א״כ כיון דלא חזיא ביומיה למידי מש״ה הו״ל כצרורות בעלמא דאפילו ר״ש מודה כדפרישית בריש מכילתין בלשון התוס׳ במ״ש בפשיטות דביצה אסור בטילטול אפילו אי הוי טעמא משום משקין שזבו או משום פירות הנושרין עיין בחידושינו באריכות וכ״כ ביש״ש ובס׳ מג״א ולפ״ז ממילא דה״נ דכוותיה ובהך סברא גופא פליגי רב ולוי דלוי סבר דע״כ ר״ג מותרין באכילה קאמר דאי היו אסורין באכילה ממילא מילתא דפשיטא דהוו אסורין נמי בטילטול מטעמא דפרישית ורב לא משמע ליה שיתיר ר״ג באכילה דפשיטא דאסור משום שלא יהנה או שמא יאמר אע״כ דר״ג נמי לא שרי אלא בטילטול דלית ליה הך סברא דמאי דאסור באכילה ליומיה דינו כמוקצה כיון דאכתי שם אוכל עליה וכמ״ש התוס׳ בפ׳ כירה (שבת דף מ״ה ע״ב) גבי קינה של תרנגולין דאית בה ביצה ע״ש ובחידושינו. נמצא דלפ״ז כ״ש הכא במילתא דרשב״א דאיירי במצודות פרוסות מעי׳ט וא״כ אפילו אם ניצודו בי״ט אין איסור צידה בכך שהרי ניצודו מאליהן אע״כ כדפרישית במשנתינו במצודות חיה ועופות דאסורין משום נולד בשיטת רש״י או משום מוקצה לשיטת הרי׳ף והרמב״ם ז״ל וא״כ הדרינן לסברא קמייתא דאי סבר רשב״א דבודאי ניצודו אסורין אפילו בטילטול אם כן ספיקן נמי כמו ספק נולד וכדפרישית דהוי דבר שיל״מ ואי סובר דשרי בספיקן אפילו ודאי נמי ואם כן מקשה שפיר הא גופא קשיא כן נ״ל נכון ודו״ק. אלא אי קשיא לי הא קשיא לי דלמאי דפרישית דבמילתא דרשב״א הכא שהמצודות פרוסות מעי״ט לא שייך האי טעמא שיהנה ממלאכת י״ט ואין כאן איסור אלא משום מוקצה או נולד וא״כ אכתי מאי מקשה הש״ס היא גופא קשיא הא שפיר מצינן למימר דבניצודו ודאי מעי״ט מותר ואפילו בי״ט ראשון ואם בודאי ניצודו בי״ט אסור אפילו אם ניצודו בי״ט שני משא״כ בספק מוכן לא פסיקא לן דהא לא מיתסר אלא בי״ט ראשון אבל ספק אם ניצודו בי״ט שני או לא מותר דהא קי״ל כל ספק מוכן כה״ג מותר בי״ט שני משום דהוי ספק ספיקא כמ״ש הב״י והש״ע סימן תצ״ז והטעם מבואר בלשון הר״ן ז״ל וצ״ע:
על הברייתא הזו שואלים: הא גופה קשיא [היא עצמה קשה] אמרת בתחילה שאם, בא ומצאן מקולקלין מערב יום טובבידוע שמערב יום טוב נצודו. ונדייק: טעמא [הטעם, דווקא] שבא ומצאן מקולקלין, הא ספיקא [הרי אם ספק בידו, ואינו ברור] — אסורין. ומעתה אימא סיפא [אמור את סופה של אותה ברייתא]: בא ומצאן מקולקלין ביום טובבידוע שביום טוב נצודו. טעמא [הטעם, דווקא] שבא ומצאן מקולקלין, הא ספיקא [הרי אם ספק בדבר] אומרים אנו שמערב יום טוב נצודו, ומותרין. אם כן יש סתירה בדיוק העולה משני חלקי המשנה!
The Gemara poses a question: The baraita itself is difficult because it contains an internal contradiction between its clauses: You first said that if he came and found them out of order on the eve of the Festival, it is known that they were caught on the eve of the Festival. The reason is that he came and found them out of order, but if there is uncertainty, the animals are prohibited. But say now the latter clause of that same baraita: If he came and found them out of order on the Festival, it is known that they were caught on the Festival. The reason is that he came and found them out of order, but in a case of uncertainty, the assumption is that they were caught on the eve of the Festival and are permitted.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(3) הָכִי קָאָמַר בָּא וּמְצָאָן מְקוּלְקָלִין מֵעֶרֶב יוֹם טוֹב בְּיָדוּעַ שֶׁמֵּעֶרֶב יוֹם טוֹב נִצּוֹדוּ וּמוּתָּרִין הָא סְפֵיקָא נַעֲשָׂה כְּמִי שֶׁנִּצּוֹדוּ בְּיוֹם טוֹב וַאֲסוּרִין.
The Gemara explains: This is what the baraita is saying: If he came and found them out of order on the eve of the Festival, it is known that they were caught on the eve of the Festival, and they are permitted. But in a case of uncertainty, it is considered as if they were caught on the Festival, and they are prohibited.
רי״ףרש״ירשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ה״ג: טעמא דבא ומצאן הא ספק אסור הכי קאמר כו׳ – וכולה חדא מילתא היא בא ומצאן שנתקלקלו מערב יום טוב בידוע שמערב יום טוב נצודו ואם יש לחוש ולומר שנתקלקלו ביום טוב כגון שלא בא ומצאן מאתמול מקולקלין הרי הן כאילו ידוע שביום טוב נצודו.
ספק נעשו כמי שנצודו ביו״ט ואסורים. דספק הכין אסור, ודוקא בהכין שאפשר שהוכן על ידי מלאכה דאורייתא כצידה ולקיטה הא בספק הכין דרבנן כתחומין לא, והיינו גוי שהביא דורון לישראל [שאין] במינו במחובר דהבא בשביל ישראל זה מותר לישראל אחר, וכעובדא דליפתא דאתא למחוזא ושרינהו רבא (עירובין מ.) לפי שאין הגוי צריך הכן, ופלוגתא היא בירושלמי וקיימא לן כמאן דאמר אין הגוי צריך הכן, דגרסינן בירושלמי בפרקין דהכא (ה״ב) ר׳ חייא רבה ור׳ שמעון ברבי חד אמר הגוי צריך הכן וחד אמר אין הגוי צריך הכן ולא ידעינן מאן אמר דא ומאן אמר דא.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ומסבירים, הכי קאמר [כך אמר], כך התכוון לומר: בא ומצאן מקולקלין מערב יום טובבידוע שמערב יום טוב נצודו ומותרין. הא ספיקא [הרי אם ספק בדבר] נעשה כמי שנצודו ביום טוב ואסורין.
The Gemara explains: This is what the baraita is saying: If he came and found them out of order on the eve of the Festival, it is known that they were caught on the eve of the Festival, and they are permitted. But in a case of uncertainty, it is considered as if they were caught on the Festival, and they are prohibited.
רי״ףרש״ירשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(4) אָמַר רַב יְהוּדָה אָמַר שְׁמוּאֵל הֲלָכָה כְּרַבִּי שִׁמְעוֹן בֶּן אֶלְעָזָר.:
Rav Yehuda said that Shmuel said: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Shimon ben Elazar. All these versions of Shmuel’s ruling are basically in agreement: In a case of uncertainty as to whether or not an item was prepared before the Festival, it is prohibited.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
מתני׳. מצודות חיה ועופות ודגיםלא יטול מהן, אלא אם כן ידוע שניצודו מערב יום טוב. ספק אסור. ומעשה בגוי שהביא לרבן גמליאל כו׳. אמר רב יהודה אמר שמואל: אין הלכה כרבן גמליאל. איכא דמתני לה אהא דתניא: שוחטין מן הביברין ביום טוב, אבל לא מן הרשתות כו׳, ותריצנא הכי: ר׳ שמעון בן אלעזר אומר: בא ומצאן המצודות שנתקלקלו מערב יום טוב – בידוע שמערב יום טוב נצודו, הא ספק נעשו כמי שניצודו ביום טוב ואסור. אמר רב יהודה אמר שמואל: הלכה כר׳ שמעון בן אלעזר.
מאי מותרין דקתני במתניתא? רב אמר: מותרין לקבל, ולעולם אל ימנע אדם את עצמו מבית המדרש אפילו שעה אחת. דאנא ולוי הוינא יתבי כי אמר ר׳: מותרין לאכילה, ובצפרא הדר ביה ואמר: מותרין לקבל. אנא דהוינא בבי מדרשא – (שמעתא) [ושמעתיה] והדרי בי, לוי לא הוה תמן ולא שמעה מיניה ולא הדר ביה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

הלכה כר׳ שמעון – דאמר ספק מוכן אסור והיכא דבא ומצאן מקולקלין מאתמול יש לסמוך דנצודו מבעוד יום.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בד״ה הלכה כר״ש כו׳ והיכא דבא ומצאן מקולקלין כו׳ עכ״ל דבספק מוכן דאוסר ת״ק נמי אית ליה הכי כדקתני אבל לא מן הרשתות כו׳ אלא דבהך מילתא דבא ומצאן כו׳ דלא הוי אלא קרוב לודאי ואפשר דת״ק פליג עליה הוצרך לפסוק כרשב״א וק״ל:
שם אר״י אמר שמואל הלכה כרשב״א. הרי״ף והרמב״ם ז״ל השמיטו דין זה דמצא מצודות מקולקלין מעי״ט וכתב המ״מ דמה שהשמיטו היינו משום דסברי דמילתא דפשיטא היא דבא ומצאן מקולקלין מעי״ט דמותרים ורשב״א גופא לא קתני לה אלא אגב גררא דסיפא לאשמעינן דספק מוכן אסור וזה לא הוצרכו הרי״ף והרמב״ם ליכתוב כיון שהרי״ף ז״ל כבר כתב הנך תרי לישני קמאי דאמר שמואל הלכה ספק מוכן אסור אלו תמצית דברי המ״מ ולכאורה יש לתמוה דאדרבה משמע דעיקר מילתא דרשב״א היינו לרבותא דרישא דבמצאן מקולקלין מעי״ט מותרין דאי לרבותא דסיפא דספק מוכן אסור לת״ק נמי הכי הוא מדאסר מן הרשתות ומן המכמורות. וכבר הרגיש בזה מהרש״ל בס׳ יש״ש ותירץ דבודאי בסיפא נמי איכא רבותא דאפילו בספק מוכן כי האי דאיכא חזקה להיתירא דלאלתר ניצודו כיון שהמצודות פרושות מעי״ט והך מילתא לא הוי שמעינן ליה שפיר מדת״ק דרשב״א דהא דאסור מן הרשתות ומן המכמורות אפשר דהיינו משום דאיכא חזקה לאיסורא דמסתמא עכשיו שמצא החיה ברשת זו מסתמא לאלתר ניפרס הרשת וניצודו דאמרינן כאן נמצא וכאן היה וכו׳ ע״ש באריכות אלא דלע״ד לפ״ז א״כ אכתי הדרא קושיא לדוכתיה למה השמיטו הרי״ף והרמב״ם ז״ל דין זה לאשמעינן הך מילתא גופא כיון שהוא חידוש הדין ויש ליישב בדוחק מיהו לולי דבריהם לא ידענא מעיקרא מאי קשיא להו על הרי״ף והרמב״ם שהשמיטו הא דהלכה כרשב״א דבפשיטות מצינן למימר כיון דהנך תרי לישני קמאי דמתני למימרא דשמואל אספק מוכן גרידא ולא מתני לה אדרשב״א וליתא להך מימרא א״כ סמי חדא מקמי תרתי דלא אמר שמואל הלכה כרשב״א וא״כ הדרינן לכללן דהלכה כת״ק דרשב״א דיחיד ורבים הלכה כרבים ומכ״ש לחומרא ולדעתי לדינא צ״ע על הש״ע שפסק בפשיטות הלכה כרשב״א ויבואר בק״א:
אמר רב יהודה אמר שמואל: הלכה כר׳ שמעון בן אלעזר, ובעיקרו של דבר כל הלשונות מסכימות לאותה הלכה: שספק הכנה ביום טוב אסור.
Rav Yehuda said that Shmuel said: The halakha is in accordance with the opinion of Rabbi Shimon ben Elazar. All these versions of Shmuel’s ruling are basically in agreement: In a case of uncertainty as to whether or not an item was prepared before the Festival, it is prohibited.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(5) וְאָמַר מוּתָּרִין הֵם.: מוּתָּרִין לְמַאי רַב אָמַר מוּתָּרִין לְקַבֵּל וְלֵוִי אָמַר מוּתָּרִין בַּאֲכִילָה.
§ It was stated in the mishna that Rabban Gamliel said that the fish brought to him on the Festival by the gentile are permitted. The Gemara asks: Permitted for what purpose? Rav said: They are permitted to be received and moved, but they may not be eaten. Levi said: They are even permitted to be eaten.
רי״ףרש״ירשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

לקבל – בטלטול דכולי האי לא אחמור מספק מוכן דלתסרו בטלטול אבל באכילה לא שרינהו רבן גמליאל.
ולוי אמר מותרין באכילה – קאמר רבן גמליאל ולאו דסבירא לרב ולוי כותיה אלא מלתיה הוא דמפרשי.
רב אמר מותרין לקבל. ואם תאמר כיון (דלית) [דאית ליה] אסורין באכילה היאך מותרין לקבל ולטלטל, דמי איכא מידי דאסור באכילה ומותר לטלטל כל שאסור באכילה אסור לטלטל וכדאמרינן בסמוך וליטעמיך בני יומן מי שרי בטלטול, וביצה שנולדה ביום טוב כשם שאסורה באכילה אסורה לטלטל כדתניא בריש מכילתין (ג:) אחת ביצה שנולדה בשבת ואחת ביצה שנולדה ביום טוב אין מטלטלין אותה לא לכסות בה את הכלי ולא לסמוך בה כרעי המטה. ויש לומר דבספק הכן דגוי הוא שהקל ר״ג דקסבר דדי בספק הכן של גוי אם נאסור באכילה.
[ביאור לקטע זו כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

גמרא רב אמר מותרין לקבל כו׳ יראה הך סוגיא דלעיל דאמר הא גופא קשיא רישא לסיפא ומסיק דנעשה (לסיפא) [כוודאי] ואסורין אזלא ללוי אבל לרב דאמר מותר לקבל לא קשה רישא לסיפא דמצינן למימר דרשב״א סבר כר״ג דהשתא דיוקא דרישא בא ומצאן מקולקלין מערב יו״ט מותר אפילו באכילה הא ספיקא אסור באכילה ודיוקא דסיפא בא ומצאן מקולקלין בי״ט אסור אף לטלטל הא ספיקא מותר לטלטל ודו״ק:
שם פיסקא ואמר מותרים הם מותרין למאי רב אמר מותרין לקבל ולוי אמר מותרין באכילה. כבר כתבתי לעיל בשמעתין דרב ולוי פליגי בהך סברא שנסתפקו התוס׳ בפ׳ כירה (שבת ד׳ מ״ה) גבי קינה של תרנגולין דאית בה ביצה אי אסרינן מטעמא דמוקצה אפילו במידי דלא הוי מוקצה אלא כיון שאסור באכילה מאיזה טעם שיהיה ממילא הוי מוקצה לטילטול וכמו שהארכתי בריש מכילתין אלא דמלשון רש״י כאן בד״ה לקבל שכתב דכולי האי לא אחמרי רבנן בספק מוכן בטילטול אבל באכילה וכו׳ א״כ משמע דלא נחית להך סברא לאוקמי נמי פלוגתייהו אפילו היכא דודאי אסור באכילה אלא דוקא בספק מוכן לחוד ע׳ מה שכתבתי בזה לעיל בשמעתין. וכן נראה ג״כ מלשון רש״י בסמוך במימרא דר״פ וכמו שאבאר ומש״ה הוצרך רש״י ג״כ לפרש דרב ולוי דפליגי בהכי לאו משום דס״ל כר״ג אלא מילתיה הוא דמפרשי עכ״ל. ואף שאיני כדאי מ״מ נראה לי שזה דוחק גדול לאוקמי פלוגתא דרב ולוי וכל השקלא וטריא לא אליבא דהלכתא ואף שיש לדחוק ולומר דמדר״ג נשמע לרבנן דלרב אסרו אף בטילטול וללוי אפשר דמותר אלא דאי אפשר לומר כן דא״כ אדמיפלגי אליבא דר״ג ליפלגו אליבא דת״ק אע״כ משום דלת״ק לוי נמי מודה דאסור בטילטול מדקתני לא יטול וכמ״ש מהרש״א ז״ל וא״כ הדרא קושיא לדוכתיה. תו קשיא לי אמילתא דרב דקאמר מותרין לקבל אבל באכילה אסור ולכאורה לישנא דמותרין לגמרי משמע ובשלמא בעיקר מימרא דרב אמתניתין שפיר מצינן למימר כיון דקתני רישא במילתא דת״ק לא יטול מהן דמשמע לשון טילטול א״כ אית לן למימר דלישנא דמותרין נמי אטילטול לחוד קאי אלא דאכתי בהך ברייתא דלעיל דפליגי ר״ג ור״י דקתני ספק מוכן ר״ג מתיר ור״י אוסר א״כ סתמא דלישנא ודאי משמע דאיירי בין בספק מוכן דאכילה ובין בספק מוכן דטילטול ואף שהתוס׳ כתבו בריש מכילתין דלשון מתירין אפשר דהיינו טילטול לחוד והביאו ראיה מסוגיא דהכא ולמאי דפרישית אין זה ראיה גמורה דודאי הכא דקאי אמתניתין דקתני ברישא לא יטול שפיר דמותרין דסיפא נמי היינו טילטול לחוד דארישא קאי משא״כ בביצה דריש מכילתין לא שייך לומר כן (ועיין בזה בחידושינו בריש מכילתין) ועוד דאף דבביצה בריש מכילתין שכתבו התוס׳ דיש לחלק בין אכילה לטילטול היינו מאותו הטעם והסברא עצמה שכתבתי כאן ובריש מכילתין דאפשר דמידי דלא מיתסר באכילה משום מוקצה אלא מטעמא אחרינא לא שייך ביה איסור טילטול כמ״ש התוס׳ בפרק כירה (שבת דף מ״ה) משא״כ בהך ברייתא דלעיל בשמעתין דקתני סתמא ספק מוכן אסור דמשמע להדיא דבדין מוקצה איירי א״כ אין טעם לומר דלשון מותרין היינו טילטול לחוד וא״כ מברייתא נשמע למתניתין דר״ג מתיר אפילו באכילה:
ונראה לע״ד ברור דמש״ה כתב הרמב״ם ז״ל בפי׳ המשניות דר״ג במתניתין באותו מעשה דעכו״ם שהביא דגים לפניו סבר דמותרין הם אפילו בודאי שניצודו בי״ט מהטעמים שכתבתי לעיל אי הוי מוקצה בכה״ג אפי׳ אליבא דר״ש או אליבא דר״י לחוד א״כ שפיר אית לן למימר דלא שייך פלוגתא דרב ולוי אלא בהך מילתא לחוד באותו מעשה דר״ג משא״כ בספק מוכן דברייתא דלעיל דאיירי בסתם ענינא דספק מוכן שודאין הוי מוקצה גמור לכל חד כדאית ליה לא משמע לחלק בין מוקצה לאכילה למוקצה לטילטול לענין ספק כדפרישית לעיל דמאן דמתיר ספק מוקצה אפילו בדבר שיל״מ לא שני לן בין אכילה לטילטול כן נ״ל ודו״ק:
א שנינו במשנה שרבן גמליאל אמר על הדגים שהביא לו אותו גוי שמותרין הם. ושואלים: מותרין למאי [למה, לאיזה ענין]? רב אמר: מותרין לקבל ולטלטל אותם, אבל לא באכילה. ולוי אמר: מותרין אף באכילה.
§ It was stated in the mishna that Rabban Gamliel said that the fish brought to him on the Festival by the gentile are permitted. The Gemara asks: Permitted for what purpose? Rav said: They are permitted to be received and moved, but they may not be eaten. Levi said: They are even permitted to be eaten.
רי״ףרש״ירשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(6) אָמַר רַב לְעוֹלָם אַל יִמְנַע אָדָם עַצְמוֹ מִבֵּית הַמִּדְרָשׁ אֲפִילּוּ שָׁעָה אַחַת דַּאֲנָא וְלֵוִי הֲוֵינַן קַמֵּיהּ דְּרַבִּי כִּי אַמְרַהּ לְהָא שְׁמַעְתָּא בְּאוּרְתָּא אָמַר מוּתָּרִין בַּאֲכִילָה בְּצַפְרָא אָמַר מוּתָּרִין לְקַבֵּל אֲנָא דַּהֲוַאי בֵּי מִדְרְשָׁא הֲדַרִי בִּי לֵוִי דְּלָא הֲוָה בִּי מִדְרְשָׁא לָא הֲדַר בֵּיהּ.
Rav said: A person should never prevent himself from attending the study hall for even one moment, and the proof is from this issue; as Levi and I were before Rabbi Yehuda HaNasi when he stated this halakha. In the evening he said: They are permitted to be eaten, but the following morning he said: They are permitted only to be received. I, who was in the study hall in the morning as well, retracted what I said, and taught the matter in accordance with Rabbi Yehuda HaNasi’s second opinion. Levi, who was not in the study hall in the morning, did not retract his statement.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב לעולם אל ימנע אדם וכו׳ עד לא שמע ולא הדר ביה – ושמע מינה דתנא קמא דאסר אפילו לקבל אסר, ואפילו בספק מוכן. אבל ביום טוב שני כתב אדוננו הרב ר׳ אשר ז״ל בספק מוכן שהוא מותר.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב: לעולם אל ימנע אדם עצמו מבית המדרש אפילו שעה אחת. וההוכחה לדבר מענין זה: דאנא [שאני] ולוי הוינן קמיה [היינו לפני] רבי כי אמרה להא שמעתא [כאשר אמר אותה, את ההלכה הזאת], באורתא [בערב] אמר ופירש: מותרין באכילה, בצפרא [בבוקר] שלאחריו אמר: מותרין לקבל. אנא דהואי בי מדרשא [אני שהייתי בבית המדרש] גם בבוקר שלמחרת — הדרי בי [חזרתי בי] ואני אומר כשיטתו המאוחרת של רבי, לוי דלא הוה בי מדרשא [שלא היה בבית המדרש] לא הדר ביה [חזר בו].
Rav said: A person should never prevent himself from attending the study hall for even one moment, and the proof is from this issue; as Levi and I were before Rabbi Yehuda HaNasi when he stated this halakha. In the evening he said: They are permitted to be eaten, but the following morning he said: They are permitted only to be received. I, who was in the study hall in the morning as well, retracted what I said, and taught the matter in accordance with Rabbi Yehuda HaNasi’s second opinion. Levi, who was not in the study hall in the morning, did not retract his statement.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(7) מֵיתִיבִי גּוֹי1 שֶׁהֵבִיא דּוֹרוֹן לְיִשְׂרָאֵל אֲפִילּוּ דָּגִים הַמְפוּלָּמִין וּפֵירוֹת בְּנֵי יוֹמָן מוּתָּרִין בִּשְׁלָמָא למ״דלְמַאן דְּאָמַר מוּתָּרִין לְקַבֵּל שַׁפִּיר אֶלָּא לְמַאן דְּאָמַר מוּתָּרִין בַּאֲכִילָה פֵּירוֹת בְּנֵי יוֹמָן מִי שָׁרוּ בַּאֲכִילָה.
The Gemara raises an objection from the following baraita: If a gentile brought a gift [doron] to a Jew on a Festival, even moist [mefulamin] fish or produce from that same day, they are permitted. Granted, according to the one who said they are permitted to be received, it is well; the halakha is understandable. However, according to the one who said they are permitted to be eaten, is produce from that same day permitted to be eaten? If it was picked from the tree on that day, it is subject to the prohibition of muktze.
1. כן בכתבי היד. בדפוס וילנא מופיע הטקסט המצונזר: "נכרי".
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
ומותבינן למאן דאמר: מותרין לאכילה, מהא דתניא: גוי שהביא דורון לישראל, אפילו דגין מפולמין ופירות בני יומן מותרין – ואי אמרת מותרין לאכילה, בני יומן מי שרו באכילה? וליטעמיך, בני יומן בטילטול מי שרו? אלא, הכא בכוורי דאדימי – כלומר: כגון שנתנן בדבש וכיוצא בהן – ופירי דכבישי בירקא. ואמאי קרי להו בני יומן? דאינון כעין בני יומן.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

מפולמים – לחים אמ״י בלעז.
מותרין – והא על כרחך רבן גמליאל הוא דמיקל.
שפיר – ואע״ג דלאו ספק הוא אלא ודאי מוקצה איכא למימר דמתיר בטלטולו ולקמן פריך עלה פירות בני יומן בטלטול מי שרי נהי דמיקל רבן גמליאל בספק מוכן בודאי שאינו מוכן מי מיקל.
מתיבי גוי שהביא דורון לישראל וכו׳ עד אלא הכא בכווארי דאדימי – פירוש: שהן אדומין בטבען.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

שם אלא למ״ד מותרין באכילה פירות בני יומן כו׳ וליכא למימר נמי אליביה דקושטא דמילתא הוא דלא מותרין אלא לקבל דלישנא דמותרין דהכא משמע דהוי כלישנא דמותרין דבמתני׳ דמותר באכילה הוא אליביה ובהכי ניחא נמי דליכא למימר אליביה דלוי דלרבנן דפליגי עליה דר״ג אסורין באכילה ומותרין לקבל ואתיא הך ברייתא כרבנן דלישנא דמותרין לא משמע אלא באכילה ומיהו בלא״ה צ״ל דללוי לרבנן אסורין אף לטלטל והיינו משום דלא יטול מהן בי״ט דקתני במתני׳ משמע הכי דאל״כ לא תקשי רישא לסיפא לעיל אף ללוי דמצינן למימר נמי דרשב״א סבר כרבנן דספיקא אסור באכילה ומותר לטלטל ודו״ק:
מיתיבי [מקשים], שנינו: גוי שהביא דורון (מתנה) לישראל ביום טוב, אפילו דגים המפולמין (לחים) ופירות בני יומןמותרין. בשלמא למאן דאמר [נניח לשיטת מי שאמר] מותרין לקבל — שפיר [יפה] אפשר להבין את הדבר. אלא למאן דאמר שיטת מי שאמר] מותרין באכילה, פירות בני יומן מי שרו [האם מותרים הם] באכילה? שהרי כיון שנקטפו בו ביום מוקצים הם.
The Gemara raises an objection from the following baraita: If a gentile brought a gift [doron] to a Jew on a Festival, even moist [mefulamin] fish or produce from that same day, they are permitted. Granted, according to the one who said they are permitted to be received, it is well; the halakha is understandable. However, according to the one who said they are permitted to be eaten, is produce from that same day permitted to be eaten? If it was picked from the tree on that day, it is subject to the prohibition of muktze.
ר׳ חננאלרי״ףרש״ירא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(8) וּלְטַעְמָיךְ פֵּירוֹת בְּנֵי יוֹמָן מִי שָׁרוּ בְּטִלְטוּל אֶלָּא בִּכְוָורֵי דַּאֲדִימֵי וּפֵירֵי דִּכְבִישִׁי בְּיַרְקָא עָסְקִינַן וְאַמַּאי קָרֵי לְהוּ בְּנֵי יוֹמָן שֶׁהֵן כְּעֵין בְּנֵי יוֹמָן.
The Gemara responds with a counter-question: And according to your reasoning, is produce picked on that same day permitted to be moved? Why, then, is it obvious to you that the produce is permitted to be received? Rather, it must be explained that we are dealing with fish whose gills are still red and with produce that is preserved in greens, not with produce that was actually picked on that day. Why, then, is it called produce of that same day? Because it is fresh and similar to produce picked on that same day. Such produce is permitted not only to be moved, but even to be eaten.
רי״ףרש״יתוספותרשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אלא בכוורי דאדימי – אדומים שלא נס ליחן ואדמומית שתחת לחייהן שבודקין אותן שם.
ופירי דכבישי בירקי – כשלקטום טמנום מיד בירק שלא יברח לחלוחן כבישי טמונין כמו רישא בכבשא (חולין דף צג:) והני ודאי מוכן נינהו דניכרין שמעי״ט הן ואשמועינן דאע״ג דדמו לבני יומן לא חיישינן למראית העין ורבותי פירשו כוורי דאדימי מנותחין הן כמו אדמויי אדמוה (ע״ז דף לח:) וקשיא לי א״כ מאי למימרא.
אלא בכוורי דאדימי וכו׳ – דודאי נצודו מערב י״ט וקרי ליה בני יומן כך פרש״י ולא נהירא דפשיטא דמותרין לטלטל ואתיא כדברי הכל ומשמע דלא אתיא אלא כרבן גמליאל דמתיר ספק מוכן לכן נראה לי דאין ודאי שהוא מערב י״ט אלא ספק והשתא אתיא כרבן גמליאל דמתיר ספק מוכן.
אלא בכוורי דאדימי ופירי דכבישי בירקא עסקינן. כלומר: וברייתא לא רשב״ג בלחוד הוא אלא אפילו רבנן ובכוורי דניצודו מבעוד יום ופירות שנלקטו מאמש, וקא משמע לן דאף על פי שנראין כניצודין ונלקטין מהיום אפילו הכי מותרין ולא חיישינן למראית העין והיינו דקתני אפילו דגים המפולמין ופירי דבני יומן, וכן פרש״י ז״ל.
ופירי דכבישי בירקי1 עסקינן ומאי2 קרי להו בני {יומן}3 כעין בני יומן – פירוש: שאלו עומדין בלחותן ובעיון הגס נראה שהן בני יומן אלא אם כן בני אדם מסתכלין בהן יפה וקא משמע לן דלא גזרינן.
1. כן בכמה כ״י של הבבלי. בכ״י בהמ״ל 8728: ״ביוקי״. בדפוסים: ״בירקא״.
2. כן בכ״י בהמ״ל 8728 ובכמה כ״י של הבבלי. בדפוסים וכ״י אחרים: ״ואמאי״.
3. כן בעדי הנוסח של הבבלי. בכ״י בהמ״ל 8728 חסר: ״יומן״.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

בתוס׳ בד״ה אלא בכוורי דאדימי וכו׳ ולא נהירא וכו׳ משמע דלא אתיא אלא כר״ג וכו׳ עכ״ל. ולא ידענא מהיכא משמע להו הכי דנהי דלסברת המקשה ע״כ לא מיתוקמא הך ברייתא אלא כר״ג מ״מ לסברת התרצן דלאו מבני יומן ממש איירי אלא כשניצודו מעי״ט א״כ אה״נ דאתיא ככ״ע דאית לן לאוקמי סתמא דברייתא אליבא דהלכתא וכ״כ מ״ז ז״ל בס׳ מג״ש ע״ש ולשון התוס׳ יש ליישב:
בגמ׳ בשלמא למ״ד וכו׳ אלא למ״ד באכילה פירות בני יומן מי שרי באכילה. נראה דהא דשביק דגים ונקיט פירות היינו משום דאפשר דבני יומן לא קאי אלא אפירות לחוד ולא זו אף זו קתני לא מיבעיא דגים המפולמין דשרי דהוי ספק מוכן דשמא סמוך לחשיכה ניצודו ועודן לחין אלא אפילו פירות דודאי בני יומן נמי שרי. מיהו לשיטת הרמב״ם בפי׳ המשניות א״ש טפי דמדגים לא פסיקא ליה לאקשויי דאפשר דאה״נ דר״ג סבר דאפילו ניצודו היום מותרין באכילה דאפשר דהמצודות פרושות מאתמול מש״ה שרי או מטעמים אחרים שכתבתי דאפשר דר״ג סובר דצידת דגים לא הוי מוקצה כלל אליבא דר״ש משא״כ מפירות מקשה שפיר וכמו שפירש״י בסמוך דבפירות מחוברין אפי׳ ר״ש מודה דאסור דהוי כגרוגרות וצמוקין כן נ״ל ויש ליישב עוד בדרך אחר מתוך מה שאבאר בסמוך:
על הקושיה הזו עונים בקושיה שכנגד: ולטעמיך [ולטעמך, לשיטתך] וכי פירות בני יומן מי שרו [האם מותרים] הם בטלטול? ומדוע אם כן פשוט לך הדבר שלקבל מותר? אלא על כרחך עליך לפרש בכוורי דאדימי, ופירי דכבישי בירקא עסקינן [בדגים שעדיין אדומים זימיהם ופירות הכבושים בירק עוסקים אנו] שאינם ממש בני יומם, ואמאי קרי להו [ומדוע קורא להם] בני יומןשהן טריים ונראים כעין בני יומן ובאופן כזה מותרים הם אף באכילה.
The Gemara responds with a counter-question: And according to your reasoning, is produce picked on that same day permitted to be moved? Why, then, is it obvious to you that the produce is permitted to be received? Rather, it must be explained that we are dealing with fish whose gills are still red and with produce that is preserved in greens, not with produce that was actually picked on that day. Why, then, is it called produce of that same day? Because it is fresh and similar to produce picked on that same day. Such produce is permitted not only to be moved, but even to be eaten.
רי״ףרש״יתוספותרשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(9) אָמַר רַב פָּפָּא בהִלְכְתָא גּוֹי1 שֶׁהֵבִיא דּוֹרוֹן לְיִשְׂרָאֵל בְּיוֹם טוֹב אִם יֵשׁ מֵאוֹתוֹ הַמִּין בִּמְחוּבָּר אָסוּר וְלָעֶרֶב נָמֵי אֲסוּרִין בִּכְדֵי שֶׁיֵּעָשׂוּ.
Rav Pappa said that the halakha in this regard is as follows: In the case of a gentile who brought a gift to a Jew on a Festival, if there is of that species still attached to a tree or the ground, it is prohibited to be eaten, as it may be assumed that the gentile picked it that same day. And in the evening as well, after the conclusion of the Festival, it is prohibited for the period of time needed for its preparation, i.e., the period of time necessary to detach it from the tree or the ground, as one may not derive benefit from a prohibited labor that was performed on a Festival on behalf of a Jew.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותבעל המאורר״י מלונילרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
אמר רב פפא: הילכתא: גוי שהביא דורון לישראל, אם יש מאותו [המין] במחובר לקרקע אפילו בערבאסורים לאכול מהן עד שישהא בכדי שיעשו. ואם אין במינן במחובר לקרקע – אפילו
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אם יש מאותו המין במחובר אסורין – משום מוקצה ואפילו לרבי שמעון יש מוקצה בגרוגרות וצמוקים ומחובר כגרוגרות וצמוקים דמי מדלא לקטן מאתמול אקצינהו מדעתיה ולא תחלוק במחובר בין שלו בין של נכרי.
ולערב אסורין בכדי שיעשו – כדי שלא יהנה ממלאכת יו״ט והא דקאמר ולערב אסורים בכדי שיעשו הא לאחר כן מותרים אפילו לערב ראשון נמי אע״ג דליל יו״ט שני הוא ממתין בכדי שיעשו ומותרין ממה נפשך אם הלילה חול הוא הרי המתין בכדי שיעשו ואם קדש הוא נמצא שנלקטו בחול כן דעתי נוטה ויש לי ראיות הרבה מההוא בר טביא דעירובין (דף לט:) ומביצה שנולדה בזה שמותרת בזה (לעיל דף ד:) אלמא האחד חול הוא וממה נפשך מותר ולא זכיתי לשאול את פי רבי׳ יעקב בדבר זה כי היו נוהגים בו היתר במקומינו והיה לי דבר פשוט ולאחר פטירתו של רבי שמעתי את רבי׳ יצחק הלוי שהוא אוסר עד ליל מוצאי יו״ט שני וכל אנשי עירו כמותו וגם הלכות גדולות אוסרים כן ודנתי לפניו ולא הועיל לי הדבר וכל טעמו אינו אלא מדנקט בכדי שיעשו בלילה הראויה לעשיה קאמר ואני אומר צריך להמתין בכדי שיעשו משום שמא היום היה קדש והלילה חול ותדע מדלא קאמר לערב של שני אסורים בכדי שיעשו לערב הראשון קאמר ובתשובת רבי׳ גרשום מאור הגולה מצאתי כמותי גם עתה בא אלי מכתב מגרמיי״ש שבא לשם אדם גדול זקן ויושב בישיבה מן רומא ושמו ר׳ קלונימוס ובקי בכל הש״ס והורה כן ונחלק עליהן.
ולערב אסורין בכדי שיעשו – פרש״י כדי שיעור לקיטתן שלא יהנה ממלאכת י״ט ולערב ראשון קאמר דממה נפשך הן מותרין אם היה חול הרי היום נלקטו ואם היה היום קדש הרי הלילה הזה חול ובשני ימים טובים של גליות מיירי והביא ראיה מביצה דלעיל (דף ד: ושם) שנולדה בזה מותרת בזה ומההוא טביא דאתציד ביום ראשון ואכלו אותו ביום שני בעירובין (דף לט: ושס) כן פרש״י ורבינו יצחק הלוי והגאונים אוסרין עד מוצאי ליל יום טוב שני ומפרש בכדי שיעשו לילה הראויה לעשיה ומיהו בתשובת רבינו גרשום מאור הגולה מצאתי כמותי וגם רבינו קלונימוס איש רומי בקי בכל הש״ס שלח לי כתב מעיר גרמיז״א כמותי והקשה הר״י לפרש״י דפירש דלכך בעינן כדי שיעשו כדי שלא יהנה ממלאכת יום טוב א״כ המבשל בשבת בשוגג אמאי יאכל הא נהנה ממלאכת שבת אלא ודאי אין זה הטעם אלא הטעם שמא יאמר לנכרי לך ולקט ומזה הטעם אסורים עד מוצאי י״ט האחרון בכדי שיעשו דאי אמרת דמותרין במוצאי יום טוב ראשון חיישינן שמא יאמר לנכרי בי״ט ראשון לך והביא כדי לאכול מהן בשני ואם כן ע״כ לילה הראויה לעשיה קאמר ומה שהביא רש״י ראיה מביצה וכו׳ יש לדחות אותה דהתם נולדה מאליה מן השמים וגם ראיה שהביא מההוא טביא דעירובין (דף לט: ושם) יש לומר דמיירי שהיו המצודות פרוסות מעי״ט ומאליו נצודו וכללא הכי הוא דדבר הבא מאליו או דבר מוקצה הבא בידים שהביא נכרי בשביל עצמו או בשביל נכרי אחר ונתנן לישראל בי״ט ראשון מותר בשני אבל אם הביאו בשביל ישראל מן המחובר אסור עד מוצאי יום טוב שני בכדי שיעשו ואם לאו שאין במינו במחובר חוץ לתחום אסורין תוך התחום מותרין ור״י פירש שאין במינו במחובר הבא מחוץ לתחום לא בעינן כדי שיעשו דלא החמירו אלא בדבר שנעשה בו מלאכה דה״נ הקילו שמותר לישראל אחר אפילו בו ביום וקשה לרבי׳ יהודה דאמרינן בפרק שואל (שבת דף קנא: ושם) הביאו חלילים למת מחוץ לתחום לא יספוד בהן עד מוצאי יום טוב ומשמע התם בכדי שיעשו ויש לומר דשאני התם דאוושא טפי מילתא דהכל יודעין שהובאו בשבילו ואיכא למגזר טפי ויש חלוק בין מת לדברים אחרים כדאמר התם עשה קבר לאביו בי״ט לא יקבור בו עולמית אע״ג דדברים אחרים מותרים בכדי שיעשו אחר שבת או אחר יו״ט ואומר הר״ר שמואל מאייבר״א דספק חוץ לתחום מותר והביא ראיה מעירובין (דף מה:) גבי מיא בעיבא מיבלע בליעי וכו׳ וקאמר דהוי ספק אם באו חוץ לתחום וסיפא דברייתא לקולא ורבי יהודה היה אוסר במחובר ובצידה אפי׳ לא הביאו בשביל ישראל רק בשבילו או בשביל נכרי אחר ולא משמע כן גבי מרחצת בשבת דשרי (שבת דף קבב.) הואיל ואיכא נכרים בעיר ואין סברא לחלק בין דבר אכילה לדבר אחר ואומר הרר״י די״ט שחל להיות בה׳ בשבת ובע״ש או בא׳ בשבת ובב׳ בשבת הבא ביום ראשון שרי ליום שלישי ולא בעינן הראויה לעשיה דשני ימים קודם לא שייך שמא יאמר לנכרי ויש להחמיר בדבר (ובכדי שיעשו דאמר לפי׳ התוס׳ כדי שיתלשו ויובאו ממקום שצד אותם גם יש לספק אם הביא קופה מלאה פירות אם צריך להמתין כדי שילקטו באדם אחד או בכמה בני אדם).
והא דאמר רב פפא – הלכתא, גוי שהביא דורון לישראל, אם יש מאותו המין במחובר, אסור - פירשה ה״ר שלמה ז״ל משום דכגרוגרות וצמוקים דמי, דאסח דעתיה מיניה, וכן כל מחובר לקרקע אסוחיה אסח דעתיה מיניה.
ולא היה צריך לכל זה. כי ברור הוא דמודה ר׳ שמעון בכל מוקצה מחמת איסור, שאין דעתו עליו, כגון כוס וקערה ועששית (בבלי שבת מ״ד.). וזהו טעמו בבכור, שאם עבר ובקרו אינו מבוקר (בבלי ביצה כ״ו:). דכיון דסבירא ליה, אין רואין מומין ביום טוב, מוקצה הוא מחמת קדושתו ואיסורו.
וכל מחובר אסור לערב בכדי שיעשה, וכן ספק מחובר. ואם אין מאותו המין במחובר, בתוך התחום מותר.
ולשאר דיני מוקצה האמורים בתלוש אין חוששין בגוי שהביא דורון, לפי שאין הכן לגוי, כמו שמפורש בראש מסכת שבת בתלמוד ירושלמי (ירושלמי שבת א׳:ז׳).
ואם הביא מחוץ לתחום, אסור, גזירה שמא יאמר לו להביא בתחלה. ולערב מותר לו מיד. והבא בשביל ישראל זה מותר לישראל אחר, דמשום גזירה, שמא יאמר לו, לא אסרי׳ ליה לישראל אחר, שאין אדם חוטא ולא לו.
ומצאתי כתוב לרב רבי מאיר ברבי יוסי1 ז״ל, שהעיד בשם ה״ר יצחק בן מרן לוי ז״ל כי ה״ה לגוי שהדליק את הנר בשביל ישראל או שמילא מים לבהמת ישראל או שעשה לו כבש בשבת, כולן מותרין לישראל אחר. ואין הפרש בזה בין שבת ליו״ט.
ונשאלה שאלה מלפני חכמי המקום הזה ז״ל, על הבא בשביל ישראל ביום טוב של ראש השנה, שאין מאותו מין במחובר. והשיבו שהוא מותר לו ביום טוב שני, לפי שאין עליו שום איסור הכנה ולא איסור התלוי בקדושה, כדי שנאמר כי שני הימים קדושה אחת הן וקדושתא אריכתא היא, אלא כעין קנסא היא, גזירה שמא יאמר לו, ודיו שקנסנו עליו יום ראשון. וה״ה לשבת ויו״ט.
ומחובר שנתלש ביום טוב ראשון מותר ביום טוב שני של גליות לאחר ששהה בכדי שיעשה. זו הלכה למעשה רווחת בכל ישראל, מההיא בר טביא דאיתציד ביום טוב ראשון ואישתחיט ביום טוב שני, כדאיתא במסכת עירובין (בבלי עירובין ל״ט:).
ויש שמחמירין על עצמן מדאמרי׳: בכדי שיעשו, אלמא בעי׳ שעה הראויה לעשייה. ועוד סבורין לומר, כיון דאתקצאי לתחלת יום טוב שני בכדי שיעשו אתקצאי לכולי יומא.
ואין שורש לכל הדברים הללו. כי שני ימים טובים של גליות משום ספק הן, ובידוע שאחד מהן חול. ואם הראשון חול, הרי חול מכין ליו״ט, ואם השני חול, מאחר ששהה בכדי שיעשו די לו. וההוא עובדא דההוא בר טביא הויא תיובתיהו בהדיא. ואין בזה לפקפק לכל בעלי תושיה.
1. בכתי״ס: יוסף. וכן נראה. כי בעה״מ היה תלמיד של רבי מאיר ברבי יוסף
אם יש מאותו המין במחובר לקרקע אסורין, משום מוקצה, ואפילו לר׳ שמעון יש מוקצה בגרוגרות וצמוקין, ומחובר כגרוגרות וצמוקין דמו, מדלא לקטן מאיתמול אקצינהו מדעתיה, ולא נחלוק בין שלו בין של גוי במחובר.
ולערב אסורין בכדי שיעשו, ולאחר כך מותרין, אפילו בליל יום שני, דממה נפשך אם יום ראשון שנלקטו בו קדש, הרי ליל יום שני חול הוא, ואם יום שני הוא קדש, נמצא שנלקטו בחול, ויש לנו להביא ראיה מההוא בר טביא דעירובין ומביצה שנולדה בזה מותרת בזה, אלמא האחד חול הוא וממה נפשך מותר, אבל צריך להמתין בכדי שיעשו, משום שמא היום קדש והלילה חול ונמצא שנהנה ממעשה יום טוב.
{שמעתא דגוי שהביא דורון לישראל}
ועוד, והא דאמר רב פפא, הלכתא, גוי שהביא דורון לישראל, אם יש מאותו המין במחובר, אסור, פירשה ה״ר שלמה ז״ל משום דכגרוגרות וצמוקים דמי, דאסח דעתיה מיניה, וכן כל מחובר לקרקע אסוחיה אסח דעתיה מיניה, ולא הוה צריך לכל זה. כי ברור הוא דמודה ר׳ שמעון בכל מוקצה מחמת איסור, שאין דעתו עליו, כגון כוס וקערה ועששית, וזהו טעמו בבכור.
אמר הכותב: אדקפטא נקט ביד ריחא אתליא לן ביד (בבלי זבחים צ״ו:). שאני רואה רבינו הגדול ז״ל רומז לנו בפירות ועצים שנשרו מן המחובר, דאסורין שמא יעלה ויתלוש. וכן הוזכר בגמ׳ במסכתא זו בשנים ושלשה מקומות (ביצה ב׳:)1, ולא אמרי׳ משום שאין דעתו עליהן. ועוד אמרו בפסחים (בבלי פסחים נ״ו:) בפרק מקום שנהגו גבי מתני׳ דאוכלין מתחת הנשרים בשבת, מחלוקת בשל מכבדות - דרבנן סברי גזרי׳ שמא יעלה ויתלוש ואנשי יריחו סברי לא גזרינן, והיינו נושרין בשבת מן המחובר, כמו שהסכמנו שם. ושמעינן מינה דכיון דדעתיה עליהו מאתמול, שהרי פורצין פרצות בגנותיהן לשם כך, הרי הם מוכנים במחובר לזה שדעתו עליו.
וכיון שכן, פירות שתלשן הגוי, אם היה דעתו עליהן מערב יום טוב, כגון ששמעו אותו אומר - למחר אתלוש פירות הללו להביא אותן דורון לפלוני ישראל - מעתה נתיר אותן. ולא עוד, אלא כיון שיש הכנה במחובר והגוי אינו צריך הכן, הרי כל פירותיו מוכנין. ואף המחוברין שלו שתלשן, הרי הן כפירות הנושרין לאנשי יריחו, שאין בהן משום מוקצה.
אלא מתוך הדברים נלמוד שלא הודה ר״ש במוקצה מחמת איסור אלא כשהקצה אותו לאיסורו, כגון שמן שבכוס ושבקערה ועששית, דאיהו דחייה בידים, וכדאיתמר בפ״ק דשחיטת חולין (בבלי חולין ט״ו.). וטעמו של ר׳ שמעון בבכור2 לפי שאפשר3 לעולם אלא באסור, ומי יימר דמיזדקיק ליה חכם בעבירה. הא בפירות שנשרו, אינן אלא גזירה דשמא יעלה ויתלוש, ושתלשן4 הגוי נמי בכלל גזירה זו.
ומ״מ, זו הגזירה אוסרתן יתר מדין מוקצה. שאם היה דעתו עליהם כאנשי יריחו אין בו דין מוקצה, כיון שהכינן ודאי. שאפילו כוס וקערה ועששית אמרו בירושלמי (ירושלמי שבת ג׳:ז׳), אם התנה עליו מותר. וכן בסוכה רעועה בפרק המביא (בבלי ביצה ל׳:), מתנה בה תנאה, ואף על פי שיש בה כשהיא קיימת משום סתירת אהלים, ואפי׳ ברעועה, ושלא כדברי בה״מ ז״ל שם.
ומ״מ, נראה דמודה ר׳ שמעון בדבר שאינו ברשות אדם, כגון דגים הנצודים. וחיה5 ועוף של רשתות ומכמורות לא נחלקו לקמן, אלא בבעלי חיים שנצודו הכל מודים שמודה בהן ר״ש שהן אסורין.
עוד אני אומר בשמועה זו הניחו לי לברר אותה.
מה שהוצרך רבינו שלמה ז״ל להזכיר בכאן דין מוקצה, וכן בעל המאור אוחז דרכו, אין דבריהם ענין לכאן, בגוי שהביא דורון לישראל. שהרי לערב, שכבר בטל איסור מוקצה ונולד, אמרו, אסורין בכדי שיעשו. הא למדנו דמשום איסור מלאכה נגעו בה.
וכן מה שכתב רש״י ז״ל במשנתינו שהצידה אסורה מפני שאפשר לעשותה מערב יום טוב, אינם דברים נכונים. שאוכל נפש עצמו, דבר תורה, מותר לעשותו ביום טוב אף על פי שאפשר לעשותו מערב יום טוב. ולא מחלקינן בהו אלא במכשירין לר׳ יהודה (בבלי ביצה כ״ח:), דכתיב (שמות י״ב:ט״ז), הוא, וכתיב, לכם (שמות י״ב:ט״ז). וכדברי ר׳ אליעזר (בבלי שבת ק״ל., קל״א.-קל״א:), אף מכשירין מותרין אף על פי שאפשר לעשותן. והרי מוליכין סכין אצל טבח ביום טוב, ובשבת לענין מילה אסור מפני שאפשר לעשותה מערב שבת. וכן לענין שחיטת הפסח, כדאיתא בדוכתא (פסחים ס״ו.). ומלח במדוך של עץ נמי, וכן מוריקא ובקיעת עצים אפילו בקופיץ, כולם מלאכות גמורות הן וכנגדן בשבת חייבין עליהן סקילה. והתירו אותן ביום טוב אף על פי שאפשר לעשותן מבערב, ולא אסרום אפי׳ מדבריהם, כיון שדרך סעודה כך הוא, לבקע ולדוך בכל יום, והטריחו עליו בשינוי מועט משום עובדין דחול. מכל מקום למדנו לאוכל נפש שהוא מותר אף על פי שאפשר לעשותו,⁠6 דבר תורה.
ועוד, שהרבה פירות יש שבני יומן מעולין. והצידה עצמה, א״א לעשותה מבערב, ואם צד דגים מן הים בערב יום טוב וחזר וצד ביום טוב, זו צידה אחרת היא א״א7 לו לעשותה מבערב. ומה יאמר רבינו ז״ל למי שעלתה מצודתו ריקם בערב יום טוב ונזדמנו לו ביום טוב.
אלא הוו יודעים שלא כל המלאכות הותרו ביום טוב, אלא הכשר המאכלים לאכלן, כגון אפייה ובשול וכיוצא בהן. אבל לצוד בעלי חיים שאינן ברשות אדם, וכן לעקור דבר מגדולו, כגון קצירה ותולדותיה, אלו וכיוצא בהן אסורין והן בכלל מלאכת עבודה.
אי נמי, כמו שמפורש בירושלמי (ירושלמי ביצה א׳:י׳): מניין שאין בוררין ולא טוחנין ולא מרקדין. ר׳ יוסי בשם ריש לקיש: אך אשר יאכל לכל נפש הוא לבדו יעשה לכם, מן8 ושמרתם את המצות (שמות יב, טז-יז) [כלומר, מלישה ואילך, למעט טחינה והרקדה וכל שכן קצירה ותלישה]. תני חזקיה ופליג: אך הוא לבדו, הרי אלו מעוט. מכאן שלא יקצור ושלא יטחון ושלא ירקוד ביום טוב.
פי׳, משמעות הן דורשין, ולדברי הכל נתמעטו טחינה והרקדה. שלא התירה תורה ביום טוב אלא מלאכות של יומן, כגון שחיטה אפייה ובשול, אבל אלו תקון הן, ודרך בני אדם לתקן מהם לימים הרבה. אמרה תורה, יתקן כדרכו מחול ליום טוב, שלא יתקן מיום טוב לימים הרבה של חול.
ואף על פי שמצינו היתר במלאכות הללו, טוחנין את הפלפלין בריחים שלהן, וכל הנדוכין כדרכן נמי טחינה היא, ונותנין לתלויה ביום טוב, והויא תולדה דבורר, הנהו מלאכות דיום נינהו. ומכל מקום, נתמעטה קצירה ותולדותיה, כגון תולש פירות הנאכלים. שלא התירה תורה אלא להכשיר אוכלין שברשותו, אבל לעקור דבר מגדולו לא, ואפילו לפירות הנפגמים מיום לחבירו, כגון תאנים ותותים. וכל שכן צידת בעלי חיים, שהוא בכלל מלאכת עבודה. וזהו טעם משנתינו, דאין צדין דגים.
והואיל ומלאכות הללו אסור לעשותן ביום טוב דבר תורה, אף גוי שעשאן בשביל ישראל אסורין ביומן ולערב נמי עד כדי שיעשו, כענין ששנינו בשבת (בבלי שבת קכ״ב.) בגוי שתלש עשבים או שמלא מים לבהמה, ואם בשביל ישראל אסור. וצריך כדי שיעשו. ואלו הן דברי רב פפא בכאן.
מ״מ, דברי רש״י ז״ל בטעם המוקצה צריכין לנו. לפי שהדבר ידוע בגוי שתלש פירות לעצמו ביום טוב שהן אסורין לישראל ביומן, וכדאיתא נמי בפרק בכל מערבין (עירובין מ׳.) בההוא ליפתא דאתאי למחוזא. ואם מפני מלאכה, כיון שבשביל עצמו עשאה אף בשבת מותרת לישראל. והכי נמי איתא בפרק כל כתבי הקדש (שבת קכ״ב.) בגוי שלקט עשבים בשבת לעצמו, שמותרין משום מלאכת שבת ואסורין כדין מוקצה. אלא, בין ביום טוב בין בשבת, אסורין משום מוקצה לדעת הרב או שהם בכלל גזירה של פירות הנושרין, דהוא משום שמא יעלה ויתלוש. ולמעלה מפורש.
ומתני׳ דמצודת חיה ועופות (בבלי ביצה כ״ד.) נמי מן הטעם הזה הוא. שאלו משום מלאכה, הרי שנינו (שבת י״ז:): בית שמאי אומרים, אין פורשין מצודות חיה ועופות ודגים אלא בכדי שיצודו מבעוד יום, ובית הלל מתירין. אלא אסורין משום מוקצה. אי נמי, דאי שרית ליה בו ביום, גזירה שמא יצוד, כענין שאמרנו בפירות הנושרין.
וכן מה שמפרשים בבא חוץ לתחום, גזירה משום יאמר9 לו, איני יודע למה הם מתכונים בפירוש הזה. שהרי אף לדבריהם, כשהוא אומר לו, הבא, משום אמירה לגוי שבות אתה תופסו. אם כן, אף אתה עשית הבאה דחוץ לתחום ביום טוב מלאכה, ואם מלאכה היא למה מתקשים בה. דבר ברור הוא דכל בשביל ישראל אסור, בין בשבת בין ביום טוב, וצריך נמי כדי שיעשו, כדאיתא בפרק בכל מערבין (עירובין מ׳.). אלא כיון דתחומין דרבנן הקלו בהן משום שמחת יום טוב, דגוי10 שהביא, מה שאין11 כן ביש במינו במחובר. ודא ודא אחת היא, משום איסור מלאכה נגעו בהן.
וכיון שלמדנו שהוא משום מלאכה, למדנו שצריך כדי שיעשו. וכיון שצריך כדי שיעשו, בשבת ויום טוב או בשני ימים טובים של ראש השנה, הבא בזה אסור בזה. וחכמי מקומו לא יפה הורו.
וכיון שנתפרש לנו טעם דלערב אסורין בכדי שיעשו, שהוא משום איסור מלאכה, וראינו שלא חלק רב פפא באותו השיעור בין אותו ישראל לישראל אחר אלא כשאין במינו במחובר, ובגזירת תחומין הוא שהפריש בין הבא בשביל ישראל זה לישראל אחר, וכן כל הראשונים אסרום לכל ישראל עד כדי שיעשום, מעתה יש לנו ראיה לגוי שלקט עשבים ושמלא מים לבהמת ישראל זה או שעשה לו כבש בשבת, שכולן אסורין אף לישראל אחר. שלא חלקו במעשה שבת ליומן, בין לו בין לאחרים, אלא בעולמית דרבי יהודה ודרבי יוחנן הסנדלר הוא שחלקו (בבלי כתובות ל״ד.).
ונראה לי שהטעם בתחומין דהבא בשביל ישראל זה מותר לזה, לפי שהוא איסור שאינו שוה בכל. לזה הוא חוץ לתחום, ולזה שערב או שהוא סמוך למקומו מותר. וכיון שאינו אסור לכל ישראל לא אסרוהו אלא לזה שבא בשבילו. שלא ראו להחמיר כל כך בשל דבריהם, דהא לא מפרסמה [כן לא],⁠12 כשאר13 איסורין, דכל מילתא דתחומין אסור לזה ומותר לזה. הא אם נעשית בו מלאכה בשביל ישראל, אפילו של דבריהם, אסור לכל. וטעם יפה הוא.
ומה שנמצא בתוספתא במסכת שבת - גוי שהביא חלילין בשביל ישראל בשבת לא יספוד אותו ישראל בהן, אבל ישראל אחר מותר. עשו לו ארון וחפרו לו קבר, לא יקבר בהן אותו ישראל אבל ישראל אחר מותר (תוספתא שבת י״ח:ח׳). ומה שהביא הנכרי מחוץ לתחום לא יזיזם ממקומם (תוספתא שבת י״ח:י׳) - לא באו להתיר הנאת מלאכת שבת לישראל אחר עד כדי שיעשו. אלא לפי שהארון והקבר הנעשין בשביל ישראל ידוע אסורין לאותו ישראל לעולם, כמו ששנינו בהם (שבת קנ״א.), ואם בשביל ישראל לא יקבר בהן עולמית. ומפרש לה בגמרא, קבר בעומד בסרטיא וארון במוטל על קברו, כלומר, משום כבודו של מת, שאומרים בשביל זה נעשה הקבר הזה בשבת. והחלילין נמי דבר של פרסום הוא ושל פומבי הוא, ואם הביאן בשביל מת פלוני ישראל לא יספד בהן לעולם משום לזות שפתים, שאין זה כבודו של מת.
וכשהתירו בגמרא בכדי שיעשו, דוקא בגוי שהביא חלילין סתם. כדתנן (שבת קנ״א.): גוי שהביא חלילין בשבת לא יספוד בהן ישראל אלא אם כן באו ממקום קרוב. והטעם מפני שסתמן בשביל כלל ישראל באו, שאין דרכן של גוים בהספדן ורובן בשביל ישראל שמקוננים בהם מביאים אותם. ואם בשביל ישראל פלוני, בזה שנו בתוספתא שלא יספוד בהם לעולם, דומיא דקבר וארון. ובאלו אמרו שהן מותרין לישראל אחר, ובלבד לאחר כדי שיעשו, שאין כאן הנאה של מלאכת שבת. ואין ראוי לגזור בו לישראל אחר יותר מן השיעור הזה. והרי דינו כישראל המבשל בשבת במזיד, דרבי14 יהודה שלא יאכל עולמית אבל אחרים אוכלין לאחר כדי שיעשו. וכן הדין כאילו15 עשאן הגוי בשביל ישראל פלוני, שהן מותרין לישראל אחר ולא גזרו בהן עולמית. הא בכדי שיעשו אסורין לכל ישראל. ביום טוב אמרו, קל וחומר בשבת.
1. יש קרוב לזה בדף כה., ועיין מה שנאמר בזה בדף לו:
2. בדפ״ר: בבירור
3. נדצ״ל: שאי אפשר
4. נדצ״ל: ובשתלשן
5. נדצ״ל: ובחיה
6. נדצ״ל: לעשותו מעיו״ט
7. נדצ״ל: וא״א
8. גירסתנו: עד
9. נדצ״ל: שמא יאמר
10. נדצ״ל: בגוי
11. בדפ״ר: שיש
12. צ״ל כגון: אם שייך לו
13. נדצ״ל: כבשאר
14. נדצ״ל: דלרבי
15. נדצ״ל: אילו
אמר רב פפא הלכתא נכרי שהביא דורון לישראל ביום טוב אם יש מאותו המין במחובר לקרקע אסור. כלומר בין לו בין לאחרים, ופרש״י ז״ל משום מוקצה ואפילו לר״ש משום דמחובר מסח דעתיה מיניה כל שלא ליקטן מערב וכגרוגרות וצמוקים דמו ליה ואין לחלק בין שלו לשל אחרים. ויש מקשים על דבריו דאי מחמת מוקצה היכן מצינו מוקצה אסור לערב, ורש״י ז״ל [כתב] אסורין לערב כדי שלא יהנה ממלאכת י״ט, וגם זה צריך עיון דמי עדיף מה שעשה על ידי נכרי ביו״ט ממלאכת שבת שעושין על ידי ישראל והמבשל בשבת לר״מ יאכל חבירו אפילו ביומו ורב מורי לתלמידיו כוותיה (חולין טו.). ויש לומר דבזה יש להחמיר גזירה שמא יאמר לו לקט והבא לי דאמירה לנכרי קילא להו לאינשי ובכל דבר שהוא קל לעשותו אפילו בישראל החמירו ואפילו [ל]⁠אסור לערב עד כדי שיעשו, כמו שאמרו בפרק קמא דשבת (שבת יח:) לא תמלא אשה קדרה עססיות ותורמסין ותניח לתוך התנור ערב שבת עם חשכה ואם עשתה כן למוצאי שבת אסורים בכדי שיעשו, משום דהא קיל להו לאינשי כיון דאין עושין אלא כדי לאכול למוצאי שבת ושמא יחתה בגחלים.
ומה שאמרו דאסורים לא באכילה לבד אלא אפילו לטלטל, כדאמרינן לעיל וליטעמיך בטלטולי מי שרו וכשיש במינן במחובר שאמרו דוקא בשנלקטו ביו״ט ואי נמי במסופק אי מהיום אי מאמש דהוה ליה ספק הכן, אבל (דבני ברין) [דבר ברי] שנתלשו מאמש מותרין כליפתא דאתא למחוזא וחזנהו רבא דכמישי ושרא להו ואמר הני מאתמול עקירי (עירובין מ.).
ואם [אין] במינן במחובר בתוך התחום מותר בין לו בין לאחרים שלא נעשית בהם שום מלאכת איסור ביו״ט, חוץ לתחום אסור גזירה שמא יאמר לו הבא. והבא בשביל ישראל זה מותר לישראל אחר, דבאיסור תחומין לא גזרינן שמא יאמר לו הבא בשביל ישראל אחר. ודוקא לישראל מותר (מ)⁠תוך ד׳ אמות שהניחן הגוי אבל להוליכן חוץ לד׳ אמות אסור, לפי שחפצי הגוי קונין שביתה וכל שיצאו ממקומן אסורים להוליכן חוץ ממקום שהניחום שם, וכדאיתא בריש פרק מי שהוציאוהו (עירובין מז:) כל העיר כד׳ אמות כדאיתא התם בהנהו דיכרי דאתו (מכרכרת׳) [למברכתא] דשרא רבא למזבינינהו [ל]⁠בני (מכרכרת׳) [מברכתא] דכולה (מכרכרת׳) [מברכתא] כד׳ אמות דמי להו.
הא דאמרינן: ביש במינן במחובר לערב אסורים בכדי שיעשו. יש מפרשים שלא אמרו אלא לאותו ישראל שבאו בשבילו אבל לישראל אחר מותרים לערב מיד, דאפילו בשבת היו מותרים מן הדין אלא שגזרו בהם משום שמא יעלה ויתלוש ואפילו בנשרו מעצמן גזרו כן (ביצה ב:) וכן בניצודין ואפילו צדן הגוי לצורך עצמו, ודוקא ביומן אבל לערב מותרין מיד והלכך לאותו ישראל שהביאן בשבילו אסורין אפילו לערב עד כדי שיעשו אבל לאחרים מותרין לערב מיד. והראיה להם ממה ששנו בתוספתא דשבת בפרק השואל (פי״ח ה״ח) גוי שהביא חלילין בשביל ישראל בשבת לא יספוד בהן אותו ישראל אבל ישראל אחר מותר עשו לו ארון וחפרו לו קבר לא יקבר בו אותו ישראל אבל ישראל אחר מותר, ומדלא קתני לא יקבר בו אותו ישראל עולמית משמע דלא יספד ולא יקבר בו אותו ישראל עד כדי שיעשו קאמר ואפילו הכי קתני דישראל אחר [מותר]. והא דלא קאמר הכא והבא בשביל ישראל זה מותר לישראל אחר לערב מיד כדקאמר בשאין במינו במחובר, היינו משום דביומן אסורים לכל לזה כלזה וכיון דביומן לא מצי אפלוגי בין הבא בשבילו לישראל [אחר] לא ניחא ליה לאפלוגי ולמימר דלערב הבא בשבילו כדי שיעשו ולישראל אחר מותר מיד דהא דפליג בסיפא בין הבא בשבילו ובין ישראל אחר היינו להתיר ישראל אחר ביומו. ויש מגדולי המורים שאמרו דבכל דבר שנעשית בו מלאכה אין הפרש בין מי שבא בשבילו לישראל אחר, ומה שאמר רב פפא ולערב אסורין בכדי שיעשו סתמא משמע לזה כלזה כי היכי דמאי דקאמר אסורין היינו לכל ישראל אף מאי דקאמר ולערב אסורין לכל אותן שאמר שהן אסורין בו ביומו קאמר, דהא דתניא בתוספתא אם בשביל ישראל לא יספוד בהן אותו ישראל חפרו לו את הקבר לא יקבר בו אותו ישראל אבל ישראל אחר מותר, אותו ישראל אסור לעולם קאמר וכשהביא החלילין בפרהסיא ובקבר העומד בסרטיא כדאיתא בגמרא בשבת בפרק שואל (שבת קנא.), וישראל אחר מותר דקאמר לאחר בכדי שיבוא ממקום אחר רחוק וכן בקבר כדי שיעשו קאמר, (הוא) [הא] בתוך כדי שיעור זה אסור אפילו לישראל אחר.
והא דקאמר רב פפא בשאין במינן במחובר דלאותו ישראל הבא בשבילו אסור, אף לערב צריך להמתין דבכדי שיעשו דקאמר בין איש במינו במחובר בין אשאין במינו במחובר קאי דכל שאסור ביומו צריך להמתין בערב בכדי שיעשו. ופירוש כדי שיעשה יש מי שאומר דהיינו כדי שיבא מחוץ לתחום, והביאו ראיה ממה ששנו בפ״ב של מסכת מכשירין (משנה ו) מצא בה ירק נמכר אם רוב גוים לוקח מיד ואם רוב ישראל ממתין כדי שיבואו ממקום קרוב מחצה על מחצה ימתין כדי שיבוא ממקום קרוב, דאלמא משמע דאף על גב דבא ממקום רחוק לא החמירו להמתין אלא בכדי שיבוא ממקום קרוב. ויש שפירשו מקום קרוב קרוב לתחום, דהיינו חוץ לאלפים אמה דהיינו תחום העיר. ואינו מחוור בעיני שאם כן עדיין יש לחוש שמא יאמר לגוי להביא לו כדי שיהא מוכן לו אחר שיעור זה, וכי תנן התם כדי שיבאו ממקום קרוב היינו כשאין יודע מאיזה מקום הובא ולפיכך הקילו בו ולא הצריכו אלא כדי מקום קרוב אבל (בידו) [בידוע] לא, וכן פרש״י ז״ל כדי שילך שם ויביא, ולפיכך בעינן כדי שילך הנכרי לגן וילקוט [ו]⁠אחר שהיית שיעור זה מותר.
והא דאמר רב פפא דלישראל הבא בשבילו אסורין היינו דוקא בידוע שבא מחוץ לתחום, אבל אם נסתפק אם באו מחוץ לתחום אם לאו לדעת רש״י ז״ל בשבת פרק שואל (שבת קנא.) הויא פלוגתא דרב ושמואל גבי גוי שהביא חלילין בשבת, דגרסינן התם לא יספוד בהן ישראל אלא אם כן באו ממקום קרוב ואמרינן עלה מאי מקום קרוב רב אמר מקום קרוב ממש ושמואל אמר חיישינן שמא חוץ לחומה לנו ופירש רש״י ז״ל דשמואל לקולא ולומר דאף על פי שלא נכנסו לעיר עד הבקר חוששין שמא מבעוד יום באו בתוך התחום ולנו בלילה חוץ לחומה וקיימא לן כההיא דשמואל, אבל הגאונים והרי״ף ז״ל פירשו ההיא דשמואל להחמיר. וכבר כתבתיה בארוכה בשבת פרק שואל (שבת קנ״א.) וכן בעירובין פרק בכל מערבין (עירובין מ׳. בד״ה מאי אמרת), ויש לי שם קצת ראיה בההיא עובדא דליפתא דאתא למחוזא כדברי הגאונים. ומכל מקום נראה דאפילו לדברי הגאונים לא נאמרו דברים אלו אלא בגוי שאינו שרוי עמו בעיר וכן עובדא דליפתא דבהני איכא למיחש שמא מחוץ לתחום הביאום, אבל נכרי ששרוי עמו בעיר ופירות המצויין בעיר מפני מה ניחוש להם אדרבה נימא כאן נמצאו וכאן היו (כתובות עה:), ועוד דספק תחומין של דבריהם הוא ולקולא, וכן מצאתי לראב״ד ז״ל בעירובין פרק מי שהוציאוהו בשמעתא (דגרסי׳) [דחפצי] הגוים קונים שביתה (עירובין מז:).
ולערב בכדי שיעשו דקאמר לערב יום טוב שני קאמר בשל גליות כדעת רש״י ז״ל והגאונים ז״ל, והראיה מההוא (כרטביא דאתצד) [בר טביא דאתא] בי ריש גלותא בפרק בכל מערבין (עירובין לט:) דאתצד ביום טוב ראשון ואשתחיט ביום טוב שני רב נחמן ורב חסדא אכלי ורב ששת הוא דלא אכל והא הדר ביה התם, וטעמא משום דחד מינייהו חול ונולדה בזה מותר בזה (ביצה ב:), ומי שלא עירב עירובי תבשילין מניח בראשון [ומתנה] (ביצה יז.), ואף על פי שמקצת מן הגדולים חלקו על רש״י ז״ל כבר פשטה הוראה מרווחת בישראל כדבריו.
ופירות שבאו ביו״ט שני בשביל ישראל צריכים ג״כ לערב כדי שיעשו כדעת רש״י ז״ל וכפי גרסתו בפרק בכל מערבין (עירובין מ.) דגרסינן התם הנהו בני גגנא דגזו להו גוים אסא בי״ט שני לאורתא שרא להו רבינא לאורוחי בה לאלתר אמר ליה רב אחא בר תחליפא לרבינא [ליסר להו מר] (לא סבר ליה מר) לפי שאינן בני תורה ואתקיף לה רב שמעיה טעמא דאינן בני תורה [הא בני תורה] שרי והא בעינן בכדי שיעשו ושיילוה לרבא אמר להו בעינן בכדי שיעשו, וטעמא דרבינא דקא שרי להו דקא סלקא דעתיה דלא אסרו עד כדי שיעשו אלא ביום טוב ראשון דנעשית בו מלאכה דאורייתא אבל יו״ט דרבנן לא הצריכו להמתין כלל אלא מותרין לערב מיד ורבא אסר אפילו בהא עד שימתין בכדי שיעשו וקיימא לן כרבא. וגרסא אחרת יש שם דגזו להו אסא בי״ט ולא גרסינן בי״ט שני, ולפי אותה גירסא אפשר דבי״ט שני דרבנן אין צריך להמתין בכדי שיעשו, וראוי לחוש לדברי רש״י ז״ל וגרסתו.
ודברים שאין במינם במחובר שהובא לישראל זה ביום ראשון של ראש השנה, כתוב בספר המאור שנשאלה שאלה בפני חכמי לוני״ל ז״ל והשיבו שמותר ביו״ט שני לפי שאין עליו שום איסור הכנה ולא איסור התלוי בקדושה כדי שנאמר כי שני ימים קדושה אחת הן וקדושתא אריכתא היא, אלא כעין קנסא היא גזירה שמא יאמר לו להביא ודיו שקנסת עליו בראשון וה״ה לשבת וי״ט.
אמר רב פפא גוי שהביא דורון לישראל אם יש מאותו המין במחובר לקרקע אסורין ולערב אסורין בכדי שיעשו. ואם לאו בתוך התחום מותר, חוץ לתחום אסור. והבא בשביל ישראל זה מותר לישראל אחר – פירוש: מדקא פסיק ותני רישא סתמא מכלל דמילתא פסיקתא קאמרינן, לא שנא נעשה בשביל ישראל לא שנא שלא נעשה בשבילו. ולא תימא משום מוקצה אלא משום איסור מלאכה נגעו בה מדקאמר סיפא ולערב אסורין בכדי שיעשו ובאיסור מוקצה לא בעינן בשום מקום בכדי שיעשו אלא ודאי משום איסור מלאכה קאמ׳. ואף על גב דבכולהו מלאכות דגוי עושה אותן לצורכו מותרות לישראל כגון גוי הדליק נר לצורכו התם במלאכות שאי אפשר להם מאיליהן אלא על ידי עשיה לא גזרו שמא יעשה אותם ישראל שלא נחשדו לחלל שבתות, ובעושה בשביל ישראל אסרו שמא יאמר לו לעשות אבל במלאכות שאפשר להן מאיליהן כגון פירות שאיפשר שיפלו מאיליהן או כגון חיה ועופות ודגים שניצודו שאיפשר לצידה מאליה כגון שפירש רשת מערב יום טוב ותפשה ביום טוב מאיליה, בזו מלבד איסור מוקצה יש בו משום איסור מלאכה שכיון דאיפשר לה מאיליה הויא מילתא דשייכי ורגילי בה ואיכא למיגזר שמא יעשה יעשה. וכדגזרינן לעיל שמא יעלה ויתלוש או שמא יסייע כשיראה פרי עומד לעשר או צבי קרוב ליצוד.
ולערב אסורין בכדי שיעשו – אבל כדי הבאה מסתברא כמאן דאמר דלא בעינן ואפילו בדבר שנעשה בו איסור מלאכה דלגבי כדי הבאה ליכא לאפרושי בין נעשה בו איסור מלאכה לשלא נעשה.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

אמר רב פפא הלכתא נכרי שהביא דורון לישראל אם יש מאותו המין במחובר אסורין. פירוש בין לעצמו בין לאחרים. ואפילו ליקטן הנכרי לעצמו ולא לדעת ישראל כדאמרינן פרק בכל מערבין ההוא ליפתא דאתא למחוזא חזיה רבא דכמישי אמר הא ודאי מאתמול עקירא ושרא להו. והא התם דלא לדעת ישראל תלשן דהא מחוזא רוב נכרים נינהו ואפילו הכי טעמא דכמישי הא לאו הכי אסירי. וא״ת ומאי שנא מנר שהדליק הנכרי לעצמו וכן כבש שעשה לעצמו דמותר לישראל להשתמש בו אפילו בו ביום. וי״ל דשאני פירות דהוי מוקצה דמחובר ואפילו לר׳ שמעון אסור דכגרגרות וצמוקים דמו דמסח דעתיה מנייהו מדלא לקטן מאתמול. ואין לחלק במחובר בין של ישראל לשל נכרים וכן פירש רש״י ז״ל. ואלא מיהו לערב מותרין מיד לא אמרו בכדי שיעשו אלא דוקא בשלקטן לדעת ישראל וטעמא כדי שלא יהנה ממלאכה שנעשתה לצורך ישראל. והוא הדין לביצה שנולדה ביום טוב דמותרת לערב מיד דלא אמרו בכדי שיעשה באיסור הבא מאיליו. וכן בפירות שנשרו מעצמן מותרין לערב מיד. וכן נמי בדגים שצדן הנכרי לעצמו אי נמי בצידה הבאה מאיליה כגון מצודות חיה ועופות דמתניתין.
ועוד יש מפרשים דטעמא דאסורין לישראל אפילו ליקט הנכרי לעצמו משום שמא יעלה ויתלוש והרי זה בכלל פירות הנושרין אי נמי שמא יאמר לנכרי לעשות דכל מידי דהוא בר אכילה גזרינן. אבל בנר וכבש או שתלש הנכרי עשבים דמותר להאכיל ישראל לבהמתו לא גזרינן כיון דלאו מידי דאכילה נינהו. וכן יש לאסור דגים שצלה או שבשל נכרי בשבת לעצמו אפילו שאין בהם משום בשולי נכרים ואי נמי אפה פת לעצמו מהאי טעמא. כן כתב הריטב״א ז״ל. אבל הרשב״א וגם הרא״ה ז״ל התירו פת או דגים שעשאן הנכרי לעצמו בשבת דלא אסרו אלא בפירות לפי שיש בהן שבאין בלא מלאכה כפירות הנושרין וכמו שכתב הרשב״א ז״ל בשלהי פרק כל כתבי הקדש. וכתב מורי נר״ו דפירות שלקטן ביום טוב או בשבת בשביל ישראל ולא הביאן אלא עד שתחשך צריך בכדי שיעשו ואף על פי שלא הגיעו לידו של ישראל ביום טוב או בשבת אלא משתחשך. כדגרסינן בפרק ב׳ דמסכת מכשירין מצא בה ירק נמכר אם רוב נכרים לוקח מיד. פירוש דודאי על דעת נכרים נלקטו. ואם רוב ישראל ממתין כדי שיבא ממקום קרוב. ועוד תנן התם מרחץ המרחצת בשבת אם רוב נכרים רוחץ בו מיד. אם רוב ישראל צריך שימתין בכדי שיחמו חמין עד כאן. והרי ירק זה וחמי המרחץ אינן מגיעין לידו של ישראל אלא משתחשך ואפילו הכי בעינן כדי שיעשו כל היכא שיש לומר בשביל ישראל נעשה. ובגלילותינו לא נזהרו על זה אלא באין וקונין לילי מוצאי שבתות וימים טובים ואוכלים מיד וראוי לגעור על דבר זה. ומכל מקום במה שכתב רש״י ז״ל דבפירות המחוברין מודה ר׳ שמעון דאסוחי אסח דעתיה מינייהו מדלא ליקטן מאתמול שמעינן שאם היה דעתו של ישראל עליהן מבערב וכגון ששמע מן הנכרי שאומר למחר אתלוש פירות להביא אותן דורון לישראל שהן מותרין לפי שיש הכנה במחובר וכדחזינן בפירות הנושרין דכיון דדעתיהו עליהו מאתמול אינם אסורין אלא משום גזרה שמא יעלה ויתלוש כדמוכח בפרק מקום שנהגו גבי אנשי יריחו שהיו אוכלים מתחת הנשר בשבת דכיון דדעתיהו מאתמול עלייהו הרי הם מוכנים. ועוד דהא לר׳ שמעון מהניא תנאה בכוס וקערה ועששית כדאיתא בירושלמי ובפירות התלושין של נכרי אין צריך הכן כדאיתא בירושלמי. וכאן שהן מחוברין די בשדעתו עליהן מבעוד יום. ואלא מיהו לא מחוור דלא אמרו דמהניא תנאי אלא בתלוש כגון פירות הנושרין שהן מבושלין וקרובין לישור וכיוצא בזה כגון סוכה רעועה או קערה ועששית העשוין לכבות. אבל פירות הצריכין לקרקע שאין דרכן ליפול אין דעת והכן עליהם. ואולי רש״י ז״ל כן סובר דלא מהניא תנאי בדבר המחובר וכגרוגרות וצמוקים דמו דלא מהניא להו מחשבה כיון שהם במחובר ואף על פי שיועיל בפירות הנושרין. ומחובר שאמרו דוקא בשיש במחובר בעיר הזאת אבל לא מפני שיש במינו בעיר אחרת הסמוכה לזאת כיון שהנכרי מן העיר הזאת וכאן נמצאו וכאן היו. ודין זה כשהוא ספק אם נלקטו היום אם לאו.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

תוס׳ בד״ה ולערב אסורין כו׳ מההוא טביא דערובין י״ל דמיירי שהיו המצודות פרוסות מעי״ט כו׳ עכ״ל וה״ה דה״מ לאוקמא דנצוד בי״ט בשביל נכרי וכ״ה במרדכי ישן וק״ל:
בא״ד וכללא הכי כו׳ שהביא נכרי כו׳ בי״ט ראשון מותר בשני כו׳ עכ״ל ובו ביום אסורין ולא דמי למדליק הנר בשביל נכרי דמותר אף בו ביום דהתם לית כאן איסור מוקצה דהך דהכא לא עדיפא מפירות הנושרין וכ״ה במלחמת ה׳ ומדברי התוס׳ נראה דוקא בשביל נכרי מותר בי״ט שני אבל אם הובאו אפי׳ בשביל ישראל אחר אסורין בי״ט שני אבל הרא״ש כתב לשיטת תוס׳ דמותר לישראל אחר ולא חיישי׳ שיאמר לנכרי להביא בשביל אחר דאין אדם חוטא ולא לו והא דלא קאמר ומותר לישראל אחר כדקאמר גבי מחוץ לתחום כיון דבו ביום אסור לכל בשביל שעה מועטת דבכדי שיעשו לא חש להאריך עכ״ל ואין דבריו מובנים לי כיון דלשיטת התוס׳ אסור גם ביום ב׳ בכדי שיעשו אין זה שעה מועטת להתיר לישראל אחר גם כל יום ב׳ ועוד מאי קא קשיא ליה לומר ומותר לישראל ג״כ גבי יש במינו במחובר כדקאמר גבי מחוץ לתחום דהא איכא למימר דקאמר לה בסוף דבריו וקאי אתרוייהו דכה״ג כתב הרא״ש גופיה לקמן גבי בכדי שיעשו דאי הוה קאי נמי אחוץ לתחום לימא רב פפא בכדי שיעשו בסוף דבריו והיה קאי אתרוייהו כו׳ עכ״ל וצ״ע ודו״ק:
בא״ד וקשה דר׳ יהודה אמר בפ׳ מי שהחשיך כו׳ סתם מתני׳ היא בפ׳ שואל לגבי שבת כו׳ וע״כ נראה דצ״ל וקשה לר׳ יהודה דאמרי׳ בפ׳ שואל הביאו כו׳ ורבי יהודה זה הוא מבעלי תוס׳ והוא נזכר עוד לקמן בדיבור זה ומה שכתב עד מוצאי י״ט האחרון אין זה מלשון המשנה אלא מלשון התוס׳ דהמתני׳ לגבי שבת מתנייא אלא משום דהכא לגבי י״ט קיימינן מש״ה הזכירו לשון י״ט ובאו לומר דעד מוצאי י״ט לא יספוד לדייק מיניה אבל לא לעולם כפרש״י שם אלא בכדי שיעשו והיינו שכתבו ומשמע התם בכדי שיעשו ולא לעולם וכמו שדקדקו התוס׳ שם ע״ש ודו״ק:
בא״ד ור״י היה אוסר במחובר כו׳ או בשביל נכרי אחר ולא משמע כן גבי מרחצת כו׳ עכ״ל פי׳ דלאו כדעת התוס׳ דלעיל דמתירין בשביל נכרי ביום טוב שני ודאקשי׳ ליה לר״י ממרחצת ה״ה דה״מ לאקשויי ליה מההיא דמדליק הנר בשביל נכרי דמותר לישראל וכ״ה בהדיא במרדכי פ׳ בכל מערבין ואפשר משום דההיא דמרחצת דמיא טפי לההיא דהכא דאסורה נמי בו ביום ולכך הביאו הך דמרחצת וק״ל:
בא״ד ובכדי שיעשו דאמר לפי׳ התוס׳ כדי שיתלשו כו׳ עכ״ל כצ״ל עיין ברא״ש ותוס׳ פ׳ בכל מערבין:
בגמ׳ אמר ר״פ הלכתא עכו״ם שהביא דורון לישראל וכו׳ נראה דהא דנקיט לשון הלכתא דמשמע מכלל דפליגי ולכאורה לא אשכחן מאן דפליג ואי לאפוקי מדר״ג אמר הא שמואל נמי אמרה ורב ולוי נמי לא פליגי עלי׳ דשמואל כמו שפירש״י לעיל אפ״ה שייך שפיר לשון הלכתא והיינו למאי דפרישית לעיל דבעכו״ם שהביא דורון יש להקל טפי מבספק מוכן דישראל או משום דשל עכו״ם אין צריך הכן כלל כדפרישית לעיל מהאי ירושלמי או אפשר דאפילו למ״ד צריך הכן היינו דוקא בודאי מוקצה משא״כ הכא דאיכא ספק ספיקא ספק שמא מעי״ט נלקטו ואת״ל היום שמא עכו״ם בשביל עצמו לקטן או בשביל עכו״ם אחר וכ״ש בעיר שרובה עכו״ם ואח״כ נמלך ליתן לישראל כדאיתא בפוסקים דבכה״ג לכ״ע שרי אפי׳ למה שכתבתי לעיל בשם הר״ן דאף למאי דקי״ל דשל עכו״ם אין צריך הכנה אפ״ה יש לחוש כשעושה בשביל ישראל וא״כ מה״ט גופא אית לן למימר דשמואל נמי מודה וכ״ש במימרא דרב ולוי משמיה דרבי שפיר משמע דס״ל כהאי מעשה דר״ג דמש״ה קאמר רב דמותרין היינו לקבל כדאמר רבי בתר דהדר ביה דנהי דבאכילה סובר ר״ג דאסור משום דליכא אלא חד ספיקא שהרי אפילו אם נלקטו בי״ט בשביל עצמו אפילו הכי אסור לישראל באכילה כדי שלא יהנה ממלאכת י״ט משא״כ בטילטול איכא תרי ספיקי סובר ר״ג דמותר ואם כן מסתמא רבי כוותיה ס״ל כיון דהביא הך מעשה דר״ג במשנה וקי״ל מעשה רב מש״ה הוצרך ר״פ למימר דאפ״ה לית הלכתא כר״ג אפילו בטילטול והשתא א״ש מה שהוצרך רש״י לפרש טעמא דמוקצה והקשו עליו הרמב״ן והר״ן ז״ל אמאי לא מפרש בפשיטות משום שלא יהנה ממלאכת י״ט ולמאי דפרישית א״ש דעיקר הלכתא דקאמר ר״פ אפלוגתא דרב ולוי דלעיל מיניה קאי דאיירי לענין טילטול ומש״ה נקיט אסורין סתם דממילא שמעינן שפיר דהיינו אפילו בטילטול כן נראה לי ובעיקר הטעם דמחמרינן הכא אפילו בספק ספיקא נראה דהיינו משום דהוי דשיל״מ ועיין בזה בס׳ מג״א סי׳ תצ״ז ס״ד ועיין ג״כ בס׳ יש״ש בשמעתין ובק״א אבאר יותר:
בפרש״י בד״ה אם יש מאותו המין במחובר אסורין משום מוקצה אפילו לר״ש וכו׳ עכ״ל. כבר כתבתי בסמוך מה שהכריחו לרש״י ז״ל לפ׳ כן ולא מפרש בפשיטות משום טעמא שלא יהנה ממלאכת י״ט אלא שראיתי להרמב״ן והר״ן ז״ל שתירצו בענין אחר דהא דמפרש רש״י טעמא דמוקצה ושביק לעיקר טעמא דשלא יהנה ממלאכת איסור היינו משום דנפקא מיניה להיכא שידוע בודאי שהעכו״ם לקטן בשביל עצמו ובכה״ג ליכא מלאכת איסור משא״כ לטעמא דמוקצה אסור אפילו בכה״ג. אלא דלע״ד יש לתמוה על לשון הר״ן ז״ל דקשיא מדידיה אדידיה שהרי כתב בסוף מכילתין דכשעושה העכו״ם בשביל עצמו ליכא משום מוקצה משום דקי״ל דשל עכו״ם אין צריך הכן ומה שיש ליישב בזה יבואר בק״א. ועוד כתב הר״ן ז״ל דנפקא מיניה נמי לענין מצודות חיה ועופות שנפרסו מעי״ט דככה״ג לא שייך טעמא דשלא יהנה ממלאכת איסור דמה שניצודו מאליהן בי״ט ליכא איסורא כדמשמע ספ״ק דשבת אבל משום מוקצה איכא ועיין מה שכתבתי בזה בלשון המשנה. ועוד היה נראה לי לפרש בדרך אחר דהא דלא מפרש רש״י טעמא דשלא יהנה ממלאכת י״ט היינו משום הנך קושיות שהקשו התוס׳ על רש״י ז״ל מהאי דמבשל בשבת דבשוגג יאכל וכ״ש הכא כשהעכו״ם עושה המלאכה מעצמו ע״ש בלשון הרא״ש. ועוד כיון דהכא בי״ט איירי א״כ אפילו באמירה לעכו״ם דליכא אלא שבות בעלמא לא פסיקא ליה לרש״י דליתסר בי״ט כיון דשבות הוא באוכל נפש עצמו וכמה שבותין אשכחן שהתירו בי״ט אפילו במכשירי אוכל נפש כגון הפרשת חלה וכיוצא בה וכ״ש הכא דאפילו אמירה לעכו״ם ליכא מש״ה לא מסתבר להחמיר באיסור קל כי האי באוכל נפש ממש דאית ביה שמחת י״ט לכך הוצרך לפרש כאן טעמא דמוקצה לאכילה שעיקר האיסור הוא באוכל נפש עצמו אלמא דלא חיישי׳ באיסור זה להקל משום שמחת י״ט כמו שאבאר לקמן במכילתין אלא מ״ש רש״י בסמוך טעמא דשלא יהנה ממלאכת י״ט היינו במאי דמסיק ר״פ דלערב אסורין בכדי שיעשו דבהא לא שייך טעמא דמוקצה מש״ה הוצרך לפרש טעמא דשלא יהנה ממלאכת י״ט בחול דתו ליכא שמחת י״ט ואפילו טירחא בעלמא אסור לעשות בי״ט לצורך חול כן נ״ל לולי שהקדמונים לא פירשו כן ועיין מה שאכתוב בזה בל׳ התוספת בסמוך ודו״ק היטב:
בא״ד ואפילו לר״ש יש מוקצה בגרוגרות וצמוקים ומחובר כגרוגרות וצמוקים דמי מדלא לקטן מאתמול וכו׳ עס״ה. כבר כתבתי לעיל דמה שהוצרך רש״י לפרש כן היינו משום שסובר דקי״ל הלכה כר״ש בין בשבת ובין בי״ט ודלא כרב נחמן דריש מכילתין וא״כ ע״כ אית לן לאוקמי מילתא דר״פ אליבא דהלכתא אלא דאיכא למידק דהא רש״י גופא מפרש בפרק כירה (שבת דף מ״ה ע״ב) בהא דאמר רבי אין מוקצה לר״ש אלא גרוגרות וצמוקים בלבד דהיינו משום דאיכא תרתי דחינהו בידים ולא חזי וא״כ לפ״ז היאך כתב רש״י כאן דמחוברין כגרוגרות וצמוקים דמי דאפילו את״ל דפשיטא ליה כיון דלא לקטן מאתמול כדחינהו בידים דמי מ״מ ליכא אלא חדא לריעותא דהא סתם פירות שנלקטין בה״ש בשבת או בי״ט מאתמול בה״ש נמי הוי חזו לאכילה אלא דאיסור תלישה רכוב עליהן וא״כ בכה״ג לר״ש שרי תדע דהא ר״ש מתיר בנר שהדליקו בו באותו שבת אע״ג דדחינהו בידים ממש אע״כ דר״ש תרתי בעי ולכאורה היה נראה בזה דהא דמתיר ר״ש בנר שהדליקו היינו משום דאדם יושב ומצפה כדאיתא התם ומה״ט מודה ר״ש בכוס וקערה ועששית דאסור כיון דאינו יושב ומצפה ונראה שלזה נתכוין בעל המאור שכתב טפי הו״ל לרש״י לאתויי מכוס וקערה ועששית אלא דנראה לי דאפשר דניחא ליה לרש״י לאתויי מפירות אפירות ועוד דתרווייהו במוקצה לאכילה איירי אלא דאכתי קשה דהכא בעכו״ם שהביא דורון נמי שייך יושב ומצפה כמ״ש בפ״ק דחולין דף י״ד גבי השוחט בשבת ונסבין חברייא למימר ר״י היא וע״ש בתוס׳ שכתבו דלר״ש שרי משום דיושב ומצפה שמא ישחטנה חש״ו וכה״ג כתבו התוס׳ בפרק כירה גבי מטה שיש עליה מעות ע״ש ובחידושינו וא״כ הדרא קושיא לדוכתיה ואף שיש לחלק ביושב ומצפה בין שלו לשל אחרים א״כ בהא דדחינהו בידים נמי איכא לאפלוגי בין שלו לשל אחרים. ועוד דבלא״ה לא צריך רש״י לפרש כן דאפילו אם נאמר דר״ש מתיר בכה״ג כיון דליכא תרתי לריעותא כדפרישית מהאי דנר שהדליקו אפ״ה הוי א״ש כיון דאנן מיהא לא קי״ל בנר שהדליקו כר״ש אלא כר״י והטעם משום דדחינהו בידים כדאיפסק הלכתא בשילהי שבת ד׳ קנ״ז כמ״ש התוס׳ שם להדיא ע״ש. והנלע״ד בזה דודאי ניחא ליה לרש״י לאתויי מפירות אפירות כדפרישית ומשמע ליה נמי דלקושטא דמילתא מחובר דמי לגמרי לגרוגרות וצמוקים דמודה בהו ר״ש דנהי דגרוגרות וצמוקים מאתמול לא הוו חזי לאכילה והנך מחוברין מאתמול הוו חזו מ״מ כל פירות במחוברין אין שם אוכל עליהן כדאשכחן דאין מקבלין טומאת אוכלין ולא הכשר מה״ט גופא דלא מיקרי אוכל וכי היכי דלענין טומאה לא הוי אוכל לענין שבת נמי לא הוי אוכל כדאשכחן האי לישנא גופא בכמה דוכתי במסכת שבת דכי היכי דלענין טומאה לא הוי מנא לענין שבת נמי לא הוי מנא כדאיתא להדיא בר״פ כל הכלים לענין מוקצה דטילטול כלים ע״ש וא״כ ה״ה לענין אוכל. ומאי דהוי קשיא ליה נמי דהכא בשל עכו״ם לא שייך לומר מדלא לקטינהו מאתמול הוי כדחינהו בידים נראה שרש״י ז״ל בעצמו הרגיש בזה והיינו דמסיים ולא תחלוק במחובר בין שלו לשל עכו״ם משום דלא פלוג רבנן כיון שליקטן לשם ישראל ולגבי ישראל בפירות שלו הוי מוקצה מחמת איסור דדחינהו בידים מש״ה החמירו אפילו בשל עכו״ם ואף למאי דפרישית לעיל בשם הירושלמי דשל עכו״ם אין צריך הכנה היינו בשאר מוקצה אבל במוקצה מחמת איסור אין לחלק וכן נראה באמת מל׳ הפוסקים כן נראה לי נכון וברור בעזה״י בכוונת לשון רש״י ז״ל:
מיהו כל זה היינו למאי דפרישית לעיל דרש״י לא נחית להך סברא דכל מידי דאסור באכילה בי״ט הוי מוקצה נמי לענין טילטול משא״כ לפי מה שכתבתי בריש מכילתין בלשון התוס׳ ובכמה דוכתי בפרק כירה דכל מידי דלא חזי ביומיה בשבת וי״ט כלל הוי מוקצה גמור כעצים ואבנים דמודה בהו ר״ש דמה״ט אסרינן לטלטל אפילו ביצה מתרנגולת עומדת לאכילה דהוי כאוכלא דאפרת אפ״ה אסור בטילטול כיון דאסור לאוכלו משום פירות הנושרין או משום משקין שזבו ואע״ג דלא שייך התם לומר דחינהו בידים א״כ לפ״ז לא הוי צריך רש״י לאתויי דדמיא לגרוגרות וצמוקים אלא בפשיטות הו״ל לפרש כיון דאסור באכילה כדי שלא יהנה ממלאכת י״ט לפי שיטתו בדיבור הסמוך או לפי׳ התוס׳ משום גזירה שמא יאמר לעכו״ם א״כ ממילא הוי מוקצה גמור לענין טילטול כעצים ואבנים. ובאמת מצאתי בלשון הרב אלפס ז״ל בשמעתין במימרא דר״פ גופא וכ״כ הרא״ש ז״ל דלא מבעיא באכילה הוא דאסור אלא אפי׳ לטלטל נמי אסור דלא חזי לאכילה וכמוקצה דמי ונתתי שמחה בלבי שכוונתי לדעת הגדולים תלי״ת במה שכתבתי בריש מכילתין מסברא דנפשאי (אלא דבל׳ הרא״ש ז״ל יש לי לתמוה דבתחילת מימרא דר״פ העתיק לשון רש״י דכיון דלא לקטינהו מאתמול כגרוגרות וצמוקים דמי ובסוף דבריו העתיק לשון הר׳ אלפס והוי כמאן דארכבי׳ אתרי רכשי וצ״ע ליישב) מיהו לפמ״ש בסמוך דלשיטת רש״י אפי׳ לענין אכילה בי״ט גופא לא אסר ר״פ משום שלא יהנה ממלאכת י״ט אלא משום מוקצה גרידא א״כ עולה שיטת רש״י ז״ל כהוגן וכהלכה ובזה יש ליישב ג״כ לשון הרא״ש ז״ל דלפי שבתחלת דבריו כתב לשון רש״י לענין איסורא דכדי שיעשו היינו משום שלא יהנה מש״ה העתיק ג״כ לשון רש״י דהא דאוסר ר״פ באכילה בי״ט היינו משום מוקצה דדמי לגרוגרות וצמוקים משא״כ בסוף דבריו שכתב דמסתברא כשיטת התוס׳ ובה״ג דהא דאוסר ר״פ באכילה היינו משום גזירה שמא יאמר אם כן מה״ט גופא כ״ש דאסור בי״ט עצמו ולא משום מוקצה דגרוגרות וצמוקים דאפשר דלא דמי וכמו שכתבתי שכן משמע מלשון התוס׳ בפ״ק דחולין גבי השוחט בשבת ע״ש וכדפרישית לעיל א״כ מש״ה הוצרך לפרש דאפ״ה אוסר ר״פ בטילטול כיון דלא חזי לאכילה וכמוקצה דמי כשיטת הר׳ אלפס כן נ״ל נכון בס״ד ודו״ק היטב:
בתוס׳ בד״ה לערב אסורין בכדי שיעשו פרש״י וכו׳ שלא יהנה ממלאכת י״ט וכו׳ והקשה ר״י לפירש״י וכו׳ א״כ המבשל בשבת וכו׳ עכ״ל. עיין בתוספות בפ״ק דחולין דף ט״ו ובלשון הרא״ש בשמעתין שתירצו קושיא זו לשיטת רש״י ועיין מ״ש מ״ז ז״ל בס׳ מג״ש. מיהו למאי דפרישית בלשון רש״י דהאי טעמא שלא יהנה לא כתב רש״י אלא לענין שלא יהנה ממלאכת י״ט בחול דמש״ה בעינן בכדי שיעשו אבל בי״ט עצמו לא שייך טעמא דשלא יהנה אלא דאסור משום מוקצה א״כ אין מקום לקושית התוס׳ כלל כדפרישית מילתא בטעמא ובמה שלא כתב רש״י האי טעמא דשמא יאמר לעכו״ם שכתבו התוס׳ ובה״ג היה נראה לי דנהי דרש״י נמי אית ליה האי טעמא כדמשמע מלשונו בד״ה חוץ לתחום שכתב טעם אחר נ״ל וכו׳ לפי גירסת הספרים שלנו אלא שסובר דמשום האי טעמא היו מותרין לישראל אחר שלא הובא בשבילו כמ״ש רש״י להדיא לענין חוץ לתחום ולפ״ז בחנם מחק מהרש״ל האי טעם אחר מלשון רש״י. ועוד נראה לי דאפילו לפי האי טעמא דגזירה שמא יאמר סובר רש״י דמכ״ש דלא שייך לאסור מטעם זה בי״ט שני דמכיון שאנו אוסרין לו לאכול בי״ט עצמו מה שהביא ישראל בשבילו ולא שרינן ליה משום שמחת י״ט א״כ מידע ידעי דיותר יש איסור לומר לעכו״ם שיביא לו בי״ט ראשון לצורך י״ט שני דהוי חול לגבי י״ט ראשון. דבכה״ג גופא אמר רבי יוחנן לעיל בפ״ק דף ד׳ ע״ב לענין עצים שנשרו דקאמר ואל תשיבני ביצה ע״ש ואמרינן נמי לעיל בר״פ י״ט לענין עירוב תבשילין שתיקנו חכמים כדי שלא יאמרו אין אופין מי״ט לשבת ק״ו מי״ט לחול כן נראה לי נכון בשיטת רש״י. מיהו לשיטת התוס׳ ובה״ג אפשר דיש לחלק וצ״ע ומה שיש לדקדק עוד בלשון התוס׳ עס״ה אין כאן מקומו ויבואר בק״א אי״ה:
אמר רב פפא: הלכתא [ההלכה] לפסוק בענין זה היא: גוי שהביא דורון לישראל ביום טוב, אם יש מאותו המין שהביא במחובר, כלומר, דברים או פירות אלה שהביא כרגיל מחוברים לעץ או לקרקע — אסור, שיש לשער שקטפם הגוי בו ביום. ולערב (למוצאי יום טוב) נמי [גם כן] אסורין במשך הזמן בכדי שיעשו, כלומר: במשך הזמן שאפשר יהיה לעשות בו מלאכה זו של קטיפתם וניתוקם ממקום חיבורם, כי אסור ליהנות ממלאכה שנעשתה עבור ישראל ביום טוב.
Rav Pappa said that the halakha in this regard is as follows: In the case of a gentile who brought a gift to a Jew on a Festival, if there is of that species still attached to a tree or the ground, it is prohibited to be eaten, as it may be assumed that the gentile picked it that same day. And in the evening as well, after the conclusion of the Festival, it is prohibited for the period of time needed for its preparation, i.e., the period of time necessary to detach it from the tree or the ground, as one may not derive benefit from a prohibited labor that was performed on a Festival on behalf of a Jew.
עין משפט נר מצוהר׳ חננאלרי״ףרש״יתוספותבעל המאורר״י מלונילרמב״ן מלחמות ה׳רשב״ארא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהמהרש״א חידושי הלכותפני יהושעפירוש הרב שטיינזלץהכל
 
(10) וְאִם אֵין מֵאוֹתוֹ הַמִּין בִּמְחוּבָּר תּוֹךְ הַתְּחוּם מוּתָּר
And if none of that species is still attached to the ground, then if the gift was brought from within the limit, i.e., the distance one may travel on a Festival, it is permitted, as no prohibited labor has been performed.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץעודהכל
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם לאו בתוך התחום מותר חוץ לתחום אסור – פירוש: בתוך התחום מותר ואפילו באו בשביל ישראל כיון שבידו היה לילך לשם ולאכול וכדפרישנא התם בשבת.
[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

[ביאור לכל העמוד כלול בביאור קטע 1]

ואם אין מאותו המין במחובר, אם הביא את הדברים תוך התחוםמותר, שלא נעשתה בכך כל מלאכת איסור,
And if none of that species is still attached to the ground, then if the gift was brought from within the limit, i.e., the distance one may travel on a Festival, it is permitted, as no prohibited labor has been performed.
רי״ףרא״הבית הבחירה למאירימיוחס לשיטה מקובצתמהרש״ל חכמת שלמהפירוש הרב שטיינזלץהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144