ציון ב.
משנה (כז, א). ואין מסתפרין מהן בכל מקום, דברי רבי מאיר, וחכמים אומרים: ברשות הרבים מותר, אבל לא בינו לבינו.
גמרא. תנו רבנן: ישראל המסתפר מגוי רואה במראה... היכי דמי? אי ברשות הרבים - למה לי מראה? ואי ברשות היחיד - כי רואה מאי הוי? לעולם ברשות היחיד, וכיון דאיכא מראה - מתחזי כאדם חשוב. רב חנא בר ביזנא הוה מסתפר מגוי בשבילי דנהרדעא, אמר ליה: חנא חנא יאי קועיך לזוגא, אמר: תיתי לי דעברי אדרבי מאיר. ואדרבנן לא עבר? אימר דאמור רבנן ברשות הרבים, ברשות היחיד מי אמור? והוא סבר: שבילי דנהרדעא כיון דשכיחי רבים כרשות הרבים דמו.
ואסור להסתפר מהן ברשות היחיד, שמא יהרגנו, ואם היה אדם חשוב - מותר, מפני שהוא מתיירא להרגו, ואם דימה לגוי שהוא אדם חשוב כדי שיפחד ממנו ולא יהרגנו - הרי זה מותר להסתפר ממנו.(רמב״ם הל׳ רוצח ושמירת הנפש יב, יא)
אין מסתפרים מהגוי אלא במקום שמצויין בני אדם, או אם אותו הגוי מדמה שאותו ישראל הוא אדם חשוב. הגה. ויש מחמירים שלא להסתפר מגוי אפילו במקום רבים בתער, אם לא שיראה במראה, ונהגו להקל כסברא ראשונה.
אסור לאיש להסתכל במראה, משום ״לא ילבש גבר״ אלא אם כן משום רפואה, כגון שחושש בעיניו, או שמספר עצמו, או אם מסתפר מן הגוי בינו לבינו וכדי ליראות אדם חשוב מותר לראות במראה. הגה. ויש אומרים הא דאסור לראות במראה היינו דוקא במקום דאין דרך לראות במראה רק נשים, ואית ביה משום ״לא ילבש גבר״, אבל במקום שדרך האנשים לראות גם כן במראה - מותר. ואפילו במקום שנהגו להחמיר, אם עושה לרפואה, שמאיר עיניו, או שעושה להסיר הכתמים מפניו או נוצות מראשו - שרי, וכן נהגו, ועיין לקמן סימן קפב.
(שו״ע יורה דעה קנו, א-ב)
במשנתנו נחלקו רבי מאיר וחכמים האם מותר להסתפר בידי גוי ברשות הרבים. הראב״ד (ד״ה ואין מסתפרין) מסביר שרבי מאיר אוסר מפני שאין הגוי מפחד להרוג אפילו ברשות הרבים משום שיש לו תירוץ שלא התכוון להזיק.
להלכה נראה שיש לפסוק כחכמים שהם רבים, וגם הגמרא נוקטת בפשטות שאין איסור ברשות הרבים, ומעמידה את ההיתר להסתפר בידי גוי כשהישראל רואה במראה כשנמצא ברשות היחיד. כך עולה מדברי רבנו חננאל, הרי״ף (דף ט, ב), הר״י מלוניל, הרי״ד בפסקיו, הריא״ז (הלכה א, כב), הרא״ש (סי׳ יא) והמאירי.
אולם התוספות (ד״ה המסתפר) כותבים הלכה למעשה שגם ברשות הרבים אסור להסתפר בידי גוי, שהרי מסופר בגמרא על רב חנא שהצטער על שעבר על דברי רבי מאיר. עם זאת רבנו אלחנן כותב זאת רק בתור חומרה, וגם הבית יוסף כותב בדעת התוספות שנראה שאין זו הלכה מחייבת אלא מנהג טוב.
מלבד זאת ראוי לציין שרבנו אלחנן מחמיר להסתפר בכגון שבילי דנהרדעא, וניתן לדייק מדבריו שדווקא בכגון זה שאינה רשות הרבים גמורה אלא שהולכים שם רבים ראוי להחמיר, אבל ברשות הרבים גמורה לא צריך להחמיר. יתכן שזו גם כוונת המרדכי
(סי׳ תתטז) שכתב שנראה שאסור להסתפר ״במקום רבים״ ולא כתב ברשות הרבים.
יחד עם זאת, התוספות והמרדכי כותבים שעל ידי מראה מותר, והגר״א
(סק״ג) מבאר שרבי מאיר נחלק רק לגבי ההיתר ברשות הרבים, אך מסכים להיתר כשמסתכל במראה.
הרמב״ם כותב שאסור להסתפר בידי גוי ברשות היחיד, ומכאן שברשות הרבים אין שום איסור, ואכן מחבר השלחן ערוך פוסק שבמקום שמצויים בני אדם מותר להסתפר. מביאור הגר״א
(סק״א) עולה שהמחבר מתיר אפילו במקום שאינו ממש רשות הרבים, אלא כדוגמת שבילי נהרדעא שמצויים שם רבים, שכן היא מסקנת הגמרא.
הרמ״א מביא את דעת המחמירים שאין להסתפר בידי גוי אפילו במקום רבים על ידי תער, ומסיים שנהגו להקל כסברה ראשונה. בעל הדרישה (אות א) מבאר שנהגו להקל כיון שנותנים להם שכר, וכפי שפוסק הרמ״א בסימן קנה, א בעניין התרפאות בידי גוי, שאם הוא נוטל שכר – מותר, כיון שהוא חושש להפסיד את שכרו.
אולם הש״ך (סק״ב) כותב שמלשון הרמ״א מבואר שנהגו להקל כסברה הראשונה הנזכרת בדברי המחבר, כלומר שמותר להסתפר במקום שמצויים שם בני אדם, וכן היא הסכמת הפוסקים.
במשנה (כז, א) נאמר שלדברי הכל אסור להתספר בידי גוי בינו לבינו, אולם התוספות (ד״ה אבל לא) מפרשים שאין הכוונה לייחוד גמור, שהרי אסור להתייחד עם הגוי אף בלא תספורת משום שפיכות דמים, אלא הכוונה למקום שאין מצויים בו רבים.
יחד עם זאת בברייתא נאמר, לפי הסבר הגמרא, שאם הישראל מסתכל במראה – מותר להתספר מהגוי גם ברשות היחיד, מפני שאז הישראל נחשב בעיני הגוי כאדם חשוב ומפחד להרגו. הבית יוסף כותב שמסתבר שאם הוא ניכר לגוי כאדם חשוב התספורת מותרת גם בלא שיסתכל במראה, וכך הוא מוכיח מדברי הרמב״ם שמתיר באדם חשוב ואינו מזכיר שמסתכל במראה.
התוספות (ד״ה המסתפר) כותבים שהאיסור הוא בתספורת בתער שמצוי בו היזק, אבל במספריים שלא מצוי בהם היזק – מותר אם יש עמו אחר, והב״ח מבאר שהצורך שיהא עמו אחר הוא משום איסור ייחוד.
הרמב״ם כותב שלאדם חשוב מותר להסתפר בידי גוי ברשות היחיד, וכן אם דימה לגוי שהוא אדם חשוב כדי שיפחד ממנו – מותר. אך יש לעיין מדוע הרמב״ם מוסיף בתחילה את ההיתר לאדם שהוא חשוב, והרי הדבר נלמד בקל וחומר מהסיפא ממי שדימה לגוי שהוא אדם חשוב. אכן, השלחן ערוך כותב רק שאם אותו הגוי מדמה שהישראל הוא אדם חשוב – מותר להסתפר בידיו.
הש״ך (סק״ב) כותב שבני אדם המסתפרים אצל הגוי בינם לבין עצמם אינם עושין כדין, שהרי אסור להתייחד עם הגוי וכל שכן להסתפר. אולם בעל בית לחם יהודה מסביר שנוהגים להקל בדבר מפני שנותנים להם שכר, כפי שהובא לעיל בשם הדרישה, שכיון שהוא חושש להפסד שכרו לא חוששים שיבוא להרגו, וכאמור כך פוסק הרמ״א בעניין התרפאות בידי גוי.
לעומת זאת, בעל שאילת שלום (סי׳ צה ד״ה ראשון) כותב שלדעת הש״ך אף בשכר אסור, ואין לדמות זאת להתרפאות מהגוי כיון ששם אינו מתייחד עמו אלא חוששים שמא יעשה רמיה ברפואתו, ועל כך נאמר שאם מקבל שכר אין חוששים לכך משום הפסד שכרו. אבל בנידון שלנו שמתייחד עם הגוי אף שמקבל שכר יש חשש שיהרוג אותו וגם יטול את כספו.
בברייתא בסוגייתנו נאמר שישראל המסתפר בידי גוי – רואה במראה, משמע שאין איסור בעצם ההסתכלות במראה משום ״ולא ילבש גבר שמלת אשה...״. כך עולה גם מהסוגיה במסכת שבת
(קמט, א) שם נאמר שאסור להסתכל במראה של מתכת בשבת שמא ישיר בה נימים המדולדלים, ויוצא אם כן שבמראה שאינה של מתכת או ביום חול אין שום איסור.
אולם התוספות (ד״ה המסתפר), בעל ספר התרומה
(סי׳ קנה) וראשונים נוספים מביאים את דברי התוספתא (ג, א) והירושלמי (הלכה ב) שישראל המסתפר מגוי רואה במראה, אבל המסתפר מכותי – אינו רואה במראה, כיון שהכותים אינם חשודים על שפיכות דמים. משמע אם כן, שרק במסתפר בידי גוי התירו משום סכנת נפשות, אבל בסתם אסור לאיש להסתכל במראה משום ״ולא ילבש״, ועל כן נאמר ״אינו רואה״. עם זאת הסמ״ג (לאוין מה) כותב שאין זו ראיה מוכרחת שכן ניתן לפרש שהמסתפר מכותי אינו צריך לראות במראה, אך הוא רשאי לעשות כן, אם כי למעשה נראה שהסמ״ג מסכים שיש איסור בהסתכלות.
התוספות והרא״ש (סי׳ יב) מסבירים שהגמרא במסכת שבת אינה אומרת שיש איסור בדבר מפני שמדובר על נשים, אבל גברים אסורים אף בחול משום ״ולא ילבש״. ראיה לדבר הם מביאים מן הירושלמי
(שבת ו, א) שמביא את האיסור להסתכל במראה של מתכת בשבת, ומוסיף שהאיש אסור אף בחול מפני שאין זה דרך כבוד. עוד מובא שם בירושלמי שהתירו שלושה דברים לבית רבי מפני שהם זקוקים למלכות, ואחד מהם ״שיהו רואין במראה״, מכאן שלשאר הגברים יש איסור בעצם ההסתכלות במראה.
לעומתם, המרדכי
(סי׳ תתטז) מביא דעה ולפיה אסור לאיש להסתכל במראה רק כדי ללקט שערות לבנות מתוך שחורות, שיש בזה משום ״ולא ילבש״, ומשמע שבעצם ההסתכלות אין שום איסור.
בדרך זו צריך להסביר שמה שהתירו בירושלמי לבית רבי הוא ללקוט שערות לבנות מתוך שחורות, ונראה שדעה זו נוקטת כדעת הראב״ד (הל׳
ע״ז יב,
י) שהאיסור ללקוט שערות לבנות הוא מדרבנן, ועל כן ניתן היה להתיר את הדבר משום שהיו מצויים אצל המלכות.
הר״ן (על הרי״ף,
דף ט,
ב) כותב ביישוב הסוגיות שאכן אסור לאיש להסתכל במראה, אך בכל מקום שהאנשים רגילים להסתכל כמו הנשים – מותר, ואין בזה משום ״ולא ילבש״. גם הריטב״א כותב כן באחד מתירוציו, וכן מובא בארחות חיים (ח״ב סי׳ כא,
ו) בשם הרשב״א. יחד עם זאת הר״ן סובר שהחברים היו נמנעים מכך בכל מקום, ועל כן היה צריך להתיר לבית רבי.
בדעת האוסרים להסתכל במראה משום ״ולא ילבש״ יש לברר האם זה איסור מהתורה, או שהאיסור מדרבנן והדרשה היא אסמכתא.
מדברי האור זרוע
(סי׳ קנא) עולה שהאיסור הוא מדרבנן, ועל כן הירושלמי (שבת,
שם) מנמק את האיסור לאיש בכך שאינו דרך כבוד. גם בעל יפה מראה (על הירושלמי בשבת) סובר שמההיתר שהתירו לבית רבי להסתכל במראה כיון שהיו מצויים אצל המלכות משמע שהאיסור הוא מדרבנן, ואין איסור מהתורה אלא בלובש שמלת אשה ומתנכר והולך בין הנשים.
אולם בעל שיירי כנסת הגדולה (הגהות הב״י ג) כותב שמדברי הר״ן עולה שהאיסור הוא מהתורה, שכן הוא מדייק מסוגייתנו שאין איסור להסתכל במראה, ואינו סובר כשאר הראשונים שהתירו במסתפר מהגוי משום סכנת נפשות. בעל שיירי כנסת הגדולה מסביר זאת בכך שהאיסור מהתורה, ולא מסתבר להתיר איסור תורה משום הסכנה שבתספורת הגוי, שכן לא יסתפר ולא יסתכן. על כן הר״ן סובר שההיתר הוא מפני שבאותו מקום רגילים אנשים להסתכל במראה, ואינו תלוי בתספורת הגוי. לעומת זאת הראשונים שכתבו שההיתר בתספורת הגוי הוא משום סכנת נפשות סוברים שהאיסור הוא מדרבנן, ומלכתחילה לא גזרו חכמים על המסתפר בידי גוי, בדומה למה שכותבים התוספות במסכת בבא קמא (
פג, א ד״ה התירו).
מדברי בעל דינא דחיי (על הסמ״ג, שם) עולה שניתן להבין שהתירו חכמים את האיסור לבית רבי אף אם נאמר שזהו איסור תורה, כשם שהבית יוסף (יו״ד סי׳ קעח) כותב לגבי איסור התורה ללכת בדרכי הגוים שהתירו אותו חכמים למי שקרוב למלכות משום הצלת ישראל, שהם עומדים בפרץ לבטל את גזרת המלכות.
כאמור, הר״ן (שם) כותב שבמקום שרגילים האנשים להסתכל במראה כנשים, אין איסור משום ״ולא ילבש״, והוא מביא לכך ראיה מדברי הגאונים המתירים להעביר שער בית השחי ובית הערוה במקום שנהגו האנשים להורידו כנשים. הנמוקי יוסף במסכת מכות (על הרי״ף,
דף ד,
א) כותב שכן דעת הרי״ף בשם רב שרירא גאון, והרשב״א בתשובה (ח״ה סי׳ קכא) מעתיק את תשובת רב שרירא גאון, שם הוא מסביר שהתורה אסרה ״כלי גבר ושמלת אשה״ לפי מנהג המקום והזמן, בין לעניין הבגדים עצמם ובין לעניין העברת השער.
אולם הרשב״א בתשובה אחרת (ח״ד סי׳ צ) מקשה על כך מהמעשה המובא במסכת נזיר
(נט, א) על אדם שהתחייב מלקות, וכאשר ראו שלא העביר את שער בית השחי אמרו ״שיבקוה, דין מן חברייא הוא״. מבואר אם כן, שבאותו זמן העם היו רגילים לגלח את שער בית השחי חוץ מן היחידים, ובכל זאת תלמידי החכמים היו נוהגים בו איסור, ומכאן שגם אם הרבים רגילים לעבור על האיסור – אין האיסור הופך להיתר. מדבריו ניתן להסיק שאין להתיר גם להסתכל במראה במקום שנהגו בכך האנשים.
הר״ן מיישב קושיה זו, ומפרש שאכן באותו זמן לא היה איסור בהעברת שער בית השחי, אלא שהחברים היו מחמירים על עצמם ומונעים עצמם בכך, ומפני זה הכירו באותו אדם שהוא חבר, שאם כדברי הרשב״א שהאיסור נשאר במקומו, כיצד הכירו בו שהוא חבר מכך שלא עבר על איסור מפורש. לדבריו, גם בעניין ההסתכלות במראה ראוי לחברים להימנע מכך, ועל כן היה צריך להתיר במיוחד לבית רבי.
מלבד זאת התוספות (שם), הרא״ש (שם) ורבנו ירוחם (נכ״ג ח״א) כותבים שהאיסור להסתכל במראה הוא דווקא אם כוונתו להתנאות, אבל אם הוא מסתפר או מתגלח ומסתכל במראה כדי שלא יחבול בעצמו, או שכוונתו לרפאות בכך את עיניו, מותר להסתכל. כמו כן הרמ״א בדרכי משה (סק״א) כותב בשם מהר״ר זעלקיל שמותר להסתכל במראה כדי להסיר נוצות משערו וכתמים מפניו, מפני שאין כוונתו להתייפות אלא כדי שלא יתגנה בעיני הבריות, וקל וחומר לתלמיד חכם.
הרמב״ם בהלכות עבודה זרה (
יב, ט–י) מפרט את האיסורים משום ״ולא ילבש״, ואינו מזכיר שיש איסור לאיש להסתכל במראה. כאמור, גם בהלכה שלפנינו אין הוא מזכיר במפורש את ההיתר להסתפר בידי גוי כשמסתכל במראה, אלא כותב באופן כללי שאם הגוי מדמה שהוא אדם חשוב מותר להסתפר אצלו. יחד עם זאת ניתן לומר שההסתכלות במראה נכללת במה שכותב בהלכות עבודה זרה (שם הלכה י) בדרך של כלל שאסור לאיש ללבוש עדי אשה, ואכן רבי דוד עראמה בפירושו לרמב״ם (הל׳ ע״ז,
שם) כותב שמטעם זה אסור לראות במראה, וכך נפסק במפורש בשלחן ערוך בהלכה שלפנינו ובסימן קפב, ו.
באשר לגדר האיסור של ״ולא ילבש״ במקום שהאנשים נוהגים כנשים, הרמב״ם כותב (ע״ז שם הלכה ט): ״העברת השיער משאר מהגוף, כגון בית השחי ובית הערוה – אינו אסור מן התורה אלא מדברי סופרים, והמעבירו מכין אותו מכת מרדות. במה דברים אמורים? במקום שאין מעבירין אותו אלא נשים כדי שלא יתקן עצמו תיקון נשים, אבל במקום שמעבירין השיער האנשים, אם העביר – אין מכין אותו״.
לדעת הבית יוסף (סי׳ קפב) יש הבדל בין שיטת הרמב״ם לשיטת הגאונים, שלפי הרמב״ם גם במקום שנוהגים אנשים להעביר את השער – אסור לעשות זאת, אלא שאם העבירו אינו לוקה, בעוד שלפי הגאונים הדבר מותר אף לכתחילה. אולם בעל שו״ת גינת ורדים (יו״ד כלל ו, יב) ובעל פרח שושן (יו״ד כלל ו, ב) כותבים שניתן לומר שגם לדעת הרמב״ם מותר לכתחילה כדברי הגאונים, ורק משום שכתב בתחילה שמכין אותו מכת מרדות, סיים את ההלכה בלשון ״אין מכין אותו״.
מחבר השלחן ערוך מביא בסימן קפב, א את לשון הרמב״ם לגבי העברת שער בית השחי, ולפי מה שכתב בדעת הרמב״ם יוצא שלכתחילה אסור גם במקום שהאנשים רגילים להעבירו. כך עולה גם מסתימת דבריו בעניין האיסור להסתכל במראה, והוא מתיר רק משום רפואה כשחושש בעיניו או כשמסתפר וחושש שיחבול בעצמו. גם מדברי הגר״א
(סק״ג) משמע שאינו מקבל את סברת המתירים.
אולם הרמ״א משיג על דברי המחבר בסימן קפב וכותב שאפילו לכתחילה מותר להעביר את השער במקום שנהגו כך האנשים, וגם בהלכה שלפנינו הוא כותב שיש מתירים במקום שדרך האנשים לראות במראה, ושכן נהגו.
ראוי לציין שבדין העברת השער הרמ״א מוסיף שהחברים מחמירים על עצמם גם במקום שנהגו האנשים להעבירו, ואילו בעניין ההסתכלות במראה הוא אינו מזכיר חומרה זו. יתכן שלדעתו ראוי להתיר לחבר להסתכל במראה, כדי שמראהו יהיה מכובד, מה שאין כן בעניין העברת שער בית השחי שנמצא במקום נסתר ואין בו משום כבוד החבר.
[{דף כט.}]
ציון ג.ד.
גמרא. וגוי המסתפר מישראל כיון שהגיע לבלוריתו - שומט את ידו. וכמה? אמר רב מלכיה אמר רב אדא בר אהבה: שלשה אצבעות כל רוח ורוח.
גוי שהיה מסתפר מישראל, כיון שהגיע קרוב לבלוריתו שלש אצבעות לכל רוח - שומט את ידו.
(רמב״ם הל׳ עבודה זרה יא, ב)
ישראל המספר את הגוי, כיון שהגיע סמוך לבלוריתו שלש אצבעות מכל רוח - שומט ידו, וכן הקרחה שעושים הכומרים - אסור לישראל לעשות להם.
(שו״ע יורה דעה קנו, ג)
רש״י (
ח, א ד״ה בלוריתו) מפרש שהיו מניחים שער מאחורי הראש, דהיינו העורף.
מדבריו במסכת סוטה (
מט, ב ד״ה מספר קומי) ובמסכת בבא קמא (
פג, א ד״ה מדרכי האמרי) משמע שהיו מגלחים את השערות שמלפנים, וזה מכונה בלשון הגמרא ״מספר קומי״, ומניחים את השערות שמאחור, וזהו המגדל בלורית, ואם כן המספר קומי והמגדל בלורית הם דבר אחד. כן מפרשים הרי״ד (בפסקיו לעיל יא, ב ד״ה יום תגלחת), הריא״ז (הלכה א, כג) והר״ן (על הרי״ף,
דף ב,
א).
מלבד זאת רש״י לעיל (
יא, ב ד״ה יום תגלחת) כותב: ״ומניח בלורית אפודליץ מאחורי העורף לשם עבודה זרה״, ובאוצר לעזי רש״י מבואר שהכוונה לצמה.
לעומתם, הרמב״ם בפירוש המשניות (א, ג) מבאר שבלורית הוא השער שמניחים באמצע הראש ומגלחים סביבו מכל הצדדים. כעין זה הוא מפרש גם בהלכותיו
(ע״ז יא, א): ״ולא יגלח מן הצדדין ויניח השיער באמצע כמו שהן עושין, וזה הוא הנקרא בלורית״. בעל ספר אגורה באהלך (דף כט, א) מביא ראיה לפירוש הרמב״ם מדברי רב אדא בר אהבה בסוגייתנו, שהספר הישראל צריך לשמוט ידו שלוש אצבעות מכל רוח, ואם כן משמע שהבלורית היא באמצע הראש.
בהמשך אותה הלכה הרמב״ם כותב: ״ולא יגלח השיער מכנגד פניו מאוזן לאוזן ויניח הפרע מלאחריו כדרך שהן עושין״, והכסף משנה מבאר שזה פירוש הרמב״ם לתספורת ״קומי״, ויוצא אם כן שלדעת הרמב״ם בלורית וקומי הם שני סוגי תספורת.
הארחות חיים (ח״ב סי׳ כב,
א) והר״י מלוניל (פ״א משנה ג) כותבים פירוש נוסף לבלורית, שמגדל את השער שמלפנים עד שמכסה את חוטמו, ומשליכו כנגד אחורי ראשו. יתכן שזו גם כוונת המאירי הכותב ש״בלורית היא ציצה אחת שהיו מניחין במצח וכנגדה אחורי העורף, וכשהיא גדלה ביותר היו מגלחין ממנה לשם עבודה זרה״.
הרמב״ם והשלחן ערוך בהלכה שלפנינו אינם מפרשים מהי בלורית, ויתכן שהם סומכים על מה שכותבים ביחס לאיסור לישראל לגדל בלורית, כפי שיתבאר להלן.
השלחן ערוך מביא גם את דברי הארחות חיים בשם הרשב״א, שאסור לישראל לעשות לגוי קרחה שעושים הגלחים בראשם לשם עבודה זרה.
ב. איסור גידול בלורית לישראל.
הרמב״ם כותב בהלכה א: ״אין הולכין בחוקות הגוים ולא מדמין להן לא במלבוש ולא בשיער וכיוצא בהן... ולא יגדל ציצית כמו ציצית ראשם, ולא יגלח מן הצדדין ויניח השיער באמצע כמו שהן עושין, וזה הוא הנקרא בלורית, ולא יגלח השיער מכנגד פניו מאוזן לאוזן ויניח הפרע מלאחריו כדרך שהן עושין... וכל העושה אחת מאלו וכיוצא בהן – לוקה״. כן פוסקים הטור (סי׳ קעח) והשלחן ערוך (
סי׳ קעח,
א).
הכסף משנה מסביר שהמקור לאיסור גידול בלורית הוא מסוגייתנו, שכיון שהגוי עושה זאת לצורך עבודה זרה אסור לישראל להידמות לו בכך. הגר״א
(סק״ד) מציין לדברי התורת כהנים (סוף פרשת אחרי מות), וכך נאמר גם בתוספתא
(שבת ו, א): ״אלו דברים מדרכי האמורי: המספר קומי והמגדל בלורית...״.
הכסף משנה מפרש שמה שכתב הרמב״ם ״ולא יגדל ציצית״ זהו האיסור באופן כללי, ובהמשך הוא מבאר שאסרו לעשות תספורת של בלורית ושל קומי, ועל כן הוא מציע לגרוס ״לא יגלח מן הצדדין״ בהשמטת האות וי״ו.
לעומת זאת הב״ח (קעח) סובר ש״לא יגדל ציצית״ הוא איסור נוסף, כך שהרמב״ם מזכיר שלושה סוגי תספורת. לדבריו, גידול ציצית הראש היינו גידול השער לנוי וליופי בלא שום תספורת ועושים זאת דרך שחץ וגאוה או לשם עבודה זרה. הוא מביא לכך ראיה מדברי התורת כהנים (שם), וכך סובר הפרישה (סק״ג). הט״ז (סק״א) מוסיף שגם זה בכלל מגדלי בלורית שאסרו חכמים, ואף על פי שהרמב״ם כותב פירוש אחר על מגדלי בלורית, מכל מקום הכלל הוא שצריך להיבדל מהגוים, והם חלוקים במנהגם.
גם בעלי פרי חדש בספרו מים חיים (על הרמב״ם כאן) כותב שגידול ציצית השער הוא איסור בפני עצמו, אלא שלדבריו הכוונה לקליעת השער כצמה, וכפי שנאמר במסכת חגיגה
(ד, ב): ״מרים מגדלא שיער נשייא״ ומפרש שם רש״י שהיתה קולעת שער הנשים, ולדבריו גידול שער בלא קליעה – מותר.
כאמור, לדעת הרמב״ם בלורית וקומי הן תספורות שונות, ואילו לדעת רש״י מדובר באותה תספורת, שמגלח את השער לפנים ומניח את השער מאחור. הבית יוסף (קעח) כותב שעל שיטת רש״י סמכו בני ספרד שנהגו לגלח סביבות כל הראש ולהניח את השער שבאמצע, אך הוא סובר שכיון שהרמב״ם אוסר זאת אין להקל בדבר, מה עוד שמלשון התוספתא (הנזכרת לעיל) יש ראיה לשיטתו.
מכל מקום מדברי הרמב״ם מבואר שזהו איסור מהתורה, אולם בתשובה (מהד׳ בלאו סי׳ רמד) הוא כותב שהאיסור ״מדברי סופרים״. עם זאת ניתן ליישב כפי שכותב הכסף משנה (אישות א, ב) שדרכו של הרמב״ם לכנות בשם זה דבר שאינו מפורש בתורה אלא בדברי חכמים, אף שאיסורו מהתורה.
הרמב״ם כותב בסוף ההלכה שכל העושה אחת מכל אלה – לוקה, אך הכסף משנה מקשה שזה לאו שבכללות שאין לוקים עליו. הוא מתרץ שכל הדינים הנלמדים מפסוק זה הם משם אחד של הליכה בחוקות הגוים, ואין זה כשאר לאו שבכללות שלומדים מפסוק אחד שני דינים שונים לגמרי. בבית יוסף הוא מעיר שהרמב״ם בפירוש המשניות (שם) כותב שאין לוקים על תספורת של בלורית, כנראה מפני שזהו לאו שבכללות, אך יש לסמוך על מה שכתב בהלכותיו.
הסמ״ג (לאוין נ) אינו מזכיר חיוב מלקות בלאו של הליכה בחוקות הגוי, ובעל ברית משה (על הסמ״ג שם סק״ד) מבאר זאת על פי מה שכותב הסמ״ג שצריכים להיות מובדלים מן הגוים במלבוש, במנהג ובדיבור, וכיון שניתן לעבור על לאו זה בדיבור בלא מעשה – אין לוקים עליו בכל אופן, וכפי הכלל שכתב ספר החינוך (מצווה שמד–שמו). אבל לפי הרמב״ם ופוסקים נוספים שלא כתבו שיש איסור להידמות בדיבור אין מניעה לחייב על כך מלקות.
השלחן ערוך
(קעח, א) כותב כלשון הרמב״ם, וכאמור נחלקו האחרונים אם יש איסור בגידול שער ארוך בלא תספורת.
עיין עוד בבירור הלכה
לסוטה מט, ב ציון ד בעניין תספורת ״קומי״.